ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜୁରାଟର ସୋମନାଥ ଠାରେ ନୂତନ ସର୍କିଟ ହାଉସର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
“କେଉଁ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥିଲା ଏବଂ କେଉଁ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ ମନ୍ଦିରର ନବୀକରଣ ହୋଇଥିଲା, ଉଭୟ ଏକ ବଡ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଛି”
“ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେନ୍ଦ୍ରର ବିକାଶ କେବଳ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଏକ ଅଂଶ ନୁହେଁ, ବରଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ଏକ ଅଭିଯାନ । ଦେଶର ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ ଏବଂ ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ବିକାଶ ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ”
ଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖୁଛି । ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା, ସୁବିଧା, ସମୟ ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଦି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଯୋଜନାରେ ଯାଉଛି
“ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ଅଭିନବ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । କିନ୍ତୁ ସେହି ସମୟରେ ଏହା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ ଆମେ କେତେ ଗର୍ବିତ”
21 JAN 2022 12:48PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁଜରାଟର ସୋମନାଥ ଠାରେ ନୂତନ ସର୍କିଟ ହାଉସର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ, ରାଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ, ମନ୍ଦିର ଟ୍ରଷ୍ଟର ସଦସ୍ୟମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜୁରାଟ ସରକାର, ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ଟ୍ରଷ୍ଟ ଏବଂ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ସୋମନାଥ ସର୍କିଟ ହାଉସର ଉଦଘାଟନ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ମନ୍ଦିରର ଶିଖରରେ ଏବଂ ଉପରି ଭାଗରେ ଭକ୍ତମାନେ ଭାରତୀୟ ଚେତନା ଅନୁଭବ କରିବେ । ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତାର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ଯାତ୍ରା ତଥା ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ଦାସତ୍ୱର ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର କେଉଁ ପରିସ୍ଥିତିରେ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଛି ଏବଂ କେଉଁ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ ମନ୍ଦିରର ନବୀକରଣ ହୋଇଛି, ଉଭୟ ଏକ ବଡ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଆମେ ଆମର ଅତୀତରୁ ଶିଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ସୋମନାଥ ପରି ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସର ସ୍ଥାନ ଏହାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଅଛି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ତଥା ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଏହିପରି ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳର ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଭାରତ ଦର୍ଶନ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗୁଜୁରାଟରେ ସୋମନାଥ, ଦ୍ୱାରକା, ରନ୍ ଅଫ୍ କଚ୍ଛ ଏବଂ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟିର ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଥିଲେ; ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଅଯୋଧ୍ୟା, ମଥୁରା, କାଶୀ, ପ୍ରୟାଗ, କୁଶୀନଗର ଏବଂ ବିନ୍ଧ୍ୟାଞ୍ଚଳ ପରି ସ୍ଥାନଗୁଡିକ; ଦେବଭୂମି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ବଦ୍ରିନାଥ କେଦାରନାଥ ଅଛନ୍ତି; ହିମାଚଳର ଜ୍ୱାଲା ଦେବୀ, ନୈନା ଦେବୀ ଅଛନ୍ତି; ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଈଶ୍ୱରୀୟ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି; ତାମିଲନାଡୁର ରାମେଶ୍ୱରମ୍‌; ଓଡ଼ିଶାରେ ପୁରୀ; ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ତିରୁପତି ବାଲାଜୀ; ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସିଦ୍ଧି ବିନାୟକ; କେରଳର ସାବରିମାଲା । ଏହି ସ୍ଥାନଗୁଡିକ ଆମର ଜାତୀୟ ଏକତା ଏବଂ ଏକ ଭରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଆବେଗକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରେ । ଆଜି ଦେଶ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧିର ଏକ ଦୃଢ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ଦେଖୁଛି । ସେମାନଙ୍କର ବିକାଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଏକ ବଡ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶକୁ ଅନୁକରଣ କରିପାରିବା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବିଗତ ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମ୍ଭାବନାକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେନ୍ଦ୍ରର ବିକାଶ କେବଳ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଏକ ଅଂଶ ନୁହେଁ, ବରଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ଏକ ଅଭିଯାନ । ଦେଶର ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ ଏବଂ ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ବିକାଶ ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ । ସେ ୧୫ ଟି ବିଷୟବସ୍ତୁ ଆଧାରିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସର୍କିଟ୍ ପରି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ରାମାୟଣ ସର୍କିଟରେ ଭଗବାନ୍ ରାମଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ସ୍ଥାନଗୁଡିକ ପରିଦର୍ଶନ କରାଯାଇପାରିବ । ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଆସନ୍ତାକାଲି ଦିବ୍ୟ କାଶୀ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ବୁଦ୍ଧ ସର୍କିଟ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ସହଜ କରିଥାଏ । ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଭିସା ନିୟମକୁ କୋହଳ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖୁଛି । ଆଜିର ସମୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିକାଶ ପାଇଁ ଚାରୋଟି ଜିନିଷ ଆବଶ୍ୟକ । ପ୍ରଥମ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା- ପୂର୍ବରୁ ଆମର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥାନ, ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ଅପରିଷ୍କାର ଥିଲା । ଆଜି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଏହି ଚିତ୍ରକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି । ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ହେଉଛି ସୁବିଧା । କିନ୍ତୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ପରିସର କେବଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀରେ ସୀମିତ ରହିବା ଉଚିଚ ନୁହେଁ । ପରିବହନ, ଇଣ୍ଟରନେଟ୍‌, ସଠିକ୍ ସୂଚନା, ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସବୁ ପ୍ରକାରର ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହି ଦିଗରେ ଦେଶରେ ସର୍ବଦଳୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସମୟ ହେଉଛି ତୃତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ । ଏହି ଯୁଗରେ, ଲୋକମାନେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି । ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଚତୁର୍ଥ ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ହେଉଛି ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା । ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ଅଭିନବ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । କିନ୍ତୁ ସେହି ସମୟରେ ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ ଆମେ କେତେ ଗର୍ବିତ, ଏହା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ, ନୂଆ ବିକାଶ କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀର କିଛି ପରିବାର ପାଇଁ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଦେଶ ସେହି ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଛାଡି ଗୌରବପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂଆ ସ୍ଥାନ ର୍ନିମାଣ କରୁଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ମାନ୍ୟତା ଦେଉଛି । ଆମର ନିଜ ସରକାର ହିଁ ଦିଲ୍ଲୀରେ ବାବାସାହେବ ସ୍ମାରକ, ରମେଶ୍ୱରମରେ ଏପିଜେ ଅବଦୁଲ କଲାମ ସ୍ମାରକ ର୍ନିମାଣ କରିଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ଏବଂ ଶ୍ୟାମଜୀ କୃଷ୍ଣ ବର୍ମାଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ସ୍ଥାନଗୁଡିକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଇଛି । ଆମ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଗୌରବମୟ ଇତିହାସ ଜାଣିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଆଦିବାସୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମଧ୍ୟ ର୍ନିମାଣ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ନୂତନ ବିକଶିତ ସ୍ଥାନଗୁଡିକର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହାମାରୀ ସତ୍ୱେ ୭୫ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ଦେଖିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି । ଏଭଳି ସ୍ଥାନ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହିତ ଆମର ପରିଚୟକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଆହ୍ୱାନର ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟାଖ୍ୟା ନକରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆହ୍ୱାନରେ ସ୍ଥାନୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ବିଦେଶର କୌଣସି ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳ ଗସ୍ତ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ସେ ଭାରତର ଅତି କମରେ ୧୫-୨୦ ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates new Circuit House in Somnath, Gujarat
“The circumstances in which Somnath temple was destroyed, and the circumstances in which the temple was renovated by the efforts of Sardar Patel, both carry a big message”
“Today, development of tourist centres is not just a part of the government schemes, but a campaign of public participation. The country's heritage sites and the development of our cultural heritage are great examples of this”
The country is looking at tourism in a holistic way. Factors like cleanliness, convenience, time and thinking are going into tourism planning
“It is necessary for our thinking to be innovative and modern. But at the same time it matters a lot that how proud we are of our ancient heritage”
21 JAN 2022 12:48PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the new Circuit House in Somnath, Gujarat via video conferencing. Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel, state ministers, Members of Parliament, Temple Trust members were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated the Government of Gujarat, the Somnath Temple Trust and devotees for the inauguration of Somnath Circuit House. He pointed out that in the peak and the top of the temple the devotees will feel the consciousness of India standing proud despite the ravages of time. Dwelling on the challenging journey of the Indian Civilization and circumstances of hundreds of years of slavery, The Prime Minister remarked that the circumstances in which Somnath temple was destroyed, and the circumstances in which the temple was renovated by the efforts of Sardar Patel, both carry a big message. “Today, when in the Azadi ka Amrit Mahotsav, we wish to learn from our past, places of culture and faith like Somnath are in the centre of that”, the Prime Minister pointed out.
