Ministry of Health and Family Welfare
Centre reviews Public Health Response to COVID-19 in the light of emergence of OMICRON and Progress of Vaccination with States/UT
States advised to enhance testing, surveillance and prompt dispatch of samples to INSACOG labs for genome Sequencing
Optimal Utilization of ECRP-II to strengthen critical Hospital Infrastructure
Operationalization of PSA plants, Oxygen Concentrators & Ventilators stressed
Adequate Buffer Stock of Critical Drugs to be maintained across States
09 DEC 2021 2:08PM by PIB Delhi
The five-fold strategy of Test-Track-Treat-Vaccinate-adherence to COVID Appropriate Behaviour (CAB) was highlighted as the mainstay of public health response strategy for effective and timely control and management of COVID19 and its variants by Union Health Secretary Shri Rajesh Bhushan as he reviewed the public health preparedness to the Omicron variant of COVID-19 and progress of vaccination with Health Secretaries and NHM MDs of States and UTs, through video conference (VC) today. Dr Balram Bhargava, DG (ICMR) and Secy (DHR) as well as Dr Rajesh Gokhale, Secretary, DBT were also present.
States and UTs were urged to enhance testing and focus on surveillance to ensure early identification of the suspected cases for their prompt isolation and further clinical management. They were advised to ensure availability of PT-PCR testing in all districts. Districts reporting higher case positivity were alerted to monitor the case trajectory on a regular basis, and to promptly dispatch positive samples to the mapped INSACOG (Indian SARS-CoV-2 Genomics Consortium) labs for whole genome sequencing. Close monitoring of new emerging hotspots/clusters, breakthrough and re-infection cases, and prompt investigation of such events by the Rapid Response Teams was discussed. It was re-emphasised that all contacts for positive patients are to be traced and tested as per protocol as quickly as possible.
Based on the information of international travelers from ‘at risk’ countries from Air Suvidha portal, district-wise monitoring of international passengers who have tested negative on arrival with focus on symptomatic cases, was highlighted. In view of the forthcoming winter season, they were advised that prevalence of influenza-like illness (ILI) / severe acute respiratory infection (SARI) and respiratory distress symptoms needs to be closely monitored. Review of monitoring mechanism for effective home isolation was stressed.
In order to ensure that all hospital infrastructure is ready for any possible surge in cases, States/UTs were advised to review their readiness for providing quality medical care. They need to ensure that funds released by Government of India under ECRP-II are being utilised for creating and strengthening health infrastructure, and 100% matching funds are promptly released by States to the State Health Societies. As the progress of the funds utilisation at the field level is being reviewed by the Health Ministry, information on progress of funds utilisation needs to be filled in the portal created for the purpose. It needs to be ensured that al health facilities at the field level have functional ventilators, PSA plants, oxygen concentrators etc. States were informed that many ventilators supplied by the Centre are still lying unpacked and unused at some field hospitals, with consumables not being procured & made available by the States. This needs to be reviewed immediately to ensure that all PSA Oxygen plants, Oxygen concentrators and ventilators are installed and functioning.
The Health Secretary also urged the States to ensure to maintain adequate buffer stock for the eight critical drugs identified in clinical treatment of COVID-19; the Guidelines for these were shared with States in July 2021.
