Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the 54th Convocation Ceremony of IIT, Kanpur
28 DEC 2021 2:48PM by PIB Delhi
Is it necessary to be so serious during Convocation? Looks like a lot of information has been given! Hello everyone! Present in the program are the Chief Minister of UP Yogi Adityanath ji, Dr K Radhakrishnan ji, Prof Abhay Karandikar ji, Professors of IIT Kanpur, all the students, other dignitaries, and all those who are receiving degrees from this historical institute. Today is a day of double happiness for Kanpur. Today, on one hand, Kanpur is getting Metro facilities, while on the other hand, the world of technology is getting invaluable gifts like you from IIT Kanpur. I wish all my young friends all the best. Congratulations to the students who have been honored today. Your parents, family members, teachers, professors and countless others have also contributed behind your degree. I heartily congratulate all of them, especially your parents.
Friends,
In between getting admission to IIT Kanpur and your graduation today, you must be experiencing a huge change in yourself. You must have had the fear of the unknown, a query of the unknown before you came here. Earlier, the scope of your knowledge and queries was limited to your school, college, friends, family and loved ones. IIT Kanpur has brought you out of that and given you a huge canvas. There is no fear of the unknown anymore. Now you have to move ahead to explore the entire world with conviction. Instead of the query of the unknown, there is now a quest for the best, the dream to conquer the world. As much learning that took place in your classrooms, you have experienced as much outside your classrooms, among your peers. Your ideas expanded in classrooms whereas your personality expanded and evolved outside the classrooms. What you have earned in IIT Kanpur and the ideas that have been enriched is such a strong foundation and force that you will do something new, unique and add some value wherever you go. Your training, skills and knowledge will definitely help you to make a strong place in the practical world. The personality that you have developed here will give you a strength with which you will benefit the society as a whole, give new strength to your society and your country.
Friends,
You have lived the historical period of the magnificent legacy of IIT here. You have lived the present with the splendor of a diverse India. You are embarking on your journey to a brighter future on a magnificent legacy and vibrant present, the two pillars, the two tracks. May this journey be auspicious and may it be full of successes for the country! This is my wish for all of you.
Friends,
This year India has entered the 75th year of its independence. We are celebrating Amrit Mahotsav. Kanpur, from where you got your degree, has its own glorious history. Kanpur is one of the few cities in India that is so diverse. From Satti Chaura Ghat to Madari Pasi, from Nana Saheb to Batukeshwar Dutt, when we visit this city, it seems as if we are visiting that glorious past, the glory of the sacrifices of the freedom struggle. In the midst of these memories, you all have the responsibility to guide the country for the next 25 years, to give momentum to the country. Imagine when the Dandi Yatra was launched in 1930, it had agitated that time period, the entire country. The country was so charged up at that time that it had created an unprecedented faith in the people of India for independence and had filled the minds of every Indian with the faith of victory. The period of 1930 was the golden phase in the life of the youth who were 20-25 years old for their journey till 1947 and the achievement of independence in 1947. In a way, you are also stepping into the golden era. This is the golden era for you. Just as it is the virtuous period for the nation, it is also the virtuous period of your life. When you are graduating with the legacy of IIT during the Amrit Mahotsav, carry with you the dreams of what will be the India of 2047. In the next 25 years, you have to take the reins of India's development journey. You will have to take the initiative now for what India will be like when you will complete 50 years of your life. And I know, Kanpur IIT, the atmosphere here, has given you that strength that now no one can stop you from fulfilling your dreams. This era, this 21st century, is completely technology-driven. In this decade also, technology is going to dominate in different fields. Life without technology would be incomplete in a way. This is the age of competition of life and technology and I am sure you will be ahead in this. You have spent important years of your youth in becoming an expert in technology. What could be a bigger opportunity for you? You have a huge opportunity to contribute in the field of technology in India as well as in the entire world.
Friends,
Our IITs have always been the incubation centers of talent and technology and IIT Kanpur has its own distinct reputation. The world's first floating CNG filling station at Khidkiya Ghat in Banaras, which you have developed through your own company Aquafront Infrastructure, is the best. Similarly, you have developed the state of the art technology in the field of agriculture, created the world's first portable soil testing kit. In 5G technology, the skills of IIT Kanpur match global standards. This institute deserves congratulations for many such successes. As such, your responsibilities have multiplied. Today, there is a huge scope in the field of Artificial Intelligence, energy and climate solutions and high-tech infrastructure in the country. Even sectors like health are becoming technology-driven today. We are entering the era of digital diagnosis, the era of robot-assisted treatment. Health devices have now become essentials at home. We can also face the challenges in disaster management only through technology. Imagine we are at the threshold of so many possibilities. These possibilities are for you, you have a big role in them. These are not only your responsibilities towards the country, but these are the dreams that have been lived by so many generations. You and your generation have got that privilege to make those dreams come true, to make a modern India.
