প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না উত্তর প্রদেশকী শহজহানপুরদা গঙ্গা এক্সপ্রেসৱেগী উরেপ-উয়ুং তম্বগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
18 DEC 2021 5:56PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ঐখোয়না শ্রী বাবা বিশ্বনাথ অমসুং ভগৱান পরশুরামগী খুয়া খাদা খুরুমজরী। গঙ্গা ইমানা য়াইফরে। হর হর গঙ্গে। উত্তর প্রদেশকী মশেক মঙাক লৈরবা অমসুং হোৎনবা কনবা মুখ্য মন্ত্রী, য়োগী অদিত্যনাথজী, উপ মুখ্য মন্ত্রী কেশব প্রশাদ মৌরিয়াজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা পুন্না থবক তৌমিন্নরিবা বি. অলে. ভর্মাজী, পার্লিয়ামেন্ততা ঐহাক্কী পুন্না লৈমিন্নরিবা সন্তোশ গঙৱারজী, য়ু.পি. সরকারগী মন্ত্রীশিং, সুরেশ কুমার খন্নাজী, সতিশ মহনজী, জিতিন প্রসাদজী, মহেশ চন্দ্র গুপ্তজী, ধরমভীর প্রজাপতীজী, পার্লিয়ামেন্ততা লৈমিন্নরিবা অতোপ্পা মীওইশিং, য়ু.পি. লেজিস্লেতিব এসেম্বলী অমসুং লেজিস্লেতিব কাউন্সিলগী মীওইশিং, অতোপ্পা কলিগশিং, মশিং য়াম্না লাক্লিবা পঞ্চায়ত মেম্বর অমসুং অতোপ্পা ইচিল ইনাওশিং।
কাকোরিদগী মীয়ামগী নীংতম ইহৌরোই ওইনা থৱাই কৎখিবা রামপ্রসাদ বিস্মিল, অশফাক উল্লাহ খান অমসুং রোশন সিংহগী খুয়া খাদা খুরুমজরী। জাহু হিয়নগী মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল পীজরি, মসিগী মফম অসি ঙাক শেন্দুনা থম্বীয়ু। হেনাইদগী ইচং থৌরবা কবী দমোদর স্বারুপ, ইহৌরোই রাজ বাহাদুর বিকল অমসুং অগনিভেশ শুকলানা ইচং থৌবগা লোয়ননা নীতম ইহৌ হৌদোরকখি। পুম্নমক অসিবু পোকপীরিবা ইমা নহাকপু খুরুমজরী।
মরুপশিং,
তানজা চানা হয়েং অসি পন্দিৎ রাম প্রসাদ বিস্মিল, অশফাক উল্লাহ খান অমসুং থাকুর রোশন সিংহগী থৱাই কৎখিবা নুমিৎনি। ব্রিতিশ শাসনবু শীংনখিবা শহজহানপুরগী মপারী অহুম অসি দিসেম্বর ১৯দা থৌরি য়ান্দুনা হাৎখি। ভারতকী নীংতম্বগীদমক মখোয়গী থৱাই কৎখিবা অসিগুম্বা হীরোশিং অসিগী ঐখোয়দা অচৌবা লমন অমা তোনশিঞ্জরে। মখোয়গী লমন অসি ঐখোয়না কৈদুংনুংদা শিংবা ঙম্লরোই। অদুবু লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক ঐখোয়না অহিং নুংথিল খাইদনা হোৎনরবা, ঐখোয়গী নীংতম ইহৌরোইশিংনা মংজরম্বা ভারত অদু ওইনবা শেমগৎলবদি ঐখোয়না মখোয়বু নীংথিনা ইকাই খুম্নবা উৎলবনি। ঙসিদি শহজহানপুর অসিদা অফবা, পুৱারী ওইবা থৌরম অমা পাংথোকলি। উত্তর প্রদেশতা খ্বাইদগী চাউবা এক্সপ্রেসৱে – গঙ্গা এক্সপ্রেসৱেগী থবক ঙসিদগী হৌরে।
রামচরিৎ মানসনা হায়: গঙ্গ সকল মঙ্গল মুলা। সব সুখ কর্নি হর্নি সুলা। মসিনা হায়রিবদি ইমা গঙ্গানা থবক থৌরম খুদিংমক্কী খুমাং চাউশিনবগী হৌরকফম্নি। ইমা গঙ্গানা হরাও তয়াম্বা খুদিংমক পীবি অমসুং অৱাবা খুদিংমক লৌশীনবীখি। মসিগা মান্ননা গঙ্গা এক্সপ্রেসৱে অসিনা য়ু.পি.গী চাউখৎ থৌরাংগী অনৌবা থোংশিং হাংদোক্লগনি। ঙসিদি মীরুৎ, হাপুর, বুলন্দশহর, অমরোহা, সম্ভল, বদানয়ু, শাহজহানপুর, হরদোই, উন্নাও, রায়বরেলী, প্রতাপগর অমসুং প্রয়াগরাজগী মীপুম খুদিংমক্তা অখন্ননা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। মসিগী কি.মি. ৬০০ শাংবা এক্সপ্রেসৱে অসিদা লুপা করোর ৩৬,০০০ হেন্না চাদিং তৌগনি। মসিগী গঙ্গা এক্সপ্রেসৱে অসিনা সেক্তর অসিদা ইন্দসত্রী কয়ামরুম পুরক্লগনি, নহা লিশিং কয়াগী থবক কয়ামরু, খুদোংচাবা কয়ামরুম ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
উত্তর প্রদেশ অসি মীশিংগা লোয়ননা মফমগা য়েংনবদা চাউবা মান্নৈ, নাকল অমদগী অমরোমদা কিলিমীতর ১,০০০ ওই। অসিগুম্বা অচৌবা য়ু.পি. অমা চলাইবা, অকনবা থবক পাইখৎপা মথৌ তারিবা অদু ঙসিদি দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা পাংথোক্লে। য়ু.পি.বু নেক্স জেনেরেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈবা খ্বাইদগী মতম চুনরবা রাজ্য অমা ওইনা শকখংনগদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রে। ঙসি শেমগৎলিবা মসিগী এক্সপ্রেসৱেশিং, নৌনা শাগৎলিবা এয়রপোর্তশিং অসিনা য়ু.পি. মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাং কয়ামরুম পুন্না পুরক্লি। অহানবা কান্নগদবা হীরম –মীয়ামগী মতম কনবা। অনিশুবা কান্নগদবা হীরম- মীয়ামগী খুদোংচাবা হেনগৎহনবা অমসুং হিংবা লাইথোকহনবা। অহুমশুবা কান্নগদবা হীরম- য়ু.পি.গী রিসোর্সশিং নীয়ম চুম্না শিজিন্নবা। মরিশুবা কান্নগদবা হীরম – য়ু.পি. তৌবা ঙম্বা হেনগৎহনবা। মঙাশুবা কান্নগদবা হীরম – য়ু.পি.দা হীরম খুদিংমক্তা নুঙাই য়াইফবা পুরকপা।
