ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ପ୍ରଭାବ ସତ୍ତ୍ୱେ ଉତ୍ତର ରେଳବାଇର ସଫଳତା
08 JAN 2022 1:12PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶର ଉତ୍ତର ପଶ୍ଚିମାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକରେ ଥିବା କୋଭିଡ ଯତ୍ନକେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଚିକିତ୍ସାଳୟ ଗୁଡିକରେ ଅକ୍ସିଜେନ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ୮୫୮ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରେଳଗାଡି ଚଳାଚଳ କରୁଛି । ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରେଳଯୋଗେ ୧୪,୪୦୩ ଟନ ଅକ୍ସିଜେନ ଟ୍ୟାଙ୍କର ଯୋଗେ ପରିବହନ ହେଉଛି ଏବଂ ସଡକ ପଥରେ ଯାତାୟତ କରୁଥିବା ଟ୍ୟାଙ୍କର ଗୁଡିକ ପଞ୍ଜାବ, ହରିଆନା, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀର ଚିକିତ୍ସାଳୟରେ ପହଞ୍ଚାଉଛନ୍ତି । ରେଳ ଯୋଗେ ପରିବହନ କରାଯାଉଥିବା ମୋଟ ଚିକିତ୍ସାଳୟ ନିମିତ୍ତ ତରଳ ଅକ୍ସଜେନର ଏହା ଶତକଡା ୫୦ ଭାଗ ।
ପରିବହନ
ରେଳବାଇର ପରିବହନ ବ୍ୟବସାୟ ଉନ୍ନୟନ ୟୁନିଟ ଗୁଡିକ ଜୋନ ଏବଂ ଡିଭିଜନ ସ୍ତରରେ ଖୋଲାଯାଇଛି । ଉତ୍ତର ରେଳବାଇର ୪୪ଟି ମାଲ ସେଡର ପୁନର୍ଗଠନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ଭାବରେ ମାଲ ଲଦିବା ଓ ଖଲାସ କରିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଖାଦ୍ୟ ନିରପତ୍ତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ “ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା” ଅଧୀନରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟକୁ ଉତ୍ତର ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ୨୬ ନିୟୁତ ଟନ ଓଜନର ଖାଦ୍ୟଦ୍ରବ୍ୟ ପରିବହନ ଅପ୍ରେଲ ୨୦୨୧ରୁ ଡିସେମ୍ବର ମଧ୍ୟରେ କରାଯାଇଛି । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର ରେଳବାଇ ସର୍ବାଧିକ ରାଜସ୍ୱ ୭୦୬୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଂଗ୍ରହ କରିଛି । ଏହା ଏକ ସର୍ବକାଳୀନ ରେକର୍ଡ । ଦେଶର ରାଜଧାନୀକୁ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପନିପରିବାର- ଫଳ ଆଦି ରିହାତି ମୂଲ୍ୟର ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ କିଶାନ ରେଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
• କୋଭିଡ ଯତ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକୁ ୧୪ ହଜାର ଟନରୁ ଊଦ୍ଧ୍ୱର୍ ତରଳ ମେଡିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନ ପରିବହନ କରାଯାଇଛି ।
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନାକୁ ସହାୟତା ନିମିତ୍ତ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ପରିବହନ କରାଯାଇଛି ।
• ୪୯୫ କିମି ଅଂଶରେ ବିଭିନ୍ନ ସେକ୍ସନରେ ଟ୍ରେନ ଗୁଡିକର ଗତି ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
• ଉତ୍ତର ରେଳବାଇର ୭୦ ଶତାଂଶ କିମି ପଥରେ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ହୋଇଛି ।
• କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଡିଭିଜନାଲ ଚିକିତ୍ସାଳୟ ଗୁଡିକରେ ଅକ୍ସିଜେନ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ।
• ବିଭିନ୍ନ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରର କ୍ରୀଡାରେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ରେଳବାଇର ଖେଳାଳୀମାନେ ପଦକ ପାଇଛନ୍ତି ।
• ହିମାଳୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଋଷିକେଶ-କର୍ଣ୍ଣପ୍ରୟାଗ ବ୍ରଡଗେଜ ଲାଇନ, ବିଳାସପୁର-ମନାଲୀ -ଲେହ ଲାଇନର ସର୍ଭେ କାମ ଚୂଡାନ୍ତ ଏବଂ ଉଦ୍ଧମପୁର-ଶ୍ରୀନଗର-ବାଳମୂଳା ରେଳ ଲିଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ।
