কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান অন য়োজনা (পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.)গী ফেজ-Vকী মখাদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা হৌজিক ফাওবদা বেনিফিসরীশিংদা চেং-হৱায় মেত্রিক তন লাখ ১৯.৭৬ য়েনথোকখ্রে
কোবিদ কেসনা হেনগৎলকপা অসিদা, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন দিপার্তমেন্তনা লেপ্পা লৈতনা চেং-হৱায় পীথোকপা অমসুং য়েন্থোকপা য়েংশিন্দুনা লাক্লি
মিজোরম, মেঘালয়, অরুনাচল প্রদেশ অমসুং সিক্কিমনা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী ফেজ I অমসুং IIগী মখাদা চেং-হৱায় য়েনবদা খ্বায়দগী নিংথিনা থবক পাংথোকপা রাজ্যশিং ওইখি
ছত্তিসগর,ত্রিপুরা, মিজোরম, দিল্লী অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গালনা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী ফেজ III অমসুং IVগী মখাদা চেং-হৱায় য়েনবদা খ্বায়দগী নিংথিনা পাংথোকপা রাজ্যশিং ওইখি
রাজ্য/য়ু.তি. ১২ – অন্ধ্র প্রদেশ, বিহার, দি.এন.ঐচ. দি.অমসুং দি., হারিয়ানা, মহারাস্ত্র, কর্নাতকা, পঞ্জাব, রাজস্থান, ত্রিপুরা অমসুং য়ু.পি.না আধারদা য়ুম্ফম ওইদুনা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী ফেজ III অমসুং IVগী মখাদা ৯৮%-১০০% চেং-হৱায় য়েনবগী রিপোর্ত লৈরি
12 JAN 2022 4:37PM by PIB Imphal
২০২০গী মার্চতগী লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ থোক্লকখিবদগী, ভারত সরকারনা লায়রবশিংদা পীনবা প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান পেক্কেজ (পি.এম.জি.কে.পি.) লাওথোক্তুনা, লৈবাক অসিদা মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা লায়চৎ থোক্লকপা, লোকদাউন্দ অমসুং মসিদা শেন্মিৎলোন্দা শোকহন্দুনা লৈত-লায়রশিংদা ফুদ সেক্যুরিতীগী অৱাবা থেংনরিবা অসিদা খরা শাফনবা দিপার্তমেন্ত ওফ ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন (দি.এফ.পি.দি.)না “প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্যান অন য়োজনা (পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.)”গী মখাদা লৈবক অসিদা লৈরিবা নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত (এন.এফ.এস.এ.) বেনিফিসরী কোতি ৮০ রোমদা ‘অহেনবা’ অমসুং ‘লেম্না’ চেং-হৱায় (চেং/গেহু) য়েনবা হৌখ্রে।
লায়চৎ মনুংদা ইকোনোমিক ক্রাইসিস থোকহন্দুনা লৈত-লায়রা বেনিফিসরী/ বেনিফিসরীগী ইমুংদা চেং-হৱায় ফংদবগী অৱা মায়োক্নরিবা অসি কোহন্নবা খোঙখাং লৌখৎপা ওইনা থাগী ওইনা কায়দনা পীরিবা এন.এফ.এস.এ.গী চেং-হৱায় (হায়বদি এন.এফ.এস.এ. রাসন কার্দকী মতুং ইন্না মখোয়গী থাগী ওইনা ফংলিবা) অসিগী মথক্তা অহেনবা চেং-হৱায় মীওই অমদা থাগী ওইনা কে.জি. ৫ য়েন্থোক্লি। অসুমনা, কোবিদ-১৯ ক্রাইসিসকী মনুংদা অখন্নবা ফুদ সেক্যুরিতী রেস্পোন্সকী খুত্থাংদা, এক্ত অসিগী অনত্যোদয়া অন য়োজনা (এ.এ.ৱাই.) অমসুং প্রাইয়োরিতী হাউসহোল্দর (পি.ঐচ.ঐচ.) কেতগরীগী মখাদা সরকারনা এন.এফ.এস.এ.গী ইমুংদা থাগী চেং-হৱায়গী চাংদগী ‘শরুক অনি হেন্না’ ওইনা মহৌশাগুম য়েল্লি।
