ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ରୁଷିଆ ଏକବିଂଶ ବାର୍ଷିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ
06 DEC 2021 10:28PM by PIB Bhubaneswar
ରୁଷିଆର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଭ୍ଲାଦିମିର ପୁଟିନ୍ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସହ ଏକବିଂଶ ଭାରତ-ରୁଷ ବାର୍ଷିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ଚଳିତ ଡିସେମ୍ବର ୬ ତାରିଖରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଗସ୍ତରେ ଆସିଥିଲେ ।
୨-ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପୁଟିନଙ୍କ ସହ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିନିଧିଦଳ ଭାରତ ଆସିଥିଲା । ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ପରିବେଶରେ ରୁଷ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ପୁଟିନ ଓ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୋଇଥିଲା । ଦୁଇଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓ ବିଶେଷାଧିକୃତ ରଣକୌଶଳାତ୍ମକ ଅଂଶୀଦାରୀ (ସ୍ପେଶାଲ ଆଣ୍ଡ ପ୍ରିଭିଲେଜ୍‌ଡ ଷ୍ଟାଟେଜିକ୍ ପାର୍ଟନରସିପ୍‌) ରହିଛି ତାହା କୋଭିଡ ମହାମାରୀର ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ୱେ ସନ୍ତୋଷଜନକଭାବେ ଆଗେଇ ଚାଲିଥିବାରୁ ଦୁଇ ନେତା ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୧ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଦୁଇ ଦେଶର ବୈଦେଶିକ ଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ୨+୨ ବୈଠକ ଏବଂ ସାମରିକ ଓ ସାମରିକ-ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଆନ୍ତଃ ସରକାରୀ ଆୟୋଗର ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିବାରୁ ଦୁଇ ନେତା ଏହାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ।
୩-ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥନୀତିକ ସହଯୋଗକୁ ଅଧିକ ବଢାଇବା ଉପରେ ଦୁଇ ନେତା ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିବା ସହ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗକୁ ଅବ୍ୟାହତ ରଖିବାକୁ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ । ପାରସ୍ପରିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶର ସଫଳତା ଘେନି ଉଭୟ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକଟ କରିବା ସହ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହି ଆଲୋଚନା ଅବସରରେ ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣ ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ କରିଡର (ଆଇଏନ୍‌ଏସ୍‌ଟିସି)ର ଗୁରୁ୍‌ତ୍ୱ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଚେନ୍ନାଇ-ଭ୍ଲାଡିଭଷ୍ଟକ ମାରିଟାଇମ୍ କରିଡର ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉତ୍‌ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା । ରୁଷର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳ ବିଶେଷକରି ସେ ଦେଶର ଦୂର-ପ୍ରାଚ୍ୟ ଇଲାକା ସହ ଭାରତୀୟ ରାଜ୍ୟ ସମୂହଙ୍କର ଅନ୍ତଃ ଆଞ୍ଚଳିଳ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଦୁଇନେତା ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । କୋଭିଡ ବିରୋଧରେ ଚାଲିଥିବା ଲଢେଇରେ ଦୁଇ ଦେଶଙ୍କର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଅତି ଜଟିଳ ସମୟରେ ଦୁଇପକ୍ଷ ପରସ୍ପରକୁ ମାନବିକତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଯେଉଁସବୁ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ କରିଛନ୍ତି ତାହାକୁ ଉଭୟ ନେତା ତାରିଫ କରିଥିଲେ ।
୪- ଦୁଇ ନେତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଓ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ କରୋନା ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିର ପୁନରୁ୍‌ଦ୍ଧାର ଓ ଆଫାଗାନିସ୍ଥାନ ବିଷୟ ସ୍ଥାନ ପାଇଥିଲା । ଆଫଗାନିସ୍ଥାନ ଘେନି ଦୁଇ ଦେଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଓ ଚିନ୍ତା ସମାନ । ଆଫଗାନିସ୍ଥାନର କଥାବାର୍ତ୍ତା ସହଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଦୁଇଦେଶର ଜାତୀୟ ନିରାପତ୍ତା ପରାମର୍ଶଦାତା (ଏନ୍‌ଏସ୍‌ଏ) ସ୍ତରରେ ଯେଉର୍ଁ କାର୍ଯସୂଚୀ ଓ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି ତାହାକୁ ଦୁଇନେତା ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ନେତା କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଓ ରୁଷିଆ ଅନେକ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରଖିଛନ୍ତି । ଜାତିସଂଘର ନିରାପତ୍ତା ଜାତିସଂଘ ନିରାପତ୍ତା ପରିଷଦ ସମେତ ବହୁ ପାକ୍ଷିକ ମଞ୍ଚରେ ଦୁଇ ଦେଶ ନିଜର ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ନିବିଡ ଓ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଏକମତ । ଭାରତ ଏବେ ନିରାପତ୍ତା ପରିଷଦର ଅସ୍ଥାୟୀ ସଭ୍ୟପଦ ପାଇବା ସହିତ ୨୦୨୧ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବ୍ରିକ୍ସ ସମ୍ମିଳନୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ପଦ ସଫଳତାର ସହିତ ନିର୍ବାହ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ରୁଷିଆ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ପୁଟିନ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଏବେ ରୁଷିଆ ଆର୍କିଟିକ୍ କାଉନସିଲର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିବା ଯୋଗୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପୁଟିନକୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
