ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଓମିକ୍ରନ ପ୍ରଜାତି ସଂକ୍ରମଣ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ କେନ୍ଦ୍ରର କୋଭିଡ-୧୯ ସ୍ଥିତି ଓ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମୀକ୍ଷା
ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ସତର୍କ ରହିବା ସହ, ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ପଜିଟିଭ ମାମଲାଗୁଡିକର ନିରୀକ୍ଷଣ, ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହାର, ଜିଲ୍ଲାୱାରି ନୂତନ ଗୋଷ୍ଠୀ ସଂକ୍ରମଣ ମାମଲା ତଦାରଖ କରିବେ
ସମସ୍ତ ସାବଧାନତା ଅବଲମ୍ବନ କର, କୌଣସି ଢିଲା ଦିଅ ନାହିଁ: କେନ୍ଦ୍ର
“ସ୍ଥାନୀୟ ଜିଲ୍ଲାୱାରି ପ୍ରଶାସନ କୋଭିଡ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଓ ପରିଚାଳନାରେ ତଥ୍ୟଭିତ୍ତିକ ତ୍ୱରିତ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ଦାୟୀ ରହିବେ”
ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଆଗାମୀ ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ସ୍ଥାନୀୟ -କଟକଣା ଲାଗୁ ନେଇ ବିଚାର କରିବେ
ଓମିକ୍ରନ ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଜାତୀୟ କ୍ଲିନିକାଲ ପରିଚାଳନା ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ରହିବ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ
“ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିକାକରଣ ଅତ୍ୟଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅବନତି ଓ ହସ୍‌ପିଟାଲରେ ଭର୍ତ୍ତିକୁ ଓମିକ୍ରନ ସତ୍ତ୍ୱେ ରୋକିପାରିବ । ଘରକୁ ଘର ବୁଲି ଟୀକକରଣ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ହେବ”
23 DEC 2021 3:04PM by PIB Bhubaneshwar
କେନ୍ଦ୍ର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକୁ କୌଣସି କୋହଳତା ଅବଲମ୍ବନ ନ କରି କୋଭିଡ-୧୯ ଓ ଏହାର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରଜାତି (ଓମିକ୍ରନ ସମେତ)ର ମୁକାବିଲା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି । ଏଠାରେ ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ ନଭେମ୍ବର ୨୬, ୨୦୨୧ରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ଓମିକ୍ରନକୁ ଉଦ୍‌ବେଗଜନକ ପ୍ରଜାତିର ଆଖ୍ୟା ଦେଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଭୂଷଣ ଆଜି (୨୩.୧୨.୨୧) ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର କୋଭିଡ-୧୯ ସହ ଓମିକ୍ରନ ପ୍ରଜାତିର ମୁକାବିଲା , ଟିକାକରଣ ଅଗ୍ରଗତି ନେଇ ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଓ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର NHM ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକମାନଙ୍କ ସହ ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ସେ କୋଭିଡର ବ୍ୟାପକତା ସହ କୋଭିଡ-୧୯ ଓମିକ୍ରନ ପ୍ରଜାତିର ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାପୀ କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ମାମଲାଗୁଡିକ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋପାତ କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ କହିଥିଲେ ଯେ, ସ୍ଥାନୀୟ ସଙ୍ଗରୋଧ ପଦକ୍ଷେପ ଜିଲ୍ଲା ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁଠି ପଜିଟିଭି ସଂଖ୍ୟା ଶତକଡା ୧୦ଭାଗ ଓ ଅମ୍ଳଜାନଯୁକ୍ତ ଶଯ୍ୟାର ଚାହିଦା ଶତକଡା ୪୦ରୁ ଅଧିକ ହେବ ନିଆଯିବ । ତେବେ ସ୍ଥାନୀୟ ପରିସ୍ଥିତି ଓ ଜନସଂଖ୍ୟ। ଘନତ୍ୱ ଇତ୍ୟାଦି ବିଚାରକୁ ନେଇ ବା ଓମିକ୍ରନ ସଂକ୍ରମଣର ଅଧିକ ସମ୍ଭାବନାକୁ ନେଇ ରାଜ୍ୟର କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକ ସେମାନଙ୍କ ସଂଗରୋଧ ଓ ଆବଦ୍ଧାଞ୍ଚଳ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବେ । ଯେକୌଣସି କଟକଣା ଅନୂନ୍ୟ ୧୪ଦିନ ପାଇଁ ଲାଗୁ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଓମିକ୍ରନ ସଂକ୍ରମଣ ଲକ୍ଷଣ ମାମୁଲି ଥଣ୍ଡା କାଶ ସତ୍ତ୍ୱେ ଦୁଇ ବା ତିନିଗୁଣ ଅଧିକ ସଂକ୍ରମଣ କ୍ଷମତା ଯୋଗୁଁ କୋଭିଡ ଆବଦ୍ଧାଞ୍ଚଳ ନିୟମ ମଧ୍ୟ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲାଗୁ ହେବ ।
ନିକଟରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ଓମିକ୍ରନର ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ନିମ୍ନୋକ୍ତ