ରେଳ ଚଳାଚଳ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାତର କେଭାଡିଆଠାରେ ନୂତନ ନିର୍ମିତ ରେଳଷ୍ଟେସନକୁ ହଜରତ ନିଜାମୁଦ୍ଦିନ ଏବଂ ବାରଣାସୀଠାରୁ ରେଳ ଚଳାଚଳ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ ୟୁନିଟି ପରିଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଦେଶର ଉତ୍ତରାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟର ଲୋକଙ୍କ ନିମିତ୍ତ ଏହାଦ୍ୱାରା ବହୁତ ସୁବିଧା ହୋଇଛି ।
କାଲକା ସିମଳା ରେଳୱେ ଏବଂ କାଙ୍ଗଡା ଉପତ୍ୟକା ସେକ୍ସନରେ ରେଳ ଚଳାଚଳକୁ ସ୍ୱାଭାବିକ କରାଯାଇଛି । କାଲକା-ସିମଳା ରେଳ ସେକ୍ସନରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଯିବା ଆସିବା ପାଇଁ ହପ ଅନ ଏବଂ ହପ ଅଫ ପୁନଃ ପ୍ରଚଳନ ହୋଇଛି । ରେଳ ଚଳାଚଳରେ ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତିତା ୯୨ ଶତାଂଶ ହାସଲ କରାଯାଇ ପାରିଛି ।
ନିରାପତ୍ତା
ଏହି ଜୋନରେ ଗତ ବର୍ଷ ଗୁଡିକ ଅପେକ୍ଷା ଚଳିତ ବର୍ଷ ଡିରେଲ ଦୁର୍ଘଟଣା ଶତକଡା ୪୪ ଗୁଣ କମିଛି ଏବଂ ମୁହାଁମୁହିଁ ଦୁର୍ଘଟଣା ଘଟଣା ଆଦୌ ଘଟିନାହିଁ । ରେଳ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରାପତ୍ତାକୁ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି । ଉତ୍ତର ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ ଗତ ୨୦୧୮-୧୯ ମସିହାଠାରୁ ମାନବ ବିହୀନ ଲେବଲ କ୍ରସିଂ ଗୁଡିକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଭଳି ଲେବୁଲ କ୍ରସିଂରେ ଜଗୁଆଳୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି । କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଡକ ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ବିଦ୍ୟୁତ ଚାଳିତ ଭାରଦଣ୍ଡ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
ନିରାପତ୍ତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ରେଳ ଚଳାଚଳ ସିଗନାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଇଛି । ସବୁ ଟ୍ରେନରେ ଚାଳକମାନଙ୍କ ନିମିତ୍ତ କୁହୁଡି ନିରାପତ୍ତା ଯନ୍ତ୍ର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଧାରଣାରେ ଫାଟ ସୃଷ୍ଟି ତଦାରଖ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରାତିରେ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶୀତ ଏବଂ କଠିନ ଗ୍ରୀଷ୍ମରେ ମଧ୍ୟ ରେଳ ଧାରଣା ବଦଳାଇବା କାମ ହେଉଛି । ଟ୍ରାକର ତୃଟି ଧରିବା ପାଇଁ ପାଟ୍ରୋଲିଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଦିଆଯାଇଛି ।
ସମ୍ପତ୍ତିର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ
ନିୟମିତ ଭାବରେ ରେଳ ସମ୍ପତ୍ତିର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ଆଧୁନିକୀକରଣ ହେଉଛି । ଲକ୍ଷ୍ନୌସ୍ଥିତ ଆଲମବାଗ ୱାର୍କସପରେ ୧୪ ଦିନରେ ଥରେ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ବଗି ଗୁଡିକର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଯାଞ୍ଚ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉଛି । ଅଣ ଓସାରିଆ ରେଳପଥ ସମେତ ସବୁ ରେଳପଥର “ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଉକ୍ରୃଷ୍ଟ” ଅଧୀନରେ ଆଧୁନିକରଣ ହେଉଛି । ପ୍ରତି ବଗିରେ ବାୟୋ ଭେକୁମ ପାଇଖାନା ଖଞ୍ଜା ଯାଇଛି । ଦୁଇଟି “ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ” ଦୁଇ ବର୍ଷ ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛି । ଏଥିରେ ଯାତ୍ରା କରିବା ପାଇଁ ଯାତ୍ରୀମାନେ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ମନ୍ଦିରମୟୀ ନଗରୀ ବାରଣାସୀ ଏବଂ କଟରାସ୍ଥିତ ବୈଷ୍ଣୋଦେବୀ ମନ୍ଦିରର ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଦୃତ ହୋଇଛି । ରେଳ ଟ୍ରାକ୍ ଉପରୁ ସ୍ଥାୟୀଭାବେ ରହିଥିବା ଗତିରୋଧକ ଗୁଡିକୁ ହଟାଇ ଟ୍ରେନ ଗତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ।
ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ
ଉତ୍ତର ରେଳବାଇର ତିନିଟି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ଅଗ୍ରଗତି ପଥରେ ଅଛି । ସେଗୁଡିକ ହେଲା ଉଦ୍ଧମପୁର-ଶ୍ରୀନଗର-ବାରମୂଳା ରେଳ ଲିଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଋଷିକେଶ-କର୍ଣ୍ଣପ୍ରୟାଗ ବ୍ରଡଗେଜ ଲାଇନ ଏବଂ ବିଳାସପୁର-ମନାଲି-ଲେହ ଲାଇନର ସର୍ଭେ କାମ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ।
କଟରା-ବନିହାଲ ସେକ୍ସନରେ ଚେନାବ ନଦୀ ଉପରେ ସୁଦୃଶ୍ୟ ସେତୁ ଗତ ଅପ୍ରେଲ ୨୦୨୧ରେ ଶେଷ ହୋଇଛି । ଏବେ ଏବେ ଅଞ୍ଜୀସେତୁର ଫାଇନାଲ କାମ ସରିଛି ।
ଟନେଲ ଖୋଳା କାର୍ଯ୍ୟର ୧୫ କିମି ଅଂଶ, ତିନୋଟି ଟନେଲର ନିର୍ମାଣ, ତିନୋଟି ପୋଲ ଉପରେ ଲାଇନ ବସାଇବା କାମ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ସତ୍ତ୍ୱେ ହୋଇପାରିଛି । ଋଷିକେଶ-କର୍ଣ୍ଣପ୍ରୟାଗ ଲାଇନର ଟନେଲ ଖୋଳା ଏବଂ ପୋଲ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଯଜ୍ଞଗାରୀ ଋଷିକେଶ ନାମରେ ହିମାଳୟ ପାଦଶେରେ ଏକ ନୂତନ ସୁରମ୍ୟ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ।
ବିଦ୍ୟୁତକରଣ
ଶତକଡା ଶହେଭାଗ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ରେଳବାଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଉତ୍ତର ରେଳବାଇର ଶତୁରୀ ଶତାଂଶରୁ ଅଧିକ ଲାଇନର ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ହୋଇସାରିଲାଣି । ଉତ୍ତର ରେଳବାଇ ପଞ୍ଜାବ, ହରିଆନା, ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରୁ ଶସ୍ତା ଦରରେ ବିଦ୍ୟୁତ କିଣି ୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଦ୍ୟୁତ ବିଲ ସଞ୍ଚଇ କରିଛି ।
ପରିବେଶଅନୁକୂଳ ହେଡ-ଅନ ଜେନେରେସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ୯୪ଟି ରେଳରେ ଖଞ୍ଜା ଗଲାଣି । ଗତ ଚାରି ମାସରେ ଏହାଦ୍ୱାରା ୩୩ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଡିଜେଲ ସଞ୍ଚୟ କରାଯାଇ ବାର ହଜାର ଟନ କାର୍ବନ ସୃଷ୍ଟି ରୋକାଯାଇ ପାରିଛି ।
ବିକଳ୍ପ ଶକ୍ତିର ବ୍ୟବହାର
ସୌର ଶକ୍ତିର ବିନିଯୋଗ କରି ଗ୍ରୀଡ ଗୁଡିକ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଯିବା କାମ ସବୁ ଜୋନରେ ହୋଇସାରିଲାଣି । ଏହାଦ୍ୱାରା ୪୦ ଲକ୍ଷ ୟୁନିଟ ବିଦ୍ୟୁତ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇ ସାରିଲାଣି । ଏହାଦ୍ୱାରା ୩୨୫୧ ଟନ ଓଜନର କାର୍ବନ ସୃଷ୍ଟିକୁ ରୋକାଯାଇ ପାରିଛି ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଯତ୍ନ
ଉତ୍ତର ରେଳବାଇ ଅଧୀନରେ ଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକୁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ ଔଷଧ, ଇଞ୍ଜେକସନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉପକରଣ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ସବୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆରଟିପିସିଆର ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଉଛି । ଉତ୍ତର ରେଳବାଇ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଚିକିତ୍ସାଳୟରେ ପ୍ରତି ମିନିଟରେ ୫୦୦ ଲିଟର ମେଡିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନ ଯୋଗାଣ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ଏହା ଅଧୀନରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ପାଞ୍ଚଟି ଡିଭିଜନାଲ ଚିକିତ୍ସାଳୟରେ ଅକ୍ସିଜେନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କର ଟିକାକରଣ ଯୋଜନାକୁ ସଫଳ କରି ସମସ୍ତ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ କୋଭିଡ ପ୍ରତିଷେଧକ ଟିକା ଦିଆଯାଇ ସାରିଲାଣି ।