২০২০-২১ হৌরকপদা, পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই. স্কীম অসি ২০২০গী এপ্রিল, মে অমসুং জুন (ফেজ-I)গী ওইনা থা অহুমগী মতম খক্তা লাওথোকখিবনি। মতুং তারকপদা, লৈত-লায়রা বেনিফিসরীগী ফুদ-সেক্যুরিতীদা মতেং পীবা মখা তানা তঙাইফদবা লৈরকপা য়েংদুনা, সরকারনা লেম্না চেং-হৱায় য়েনবা অসি মখা তানা ২০২০গী জুলাইদগী নবেম্বর (ফেজ-II) ফাওবা থা মঙাগী মতম শাংদোকখি।
অদুম ওইনমক, কোবিদ-১৯ ক্রাইসিসনা ২০২১-২২ ফাওবদা মখা তারকপনা, সরকারনা ২০২১গী এপ্রিলগা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাতা ২০২১গী মে অমসুং জুন (ফেজ-III) ফাওবা থা অনিগী ওইনা লেম্না চেং-হৱায় য়েন্নবা লাওথোকখি অমসুং ২০২১গী জুলাইদগী নবেম্বর ফাওবা অতোপ্পা থা মঙা অমগা শাংদোকখি। মখা তানা, ২০২১ নবেন্বরদা কোবিদ-১৯না য়াম্না হেন্না চৈথেং পীরকনা মরম ওইদুনা ভারত সরকারনা ২০২১গী দিসেম্বরদগী ২০২২গী মার্চ (ফেজ-V) ফাওবা মখা তানা লেম্না চেং-হৱায় য়েন্নবা ৱারেপ লৌখি।
পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই. স্কীম (ফেজ I দগী V)কী মখাদা, দিপার্তমেন্ত অসিনা হৌজিক ফাওবদা এন.এফ.এস.এ. বেনিফিসরী কোতি ৮০রোমদা হায়রিবা অসিদা ফুদ সবসিদীদা চাওরাক্না লুপা লাখ কোতি ২.৬ রোমগা মান্নবা অসিদা লেম্না য়েন্ননবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা চেং-হৱায় মেত্রিক তন লাখ ৭৫৯ লোম পীথখ্রে। অমসুং, হৌজিক ফাওবদা, রাজ্য/য়ু.তি.শিংদগী ফংবা ফেজ নাইনা য়েনখিবা রিপোর্তকী মতুং ইন্না, বেনিফিসরীশিংদা অপুনবা চেং-হৱায় চাওরাক্না মেত্রিক তন লাখ ৫৮০ রোম য়েন্থোকখ্রে।
ফেজ নাইনা পীখিবা অমসুং য়েন্থোকখিবা চেং-হৱায় অসি:
২০২০-২১গী মনুংদা হাপখিবা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.:
এ. ফেজ I অমসুং II (২০২০গী এপ্রিলদগী নবেম্বর ফাওবা): দিপার্তমেন্তনা থা-৮ য়েনবগী মতমদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা চেং-হৱায় মেত্রিক তন লাখ ৩২১গী অপুনবা ক্বান্তিতী অমা পীখি, হায়রিবা অসিদা লৈবাক শিনবা থুংনা থা খুদিংগী চাংচৎতা এন.এফ.এস.এ. মীশিং ৯৪% (বেনিফিসরী কোতি ৭৫) রোমদা চেং-হৱায় পুন্না মেত্রিক তন লাখ ২৯৮.৮ (চাওরাক্না ৯৩%) অমা য়েন্থোকখিবগী রিপোর্ত রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা পীরক্লি।
২০২১-২২গী মনুংদা হাপখিবা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.:
বি. ফেজ III (২০২১গী মেদগী জুন ফাওবা): ফেজ-IIIগী মখাদা, দিপার্তমেন্তনা থা-২ য়েনবগী মতমদা চেং-হৱায় মেত্রিক তন লাখ ৭৯.৪৬ অমা পীখি, হায়রিবা থা খুদিংগী চাংচৎতা এন.এফ.এস.এ. মীশিং ৯৫% (বেনিফিসরী কোতি ৭৫.১৮) রোমদা চেং-হৱায় পুন্না মেত্রিক তন লাখ ৭৫.২ (চাওরাক্না ৯৪.৫%) অমা য়েন্থোকখিবগী রিপোর্ত রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা পীরক্লি।
সি. ফেজ IV (২০২১গী জুলাইগী নবেম্বর ফাওবা): ফেজ-IVগী মখাদা থা-৫গী য়েনবা মতমদা , দিপার্তমেন্তনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা চেং-হৱায় মেত্রিক তন লাখ ১৯৮.৭৮ অমা পীখি, হায়রিবা থা খুদিংগী চাংচৎতা এন.এফ.এস.এ. মীশিং ৯৩% (বেনিফিসরী কোতি ৭৪.৪) রোমদা চেং-হৱায় পুন্না মেত্রিক তন লাখ ১৮৬ (চাওরাক্না ৯৩.৬%) অমা য়েন্থোকখিবগী রিপোর্ত রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা পীরক্লি।
