ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାବ ବିନିମୟ ଅବସରରେ ସମ୍ବୋଧନ
15 JAN 2022 4:19PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର,
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ପୀୟୁଷ ଗୋୟଲ ଜୀ, ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡବ୍ୟ ଜୀ, ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ, ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ ଜୀ, ପୁରୁଷୋତମ ରୁପାଲା ଜୀ, ଜି. କିଶନ୍ ରେଡ୍ଡୀ ଜୀ, ପଶୁପତି କୁମାର ପାରସ ଜୀ, ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଜୀ, ସୋମ ପ୍ରକାଶ ଜୀ, ସମଗ୍ର ଦେଶରୁ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଦୁନିଆର ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି, ଆମର ଯୁବା ସାଥୀ, ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବ ଏବଂ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ସର ସଫଳତାକୁ ଦର୍ଶନ କଲେ ଏବଂ କିଛି ହିତଧାରକଙ୍କ ଉପସ୍ଥାପନା ମଧ୍ୟ ଦେଖିଲେ । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଖୁବ ସୁନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ୨୦୨୨ର ଏହି ବର୍ଷ ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ବାତାବରଣ ନିମନ୍ତେ ଆହୁରି ନୂଆ ନୂଆ ସମ୍ଭାବନା ନେଇ ଆସିଛି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ତମ ବର୍ଷରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଇଣ୍ଡିଆ ଇନୋଭେସନ୍ ୱିକର ଏହି ଆୟୋଜନ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ନିଜ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ, ସେହି ଭବ୍ୟ ଭାରତର ନିର୍ମାଣରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଖୁବ ବିଶାଳ ଅଟେ ।
ଦେଶର ସେହି ସମସ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକୁ, ସବୁ ନବସୃଜନଶୀଳ ଯୁବାଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି, ଯେଉଁମାନେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଦୁନିଆରେ ଭାରତର ଧ୍ୱଜାକୁ ଉଚ୍ଚତମ ଶିଖରରେ ଲହରାଉଛନ୍ତି । ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକର ଏହି ସଂସ୍କୃତି ଦେଶର ଦୂର ଦୂରାନ୍ତ ଅଂଚଳରେ ପହଂଚୁ, ଏଥିପାଇଁ ୧୬ ଜାନୁଆରୀକୁ ଏବେ ଜାତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପସ ଦିବସ ରୁପରେ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ପତି ନିଆଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଇଣ୍ଡିଆ ଇନୋଭେସନ ଉଇକ, ବିଗତ ବର୍ଷର ସଫଳତାଗୁଡିକର ଜୟଗାନ କରିବାର ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ରଣନୀତି ଉପରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବାର ମଧ୍ୟ ଅବସର ଅଟେ । ଏହି ଦଶକକୁ ଭାରତର ‘ଟେକେଡ’ କୁହାଯାଉଛି । ଏହି ଦଶକରେ ଅଭିନବତା, ଉଦ୍ୟମିତା ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ବାତାବରଣକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଯେଉଁ ବଡ ଧରଣର ପରିବର୍ତନ ଆଣୁଛନ୍ତି ତାହାର ତିନିଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ରହିଛି –
ପ୍ରଥମ, ଉଦ୍ୟମିତାକୁ, ଅଭିନବତାକୁ ସରକାରୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡିକର ବନ୍ଧନରୁ, ଅମଲାତାନ୍ତ୍ରିକ ଖାଇରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା । ଦ୍ୱିତୀୟ, ଅଭିନବତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସଂସ୍ଥାଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ନିର୍ମାଣ କରିବା । ଏବଂ ତୃତୀୟ, ନବସୃଜନଶୀଳ ଯୁବାଙ୍କୁ, ଯୁବା ଉଦ୍ୟମକୁ ପୃଷ୍ଠପୋଷକତା ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେବା । ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଇଣ୍ଡିଆ, ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହିଭଳି ପ୍ରୟାସ ସବୁର ହିଁ ଅଂଶ ଅଟେ ।
ଏଞ୍ଜେଲ ଟ୍ୟାକ୍ସ ସମସ୍ୟାର ପରିସମାପ୍ତ କରିବା ହେଉ ଏବଂ ଟିକସ ଦାଖଲ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରିବା ହେଉ, ୠଣ ଉପଲବଧତାକୁ ସହଜ କରିବା ହେଉ, ହଜାର ହଜାର କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ସରକାରୀ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ, ଏହି ସବୁ ସୁବିଧା ଆମର ପ୍ରତିଶୃତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଧିନରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକୁ ୯ଟି ଶ୍ରମ ଏବଂ ୩ଟି ପରିବେଶ ଆଇନ ସହ ଯୋଡି ଅନୁପାଳନକୁ ସ୍ୱ-ପ୍ରମାଣନ କରିବାର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଦସ୍ତାବିଜର ସ୍ୱ-ଅନୁପ୍ରମାଣନ ଦ୍ୱାରା ସରକାରୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡିକୁ ସରଳ କରିବାର ଯେଉଁ ଧାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ତାହା ଆଜି ୨୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ ମାମଲା ସମାପ୍ତି କରିବାର ସ୍ଥିତିରେ ପହଂଚି ସାରିଛି । ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକ, ସରକାରଙ୍କୁ ନିଜର ଉତ୍ପାଦ କିମ୍ବା ସେବା ସହଜରେ ଯୋଗାଇ ପାରୁ ଏଥିପାଇଁ ଗଭରମେଂଟ ଇ ମାର୍କେଟ ପ୍ଲେସ (ଜିଇଏମ) ମଂଚରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ରନ୍ ୱେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସହାୟକ ହୋଇପାରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନିଜର ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଭରସା, ସେମାନଙ୍କ ସୃଜନଶୀଳତା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କୌଣସି ବି ଦେଶର ପ୍ରଗତୀର ପ୍ରମୁଖ ଆଧାର ହୋଇଥାଏ । ଭାରତ ଆଜି ନିଜର ଯୁବପିଢୀର, ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଅବଗତ ହୋଇ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି, ନିଷ୍ପତି ନେଉଛି । ଭାରତରେ ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିଛି । ୧୧ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ଏଲୋନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ରହିଛି । ୪୨ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିଛି ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସଂଖ୍ୟାର ବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିଛି । ଏହା ଭାରତର ବହୁତ ବଡ ଶକ୍ତି ଅଟେ ।