କ୍ରୀଡା
ଉତ୍ତର ରେଳବାଇରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ କୃତୀ କ୍ରୀଡାବିତମାନେ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଭାରତକୁ ଗର୍ବିତ କରିଛନ୍ତି । ଟୋକିଓ ୨୦୨୦ ଅଲିମ୍ପିକ ଦଳରେ ଉତ୍ତର ରେଳବାଇର ୧୧ ଜଣ ଖେଳାଳୀଏବଂ କୋଚ ରହିଥିଲେ । ରବି କୁମାର ଦାହିୟା ରୌପ୍ୟ ପଦକ ଏବଂ ବଜରଙ୍ଗ ପୁନିଆଁ କୁସ୍ତିରେ କାଂସ୍ୟ ପଦକ ଜିଣିଛନ୍ତି । ରୌପ୍ୟ ପଦକ ବିଜେତା ମୀରାବାଈ ଚାନୁଙ୍କର କୋଚ ବିଜୟ ଶର୍ମାଙ୍କୁ ଅଫିସର ଅନ ସ୍ପେସିଆଲ ଡ୍ୟୁଟି ପଦବୀକୁ ପଦୋନ୍ନତି ଦିଆଯାଇଛି । ଦିଲ୍ଲୀର କ୍ରୀଷନଗଞ୍ଜରେ ଇଣ୍ଡିଆନ ରେଲୱେ ରେସଲିଙ୍ଗି ଏକାଡେମିକୁ ପୁଣି ଖୋଲାଯାଇଛି । ଏହା ଅନେକ ବିକ୍ଷାତ କୁସ୍ତିଯୋଦ୍ଧାକୁ ପାଇଛି ।

Ministry of Railways
More Than 14 thousand tons of Medical Liquid Oxygen Transported to Covid Care Centers
Record Transportation of Food Grain to Support Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana
Sectional speed of trains increased in 495 Km portion
More than 70% Route Km over Northern Railway is electrified
Oxygen Generation Plants installed in Central and Divisional Hospitals
Several Sports Persons win Medals in National and International Sporting Events
Works on the three Himalayan projects- USBRL, Rishikesh-Karnaprayag Broad Gauge line and FLS of Bilaspur-Manali-Leh Line in progress
08 JAN 2022 1:12PM by PIB Delhi
Oxygen Trains
858 Special freight trains were run by Northern Railway through green corridors carrying over 14,403 tons of Oxygen in cryogenic tanks and roll-on-roll-off road tankers for supply to the Hospitals and Covid care centers in the states of Punjab, Haryana, UP, Uttrakhand and Delhi. This is about 50% of the total LMO movement by Indian Railways.
Freight
Multi-disciplinary Freight Business Development Units (BDU) have been set up at zonal and divisional levels. 44 Goods Sheds over Northern Railway are being revamped and additional loading-unloading facilities are being provided. Northern Railway transported a record 26 million ton of food-grain between April and December 2021 to different states to support the largest food security programme in the world, the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana. Northern Railway also achieved the highest ever originating revenue loading earnings of 7,064 Crore from April-Dec’ 2021. Kisan rails are also being operated by Northern Railway from different states to maintain a steady supply of fruits and vegetables to the national capital at subsidized transportation rates.
Train Operations
Hon’ble PM inaugurated train services from Hazrat Nizamuddin and Varanasi to the newly constructed station at Kevadiya in Gujarat. This is providing convenient travel for people from northern states to visit the Statue of Unity. Services on the KSR & Kangra Valley hill sections have also been restored. Hop-on – Hop-off facility for tourists has been reintroduced in the Kalka-Shimla Rail section. The zone has maintained its punctuality performance of passenger train running at above 92%.
Safety
Safety has always been the prime focus; there has been no accident on account of collision and there is 44% reduction in derailments as compared to last year over the zone. All unmanned level crossings have been eliminated over Northern Railway in the year 2018-19. Now Manned Level Crossing gates are being converted to either ROB or RUB. Some LCs are been provided with Electric lifting barriers for enhanced road safety.
For safe operations of trains signaling systems have been modernized. Fog safety devices have been provided to Loco pilots on all trains. Intensive night patrolling of tracks is done for timely detection of rail fractures and displacement both in peak winters and summers season. GPS based hand held trackers have been given to the patrolling staff for timely reporting of faults.
Maintenance of Assets
Maintenance and up-gradation of assets are done on a regular basis. Periodic over-hauling of LHB with efficient mechanized cleaning is being performed in record time of 14 days at Alambagh workshop, Lucknow. Interiors of ICF rakes including Narrow gauge ones have are being enhanced under project Utkrisht, inproving their aesthetic appeal for the passengers. Bio-vacuum toilets are being retro-fitted in Northern Railway based coaches. The two Vande Bharat Express trains have completed more than 2 years of service and are proving highly popular with passengers intending to visit the temple towns of Varanasi and Shri Mata Vaishno Devi Katra. Sectional speed of trains has been increased in 495 Km portion and permanent speed restrictions at several spots have been removed.
Rail Projects
Works on the three Himalayan projects in Northern Railway USBRL, Rishikesh-Karnaprayag Broad Gauge line and FLS of Bilaspur-Manali-Leh Line are ongoing.
On the remaining Katra-Banihal section of the USBRL project, laying of the Arch of the iconic Chenab Bridge was completed in April 2021. Construction of Pylon of Anji Bridge has been completed recently. 15 km of total Tunnel mining, breakthrough of 3 tunnels and laying of 3 bridges was completed in spite of the critical Covid situation.
Tunneling and bridge work of the Rishikesh-Karanprayag line is ongoing. A beautiful new station Yognagari Rishikesh has been constructed in the foothills.
Electrification
Railway is working towards Mission 100% electrification. More than 70% Route Km over Northern Railway stands electrified. Northern Railway has been procuring cheaper power through open access in Punjab, Haryana, Delhi and UP, consequently, Rs. 300 Crore was saved as traction energy bill for these states. The Eco-friendly Head on Generation scheme has been applied on all 90 LHB primary EOG trains, saving High-Speed Diesel worth Rs. 33 Crore in 4 months, earning 12 thousand tonne carbon credits for Railways.
Use of Alternative Energy
For utilization of Solar energy, grid connected metered solar power plants are have been setup all over the zone. 40 Lakh unit electricity is being generated from them, with a reduction of 3251 ton CO2 emission.
Health Care
Northern Railway has maintained an uninterrupted supply of medicines, injections and consumables to the health centers. RT-PCR tests are being done at the centers. For uninterrupted supply of medical oxygen, a 500L/minute capacity plant has been set up at NRCH. Oxygen plants have also been installed at all 5 divisional hospitals. Giving impetus to the Hon’ble PM’s vaccination programme, vaccination is being administered to all employees and that dependents.
Sports
Several sports persons, who are employees of NR, have made India proud at various national and global sporting events. 11 players and coaches from Northern Railway were in the Indian squad for Tokyo 2020 Olympics. Sh. Ravi Kumar Dahiya won Silver Medal and Sh. Bajrang Punia won Bronze Medal in wrestling event at the Olympics. Sh. Vijay Sharma, Coach of Silver Medalist weightlifter Ms. Mirabai Chanu has been promoted as OSD. Recently, a Indian Railway wrestling academy has been reopened at Delhi Kishanganj. This academy has been the cradle of many well knows wrestlers.