প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদগী লাকপা স্তার্তঅপশিংগা ৱারী শানবদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
15 JAN 2022 4:19PM by PIB Imphal
খুরুমজরি,
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা ঐহাক্কী খোংলোই পীয়ুশ গোয়ল জী, মনসুখ মান্দবিয়া জী, অশ্বিনী বৈশ্নব জী, সর্বনন্দ সোনোৱাল জী, পুরুশোত্তম রুপালা জী, জি কিশন রেদ্দী জী, পশুপতি কুমার পারস জী, জীতেন্দ্র সিংহ জী, সোম প্রকাশ জী, লৈবাক পুম্বদগী পুনবীরিবা স্তার্ত অপকী ওইবা শক্নাইরবশিং, ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মরূপলোইশিং, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং অমদি ইচিল-ইনাও অমসুং ইচল-ইচেশিং,
ঐখোয় পুম্নমক্না ভারতকী স্তার্ত-অপ্সকী মায় পাকপা অদু উরে অমদি স্তেকহোল্দর্স খরগী প্রজেন্তেসনসু উরে। ময়াম পুম্নমক থোইদোক হেন্দোকপা থবক তৌবীরি। ২০২২গী চহি অসি ভারতকী স্তার্ত অপ ইকোসিস্তেমগীদমক হেন্না নৌবা ওইথোকপশিং পুদুনা লাক্লি। নিং তম্বগী ৭৫শুবা চহি অসিদা স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া ইন্নোভেসন চয়োলগী থৌরম অসি হেন্না মরু ওই। ভারতনা মশাগী নিং তম্বগী চহি ১০০ মপুং ফারকপদা চিং লেম্বা ভারত ওইহনবদা অদোমগী থৌদাং অদু য়াম্না চাওই।
লৈবাক্কী স্তার্ত-অপ্স পুম্নমকপু, নহা ওইরিবা ইনোভেতিব পুম্নমকপু হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি, মখোয়না স্তার্ত-অপ্সকী মালেমদা ভারতকী ফিরালবু হেন্না অৱাংবা থাক্তা পুখৎলি। স্তার্ত-অপ্সকী কলচর অসি লৈবাক্কী মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদা য়ৌহন্নবগীদমক জনুৱাগী ১৬পু হৌজিক নেস্নেল স্তার্ত অপ নুমিৎ হায়না পাংথোক্নবা ৱারেপসু লৌখ্রে।
মরূপশিং,
স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া ইনোভেসন ৱীক, হৌখিবা চহিগী মায় পাকপশিং অদু সেলেব্রেৎ তৌনবসুনি অমদি তুংগী লালোংদা খন্ন-নৈননবসুনি। দিকেদ অসি ভারতকী তেকেদসু হায়নরি। দিকেদ অসিদা ইনোভেসন, ওন্ত্রেপ্রিনরশিপ অমসুং স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমবু হেন্না চেৎশিলহন্নবগীদমক সরকারনা চাউনা অহোংবা পুরক্লিবা অসিগী মরুওইবা শক্লোন অহুম লৈরি –
অহানবদা, ওন্ত্রেপ্রিনরশিপ্পু, ইনোভেসনবু সরকারগী প্রোসেসশিংগী লাংদগী, ব্যুরিওক্রেতিক সিলোশিংদগী নান্থোকহনবা। অনিশুবদা, ইনোভেসনবু প্রমোৎ তৌনবগীদমক ইন্সতিত্যুস্নেল মেকানিজম শেমগৎপা। অমসুং অহুমশুবদা, নহা ওইরিবা ইনোভেতরশিং, নহা ওইরিবা ইন্তরপ্রাইজকী হেন্দহোল্দিংসু তৌবনি। স্তার্ত অপ ইন্দিয়া, স্তেন্দ অপ ইন্দিয়াগুম্বা প্রোগ্রাম অসি অসিগুম্বা হোৎনবশিংগী শরুকনি। এঞ্জল তেক্সকী সমস্যাশিংবু লোইশিনবা অমদি তেক্স ফাইলিংবু লাইথোকহনবা ওইগেরা, এক্সেস তু ক্রিদিৎপু লাইথোকহনবা ওইগেরা, লুপা করোর লিশিং কয়াগী সরকারগী ওইবা ফন্দিংগী মেনেজমেন্ত ওইগেরা, খুদোংচাবশিং অসি ঐখোয়গী কমিৎমেন্ত অদু উৎলি। স্তার্ত অপ ইন্দিয়াগী মখাদা স্তার্ত-অপ্সপু লেবর ৯ অমদি এনভাইরনমেন্ত লো ৩গা মরী লৈনবা কমপ্লাইন্সশিংবু সেল্ফ-সর্তিফাই তৌবগী খুদোংচাবা অদু পীরি।