মরুপশিং,
মমাংদা অদোম্না শহর অমদগী শহর অমদা চৎপদা চংলম্বা মতম অদু হৌজিক্তি চংলরোই। অদোমগী মতম অদু ত্রাফিক জেমশিংদা মাংহল্লরোই, মতম নীংথীনা শিজিন্নবা য়ারগনি। য়ু.পি.গী জিলা ১২ শম্নহল্লিবা এক্সপ্রেসৱে অসিনা য়ু.পি.গী নোংপোকথংবা শরুক অমসুং নোংচুপথংবা শরুক অনি অসি নকশিন্নহনবতা নত্তনা অরোমদোমদা দিল্লীদগী বিহার ফাওবা চৎপগী মতম হন্থহল্লগনি। মসিগী এক্সপ্রেসৱে অসি লোইরবা মতমদা মসিগী অকোইবা ইন্দস্ত্রী কয়ামরুম শারগনি। মসিনা লৌমীশিং, শা-শন য়োক্লিবশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহনবতা নত্তনা এম.এস.ইএম.ই.শিং অমসুং স্মোল স্কেল ইন্দস্ত্রিশিংগীসু কান্নবা ফংহল্লগনি। মসিদা অখন্ননা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রিশিংগী ওইনা পাইখৎকদৌরিবা থবকশিং অসিনা লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহনবদা মতেং পাংলগনি। মরম অদুনা লৌমী ওইগেরা নহা ওইগেরে মসি পুম্নমক্কী লোইবা নাইদ্রবা খুদোংচাবশিংগী এক্সপ্রেসৱে অমনি।
মরুপশিং,
ঙসি য়ু.পি.দা শরিবা মতম চুনরবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং অসিনা রিসোর্সশিং মতৌ করম্না নীয়ম চুম্না শিজিন্নবগে হায়বদু তাক্লি। মমাংদা মীয়ামগী শেল অসি করম্না শীজিন্নরম্বগে হায়বদু অদোম্না ময়েক শেংনা উবীরম্লগনি। অদোম খংবীদ্রিবা? মমাংদা করি তৌরম্মী হায়বা অদোম খংবীবরা? অদুবু ঙসিদি উত্তর প্রদেশকী শেলশিং অসি উত্তর প্রদেশকী চাউখৎ থৌরাংদা শিজিন্নরি। মমাংদদি অসিগুম্বা অচৌবা প্রোজেক্তশিং অসি মখোগী শেল তুংশিনবা য়ানবা চেদা খক্তা পাইখৎলম্মি। ঙসিদি য়ু.পি. মীয়ামগী শেলশিং অদু মাংহন্দনবা অসিগুম্বা প্রোজেক্তশিং অসি তশেংনা পাইখৎলে। অদোমগী শেল অদু অদোমগী পোকেত্তা লৈরগনি।
অমসুং ইচিল-ইনাওশিং,
মতম মাংহনদ্রবা মতমদা খুদোংচাবা হেনগৎলকই, রিসোর্সশিং নীংথিনা শীজিন্নবা ঙম্মি মদুতদা কেপাসিতীসু হেনগৎলকই। অমসুং পাৱর হেনগৎলক্লবদি মশা মতোমতা চাউখৎপা হৌরকই। ঙসি ঐখোয়না য়ু.পি.দা লৈরিবা দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা য়ু.পি.গী মতিক ময়াই হেনগৎহনবা উবা ফংলি। পুর্ভঞ্চল এক্সপ্রেসৱে নত্ত্রগা দিল্লী-মীরুৎ এক্সপ্রেসৱে, কুশীনগর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত নত্ত্রগা দেদিকেতেদ ফ্রৈৎ কোরিদোরগী মরু ওইবা তাঙ্ককশিংদা ওইরবসু, অসিগুম্বা প্রোজেক্ত কয়া অসি মীয়ামগী শেবা তৌনবা কত্থোকখি। ঙসি বুন্দেলখন্দ এক্সপ্রেসৱে, গোরাখপুর লিঙ্ক এক্সপ্রেসৱে, প্রয়াগরাজ লিঙ্ক এক্সপ্রেসৱে, দিল্লী-দেহরাদুন এক্সপ্রেসৱে, নোইদা ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত, দিল্লী-মীরুৎ রেপিদ হায় স্পীদ কোরিদোর অসিগুম্বা অচৌবা প্রোজেক্তশিং খোঙজেল য়াংনা থবক চত্থরি। ঐখোয়না শারিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা হেক্তা ওইরবসু মখোয় অদু মল্তি-পর্পজ ওই, লোয়ননা মল্তি মোদেল কন্নেক্তিবিতীগীদমক চপ মান্নবা মওংদা মীৎয়েং চংলি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচাদা লৈবাক অমা হেক্তা খুমাং চাউশিনহনবদা, রাজ্য অমা হেক্তা খুমাং চাউশিনহনবদা খোঙজেল য়াংবা কন্নেক্তিবিতী চাউনা মথৌ তাই। পোৎলমশিং অদুনা য়ৌগদৌরিবা মফম অদু থুনা য়ৌরবা মতমদা মমলসু হন্থরক্কনি। মমল হন্থরক্লবা মতমদা বিজিনেস চাউখৎলক্কনি। ললোন-ইতিক চাউখৎলক্লবদি মপালদা পোৎ থাদোকপা হেনগৎলকই, মদুদা লৈবাক্কী শেন্মীৎলোন চাউখৎলক্কনি। মরম অসিনদা গঙ্গা এক্সপ্রেসৱে অসিনা য়ু.পি.গী চাউখৎ-থৌরাংদা ইনোৎ হাপ্লগনি, অমসুং মসিনা য়ু.পি.