Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at the inauguration of Maharaja Bir Bikram Airport and other projects in Tripura
04 JAN 2022 6:30PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
The Governor of Tripura Shri Satyadev Arya ji, Tripura's young and energetic Chief Minister Shri Biplab Deb ji, Tripura's Deputy Chief Minister Shri Jishnu Dev Varma ji, my Cabinet colleagues Sister Pratima Bhoumik ji and Shri Jyotiraditya Scindia ji, Ministers in the State Government Shri NC Debbarma ji, Shri Ratanlal Nath ji, Shri Pranjit Singha Roy ji and Shri Manoj Kanti Deb ji, other public representatives and my dear brothers and sisters who have come in large numbers!
Greetings to you all. My best wishes to you all on the new year 2022!
In the beginning of the year itself, Tripura is receiving three gifts today with the blessings of Maa Tripura Sundari. The first gift is connectivity, the second gift is 'Mission 100 Vidyajyoti Schools' and the third gift is 'Tripura Gram Samridhi Yojana'. Today, projects worth hundreds of crores of Rupees have been inaugurated and foundation stones have been laid here. Heartiest congratulations to all of you for these three gifts!
Friends,
The India of the 21st century will move forward by taking everyone along, with everyone's development and everyone's efforts. If some states lag behind; if the people of some states yearn for basic facilities; then this inequitable development is not good for the development of the nation; it is not right. This is what the people of Tripura have seen and experienced here for decades. Earlier, the wheel of corruption did not stop moving here while the brakes were put on the vehicle of development. The government which was here earlier had neither the vision nor the intention of developing Tripura. Tripura was made to live in poverty and backwardness. To change this situation, I had assured HIRA to the people of Tripura. H for highway, I for Internet way, R for railways and A for Airways. Today, based on the HIRA Model, Tripura is improving and expanding its connectivity. Before coming here, I went to see the newly constructed terminal building and other facilities of Maharaja Bir Bikram Airport. The culture of Tripura, its heritage, its architecture, will be the first thing that every traveller will see at the airport. Be it the natural beauty of Tripura, the tribal art of the Unakoti Hills or the stone sculptures, the airport holds the essence of the entire Tripura. With the new facilities, the capacity of Maharaja Bir-Bikram Airport has increased three-fold. Now about a dozen aircraft can be parked here. This will go a long way in increasing the air connectivity of not only Tripura but also the entire North East. When the work for the domestic cargo terminal and the cold storage gets completed here, then the business and growth of the entire North East will get a fresh boost. Our Maharaja Bir-Bikram ji had given new heights to Tripura in the field of education and architecture. Today he would have been extremely delighted to see the development of Tripura as well as the efforts of the people here.
Friends,
Today, besides expanding the connectivity of Tripura, work for developing it as a gateway to the North East is also going on at a rapid pace. Be it road, rail, air or waterway connectivity, the massive investment that our government is making on modern infrastructure has never been made before. Now Tripura is becoming a new hub of trade and business in this region; a trade corridor is being developed. Dozens of road and railway projects and international waterway connectivity with Bangladesh have begun to reform this place. Our government is also trying to complete the Agartala-Akhaura rail link expeditiously.
Brothers and sisters,
When both the central and the State governments keep development as paramount, then the work progresses at double the speed. So the government of double engine has no match. Double engine government means proper use of resources, double engine government means full sensitivity, double engine government means developing people's skills, double engine government means service and dedication. Government of double engine means accomplishment of resolutions. And, a double engine government means a concerted effort towards prosperity. The Mukhya Mantri Tripura Gram Samridhi Yojana, which is being launched here today, is an example of the same. Under this scheme, every house will have piped water connection; every poor person will have a pucca roof. A short while ago, I met some of the beneficiaries. I was trying to understand their personal experiences of the schemes. I met a daughter who has been allotted a house. But so far only the floor work has been done, the walls are still to be constructed. Yet she was so happy that tears would not stop rolling down from her eyes. This government is dedicated towards the happiness of the common man.