দোকুমেন্তশিংগী সেল্ফ-এত্তেসতেসনদগী সরকারগী ওইবা প্রোসেসশিংবু লাইথোকহন্নবা থৌরাং হৌদোকখিবা অদু ঙসি লিশিং ২৫দগী হেনবা কমপ্লাইন্সশিংবু লোইশিন্নবা তাঙ্কক অদু ফাওবা য়ৌরে। স্তার্ত অপ্স, সরকারনা মশাগী প্রদক্তশিং নত্রগা সর্বিসশিং লাইনা পীবা ঙম্নবগীদমক গবর্নমেন্ত ই-মার্কেৎপ্লেস প্লেৎফোর্মদা স্তার্তঅপ রনৱেসু য়াম্না কানবা ওইরি।
মরূপশিং,
লৈবাক অমা হেক্তবু চাওখৎপা পুরক্নবগীদমক নহাগী তৌবা ঙম্বা অমদি হৈ-শিংবদা থাজবা থম্বা হায়বসি য়াম্না মরু ওই৷ নহাগী তৌবা ঙম্ববু মশক খঙদোক্তুনা, ঙসিদি ভারতনা পোলিসীশিং শেম্লি অমদি ৱারেপশিং চৎনহল্লি৷ ভারত্তা য়ুনিভর্সিতী ১,০০০ হেন্না, স্তেন্দ-এলোন ইন্সতিত্যুসন ১১,০০০, কোলেজ ৪২,০০০ অমদি স্কুল লাখ কয়া লৈরি৷ মসি ভারতকী ওইনা অচৌবা পাঙ্গলনি৷
ঐখোয়না হোৎনরিবা খুদিংমক অসি মহৈরোশিংবু অঙাং ওইরিঙৈদগী হৌনা অনৌবা থৌওং পাংথোকপদা পুক্নিং চিংশিনবগী থৌওং শীন্দুনা লৈবাক অসিদা ইন্নোবেসনবু ইন্সতিত্যুসন অমগুম ওইহন্নবনি। অতল তিঙ্করিং লেব ৯০০০ হেনবনা অঙাংশিংদা মখোয়গী স্কুলশিংদা অনৌবা থৌওং পাংথোকপা অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোন্দা মখা তানা থবক পাংথোকপগী খুদোংচাবা পীরি। ঐখোয়গী নহানা মখোয়গী ইন্নোবেতিব ওইবা ৱাখল্লোনশিংদা থবক তৌনবা অতল ইন্নোবেসন মিসননা নহাগীদমক অনৌবা প্লেতফোর্মশিং থম্লি৷ মসিগীসু মথক্তা, লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা স্কুলশিং অমদি কোলেজ লিশিং কয়াগী নেতৱার্ক অসিনা ফিল্দ খুদিংমক্তা ইন্নোবেসন য়োকখৎলি৷
সরকারগী তোঙান তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিং অমদি মন্ত্রালয়শিংনা মতৌ করম্না নহাগা অমদি স্তার্ত-অপশিংগা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নবগে অমদি মখোয়গী অনৌবা ৱাখল্লোনশিংদা মতৌ করম্না থৌনা হাপ্পগে হায়বদুসু অদোম্না শোইদনা খঙলম্লগনি৷ দ্রোনগী অনৌবা কাঙলোন ওইরো নত্ত্রগা স্পেসকী অনৌবা পোলিসী ওইরো, সরকারনা মিৎয়েং চঙলিবা অসিদি নহা কয়া অমদা য়ারিবমখৈ ইন্নোভেসন তৌনবা খুদোংচাবা পীবনি।
ঐখোয়গী সরকারনা আই.পি.আর. রেজিস্ত্রেসনগা মরী লৈনবা কাঙলোন অমসু লায়থোকহল্লে। ঙসিদি লৈবাক অসিদা কেন্দ্র অমদি রাজ্য সরকারশিংনা খুৎশম্নদুনা ইনকুবেতর চা কয়া সপোর্ত তৌরি৷ ঙসিদি, আই.ক্রেতকুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিংনা লৈবাক অসিদা ইন্নোবেতিব ইকোসিস্তেম ফগৎহনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি৷
অদুগা মরুপশিং,
