Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at National Conclave on Natural Farming
16 DEC 2021 4:09PM by PIB Delhi
Namaskar,
Governor of Gujarat Shri Acharya Devvrat ji, Home and Cooperation Minister Shri Amit Bhai Shah, Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare Narendra Singh Tomar ji, Gujarat Chief Minister Bhupendra Bhai Patel ji, Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath ji, all other dignitaries, and thousands of my farmer brothers and sisters from across the country who are part of this program. Today is a very important day for the agriculture sector of the country. I had urged the farmers from all over the country to join the National Conclave of Natural Farming. As informed by Agriculture Minister Tomar ji, about eight crore farmers are connected with us from every corner of the country through technology. I welcome all my farmer brothers and sisters. I also greet Acharya Devvrat ji from the bottom of my heart. I was listening to him very attentively like a student. I am not a farmer myself, but I was able to understand what is needed for natural farming and what should be done. He explained in very simple words. I sat all through to listen to him because I know about his achievements and his successful experiments. The farmers of our country will never underestimate and disregard what he said about their benefits.
Friends,
This conclave is happening in Gujarat but its scope and impact is for every farmer of India. Issues like different dimensions of agriculture, food processing and natural farming will go a long way in transforming Indian agriculture in the 21st century. Agreements worth thousands of crores of rupees were discussed during this conclave and there has been progress also. The enthusiasm towards ethanol, organic farming and food processing amplifies new possibilities. I am also satisfied that the experiments of synergy between technology and natural farming in Gujarat are showing the direction to the entire country. I once again want to express special gratitude to the Governor of Gujarat, Acharya Devvrat ji, who shared his experiences and explained in great detail to the farmers of the country about natural farming in a very coherent way.
Friends,
Today is the time to look at the past and learn from the experiences and draw new ways during the ongoing Amrit Mahotsav of Independence. We have seen very closely how the growth and direction of farming took place for several decades after independence. Now our journey till the 100th year of independence, the next 25 years, is to adapt our agriculture according to new requirements and new challenges. In the last 6-7 years, several steps have been taken from seeds to markets to increase the farmers’ income. Measures from soil testing to preparing hundreds of new seeds, from PM Kisan Samman Nidhi to fixing MSP at 1.5 times the cost of production, from a strong network of irrigation to Kisan Rails have been taken. And Tomar ji also mentioned some of these measures in his speech. Along with agriculture, farmers are constantly being connected with many alternative sources of income like animal husbandry, beekeeping, fisheries, solar energy and bio-fuels. A provision of lakhs of crores has been made to strengthen storage, cold chain and food processing in villages. All these efforts are giving resources to the farmers, giving them the option of their choice. But an important question lies before us. What will happen when the soil itself will give in? What will happen when the weather will not support and the water in the womb of Mother Earth will be restricted? Today, agriculture around the world is facing these challenges. It is true that chemicals and fertilizers played an important role in the Green Revolution. But it is equally true that we have to keep working on its alternatives at the same time and pay more attention to it. We have to import large quantities of pesticides and chemical fertilizers used in agriculture. Billions and trillions of rupees have to be spent on its imports. As a result, the cost of farming also increases; the expenditure of the farmer increases and the day-to-day expenses of the poor shoot up. This problem is also related to the health of the farmers and all the countrymen. Therefore, we need to be conscious of it.
Friends,
There is a proverb in Gujarati, which is spoken in every household, ''पानी आवे ते पहेला पाल बांधे” i.e., abstinence is better than cure. It is the right time to take important steps before the problems related to agriculture become even worse. We have to take our farming out of the lab of chemistry and connect it with the lab of nature. When I talk about nature's laboratory, it is completely science-based. Acharya Devvrat ji has also explained this in detail. We have also seen this in a short documentary. As he said, you can access his speeches in his book or on YouTube. The potential which is in fertilizer, that element is also present in nature. We just have to increase the amount of those bacteria in the soil, which increases its fertile power. Many experts say that indigenous cows also play an important role in this. Experts say that a solution can be prepared with cow dung and cow urine which will also protect the crop and will also increase fertility. Everything from seed to soil can be treated in a natural way. This farming costs neither fertilizer nor pesticide. It also requires less irrigation and is also capable of dealing with floods and droughts. Whether it is less irrigated land or land with extra water, natural farming allows the farmers to sow many crops in a year. Not only this, the stubble from wheat, paddy, pulses etc. is also used properly in this technique. That is, low cost, maximum profit. This is what natural farming is all about.
Friends,
The more modern the world is becoming, the more it is moving towards 'back to basic'. What is the meaning of this ‘back to basic’? It means connecting with your roots! Who understands this better than farmer friends? The more we water the roots, the more the plant grows. India is an agricultural country. Our society has developed, traditions have been nurtured and festivals have been forged around agriculture. Today farmer friends are connected from every corner of the country. You tell me, is there anything like the food, lifestyle, festivals and traditions of your area, which is not affected by our agriculture or crops? When our civilization has flourished so much with agriculture, then how rich and scientific our knowledge and science must have been regarding agriculture? Therefore, brothers and sisters, when the world talks about organic, it talks about nature. And when there is a mention about back to basics, its roots are seen linked to India.
