Prime Minister's Office
PM to visit Mandi on 27 December and inaugurate & lay foundation stone of hydropower projects worth over Rs 11,000 crore
Projects reflect PM’s focus on utilizing untapped hydropower potential of the region
PM to lay foundation stone of Renukaji Dam project - made possible by bringing together six states under PM’s vision of cooperative federalism
Project will prove to be immensely beneficial for Delhi by substantially adding to its water supply
PM to also lay foundation stone of Luhri Stage 1 Hydro Power Project & Dhaulasidh Hydro Power Project
PM to inaugurate Sawra-Kuddu Hydro Power Project
PM to preside over the second ground breaking ceremony of Himachal Pradesh Global Investors’ Meet
Meet expected to give a boost to investment in the region through start of projects worth around Rs 28,000 crore
26 DEC 2021 9:50AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Mandi, Himachal Pradesh on 27 December 2021. He will inaugurate and lay the foundation stone of hydropower projects worth over Rs 11,000 crore at around 12 noon. Prior to the event, he will preside over the second ground breaking ceremony of Himachal Pradesh Global Investors’ Meet at around 11:30 AM.
Prime Minister has constantly focussed on fully utilizing the untapped potential of the resources available in the country. One of the steps in this regard has been to utilise optimally the hydropower potential in the Himalayan region. The projects which will be inaugurated and whose foundation stone will be laid by the Prime Minister during the visit reflect a key step in this direction.
Prime Minister will lay the foundation stone of Renukaji Dam project. Lying pending for around three decades, the project was made possible through the vision of cooperative federalism of the Prime Minister, when six states viz Himachal Pradesh, Uttar Pradesh, Haryana, Rajasthan, Uttarakhand and Delhi were brought together by the Centre for making the project possible. The 40 MW project will be built at a cost of around Rs 7000 crore. It will prove to be immensely beneficial for Delhi, which will be able to receive around 500 million cubic metre water supply per year.
Prime Minister will lay the foundation stone of the Luhri Stage 1 Hydro Power Project. The 210 MW project will be built at a cost of over Rs 1800 crore. It will lead to generation of over 750 million units of electricity per year. The modern and dependable grid support will prove beneficial to surrounding states of the region as well.
Prime Minister will also lay the foundation stone of Dhaulasidh Hydro Power Project. This will be the first hydropower project of Hamirpur district. The 66 MW project will be built at a cost of over Rs 680 crore. It will lead to generation of over 300 million units of electricity per year.
Prime Minister will inaugurate the Sawra-Kuddu Hydro Power Project. The 111 MW Project has been built at a cost of around Rs 2080 crore. It will lead to generation of over 380 million units of electricity per year, and help the state earn revenue worth over Rs 120 crore annually.
Prime Minister will also preside over the second ground breaking ceremony of Himachal Pradesh Global Investors’ Meet. The Meet is expected to give a boost to investment in the region through the start of projects worth around Rs 28,000 crore.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୭ ଡିସେମ୍ବରରେ ମାଣ୍ଡି ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ ଏବଂ ୧୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଉଦ୍‍ଘାଟନ କରିବେ
ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅନାବଶ୍ୟକ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରେଣୁକାଜୀ ଡ୍ୟାମ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ - ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଛଅଟି ରାଜ୍ୟକୁ ଏକାଠି କରି ଏହା ସମ୍ଭବ ହେଲା
ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଜଳ ଯୋଗାଣ ବହୁ ପରିମାଣରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦିଲ୍ଲୀ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଲୁହରୀ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଧଉଳାସିଧ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାୱାରା-କୁଡୁ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିବେ
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଗ୍ଲୋବାଲ ଇନଭେଷ୍ଟର୍ସ ମିଟ୍‍ର ଦ୍ୱିତୀୟ ଭୂମି ପୂଜନ ସମାରୋହରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ପାଖାପାଖି ୨୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଆରମ୍ଭ ହୋଇପାରିବ
26 DEC 2021 9:50AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୭ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୧ ରେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ମାଣ୍ଡି ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ । ସେ ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୧୨ ଟା ସମୟରେ ୧୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପୂର୍ବରୁ ପୂର୍ବାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୧୧.୩୦ ସମୟରେ ସେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଗ୍ଲୋବାଲ ଇନଭେଷ୍ଟର୍ସ ମିଟ୍ ର ଦ୍ୱିତୀୟ ଭୂପି ପୂଜନ ସମାରୋହରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶରେ ଉପଲବ୍ଧ ସମ୍ବଳର ଅନାବଶ୍ୟକ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣରୂପେ ଉପଯୋଗ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ହିମାଳୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ କ୍ଷମତାକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ଉପଯୋଗ କରିବା । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଉଦଘାଟିତ ହେବ ଏବଂ ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯିବା ଏ ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରେଣୁକାଜୀ ଡ୍ୟାମ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ । ପ୍ରାୟ ତିନି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବିଚାରାଧୀନ ଅବସ୍ଥାରେ ଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଘୀୟ ସହଯୋଗ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ହରିୟାଣା, ରାଜସ୍ଥାନ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ଛଅଟି ରାଜ୍ୟ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିଲେ । ଏହି ୪୦ ମେଗାୱାଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରାୟ ୭୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ର୍ନିମାଣ ହେବ । ଏହା ଦିଲ୍ଲୀ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ, ଯାହା ପ୍ରତିବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୫୦୦ ନିୟୁତ ଘନ ମିଟର ଜଳ ଯୋଗାଣରେ ସକ୍ଷମ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲୁହରୀ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ । ୨୧୦ ମେଗାୱାଟର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ୧୮୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ର୍ନିମିତ ହେବ । ଏହା ପ୍ରତିବର୍ଷ ୭୫୦ ନିୟୁତ ୟୁନିଟ୍ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ । ଆଧୁନିକ ଏବଂ ର୍ନିଭରଶୀଳ ଗ୍ରୀଡ୍ ସହାୟତାରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧଉଳାସିଧ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ । ଏହା ହମିରପୁର ଜିଲ୍ଲାରେ ଏଡି ଧରଣର ପ୍ରଥମ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ପ୍ରକଳ୍ପ ହେବ । ଏହି ୬୬ ମେଗାୱାଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ୬୮୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ର୍ନିମିତ ହେବ । ଏହା ପ୍ରତିବର୍ଷ ୩୦୦ ନିୟୁତ ୟୁନିଟ୍ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାୱରା-କୁଡୁ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ୧୧୧ ମେଗାୱାଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରାୟ ୨୦୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ର୍ନିମାଣ କରାଯାଇଛି । ଏହା ପ୍ରତିବର୍ଷ ୩୮୦ ନିୟୁତ ୟୁନିଟ୍ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟକୁ ବାର୍ଷିକ ୧୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରାଜସ୍ୱ ଆୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଗ୍ଲୋବାଲ ଇନଭେଷ୍ଟର୍ସ ମିଟ୍ ର ଦ୍ୱିତୀୟ ଭୂମି ପୂଜନ ସମାରୋହରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ । ଏହି ସମାରୋହ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ହେବା ସହିତ ପ୍ରାୟ ୨୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହେବା ନେଇ ଆଶା କରାଯାଉଛି ।