ଆମର ପ୍ରୟାସ, ଦେଶରେ ବାଲ୍ୟକାଳରୁ ହିଁ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଭିନବତା ପ୍ରତି ଆକର୍ଷଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଅଛି, ଅଭିନବତାକୁ ସଂସ୍ଥାଗତ କରାଇବାର ଅଛି । ୯ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଙ୍ଗ ପରୀକ୍ଷାଗାର, ଆଜି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ନବସୃଜନ ପାଇଁ, ନୂଆ ନୂଆ ଉପାୟ ଉପରେ, ନୂଆ ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଅଟଳ ଇନୋଭେସନ୍ ମିଶନ୍ ଦ୍ୱାରା ଆମର ଯୁବପିଢୀକୁ ନିଜର ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ନୂଆ ନୂଆ ମଂଚ ଉପଲବଧ ହେଉଛି । ସେସବୁ ବ୍ୟତୀତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସ୍କୁଲ ଏବଂ କଲେଜ ଗୁଡିକରେ ହଜାର ହଜାର ପରୀକ୍ଷାଗାରର ନେଟୱର୍କ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିନବତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ରହିଥିବା ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକର ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ଆମେ ଅଭିନବତା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆଧାରିତ ସମାଧାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ । ଆମେ ଅନେକଗୁଡିଏ ହାକାଥନର ଆୟୋଜନ କରି, ଯୁବପିଢୀକୁ ନିଜ ସହିତ ସାମିଲ କରିଛୁ, ସେମାନେ ରେକର୍ଡ ସମୟରେ ଅନେକଗୁଡିଏ ଅଭିନବ ସମାଧାନ ଆମକୁ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହା ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରୁଥିବେ ଯେ, ସରକାରଙ୍କ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ବିଭାଗ, ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, କିଭଳି ଭାବେ ଯୁବକ ଯୁବତୀ, ଯୁବପିଢୀ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକ ସହିତ ସମ୍ପର୍କରେ ରହୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ନୂଆ ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି । ନୂଆ ଡ୍ରୋନ ନିୟମ ହେଉ, ଅବା ପୁଣି ନୂଆ ମହାକାଶ ନୀତି, ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା, କିପରି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ଅଭିନବତାର ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଇପାରିବ ।
ଆମର ସରକାର ଆଇପିଆର ପଞ୍ଜିକରଣକୁ ନେଇ ଯେଉଁସବୁ ନିୟମ ଥିଲା ସେସବୁକୁ ମଧ୍ୟ ବେଶ ସରଳ କରି ଦେଇଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଏକାଠି ହୋଇ ଆଜି ଦେଶରେ ଶହ ଶହ ଇନକ୍ୟୁବେଟରକୁ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇ ଚାଲିଛନ୍ତି । ଆଜି ଦେଶରେ ଆଇ କ୍ରିଏଟ ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଅଭିନବତା ବାତାବରଣର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ବହୁତ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛି । ଆଇ କ୍ରିଏଟ ଅର୍ଥାତ୍‌- ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟମିତା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର । ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକର ପ୍ରାରମ୍ଭକୁ ମଜବୁତ କରୁଛି, ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି ।
ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାରଙ୍କ ଏହିସବୁ ପ୍ରୟାସର ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଦେଖୁଛୁ । ୨୦୧୩-୧୪ ବର୍ଷରେ ଯେଉଁଠି ୪ ହଜାର ପାଟେଂଟକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଗତ ବର୍ଷ ୨୮ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପାଟେଂଟ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି । ୨୦୧୩-୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରାୟ ୭୦ ହଜାର ଟ୍ରେଡ ମାର୍କ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଥିଲା, ୨୦୨୧ରେ ଅଢେଇ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଟ୍ରେଡ ମାର୍କ ପଞ୍ଜିକୃତ କରାଯାଇଛି । ୨୦୧୩-୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ କେବଳ ୪ ହଜାର କପିରାଇଟକୁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା, ଗତବର୍ଷ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୬ ହଜାରକୁ ମଧ୍ୟ ଅତିକ୍ରମ କରିଯାଇଛି । ନବସୃଜନକୁ ନେଇ ଭାରତରେ ଯେଉଁ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି, ତାହାର ପ୍ରଭାବ ହେଉଛି ଯେ, ବିଶ୍ୱ ନବସୃଜନ ତାଲିକାରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ମାନ୍ୟତାରେ ବହୁତ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି । ୨୦୧୫ରେ ଭାରତ ଏହି ର‌୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗରେ ୮୧ ନମ୍ବରରେ ଅଟକି ପଡି ରହିଥିଲା । ବର୍ତମାନ ନବସୃଜନ ତାଲିକାରେ ଭାରତ ୪୬ ନମ୍ବରରେ ରହିଛି, ୫୦ରୁ ତଳକୁ ଆସିିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ବାତାବରଣ, ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ସଫଳତାର ଧ୍ୱଜା ଉଡାଉଛି । ଏହା ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ବାତାବରଣର