Underscoring the critical importance of vaccination drive, States were advised to continue increasing the pace and coverage of COVID19 nationwide vaccination drive with focus on the ongoing ‘Har GharDastak’ campaign for ensuring full vaccination of all eligible population, with regular monitoring at the village and district levels. In order to keep rumours at bay and address issues of vaccine hesitancy, States/UTs suggested to organise evidence-informed awareness campaigns with regular media briefings.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
রাজ্যশিং/য়ু.তি.গা লোইননা কেন্দ্রনা নৌনা থোক্লক্লিবা ওমিক্রোন অসি য়েংলগা কোবিদ-১৯গী পব্লিক হেল্থ রেস্পোন্স অমদি ভেক্সিনেসনগী প্রোগ্রেস য়েংশিনখ্রে
রাজ্যশিংনা তেস্তিং, সর্ভিলেন্স হেন্না তৌনবা অমদি জিনোম সিক্বেন্সিংগীদমক সেম্পলশিং ইন্সাকোগ লেবশিংদা থানবা পাউতাক পীখ্রে
মরু ওইবা হোস্পিতাল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবগীদমক ই.সি.আর.পি.- II খ্বাইদগী ফবা মওংদা শিজিন্নগদবনি
পি.এস.এ. প্লান্তশিং, ওক্সিজেন কন্সেন্ত্রেতরশিং অমদি ভেন্তিলেতরশিং মথৌ তৌহন্নবা ফোংদোকখ্রে
রাজ্যশিংদা মরু ওইবা দ্রগশিংগী বফর স্তোক মরাং-কাইনা থমগদবনি
09 DEC 2021 2:08PM by PIB Imphal
ঙসি কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ ভুসননা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা(ভি.সি.)রাজ্যশিং অমদি য়ু.তি.শিংগী হেল্থ সেক্রেতরীশিং অমসুং এন.ঐচ.এম. এম.দি.শিংগা লোইননা কোবিদ-১৯ ওমিক্রোন ভেরিয়েন্তগী লৌখৎলিবা পব্লিক হেল্থ প্রিপেয়র্দনেস অমদি ভেক্সিন কাপ্পগী খোঙজেল অদু য়েংশিল্লদুনা কোবিদ-১৯ অমসুং মদুগী ভেরিয়েন্তশিং অসি ইফেক্তিব ওইনা অমদি মতম-চানা ঙাকথোক্তুনা থম্নবা অমসুং থেংননবগীদমক তেস্ত-ত্রেক-ত্রীত-ভেক্সিন কাপ্পা-কোবিদকা চুনরবা শাজৎ চৎপা হায়রিবা স্ত্রাতিজী মঙা অসি পব্লিক হেল্থ রেস্পোন্স স্ত্রাতিজীগী য়াম্না মরু ওইবা শরুক্নি হায়না ফোংদোকখি৷ দি.জি.(আই.সি.এম.আর.) অমসুং সেক্রেতরী(দি.ঐচ.আর.) দা. বালরাম ভর্গব অমদি দি.বি.তি.গী সেক্রেতরী দা. রাজেশ গোখালেসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি৷
চিংনরিবা মীওইশিংবু অথুবা মতমদা ময়ামদগী তোখায়না থম্নবা অমদি মখাতানা ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত চত্থনবগীদমক চিংনবা কেসশিং ঙন্না খন্দোকপা ঙম্নবা তেস্তিং অমসুং সর্ভিলেন্সতা মীৎয়েং চংনবা রাজ্যশিং অমদি য়ু.তি.শিংদা তকশিনখি৷ জিলা পুম্নমক্তা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তিং ফংহন্নবা মখোয়দা পাউতাক পীখি৷ চাং-নাইবা মওং অমদা কেস ত্রাজেক্তরী য়েংশিন্নবা অমদি জিনোম সিক্বেন্সিংগীদমক পোজিতিব সেম্পলশিং অদু মতম-চানা মেপ ইন্সাকোগ(ইন্দিয়ন সার্স-কোব-২ জিনোমিক্স কন্সোর্তিয়ম) লেবশিংদা থানবা পোজিতিব কেস ৱাংলি হায়না রিপোর্ত তৌরক্লিবা জিলাশিংদা খঙহনখি৷ রেপিদ রেস্পোন্স তীমশিংনা নৌনা থোক্লক্লিবা হোস্পোতশিং/ক্লস্তরশিং, ব্রেকথ্রু অমসুং রি-ইনফেক্সন কেসশিং কুপ্পা য়েংশিন্নবা অমদি মতম চানা থিজিন-হুমজিন্নবা খন্ন-নৈনখি৷ প্রোতোকোলগী মতুং ইন্না হেক ঙম্লিবখৈ অথুবা মতমদা পোজিতিব ওইরিবা পেসেন্তশিংগী শোক্ন-শম্নরুবা মীওই খুদিংমক ত্রেস অমসুং তেস্ত তৌগদবনি হায়না অমুক্কা হন্না ফোংদোকখি৷