ସୂତ୍ରୀ ରଣନୀତ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯାଇଛି ।
ଆବଦ୍ଧାଞ୍ଚଳ ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ପରାମର୍ଶ ହେଲା
• ରାତ୍ରୀ କର୍ଫ୍ୟୁ ଲାଗୁ ଓ ବିରାଟ ସମାବେଶ ଉପରେ କଡା କଟକଣା ବିଶେଷ କରି ଆସୁଥିବା ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଦୃଷ୍ଟିରୁ।
• ନୂତନ ଗୋଷ୍ଠୀ ସଂକ୍ରମଣ ବ୍ୟାପିଲେ ଆଶୁ ଆବଦ୍ଧାଞ୍ଚଳ ଓ ବଫର ଜୋନର ବିଜ୍ଞପ୍ତି
• ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଅନୁସାରେ ଆବଦ୍ଧାଞ୍ଚଳକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ।
• ସମସ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ ସଂକ୍ରମଣ ନମୁନା ଆଇଏନଏସ୍‌ଏଆଇଓଜି ପରୀକ୍ଷାଗାରକୁ ଅବିଳମ୍ବେ ଜିନୋମ ସିକ୍ୟୁଏନ୍ସିଂ ପାଇଁ ପଠାଇବା ।
୨. ପରୀକ୍ଷା ଓ ସତର୍କ ନଜର: ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାର ଡେଲଟା ଓ ଓମିକ୍ରନ ମାମଲାଗୁଡିକ ପ୍ରତି ତୀକ୍ଷ୍ମ ନଜର ରଖିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି । ପଜିଟିଭ ମାମଲାଗୁଡିକୁ ଦିନିକିଆ ଓ ସପ୍ତାହିକୀ ଭିତ୍ତିରେ ଦେଖିବା ସହ ଓ ନୂତନ ଗୋଷ୍ଠୀ ସଂକ୍ରମଣର ଅଞ୍ଚଳରେ ସଂଗରୋଧ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଏଥିସହ ନିମ୍ନ ଲିଖିତ ବିଷୟ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଦେବାକୁ କୁହାଯାଇଛି:-
• ଆଇସିଏମଆର ଓ MoHFW ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଅନୁସାରେ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷଣ
• ଆବଦ୍ଧାଞ୍ଚଳରେ ଘରକୁ ଘର ବୁଲି ମାମଲା ଖୋଜା ।
• ସମସ୍ତ SARI/ILI ଓ ସାଂଘାତିକ ଲକ୍ଷଣ ଯୁକ୍ତ ରୋଗୀଙ୍କ ପରୀକ୍ଷା ।
• RT-PCR: RAT ୬୦:୪୦ ଅନୁପାତ ପରିବର୍ତ୍ତେ ପ୍ରତିଦିନ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷଣକୁ ୭୦:୩୦ରେ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ।
• -ସମସ୍ତ କୋଭିଡ ପଜିଟିଭ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ ଓ ସେମାନଙ୍କ ସମୟାନୁଯାୟୀ ପରୀକ୍ଷଣ । ଏଗୁଡିକକୁ ବିଶେଷକରି ଗୋଷ୍ଠୀ ସଂକ୍ରମଣ ସ୍ଥାନରେ ଅଧିକ ସତର୍କତା ସହ କରାଯିବା ଦରକାର ।
• -ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଗତିବିଧି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ଏୟାର ସୁବିଧା ପୋର୍ଟାଲ ଅନୁସରଣ ।
୩. କ୍ଲିନିକାଲ ପରିଚାଳନା- ଓମିକ୍ରନ ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଜାତୀୟ କ୍ଲିନିକାଲ ପରିଚାଳନା ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଛି ବୋଲି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଜଣାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ସେମାନଙ୍କୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପରାମର୍ଶମାନ ଦିଆଯାଇଛି ।
• ଶଯ୍ୟା ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି, ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ଓ ରୋଗୀଙ୍କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ପାଇର୍ଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ।
• ଅମ୍ଳଜାନ ଉପକରଣଗୁଡିକୁ ଚଳନ୍ତି ଅବସ୍ଥାରେ ରଖିବା ।
• ଅନୂନ୍ୟ ୩୦ଦିନ ପାଇଁ ଅଧିକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଔଷଧପତ୍ର ମହଜୁଦ୍ ରଖିବା ।
• ଯେକୌଣସି ଆପତ୍‌କାଳୀନ ସ୍ଥିତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ନିମନ୍ତେ (ECRP-II)ପ୍ୟାକେଜ ଅଧୀନରେ ରୋଗପ୍ରବଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ରଖିବା । ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବମାନେ ସ୍ଥିତି ଓ ଅଗ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ନଜର ରଖିବେ ।
• ଘରୋଇ ଏକାନ୍ତବାସ /ଆବଦ୍ଧାଞ୍ଚଳ ଉପରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଅନୁସାରେ ନିୟମ କଡାକଡି ଲାଗୁ କରିବା ।
• ଅନେକ ରାଜ୍ୟ କୋଭିଡ ସୁବିଧା ବନ୍ଦ କରିଦେଇଥିବାବେଳେ ସେମାନେ ସେସବୁ ସୁବିଧାକୁ ପୁନଃ ଠିକ୍ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଡାକ୍ତର ଓ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ଇତ୍ୟାଦି କୋଭିଡ ମାମଲା ବଢିବା ମାତ୍ରେ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି ।