ଶକ୍ତି ଅଟେ ଯାହା ଆବେଗରେ, ଆନ୍ତରିକତାରେ ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାରେ ଭରି ରହିଛି । ଏହା ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ବାତାବରଣର ଶକ୍ତି ଅଟେ , ଯାହା ନିରନ୍ତର ଭାବେ ନିଜକୁ ଆବିଷ୍କାର କରୁଛି, ନିଜକୁ ସୁଧାରୁଛି, ନିଜର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରି ଚାଲିଛି । ତାହା ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଢଙ୍ଗରେ ରହିଛି, ପରିବର୍ତନଶୀଳ ଢଙ୍ଗରେ ରହିଛି, ନୂଆ ନୂଆ ସ୍ଥିତି- ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁସାରେ ନିଜକୁ ଖାପ ଖୁଆଇ ଚାଲିଛି । ଆଜି ଏହା ଦେଖି କିଏ ବା ଗର୍ବିତ ନ ହେବ, ଯେ ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ୫୫ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଉଦ୍ୟୋଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ସମସ୍ତେ ଗର୍ବିତ ହେବେ । ୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଦେଶରେ ଯେଉଁଠି ୫୦୦ଟି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ମଧ୍ୟ ନଥିଲା, ଆଜି ସେଗୁଡିକର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୬୦ ହଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚି ସାରିଛି । ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ ନବସୃଜନର ଶକ୍ତି ରହିଛି, ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ରହିଛି, ଆପଣଙ୍କ ଭିତରେ ଯୁବ ସୁଲଭ ଶକ୍ତି ଭରି ରହିଛି ଏବଂ ଆପଣମାନେ ବ୍ୟବସାୟର ଢଙ୍ଗ ରଙ୍ଗ ପରିବର୍ତନ କରୁଛନ୍ତି । ଆମ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ନିୟମ ପରିବର୍ତନ କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ - ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକ ନବ ଭାରତର ମେରୁଦଣ୍ଡ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଉଦ୍ୟମିତାରୁ ସଶକ୍ତିକରଣର ଏହି ଭାବନା ଆମର ଏଠାରେ ବିକାଶକୁ ନେଇ ଆଂଚଳିକ ଏବଂ ଲିଙ୍ଗଗତ ଅସମାନତା ସମସ୍ୟାର ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରୁଛି । ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁଠାରେ ବଡ ବଡ ସହରଗୁଡିକରେ, ମେଟ୍ରୋ ସହରରେ ହିଁ ବଡ ବଡ ବ୍ୟବସାୟର ପରିବ୍ୟାପ୍ତି ହେଉଉଥିଲା, ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ, ୬୫୦ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅତି କମ୍‌ରେ ଗୋଟିଏ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ରହିଛି । ଆଜି ପ୍ରାୟ ଅଧା ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଟାୟର-ଟୁ ଏବଂ ଟାୟର- ଥ୍ରୀ ସହରଗୁଡିକରେ ରହିଛି । ଏହା ସାଧାରଣ, ଗରିବ ପରିବାରର ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବ୍ୟବସାୟରେ ପରିଣତ କରୁଛି । ଏହି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକରେ ଆଜି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମିଳୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେଉଁ ବେଗ ଏବଂ ଯେଉଁ ମାତ୍ରାରେ ଆଜି ଭାରତର ଯୁବା ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି, ତାହା ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀର ଏହି ସମୟରେ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର ଦୃଢ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଏବଂ ସଙ୍କଳ୍ପ ଶକ୍ତିର ପ୍ରମାଣ ଅଟେ । ପୂର୍ବରୁ, ଭଲରୁ ଅତି ଭଲ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ ଦୁଇଟି କମ୍ପାନୀ ଉନ୍ନତି କରି ପାରୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଗତ ବର୍ଷରେ ତ ୪୨ଟି ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଆମ ଦେଶରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି କମ୍ପାନିଗୁଡିକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇ, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ଭାରତର ପରିଚୟ ପାଲଟିଛନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତ ଦୃତ ଗତିରେ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଶତକ ହାସଲ କରିବା ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି, ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ର ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ଯୁଗ ତ ଏବେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ଭାରତର ଯେଉଁ ବିବିଧତା ରହିଛି, ତାହା ଆମର ବହୁତ ବଡ ଶକ୍ତି ଅଟେ । ଆମର ବିବିଧତା ଆମର ବୈଶ୍ୱିକ ପରିଚୟ ଅଟେ ।
ଆମର ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣଗୁଡିକ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକ ଏହି ବିବିଧତାର ବାର୍ତାବହ ଅଟନ୍ତି । ସରଳ ବିତରଣ ସେବାଠାରୁ ନେଇ ଦେୟ ସମାଧାନ ଏବଂ ଟାକ୍ସି ସେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣମାନଙ୍କ ପରିସର ବେଶ ବଡ ଅଟେ । ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଭାରତରେ ହିଁ ବିବିଧ ବଜାର, ବିବିଧ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସେଥିରେ କାମ କରିବାର ଏତେ ବଡ ଅନୁଭବ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏଥିପାଇଁ, ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକ ନିଜକୁ ସହଜରେ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇ ପାରିବେ । ଏଥିପାଇଁ ଆପଣମାନେ ନିଜ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ରଖନ୍ତୁ ନାହିଁ, ସେଗୁଡିକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କରନ୍ତୁ । ଏହି ମନ୍ତ୍ରକୁ ମନେ ରଖନ୍ତୁ - ଆସନ୍ତୁ ଭାରତ ପାଇଁ ନବସୃଜନ କରିବା, ଆସନ୍ତୁ ଭାରତରୁ ନବସୃଜନ ଆରମ୍ଭ କରିବା!