Friends,
Many scholars related to agriculture are present here who have done extensive research on this subject. You know extensive research has been carried out on agriculture in our country and it has even found mention in Rigveda and Atharvaveda to our Puranas, to ancient texts like Krishi-Parashara and Kashyapi Krishi Sukta, and from Tamil Nadu's Saint Thiruvalluvar ji in the south to the agricultural poet Ghagh in the north. There is a verse-
गोहितः क्षेत्रगामी च,
कालज्ञो बीज-तत्परः।
वितन्द्रः सर्व शस्याढ्यः,
कृषको न अवसीदति॥
That is, One who cares about the welfare of cattle, livestock, knows about the season and time, knows about the seed, and is not lazy, such a farmer can never be distraught and poor. This one verse is also the formula of natural farming, and also tells the potential of natural farming. All the resources mentioned in this are naturally available. Similarly, many formulas have been given as to how to make the soil fertile, when to apply water in which crop and how to save water. Another very popular verse is-
नैरुत्यार्थं हि धान्यानां जलं भाद्रे विमोचयेत्।
मूल मात्रन्तु संस्थाप्य कारयेज्जज-मोक्षणम्॥
That is, water should be removed in the month of Bhadra (August-September) in order to strengthen and protect the crop from disease. Water should remain in the field only till the roots. Similarly, the poet Ghagh has also written-
गेहूं बाहें, चना दलाये।
धान गाहें, मक्का निराये।
ऊख कसाये।
That is, the crop of wheat improves by tillering, gram by rotation, paddy by getting more water, maize by weeding and sowing sugarcane after leaving it in water. You can imagine Saint Thiruvalluvar ji in Tamil Nadu also gave so many sutras related to farming about 2000 years ago. He said -
तोड़ि-पुड़ुडी कछ्चा उणक्किन,
पिड़िथेरुवुम वेंडाद् सालप पडुम
That is, if the land is dried, so as to reduce one ounce of the earth to a quarter, it will grow plentifully even without a handful of manure.
Friends,
We need not only to re-learn this ancient knowledge of agriculture, but also to sharpen it for modern times. In this direction, we have to do research afresh, mould ancient knowledge into the modern scientific frame. In this direction, institutions like our ICAR, Krishi Vigyan Kendras and agricultural universities can play a big role. We do not have to limit the information to research papers and theories only, but we have to convert it into practical success. Lab to land will be our journey. These institutions can also start this initiative. You can take a pledge that you will take natural farming to more and more farmers. When you will show that it is possible with success, then ordinary human beings will also connect with it as soon as possible.
Friends,
Along with learning new things, we need to unlearn the wrong practices that have crept into our agriculture. Experts say that by setting fire to the field, the soil loses its fertile capacity. One should understand that when the clay is heated, it takes the form of a brick. And the brick becomes so strong that the building is built. But there is a tradition of burning crop residues. Despite knowing that clay once heated becomes brick we continue to burn the soil. Similarly, there is an illusion that crop yield will not be good without chemicals, whereas the truth is quite the opposite. Earlier there were no chemicals, but the harvest was good. History of the development of humanity is witness to this. Despite all the challenges, humanity flourished and progressed the fastest in the agricultural age, because natural farming was done and people constantly learned. Today in the industrial age, we have the power of technology, there are resources and we also have information regarding the weather. Now farmers can create a new history. At a time when the world is concerned about global warming, Indian farmers can provide a solution through their traditional knowledge. Together we can do something.
Brothers and sisters,
Those who will benefit the most from natural farming constitute about 80% of the farmers of the country, the small farmers, who have less than 2 hectares of land. Most of these farmers spend a lot on chemical fertilizers. If they turn to natural farming, their condition will be better.
Brothers and sisters,
Gandhiji’s statement on natural farming fits perfectly that where there will be exploitation, there will be no nourishment. Gandhiji used to say that forgetting to turn the soil, forgetting to till the field is like forgetting oneself in a way. I am satisfied that it is being improved in many states of the country in the last few years. In recent years, thousands of farmers have adopted natural farming. Many of these are start-ups by the youth. They have also benefited from the Paramparagat Krishi Vikas Yojana launched by the Central Government. Under this scheme, training is also being given to the farmers and help is also being extended to move towards this farming.
Brothers and sisters,
The experiences of lakhs of farmers from some states, who have taken to natural farming, are encouraging. We had started efforts on natural farming long back in Gujarat. Today its positive effects are being seen in many parts of Gujarat. Similarly, the attraction towards this farming is increasing rapidly in Himachal Pradesh too. Today, I will urge every state, every state government, to come forward to make natural farming a mass movement. In this Amrit Mahotsav, we can make efforts to associate at least one village of every panchayat with natural farming. I would like to tell my farmer brothers not to experiment on the entire land. Take a portion of your field and experiment. If you find benefit, then expand it further. In a couple of years, you will slowly cover the entire field. I also urge investors that this is the time to invest heavily in organic and natural farming and in the processing of their products. Not only the country, but the global market is waiting for us. We have to work today for the future possibilities.