Friends,
The 21st-century era you are in today is about setting big goals and putting all your energy into achieving them. The thinking and attitude of the country are same as yours. In the past, if the thinking was to work somehow, then today the thinking is to do something different, to get the best results. In the past, if there was an attempt to avoid problems, today resolutions are made to solve the problems. That too, permanent solutions! AatmaNirbhar Bharat is a great example of this.
Friends,
We have often seen that when someone turns 20-22, the elders of the family repeatedly tell him to stand on his feet. And I am sure that when you go home from here, the first thing you will hear from your parents is that their duty is over and now it is time for you to stand on your own two feet. Every parent is going to say this and if there is any delay, then you will have to hear it again and again. The elders and parents do this so that you become self-reliant, you recognize your potential and you turn your dreams into resolutions and commit wholeheartedly to achieve them. Even our India started its journey anew after independence. When 25 years passed since the independence of the country, we too should have done a lot to stand on our own feet. It is too late since then; the country has lost a lot of time. Two generations have passed in between, so we don't have to lose even two moments.
Friends,
You must be finding impatience in my words and it is natural that you must also be feeling impatient. When I am among all of you on the land of Kanpur, I also want you to be impatient for a self-reliant India. Self-reliant India is the very essence of complete independence, where we will not depend on anyone. Swami Vivekananda had said -- Every nation has a message to deliver, a mission to fulfill, a destiny to reach. If we are not self-reliant, how will our country achieve its goals and reach its destination?
Friends,
You can do this. I trust you. And when I am saying so many things today, doing so many things, I see your face in them. I see your face behind the changes that are taking place in the country today. The country will also get the power to achieve the goals that the country is setting today. You are the ones who will do it and you have to do it. These infinite possibilities are for you, and you have to realize them. When the country celebrates 100 years of its independence, that success will have the smell of your sweat and your hard work will be recognized. And you know very well how the country has worked over the years to lay the foundation of the AatmaNirbhar Bharat to make your job easier. In the last seven years, programs like Start-up India, Stand-up India have been launched in the country. The country is creating new avenues for the youth through the Atal Innovation Mission and