সরকারনা হোৎনরিবশিংগী মহৈশিং অসি ঐখোয়না উবা ঙম্মী৷ ইং ২০১৩-১৪গী মনুংদা পেতেন্ত ৪০০গী অয়াবা পীখি অমসুং মমাংগী চহিমক্তদা পেতেন্ত লিশিং ২৮ হেনবগী অয়াবসু পীখি। ইং ২০১৩-১৪দা চাউরাক্না ত্রেদমার্ক ৭০০০০ হেনবা রেজিস্তর তৌখি অমসুং ইং ২০২০-২১দনা ত্রেদমার্ক লাখ ২.৫ হেনবসু রেজিস্তর তৌখি। ইং ২০১৩-১৪দা কোপীরাইত ৪০০০ খক্তগী অয়াবা পীখিবা মতমদা মমাংগী চহিগী অপুনবা মশিংনা ১৬০০০ হেনখি। ইন্নোবেসনগী মতাংদা ভারত্তা চৎথিবা কেম্পেন্দ অসিনা মরম ওইদুনা গ্লোবেল ইন্নোবেসন ইন্দেক্সতা লৈরিবা ভারতকী রেঙ্কিং অসি অদুক্কী মতিক ফগৎলে৷ ২০১৫দা, রেঙ্কিং অসিদা ভারতনা ৮১শুবা মফম কল্লমখি৷ হৌজিক্তি ইন্নোবেসন ইন্দেক্স অসিদা ভারতনা ৪৬শুবা মফম কল্লি; মসি ৫০দগী হায়থরকখিবনি৷
মরুপশিং,
ঙসিদি ভারতকী স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমনা মালেম অসিদা ৱেবশিং শেম্লি৷ ঙসিদি ভারতকী স্তার্ত-অপশিংনা তোঙান তোঙানবা লৈবাক ৫৫দা থবক তৌরিবা অসি চাওথোকচরোইদবা কনা লৈরিবগে? মসিদা মীপুম খুদিংমক চাওথোকচবা ফাওগনি৷ ঙসিদগী চহি য়াংখৈগী মমাংদা লৈবাক অসিদা স্তার্তঅপ ৫০০ ফাওবা লৈরমখিদে, অদুবু ঙসিদি মশিং অসি ৬০,০০০তা হেনগৎখ্রে৷ অদোমদা ইন্নোবেসনগী শক্তি লৈ, অদোমদা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং লৈ, অদোমদা নহাগী শক্তি মপুং ফানা লৈ অমদি অদোম্না করবার তৌবগী লম্বী অদু হোংদোক্লি৷
মরুপশিং,
ওল্তরপ্রিনরশিপতগী এমপৱারমেন্তদা লৈক্লিবা অসিনা ঐখোয়গী দিবেলপমেন্তদা লৈরিবা রিজনেল অমদি জেন্দর খেৎনবগী ইসুশিং অসি থেংনরি৷ ঙল্লিঙৈ মতমদা, অচৌবা বিজিনেসশিং অচৌবা শহরশিং অমদি মেত্রোশিং খক্তদা মাই পাক্না তৌনরমখি; ঙসিদি লৈবাক অসিগী রাজ্য খুদিংমক্তা য়ামদ্রবদা স্তার্ত-অপ অমমম থমদুনা জিলা ৬২৫ হেনবদা শন্দোক্লি৷ ঙসিগী স্তার্ত-অপশিংগী তংখায়মুক্তি তাইয়র-২ অমদি তাইয়র-৩ শহরশিংদগী লাকপনি৷ অচম্বা অমদি লাইরবা ইমুংশিংদগী লাক্লিবা নহাগী ৱাখল্লোনশিংবু বিজিনেসতা ওন্থোক্লি৷ ঙসিদি হায়রিবা স্তার্ত-অপশিং অসিদা নহা লাখ কয়ানা থবক ফংলি৷
মরুপশিং,
ভারতকী নহানা স্তার্ত-অপশিং শেম্বগী খোংজেল অমদি স্কেল অসি অসিগুম্লবা মালেম শিনবা থুংনা শন্দোক্লিবা লাইনা-লাইচৎকী মতম অসিদা ভারত মচাশিংগী অখাং-কনবা অমদি ফিরেৎ-চেৎপগী খুদম অমনি৷ মমাংগী মতমদা, কম্পেনী খরা খক্তনা খ্বাইদগী ফরবা মতমশিং ফাওবদা অচৌবা ওইরকপা ঙম্লম্মী৷ অদুবু, হৌখিবা চহি খক্তদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা য়ুনিকোর্ন ৪২ থোক্লকখি৷ লুপা কোতি লশিং কয়াগী মমল ওইরিবা কম্পেনীশিং অসি মশা-মরোম লেপচবা ঙম্বা, মশানা মশাদা থাজবা থমজবা হায়বসি ভারতকী হোলমার্কনি৷ ঙসিদি ভারতনা য়ুনিকোর্নগী চহি-চা অমা শেম্ননবা খোংজেল য়াংনা চংশিল্লক্লি৷
দাইবর্সিতী অসিগী ওইনদি ঐখোয়গী য়ুনিকোর্নশিং অমদি স্তার্ত-অপশিং অসিনা মেসেঞ্জরশিং ওই৷ অচম্বা দেলিভরী সর্ভিসশিংদগী হৌদুনা পেমেন্ত সোলুসনশিং অমদি কেব সর্ভিসশিং ফাওবদা, অদোমগী স্কোপ অসি য়াম্না চাওই৷ অদোম্না ভারত্তা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা মার্কেৎশিং অমদি তোঙান তোঙানবা কল্চরশিংদা থবক পাংথোক্লিবনা অদোমদা এক্সপরিয়েন্স অদুক্কী মতিক লৈরে৷ ভারতকীদমক ঐখোয়না ইন্নোবেৎ তৌশি, ভারত্তগী ইন্নোবেৎ তৌশি—হায়রিবা মন্ত্র অসি নিংশিংশি!