দা শক্তি পীরগনি। মসিনা পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানদগী চাউনা মতেংসু ফংলগনি। এক্সপ্রেসৱে অসিগী এয়রপোর্তশিংগা শম্নহনগনি, মেত্রোগা শম্নহনগনি, ৱাতরৱেগী শম্নহনগনি অমসুং দিফেন্স কোরিদোরগসু শম্নহনগনি। গতিশক্তি মাস্তর প্লানগী মখাদা এক্সপ্রেসৱে অসিদা তেলিফোন ৱায়রশিং শম্বা, ওপ্তিকেল ফাইবর নেৎৱর্ক শম্বা, পাৱর লাইনশিং শম্বা, গ্যাস গ্রিদ শেম্বা, গ্যাস পাইপলাইনশিং শম্বা, ৱাতর গ্রিদ শাবা, হায় স্পীদ রেলৱে প্রোজেক্তশিং পাইখৎপগী ওইথোকপা য়াবশিং অসি য়েংলগা, মথৌ তাবশিং অসি খঙজিল্লগা, তুংদা করি মথৌ তারক্কনি য়েংলগা হায়রিবশিং অসি দিজাইন তৌখি। এক্সপ্রেসৱে অসি শেমগৎপদা শাগদৌরিবা অনৌবা থোংশিং, ওভরব্রিদজশিং, মথৌ তারকপা পুম্নমক লৈহন্নবা মসিগী অয়াবা পীবা অসিনা থবক অসি খোঙজেল য়াংখৎহল্লগনি। তুংলমচৎতা বারানসীগী দ্রাই পোর্তকী খুত্থাংদা নোংচুপ থংবা উত্তর প্রদেশকী কার্গো কন্তেনরশিং অসি হলদিয়া পোর্ত্তা হকথেংননা থাবা য়ারগনি। হায়বদি গঙ্গা এক্সপ্রেসৱেনা – পোৎ পুথোক্লিবশিং, ঐখোয়গী এন্তর্প্রাইসশিং, ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রীশিং, প্রদক্সনদা য়াওরিবা মীওই খুদিংমক, মেন্যুফেকচরিং তৌবদা য়াওরিবা অপীকপা অমদি অচৌবা কম্পনী পুম্নমক, বিজিনেসমেন, কন্না হোৎনরিবা প্রজাশিং পুম্নমক অসিদা কান্নবা ফংহল্লগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
য়ু.পি. পুম্বনা অমত্তা ওইবা চাউখৎলবা মতম অদুতদা লৈবাক অসি চাউখৎপা ঙমগনি। মরম অসিনা দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা য়ু.পি.গী চাউখৎ-থৌরাংদা মীৎয়েং থম্লি। সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিস্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী মন্ত্রা অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না য়ু.পি. অসি চাউখৎনবা পুকচেল শেংনা থবক কয়ামরুম পাইখৎলি। অদোম্না মমাংঙৈগী মতমশিং নীংশিংবীয়ু, অরিবা ৱারেপশিং নীংশিংবীয়ু, থবক পাইখৎপগী অরিবা মওংশিং অদু নীংশিংবীয়ু। অদোম্না ময়েক শেংনা উবা ফংগনি। য়ু.পি.দা খেন্নবা থম্বা অমত্তা উরোই, মীওই খুদিংমক্না কান্নবশিং ফংলি। চহি মঙাগী মমাংদা ওইরম্বা ফীভম অদু নীংশিংবতরা। রাজ্য অসিগী মফম খরখক্তা নত্তনা অতোপ্পা শহরশিং অমসুং খুঙ্গংশিংদা মৈ ফংলমদে। দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা য়ু.পি.দা ইলেক্ত্রিসিতী কন্নেক্সন লেম্না চাউরাক্না লাখ ৮০ পীবতা নত্তনা মমাংগা য়েংনবদা জিলা খুদিংমক্তা ইলেক্ত্রিসিতী মরাং কায়না পীরি। অসিগুম্বা ফীভমদা লৈরম্বা নত্ত্রা? মখোল থোক্না হৌনা হায়বীরকউ, লৈরম্বা নত্ত্রা? মীওই খরা খক্তনা নুংঙাইনা লৈরমখি, চুম্মিকো? মীওই খরগী খক্তা য়াইফনবা থবক পাইখৎলমখি, চুম্মিকো? দবল ইঞ্জিন ওইবা সরকার অসিনা য়ু.পি.দা লেম্না মৈগী কন্নেক্সন লাখ ৮০রোম পীবতা নত্তনা জিলা খুদিংমক্তা মমাংদগী হেন্না মৈ ফংহনবা ঙমখ্রে। মমাংগী সরকারনা লায়রবশিংগী য়ুমশিংগী মতাংদা কৈদৌনুংদা মীৎয়েং চংলমখিদে। হৌজিক্তা য়োগীজীনা হায়বীখ্রে মদুদি মোদীজীনা কাশীদা শিবজী থৌনীজরবা মতুংদা থোরকপগা মহাক্না শিন্মীশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎখি। শিন্মীশিংদা লৈ চাইদুনা কাই খুম্নবা উৎখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
করিগুম্বা মহাক অদু কেমেরাগী মমাংদা খক্তা থবক তৌবা ওইরবদি মদু অদোম্না খঙলম্লগনি অদুবু ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবা খক্তগী, লায়রবগীদমক অয়ুক নুমিদাং খাইদনা থবক তৌরি। ঐখোয়গী সরকারনা য়ু.পি.দা লায়রবা লাখ ৩০ হেনবদা পক্কাগী য়ুমশিং পীবা ঙমখ্রে।
ইচিল-ইনাওশিং,
অদোমগী ইশাগী পক্কাগী য়ুম শাবা মতমদা অদোম্না ইজৎ লৈনা হিংই নত্ত্রগা হিংদে হায়না ফাওবরা? কোক থংগৎতুনা চৎপরা নত্ত্রগা চৎতবরা? লেংজুম ফন্দোক্তুনা চৎপরা নত্ত্রগা চৎতবরা? লৈবাক অসিগীদমক লায়রবশিংনা করিগুম্বা খরা তৌনবগী অপাম্বা লৈবরা নত্ত্রগা লৈতবরা? করিগুম্বা মোদীনা মসি পাঙথোক্লবদি মদু য়াবরা নত্ত্রগা য়াদবরা? য়াইকো? করিগুম্বা লায়রবা মীওই লাখ ৩০না মখোয়গী পক্কাগী য়ুমশিং লৈরবদি ঐখোয়না মখোয়গী থৌজাল ফংগদ্রা নত্ত্রগা ফংলোইদ্রা? মখোয়গী থৌজালশিংনা পাঙ্গল হাপকদ্রা নত্ত্রগা হাপলোইদ্রা? শক্তি অদুনা নখোয়গী থৌগল ঐখোয়না তৌজবা ফংগদ্রা নত্ত্রগা ফংলোইদ্রা? ঐখোয়না থমোয় শেংনা অদোমগীদমক থবক তৌবা ঙমগদ্রা নত্ত্রগা ঙমলোইদ্রা?