the PM Research Fellowship. With the National Education policy, a new generation of futuristic temperament is being prepared. The ease of doing business has been improved, policy blockades have been removed and the results of these efforts are before us in such a short time. In this 75th year of independence, we have more than 75 unicorns, more than 50,000 start-ups. Of these, 10,000 start-ups have emerged only in the last six months. Today, India has emerged as the second largest start-up hub in the world. So many start-ups have been started by the youth of our IITs. According to a recent report, India has become the third largest unicorn country in the world, leaving behind many developed countries.
Friends,
Nowadays, there is talk of globalization and also its pros and cons. But there is no dispute over one thing. Who wouldn't want Indian companies to be global, India's products to be global? One who knows IITs and knows the talent here, knows the hard work of the professors here, he believes that the youngsters of IITs will do it. And today, I also want to assure professionals like you that the government is with you in every way.
Friends,
You have to remember another important thing. Many people will also suggest shortcuts for convenience in the journey which is going to start from today. But my advice would be that if you have to choose between comfort and challenge, then choose the challenge and not comfort, because, whether you like it or not, life is full of challenges. Those who run away from them become their victims. But if you are looking for challenges, you are the hunter and the challenge is the hunted. Therefore, you have to be a human being who seeks out problems; and finds solutions according to your own choice. Friends, all of you are the finest tech minds of IIT. You all eat, drink and breathe technology. You are constantly engaged in innovations. Yet, in the midst of all this, I have a request. Technology has its own strengths, there is no harm in that and this is also your passion. But while living in the world of technology, you should never forget the human element of life. You should never create your own robot versions. You should keep alive your feelings, your imaginations, your creativity and your curiosity. You should also give importance to those things in your life, which we do not necessarily get only with the help of technology. You should definitely work on the Internet of Things but do not forget the emotion of things. You should definitely think about Artificial Intelligence but should also remember human intelligence. You should continue coding but should also maintain your connection with people. Your association with different people, people of different cultures, will only improve your personality. It shouldn't be that your brain does H.T.T.P 404 - page not found when it comes to exhibiting emotions. When it comes to sharing, sharing of joy and kindness, never keep a password; rather enjoy life with an open heart. By the way, when I mentioned sharing of joy, I know these words must be reminding you of so many things. You are going to miss gossip at Sagar Dhaba and Kerala Café, the taste of the Campus Restaurant, Coffee of CCD, Kathi Rolls at O.A.T, tea and jalebi at M.T., Tech-Kriti and Antaragni. This is the name of life. Places change, people meet and leave, but life goes on. This is called ‘Charaiveti, Charaiveti, Charaiveti’ (keep going). I see many students listening to me from other lecture halls due to the Corona protocol. If I have your permission and there is no problem with protocol then I will go there to meet you in person. May you succeed in your career, may your success be the success of the country! With this wish, I put an end to my speech. Best wishes to all of you once again. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না আই.আই.তি. কানপুরগী ৫৪শুবা কভোকেসনগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
28 DEC 2021 2:48PM by PIB Imphal
কবভোকেসন্দা ঐহাক য়াম্না ৱাখল লুম্বা পোক্কদ্রা? ই-পাও কয়া অমা পীখ্রবা মাল্লি। মীপুম খুদিংমকপু খুরুমজরি! থৌরম অসিদা ঐখোয়গা লোয়ননা য়ু.পি.গী মুখ্য মন্ত্রী য়োগী আদিত্যনাথজী, দা. কে. রধাকৃষ্ণজী, প্রোফেসর অভে করন্দিকরজী, আই.আই.তি. কানপুরগী প্রোফেসরশিং, মহৈরোয় পুম্নমক, অতোপ্পা দিগ্নিতরীসিং অমসুং পুৱারি ওইরবা ইন্সতিত্যুসন অসিদগী দিগ্রী ফংলিবা অতোপ্পা দিগ্নিতরীশিংনা শরুক য়ারি! ঙসি অসি কানপুরগী ওইনা নুংঙাইবা অনি ফংলিবা নুমিৎ অমা ওইররে। ঙসি নাকল অমরোমদা শহর অসিনা মেত্রো ফেসিলিতী অমা ফংলি অদুগা অমরোমদনা আই.আই.তি. কানপুরদগী নখোয়গুম্বা মমল য়াম্লবা খুদোল অমা তেক্নোলোজীগী লমদা পীরি। ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিংদা ঐহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। ঙসি ইকাই খুম্নবা ফংলিবা মহৈরোয়শিংদা ঐহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অদোম্না ঙসি মফ অসিদা য়ৌরক্লিবা, মসি ফংবা ঙম্লিবা অসি অদোমগী ইমা-ইপা, অদোমগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং, অদোমগী ওজাশিং, অদোমগী প্রোফেসরশিংনা কন্না হোৎনবদগী ঙমখিবনি। মখোয় পুম্নমক্তা, মরু ওইনা অদোমগী ইমা-ইপাশিংদা ঐহাক্না থমোয় শেংনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
আই.আই.তি. কানপুরদা মিং চল্লকপা মতম অমসুং মফম অসিদগী তম্বা লোইরগা চৎকদৌরবা মতম অসিগী মরক্তা অদোম্না ইশাদা অচৌবা অহোংবা অমা শোইদনা ফাওরমগনি। মফম অসিদা লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা অদোমদা শক উদবা অমগী অকিবা অমা, শক উদবা অমা খঙনীংবা পোক্লমগনি। মমাংদা অদোমগী লৌশিং, অদোমগী ক্বেরীশিংগী স্কোপ অদু অদোমগী স্কুল-কোলেজ, অদোমগী মরুপশিং, অদোমগী ইমুং-মনুং, অদোমগী নক্নবা মীওইশিংগী মরক্তা খক্তা লৈরম্মি। আই.আই.