দি. ফেজ V (২০২১গী দিসেম্বরদগী মার্চ ফাওবা): ২০২২গী মার্চ ফাওবা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই. চৎথনবা লাওথোকখিবগী মতুং ইন্না, দিপার্তমেন্তনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা থা-৪ য়েন্নবগী মতমদা, চেং-হৱায় মেত্রিক তন লাখ ১৬৩ অমা পীনবা ইসু তৌখি। য়েন্থোক্লিবা অসিগী অনিশুবা থা হৌবতা ঙাইরিবা ওইবনা, হৌজিক ফাওবদা বেনিফিসরীশিংদা -হৱায় পুন্না মেত্রিক তন লাখ ১৯.৭৬ রোম য়েনখিবা উৎলি হায়না রাজ্য/য়ু.তি.শিংদগী রিপোর্ত ফংলি।
মখা তানা, ফেজ-Vকী মখাদা লেম্না চেং-হৱায় য়েনবা হৌজিকসু চৎথরি, হৌজিক চৎথরিবা ফেজ অসিগী য়েন্থোকপগী থবকশিং অসি মমাংগী ফেজদা ফংখিবা থাক অদুগা চপ মান্ননা থম্নবা পারি।
রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা চেং-হৱায় য়েল্লিবা অসি দিপার্তমেন্ত অসিনা লেপ্পা লৈতনা নুমিৎ খুদিংগী য়েংশিল্লি অমসুং হৌজিক ফাওবদা, লৈবাক অসিগী এন.এফ.এস.এ. বেনিফিসরীশিংদা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা অহেনবা চেং-হৱায় লেম্না য়েল্লিবা অসি অপেনবা ওইরি।
পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা য়েল্লিবা অসিদা খ্বায়দগী নিংথিনা থবক পাংথোকপা রাজ্য/য়ু.তি.শিং খরা লৈরি:
২০২০-২১গী মনুং (ফেজ I অমসুং II): মিজোরম (১০০%), মেঘালয় (১০০%), অরুনাচল প্রদেশ (৯৯%), সিক্কিম (৯৯%) মখাদা উৎলিবা অসুম্না:
২০২১-২২গী মনুং (ফেজ III অমসুং IV): ছত্তিসগর (৯৮%), ত্রিপুরা (৯৭%), মিজোরম (৯৭%), দিল্লী (৯৭%) অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গাল (৯৭%) মখাদা উৎলিবা অসুম্না:
পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা পোর্তেবল ত্রান্সেক্সনগী মতুং ইন্না খ্বায়দগী নিংথিনা থবক তৌখিবা রাজ্য/য়ু.তি.শিং অদুদি ৱান নেসন ৱান রাসন (ও.এন.ও.আর.সি.) ফেসিলিতী শিজিন্নবা রাজ্যশিং মদুদি বিহার, অন্ধ্র প্রদেশ, রাজস্থান, উত্তর প্রদেশ, তেলঙ্গনা, কর্নাতকা, কেরলা, মহারাস্ত্র, হারিয়ানা অমসুং মধ্য প্রদেশনা ফেজ I অমসুং IV মনুংদা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই. দিস্ত্রিব্যুসনগী ইন্ত্রা-স্তেত পোর্তেবিলিতী ত্রান্সেক্সনগী খ্বায়দগী মশিং য়াম্না রেকোর্দ লৈরি।
মসিগী মান্ননা, ও.এন.ও.আর.সি. ফেসিলিতী খুত্থাংদা রাজ্যশিং মদুদি দিল্লী, হারিয়ানা, মহারাস্ত্র, গুজরাত, দি.এন.ঐচ. দি. অমসুং দি., য়ু.পি., হিমাচল প্রদেশ, কর্নাতকা, জে. অমসুং কে. অমসুং ঝর্খন্দ ফেজ I অমসুং IV মনুংদা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই. দিস্ত্রিব্যুসনগী ইন্ত্রা-স্তেত পোর্তেবিলিতী ত্রান্সেক্সনগী খ্বায়দগী মশিং য়াম্না রেকোর্দ লৈরি।
পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই. মতমগী মনুংদা আধার ওথেন্তিকেদ তৌদুনা চেং-হৱায় য়েনখিবা:
পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই. ফেজ III অমসুং IVগী মনুংদা রাজ্য/য়ু.তি.শিং আধারদা য়ুম্ফম ওইদুনা চেং-হৱায় য়েনখিবা অসি য়াম্না নিংথিনা পাংথোকখি:
• আধারদা য়ুম্ফম ওইদুনা য়েনখিবা ৯৮%-১০০% - রাজ্য/য়ু.তি. ১২ (অন্ধ্র প্রদেশ, বিহার, দি.এন.ঐচ. দি.অমসুং দি., দিল্লী, হারিয়ানা, মহারাস্ত্র, কর্নাতকা, পঞ্জাব, রাজস্থান, তেলঙ্গনা, ত্রিপুরা, য়ু.তি.)