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକଜୁଟ ହେବାର ସମୟ ଅଟେ । ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡିକ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବାର ସମୟ ଅଟେ । ମତେ ଖୁସି ଲାଗିଲା, ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ଗୋଷ୍ଠୀ ପିଏମ ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନକୁ ନେଇ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରାମର୍ଶ ଦେଲା । ଗତି ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକରେ ଯେଉଁ ଅତିରିକ୍ତ ସ୍ଥାନ ରହିଛି, ଇଲେକଟ୍ରୋନିକସ ଯାନ ଚାର୍ଜିଙ୍ଗ ଭିତିଭୂମୀର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ତାହାର ଉପଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ । ଆଜି ଏହି ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନରେ ପରିବହନ, ଶକ୍ତି, ଟେଲିକମ୍ ସମେତ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଭିତିଭୂମୀ ଗ୍ରୀଡକୁ ଏକକ ମଂଚକୁ ଅଣାଯାଉଛି । ବହୁବିଧ ଏବଂ ବହୁମୁଖୀ ସମ୍ପତି ନିର୍ମାଣର ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ ।
ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆମର ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଚାମ୍ପିଅନ୍ ସୃଷ୍ଟିକୁ ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତି ମିଳିବ । ପ୍ରତିରକ୍ଷା ନିର୍ମାଣ, ଚିପ ନିର୍ମାଣ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ ଏବଂ ଡ୍ରୋନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହ ଜଡିତ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ମହାତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଯୋଜନାଗୁଡିକ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ରହିଛି ।
ନିକଟରେ, ନୂତନ ଡ୍ରୋନ ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ନିବେଶକ ଡ୍ରୋନ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି । ସ୍ଥଳସେନା, ନୌସେନା ଓ ବାୟୁସେନା ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରାୟ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର କାର୍ଯ୍ୟ ବରାଦ ଡ୍ରୋନ୍ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକୁ ମିଳିସାରିଛି । ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନାରେ ଗାଁଗୁଡିକର ସମ୍ପତିର ନକ୍‌ସା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସରକାର ବଡ ଆକାରରେ ଡ୍ରୋନର ଉପଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ଏବେ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ଔଷଧ ପହଂଚାଇବା ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଡ୍ରୋନ ବ୍ୟବହାରର ପରିସର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଏଥିପାଇଁ ଏଥିରେ ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦୃତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଆମର ସହରୀକରଣ ମଧ୍ୟ ଏକ ବହୁତ ବଡ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ ଉପଯୋଗୀ କ୍ଷେତ୍ର ଅଟେ । ଆଜି ନିଜର ସହରଗୁଡିକ ବିକଶିତ କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ସହର ନିର୍ମାଣ ନିମନ୍ତେ ଖୁବ ବଡ ଆକାରରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ସହରାଂଚଳ ଯୋଜନା, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମକୁ ଆହୁରି ବହୁତ କାମ କରିବାର ଅଛି । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନାୟାସରେ ପହଂଚିବାର ପରିକଳ୍ପନା ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ଶିଳ୍ପାଂଚଳ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଅଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, କାରିଗରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତମ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିବ । ସହରାଂଚଳ ଯୋଜନାରେ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାଗୁଡିକ ଆପଣମାନଙ୍କର ଅପେକ୍ଷା କରିଛି । ଯେଭଳି ଏଠାରେ ଗୋଟିଏ ଗୋଷ୍ଠୀ ବଡ ବଡ ସହରଗୁଡିକ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସାଇକ୍ଲିଂ ଯୋଜନା ଏବଂ କାର ଫ୍ରି ଜୋନ ବିଷୟରେ ଉପସ୍ଥାପନା କଲେ । ସହରଗୁଡିକରେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନ ଶୈଳୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଆପଣମାନେ ଜାଣିଥିବେ ଯେ, ମୁଁ ଯେତେବେଳେ କୋପ-୨୬ର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଯାଇଥିଲି ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଏକ ମିଶନ୍ ଲାଇଫ ବିଷୟରେ କହିଥିଲି ଏବଂ ଏହି ଜୀବନକୁ ନେଇ ମୋର ଯେଉଁ ଧାରଣା, ତାହା ହେଉଛି ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀ (ଲାଇଫ), ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆମକୁ ସେହିସବୁ ଜିନିଷ ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର କିପରି ଉପଯୋଗ କରିବା, ଯେପରିକି ପି-ଥ୍ରୀ ଆନ୍ଦୋଳନ ଆଜି ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ ଅଟେ । ପ୍ରୋ-ପ୍ଲାନେଟ-ପିପୁଲ, ପି-ଥ୍ରୀ ଆନ୍ଦୋଳନ । ଆମେ ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପରିବେଶ ବିଷୟରେ ସଚେତନ କରାଇବା ନାହିଁ, ବିଶ୍ୱ ତାପାମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି ବିରୁଦ୍ଧରେ ଯେଉଁ ସଂଗ୍ରାମ ହେଉଛି, ଆମେ ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାର ସିପାହୀ ହେବା ନାହିଁ, ଆମେ ଏହି ଯୁଦ୍ଧକୁ ଜିତି ପାରିବା ନାହିଁ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଭାରତ, ମିଶନ୍ ଲାଇଫକୁ ନେଇ ଅନେକ ବିଦେଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ନିଜ ସହ ଯୋଡିବା ପାଇଁ କାମ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ମାର୍ଟ ମୋବିଲିଟି ଦ୍ୱାରା ସହରର ଜୀବନ ମଧ୍ୟ ସହଜ ହେବ ଏବଂ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନ ପାଇଁ ଥିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ମିଳିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ମିଲେନିଆଲ ମାର୍କେଟ ଭାବରେ ନିଜର ପରିଚୟକୁ ଭାରତ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ସଶକ୍ତ କରୁଛି । ମିଲେନିଆଲ ଆଜି ନିଜ ପରିବାରଗୁଡିକର ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା, ଉଭୟର ଆଧାର ଅଟେ । ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିରୁ ନେଇ ଶିଳ୍ପ ୪.୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟ, ଉଭୟ ଅସିମୀତ ଅଟେ । ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହ ଜଡିତ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ବିକାଶ ଉପରେ ନିବେଶ ଆଜି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ । କିନ୍ତୁ ଭଲ ହେବ ଯଦି ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ନିଜର ଯୋଗଦାନ ଓ ଏହାର ପରିସରକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାରିତ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାଦ୍ଦୀର ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଦେଶରେ ବୃହତ ବଜାର ତ ଏବେ ହିଁ ଖୋଲୁଛି, ଆମେ ଏବେ ଯାଇ ଡିଜିଟାଲ ଜୀବନ ଶୈଳୀରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛେ । ଏବେ ତ କେବଳ ଆମର ପ୍ରାୟ ଅର୍ଦ୍ଧେକ ଜନସଂଖ୍ୟା ହିଁ ଅନଲାଇନ୍ ହୋଇଛି । ଯେଉଁ ଗତିରେ, ଯେଉଁ ଆକାରେ, ଯେଉଁ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଆଜି ଗାଁ-ଗାଁ, ଗରିବରୁ ଅତି ଗରିବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାର ଡିଜିଟାଲ ଉପଲବଧତା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ତାହାଦ୍ୱାରା ଖୁବ ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ କୋଟି ଇଂଟରନେଟ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଯିବେ ।
ଯେପରି ଯେପରି ଦୂର ସୁଦୂର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିତରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସଶକ୍ତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ସେପରି ସେପରି ଗ୍ରାମୀଣ ବଜାର ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ପ୍ରତିଭାର ବଡ ସମୁଦାୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ଚାଲିଛି । ଏଥିପାଇଁ ମୋର ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକୁ ଅନୁରୋଧ ଯେ ସେମାନେ ଗାଁ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହୁଅନ୍ତୁ । ଏହା ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଅଟେ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନ ମଧ୍ୟ । ମୋବାଇଲ ଇଂଟରନେଟ, ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ଯୋଗାଯୋଗ ହେଉ ଅବା ପୁଣି ବାସ୍ତବ ଯୋଗାଯୋଗ, ଗାଁ ର ଆକାଂକ୍ଷା ଆଜି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧ- ସହରାଂଚଳ ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ନୂଆ ଲହରୀର ପଥକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି ।
ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ସଂସ୍କୃତି ଚିନ୍ତାଧାରାର ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଗଣତନ୍ତ୍ରିକରଣ ହୋଇଛି, ତାହା ଦ୍ୱାରା ମହିଳା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ବ୍ୟବସାୟ ସଶକ୍ତ ହୋଇପାରିଛି । ଆଚାର - ପାମ୍ପଡଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ହସ୍ତକଳା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦର ପରିସର ଆଜି ବ୍ୟାପକ ରୂପରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ଦ୍ୱାରା ଲୋକାଲ ପାଇଁ ଲୋକମାନେ ଭୋକାଲ ହେବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି । ଏବଂ ଏବେ ଯେତେବେଳେ ଆମର ଜୟପୁରର ସାଥୀ କାର୍ତିକ ଲୋକାଲକୁ ଗ୍ଲୋବାଲ କରିବାର କଥା କହିଲେ ଏବଂ ସେ ଭର୍ଚୁଆଲ ପର୍ଯ୍ୟଟନର କଥା କହିଲେ । ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଏକଥା କହିବାକୁ ଚାହିଁବି ଯେ ଏବେ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେଉଛି, ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ କ’ଣ ଦେଶର ସ୍କୁଲ କଲେଜର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କର ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗୀତା ଆୟୋଜନ କରିବେ ଏବଂ ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ ଜିଲ୍ଲାରେ, ନିଜ ନିଜ ସହରରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସହିତ ଜଡିତ ଯେଉଁ ସବୁ ଘଟଣା ରହିଛି, ଯେଉଁ ସବୁ ସ୍ମାରକ ରହିଛି, ଇତିହାସର ଯେଉଁ ପୃଷ୍ଠା ସବୁ ରହିଛି, ସେସବୁର ଭର୍ଚୁଆଲ ସୃଜନଶୀଳ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ସେସବୁର ସଙ୍କଳନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ନିମନ୍ତେ ଭର୍ଚୁଆଲ ଟୁର ପାଇଁ ଦେଶକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରନ୍ତୁ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ବିଶ୍ୱର ଏକ ବହୁତ ବଡ ଅବଦାନ ହେବ । ତାହାହେଲେ ଆପଣଙ୍କ ବିଚାର ଭଲ ଅଟେ, ସେହି ବିଚାରକୁ କିଭଳି ଭାବରେ ପରିପ୍ରକାଶ କରାଯାଇ ପାରିବ, ତାହାର ଯଦି ଆପଣ ଆରମ୍ଭ କରିବେ, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଆମେ ତାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇ ପାରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୋଭିଡ ଲକଡାଉନ କାଳରେ ଆମେ ଦେଖିଛେ ଯେ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ କିଭଳି ଛୋଟ ଛୋଟ ଅଭିନବ ମଡେଲ ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନ ସହଜ କରିଛି । କ୍ଷୁଦ୍ର ସ୍ଥାନୀୟ ବ୍ୟବସାୟ ସହିତ ସହଯୋଗର ଏକ ବହୁତ ବଡ ସୁଯୋଗ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ପାଖରେ ରହିଛି । ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକ ଏହି ସ୍ଥାନୀୟ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିପାରିବ, ଦକ୍ଷ କରିପାରିବ । କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟ ଦେଶର ବିକାଶର ମୂଳଦୁଆ ଅଟେ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପଗୁଡିକ, ନୂତନ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ଅଟେ । ଏହି ଭାଗିଦାରୀ ଆମର ସମାଜ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି, ଉଭୟକୁ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିପାରିବ । ବିଶେଷ କରି ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ଏହା ଦ୍ୱାରା ବେଶ ଶକ୍ତି ମିଳିପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଠାରେ କୃଷିଠାରୁ ନେଇ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମେତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାର ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଗୁଡିକର ଭାଗିଦାରୀ ବିଷୟରେ ଅନେକ ପରାମର୍ଶ ହସ୍ତଗତ ହୋଇଛି । ଯେପରିକି ଗୋଟିଏ ପରାମର୍ଶ ଆସିଥିଲା ଯେ, ଆମର ଏଠି, ଆମର ଏଠି ଯେଉଁ ଦୋକାନୀମାନେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନେ ନିଜର ଯେଉଁ କ୍ଷମତା ରହିଛି ତାହାର ଅତି ବେଶୀରେ ୫୦ରୁ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ଉପଯୋଗ କରିପାରୁଛନ୍ତି । ଏବଂ ସେମାନେ ଏକ ଡିଜିଟାଲ ସମାଧାନ ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଜଣାପଡିବ କେଉଁ ଜିନିଷ ଶେଷ ହୋଇଯାଇଛି, କେଉଁ ଜିନିଷ ଅଣାଯିବ, ଇତ୍ୟାଦି । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ପରାମର୍ଶ ଦେବି, ଆପଣମାନେ ସେହି ଦୋକାନୀକୁ ତାର ଯେଉଁ ଗ୍ରାହକ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଯୋଡିପାରିବେ, ତାହାହେଲେ ଦୋକାନୀ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇପାରିବ ଯେ, ଆପଣଙ୍କର ଏହି ସାମଗ୍ରୀ ତିିନି ଦିନ ପରେ ଶେଷ ହୋଇଯିବାର ଅଛି । ଆପଣଙ୍କ ଘରେ ଏହି ସାତଟି ସାମଗ୍ରୀ ପାଂଚ ଦିନ ପରେ ସରିଯିବାର ଅଛି । ତାକୁ ମେସେଜ ଯିବ, ତା ପାଖରେ ମେସେଜ ପହଂଚି ଯିବ, ଯାହା ଫଳରେ ପରିବାର ଲୋକଙ୍କୁ ଆଉ ଜିନିଷ ଡବା ଉଣ୍ଡାଳିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ରୋଷେଇ ଘରେ କି କି ଜିନିଷ ଅଛି, କି କି ଜିନିଷ ନାହିଁ, ଅମକ ଅଛି କି ନାହିଁ, ଢମକ ଅଛି କି ନାହିଁ, ଏବଂ ଆପଣ ଏହାକୁ ବହୁତ ବଡ ମଂଚ ରୂପରେ ମଧ୍ୟ ରୁପାନ୍ତରିତ କରିପାରିବେ । କେବଳ ଦୋକାନର ଲକ୍ଷ୍ୟରୁ ନୁହେଁ ପରିବାରର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଣ୍ଡ ଖେଳାଇବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ଆପଣଙ୍କର ମେସେଜ ପହଂଚି ଯିବ ଯେ, ଆପଣ ମାସେ ପାଇଁ ହଳଦୀ ନେଇଥିଲେ, ତିନି ଦିନ ପରେ ତାହା ସରିଯିବ । ତାହାହେଲେ ଆପଣ ବହୁତ ବଡ ଏଗ୍ରିଗେଟର ହୋଇପାରିବେ, ବହୁତ ବଡ ସେତୁ ହୋଇପାରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରୁଛି ଯେ, ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ସମସ୍ତ ପରାମର୍ଶ, ସବୁ ଚିନ୍ତାଧାରା, ସମସ୍ତ ନବସୃଜନକୁ ସରକାରଙ୍କର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ମିଳିବ । ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶହେ ତମ ବର୍ଷ ଆଡକୁ ନେଇଯିବାକୁ ଥିବା ଏହି ୨୫ ବର୍ଷ ଖୁବ୍ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ ବନ୍ଧୁଗଣ । ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଏହି ନବସୃଜନ ବା ଚିନ୍ତାଧାରା, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶର ନୂଆ ଯୁଗ ଅଟେ । ଆପଣମାନଙ୍କ ଶ୍ରମ ଭାରତ ପାଇଁ । ଆପଣମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଭାରତ ପାଇଁ । ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ପତି ସୃଷ୍ଟି ଭାରତ ପାଇଁ, ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଭାରତ ପାଇଁ ।
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଏକାଠି ହୋଇ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ଉର୍ଜାକୁ ଦେଶର ଉର୍ଜାରେ ପରିବର୍ତିତ କରିବା ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପରେ ପ୍ରତିଶୃତିବଦ୍ଧ ଅଟେ । ଆପଣମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା, କାରଣ ଏବେ ଏକ ନୂଆ ପିଢୀ ରହିଛି, ଯାହା ନୂଆ ଢଙ୍ଗରେ ଚିନ୍ତା କରୁଛି । ଯାହା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡିକୁ ବୁଝିବା, ସ୍ୱୀକାର କରିବା ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇପଡିଛି । ଏବଂ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ସାତ ଦିନର ଏହି ମନ୍ଥନରୁ ଯେଉଁ ନିଷ୍କର୍ଷ ବାହାରିବାର ଅଛି, ସରକାରଙ୍କର ସବୁ ବିଭାଗ ଏହାକୁ ଅତି ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ଗ୍ରହଣ କରି ଏହାର ଉପଯୋଗ କିଭଳି ହୋଇପାରିବ, ସରକାରଙ୍କ ନୀତିଗୁଡିକରେ କିଭଳି ଏହାର ପ୍ରଭାବ ରହିବ, ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଦ୍ୱାରା ସାମାଜିକ ଜୀବନ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ କିଭଳି ପଡିବ, ଏହି ସମସ୍ତ ବିଷୟ ଗୁଡିକର ଲାଭ ନିଶ୍ଚୟ ମିଳିବ । ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ସକାଶେ , ଆପଣମାନଙ୍କ ଅମୂଲ୍ୟ ସମୟ ଦେଇଥିବା ସକାଶେ, କାରଣ ଆପଣମାନେ ନୂଆ ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରା ଜଗତର ବ୍ୟକ୍ତି ଅଟନ୍ତି, ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମୟ ଚିନ୍ତାଧାରା ମଧ୍ୟରେ ରହିଥାଏ ଏବଂ ସେହିସବୁ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ ବାଂଟିଛନ୍ତି ତାହା ମଧ୍ୟ ଏକ ବହୁତ ବଡ କାର୍ଯ୍ୟ ଅଟେ ।
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଦେଉଛି । ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତିର ପବିତ୍ର ପର୍ବ, ଏବେ ତ ପବନରେ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୂପ ମହକ ରହିଛି । ସେସବୁ ମଧ୍ୟରେ କରୋନା କାଳରେ ଆପଣମାନେ ନିଜର ଧ୍ୟାନ ରଖନ୍ତୁ ।
ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at interaction with Start-ups from various sectors
15 JAN 2022 4:19PM by PIB Delhi
Namaskar,
My colleagues in the Union Cabinet Piyush Goyal ji, Mansukh Mandaviya ji, Ashwini Vaishnaw ji, Sarbananda Sonowal ji, Parshottam Rupala ji, G. Kishan Reddy ji, Pashupati Kumar Paras ji, Jitendra Singh ji, Som Prakash ji, stalwarts from the world of start-ups from across the country, our young friends, other dignitaries and brothers and sisters,
All of us witnessed the success of Indian start-ups and also saw presentations from some of the stakeholders. All of you are doing a great job. This year of 2022 has ushered in even more possibilities for the Indian start-up ecosystem. The ‘Start-up India Innovation Week’ event assumes greater significance in the 75th year of independence. Your role in building a grand India on the completion of 100 years of its independence is immense.