তি. কানপুরনা মসিদগী লৌথোক্তুনা অচৌবা কেনবাস অমা পীরি। হৌজিক্তি শক উদবা অমগী অকিবা লৈত্রে, হৌজিক্তি মালেম পুম্বা এক্সপ্লোর তৌনবা থৌনা লৈরে। হৌজিক্তি শক উদবা অমা খঙনীংবা পোক্ত্রে, হৌজিক্তি খ্বাইদগী অথোইবা অদু থিরি, মালেম পুম্বা খুদুম চন্নবা মঙলান মঙলি। অমসুং অদোমগী ক্লাসরুমদা কয়া অমা তম্লি, নত্ত্রগা অদোমগী ক্লাসরু,গী মালদা অদোমগী লেংগশিংগী মরক্তা এক্সপরিয়েন্স তৌবা অদুদগী হেন্না অদোমগী ক্লাসতা অদোম্না খঙনীংবা খুদিংমক তম্বা ফংলি। অদোমগী ৱাখল্লোনশিং অদু ক্লাসরুমগী খুত্থাংদা চাউখৎলক্লি। ক্লাসরুমগী মপান্দা অদোমগী পর্সনেলিতী হেনগৎলক্লি, অদোমগী পর্সনেলিতী হোংলক্লি। আই.আই.তি. কানপুরদা অদোম্না তানশিনখিবা , অসিগুম্বা অফবা ফাউন্দেসন ফোর্স অমদা ফংলিবা ৱাখল্লোনশিং, অসিগুম্বা শক্তিশিং অসিগা লোয়ননা অদোম্না করিগুম্বা অনৌবা অমা তৌবা, তোপ-তোপ্পা অমা তৌবা, অদোম্না চৎপা মফমদা ভেল্যূ হাপকদবা তৌবা ঙম্লগনি। ঙসি অদোম্না ফংলিবা ত্রেনিং, অদোমগী স্কিল, অদোমগী লৌশিং অসিনা প্রেক্তিকেল ৱর্ল্দদা অফবা মফম অমা শেমগৎপদা শোইদনা চাউনা মতেং ওইরগনি। অদুবু মফম অসিদা শেমগৎখিবা অদোমগী পর্সনেলিতী অসিনা অদোম্না খুন্নাই পুম্বগী অফবা তৌবা ঙম্বা অদুগুম্বা থৌনা পীরগনি, অদোমগী খুন্নাই অমদি লৈবাক্তা অনৌবা থৌনা অমা পীরগনি।
মরুপশিং,
অদোম্না আই.আই.তি.গী হিস্তোরিকেল পেরিয়দকী অচৌবা লেগেসী অমা উবা ফংলি। অদোম্না মখল মথেল কয়ানা থল্লবা ভারতকী নীংথিজবা অসিগা লোয়ননা হৌজিক হিংলি। অচৌবা লেগেসী অমসুং বাইব্রেন্ত প্রজেন্ত, য়ুম্বী অনি অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা, লম্বী অনি অসিদা অদোমগী আশা লৈরবা তুংলমচৎকীদমক খোঙচৎ ঙসিদগী হৌরগনি। খোঙচৎ অসি য়াইফবা, লৈবাক অসিগীদমক মাইপাকপনা থনবা ওইরসনু, ঙসি ময়ামগী মরক্তা ঐহাক্না তিনবা ফংজবা অসিদা মফম অসিমক্তদা ময়াম পুম্নমক্তা ঐহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
মরুপশিং,
চহি অসিদা ভারতনা নীংখা তমখিবগী চহি ৭৫শুরি। ঐখোয় পুম্নমক্না অমৃত মহোৎসব পালন তৌরি। অদোমগী দিগ্রী ফংখিবা শহর, কানপুর অসিগী মশাগী ওইবা নীংথিজরবা পুৱারী অমা লৈজৈ। কানপুর অসি ভারতকী দাইভর্স ওইবা শহর খরগী মনুংদা অমনি। সত্তী চৌরা ঘাত্তগী মসারী পাসী ফাওবা, নানা সাহেবতগী বতুকেশ্বর দত্ত ফাওবা, ঐখোয়না শহর অসিদা চৎপা মতমদা ঐখোয়না হৌখ্রবা মতমগী নীংথিরবশিং অদু উবা ফংজবা অমসুং নীংতম ইহৌদা কত্থোকখিবশিং অদুগী নীংথিজবা অদু শোকপা ফংজবগুম্না ফাওই। নীংশিং পরৈ চল্লুরবশিং অসিগী মনুংদা মথংগী চহি ২৫ অসিদা লৈবাক অসিগী মাইকৈ তাকপা, লৈবাক অসিদা ইনোৎ হাপ্পগী থৌদাং অসি অদোমগীনি। অদোম্না খন্দুনা য়েংবীয়ু, দান্দী য়াত্রা ইং কুমজা ১৯৩০দা হৌখিবা মতমদা, হায়রিবা মতম অদুদা লৈবাক পুম্বদা ইহৌ কয়া অমা হৌখি। মতম অদুদা লৈবাক অসিনা লৌখিবা থৌদাং অদুনা নীংখা তম্নবা ভারতকী মীয়ামদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা থৌনা হাপখিম ভারত মচা খুদিংমক্কী ৱাখল্লোন্দা মাইপাক্কনি হায়বগী থাজবনা থলহনখি। ইং কুমজা ১৯৩০গী মতমদা চহি ২০-২৫ শুরবা নহা ওইরিবা নুপামচাশিং অদুনা ইং কুমজা ১৯৪৭ ফাওবগী মখোয়গী খোঙচৎ, ইং কুমজা ১৯৪৭তা নীংতম্বা ফংবগী মাইপাকপা ফংখিবা অদু মখোয়গী পুন্সিগী গোল্দন ফেজ ওইখি। ঙসি অদোম্নসু অদুগুম্বা গোল্দন ইরা অদুদা খোঙ থাংজিল্লি। লৈবাক অসিগী হৌজিক অমৃত কাল ওইরিবা অসিগুম্না চপ মান্নবা মওংদা অদোমগী পুন্সিগীসু মসি অমৃত কালনিঅমৃত মহোৎসবকী পুংফম অসিদা অদোম্না আই.আই.তি.গী লেগেসীগা লোয়ননা থোকখিবা মতমদা ইং কুমজা ২০৪৭দা ভারতনা ফংবা পাম্বা মঙলানশিং অদুগা লোয়ননা চৎখো। মথংগী চহি ২৫ অসিদা অদোম্না ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎ অসি লুচিংগদবনি মদুগীদমক অদোম্না হৌজিক্তগী হৌনা হোৎনবা তাই। অমসুং ঐহাক্না খঙই মদুদি কানপুর আই.