And, every eligible family should have an Ayushman Yojana card. I found a family where both the mother and her young son were diagnosed with cancer. Due to the Ayushman Bharat scheme, the life of the mother and the son could be saved by the support of suitable funds. When every poor has an insurance cover, when every child has an opportunity to study, every farmer has a KCC card, every village has good roads, the confidence of the poor will increase, the life of the poor will become easier, every citizen of my country will be empowered, my poor citizens will be empowered. This confidence is the basis for prosperity. That is why I had said from the ramparts of Red Fort that now we have to reach every beneficiary of the schemes ourselves, we have to move towards the saturation of the schemes. I am glad that today Tripura has taken a major step in this direction. This year, when Tripura is completing 50 years of attaining statehood, this resolution is a great achievement in itself. Tripura is already one of the leading states of the country in taking the ongoing schemes for the welfare of the village and the poor to the people. Gram Samridhi Yojana will further improve this record of Tripura. It will also be ensured that every village and every poor family gets more than 20 basic facilities. I also liked the idea that the villages that achieve 100% targets before the scheduled time, will also be given an incentive amount of lakhs of rupees. This will also develop a healthy competition for development.
Friends,
The government of Tripura today understands the plight of the poor and is sensitive towards the poor. Our media friends don't talk about this enough, so I want to share an example today. When the work for PM Awas Yojana (Rural) started in Tripura, a problem regarding the official definition of a kutcha house had cropped up. The previous government had made a system under which the houses with roofs made of iron sheet, will not be considered as a kutcha house. That is, even if the facilities inside the house were dilapidated, or the walls were of mud, the house was not considered as a kutcha house because of the iron sheet on the roof. Because of this, thousands of rural families of Tripura were deprived of the benefits of PM Awas Yojana. I would appreciate my colleague Biplab Deb ji because he came to me with this issue. He placed everything before the central government with evidence. After this, the Government of India also changed its rules, changed the definition. And due to this, more than 1 lakh 80 thousand poor families of Tripura became entitled to pucca houses. So far, more than 50 thousand friends of Tripura have received pucca houses. Recently, the first instalment has also been released to more than one and a half lakh families to build their homes. You can guess how the earlier government used to work and how our double engine government is working.
Brothers and sisters,
For the development of any region, along with the resources, the skills & ability of the citizens are equally important. The need of the hour is to ensure that our present and future generations should become more capable than us. It is imperative. New National Education Policy is being implemented in the country so that visionary youngsters are produced who can build a modern India of the 21st century. There is an equal emphasis on learning in the local language. Now the students of Tripura will also get help from the ‘Mission-100, Vidya Jyoti' campaign. Modern facilities in schools to be built with hundreds of crores of rupees will make education more easy and accessible. Particularly, the way schools are being equipped with Atal Tinkering Labs, ICT labs and Vocational Labs, it will prepare the youth of Tripura for a self-reliant India with innovations, start ups, and unicorns.
Friends,
Even in this difficult period of Corona, many efforts have been made to ensure that our youth do not suffer in terms of education. From tomorrow, a campaign for free immunisation of adolescents in the age group of 15 years to 18 years has also been started across the country. It is very important for students to be able to pursue their studies with ease, to be able to sit for their exams without any worries. Vaccination campaign is going on in Tripura at a rapid pace. More than 80 per cent of people have got the first dose and more than 65 percent have got the second dose. I am sure that Tripura will achieve the target of completing immunization of youth between 15 and 18 years of age.
Friends,
Today the government of double engine is making efforts for complete and sustainable development both in villages and cities. The work being done in all areas from agriculture to forest produce and self-help groups is also a testament to our commitment. Be it small farmers, women or our tribal companions dependent on forest produce, today they are being organized and turned into a huge force. Tripura has launched a packaged product called 'Muli Bamboo Cookies' for the first time and the credit goes to our mothers and sisters of Tripura who have played a major role in it. Tripura can also play an important role in giving the country an alternative to single-use plastic. A huge market is being created in the country for bamboo brooms, bamboo bottles that are made here. Due to this, thousands are getting employment, self-employment in the manufacturing sector of bamboo products. Tripura has got a lot of benefit from the reforms in the laws related to bamboo.
Friends,
A commendable work is also being carried out here in Tripura regarding organic farming. Be it pineapple, fragrant rice, ginger, turmeric, chilli, it has become a huge market for the farmers in the country and the world today. Today, the small farmers of Tripura are transporting this produce by Kisan rail from Agartala to various cities of the country including Delhi at a low transport cost in lesser time. The big cargo centre being built at Maharaja Bir Bikram Airport will make it easier for organic agricultural products to reach foreign markets as well.