I congratulate all the start-ups and the innovative youth who are raising the flag of India in the world of start-ups. It has been decided to celebrate January 16 as National Start-up Day so that this culture of start-ups gets as far as the far-flung parts of the country.
Friends,
The Start-up India Innovation Week is meant to celebrate the successes of the last year and also to discuss the future strategy. This decade is being called the ‘Techade of India’. There are three important aspects to the massive changes that the government is making in this decade to strengthen the innovation, entrepreneurship and start-up ecosystem.
First, to liberate entrepreneurship and innovation from the web of government processes and bureaucratic silos; second, to create an institutional mechanism to promote innovation; and third to handhold young innovators and youth enterprises! Programs like Start-up India, Stand-Up India are part of such efforts.
Steps like eliminating the hassles of angel tax and simplifying tax filing, facilitating access to credit and ensuring thousands of crores of rupees of government funding reflect our commitment. Under Start-up India, start-ups have been given the facility to self-certify compliances related to nine labour and three environment laws.
The process of simplification of government procedures which started with the self-attestation of documents has reached the stage of eliminating over 25,000 compliances today. Startup Runway on the Government e-Marketplace (GeM) platform is also very useful to enable start-ups to provide their products or services to the government easily.
Friends,
Trust in the ability and creativity of one’s youth is an important basis for the progress of any country. Recognizing this potential of its youth, India is making policies and implementing decisions today. There are more than 1,000 universities, 11,000 stand-alone institutions, 42,000 colleges and lakhs of schools in India. This is the great strength of India.
Our endeavour is to institutionalize innovation in the country by creating an attraction for innovation among students since childhood. More than 9,000 Atal Tinkering Labs are giving children a chance to innovate and work on new ideas in schools. The Atal Innovation Mission is ensuring new platforms for our youth to work on their innovative ideas. In addition, the network of thousands of labs in schools and colleges across the country promotes innovation in every field. We are emphasizing innovation and technology-based solutions to deal with the challenges of the country. We have engaged the youth by organizing many Hackathons and they have given us many innovative solutions in record time.
You must also have experienced how different departments and ministries of the government are in touch with the youth and start-ups and encouraging their new ideas. Whether it is new drone rules, or the new space policy, the priority of the government is to provide opportunities for innovation to as many youths as possible.
Our government has also simplified the rules related to IPR registration. The central and state governments together are supporting hundreds of incubators in the country today. Today, institutions like iCreate are playing a very important role in enhancing the innovation ecosystem in the country. iCreate, i.e., International Center for Entrepreneurship and Technology, is giving a strong start to many start-ups and encouraging innovations.
And friends,
We can see the results of these efforts of the government. Whereas 4,000 patents were approved in 2013-14, more than 28,000 patents were granted last year. In 2013-14, about 70,000 trademarks were registered, whereas more than 2.5 lakh trademarks have been registered in 2021. In 2013-14, only 4,000 copyrights were granted, whereas this number crossed 16,000 last year. India's ranking in the Global Innovation Index has also improved a lot due to the campaign that is underway in India regarding innovation. In 2015, India was confined to 81 in this ranking. Now India is ranked 46 in the Innovation Index; it has come down from 50.
Friends,
India's start-up ecosystem is creating waves in the world today. It is the strength of India's start-up ecosystem that it is full of passion, sincerity and integrity. It is the strength of India's start-up ecosystem that it is constantly discovering itself, improving itself and growing in strength. It is constantly in a learning mode, in a changing mode and adapting itself to new situations. Today who would not be proud to see that India's start-ups are working in 55 different industries? Everyone will be proud of it. Where there were not even 500 startups in the country five years ago, today this number has increased to 60,000. You have the power of innovation, you have new ideas, you are full of youthful energy and you are changing the way of doing business. Our start-ups are changing the rules of the game. That's why I believe start-ups are going to be the backbone of new India.
Friends,
This spirit from entrepreneurship to empowerment is also resolving the issues of regional and gender disparity in our development. Earlier, big businesses flourished only in big cities and metros; today there is at least one start-up in every state of the country spread over more than 625 districts. Today almost half the start-ups are operating from Tier-2 and Tier-3 cities. These are converting the ideas of youth from ordinary and poor families into businesses. Today lakhs of youth are getting employment in these start-ups.
Friends,
The speed and scale at which India's youth are creating start-ups is a testament to the strong will and determination of Indians in this era of a global pandemic. Earlier, only a few companies could become big even in the best of times. But, 42 unicorns emerged in our country last year only. These companies worth thousands of crores of rupees are the hallmark of self-reliant, self-confident India. Today India is rapidly moving towards creating the century of the unicorn. And I believe the golden age of India's start-ups is starting now. The diversity of India is our greatest strength. Our diversity is our global identity.