Friends,
In this virtuous period, India has to give the best solution to the world regarding food security and harmony with nature. At the Climate Change Summit, I called upon the world to make Lifestyle for Environment i.e. LIFE a global mission. India and its farmers are going to lead this in the 21st century. So let's take a pledge to make Maa Bharati's land free from chemical fertilizers and pesticides during the Amrit Mahotsav of Independence and show the world the way to a healthy earth and a healthy life. Today the country has cherished the dream of a self-reliant India. India can become self-reliant only when its agriculture becomes self-reliant, every farmer becomes self-reliant. And this can happen only when we enrich the soil of Maa Bharati with cow dung, with natural elements instead of unnatural fertilizers and medicines. We will make natural farming a mass movement in the interest of every countryman and in the interest of every living being. With this belief, I thank the Chief Minister of Gujarat and his entire team for this initiative, to make it a mass movement in Gujarat. I also extend my heartfelt congratulations to all concerned for connecting the farmers of the entire country. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଉପରେ ଜାତୀୟ କନକ୍ଲେଭରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
16 DEC 2021 4:09PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର,
ଗୁଜୁରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ଜୀ, ଗୃହ ଓ ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଭୋଇ ସାହବ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାର ଜୀ, ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭୋଇ ପଟେଲ ଜୀ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଜୀ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମୋର କୃଷକ ଓ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରୁ ସଂଯୁକ୍ତ, ଆଜି ଦେଶର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ । ମୁଁ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ନାସନାଲ କନକ୍ଲେଭ ଅଫ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି । ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ସମସ୍ତ କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ ଏବଂ ଅଭିନନ୍ଦନ କରୁଛି । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବତ୍ର ଜୀଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ଆଜି ଜଣେ ଛାତ୍ରଙ୍କ ପରି ଅତି ଯତ୍ନର ସହ ତାଙ୍କ କଥା ଶୁଣୁଥିଲି । ମୁଁ ନିଜେ ଜଣେ କୃଷକ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଅତି ସହଜରେ ବୁଝିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେଲି, ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ପାଇଁ କ’ଣ ଆବଶ୍ୟକ, କ’ଣ କରିବା ଉଚିତ, ସେ ଅତି ସରଳ ଶବ୍ଦରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆଜିର ଏହି ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଆଉ ମୁଁ ଜାଣିଶୁଣି ଆଜି ଏଠାରେ ପୁରା ସମୟ ତାଙ୍କ କଥା ଶୁଣିବା ପାଇଁ ବସିଥିଲି । କାରଣ ମୁଁ ଜାଣିଥିଲି ଯେ ସେ ଯେଉଁ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ସେହି ପ୍ରୟୋଗ ସଫଳତା ପୂର୍ବକ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଛି । ଆମ ଦେଶର କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ଲାଭର ଏହି କଥାକୁ କଦାପି ଅବମାନନା କରିପାରିବେ ନାହିଁ, ସେମାନେ କେବେ ମଧ୍ୟ ଭୁଲିପାରିବେ ନାହିଁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି କନକ୍ଲେଭ ଗୁଜୁରାଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ସତ କିନ୍ତୁ ଏହାର ପରିସର, ଏହାର ପ୍ରଭାବ, ସମଗ୍ର ଭାରତ ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ । କୃଷିର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଆକାର ହେଉ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ହେଉ, ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ହେଉ, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତୀୟ କୃଷିକୁ ରୂପାନ୍ତର କରିବାରେ ଏହି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଏହି କନକ୍ଲେଭ ସମୟରେ ୧ଠଠଠ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚୁକ୍ତିନାମା ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା, ଏହାର ମଧ୍ୟ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି । ଏଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଇଥାନଲ, ଜୈବିକ ଚାଷ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ ଦେଖାଯାଇଥିଲା, ତାହା ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାକୁ ବିସ୍ତୃତ କରିଥାଏ । ମୁଁ ଏହି କଥା ଉପରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ଗୁଜୁରାଟରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟର ପରୀକ୍ଷଣ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଦିଗ ଦେଖାଉଛି । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଗୁଜୁରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ଜୀଙ୍କୁ ବିଶେଷ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯିଏ ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ, ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ସମ୍ପର୍କରେ ଏତେ ସରଳ ଶବ୍ଦରେ ନିଜସ୍ୱ ଅନୁଭବର କଥା ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ବୁଝାଇଥିଲେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଅତୀତକୁ ଅବଲୋକନ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଅନୁଭୂତିରୁ ଶିଖିବା ଏବଂ ନୂତନ ପଥ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆଜି ସମୟ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଦେଶରେ କୃଷି କିପରି ଭାବରେ ହୋଇଥିଲା, କିପରି ବଢ଼ିଥିଲା, ତାହାକୁ ଆମେ ଅତି ନିକଟରୁ ଦେଖିଛୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧ଠଠତମ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁ ଆମର ଯାତ୍ରା ଅଛି, ଆସନ୍ତା ୨୫ ବର୍ଷର ଯେଉ ଯାତ୍ରା, ଏକ ନୂତନ ଆବଶ୍ୟକତା, ନୂତନ ଆହ୍ୱାନ ଅନୁସାରେ ନିଜ ଚାଷକୁ ଅନୁକୂଳ କରିବାକୁ ହେବ । ବିଗତ ୬-୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ବିହନ ଠାରୁ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରଯାଇଛି । ମୃତ୍ତିକା ପରୀକ୍ଷଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଶହ ଶହ ନୂତନ ମଞ୍ଜି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନନିଧି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଏମଏସପି ମୂଲ୍ୟର ଦେଢ଼ଗୁଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଜଳସେଚନର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ନେଟୱର୍କରେ କିଷାନ ରେଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ଏବଂ ଶ୍ରୀମାନ ତୋମାର ଜୀ ମଧ୍ୟ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ନିଜର ଅଭିଭାଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । କୃଷି ସହିତ କୃଷକମାନେ ପଶୁପାଳନ, ମହୁମାଛି ପାଳନ, ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ ଏବଂ ସୌର ଶକ୍ତି, ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଭଳି ଅନେକ ବିକଳ୍ପ ଉତ୍ସ ସହିତ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି । ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ଭଣ୍ଡାରଣ ବା ଷ୍ଟୋରେଜ, କୋଲ୍ଡ ଚେନ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କୃଷକଙ୍କୁ ସଂସାଧନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଚାଷୀଙ୍କୁ ନିଜ ପସନ୍ଦର ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । କିନ୍ତୁ ଏସବୁ ସତ୍ତ୍ୱେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଶ୍ନ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି । ଯେତେବେଳେ ମାଟି ହିଁ ନିଜେ ଉତ୍ତର ଦେବ ସେତେବେଳେ କ’ଣ ହେବ? ଯଦି ପାଗ ସମର୍ଥନ ଦେବ ନାହିଁ, ଯଦି ପୃଥିବୀର ଗର୍ଭରେ ଜଳ ସୀମିତ ଥିବ ସେତେବେଳେ କ’ଣ ହେବ? ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ କୃଷିର ଆହ୍ୱାନକୁ ନେଇ ବହୁ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡୁଛି । କିନ୍ତୁ ଏହା ସତ୍ୟ ଯେ କେମିକାଲ ଏବଂ ଫର୍ଟିଲାଇଜର ସବୁଜ କ୍ରାନ୍ତିରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛି । କିନ୍ତୁ ଏହା ସେତିକି ମଧ୍ୟ ସତ୍ୟ ଯେ ଆମକୁ ଏହାର ବିକଳ୍ପ ଉପରେ ଏକ ସମୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏହାକୁ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଚାଷରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା କୀଟନାଶକ ଏବଂ ରାସାୟନିକ ସାର ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ଆମଦାନୀ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ସେଥିପାଇଁ ବାହାରୁ ଦେଶରୁ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଆଣିବାକୁ ପଡ଼ିବ । କୃଷକର ଖର୍ଚ୍ଚ ବଢୁଛି ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ରୋଷେଇ ଘର ମଧ୍ୟ ମହଙ୍ଗା ହେଉଛି । ଏହି ସମସ୍ୟା କୃଷକ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଜଡ଼ିତ ହୋଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ସତର୍କ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ସଚେତନ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗୁଜୁରାଟୀରେ ଏକ ପ୍ରବାଦ ଅଛି ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ କୁହାଯାଏ, “ପାନୀ ଆୱେ ତୋ ପେହେଲା ପାଲ ବାନେ୍ଧ” । ଜଳକୁ ପ୍ରଥମେ ବନ୍ଧରେ ପରିଣତ କର, ଏଠାରେ ସମସ୍ତେ ଏହା କୁହନ୍ତି... ଏହାର ତାତ୍ପର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ଉପଶମ ଅପେକ୍ଷା ନିବୃତ୍ତତା ଭଲ । କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ଆହୁରି ଖରାପ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ପାଇଁ ଏହା ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ ଅଟେ । ଆମକୁ ଆମ ଚାଷକୁ ରସାୟନ ବିଜ୍ଞାନର ଲ୍ୟାବରୁ ବାହାର କରି ପ୍ରକୃତିର ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପ୍ରକୃତିର ପ୍ରୟୋଗଶାଳାର କଥା କହୁଛି, ତାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ବିଜ୍ଞାନ ଆଧାରିତ ଅଟେ । ଏହା କିପରି ଘଟେ, ସେ ବିଷୟରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ଜୀ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ କହିଛନ୍ତି । ଆମେ ଏକ ଛୋଟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛୁ । ଏବଂ ସେ ଯେପରି କହିଛନ୍ତି, ତାଙ୍କ ପୁସ୍ତକ ପାଇବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ୟୁଟୁବରେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତଙ୍କ ନାମ ପାଇବେ । ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ । ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ଖତରେ, ସାରରେ ଅଛି, ସେ ବୀଜ, ସେହି ତତ୍ତ୍ୱ ପ୍ରକୃତିରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଆମକୁ କେବଳ ପୃଥିବୀରେ ସେହି ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆର ପରିମାଣ ବଢ଼ାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଯାହା ଏହାର ଉର୍ବର ଶକ୍ତି ବଢ଼ାଇଥାଏ । ଅନେକ ବିଶେଷଜ୍ଞ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏଥିରେ ଦେଶୀ ଗାଈମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି । ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋବର ହେଉ, ଗୋମୂତ୍ର ହେଉ, ଏହା ଆପଣ ଏପରି ଭାବେ ସମାଧାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବେ ଯାହା ଫସଲକୁ ମଧ୍ୟ ରକ୍ଷା କରିବ ଏବଂ ଉର୍ବରତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ମଞ୍ଜି ଠାରୁ ମାଟି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆପଣ ସବୁକିଛି ପ୍ରାକୃତିକ ଉପାୟରେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ । ଏହି ଚାଷରେ ଖତ କିମ୍ବା କୀଟନାଶକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । ଏହା ମଧ୍ୟ କମ ଜଳସେଚନ ଆବଶ୍ୟକ କରେ ଏବଂ ବନ୍ୟା, ମରୁଡି ପରିସ୍ଥିତିରେ ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥାଏ । ଏହା କମ ଜଳସେଚନ ସହିତ ଜମି ହେଉ କିମ୍ବା ଅଧିକ ଜଳ ସହିତ ଜମି ହେଉ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଅନେକ ଫସଲ ନେବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଗହମ-ଧାନ-ନାଡ଼ି କିମ୍ବା ଯେକୌଣସି ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ବାହାରିଥାଏ, ଯେଉଁ ଷ୍ଟଲ ମଧ୍ୟ ବାହାରିଥାଏ ତାହାକୁ ଏଥିରେ ସଠିକ ଭାବରେ ସଦୁପଯୋଗ କରାଯାଇଥାଏ ତାହା ହେଉଛି ସ୍ୱଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟ, ଅଧିକ ଲାଭ । ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଦୁନିଆ ଯେତେ ଆଧୁନିକ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ସେତେ ଅଧିକ “ବ୍ୟାକ ଟୁ ବେସିକ” ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି । ମୌଳିକକୁ ଫେରିବା ଏହାର ଅର୍ଥ କ’ଣ? ଏହାର ଅର୍ଥ ମୂଳ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ।” ଏହି କଥାକୁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତ କୃଷକ ସାଥୀମାନେ ଭଲ ଭାବେ ବୁଝିଛନ୍ତି? ଆମେ ଯେତେ ମୂଳକୁ ପାଣି ଦେଇଥାଉ, ସେତିକି ହିଁ ଉଦ୍ଭିଦର ବିକାଶ ହୋଇଥାଏ । ଭାରତ ଏକ କୃଷି ପ୍ରଧାନ ଦେଶ । ଆମ ସମାଜ ଚାରିପାଖରେ କୃଷି ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ପରମ୍ପରାଗୁଡ଼ିକ ପୋଷଣ କରାଯାଇଛି, ପର୍ବପର୍ବାଣୀ କରାଯାଇଛି, ଏଠାରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରୁ କୃଷକ ସାଥୀମାନେ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ମୋତେ କୁହନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳର ଖାଦ୍ୟପେୟ, ରହଣି-ସହଣୀ, ପର୍ବ-ପର୍ବାଣୀ ଯାହା କିଛି ଅଛି ତାହା ଆମ କୃଷି ଫସଲ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୁଏ ନାହିଁ? ଯେତେବେଳେ ଆମର ସଭ୍ୟତା କୃଷି ସହିତ ଏତେ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା, ସେତେବେଳେ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଆମର ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ କେତେ ସମୃଦ୍ଧ ଥିଲା?, କେତେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ରହିଥିବେ? ସେଥିପାଇଁ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଜୈବିକ ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଛି, ପ୍ରାକୃତିକ ବିଷୟରେ କଥା କହୁଛି, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟାକ ଟୁ ବେସିକର କଥା କହୁଛି, ସେତେବେଳେ ଏହାର ମୂଳ ଭାରତ ସହିତ ସଂଯୋଗ ହେବାର ଦେଖାଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ, ଏଠାରେ କୃଷି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ବିଦ୍ୱାନ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ବିଷୟରେ ବ୍ୟାପକ ଗବେଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ଜାଣିଥିବେ ଆମର ଏଠାରେ ଋଗବେଦ ଏବଂ ଅଥର୍ବ ବେଦରୁ ନେଇ ଆମର ପୁରାଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୃଷି-ପରାଶର ଏବଂ କାଶ୍ୟପୀୟ କୃଷି ସୁକ୍ତ ଭଳି ପ୍ରାଚୀନ ଗ୍ରନ୍ଥଗୁଡ଼ିକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣରେ ତାମିଲନାଡୁର ସନ୍ଥ ତିରୁବଲୁୱର ଜୀଙ୍କ ଠାରୁ ନେଇ ଉତ୍ତରରେ କୃଷି କବି ଘାଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମର କୃଷି ଉପରେ କେତେ ପ୍ରକାରରେ ଗବେଷଣା କରାଯାଛି । ଯେପରି ଏକ ଶ୍ଲୋକ ରହିଛି-
ଗୋହିତ: କ୍ଷେତ୍ରଗାମି ଚ,
କାଲଜୋ ବୀଜ-ତତ୍ପର: ।
ବିତଂଦ୍ର: ସର୍ବ ଶଶ୍ୟାଢ଼୍ୟ:
କୃଷକୋ ନ ଅୱସିଦତି । ।
କୃଷକମାନେ କଷ୍ଟ ପାଆନ୍ତି ନାହିଁ । ଅର୍ଥାତ ଯିଏ ଗୋ ଧନର, ପଶୁମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ବିଷୟରେ ଜାଣିଥିବ, ପାଣିପାଗ ସମୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିଥିବ, ବିହନ ବିଷୟରେ ଜାଣିଥିବ ଏବଂ ଅଳସୁଆ ହୋଇ ନ ଥିବ । ଏପରି କୃଷକ କଦାପି ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ିବେ ନାହିଁ, ଗରିବ ହୋଇପାରିବେ ନାହିଁ । ଏହି ଗୋଟିଏ ପଦ୍ଧତି ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷର ସୂତ୍ର ଅଟେ, ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଦେଇଥାଏ । ଏଥିରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ସମସ୍ତ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ଉପଲବ୍ଧ । ସେହିଭଳି ମାଟି କିପରି ଉର୍ବର ହେବ, କେଉଁ ଫସଲରେ ଜଳ ପ୍ରୟୋଗ କରିବେ, କିପରି ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବେ ସେଥିପାଇଁ କେତେ ସୂତ୍ର ଦିଆଯାଇଛି । ଅନ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଲୋକପ୍ରିୟ ପଦ ହେଉଛି-
ନେରୁତ୍ୟାର୍ଥ ହିଘାନ୍ୟାନଂ ଜଲଂ ଭାଦ୍ରେ ବିମୋଚୟେତ ।
ମୂଲ ମାତ୍ରନ୍ତୁ ସଂସ୍ଥାପ୍ୟ କାର୍ଯେ୍ୟାଜ୍ଜଯ ମୋକ୍ଷଣମ । ।
ତାହା ହେଉଛି ଫସଲକୁ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଭୋଦୁଆ ମାସରେ ଜଳକୁ ବାହାର କରିବା ଉଚିତ । ଜଳ କେବଳ ମୂଳ ପାଇଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିବା ଉଚିତ । ସେହିଭଳି କବି ଘାଗ ମଧ୍ୟ ଲେଖିଛନ୍ତି-
ଗହମ ବାହେଁ, ଚନା ଦଲାୟେ
ଧାନ ଗାହେଁ, ମକା ନିରାୟେ
ଉଖ କସାଏ । ।
ତାହା ହେଉଛି ବହୁ ଅସ୍ତ୍ର ଧରିଲେ ଗହମ, ଖୋଳିଲେ ଚଣା, ବାରମ୍ବାର ପାଣି ପାଇଲେ ଧାନ, ନିରାନେରେ ମକା ଏବଂ ପାଣିରେ ଛାଡ଼ିଲା ପରେ ଆଖୁ ଫସଲ ଭଲ ହୋଇଥାଏ । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ, ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ତାମିଲନାଡୁର ସନ୍ଥ ତିରୁ ବଲୁବର ଜୀ ମଧ୍ୟ କୃଷି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ସୂତ୍ର ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ-
ତୋଡି-ପୁଡୁଡୀ କଛା ଉଣାକ୍କିନ
ପିଣ୍ଡିଥେରୁବୁମ ବେଂଡାଦ ସାଳପ ପଡ୍ଡୁମ ।
ଅର୍ଥାତ ଯଦି ଜମି ଶୁଖିଯାଏ ତେବେ ପୃଥିବୀରେ ଏକ ଆଉନ୍ସକୁ ଏକଚତୁର୍ଥାଂଶକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ହୁଏ, ତେବେ ଏହା ହାତଗଣତି ଖତ ବିନା ମଧ୍ୟ ବହୁ ପରିମାଣରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ସାଥୀମାନେ,
କୃଷି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆମର ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନକୁ ଆଗକୁ ନା କେବଳ ଶିଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ବରଂ ଆଧନୁିକ ଯୁଗ ପାଇଁ ଏହା ତୀକ୍ଷ୍ଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏହି ଦିଗରେ ଆମକୁ ନୂତନ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆଧୁନିକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଢାଞ୍ଚାରେ ପକାଇବାକୁ ହେବ । ଏହି ଦେଶରେ ଆମର ସିଏଆର ଭଳି ସଂସ୍ଥାନର, କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର, କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ବଡ଼ ଭୂମିକା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ତଥ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆମେ କେବଳ ରିସର୍ଚ୍ଚ, କାଗଜପତ୍ର ଏବଂ ଥିଓରୀ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ସୀମିତ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ, ଏହାକୁ ଏକ ବ୍ୟବହାରିକ ସଫଳତାରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଲ୍ୟାବରୁ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଆମର ଯାତ୍ରା ହେବ । ଏହାର ଆରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ ଆମର ଏହି ସଂସ୍ଥା କରିପାରିବେ । ଆପଣ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ନେଇପାରିବେ ଯେ ଆପଣ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ପ୍ରାକୃତିକ କ୍ଷେତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ନେଇପାରିବେ । ଆପଣ ଯେତେବେଳେ ଏହା କରି ଦେଖାଇବେ, ସେତେବେଳେ ଏହା ସଫଳତାର ସହ ସମ୍ଭବ ହେବ । ସେତେବେଳେ ସାଧାରଣ ମଣିଷ ମଧ୍ୟ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦେବେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ନୂତନ ଶିଖିବା ସହିତ ଆମେ ସେହି ଭୁଲଗୁଡ଼ିକୁ ଭୁଲିଯିବାକୁ ମଧ୍ୟ ହେବ, ଯାହା ଚାଷ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଆସିଯାଇଛି । ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କ୍ଷେତରେ ନିଅାଁ ଲଗାଇଲେ ମାଟିର ଉର୍ବରତା କମିଯାଇଥାଏ, ଆମକୁ ଦେଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ମାଟି ବୁଝିବା ପରି ଏବଂ ଏହି ଜିନିଷ ଗରମ ହେଲେ ମାଟି ପରି, ଏହା ଇଟା ରୂପରେ ପରିଣତ ହୋଇଥାଏ । ଏବଂ ଇଟା ଏତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୁଏ ଯେ ଏହା ଏକ କୋଠା ହୋଇଯାଏ । କିନ୍ତୁ ଫସଲର ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ଜାଳିବା ପାଇଁ ଆମର ଏକ ପରମ୍ପରା ଅଛି । ଜାଣନ୍ତୁ ଯଦି ମାଟି ଜଳିଯାଏ ଇଟାରେ ପରିଣତ ହୋଇଥାଏ, ତଥାପି ଆମେ ମାଟି ଗରମ କରିଥାଉ । ସେହିଭଳି ଏକ ଭ୍ରମ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଯେ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ବିନା ଫସଲ ଭଲ ହେବ ନାହିଁ, ଯେଉଁଠାରେ ସତ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିପରୀତ ଅଟେ । ପୂର୍ବରୁ ସେଠାରେ କୌଣସି ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ନ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଅମଳ ଭଲ ଥିଲା । ମାନବିକତାର ବିକାଶର ଇତିହାସ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ । ସମସ୍ତ ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ତ୍ୱେ କୃଷି ଯୁଗରେ ମାନବିକତା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା । କାରଣ ସେତେବେଳେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ସଠିକ ଉପାୟରେ କରାଯାଉଥିଲା, ଲୋକମାନେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଶିଖୁଥିଲେ । ଆଜି ଶିଳ୍ପ ଯୁଗରେ ଆମ ପାଖରେ ଟୋକ୍ନୋଲୋଜୀର ଶକ୍ତି ରହିଛି, କେତେ ସମ୍ବଳ ଅଛି, ପାଣିପାଗ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଅଛି! ଏବେ ଆମେ ଚାଷୀମାନେ ମିଳିମିଶି ଏକାଠି କାମ କରି ଏକ ନୂତନ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା । ଦୁନିଆ ଯେତେବେଳେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତାରେ ଅଛି ତାହାର ବାଟ ଖୋଜିବାରେ ଭାରତର ଚାଷୀ ନିଜର ପରମ୍ପରାଗତ ଜ୍ଞାନର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଆମେ ମିଳିମିଶି କିଛି କରିପାରିବା ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷରୁ ଯେଉଁମାନେ ଅଧିକ ଉପକୃତ ହେବେ, ସେମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଆମ ଦେଶର ୮ଠ ପ୍ରତିଶତ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ । ସେହି ଛୋଟ କୃଷକ, ଯାହା ପାଖରେ ଦୁଇ ହେକ୍ଟରରୁ କମ ଜମି ଅଛି । ଏହି କୃଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ରାସାୟନିକ ସାରା ପାଇଁ ବହୁତ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଥାନ୍ତି, ଯଦି ସେମାନେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଆଡ଼କୁ ଯାଆନ୍ତି ତେବେ ସେମାନଙ୍କର ଅବସ୍ଥା ଭଲ ହେବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଉପରେ ଗାନ୍ଧିଜୀଙ୍କ ଏହି ବିବୃତ୍ତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଖାପ ଖାଉଛି । ଯେଉଁଠାରେ ଶୋଷଣ ହେବ, ପୁଷ୍ଟିକର ହେବ ନାହିଁ । ଗାନ୍ଧିଜୀ କହୁଥିଲେ ଯେ ମାଟି ବୁଲାଇବାକୁ ଭୁଲିଯିବା, କ୍ଷେତକୁ ଭୁଲିଯିବା ଏକ ପ୍ରକାରରେ ନିଜକୁ ଭୁଲିଯିବା ଭଳି । ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ଏହାର ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି । ନିକଟ ଅତୀତରେ ହଜାର ହଜାର କୃଷକ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଆପଣାଇଛନ୍ତି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ ଯାହା ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କର ଅଟେ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପରମ୍ପରାଗତ କୃଷି ବିକାଶ ଯୋଜନାରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏଥିରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ ଏହି ଚାଷ ଆଡକୁ ଯିବା ପାଇଁ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ଦିଅଯାଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, ସେହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଅଭିଜ୍ଞତା ଉତ୍ସାହଜନକ ଅଟେ । ଗୁଜୁରାଟରେ, ଆମେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଉପରେ ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ଉଦ୍ୟମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ଆଜି ଏହାର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଗୁଜୁରାଟର ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ଦେଖାଯାଉଛି । ସେହିଭଳି ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଚାଷ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଆଜି ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ଏକ ଜନ ଆନେ୍ଦାଳନ କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିିବି । ଏହି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଞ୍ଚାୟତର ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ଗାଁ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ହେବା ଜରୁରୀ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହି ପ୍ରୟାସ କରିପାରିବା । ଏବଂ ମୁଁ କୃଷକ ଭାଇମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହେଁ । ସମସ୍ତ ଭୂମିରେ ଏହା ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ । ଟିକେ ନିଜେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତୁ । ଚାଲନ୍ତୁ ଏହାର ଏକ ଛୋଟ ଅଂଶ ନେବା, ଅଧା କ୍ଷେତ୍ର ନେବା, କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ନେବା; ଏକ ଅଂଶ ଠିକ କରିବା ଏବଂ ଏଥିରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା । ଯଦି ଆପଣ ଏହାର ଲାଭ ଦେଖନ୍ତି, ତେବେ ଏହାକୁ ଟିକିଏ ବିସ୍ତାର କରନ୍ତୁ । ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆପଣ ଧୀରେ ଧୀରେ କ୍ଷେତ୍ରର ଏହି ପାଶ୍ୱର୍କୁ ଯିବେ । ଆପଣ ପରିସର ବିସ୍ତାର କରିବେ । ମୁଁ ମୋର ସମସ୍ତ ବିନିଯୋଗ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଜୈବିକ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷରେ, ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣରେ ଅଧିକ ବିନିଯୋଗ କରିବାର ଏବେ ସମୟ । ଏଥିପାଇଁ କେବଳ ଦେଶ ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ବଜାର ଆମକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି, ଆସିବାର ସମ୍ଭାବନା ପାଇଁ ଆମକୁ ଆଜି କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ପ୍ରକୃତିର ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ଆମକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତର ସମାଧାନ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୁଁ ବିଶ୍ୱକୁ ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲି, ଯେପରିକି ଜୀବନ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମିଶନ । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ଯାଉଛି, ଭାରତର କୃଷକ ଏହା କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ମାତା ଭାରତୀଙ୍କୁ ରାସାୟନିକ ସାର ଏବଂ କୀଟନାଶକରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେବା । ଏକ ସୁସ୍ଥ ପୃଥିବୀ, ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାନ୍ତୁ । ଆଜି ଦେଶ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇଛି । ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ହିଁ ହୋଇପାରିବ ଯେତେବେଳେ ଏହାର କୃଷି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୁଏ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୁଅନ୍ତି, ଏବଂ ଏହା ଘଟିପାରେ ଯେତେବେଳେ ଅପ୍ରାକୃତିକ ସାର ଏବଂ ଔଷଧ ବଦଳରେ ମା ଭାରତୀର ପାଟିକୁ ଗୋବର-ଧନ ସହିତ ପ୍ରାକୃତିକ ଉପାଦାନ ସହିତ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥାଉ । ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ହିତରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷର ହିତରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କ ହିତରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ଏକ ଜନ ଆନେ୍ଦାଳନ କରିବୁ, ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ମୁଁ ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି । ସମଗ୍ର ଗୁଜୁରାଟରେ ଏହାକୁ ଏକ ଜନଆନେ୍ଦାଳନ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଦଳର ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ସମଗ୍ର ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରିଥିବାରୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!