Friends,
We have to maintain the habit of Tripura being a leader in every field of development. We are committed to our resolve that the common man of the country, the person living in the remotest corner of the country, should become a partner in the economic development of the country and become empowered and self reliant. Seeking inspiration from these resolutions, we will engage in work with double confidence. Your love, your affection and your trust is our greatest asset. And today I could see everyone on the way and hear their enthusiastic voices while coming from the airport. I will return this love of yours by doubling the development with the power of the double engine and I am sure, the love and affection that the people of Tripura have showered on us will continue to be received in the future as well. Once again I congratulate you all for these development schemes. I pray to mother Tripura sundari for your family's prosperity and your state's all round development. Thanks to all! Jotauno Hambai.
Bharat Mata Ki Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ত্রিপুরাগী মহারাজা বির বিক্রম এয়রপোর্ত অমসুং অতোপ্পা প্রোজেক্তশিং শঙ্গাবদা থমখিবা ৱারোল
04 JAN 2022 6:30PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে! ভারত ইমানা য়াইফরে!
ত্রিপুরাগী রাজ্যপাল শ্রী সত্যদেব আর্য়জী, লমদমসিগী নহা অমসুং শক্তি লৈবা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী বিপ্লব দেবজী, ত্রিপুরাগী হান্নগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী জিশ্নু দেব বর্মাজী, ঐহাক্কী কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা লৈরিবা মরুপ, ইচন প্রতিমা ভৌমিকজী, শ্রী জ্যোতিরাদিত্য সিন্ধিয়াজী, রাজ্য সরকারগী মন্ত্রী, শ্রী এন্সী দেব বর্মাজী, শ্রী রতনলাল নাথ জী, শ্রী প্রঞ্জিৎ সিন্ধা রাইজী, শ্রী মনোজ কান্তি দেব জী, মীয়ামগী অতোপ্পা মীহুৎশিং অমসুং মশিং য়াম্না লেংবীরক্লিবা ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং!
শবাই কে নমোস্কার। শকল কে দু হজার বাইস বর্সর ওনেক-ওনেক শুভেছা। জাতৌনো খুনুমখা। জান্তোনো বিশী কান্তালনী খা কাহাম য়াফর ঔ। চহি হৌরকপমক্তদা ত্রিপুরাবু ইমা ত্রিপুর সুন্দরীগী থৌজালদগী ঙসি হরাওনীংঙাই ওইরবা থৌওং অহুম ফংলে। অহানবা থৌরম – কন্নেক্তিবিতীগী, অনিশুবা থৌরম –বিদ্যাজ্যোতি মিশন ১০০ স্কুলশিংগী অমসুং অহুমশুবা থৌরম – ত্রিপুরা গ্রাম