ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆସନ୍ତା କାଲି ‘ପଢ଼େ ଭାରତ' ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ
31 DEC 2021 2:50PM by PIB Bhubaneshwar
କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ୧ ଜାନୁଆରୀ, ୨୦୨୨ରେ ୧୦୦ ଦିବସୀୟ ପଠନ ଅଭିଯାନ ‘ପଢ଼େ ଭାରତ'ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ୧୦୦ ଦିବସୀୟ ପଠନ ଅଭିଯାନ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷଣ ସ୍ତରରେ ଉନ୍ନତି ନିମନ୍ତେ ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ । ଏହା ନବୋନ୍ମେଷ, ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଶବ୍ଦାବଳୀର ବିକାଶ ଏବଂ ମୌଖିକ ଓ ଲିଖିତ ଦୁଇ ପ୍ରକାର ମାଧ୍ୟମରେ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା କ୍ଷମତାର ବିକାଶ କରିଥାଏ । ଏହା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପରିବେଶ ଏବଂ ବାସ୍ତବିକ ଜୀବନର ସ୍ଥିତି ସହିତ ଯୋଡିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ବାଳବାଟିକା ଠାରୁ ଅଷ୍ଟମ ଶ୍ରେଣୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏହି ଅଭିଯାନର ଅଂଶ ହେବେ । ପଠନ ଅଭିଯାନ ୧ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୨ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ୧୦ ଏପ୍ରିଲ୍ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୦୦ ଦିନ (୧୪ ସପ୍ତାହ) ଧରି ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ପଠନ ଅଭିଯାନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ, ଅଭିଭାବକ, ସମୁଦାୟ, ଶୈକ୍ଷିକ ପ୍ରଶାସକମାନଙ୍କ ସମେତ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କର ଭାଗିଦାରୀତା ହାସଲ କରିବା । ୧୦୦ ଦିନ ଧରି ଚାଲିବାକୁ ଥିବା ଏହି ଅଭିଯାନ ଚଉଦ ସପ୍ତାହ ଧରି ଚାଲିବ ଏବଂ ପ୍ରତି ଦଳ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ (ଆକ୍ଟିଭିଟି) ପଢ଼ି ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରିବା ଏବଂ ପଢ଼ିବାର ଆନନ୍ଦ ସହିତ ଆଜୀବନ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଭଳି ଏହାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ।
ବୟସ ଅନୁସାରେ ସାପ୍ତାହିକ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ସହିତ ପଠନ ଅଭିଯାନ ଉପରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । କାର୍ଯ୍ୟକଳାପଗୁଡିକ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଅଥବା ମାତାପିତା, ଭାଇ - ଭଉଣୀ କିମ୍ବା ପରିବାରର ଅନ୍ୟ ସଦସ୍ୟ ମାନଙ୍କର ସାହାଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ପନ୍ନ କରାଯାଇ ପାରିବ । ଅଭିଯାନକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିବା ନିମନ୍ତେ, ଡିଜାଇନ୍ କରା ଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସରଳ ଏବଂ ଆନନ୍ଦଦାୟକ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଘରେ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଥିବା ସମ୍ବଳ ସହିତ ଏବଂ ସ୍କୁଲ୍ ବନ୍ଦ ହେବା ସ୍ଥିତିରେ ମାତା - ପିତା, ସମବର୍ଗୀ ଏବଂ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସହାୟତା ନେଇ ଏହାକୁ ସହଜରେ ସମ୍ପାଦନ କରା ଯାଇପାରିବ ।

Ministry of Education
Shri Dharmendra Pradhan to launch 100 days Reading Campaign 'PADHE BHARAT' tomorrow
31 DEC 2021 2:50PM by PIB Delhi
Union Education and Skill Development Minister Shri Dharmendra Pradhan will be launching a 100 days Reading Campaign ‘Padhe Bharat’ on 1st January, 2022. 100 Days Reading Campaign marks an important step to improve learning levels of students as it develops creativity, critical thinking, vocabulary and the ability to express both verbally and in writing. It helps children to relate to their surroundings and real life situation.
Children studying in Balvatika to grade VIII will be part of this campaign. The reading campaign will be organised for 100 days (14 weeks) starting from 1st January 2022 to 10th April 2022. The reading campaign aims to have participation of all stakeholders at national and state level including children, teachers, parents, community, educational administrators etc. The 100 days campaign will be continued for fourteen weeks and one activity per week per group has been designed with the focus on making reading enjoyable and build lifelong association with the joy of reading.
A comprehensive guideline on Reading Campaign with age appropriate weekly calendar of activities has been prepared and shared with States and UTs. The activities can be done by children with the help of teachers, parents, peers, siblings or other family members. In order to make the campaign effective, the activities designed have been kept simple and enjoyable so that these can also be easily conducted with the materials/resources available at home and with the help of parents, peers and siblings, in case the schools are closed.