ইচিল-ইনাওশিং,
শহজহানপুরদা লৈবা মীওই অমত্তনা মসিগী মতাংদা খনখ্রবরা। উত্তর প্রদেশ পুম্বদা অসুম্না থবক অমুক্তা তৌখিদ্রি। শহজহানপুর খক্তদা মীওই লিশিং ৫০না পক্কাগী য়ুমশিং শাবা ঙমখ্রে, মখোয়গী পুন্সিগী খ্বাইদগী চাউবা মঙলান থুংহনবা ঙমখি। পি.এম. আৱাজ য়োজনাগী মখাদা য়ুমশিং ফংদ্রিবা মীওইশনা অথুবদা য়ুমশিং ফংনবা মোদী অমসুং য়োগীনা মীয়ামগীদমক অয়ুক নুমিদাং খাইদনা হোৎনখি অমসুং মখা তানা হোৎনখিগনি। হন্দক্তা ঐখোয়গী সরকারনা হীরম অসিগীদমক লুপা করোর লাখ ২ কাইথখি। লুপা কয়া – লুপা করোর লাখ অনি। অমসুং করি মরমগী – লায়রবশিংগী পক্কাগী য়ুমশিং শানবা। মসিগী লন অসি নখোয়গীনি, মসি নখোয়গীনি, নখোয়গী অঙাংশিং, মরুপশিংগীদমক্তনি। ইমুং মঙাদগী য়াঙ্খৈ খক্তগী য়াইফনবা নখোয়গী শেল অসি ঐখোয়না লান্না শীজিন্নবা য়াদে। ঐখোয়না নখোয়গীদমক, ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিংগীদমক থবক তৌরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
নীংখা তম্লবা মতুংদা অহানবা ওইনা লায়রবশিংগী অৱানা খঙবা অমসুং লায়রবশিংগীদমক থবক তৌবা সরকার শেমখ্রে। অহানবা ওইনা য়ুম, ইলেক্ত্রিসিতী, ঈশিং, লম্বী-থোং, তোইলেৎ, গ্যাস কন্নেক্সন অসিগুম্বা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং অসি ফংহল্লি। অসিগুম্বা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক অসিনা লায়রবা, তাথৈ-তাওইনা তৌবীরবা, খুদোংচাবা ফংদ্রবা অমদি শোত্থরবশিংগী পুন্সিদা অহোংবশিং পুরকখি। মফম অসিদা মমাংদা ওইরম্বা ফীভম অদু অদোম্না নীংশিংবীরমগনি, মমাংদা নুমিদাং খুদিংদা ইমর্জেন্সী থম্লমখি। কনাগুম্বা অমা হোস্পিতালদা পুবা মথৌ তারকপা মতমদা হরদোই, শহজহানপুর, ফর্রুখাবাদকী মীয়াম্না লখনৌ, কানপুর, দিল্লী তম্না চৎপা তারম্মি। মফম অসিদা হোস্পিতাল য়াম্না লৈরমদে, অমসুং অতোপ্পা শহরশিংদা চৎনবা লম্বী-থোং লৈরমখিদে। ঙসি মফম অসিদা লম্বী-থোং শেমগৎলে, এক্সপ্রেসৱেশিং শারগনি, অমসুং মেদিকেল কোলেজশিংসু হাংদোক্লে। হরদোই অমসুং শহজহানপুরদা মেদিকেল কোলেক অমমম লৈরে! মসিগা মান্নবা মওংদা য়োগীজী, মহাক্কী অপুনবা তীমনা য়ু.পি. পুম্বদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজশিং হাংদোকখ্রে। অসুম্না থবক কন্না পাইখৎখি, থমোয় শেংনা থবক পাঙথোকখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
সরকার অসিগী অহানবা মীৎয়েংদি চাউখৎ-থৌরাংগী কান্নবশিং অদু সমাজ অসিদা নাথৈদুনা থম্বীরবা অমসুং শোত্থরবা মীওই খুদিংমক্তা ফংহনবনি। হায়রিবা চপ মান্নবা ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী থৌরাং অমসুং লৌমীশিংগা মরী লৈনবা থৌরাংশিংদসু মমি তারি। মরুদগী কৈথেল ফাওবদা ঐখোয়না পাইখৎখিবা থৌরাং পুম্নমক্তা লম হেক্তর ২দগী তানা লৈবা লৈবাক অসিগী অপীকপা লৌমীশিংগী চাদা ৮০ হেনবদা মীৎয়েং চংখি। পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী মখাদা বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা লুপা করোর লিশিং কয়া য়ৌহনখি, মসিদগী অপীকপা লৌমীশিংনা খ্বাইদগী কান্নবা ফংখি। অপীকপা লৌমীশিংগীদমক বেঙ্ককী থোংশিং কৈদৌনুংদা হাংবীরমদে অদুবু ঙসি ঐখোয়না অপীকপা লৌমী করোর কয়া অসিদা কিসান ক্রেদিৎ কার্দ ফংহনখ্রে। এম.এস.পি. ৱাংনা হেনগৎলকপা, সরকারনা রেকোর্দ ওইনা লৈশিনখিবা অমসুং লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তদা শেল হকথেংননা চংবা অসিনা অপীকপা লৌমীশিংগী অৱাবা চাউনা কোকহনখি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিদা ঈথৈ-লৌখোং মফম কয়াদা য়ৌহনবা, ঈথৈ-লৌখোংগী হীরম অসিদা মোদর্ন তেক্নোলোজী হেনগৎহনবা হায়বা অসিদা ঐখোয়না মীৎয়েং থম্লি। মরম অসিনা ঙসি রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা, স্তোরেক, কোল্দ স্তোরেজ অসিগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লুপা করোর লাখ ১ চাদিং তৌরি। ঐখোয়গী পান্দমদি অসিগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা খুঙ্গং অদু মক্তদা থম্বা ঙম্বা অসিনি, অসুম তৌবনা লৌমীশিংনা ফথ-পুমথগনবা পোৎলমশিং, মমল ৱাংবা উহৈ-ৱাহৈ অমদি মনা-মশিং হেন্না হেন্না থাদুনা মফম অদুদগী থুনা থাদোকপা ঙম্লগনি। মসিনা খুঙ্গা অদুমক্তদা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রী খোঙজেল য়াংনা চাউখৎহনগনি অমসুং অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংহনগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