• ৯০%-৯৮% য়েনখিবা - রাজ্য ৪ মদুদি গৱা, মধ্য প্রদেশ, কেরলা অমসুং গুজরাত
• ৭০%-৯০% য়েনখিবা – রাজ্য/য়ু.তি. ৭ মদুদি (ওরিশা, হিমাচল প্রদেশ, জে. অমসুং কে., এ. অমসুং এন., ঝর্খন্দ, মিজোরম অমসু তামিল নাদু)
দিপার্তমেন্ত অসিনা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা আই.ই.সি.গী এক্তিবিতীশিং লৌখৎলি:
দিপার্তমেন্তনা এফ.পি.এস.শিং, গোদাউন্দশিং অমসুং অতৈ পি.দি.এস.কী মফমশিংদা উৎনবা হিন্দী অমসুং রিজনেল লোল ১০, মিং ওইনা – আসামীজ, বেঙ্গালী, গুজরাতী, কনাদা, মরাথী, মলায়ালম, ওরিয়া, পঞ্জাবী, তামিল অমসুং তেলেগু লোয়ননা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্বদা মতম-মতমগী মতুং ইন্না (২০২০গী জুনদগী ২০২১গী দিসেম্বর ফাওবা) বেন্নর/হোর্দিং পুথোক্লি। মসিগী মথক্তা, দিপার্তমেন্ত অসিনা ইন্দিয়ন রেলৱেজ, দি./ও. পোস্ত, এম/ও. পি.এন.জি., এম./ও. আই. অমসুং বি. শিংবু মসিগী বেন্নরশিং অসি লৈবাক শিনবা থুংনা মফম চাবা য়েংদুনা হায়বদি পেত্রোল পম্পশিং/সি.এন.জি. স্তেসনশিং, পোস্ত ওফিসশিং, রেলৱে স্তেসনশিং অমসুং অতৈ মমিং লৈবা মফমশিংদা উৎনবা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্তশিংদগী মতেং লৌরি। দিপার্তমেন্ত অসিনা চাং নাইনা প্রেস রিলিজ তৌদুনা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মরমদা য়াম্না পাক চাউনা পাউজেলসু শন্দোক্লি অমসুং সোসিএল মেদিয়া হেন্দলশিং (ত্বীত্তর অমসুং য়ু তুব)গী খুত্থাংদা অপদেৎ তৌরি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
19.76 LMT foodgrains distributed to beneficiaries so far in States/UTs under Phase-V of Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY)
In the wake of surging COVID cases, the Department of Food and Public Distribution is continuously monitoring lifting and distribution of foodgrains
Mizoram, Meghalaya, Arunachal Pradesh and Sikkim rated best performing States with regard to distribution of foodgrains under Phase I&II of PM-GKAY
Chhattisgarh, Tripura, Mizoram, Delhi and West Bengal rated best performing States with regard to distribution of foodgrains under Phase III&IV of PM-GKAY
12 States/UTs-Andhra Pradesh, Bihar, DNH D&D, Delhi, Haryana, Maharashtra, Karnataka, Punjab, Rajasthan, Telangana, Tripura and UP reports 98%-100% Aadhaar based foodgrain distribution under Phase III&IV of PM-GKAY
12 JAN 2022 4:37PM by PIB Delhi
In the wake of COVID-19 outbreak in the country in March 2020, pursuant to the announcement of the pro-poor ‘Pradhan Mantri Garib Kalyan Package (PMGKP)’ by the Government of India, Department of Food and Public Distribution (DFPD) had started the distribution of ‘additional’ and ‘free-of-cost’ foodgrains (Rice/Wheat) to around 80 Crore National Food Security Act (NFSA) beneficiaries in the country under the “Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKAY)” to ameliorate the food security hardships faced by the poor and needy due to unprecedented outbreak of the pandemic, lockdowns and thus the economic disruptions caused across the country.