আই.তি., অকোইবগী ফিভম অসিনা অদোমদা পীরিবা পাঙ্গল অসি হৌজিক অদোমগী মঙলানশিং থুংহনবদা কনাগুম্বা অমত্তনা অথিংবা পীবা ঙমলোই। মসিগী চহিচা, ২১শুবা চহিচা অসি মপুং ফানা তেক্নোলোজী দ্রিবন ওই। দিকেদ অসিদসু তেক্নোলোজীনা তোঙান-তোঙানবা লমশিংদা খুদম চনবা হেনগৎলক্লি। হৌজিক্তি নাকল অমরোমদা তেক্নোলোজী য়াওদ্রবদি পুন্সি অসি মপুং ফাররোই। মসি পুন্সিগী অমদি তেক্নোলোজী গী অথোই-অহেন তান্নরিবা চহিচানি অমসুং মসিদা অদোম্না শোইদনা মাং থাদুনা থোরক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। অদোম্না নহা ওইরিঙৈগী মরু ওইবা চহি কয়া তেক্নোলোজীদা এক্সপর্ত ওইনবা হোৎনখি। মসিদগী হেন্না চাউবা খুদোংচাবা অমা কদাইদগী লৈরুগনি? অদোম্না ভারত্তা নত্তনা মালেম পুম্বগী তেক্নোলোজীগী লমদা শরুক তম্নবা মসি অচৌবা খুদোংচাবা অমনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী আই.আই.তি.শিং অসি তেলেন্ত অমসুং তেক্নোলোজীগী ইক্যুবেসন সেন্তরশিং ওইদুনা লাকখি অমসুং আই.আই.তি. কানপুরগী মশাগী রেপ্যুতেসন লৈজৈ। অদোমগী কম্পনীগী এক্বা-ফ্রন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুত্থাংদা মালেমগী অহানবা ফ্লোতিং সি.এন.জি. ফিলিং স্তেসন অমা বনারাসকী খিরকিয়া ঘাত্তা শাখি। মসিগা মান্ননা অদোম্না লৌউ-শিংউগী লমদা স্তেৎ ওফ দি আর্ত তেক্নোলোজী দিবেলপ তৌখি, মালেমগী অহানবা পোর্তেবল সোইল তেস্তিং কিত পুথোকখি। ৫জি তেক্নোলোজীদা আই.আই.তি. কানপুরগী থবক অসি গ্লোবেল স্তেন্দর্দশিংগী শরুক অমা ওইখি। ইন্সতিত্যু অসি মাইপাকপা কয়াগীদমক থাগৎফম থোকই। অসিগুম্বা ফিভমদা অদোমগী থৌদাংসু শরুক কয়া হেনগৎলক্লি। ঙসি আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, ইনর্জী অমসুং ক্লাইমেৎ সোল্যুসনশিং অসিগুম্বা লম অসিদা, হায়-তেক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লমদা লৈবাক অসিগী মাংদা অচৌবা স্কোপ অমা লৈরি। হেল্থ অসিগুম্বা সেক্তরশিং অসি ঙসিদি তেক্নোলোজী দ্রিবন ওইরি। ঐখোয়না দিজিতেল দাইগ্নোসিসকী চহিচাদা, রোবোত এসিসতেদ ত্রীৎমেন্তগী চহিচা অমদা খোঙ থাংজিল্লি। হেল্থ দিভাইসশিং অসি য়ুম অমদা চংদবা য়াদ্রবা অমা ওইরক্লে। ঐখোয়না তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা দিজাস্তর মেনেজমেন্তদসু শীংনবশিং ফাওবা মায়োক্নবা ঙমগনি। ঐখোয়না ওইথোকপা য়াবশিংগী থোঙ্গালদা কয়াম চাউনা লেপ্পবগে হায়বা খনবীয়ু। মসিগী ওইথোকপা য়াবশিং অসি অদোমগীদমক্তনি, মসিগী অদোমগী থৌদাং য়াম্না চাউই। মসি অদোমগী লৈবাক্কীদমক শুপ্নগী থৌদাংশিং খক্তা নত্তনা ঐখোয়গী মীরোন কয়াগী মঙলানশিং থুংহনবসু তাই। অদুবু মঙলানশিং অসি ওইথোকপা য়ানবা, অনৌবা ভারত অমা শেম্নবা অদোমদা খুদোংচাবা পীরি, অদোমগী মীরোন্না মসি ফংলি।
মরুপশিং,
ঙসি অদোম্না ২১শুবা চহিচাদা লৈরিবা মতম অসি অচৌবা পান্দমশিং থম্নবা মতমনি অমসুং মসি মাইপাক্নবা অদোমগী ইনর্জী পুম্বা থাদনবা মতমনি। ঙসি অদোমদা ফাওরিবা ৱাখল্লোন অমসুং এতিত্যুদ অদু লৈবাক অসিগী এতিত্যুদকা চপ মান্নৈ। মমাংদা করিগুম্বা থবক অমা পাঙথোক্নবা ওইনা ৱাখল খল্লম্বা তারবসু ঙসিদি করিগুম্বা খরা তৌনবা অমদি ফল পুরক্নবা ওইবা ৱাখল্লোন পোক্লে। মমাংদা সমস্যাশিং থেংনদনবা চেন্নবা হোৎনরম্বা তারবসু ঙসিদি সমস্যাশিং অদুগী ৱারোইশিন পুরক্নবা অচেৎবা ফিরেপ লৈরে। মতম শাংনা চৎকদবা ৱারোইশিন অমা! মসিগীদমক আত্মনির্ভর ভারতকী অচৌবা খুদম অমনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্কী ৱাহৈশিং অসিদা অদোম্না ঐহাক অসি ঙাইঙমদবা মালবসু মসিগী মরমদি ঐহাক্না নখোয়দা চপ মান্নবা মওংদা আত্মনির্ভর ভারত ওইহন্নবা ঙাইঙমদবা পোকহনবা পাম্মি। কনাগুম্বা অমত্তদা মীপাল তাংদনবা, আত্মনির্ভর ভারতনা মপুং ফানা নীংখা তম্বা ফংনবা তঙাই ফদবা শক্লোন ওইরি। স্বামী বিবেকানন্দনা হায়খি – ‌এভরী নেসন হেজ অ মেসেজ তু দিলিভর, অ মিসন তু ফুলফিল, অ দেস্তিনি তু রিচ। হায়বরি করিগুম্বা ঐখোয়না আত্মনির্ভর ওইদ্রবদি ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা মাগী পান্দমশিং অদু করম্না থুংহনবা ঙমগনি, মাগী দেস্তিনি অদু করম্না য়ৌগনি?
মরুপশিং,
অদোম্না মসি পাংথোকপা ঙমগনি। ঐহাক্না অদোমদা থাজবা থম্মি। ঙসি ঐহাক্না ৱা কয়া ঙাংলিবা, থবক কয়া পাংথোক্লিবা অসিগী মনুংদা নখোয়গী শক্তম উরি। ঙসিদি লৈবাক অসিদা অদোম্না অৱাবা অমগী মথংদা অমা থেংনরিবা অসিগী মরুমদা ঐহাক্না অদোমগী শক্তম উবা ফংই। লৈবাক অসিনা ঙসি থম্লিবা পান্দম অসিগী পন্থুংফম ফংনবা শক্তি অদু লৈবাক অসিনা ফংলগনি। মসি পাংথোক্কদবা মীশক অদু অদোম্নি অমসুং অদোম্না শোইদনা পাংথোক্কদবনি। মসিগী লোয়বা নাইদ্রবা ওইথোকপা য়াবা অসি অদোমগীনি অমসুং মসি মংফাওনহনবদা অদোম্না অচৌবা থৌদাং লৌগদবনি। লৈবাক অসিনা নীংতম্বগী চহি ১০০ শুবগী কুমওন থৌরম পাংথোকপদা, মদুগী মাই পাকপা অদুদা অদোমগী হুমাং মমল অমসুং অদোমগী হোৎনবা কনবা অদু মশক তাক্কদৌরিবনি। ভারত অসি মরোমদোম লেপ্পা ভারত অমা ওইহন্নবা হৌখিবা চহি খরা অসিদা লৈবাক অসিনা করম্বা থবক পাইখৎখিবগে হায়বা অদোম্না ময়েক শেংনা খংলে। হৌখিবা চহি ৭ অসিদা, স্তার্ত অপ ইন্দিয়া গুম্বা প্রোগ্রামশিং লৈবাক অসিদা হৌদোকখ্রে। অতল ইনোভেসন মিসন অমসুং পি.এম. রিসর্চ ফেলোশীপকী খুত্থাংদা লৈবাক অসিনা নহাশিংগী অনৌবা এভেন্যুশিং শেমগৎলি। ফ্যুচরিস্তিক তেম্পারেমেন্তকা লোয়ননা অনৌবা চারোল অমগী শেম শাবা অসি নেস্নেল এদিকেসন পোলিসীনা হৌদোকলে। ইজ ওফ দুইং ব্যুজিনেস ফগৎহল্লে, পোলিসীশিংদা অথীংবা লৌথোকখ্রে, অতেনবা মতমগী মসিগী হোৎনবশিংগী অসিগী ফল অসি ঙসিদি ঐখোয়গী ইমাংদা লৈরে। ভারতনা নীংখা তমখিবগী চহি ৭৫শুরকপা অসিদা য়ুনিকোর্ন ৭৫ হেন্না লৈরে, স্তার্ত-অপ ৫০,০০০ হেন্না লৈরে। মসিগী মনুংদা ১০,০০০দি হৌখিবা থা ৬ অসিদা খক্তা শেমখিবনি। ঙসি ভারতনা মালেমগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা স্তার্ত-অপ হব ওইরে। ঐখোয়গী আই.আই.তি.শিংগী নহাশিং খক্তনা স্তার্ত-অপ কয়া হৌদোকখ্রে। হন্দক্তা থোকখীবা রিপোর্ত অমগী মতুং ইন্না ভারতনা চাউখৎলবা লৈবাক কয়া তুংদা হুন্দোক্লমলগা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা য়ুনিকোর্ন লৈবাক ওইখ্রে।
মরুপশিং,
হৌজিক মতমদা গ্লোবেলাইজেসনগী মতাংদা মীয়াম্না ঙাংনরি, মসিগী প্রোস অমসুং কোন্সকী মতাংদসু খন্নরি। অদুবু মসিগী মতাংদা চয়েৎনবা অমদি লৈতে। করম্বা ভারত মচানা ভারতকী কম্পনীশিং গ্লোবল ওইহনবা অমসুং ভারতকী প্রদক্তশিং গ্লোবল ওইহনবা পাম্লোইদগে। আই.আই.তি.শিংনা খঙবা, মফম অসিদা লৈরিবা তেলেন্ত অসিনা মফম অসিগী প্রোফেসরশিংনা কন্না হোৎনরিবা অসি খঙই, আই.আই.তি.গী নহাশিংনা শোইদনা থবক তৌরক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। অদুগা ঙসিদি অসিগুম্বা প্রোফেস্নেলশিংগা লোয়ননা সরকারনা চৎলি হায়বসি ঐহাক্না অদোমগী মফমদা থমজগে।