চহি কয়া অসিদা ঐখোয়না চু থারিবা লৌমীশিংগী দিকেদ কয়া শুরবা সমস্যাশিং অসি থমোয় শেংনা কোকহন্নবা অনৌবা পাম্বৈ, অনৌবা উপাইশিং থিন্নবা হোৎনখি। ঙসি, য়ু.পি.না চুগী রিম্যুনরেতিব প্রাইসতা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী মাংজিল থারিবা রাজ্যশিংগী মনুংদসু অমা ওইরি। য়োগীজীগী সরকারনা পেমেন্তগী মতাংদসু অনৌবা অওনবা অমা পুরকখি। ঙসি পেত্রোলদা ইথানোল ব্লেন্দিং তৌবা অসিদা মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা হেনগৎহন্নবা হোৎনরি। মসিনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিনা ক্রুদ ওইল মপালদগী পুশিল্লকপদা শেল চৎহনদবা ঙম্লে অমসুং লৈবাক অসিগী চুগী সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎলক্লি।
ইচিল-ইনাওশিং,
লৈবাক অসিগী হেরিতেজ অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা য়ানীংদবা বিরোধী দল খরা লৈ। লৈবাক অসিগী হেরিতেজ অসিগী মতাংদা য়ানীংদবগী মরমদি মখোয়না মখোয়গী ভোৎ বেঙ্ককী মতাংদা খল্লি। লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা য়ানীংদবগী মরমদি নোংমা নোংমগী লৈবাক অসিগী লায়রবা অমদি মীচম প্রজাশিংনা মখোয়গী মখা পোনবা হন্থরক্লি। অদোম ইশানা য়েংবীয়ু। মীওইশিং অসিনা কাশীদা বাবা বিশ্বনাথকী অচৌবা ধাম অমা শাবদা নুংঙাইতবা পোকই। মীওইশিং অসিনা অয়োধ্যদা ভগৱান শ্রী রামগী অচৌবা লাইশঙ অমা শাবদা নুংঙাইতবা পোকই। মীওইশিং অসিনা গঙ্গাজীগী লুনানবগী কেম্পেন চত্থবদা নুংঙাইতবা পোকই। মীওইশিং অসিমক্তা অকি-অখঙ পীরিবা মকোকশিংগী মায়োক্তা আর্মীনা এক্সন লৌৎপদা ৱাহং হঙলি। মসিগী মীওইশিং অসিনা ভারতকী বিজ্ঞানিকশিংনা ভারত্তা শাজবা কোরোনা ভেক্সিনবু মীয়াম্না চীংনবা পোকহল্লি।
ইচিল-ইনাওশিং,
রাজ্য অসি, লৈবাক অসি য়াম্না চাউই, মমাংদা সরকার কয়া লাকখ্রে অমদি চৎখ্রে। ঐখোয় পুম্নমক্না ৱাখল চাউথোক্না লৈবাক অসিদা পুরকপা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল অসিদা চাউথোকচবা পোক্কদবনি। অদুবু লাইবক থীবদি মীওইশিং অসিনা মসি পামদে। সরকার অসিনা অফবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবকশিং পাইখৎলবদা য়ু.পি.দা হৌখিবা চহি ৪-৪ অসিদা করি ফলশিং ফংবা ঙমখি। য়োগীজীগী লুচিং মখাদা সরকার শেমদ্রিঙৈ মমাংদা নোংচুপ থংবা য়ু.পি.দা করম্বা লো এন্দ ওর্দরগী ফীভমদা লৈরমখিবা হায়বা ময়াম্না খঙনরবা ৱাফমনি। মফম অসিদা মমাংদা মীয়ামদা করি হায়নরম্মি - নুমিৎ তাদ্রিঙৈদা য়ুমদা হনজিল্লকউ! নুমিৎ তারবা মতমদদি লম্বী-শোরক্তা নোংমৈ পাইবা মীওইশিং থোরকই। মসি হন্থরব্রা নত্ত্রগা হন্থদ্রিবা? নোংমা নোংমগী নুপীমচাশিংদা খুদোংথিবা থোকপগী মতাংদা ৱাহং কয়া লাকখি। নুপীমচাশিংনা স্কুল নত্ত্রগা কোলেজ চৎপদা অৱাবা ওইখি। মর্চেন্ত-ওন্তপ্রিনোরশিংনা অয়ুক্তা ময়ুম থাদোক্তুনা চৎখি অমদি মখোয়গী ইমুং-মনুংনা ৱাখল ৱানা ঙাইখি। লায়রবা ইমুং-মনুংশিংনা অতোপ্পা রাজ্যশিংদা থবক শুবা চৎখিবা মতমদা মখোয়গী য়ুম অমদি লাম অদুবু আইন্না য়াদবা মওংদা লৌশিনখিগদ্রা হায়না ৱাখল ৱাখি। কনা অমত্তনা করম্বা মতমদা, কদায়দা ইরাং থোরক্কনি হায়বা তম্বা ঙম্লমদে। ইচিল- ইনাওশিং নখোয়গী মীনুংশি, নখোয়গী মসিগী থৌজালশিং অসিনা ঐখোয়না অয়ুক নুমিদাং থবক তৌবা ঙম্নবা ইথিল ফংখি। ফীভম অসিনা মরম ওইরগা খুঙ্গং কয়াদগী নুমিৎ খুদিংগী মাইগ্রেসন তৌখিবগী পাউ লাকখি। অদুবু হৌখিবা চহি মরি মখাই অসিদা য়োগীজীগী সরকারনা ফীভম অসি ফগৎহন্নবা য়াম্না কন্না হোৎনখি। ঙসি মাফিয়া অদু তকথোকপদা, আইন্না য়াদবা দলানশিং তকথোকপা মতমদা মসিগী চৈথেংদি মখোয়বু য়োকখৎলিবা মীওই অদুনা ফংলি। মরম অসিনা ঙসি য়ু.পি.গী মীয়াম পুম্বনা হায়নরি – য়ু.পি. প্লস য়োগী বহুৎ হে উপয়োগী। ঐহাক্না অমুক হন্না হায়রি – য়ু.পি.ৱাই.ও.জি.আই., য়ু.পি. প্লস য়োগী বহুৎ হে উপয়োগী!