୫-ଦୁଇ ନେତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଶିଖର ଆଲୋଚନା ପରେ ଏକ ମିଳିତ ଘୋଷଣାନାମା ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ଏହି ଘୋଷଣା ନାମାର ନାମ ରଖାଯାଇଛି, “ଇଣ୍ଡିଆ-ରୁଷିଆ : ପାର୍ଟନରସିପ୍ ଫର ଫିସ୍‌, ପ୍ରଗ୍ରେସ ଆଣ୍ଡ ପ୍ରସ୍ପରିଟି” (ଭାରତ-ରୁଷିଆ:ଶାନ୍ତି, ପ୍ରଗତି ଓ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅଂଶୀଦାରୀ) । ଏଥିରେ ଦୁଇ ଦେଶର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କ ଓ ଏହାର ଭବିଷ୍ୟତର ଯଥାର୍ଥ ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଛି । ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ପୁଟିନଙ୍କ ଏହି ଗସ୍ତ ଅବସରରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଉଭୟ ସରକାରୀ ଓ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟରେ ଚୁକ୍ତି ଓ ବୁଝାମଣାପତ୍ରମାନ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ, ଊର୍ଜା, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ବୌଦ୍ଧିକ ସ୍ୱତ୍ୱାଧିକାର, ମହାକାଶ ଓ ବାହ୍ୟ ଅନ୍ତରୀକ୍ଷ, ଭୂତାତ୍ୱିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ, ସାଂସ୍କୃତିକ ବିନିମୟ ଓ ଶିକ୍ଷା ଆଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହା ଆମ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରତିଫଳନ ।
୬-୨୦୨୨ରେ ଭାରତ ଓ ରୁଷିଆ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ଦ୍ୱାବିଂଶ ବାର୍ଷିକ ଶିଖର ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ସେଥିରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ରୁଷିଆ ଯିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମୋଦୀଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ପୁଟିନ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
21st India – Russia Annual Summit
06 DEC 2021 10:28PM by PIB Delhi
President of the Russian Federation, H.E. Mr. Vladimir Putin, paid a working visit to New Delhi on 06 December 2021 for the 21st India – Russia Annual summit with Prime Minister Shri Narendra Modi.
2. President Putin was accompanied by a high level delegation. Bilateral talks between Prime Minister Modi and President Putin were held in a warm and friendly atmosphere. The two leaders expressed satisfaction at the sustained progress in the ‘Special and Privileged Strategic Partnership’ between both countries despite the challenges posed by the Covid pandemic. They welcomed the holding of the first meeting of the 2+2 Dialogue of Foreign and Defence Ministers and the meeting of the Inter-Governmental Commission on Military & Military-Technical Cooperation in New Delhi on 6 December 2021.
3. The leaders underscored the need for greater economic cooperation and in this context, emphasized on new drivers of growth for long term predictable and sustained economic cooperation. They appreciated the success story of mutual investments and looked forward to greater investments in each others’ countries. The role of connectivity through the International North-South Transport Corridor (INSTC) and the proposed Chennai - Vladivostok Eastern Maritime Corridor figured in the discussions. The two leaders looked forward to greater inter-regional cooperation between various regions of Russia, in particular with the Russian Far-East, with the States of India. They appreciated the ongoing bilateral cooperation in the fight against the Covid pandemic, including humanitarian assistance extended by both countries to each other in critical times of need.
4. The leaders discussed regional and global developments, including the post-pandemic global economic recovery, and the situation in Afghanistan. They agreed that both countries share common perspectives and concerns on Afghanistan and appreciated the bilateral roadmap charted out at the NSA level for consultation and cooperation on Afghanistan. They noted that both sides shared common positions on many international issues and agreed to further strengthen cooperation at multilateral fora, including at the UN Security Council. President Putin congratulated Prime Minister Modi for India’s ongoing non-permanent membership of the UN Security Council and successful Presidency of BRICS in 2021. Prime Minister Modi congratulated Russia for its ongoing chairmanship of the Arctic Council.
5. The Joint Statement titled India-Russia: Partnership for Peace, Progress and Prosperity aptly covers the state and prospects of bilateral ties. Coinciding with the visit, several Government-to-Government Agreements and MoUs, as well as those between commercial and other organizations of both countries, were signed in different sectors such as trade, energy, science & technology, intellectual property, outer space, geological exploration, cultural exchange, education, etc. This is a reflection of the multifaceted nature of our bilateral partnership.
6. President Putin extended an invitation to Prime Minister Modi to visit Russia for the 22nd India-Russia Annual Summit in 2022.