মরুপশিং,
অদোম্না খ্বাইদগী মরুওইবা ৱাফম অমা নীংশিংবীয়ু। ঙসিদগী হৌগদৌরিবা খোঙচৎ অসিদা খুদোংচাবা ফংনবা মীওই কয়ানা অশম্বা পাম্বৈ কয়া তাকপীরক্কনি। অদুবু ঐহাক্কী ওইবা পাউতাক্তি করিগুম্বা অদোম্না কমফর্ত অমসুং চেলেঞ্জগী মরক্তা খনগদবা ওইরবদি ঐহাক্না চেলেঞ্জগী মহুৎতা কমফর্ত খলহননীংই। মরমদি অদোম্না পাম্বা নত্রগা পামদবা অদোমগী পুন্সিদা অৱাবা কয়া মায়োক্নগনি। মসি কিদুনা চেনবা মীওইশিং অদুনা মসিগী অৱাবা নংই। করিগুম্বা অদোম্না শীংনবশিং মায়োক্নবা পাম্লবদি অদোম্না শাদানবা ওইগনি অমসুং শীংনবা অদুনা ‌‌‌‌‌‌‌অদোম্না তান্নগদবা অদু ওইগনি। মরম অদুনা অদোম অৱাবশিং থীদোকপা মীওই ওইগদবনি অমসুং অদোমগী অপাম্বগী মতুং ইন্না মদুগী পাম্বৈশিং পুথোরক্কদবনি। মরুপশিং নখোয় মহৈরোয় খুদিংমক আই.আই.তি.শিংগী ফাইনেস্ত তেক মাইন্দশিংনি। নখোয় খুদিংমক্না তেক্নোজী চাই, থকই অমসুং শ্বর হোনবদা শিজিন্নৈ। অদোম্না লেপ্পা লৈতনা ইনোবেসনগা লোয়নদুনা লৈ। অদুম ওইনমক মসিগী চৈরক অসিদা ঐহাক্না অদোমদা করিগুম্বা অমা হায়জনীংই। তেক্নোলোজীদা মশাগী স্ত্রেংথ লৈজৈ, মসিদা অকাইবা পীগদবা য়াওদা অমসুং মসি অদোমগী পেসনসুনি। অদুবু তেক্নোলোজীগী মালেম অসিদা লৈরবসু অদোম্না কৈদৌনুংদা পুন্সিগী ওইবা হ্যুমেন্ত ইলিমেন্তশিং অদু কাউরোইদবনি। অদোম্না কৈদৌনুংদা অদোমগী রোবোত বর্জন ওইরোইদবনি। অদোমগী হ্যুমন সেন্সিবিলিতী, অদোমগী ইমাজিনেসন, অদোমগী ক্রিয়েতিবিতী অমসুং ক্যুরোসিতীনা ঐখোয়বু হিংহল্লিবনি। ঐখোয়না তেক্নোলোজীগী মতেং খক্তনা ফংবা ঙমদবা ঐখোয়গী পুন্সিদা থেংনরিবা পোৎলমশিং অদুসু মরুওইনা লৌগদবনি। অদোম্না শোইদনা ইন্তর্নেত ওফ থিংসতা থবক তৌরমগনি অদুবু অদোম্না ইমোসন ওফ থিংসসু কাউরোইদবনি। অদোম্না আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স মতংদা শোইদনা খল্লমগনি অদুবু হ্যুমন ইন্তিলিজেন্সকী মতাংদসু খনগদবনি। অদোম্না কোদিং তৌদুনা লৈরমগনি অদুবু অতোপ্পা মীওইশিংগা লোয়নদুনা লৈবসু তমগদবনি। অদোম্না তোঙান তোঙানবা মীওইশিং, তোঙান তোঙানবা কলচরগী মীওইশিংগা লোয়নবনা অদোমগী পর্সনেলিতীগী মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। অদোমগী ব্রেন্না ইমোসন উৎলকপা মতমদা ঐচ.তি.তি.পি. ৪০৪ পেজ নোৎ ফাউন্দ ওইহল্লোইদবনি। নুংঙাইবা অমদি মীনুংশি উৎপগী মতাংদা পাসৱার্দ অমত্তা থমগনু অমসুং পুন্সিবু পেন্থোক্না হিংঙু। ঐহাক্না হরাউ তয়াম্বা শিয়র তৌবগী মতাংদা পনখিবা অসিনা অদোমদা মসিগী ৱাহৈ অসিনা ৱাফম কয়া নিংশিংহল্লমগনি। সাগর দাবা অমসুং কেরেলা কেফকী মীৱা ঙাংনবা, কেম্পস রেস্তুরেন্তকী মহাউ, ও.এ.তি.দা সি.সি.দি.এস.কী কোফী কাথী অমসুং চা অমসুং জলেবী এম.তি.দা তেক-ক্রিতি অমসুং অন্থারিনি। অদোম্না মসি য়াম্না নিংশিংলগনি। পুন্সি হায়বসি মসিগী মমিংনি। মফম হোংবা, অতোপ্পা মীওইশিং থেংনবা অমসুং লাপ্নবা অদুবু পুন্সি হায়বসি অসিনি। মসিবু চরাইবেতী চরাইবেতী চরাইবেতী হায়না কৌই। কোরোনা প্রোতোকোলনা মরম ওইরগা মহৈরোয় কয়ামরুম অমসু অতোপ্পা লেকচর হোলদগী শরুক য়ারি অমসুং ঐহাক্কী ৱা তারি হায়বা ঐহাক্না খংই। করিগুম্বা অদোমগী অয়াবা য়াওরবদি অমসুং অদোমগী প্রোতোকোলদা অকাইবা লৈত্রবদি ঐহাক্না মখোয়গা হকথেংননা উনবা পাম্মি। অদোমগী পুন্সিদা মাই পাকপা ওইয়ু, লৈবাক অসিগী মিংচৎ পুরকপা ওইয়ু হায়বা য়াইফ-মংগোল অসিগা লোয়ননা ঐহাক্কী ৱারোল অসি তেনশিল্লগে। অমুক্কা হন্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। থাগৎচরি!