মরুপশিং,
মসিগী অতোপ্পা খুদম অমগা ঐহাক পীজে। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐহাক্না পাউ অমা থেংনৈ। মসি ঐখোয়গী শক্তি লৈরবা মীরুৎকী শহর অসিগী পাউনি অদুবু য়ু.পি. পুম্বা, দিল্লী এন.সি.আর. অমসুং লৈবাক অসিগী অতৈ রাজ্যশিংনসু মসি খঙবা মথৌ তাই।
ইচিল-ইনাওশিং,
মীরুৎতা লম্বী অমা লৈরম্মি, বজার অমা লৈ – সোতীংগঞ্জ। সোতীংগঞ্জতা লৈবাক অসিগী মফম অমা হেক্তদগী হুরাল্লকপা গারীশিং লোৎশিন্নবা পুরকই অমসুং লান্না শীজিন্ননবা মফম অসিদা শেমদোক-শাদোকই। মসি দিকেদ কয়া চত্থরকখি। গারীশিং হুরানগী মকোক ওইরিবশিং অসিগী মায়োক্তা মমাংগী সরকারশিংনা এক্সন লৌখৎপগী থৌনা লৈরমখিদে। মসিগী থবক অসি শক্তি লৈরবা য়োগীজীগী সরকার অমসুং মফম অদুগী এদমিনিস্ত্রেসন্না পাইখৎখি। হৌজিক সোতীংগঞ্জকী কলা বজার অসি মুত্থৎখ্রে।
ইচিল-ইনাওশিং,
মাফিয়া লৈবা পাম্বা মীওইশিংনা মাফিয়াগী লোলদা ৱা ঙাংগনি। লৈবাক অসি মখোয়গী অচেৎপা ফীরেপ অমসুং কত্থোকপনা শেমখিবা মীওইশিং অদুবু ঐখোয়না ঙানথোইহনগনি। আজাদীকা অমৃত মহোৎসব অসি ৱাখল্লোন অসিগী খুদম অমনি। লৈবাক অসি নীংখা তমহন্নবা মখোয়গী থৱায় কত্থোকখিবশিংগী মতিক চাবা মফম অমা পীবা হায়বা অসি ইরৈবাকচা পুম্নমক্কী থৌদাংনি, ঐখোয়গী থৌদাংনি। মসিগী মখা চত্থরকপা ওইনা শহাজহানপুরদা শহীদ ম্যুজিয়ম শাখি। ম্যুজিয়ম অসিদা অথৌবশিংগী নীংশিং খুদমশিং য়োকখৎতুনা থম্লি। অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিগী লোয়ননা মফম অসিদা লাকপা হৌগৎলক্লিবা মীরোন্না লৈবাক অসিগীদমক কত্থোকপগী মতাংদা ইথিল মতম চুপ্পদা ফংলগনি। অদোমগী থৌজালশিংগা লোয়ননা য়ু.পি.গী চাউখৎ-থৌরাংগী থবক অসি অসুম্না মখা চত্থখিগনি। নোংপোক নত্ত্রগা নোংচুপ, অৱধ নত্ত্রগা বুন্দেলখন্দ ওইরবসু উত্তর প্রদেশকী কাচিন কোয়া খুদিংমক চাউখৎহন্নবা খোঙথাং অসি মখা চত্থখিগনি। অমুক হন্না গঙ্গা এক্সপ্রেসৱেগীদমক ময়াম পুম্বদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি, ঐহাক্না য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বীয়ু,
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at laying the foundation stone of Ganga Expressway in Shahjahanpur , Uttar Pradesh
18 DEC 2021 5:56PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
I bow down at the feet of Shri Baba Vishwanath and Lord Parashuram. Jai Ganga Maiya Ki. Har Har Gange. Uttar Pradesh's bright and energetic Chief Minister Yogi Adityanath ji, Deputy Chief Minister Keshav Prasad Maurya ji, my colleague in the Union Cabinet B. L. Verma ji, my colleague in Parliament, Santosh Gangwar ji, ministers in the UP government, Suresh Kumar Khanna ji, Satish Mahana ji, Jitin Prasada ji, Mahesh Chandra Gupta ji and Dharamveer Prajapati ji, my other colleagues in Parliament, colleagues in UP Legislative Assembly and Legislative Council, Panchayat members and my dear brothers and sisters who have come in large numbers!
With folded hands, I touch the feet of the brave revolutionaries Ram Prasad Bismil, Ashfaqulla Khan and Roshan Singh who lit the flame of revolution from Kakori. I am fortunate to put this soil on my forehead which has blessed you. From here only, energetic poets Damodar Swaroop Vidrohi, Raj Bahadur Vikal and Agnivesh Shukla revolutionized the country through ‘veer ras’ poems. This is also the birthplace of Pandit Shri Ram Vajpayee ji, the father of Scout Guide, who administered the pledge of discipline and loyalty. I salute all these great personalities.