স্মৃধী য়োজনাগী। ঙসি অসিদা লুপা করোর কয়াগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাবগা লোয়ননা উরেপ উয়ুং তম্লি। অসিগুম্লবা থৌরম অহুমসিগীদমক্তা অদোম খুদিংবু ঐহাক্না থাগৎচরি অমসুং য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহি-চাগী ভারতনা মীওই খুদিংগা লোয়ননা পুম্নমক্কী চাউখৎপা অমসুং পুম্নমক্কনা হোৎনমিন্নবগী মন্ত্রগা লোয়ননা মাং থানা চঙশিল্লি। রাজ্য খরনা শোত্থদুনা লৈহৌবা, রাজ্যগী খরগী মীওইশিংনা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিংগীদমক্তা ৱানা ঙাইবা, অসিগুম্বা খল মান্নদনা চাউখৎপসি লৈবাক্কীদমক্তা মতিক চাবা থৌওং নত্তে, মসি চুমদে। ত্রিপুরাগী মীয়াম্না দিকেদ কয়াদগী অসিগুম্বা ফিভম উদুনা অমসুং থেংনদুনা লাক্লি। মমাংদদি, মফমসিদা শেঞ্জা থুমজাগী গারীনা লেপ্পা লৈতনা চেল্লম্মি অমসুং চাউখৎপগী গারীনা ব্রেক ফাদুনা লেপ্তুনা লৈরম্মি। মমাংগী সরকারদা ত্রিপুরাগী চাউখৎপগী মিৎয়েং অমত্তা লৈরমদে, চাউখৎহনগে হায়বগী ৱাখলসু খল্লমদে। লাইরবা অমসুং শোত্থবা হায়বসি ত্রিপুরাগী মরাইবক্তা ইদুনা লৈরম্লবগুম্নি। অসিগুম্বা ফিভমশিং অসি হোংদোক্নবগীদমক্তা ঐহাক্না ত্রিপুরাগী মীয়ামদা হিরা (ঐচ.আই.আর.এ.) পীগনি হায়না ৱাশকখিবনি। ঐচ.না হাইৱে, আই.না ইন্তর্নেত, আর.না রেলৱেজ অমসুং এ.না এয়রৱেজ হায়বনি। ঙসিদি, হিরা মোদেলগী মতুং ইন্দুনা ত্রিপুরানা ইশাগী কন্নেক্তিবিতী ফগৎহল্লি, ইশাগী কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহল্লি। ঐহাক্না মফমসিদা লাক্ত্রিঙৈগী মমাংদা মহারাজ বির বিক্রম এয়রপোর্তকী নৌনা শঙ্গাবা তর্মিনেল বিলদিং অমসুং অতোপ্পা খুদোংচাবশিং য়েংবা চৎলুই। ত্রিপুরাগী সংস্কৃতি, মফমসিগী হেরিতেজ, মফমসিগী আর্কিতেকচরবু এয়রপোর্ত্তগী কুমথরকপা পেসেঞ্জর খুদিংনা ইহানা হান্না উগনি। ত্রিপুরাগী মহৌশাগী ফজবা ওইরো, উনাকোতি চিঙগী ত্রাইবেল মরুপশিংগী কলা ওইরো, নুংগী মীতমশিং ওইরো, এয়রপোর্ত্তা মপুং ওইবা ত্রিপুরা লৈবগুম্না তৌই। খুদোংচাবশিংগী মতাংদা য়েংলুরগদি, মহারাজা বির বিক্রম এয়রপোর্তনা হান্নগা চাংদম্নবদা শরুক অহুম হেন্না চাউবগুম্লে। হৌজিক্তি, মফমসিদা প্লেন দজন অমমুক খাম্বা য়ারগনি। মসিনা ত্রিপুরা খক নত্তনা অৱাং-নোংপোক পুনবগী কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনবদা য়াম্না তেংবাংগনি। মফমসিগী দোমেস্তিক কার্গো তর্মিনেল অমসুং কোল্দ স্তোরেজকী থবকশিং লোইশিল্লকপা মতমদা অৱাং-নোংপোক্কী কারবারদা অনৌবা পাঙ্গল হাপকনি। ঐখোয়গী মহারাজা বির বিক্রম্না মহৈ-মশিং, আর্কিতেকচরগী মতাংদা ত্রিপুরাবু অনৌবা থাক্তা পুখৎপীরমখিবনি। ঙসিদি, মহাক্না ত্রিপুরাগী চাউখৎপা অমসুং মফমসিগী