মরুপশিং,
নিং-খম তম্বগী য়াইফরবা মতম অসিদা ঐখোয় পুম্নমক শেম-শাদুনা লৈবগী মতম য়ৌরে৷ ‘সবকা প্রয়াস(কল্লেক্তিব ইফর্তশিং)’কা লোইননা পান্দমশিং অসিদা চংশিন্নবগী মতম য়ৌরে৷ পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানগী মতাংদা কাংলুপ অমনা মরু ওইবা সজেসনশিং পীরকখিবা অসিদা ঐ নুংঙাইবা ফাওই৷ গতিশক্তি প্রোজেক্তশিংদা ফংলিবা অহেনবা স্পেস অসি ই.ভি. চার্জিং ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা শিজিন্নবা য়াগনি৷ মাস্তর প্লান অসিগী মখাদা, ত্রান্সপোর্ত, পৱার, তেলিকোম য়াওনা ইনফ্রাস্ত্রকচর গ্রিদ পুম্নমক অসি প্লেতফোর্ম অমা খক্তদা পুরক্লি৷ মল্তিমোদেল অমদি মল্তিপর্পোস এসেতশিং শেম্বগী কেম্পেন্দ অসিদা অদোম্না শরুক য়ারকপা অসি য়াম্না মরু ওই৷
হন্দক্তা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা অনৌবা দ্রোন পোলিসী চৎনখিবা অদুগী মখা চৎথরকপা ওইনা লৈবাক অসিগী অমদি মপান লৈবাকশিংগী ইনবেস্তর কয়া অমনা দ্রোন স্তার্ত-অপশিংদা শেল থাদরি৷ দ্রোন কেম্পেনীশিংনা আর্মী, নেভী অমদি এয়র ফোর্সতগী লুপা কোতি ৫০০গী মমল ওইগদবা ওর্দরশিং ফংখ্রে৷
মরুপশিং,
ঐখোয়গী শহরবু খোংজেল য়াংনা চাওখৎহনবা হায়বসিসু অচৌবা ফোকস এরিয়া অমসু ওইরি৷ ঙসিদি, ঐখোয়গী হৌজিক লৈরিবা শহরশিং অমদি অনৌবা শহরশিং অসি শেমগৎপগী থবক পাক-শন্না চৎথরি৷ আর্বান প্লানিংদা তৌগদবা কয়া অমা লৈরি৷ লিন্মীশিংগী হেন্না ফবা এরেঞ্জমেন্তশিং শিল-লাংলিবা অসিগুম্লবা ‘ৱাল্ক-তু-ৱার্ক’ কন্সেপ্তশিং অমদি ইন্তিগ্রেতেদ ইন্দস্ত্রীএল ইস্তেতশিং অসি ঐখোয়না শেমগদবনি৷ ঐনা সি.ও.পি.-২৬ সম্মিততা চৎখিবা মতমদা, ঐনা মিসন লাইফকী মরমদা ফোংদোকখিবা অমদি লাইফকী মতাংদা ঐগী ওইনা ৱাখল্লোন্দি লাইফ হায়বসি লাইফস্তাইল ফোর এনবাইরোনমেন্তস(লাইফ) হায়বনি হায়বসি অদোম শোইদনা খঙলম্লগনি৷ তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা অসিগুম্বা পোৎশিং অসি শিজিন্নবগী মতাংদা মীয়াম্বু ঐখোয়না খঙহনবগী মথৌ তাই হায়বসি ঐগী থাজবনি৷ খুদম ওইনা হায়রবদা. পি-৩ ইহৌ, হায়বদি প্রো-প্লানেত –পিপল অসি ঙসিদি য়াম্না মরু ওইরে!
মরুপশিং,
স্মার্ত মোবিলিতীনা শহরশিংদা লৈরিবা পুন্সি মরেল অসিসু লাইথোকহনগনি অমদি কার্বোন ইমিসনদা ঐখোয়না থম্লিবা তার্গেৎশিং অদু ফংহনবদা মতেং পাংগনি৷
মরুপশিং,
মালেমগী খ্বাইদগী চাওবা মিলিনিএল মার্কেৎ ওইনা ভারতনা লেপ্পা-লৈতনা মহাক্কী আইদেন্তিতী মশক থোকহল্লি৷ মিলিনিএলশিং অসিনা মখোয়গী ইমুং-মানুংশিং চাওখৎহনবদা অমদি লৈবাক অসিবু মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবগী কোনরস্তোন ওইরি৷ রুরেল ইকোনোমীদগী হৌরগা ইন্দস্ত্রী ৪.০ ফাওবদা ঐখোয়গী তঙাই ফদবশিং অমদি ঐখোয়গী তৌবা-ঙম্বা অসি লোইবা-খম্বা নাইদ্রি৷ ফ্যুচর তেক্নোলোজীগা মরী লৈননা রিসর্স অমদি দিবেলপমেন্তদা শেল থাদবা অসিনা ঙসিদি সরকার অসিগী প্রাইয়োরিতী ওইরি৷
মরুপশিং,
২১শুবা চহি-চা অসিগী চহি খুজিং অসিদা অদোম্না নিংশিংদুনা থমগদবা অহেনবা অমগা লৈরি৷ লৈবাক অসিদা অনৌবা মার্কেৎ অমা হাংদোরক্লি৷ হৌজিক্তি ঐখোয়না দিজিতেল লাইফস্তাইলদা চংশিনখ্রে৷ ঐখোয়গী লৈবাক মীয়ামগী তংখায়মুক খক্তমক ওনলাইন লৈরি৷ লাইরবা অমদি খুঙ্গংশিংদা দিজিতেল এসেস পীনবা সরকার অসিনা হোৎনবগী খোংজেল, স্কেল অমদি মমল অসিগা লোইননা, ভারত্তা অতেনবা মতম অমদা ইন্তরনেত শিজিন্নবা মীওই কোতি ১০০রোম লৈরক্লগনি৷
মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লাস্ত-মাইল দেলিভরীনা লৈহল্লিবা অসিগুম্না, মসিনা রুরেল মার্কেৎ অমা অমদি রুরেল তেলেন্তগী অচৌবা পুল অমা শেম্লি৷ মসিনা মরম ওইদুনা ভারতকী স্তার্ত-অপশিংনা খুঙ্গংশিংদা চংশিন্নবা ঐনা হায়জরিবনি৷ মসি খুদোংচাবা অমনি অমদি চেলেঞ্জ অমসু ওইরি৷ মোবাইল ইন্তরনেতপু ওইরবসু, ব্রোদবেন্দ কন্নেক্তিবিতী নত্রগা ফিজিকেল কন্নেক্তিবিতীবু ওইরবসু, ঙসিদি খুঙ্গংশিংগী অশা হেনগৎলক্লি৷ রুরেল অমদি সেমি-আর্বান এরিয়াশিংসু এক্সপান্সনগী অনৌবা ৱেব অমদা য়েংলক্লি৷
ৱাখল্লোন অসিবু স্তার্ত-অপ কল্চরনা দেমোক্রেতাইজ তৌখিবা অদুগুম্না, মসিনা নুপী অমদি লোকেল বিজিনেসশিংবু থৌনা হাপখ্রে৷ অচারশিং অমদি পাপাদুমদগী হৌদুনা হেন্দিক্রাফতশিং ফাওবদা, লোকেল প্রদক্ত কয়া অমগী স্কোপ অসি ঙসিদি পাক-শন্না শন্দোকখ্রে৷ এৱার্নেস হেনগৎলকপনা মরম ওইদুনা, মীয়াম্না লোকেলশিংগী খোল্লাউ ওইরক্লি৷ অদুগা হৌজিক্তা, জয়পুরগী ঐখোয়গী মরুপ কার্থিকনা লোকেলবু গ্লোবেল ওইহন্নবগী মতাংদা ৱারি শাখি অমদি ভর্চুএল তুরিজমগী মতাংদসু পনখি৷ নিং-খা তম্বগী চহি ৭৫ শুরকপা অসিদা, ইতিহাসকী লৈমাইশিংদগী নিং-খা তম্বগা মরী লৈনবা থৌদোক-ৱাথোকশিং অমদি মোনুমেন্তশিংগী ভর্চুএল ক্রেতিব ৱার্ক্কী মতাংদা স্কুলশিং অমদি কোলেজশিংগী অঙাংশিংগী মরক্তা মখোয় মখোয়গী জিলাশিং অমদি শহরশিংদা কম্পিতিসন অমা শিন্নবা ঐনা অদোমদা তকশিঞ্জরি৷
মরুপশিং,
কোবিদ লোকদাউনগী মতমদা, লোকেল লেবেলদা শেমখিবা অপিকপা ইন্নোবেতিব মোদেলশিং অসিনা মীয়ামগী পুন্সি লাইথোকহনখিবগে হায়বসি ঐখোয়না উরে৷ স্তার্ত-অপশিং অসিদা অপিকপা লোকেল বিজিনেসশিংগা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নবগী অচৌবা খুদোংচাবা অমা লৈ৷ স্তার্ত-অপশিং অসিনা লোকেল বিজিনেসশিং অসিবু শক্তি পীবা ঙম্মী অমদি হায়রিবা বিজিনেসশিং অসি ইফিসিয়েন্ত ওইহনবা ঙম্মী৷ অপিকপা বিজিনেসশিং অসিনা লৈবাক অসি চাওখৎহনবগী য়াংলেন-শরু ওইরিবনি অমদি স্তার্ত-অপশিং অসিনা অনৌবা গেম-চেঞ্জর ওইরিবনি৷
মরুপশিং,
লৌউ-শিংউ, হকশেল, মহৈ-মশিং তম্বা, তুরিজম য়াওনা সেক্তর কয়া অমদা সরকার অমদি স্তার্ত-অপশিংগী মরক্তা পার্তনরশিপ শেম্বগী মতাংদা সজেসন কয়া অমা মফম অসিদা লাকখ্রে৷ঐখোয়গী লমদম অসিদা লৈরিবা দুকান ফম্লিবা মীইওশিংনা মখোয়গী কেপাসিতীগী ৫০-৬০% শিজিন্ননবা হোৎনবদা য়াম-ৱানা হোৎনৈ হায়না হায়নবা সজেসন অমা লৈরিবা অসিগুম্না দুকান ফম্লিবা মীওইশিংনা মখোয়গী করম্বা পোৎলমশিং লোইখ্রবগে অমদি করম্বা পোৎলমশিংবু লৈগদগে হায়বদু খঙবা ঙম্নবগীদমক মখোয়দা দিজিতেল সোলুসন অমা ফংহনখি৷