The additional foodgrains are distributed at the scale of 5 Kg per person per month, over and above their regular monthly NFSA foodgrains (i.e., monthly entitlement of their respective NFSA ration cards) as a measure to ensure that no poor, vulnerable or needy beneficiary/ beneficiary household suffers due to non-availability of foodgrains during the pandemic induced economic crises. Thus, through this special food security response during COVID-19 crisis, the Government has almost ‘doubled’ the quantity of monthly foodgrains, being distributed normally to the NFSA households under the Antyodaya Anna Yojana (AAY) and Priority Householders (PHH) categories of the Act.
Initially in 2020-21, the PM-GKAY scheme was announced only for a period of three months of April, May and June 2020 (Phase-I). Later, keeping in view the continuous need to support the food-security of poor and the needy beneficiaries, the Government had extended the distribution of free-foodgrains for a further period of five months from July to November 2020 (Phase-II).
However, with the COVID-19 crisis continuing in 2021-22, the Government in April 2021 had again announced the distribution of free foodgrains under PM-GKAY for a period of two months of May and June 2021 (Phase-III) and extended it for another five months from July to November 2021 (Phase-IV). Further, in November 2021, keeping in view the continuing hardship induced by COVID-19, Government of India had decided to further continue the distribution of free foodgrains from December 2021 to March 2022 (Phase-V).
Under the PM-GKAY scheme (Phases I to V), the Department had so far allocated a total of about 759 Lakh MT foodgrains to the States/UTs for distribution to around 80 Crore NFSA beneficiaries, free of cost, which is equivalent to about Rs. 2.6 Lakh Crore in food subsidy. And, as per the phase wise distribution reports available from the States/UTs, so far, a cumulative total of about 580 Lakh MT foodgrains have been distributed to the beneficiaries.
The Phase wise allocation & distribution of foodgrains is:
PMGKAY implementation during 2020-21:
1. Phases I & II (April to November 2020): The Department had allocated a total quantity of 321 LMT foodgrains to the States/UTs for the 8-month distribution period, of which the States/UTs had reported a total distribution of 298.8 LMT (about 93%) foodgrains to an average of about 94% NFSA population (75 Crore beneficiaries) per month across the country.