মীয়াম্না পাংথোক্লিবশিং উবদা য়াম্না হরাওরমগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ত্রিপুরাগী কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনবগা লোয়ননা মসিবু অৱাং-নোংপোক্কী গেতৱে ওইহন্নবা থবক কয়াসু খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎলি। শোরোক, রেল, নোংথক নত্ত্রগা ঈশিং লম্বীগী কন্নেক্তিবিতী ওইরো, ঐখোয়গী সরকারনা মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অসুক য়াম্না মিৎয়েং চঙলিবা অসিগুম্না মমাংগী সরকারনা কৈদৌনুংদা পায়খৎলম্বা লৈতে। ঙসিদি, ত্রিপুরানা হায়রিবা সেক্তরশিং অসিদা কারবারগী অনৌবা হব অমা ওইরক্লি, ত্রেদ কোরিদোর অমা ওইরক্লি। শোরোক অমসুং রেলৱেগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত দজন কয়া অমসুং বাঙ্গলাদেশকা খুৎশম্ননা পায়খৎপা ইন্তর্নেস্নেল ৱাতরৱে কন্নেক্তিবিতীনা মফম অসিবু নৌনা শেমদোকপা হৌরবনি। ঐখোয়গী সরকারনা অগর্তালা-অখোরা রেল লম্বীবু অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা কন্না হোৎনরি।
ইচিল ইনাওশিং,
কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী সরকারনা চাউখৎ-থৌরাংবু খ্বাইদগী অৱাংবা থাক্তা থম্লকপা মতমদা, চাউখৎপগী খঙজেলসু দবল ওই। মরম অদুনা, মতাং অসিদা দবল ইঞ্জিনগা চাংদম্নবা য়াবা অমত্তা লৈতে। দবল ইঞ্জিন সরকার, হায়বদি ফেসিলিতীশিংবু নীংথিনা শিজিন্নবা, মীয়ামগী অপাম্বা নীংথিজনা খঙবা, মীয়ামগী তৌবা ঙম্বগী মতিকপু খুমাং চাউশিলহনবা, সেবা তৌবগী ৱাখল্লোন লৈবা অমসুং খোঙফম চেৎপা হায়বনি। দবল ইঞ্জিন সরকার হায়বদি ৱারেপশিংগী মঙফাওনফম হায়বনি। অদুগা দবল ইঞ্জিন সরকার হায়বদি নুংঙাই য়াফনবগীদমক্তা মীয়াম পুন্না হোৎনমিন্নবা হায়বনি। ঙসি, মফমসিদা মুখ্য মন্ত্রী ত্রিপুরা গ্রাম স্মৃধী য়োজনা অমা হৌদোক্লিবা অসি পনখ্রিবা ৱাফম অসিগী খুদম্নি। য়ুম্থোং খুদিংদা থক্নবা তোতি ঈশিং ফংলকপা, লাইরবা খুদিংগী পক্কা য়ুম লৈরকপা অদুগা ঐহাক্না প্রোজেক্তশিং অসিগী বেনিফিশরী খরগা উন্নখি। স্কিমশিং অসিদগী মখোয়না থেংনখিবগী মতাংদা নীংথিনা খঙনবা ঐনা স্কিমশিং অসি য়েংশিল্লম্লিবনি। ঐহাক্না নুপীমচা অমা থেংনখি। মহাক্না য়ুম অমা ফংবা হায়বসি শোইদ্রবনি, হৌজিক্তি থবক হৌবতা ঙাইরি, ফক্লাং খাগদবা ৱাৎলি। অদুবু মহাক্না অদুক্কী মতিক হরাওখি, হরাওমন্দনা মমিত্তগী মপী তারকপা লেপ্পা লৈখিদে। অসিগুম্বা হরাওবা অসিবু সরকারনা লৈবাক মীয়ামগীদমক্তা কত্থোক্লিবনি। ইমুং খুদিংগী মীওইগী মনাক্তা অয়ুশমান য়োজনাগী কার্দ পায়রকপা, অসিগুম্বা ইমুং অমগা ঐহাক্না উনখি। ইমুংদুগী মমা অমসুং নহা ওইরিবা মচানুপাদু কেন্সননা নাবনি। অয়ুশমান ভারত য়োজনাগী খুত্থাংদগী ইমা, মচানুপাগী পুন্সি কন্নবা চুন্নবা খুদোংচাবা ফংগনি। লাইরবশিংগী মনাক্তা ঙাকথোক্নবা চুংগোই লৈরগনি, অঙাং খুদিংনা মহৈ তম্বা ফংলগনি, লৌমী খুদিংগী কে.