মরুপশিং,
নহাগী সজেসন খুদিংমক, ৱাখল্লোন খুদিংমক, ইন্নোবেসন খুদিংমক্না সরকারদগী সপোর্ত মপুং ফানা ফংহনগনি হায়না ঐনা অদোমদা থাজবা পীরি৷ লৈবাক অসিু মনিং-মখা তম্বা চহি ১০০দা পুরক্কদৌরিবা মথংগী চহি ২৫ অসি য়াম্না মরু ওই মরুপশিং অমদি অদোমগী ওইনসু য়াম্না মরু ওই৷ মতম অসি ইন্নোবেসন হায়বদি ৱাখল্লোনশিং, ইন্দস্ত্রী অমদি ইনবেস্তমেন্তগী অনৌবা ইরা অমনি৷ অদোমনা পাংথোক্লিবা অসি ভারতকীদমক্নি৷ অদোমগী এন্তরপ্রাইস অসি ভারতকীদমক্নি৷ অদোমগী লন-থুম তানশিল্লিবা অসি ভারতকীদমক্নি অমদি থবক ফংহল্লিবা অসিসু ভারতকীদমক্নি৷
নহাগী ইনর্জী অসিবু লৈবাক অসিগী ইনর্জীদা ওন্থোক্নবা ঐনা মপুং-ফানা হোৎনরি৷ অনৌবা ৱাখল্লোন খনবা অনৌবা মীরোন অমা লাকপনা অদোমগী সজেসনশিং অমদি ৱাখল্লোনশিং অদু খঙদোক্নবা হোৎনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওইরে৷
অফবতা ওইরসনু হায়না ঐনা অদোমদা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি৷ মকর সঙ্ক্রান্তিগী শেংলবা কুহ্মৈগী এতমোস্ফেয়র মাংজৌননা লৈরে৷ অদুবু অদোমবুসু কোরোনাদগী চেকশিন্না লৈবিয়ু৷
অদুক্কী মতিক থাগৎচরি৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at interaction with Start-ups from various sectors
15 JAN 2022 4:19PM by PIB Delhi
Namaskar,
My colleagues in the Union Cabinet Piyush Goyal ji, Mansukh Mandaviya ji, Ashwini Vaishnaw ji, Sarbananda Sonowal ji, Parshottam Rupala ji, G. Kishan Reddy ji, Pashupati Kumar Paras ji, Jitendra Singh ji, Som Prakash ji, stalwarts from the world of start-ups from across the country, our young friends, other dignitaries and brothers and sisters,
All of us witnessed the success of Indian start-ups and also saw presentations from some of the stakeholders. All of you are doing a great job. This year of 2022 has ushered in even more possibilities for the Indian start-up ecosystem. The ‘Start-up India Innovation Week’ event assumes greater significance in the 75th year of independence. Your role in building a grand India on the completion of 100 years of its independence is immense.
I congratulate all the start-ups and the innovative youth who are raising the flag of India in the world of start-ups. It has been decided to celebrate January 16 as National Start-up Day so that this culture of start-ups gets as far as the far-flung parts of the country.
Friends,
The Start-up India Innovation Week is meant to celebrate the successes of the last year and also to discuss the future strategy. This decade is being called the ‘Techade of India’. There are three important aspects to the massive changes that the government is making in this decade to strengthen the innovation, entrepreneurship and start-up ecosystem.
First, to liberate entrepreneurship and innovation from the web of government processes and bureaucratic silos; second, to create an institutional mechanism to promote innovation; and third to handhold young innovators and youth enterprises! Programs like Start-up India, Stand-Up India are part of such efforts.
Steps like eliminating the hassles of angel tax and simplifying tax filing, facilitating access to credit and ensuring thousands of crores of rupees of government funding reflect our commitment. Under Start-up India, start-ups have been given the facility to self-certify compliances related to nine labour and three environment laws.