PMGKAY implementation during 2021-22:
1. Phase-III (May and June 2021): Under the phase-III, Department had allocated 79.46 LMT foodgrains for a distribution period of 2 months, of which the States/UTs have reported the distribution of 75.2 LMT (about 94.5%) foodgrains to an average of about 95% NFSA population (75.18 Crore beneficiaries) per month.
2. Phase-IV (July to November 2021): For the 5-month distribution period under phase-IV, the Department had allocated another 198.78 LMT foodgrains to the States/UTs, of which, the States/UTs had reported the distribution of 186.1 LMT (about 93.6%) foodgrains, covering an average of about 93% NFSA population (74.4 Crore beneficiaries) per month.
3. Phase-V (December 2021 to March 2022): Pursuant to the announcement of continuing the PMGKAY upto March 2022, the Department had issued an allocation order of 163 LMT foodgrains to all States/UTs, for the 4-month distribution period. Since, the distribution of only second month has started recently, the reports available from the States/UTs, shows a distribution of about 19.76 LMT foodgrains to the beneficiaries so far.
Further, the distribution of free foodgrains under Phase-V is presently ongoing, it is anticipated that the distribution performance of the current phase shall also be on the same high level as achieved in the earlier phases.
The Department is continuously monitoring the lifting and distribution of foodgrains by all States/UTs on a day-to-day basis, and so far, the distribution of the additional free-of-cost foodgrains under PM-GKAY to the NFSA beneficiaries in the country has been satisfactory.
There are some best performing States/UTs in distribution under PM-GKAY:
During 2020-21 (phases I and II) : Mizoram (100%), Meghalaya ( 100%), Arunachal Pradesh (99%), Sikkim (99%) as shown below:
During 2021-22 (phases III and IV): Chhattisgarh (98%), Tripura (97%), Mizoram( 97%), Delhi (97%) and West Bengal ( 97%) as shown below:
The best performing States/UTs with regard to Portable Transactions under PM-GKAY are
Using One Nation One Ration (ONORC) facility, States of Bihar, Andhra Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh, Telangana, Karnataka, Kerala, Maharashtra, Haryana and Madhya Pradesh recorded maximum number of Intra-State portability transactions for PMGKAY distribution during phases I to IV.
Similarly, through ONORC facility, States of Delhi, Haryana, Maharashtra, Gujarat, DNH D&D, UP, Himachal Pradesh, Karnataka, J&K and Jharkhand recorded maximum number of Inter-State portability transactions for PMGKAY distribution during phases I to IV.
The Aadhaar authenticated distribution of foodgrains during PM-GKAY period:
Excellent performance of Aadhaar based distribution of foodgrains were seen in the States/UTs during the period entailing the PMGKAY phases III-IV:
• 98%-100% Aadhaar based distribution – 12 States/UTs (Andhra Pradesh, Bihar, DNH D&D, Delhi, Haryana, Maharashtra, Karnataka, Punjab, Rajasthan, Telangana, Tripura, UP)
• 90% - 98% distribution in – 4 States of Goa, Madhya Pradesh, Kerala and Gujarat
• 70% - 90% distribution in – 7 States/UTs (Odisha, Himachal Pradesh, J&K, A&N, Jharkhand, Mizoram and Tamil Nadu)
The Department has undertaken IEC activities under PMGKAY
Department has shared Banners/Hoarding creatives from time to time (June 2020 and Dec 2021) in Hindi and 10 regional languages, namely – Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Marathi, Malayalam, Odiya, Punjabi, Tamil and Telugu with all States/UTs for display at all FPSs, godowns and other places of PDS operations. Additionally, the Department has also sought the cooperation of some Central Ministries/Departments such as Indian Railways, D/o Posts, M/o PNG, M/o I&B to display these banners at strategic locations across the country such as Petrol pumps/ CNG stations, Post offices, Railway stations and other prominent places. The Department also gives wide-publicity about PMGKAY through regular press releases and through updates on its Social Media handles (Twitter & YouTube).