Friends,
Incidentally, tomorrow is also the ‘Balidan Diwas’ of Pandit Ram Prasad Bismil, Ashfaqulla Khan and Thakur Roshan Singh. These three sons of Shahjahanpur, who challenged British rule, were hanged on 19th December (1927). We all owe a huge debt to such heroes who laid down their lives for the freedom of India. We can never repay this debt. But we can give them the true tribute by working day and night for the development of the country, by building the India that our freedom fighters had dreamed of. Today there is such a virtuous and historical occasion in Shahjahanpur. Today the work on the biggest expressway in Uttar Pradesh - Ganga Expressway - is starting.
It is written in Ramcharitmanas : गंग सकल मुद मंगल मूला। सब सुख करनि हरनि सब सूला i.e., Maa Ganga is the source of prosperity and progress. Maa Ganga gives all the pleasures and takes away all the pain. Similarly, Ganga Expressway will open new doors of progress for UP. Today I extend special greetings to each and every citizen of Meerut, Hapur, Bulandshahr, Amroha, Sambhal, Badaun, Shahjahanpur, Hardoi, Unnao, Rae Bareli, Pratapgarh and Prayagraj. More than Rs 36,000 crore will be spent on this 600-km expressway. This Ganga Expressway will bring with it new industries in this region, many jobs, many new opportunities for thousands of youth.
Friends,
Uttar Pradesh is equally large in terms of area as well as population covering about 1,000 kilometres from one end to the other. It requires strength and solid work to run such a huge state like UP and this double engine government is doing exactly that. The day is not far when UP will be recognized as the most modern state with next generation infrastructure. The network of expressways, new airports and new railway routes will bring many boons for the people of UP. First boon: Saving people's time; second boon: Increase in the convenience of people; third boon: Proper and best utilization of the resources of UP; fourth boon: Increase in the potential of UP; and fifth boon: All-round prosperity in UP.
Friends,
Traveling from one city to another will no longer take you as much time as it used to. Your time will not be wasted in traffic jams and you will be able to utilize your time. This Expressway, connecting 12 districts of UP, will not only bring eastern and western UP closer, but will also reduce the travel time from Delhi to Bihar. When this Expressway will be ready, a huge cluster of industries will be formed around it which will not only create new opportunities for the farmers and livestock farmers, but will also create new possibilities for the MSMEs and small scale industries here. The immense possibilities that will be created here, especially for the food processing industries, will help in increasing the income of the farmers. Whether it is farmers or youth – it is an expressway of infinite possibilities for all.
Friends,
The construction of modern infrastructure in UP demonstrates how the resources are being used properly. You have seen very well how the public money was used earlier. Have you seen or not? Do you remember what used to happen? Do you remember or have you forgotten? But today the money of Uttar Pradesh is being invested in the development of Uttar Pradesh. Earlier many such big projects were launched on paper so that those people could fill their coffers. Today work is being done on such projects so that the money of the people of UP is saved. Your money should remain in your pocket.
And brothers and sisters,
When time is saved, convenience increases and resources are used properly, only then the potential increases. And when the potential increases, prosperity follows automatically. Today, we all are witness to the increasing potential of UP in the double engine government. Be it the Purvanchal Expressway or Delhi-Meerut Expressway, Kushinagar International Airport or important phases of the Dedicated Freight Corridor, many such projects have been dedicated to public service. Today work is going on in full swing on mega projects like Bundelkhand Expressway, Gorakhpur Link Expressway, Prayagraj Link Expressway, Delhi-Dehradun Expressway, Noida International Airport and Delhi-Meerut Rapid High Speed ​​Corridor. These are multi-purpose infrastructure projects with due consideration being taken for multimodal connectivity.
Friends,
In the 21st century, high-speed connectivity is the biggest need for the progress of any country and the state. When the goods reach their destination faster, then the cost will also come down. When costs come down, business will grow. When business grows, exports will increase and the economy of the country will grow. Therefore, the Ganga Expressway will give impetus as well as power to the development of UP. It will also benefit from the PM GatiShakti National Master Plan. Airports, metro, waterways and defence corridor will be connected with this expressway. Be it the installation of optical fiber networks for laying telephone wires, for laying electricity cables, for gas grids, for laying gas pipelines, for water grids, even looking at the possibilities for high-speed rail projects, it has been designed keeping all these requirements in mind under the GatiShakti master plan. The timely permission for new bridges and flyovers will speed up the work of this expressway. In future, cargo containers from Western Uttar Pradesh can be sent directly to Haldia Port through the dry port of Varanasi. In short, the Ganga Expressway will benefit farmers, enterprises, industries, and all those engaged in production and manufacturing, businessmen and hard working citizens.
Brothers and sisters,
When UP grows then the country progresses! Therefore, the focus of the double engine government is on the development of UP. With the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas, we are making sincere efforts for the development of UP. You recall the old days, previous decisions and the old ways of doing things. You will see the difference clearly. Now there is no discrimination and everyone benefits in UP. You recall the condition five years ago. Except in some areas of the state, electricity was not available in other cities and villages. It used to be like this, wasn't it? Only a few people benefited, right? The double engine government has not only given about 80 lakh free electricity connections in UP, but every district is being given many times more electricity than before. The earlier governments were never serious about the homes for the poor. Just now Yogi ji was describing that Modi ji worshiped Shiva ji in Kashi and immediately after that worshiped the workers, greeted them by showering them with flowers.
Brothers and sisters,
They used to pose for cameras, but our government works day and night only for the poor. Our government has provided pucca houses to more than 30 lakh poor people in UP.
Brothers and sisters,
When you build your own pucca house, do you feel like living with respect or not? The head is held high or not? Do you feel proud or not? Does the poor also have a desire to do something for the country or not? If Modi does this work, is it okay or not? Will we get their blessings or not if 30 lakh poor get their pucca houses? Will we get strength from their blessings or not? Will we be able to serve you more with that power or not? Will we work wholeheartedly for you or not?