সি.সি. কার্দ লৈরগনি, খুঙ্গং খুদিংদা অফবা শোরোক লৈরগনি, অদুগা লাইরবশিংনা মশাদা থাজবগী চাং হেনগৎলগনি, লাইরবশিংগী পুন্সি মহিং লাইথোক্লগনি, ঐহাক্কী লৈবাক্কী মীয়াম খুদিংনা মপাঙ্গল লৈরগনি। অসিগুম্বা থাজবা অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা ঐখোয় খুদিংনা নুংঙাই য়াইফগনি। মরম অদুননি, ঐখোয়না স্কিমগী বেনিফিশরী খুদিংদা ইশানা চত্তুনা য়ৌহনগদবনি অমসুং স্কিমশিংবু সেচ্যুরেসন তৌবগী মাইয়োক্তা চৎকদবনি হায়না লাল কিলাদা হায়খ্রিবা। অসিগুম্বা চহি অসিদা ত্রিপুরানা স্তেতহুদ ফংখিবগী চহি ৫০শুবা চহিদা খোঙদারক্লি। খুঙ্গং অমসুং লাইরবশিংগী য়াইফনবা পায়খৎলিবা স্কিমশিংবু মীওই খুদিংনা য়ৌহন্নবা হোৎনবদা ত্রিপুরানা লৈবাক্কী অতৈ রাজ্যশিংদগী হান্ননা মাংজিল থানা লৈরিবনি। গ্রাম স্মৃধী য়োজনানা ত্রিপুরাগী অসিগুম্বা রেকোর্দ অসিবু হেন্না ফগৎহল্লগনি। খুঙ্গং খুদিংগী লাইরবা ইমুং খুদিংদা খুদোংচাবা ২০দগী তাদনা শোইদনা ফংহনগনি। অসিগুম্বা পান্দম্বু ১০০%গী চাংবা ফংবা রাজ্যশিংদা লুপা লাখ কয়াগী ইন্সেন্তিবকী শেনফম পীগনি হায়বা ৱাফম অসিসু ঐহাক্না য়াম্না পামজৈ। মসিনা চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা য়াম্না ফবা চাংদম্নবা অমা লৈহনগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ত্রিপুরাদা পাল্লিবা সরকার অসিনা লাইরবগী অৱাবা খঙই অমসুং মখোয়গী তেংবাংবগী অপাম্বা লৈ। ঐখোয়গী মীদিয়াগী মরুপশিংনা মসিগী মতাংদা ৱারী কয়া শাদে, মরম অদুনা ঐহাক্না খুদম অমখক থমজনীংই। ত্রিপুরাদা পি.এম. অৱস য়োজনা গ্রামিনগী থবক হৌখিবা মতমদা, সরকারগী কচচা য়ুমগী ৱাহন্থোক্কা মরী লৈননা শিংনবা অমা লাকখি। মমাংগী সরকারনা জিংঘনা কুপ্পা য়ুমশিংদি কচচা য়ুম হায়না লৌরোই হায়বা ৱাফম অমা লৈরমখি। হায়বদি, য়ুম মনুংনা কয়ামুক ফত্তবা ওইরবসু, ফক্লাং অদুসু লৈবাক্না খাবা ওইরবসু, অদুগা য়ুম্থক্না জিংধনা কুপ্লবদি, য়ুম অদু কচচানি হায়রোই হায়বসিনি। মসিনা মরম ওইদুনা, ত্রিপুরাগী মীয়াম কয়ানা য়োজনা অসিগী কান্নবা ফংদনা লৈরমখি। ঐহাক্কী মরুপ বিপ্লব দেব জীনা হীরম অসিগী মতাংদা ঐহাক্কী নাক্তা লাকখিববু ঐহাক্না থাগৎচনীংই। কেন্দ্র সরকারগী মমাংদা ৱাফম খুদিংমক মহাক্না থমখি, খুদমগা লোয়ননা থমখি। মসিগী মতুংদগী, সরকারনা কাঙলোনশিংদা অহোংবা পুরকখি, ৱাহন্থোকসু ওন্থোকখি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ত্রিপুরাগী লাইরবা ইমুং লাখ ১গা লিশিং ৮০ হেনবনা পক্কা য়ুমগী মপু ওইবা য়াখি। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, ত্রিপুরাগী মীওই লিশিং ৫০ হেনবনা পক্কা য়ুম ফংবসু হৌখ্রে। ইমুং লাখ ১গা মখায়দসু ময়ুম শানবা অহানবা ইন্সতোল্মেন্তসু হন্দক্তা থাদোকখ্রে। মমাংগী সরকারনা করম্না থবক তৌরম্মি অমসুং হৌজিক্কী দবল ইঞ্জিন সরকারনা করম্না থবক তৌই হায়বসিগী মতাংদা অদোম্না হেন্না খঙলবনি।
ইচিল ইনাওশিং,
সেক্তর অমা চাউখৎপগীদমক্তা মরী লৈনবা খুদোংচাবা লৈবগী তঙাই ফদবগুম্না মফমদুগী মীওইশিংনা থবক পাংথোকপা ঙম্বগী মতিক লৈবগী চপ মান্ননা তঙাই ফদবা লৈ। ঐখোয়গী তুংগী হৌরক্কদবা চারোন শুরোনশিংনা ঐখোয়দগী হেন্না মতিক লৈবা অসি হৌজিক মতমগী অপাম্বনি। মসি য়াম্না তঙাই ফদবনি। ২১শুবা চহি-চা অসিদা ভারতপু মতমগা চুনহনবা ঙমগদবা মিৎয়েং শানবা নহা লৈহন্নবগীদমক্তা অনৌবা এজুকেসন পোলিসীদা অনৌবা কাঙলোন কয়া চৎনহনখি। মসিদা লোকেলগী লোলদা মহৈ তম্বীবগী হীরমসু অহেনবা মিৎয়েং চঙখি। হৌজিক্তি, ত্রিপুরাগী মহৈরোইশিংনা মিসন-১০০ বিদ্যা জ্যোতি কেম্পেনগী কান্নবা ফংলগনি। স্কুলশিংদা লুপা করো কয়া থাদদুনা লৈহল্লিবা হৌজিক্কী মতমগা চুনবা খুদোংচাবশিংনা মহৈ তম্ববু হেন্না লাইথোকহল্লগনি অমসুং মহৈ তম্বগী খুদোংচাবা ফংবসু হেনগৎহল্লগনি। মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইনা, স্কুলশিংদা অতল তিঙ্করিং লেব, আই.সি.তি. লেব অমসুং ভোকেস্নেল লেব লৈহল্লিবা অসিদগী ত্রিপুরাগী নহাশিংনা ইন্নোভেসন, স্তার্ত-অপ অমসুং য়ুনিকোর্নশিংগা লোয়ননা আত্মানির্ভর ভারত অমা ওইহনবা ঙম্নবা শেম শারগনি।
মরুপশিং,
কোরোনাগী অসুক য়াম্না তাঞ্জা অসিদসু ঐখোয়গী নহাশিংদা খুদোংচাদবা নংহন্দনবগীদমক্তা ঐখোয়না থৌরাং কয়া পায়খৎখি। হয়েংদগী লৈবাক শিনবা থুংবগী চহি ১৫দগী ১৮ ফাওবগী মীওইশিংদা লেম্না তীকা কাপ্পগী থবক হৌরগনি। মহৈ তম্লিবশিংনা মীপায়বা পোক্তনা মহৈ তম্বা, পরিখা তাবা ঙম্বা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবনি। ত্রিপুরাদা তীকা কাপ্পগী থবকসু য়াম্না কন্না পায়খৎলি। মীওই ৮০% হেনবনা অহানবা দোজকী তীকা কাপ্নখ্রে অমসুং মীওই ৬৫%না অনিশুবা দোজ কাপ্নখ্রে। চহি ১৫দগী ১৮ ফাওবগী তীকা থাবগী পান্দম্বু ত্রিপুরানা খোঙজেল য়াঙনা ফংবা ঙমগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা খুঙ্গং ওইরো, শহর ওইরো, পুম্নমক্কী অমসুং চাং মান্ননা চাউখৎহন্নবা কন্না হোৎনরি। লৌউ-শিংউবদগী হৌরগা উমংগী পোত্থোক, সেল্ফ হেল্প গ্রুপ্তগী হৌরগা সেক্তর খুদিংদা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা ঐখোয়গী খোঙফম চেৎপা অসিগী খুদম্নি। অপিকপা লৌমী, নুপীশিং নত্ত্রগা উমংগী পোত্থোক্কী মখা পোঞ্জবা