The process of simplification of government procedures which started with the self-attestation of documents has reached the stage of eliminating over 25,000 compliances today. Startup Runway on the Government e-Marketplace (GeM) platform is also very useful to enable start-ups to provide their products or services to the government easily.
Friends,
Trust in the ability and creativity of one’s youth is an important basis for the progress of any country. Recognizing this potential of its youth, India is making policies and implementing decisions today. There are more than 1,000 universities, 11,000 stand-alone institutions, 42,000 colleges and lakhs of schools in India. This is the great strength of India.
Our endeavour is to institutionalize innovation in the country by creating an attraction for innovation among students since childhood. More than 9,000 Atal Tinkering Labs are giving children a chance to innovate and work on new ideas in schools. The Atal Innovation Mission is ensuring new platforms for our youth to work on their innovative ideas. In addition, the network of thousands of labs in schools and colleges across the country promotes innovation in every field. We are emphasizing innovation and technology-based solutions to deal with the challenges of the country. We have engaged the youth by organizing many Hackathons and they have given us many innovative solutions in record time.
You must also have experienced how different departments and ministries of the government are in touch with the youth and start-ups and encouraging their new ideas. Whether it is new drone rules, or the new space policy, the priority of the government is to provide opportunities for innovation to as many youths as possible.
Our government has also simplified the rules related to IPR registration. The central and state governments together are supporting hundreds of incubators in the country today. Today, institutions like iCreate are playing a very important role in enhancing the innovation ecosystem in the country. iCreate, i.e., International Center for Entrepreneurship and Technology, is giving a strong start to many start-ups and encouraging innovations.
And friends,
We can see the results of these efforts of the government. Whereas 4,000 patents were approved in 2013-14, more than 28,000 patents were granted last year. In 2013-14, about 70,000 trademarks were registered, whereas more than 2.5 lakh trademarks have been registered in 2021. In 2013-14, only 4,000 copyrights were granted, whereas this number crossed 16,000 last year. India's ranking in the Global Innovation Index has also improved a lot due to the campaign that is underway in India regarding innovation. In 2015, India was confined to 81 in this ranking. Now India is ranked 46 in the Innovation Index; it has come down from 50.
Friends,
India's start-up ecosystem is creating waves in the world today. It is the strength of India's start-up ecosystem that it is full of passion, sincerity and integrity. It is the strength of India's start-up ecosystem that it is constantly discovering itself, improving itself and growing in strength. It is constantly in a learning mode, in a changing mode and adapting itself to new situations. Today who would not be proud to see that India's start-ups are working in 55 different industries? Everyone will be proud of it. Where there were not even 500 startups in the country five years ago, today this number has increased to 60,000. You have the power of innovation, you have new ideas, you are full of youthful energy and you are changing the way of doing business. Our start-ups are changing the rules of the game. That's why I believe start-ups are going to be the backbone of new India.
Friends,
This spirit from entrepreneurship to empowerment is also resolving the issues of regional and gender disparity in our development. Earlier, big businesses flourished only in big cities and metros; today there is at least one start-up in every state of the country spread over more than 625 districts. Today almost half the start-ups are operating from Tier-2 and Tier-3 cities. These are converting the ideas of youth from ordinary and poor families into businesses. Today lakhs of youth are getting employment in these start-ups.
Friends,
The speed and scale at which India's youth are creating start-ups is a testament to the strong will and determination of Indians in this era of a global pandemic. Earlier, only a few companies could become big even in the best of times. But, 42 unicorns emerged in our country last year only. These companies worth thousands of crores of rupees are the hallmark of self-reliant, self-confident India. Today India is rapidly moving towards creating the century of the unicorn. And I believe the golden age of India's start-ups is starting now. The diversity of India is our greatest strength. Our diversity is our global identity.
Our unicorns and start-ups are messengers of this diversity. From simple delivery services to payment solutions and cab services, your scope is huge. You have so much experience working in diverse markets and diverse cultures in India itself. Therefore, start-ups from India can easily reach out to other countries of the world. So don't just keep your dreams local, make them global. Remember this mantra -- let us innovate for India, innovate from India!
Friends,
It is time for all to mobilize in the virtuous period of freedom. This is the time to move towards goals with ‘Sabka Prayas (collective efforts). I was happy when a group made important suggestions regarding the PM GatiShakti National Master Plan. The extra space available in GatiShakti projects can be used for building EV charging infrastructure. Under this master plan, the entire infrastructure grid, including transport, power, telecom, etc is being brought on a single platform. Your participation in this campaign of creation of multimodal and multipurpose assets is very important.
This will also give impetus to the creation of new champions in our manufacturing sector. The country's ambitious plans are in front of you in many sectors related to defence manufacturing, chip manufacturing, clean energy and drone technology.