Our unicorns and start-ups are messengers of this diversity. From simple delivery services to payment solutions and cab services, your scope is huge. You have so much experience working in diverse markets and diverse cultures in India itself. Therefore, start-ups from India can easily reach out to other countries of the world. So don't just keep your dreams local, make them global. Remember this mantra -- let us innovate for India, innovate from India!
Friends,
It is time for all to mobilize in the virtuous period of freedom. This is the time to move towards goals with ‘Sabka Prayas (collective efforts). I was happy when a group made important suggestions regarding the PM GatiShakti National Master Plan. The extra space available in GatiShakti projects can be used for building EV charging infrastructure. Under this master plan, the entire infrastructure grid, including transport, power, telecom, etc is being brought on a single platform. Your participation in this campaign of creation of multimodal and multipurpose assets is very important.
This will also give impetus to the creation of new champions in our manufacturing sector. The country's ambitious plans are in front of you in many sectors related to defence manufacturing, chip manufacturing, clean energy and drone technology.
Many investors of the country and abroad are investing in drone start-ups following the implementation of the new drone policy recently. Drone companies have received orders worth about Rs 500 crore from the Army, Navy and Air Force. The government is using drones on a large scale for mapping village properties for the Swamitva scheme. Now the scope of drones is increasing in home delivery of medicines and in agriculture. So it has a lot of potentials.
Friends,
Our rapid urbanization is also a big focus area. Today, work is happening on a large scale in developing our existing cities and building new cities. There is a lot to be done in urban planning. We have to create such ‘walk-to-work’ concepts and integrated industrial estates, where there are better arrangements for the workers. New possibilities are waiting for you in urban planning. For example, a group just mentioned the national cycling plan and car-free zones for big cities. This is very important to promote sustainable lifestyles in cities. You must be aware when I went to the COP-26 summit, I talked about the Mission LIFE and my concept of LIFE is Lifestyle for Environments (LIFE). I believe that we need to make people aware of the use of those things by using technology. For example, the P-3 movement is imperative today. P-3 movement, i.e., Pro-Planet-People! Unless we make people aware of the environment and make them soldiers in the fight against global warming, we cannot win this battle. Therefore, India is involving many countries in this Mission LIFE.
Friends,
Smart mobility will also make the life of cities easier and will also help in achieving our targets of carbon emission.
Friends,
India continues to strengthen its identity as the world's largest millennial market. Millennials are the cornerstone of the prosperity of their families as well as the self-reliance of the nation. Our needs and our potential are limitless from a rural economy to Industry 4.0. Investment in research and development related to future technology is the priority of the government today. But it would be better if the industry also expands its contribution in this.
Friends,
One more thing you have to keep in mind in this decade of the 21st century. A huge market is opening up in the country as well. We have stepped into the digital lifestyle just now. Only about half of our population is online. With the speed, scale and price at which the government is working to provide digital access to the poor and villages, India will have about 100 crore internet users in a very short time.
As last-mile delivery gets empowered in remote areas, it is also creating a rural market and a large pool of rural talent. That's why I request the start-ups of India to move towards villages. This is an opportunity as well as a challenge. Be it mobile internet, broadband connectivity or physical connectivity, the aspirations of villages are rising today. Rural and semi-urban areas are looking forward to a new wave of expansion.
The way the start-up culture has democratized the Idea, it has empowered women and local businesses. From pickles and papadum to handicrafts, the scope of many local products has expanded widely today. Due to increasing awareness, people are becoming vocal for the locals. And just now our friend Kartik from Jaipur talked about making local the global and mentioned virtual tourism. On the occasion of 75 years of independence, I would urge you to hold a competition among children of schools and colleges regarding the virtual creative work of the monuments and events related to independence from the pages of history in their districts and cities. And start-ups like you can compile it and the country should be invited for a virtual tour for 75 years of independence. It will be a big contribution from the start-ups during the Amrit Mahotsav of Independence. If you make a beginning regarding an idea which you like and how to bring forth that idea in which format, I think we can take it forward.
Friends,
During the Covid lockdown, we have seen how small innovative models at the local level made people's lives easier. Start-ups have a huge opportunity for collaboration with small local businesses. Start-ups can empower and make these local businesses efficient. Small businesses are the backbone of the country's development and start-ups are the new game-changer. This partnership can transform both our society and economy and women’s employment especially can get a lot of strength from this.
Friends,
Many suggestions have come here regarding the partnership between government and start-ups in many sectors, including agriculture, health, education, tourism, etc. Like there was a suggestion that our local shopkeepers are hardly able to use 50-60% of their capacity and a digital solution was offered to them so that they could know which items had emptied and which ones needed to be bought. I will suggest that you connect the shopkeepers with their customers. The shopkeepers can inform their customers that they would be running out of stock of some products in three or seven days. If a message is sent to them, then families will not have to search the boxes in the kitchen to see which products they would be running short of after some days. A message can be sent by a shopkeeper to his customer that he is going to run out of stock of turmeric in three days. You can even convert it into a very large platform and can become a very big aggregator and can become a bridge between shopkeepers and customers.
Friends,
I assure you that every suggestion, every idea, every innovation of the youth will get the full support from the government. The next 25 years, which will take the country towards the 100th year of independence, are very important friends and most important for you. This is a new era of innovation i.e. ideas, industry and investment. Your exercise is for India. Your enterprise is for India. Your wealth creation is for India and job creation is for India.
I am fully committed to converting the energy of the youth into the energy of the country. It has become very important to understand your suggestions and ideas because there is a new generation that thinks in a new way. I am sure that all the government departments will benefit from the ideas that have emerged from the seven-day brainstorming and will try to implement in government policies and see how it impacts the life of society. I thank you all for taking your valuable time out to take part in this event because you belong to the world of ideas and sharing those ideas with everybody is very important.
I wish you all the very best. There is already the atmosphere of the holy festival of Makar Sankranti. But do take care of yourself from Corona.
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.