୪. କୋଭିଡ ନିରାପଦ ବ୍ୟବହାର ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ନିମ୍ନୋକ୍ତ ପରାମର୍ଶ
• ଆଗୁଆ ମୁତୟନ ଓ ସୂଚନା ରଖିଲେ କୌଣସି ଆତଙ୍କ ବା ଗୁଜବ ପ୍ରଚାରିତ ହେବନାହିଁ ।
• ହସ୍‌ପିଟାଲ ଓ ପରୀକ୍ଷା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ସଠିକ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ ।
• ନିୟମିତ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ।
• ଗୋଷ୍ଠୀଗତ ଯୋଗାଯୋଗ ଓ କୋଭିଡ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ପାଳନ ।
୫. ଟିକାକରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ପରାମର୍ଶ-
• ପ୍ରଥମ ଓ ଦ୍ୱିତୀୟ ମାତ୍ରା ନେଇ ନ ଥିବା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟୀକାକରଣ ।
• ଜାତୀୟ ହାରାହାରୀ ଟିକାକରଣଠାରୁ କମ୍ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକ ପ୍ରତି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଧ୍ୟାନ ।
• ଜାତୀୟ ଟିକାକରଣ ହାରଠାରୁ କମ୍ ଥିବା ରାଜ୍ୟ ବା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଘରକୁ ଘର ବୁଲି ଟିକାକରଣ ।
• ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ନିର୍ବାଚନ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ରାଜ୍ୟରେ ଟିକାକରଣକୁ ବ୍ୟାପକ କରି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟଭୁକ୍ତ କରିବା ।
• ଟିକାକରଣ କମ୍ ବା କୋଭିଡ କମ୍ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ନୂତନ ଓମିକ୍ରନ ପ୍ରଜାତି ବ୍ୟାପିବା ସମ୍ଭାବନା ଅଧିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ସେ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଭିତ୍ତିରେ ଟିକାକରଣ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ଆରତୀ ଆହୁଜା, ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଓ ଅଭିଯାନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ଏନଏଚଏମ୍‌) ଶ୍ରୀ ବିକାଶ ଶୀଲ,ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯୁଗ୍ମସଚିବ ଡକ୍ଟର ମନଦୀପ ଭଣ୍ଡାରୀ, ଏମ୍ସ ନୂଆଦିଲ୍ଳୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ରଣଦୀପ ଗୁଲେରିଆ,ଏନସିଡିସି ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ସୁଜିତ ସିଂ, ଆଇସିଏମଆର ଏଡିଜି ଡକ୍ଟର ସମୀରଣ ପଣ୍ଡା ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।

Ministry of Health and Family Welfare
Centre reviews COVID19 status and preparedness in States/UTs, in view of Omicron variant
States advised to be vigilant and Monitor Case Positivity, Doubling Rate, Clusters of New Cases across Districts
"Observe all precautions; don't let your guard down"
Local/District Administration responsible for prompt initiation of Evidence-based Actions for COVID Control & Management
States to consider Local Curbs/Restrictions ahead of upcoming festive season
Existing National Clinical Management Protocol remains unchanged for Omicron
“Full Vaccination protects against Severe Illness and Hospitalization including Omicron; Door-to-door Vaccination to be strengthened”
23 DEC 2021 3:04PM by PIB Delhi
The Centre has advised States and UTs to not let their guard down and maintain their preparedness for fighting COVID19 (and its variants) in view of the new variant Omicron (designated as a Variant of Concern by WHO on 26th November 2021). Union Health Secretary Shri Rajesh Bhushan reviewed the public health preparedness of the States for fighting COVID19 and the Omicron variant along with progress of vaccination with Health Secretaries and NHM MDs of States and UTs, through video conference (VC) today. He highlighted the trajectory of COVID and brought attention to temerging evidence on the Omicron variant of COVID-19 driving the growing number of cases worldwide.