Many investors of the country and abroad are investing in drone start-ups following the implementation of the new drone policy recently. Drone companies have received orders worth about Rs 500 crore from the Army, Navy and Air Force. The government is using drones on a large scale for mapping village properties for the Swamitva scheme. Now the scope of drones is increasing in home delivery of medicines and in agriculture. So it has a lot of potentials.
Friends,
Our rapid urbanization is also a big focus area. Today, work is happening on a large scale in developing our existing cities and building new cities. There is a lot to be done in urban planning. We have to create such ‘walk-to-work’ concepts and integrated industrial estates, where there are better arrangements for the workers. New possibilities are waiting for you in urban planning. For example, a group just mentioned the national cycling plan and car-free zones for big cities. This is very important to promote sustainable lifestyles in cities. You must be aware when I went to the COP-26 summit, I talked about the Mission LIFE and my concept of LIFE is Lifestyle for Environments (LIFE). I believe that we need to make people aware of the use of those things by using technology. For example, the P-3 movement is imperative today. P-3 movement, i.e., Pro-Planet-People! Unless we make people aware of the environment and make them soldiers in the fight against global warming, we cannot win this battle. Therefore, India is involving many countries in this Mission LIFE.
Friends,
Smart mobility will also make the life of cities easier and will also help in achieving our targets of carbon emission.
Friends,
India continues to strengthen its identity as the world's largest millennial market. Millennials are the cornerstone of the prosperity of their families as well as the self-reliance of the nation. Our needs and our potential are limitless from a rural economy to Industry 4.0. Investment in research and development related to future technology is the priority of the government today. But it would be better if the industry also expands its contribution in this.
Friends,
One more thing you have to keep in mind in this decade of the 21st century. A huge market is opening up in the country as well. We have stepped into the digital lifestyle just now. Only about half of our population is online. With the speed, scale and price at which the government is working to provide digital access to the poor and villages, India will have about 100 crore internet users in a very short time.
As last-mile delivery gets empowered in remote areas, it is also creating a rural market and a large pool of rural talent. That's why I request the start-ups of India to move towards villages. This is an opportunity as well as a challenge. Be it mobile internet, broadband connectivity or physical connectivity, the aspirations of villages are rising today. Rural and semi-urban areas are looking forward to a new wave of expansion.
The way the start-up culture has democratized the Idea, it has empowered women and local businesses. From pickles and papadum to handicrafts, the scope of many local products has expanded widely today. Due to increasing awareness, people are becoming vocal for the locals. And just now our friend Kartik from Jaipur talked about making local the global and mentioned virtual tourism. On the occasion of 75 years of independence, I would urge you to hold a competition among children of schools and colleges regarding the virtual creative work of the monuments and events related to independence from the pages of history in their districts and cities. And start-ups like you can compile it and the country should be invited for a virtual tour for 75 years of independence. It will be a big contribution from the start-ups during the Amrit Mahotsav of Independence. If you make a beginning regarding an idea which you like and how to bring forth that idea in which format, I think we can take it forward.
Friends,
During the Covid lockdown, we have seen how small innovative models at the local level made people's lives easier. Start-ups have a huge opportunity for collaboration with small local businesses. Start-ups can empower and make these local businesses efficient. Small businesses are the backbone of the country's development and start-ups are the new game-changer. This partnership can transform both our society and economy and women’s employment especially can get a lot of strength from this.
Friends,
Many suggestions have come here regarding the partnership between government and start-ups in many sectors, including agriculture, health, education, tourism, etc. Like there was a suggestion that our local shopkeepers are hardly able to use 50-60% of their capacity and a digital solution was offered to them so that they could know which items had emptied and which ones needed to be bought. I will suggest that you connect the shopkeepers with their customers. The shopkeepers can inform their customers that they would be running out of stock of some products in three or seven days. If a message is sent to them, then families will not have to search the boxes in the kitchen to see which products they would be running short of after some days. A message can be sent by a shopkeeper to his customer that he is going to run out of stock of turmeric in three days. You can even convert it into a very large platform and can become a very big aggregator and can become a bridge between shopkeepers and customers.
Friends,
I assure you that every suggestion, every idea, every innovation of the youth will get the full support from the government. The next 25 years, which will take the country towards the 100th year of independence, are very important friends and most important for you. This is a new era of innovation i.e. ideas, industry and investment. Your exercise is for India. Your enterprise is for India. Your wealth creation is for India and job creation is for India.
I am fully committed to converting the energy of the youth into the energy of the country. It has become very important to understand your suggestions and ideas because there is a new generation that thinks in a new way. I am sure that all the government departments will benefit from the ideas that have emerged from the seven-day brainstorming and will try to implement in government policies and see how it impacts the life of society. I thank you all for taking your valuable time out to take part in this event because you belong to the world of ideas and sharing those ideas with everybody is very important.
I wish you all the very best. There is already the atmosphere of the holy festival of Makar Sankranti. But do take care of yourself from Corona.
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.