ঐখোয়গী ত্রাইবেল মরুপশিং ওইরো, ঙসিদি মখোয়বু অমত্তা ওইনা পুন্সিন্দুনা অচৌবা পাঙ্গল অমা শেম্লি। ঙসি, ত্রিপুরানা বেম্বু কুকিজ কুম্বা পেক তৌরবা পোত্থোক লোঞ্চ তৌরিবা অসিগী মরুমদা ত্রিপুরাগী ইমা-ইবেল, ইচে-ইচলশিংগী অচৌবা থৌদাং লৈরি। লৈবাকপু সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক্তগী নিংতম্বা ফংহনবগী হীরমদা ত্রিপুরাগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি। মফম অসিদা শারিবা ৱাগী শুমচিৎ, ৱাগী বোতল অমসুং অসিগুম্বা ৱাগী পোত্থোকশিংগী মালেমদা চাউরবা কৈথেল অমা লৈরক্লি। মসিগুম্বা ৱাগী পোত্থোক পুথোকপদগী মরুপ লিশিং কয়াগী থবক লৈনরি। ৱাগা মরী লৈনবা আইন্দা অহোংবা লাকপদা খ্বাইদগী কান্নবা ফংখিবশিংদি ত্রিপুরাগী মীয়ামনি।
মরুপশিং,
ত্রিপুরাদা ওর্গানিক ফার্মিংগী মতাংদসু য়াম্না ফজবা মওংদা থবক পায়খৎলি। কিহোম ওইরো, মনম নুংশিবা চেঙ ওইরো, য়াইঙং ওইরো, মোরোক ওইরো, মসিগা মরী লৈনবা লৌমীশিংগীদমক্তা লৈবাক অমসুং মালেমদা য়াম্না চাউরবা কৈথেল অমা লৈরে। ত্রিপুরাগী অপিকপা লৌমীশিংগী পোত্থোকশিং অসি ঙসিদি কিসান রেলগী খুত্থাংদা অগরতালাদগী দিল্লী য়াওনা অতোপ্পা শহর কয়াদা অহোঙবা ভারাদা অমসুং মতম য়াম্না চঙদনা য়ৌবা ঙম্লে। মহারাজা বির বিক্রম এয়রপোর্ত্তা চাউরবা কার্গো সেন্তর অমা শারিবা অসিনা মফমসিগী ওর্গানিক ফার্মিংগী পোত্থোকশিংবু মীরমগী কৈথেল ফাওবা য়াম্না লায়না য়ৌহনবা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
চাউখৎপগী হীরম খুদিংদা ত্রিপুরানা মাংজিল থাবগী হৈনবী অমা ঙসি লৈরিবসি ঐখোয়না ঙাক্তুনা থম্বগী মথৌ তাই। লৈবাক্কী মীচম মীয়াম, লৈবাক্কী অথাপ্পা মফমশিংদা লৈরিবা মীওই খুদিংনা লৈবাক্কী শেন্মিৎলোন চাউখৎপদা শরুক য়ানবা মপাঙ্গল লৈবা হায়বসি ঐখোয়গী ৱারেপ্নি। অসিগুম্বা ৱারেপশিং অসিদগী ইথিল লৌরদুনা ঐখোয়না হান্নদগী শরুক অনি হেন্না থবক তৌবা তাবনি। অদোমগী থাজবা, নুংশিবা অমসুং থৌজানবীবা অসিনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউরবা লন্নি। ঐহাক্না ঙসি এয়র্পোর্ত্তগী লাকপা মতমদা মীওই খুদিংনা নুংশিনা কৌরকপশিং তাখি, উখি। অদোমগী অসিগুম্বা নুংশিবীবা অসিবু ঐহাক্না দবল ইঞ্জিনগী পাঙ্গল অসিগী মতুং ইন্না শরুক অনি থোক্না চাউখৎপগী মওংদা হন্দোক্কনি। অদুগা ত্রিপুরাগী মীয়াম্না নুংশিবীরিবা অসিমক তুংদসু লেংদনা অদুমক নুংশিবীগনি হায়বগী থাজবা থম্লি। ঐহাক্না অদোম খুদিংবু চাউখৎপগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোক্লি। ইমা ত্রিপুরাশুন্দরির নিকোত, আপ্নার পরিৱারের শোমৃধী, উরাজ্যের শারবিক বিকাস কাম্না কোরছি কে ধনবাদ...জান্তোনী হম্বাই! ভারত ইমানা য়াইফরে!!!