Union Health Secretary reiterated that local containment measures are to be put in place by the District/local administration when either the test positivity increases beyond 10% or occupancy of oxygenated beds increases beyond 40%. However, based on the local situation and population characteristics such as density etc., and keeping in mind the higher transmissibility of Omicron, States/UTs can undertake containment measures and impose restrictions even before these thresholds are reached. Any restriction must be enforced for minimum of 14 days, they were advised. As syndromes of Omicron variant closely mimic common cold with a higher rate of transmissibility and doubling time, syndromic approach for COVID containment can be employed.
The following 5-fold strategy for tackling the recent ‘Omicron’ threat was re-emphasised:
1. On Containment, States were advised to:
• Impose night curfews and ensure strict regulation of large gatherings, especially ahead of the forthcoming festivities.
• Promptly notify “Containment Zones”, “Buffer Zones” in case in new clusters of Covid positive cases.
• Ensure strict perimeter control of Containment Zone as per extant guidelines.
• Send all cluster samples to INSACOG Labs for Genome Sequencing without delay.
2. On Testing and Surveillance, States were asked to keep a close and strict watch on number of Delta and Omicron cases in all districts; case positivity on a day-on-day and week-on-week basis; the doubling rate; and new emerging clusters and initiate containment in these areas.
In addition, the following needs attention too:
• Conduct tests as per extant ICMR and MoHFW guidelines
• Ensure door-to-door case search in the containment areas
• Test all SARI/ILI and vulnerable/co-morbid people
• Ensure right proportion of RT-PCR: RAT (at least 60:40) tests in total tests being conducted daily. This can be ramped up to 70:30 ratio.
• Ensure contact tracing of all COVID positive persons & their timely testing, especially in clusters reporting high numbers
• Utilize the access to “AIR SUVIDHA” Portal to monitor the international passengers
3. On Clinical management, States were informed that the existing National Clinical Management Protocol remains unchanged for Omicron. They were advised to:
• Increase bed capacity, ensure logistics like ambulances and enforce mechanism for seamless shifting of patients.
• Ensure operational readiness of oxygen equipment
• Maintain buffer stock of essential medicines of at least 30 days
• Utilize funds sanctioned under Emergency COVID Response Package (ECRP-II) to ensure that the requisite capacity of health systems is developed at/near hotspots to respond to any emergency. State health secretaries to monitor the status and progress of fiscal spending and physical progress in this regard on a daily basis.
• Ensure stringent enforcement of home quarantine/ isolation as per extant guidelines
As many States have decommissioned COVID facilities, they are required to keep an action plan ready for making these operational along with adequate availability of doctors and ambulance on call, in case there is a rise in COVID cases.
4. On front of COVID Safe Behaviour, states were advised to:
• Ensure advance engagement and information so that there is no misinformation or panic,
• Communicate transparently on hospital and testing infrastructure availability,
• Conduct regular press briefings.
• Encourage community participation and strict enforcement of Covid Appropriate Behaviour.
5. Regarding Vaccination, States were advised to:
• Ensure 100% coverage of left out first and second dose eligible beneficiaries in an accelerated manner
• Give special focus to be given to those districts where the first & second dose coverage is less than the national average.
• Strengthen door-to-door vaccination campaign especially in States/UTs where vaccination coverage is below the national average.
• States going in for elections in the near future to exponentially ramp up the vaccination, especially in the low coverage districts to protect the vulnerable population.
• Pockets with low vaccination coverage and those with low COVID exposure may be more vulnerable to the new Omicron variant. States to accord special attention to ramp up vaccination in these pockets.
Ms. Arti Ahuja, Additional Secretary (Health), Shri Vikash Sheel, Additional Secretary and Mission Director, NHM, Dr. Mandeep Bhandari, Joint Secretary (Health), Dr. Randeep Guleria, Director, AIIMS, New Delhi, Dr. Sujeet Singh, Director, NCDC and Dr. Samiran Panda, ADG, ICMR, were also present.
MV/AL
HFW/COVID Secy VC with State-UT on Infrastructure/23rdDecember2021/4