Brothers and sisters,
Anyone here in Shahjahanpur has ever thought that here alone 50,000 people have got pucca houses and the biggest dream of their life has been fulfilled. Earlier, so much work never happened in the entire Uttar Pradesh. Modi and Yogi work day and night and will continue to do so for the people who have not yet got the houses under the PM Awas Yojana. Recently our government has sanctioned Rs 2 lakh crore for this. How much -- two lakh crore rupees! And for what purpose – to build pucca houses for the poor! This treasure is yours; it is for the bright future of your children, friends. We cannot misuse your money for the betterment of 5 or 50 families. We work for you only, my brothers and sisters.
Brothers and sisters,
For the first time after independence, a government that feels the pain of the poor and works for the poor has been formed. For the first time, basic facilities like houses, electricity, water, roads, toilets, gas connection, are being given such priority. Such work of development changes the life of the poor, downtrodden, deprived and backwards. You recall the situation here. Earlier in the event of an emergency at night, people of Hardoi, Shahjahanpur and Farrukhabad had to run to Lucknow, Kanpur and Delhi for hospitalization. There were not many hospitals here, and there were no roads to go to other cities. Today, roads have also been built here, expressways are also being built, and medical colleges have also opened. One medical college each at both Hardoi and Shahjahanpur! Similarly, Yogi ji and his team have opened dozens of new medical colleges all over UP. That's how potent and honest work happens.
Brothers and sisters,
The priority of our government is to empower and bring the benefits of development to all those who have been left behind in the society and are backwards. The same spirit is reflected in our agriculture policy and in the policy related to farmers. As far as making arrangements for providing seeds to marketing in the past few years, priority has been given to more than 80 percent small farmers of the country who have less than 2 hectares of land. Under the PM Kisan Samman Nidhi, thousands of crores of rupees have directly reached the bank account and the small farmers have benefited the most. Today we are connecting crores of small farmers also with the facility of Kisan Credit Cards, for whom banks never opened their doors. The record hike in MSP, record government purchases and money going directly into the farmers’ bank accounts has brought a lot of relief to the small farmers.
Friends,
We are focusing on expanding the area under irrigation in the country and introducing modern technology in the field of irrigation. Therefore, one lakh crore rupees is being spent on rural infrastructure, developing cold storages. Our effort is to create such an infrastructure near the villages itself, so that the farmers can cultivate perishable but high paying fruits and vegetables and can take them to markets quickly. This will also enable rapid expansion of food processing industries and new employment opportunities will be created near the villages itself.
Brothers and sisters,
Over the years, we have tried sincerely to find new options and solutions for the decades-old problems of sugarcane farmers. Today, UP is also one of the leading states in the country in terms of remunerative prices of sugarcane. Yogi ji's government has set new paradigms even in the matter of payment. Today, blending of ethanol in petrol is also being given an unprecedented boost. As a result, the country is not only saving money on import of crude oil, but the country's sugar sector is also getting stronger.
Brothers and sisters,
We have had some political parties who have problems with the heritage of the country and also with the development of the country. The problem with the country's heritage is because they worry more about their vote bank. The problem with the development of the country is because the dependence of the poor and common human beings on them is on the wane. You see for yourself. These people have a problem with the construction of a grand corridor of Baba Vishwanath in Kashi. These people have a problem with the construction of a grand temple of Lord Shri Rama in Ayodhya. These people have a problem with the cleanliness campaign of Ganga ji. It is these people who question the army's action against the kingpins of terror. It is these people who put the Made in India corona vaccines made by Indian scientists in the dock.
Brothers and sisters,
This state, this country is very huge and great. Governments have come and gone before. We all should celebrate the development and potential of the country with an open mind. But alas, these people do not think like this. In the last 4-5 years, people of UP have felt the changes when the government works with the right intention. You are well aware of the law and order situation in western UP before the government was formed under the leadership of Yogi ji. What was said here before? Here people used to say – Come back home at the fall of the dusk. Because those waving ‘katta’ (country-made revolvers) used to roam streets after the sun was set. Did the ‘katta’ vanish or not? Should the ‘katta’ culture be ended or not? There were questions regarding the safety of daughters. It was made difficult for daughters to go to schools and colleges. The family of the businessman used to worry about him once he left home in the morning. When poor families used to go to other states for work, there was concern about illegal occupation of house and land. No one could say when and where there would be riots and arson. Your love and blessings inspire us to work day and night, brothers and sisters. You know my dear brothers and sisters, earlier there were reports of migration from villages almost on a daily basis due to this situation. But in the last four-and-a-half years, Yogi ji's government has worked very hard to improve the situation. Today, when the bulldozer runs on the mafia, on the illegal buildings, the pain is felt by those who have nurtured them. Therefore, today the people of the entire UP are saying – UP plus Yogi is very ‘Upyogi’ (useful). I will say it again - U.P.Y.O.G.I, UP plus Yogi, very useful!
Friends,
I will give you another example. A few days back, I watched a news report regarding Meerut, but the entire UP, Delhi NCR and other states of the country also need to know this.
Brothers and sisters,
There is a ‘mohalla’ (locality) in Meerut where there is a market – Sotiganj where all the stolen vehicles from across the country are brought in for dismantling and illegal use. It was going on like this for decades. The earlier governments did not have the courage to act against the kingpins of stolen vehicles. This work has also been done by the powerful Yogi ji's government and the local administration. Now this notorious market of Sotiganj has been shut down.
Brothers and sisters,
Those who like the company of the mafia speak the language of the mafia. But we will glorify those who have made this country with their tenacity and sacrifice. The Amrit Mahotsav of Freedom is a symbol of this spirit. It is the duty of all of us to give dues to those who dedicated their lives for the freedom of the country. As part of this, Shaheed Museum is being built in Shahjahanpur. The memory of the martyrs has been preserved in the museum. The new generation visiting the museum will get the inspiration of dedication towards the nation. With your blessings, UP's development will continue like this. Be it the East or West, Awadh or Bundelkhand, the campaign to develop every nook and corner of Uttar Pradesh will continue. Once again I congratulate and wish you all the best for the Ganga Expressway.
Speak with me with full force
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.