He said that tourism plays a major role in the economy of many countries of the world. “We have infinite possibilities like this in every state and in every field”, he said. The Prime Minister narrated a virtual Bharat Darshan of spiritual destinations and listed Somnath, Dwarka, Rann of Kutch and Statue of Unity in Gujarat; Places like Ayodhya, Mathura, Kashi, Prayag, Kushinagar and Vindhyachal in Uttar Pradesh; Devbhumi Uttarakhand has Badrinath Kedarnath; Himachal has Jwala Devi, Naina Devi; Entire North East is replete with the divine and natural glow; Rameshwaram in Tamil Nadu; Puri in Odisha; Tirupati Balaji in Andhra Pradesh; Siddhi Vinayak in Maharashtra; Sabarimala in Kerala. “These places represent our national unity and the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat. Today, the country also sees them as a strong source of prosperity. Through their development we can catalyse development of a big area”, he said.
The Prime Minister remarked that in the last 7 years, the country has worked relentlessly to realize the potential of tourism. “Today, development of tourist centres is not just a part of the government schemes, but a campaign of public participation. The country's heritage sites and development of our cultural heritage are great examples of this”. He listed measures like 15 theme based tourist circuits. For example, in the Ramayana Circuit, places related to Bhagwan Ram can be visited. A special train has been started. The Prime Minister informed that a special train is being started from Delhi for the Divya Kashi Yatra tomorrow. Similarly the Buddha Circuit is making it easier to visit places related to Lord Buddha. Visa rules have been eased for foerign tourists and tourist destinations were given priority in the vaccination drive.
The Prime Minister said today the country is looking at tourism in a holistic way. In today's time, four things are necessary to develop tourism. First cleanliness- Earlier our tourist places, holy pilgrimage places were also unhygienic. Today Swachh Bharat Abhiyan has changed this picture. Another important factor in promoting tourism is convenience. But, the Prime Minister said, the scope of facilities should not be limited to tourist places only. The facilities of transport, internet, correct information, medical arrangements should be of all kinds. And in this direction also all-round work is being done in the country. Time is the third important aspect of increasing tourism. In this era, people want to cover maximum space in minimum time. The fourth and very important thing to increase tourism is our thinking. It is necessary for our thinking to be innovative and modern. But at the same time how proud we are of our ancient heritage, it matters a lot.
The Prime Minister said after independence, the new development was for only a few families in Delhi. But today the country is leaving behind that narrow thinking and is building new places of pride and giving them grandeur. “It is our own government that built Babasaheb Memorial in Delhi, the APJ Abdul Kalam memorial in Rameshwaram. Similarly, the places associated with Netaji Subhash Chandra Bose and Shyamji Krishna Varma have been given due stature. Adivasi museums are also being built across the country to bring forth the glorious history of our tribal society”, the Prime Minister informed. Elaborating on the potential of the newly developed places, the Prime Minister said that despite the pandemic 75 lakh people have come to see the Statue of Unity. Such places will take our identity along with tourism to new heights, he said.
The Prime Minister advised against taking a narrow interpretation of his call for ‘vocal for local’ and said that the call includes local tourism. He reiterated his request for visiting at least 15-20 places of India before embarking on any tourism abroad.