এয়র সুবিধা পোর্তেলদগী ফংখিবা খুদোংথিবা ৱাংলিবা লৈবাকশিংদগী লাক্লিবা ইন্তরনেস্নেল ত্রাবেল্লরশিংগী ইনফোর্মেসন অসিগী মতুং ইন্না, সিম্তোমেতিক কেসশিংদা মীৎয়েং থমদুনা এরাইবেলদা নেগেতিব ওইখ্রবা ইন্তরনেস্নেল পেসেঞ্জরশিং অদু জিলা-জিলাগী ওইনা য়েংশিন্নবা পনখি৷ লাক্কদৌরিবা নিংথম পান্থা অসি য়েংলগা, ইনফ্লুয়েঞ্জা-লাইক ইলনেস(আই.এল.আই.)/সেবিয়র এক্যুইত রেস্পিরেতরী ইনফেক্সন(এস.এ.আর.আই.) অমসুং রেস্পিরেতরী দিস্ত্রেস সিম্তোমশিং অসি কুপ্না য়েংশিনবা মরু ওই হায়না মখোয়না পাউতাক পীখি৷ ইফেক্তিব হোম আইসোলেসনগীদমক মোনিতরিং মেকানিজম য়েংশিন্নবসু পনখি৷
কেস মশিং হেনগৎলকপা য়ারিবা অসিগীদমক হোস্পিতাল ইনফ্রাস্ত্রকচর পুম্নমকপু শেম-শাদুনা থম্নবা, হোস্পিতালশিংনা ক্বালিতী মেদিকেল কেয়র ফংহন্নবা শেম-শাদুনা লৈরিবরা হায়বদু য়েংশিন্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা পাউতাক পীখি৷ ই.সি.আর.পি.-IIগী মখাদা ভারত সরকারনা থাদরক্লিবা ফন্দশিং অসি হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা অমদি মপাঙ্গল লৈহনবদা শিজিন্নব্রা হায়বদু য়েংশিন্নবা অমদি রাজ্যশিংনা স্তেত হেল্থ সোসাইতীশিংদা থাদরিবা ফন্দশিং অদু ১০০% চানব্রা হায়না মখোয়না য়েংবা মরু ওই৷ ফিল্দ লেবেলদা ফন্দশিং শিজিন্নবগী প্রোগ্রেস অসি হকশেল মন্ত্রালয়না য়েংশিল্লিবনা, ফন্দশিং শিজিন্নবদা ফংলিবা প্রোগ্রেস অদুগী ই-পাউ অদু হিরম অসিগীদমক শেম্লিবা পোর্তেলদা মেনশিনগদবনি৷ ফিল্দ লেবেলদা ফংলিবা হেল্থ ফেসিলিতী পুম্নমক্তা মথৌ-নিংথিনা তৌবা ভেন্তিলেতরশিং, পি.এস.এ. প্লান্তশিং, ওক্সিজেন কন্সেন্ত্রেতরশিংনচিংবা ফংহনবা দরকার ওই৷ কেন্দ্রনা থাদখিবা ভেন্তিলেতর কয়া অমা পোকেজ কাইদনা অমদি শিজিন্নদনা ফিল্দ হোস্পিতাল খরদা থম্মী হায়না রাজ্যশিংদা খঙহনখি৷ পি.এস.এ ওক্সিজেন প্লান্ত, ওক্সিজেন কন্সেন্ত্রেতরশিং অমদি ভেন্তিলেতর পুম্নমক ইন্সতোল্দ তৌদুনা মথৌ তৌহন্নবা মসিবু অথুবা মতমদা য়েংশিনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই৷
কোবিদ-১৯গী ক্লিনিকেল ত্রিতমেন্তদা শিজিন্নরিা মরু ওইবা দ্রগ নিপান অসিগী বফর স্তোক মরাং-কাইনা থম্নবা হেল্থ সেক্রেতরীনসু রাজ্যশিংদা তাকশিনখি; হায়রিবশিং অসিগী গাইদলাইনশিং অদুসু রাজ্যশিংদা ২০২১গী জুলাই থাদা সেয়র তৌখি৷
ভেক্সিনেসন দ্রাইবকী মরু ওইবা অদু পল্লদুনা, খুঙ্গং অমসুং জিলাগী থাকশিংদা চাং-নাইনা য়েংশিন্দুনা ইলিজিবল ওইরবা মীওই খুদিংমক মপুং-ফানা ভেক্সিন কাপথোকহন্নবগীদমক হৌজিক হৌজিক চত্থরিবা ‘হর ঘর দস্তক’ কেম্পেন্দ অসিদা মীৎয়েং থমদুনা লৈবাক শিনবা থুংনা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন কাপ্নবা চত্থরিবা দ্রাইব অসিগী খোঙজেল অমদি কভরেজ মখাতানা হেনগৎহন্নবা রাজ্যশিংদা পাউতাক পীখি৷ ভেক্সিন কাপ্পগী মতাংদা লান্না পাউ শন্দোক্লিবা অমদি ভেক্সিনগী মতাংদা চমম্নবা লৈরিবা ইসুশিং অসি থেংননবগীদমক, রিগুলর মেদিয়া ব্রিফিংশিংগা লোইননা ইবিদেন্স-ইনফোর্ম এৱার্নেস কেম্পেন্দশিং শিন্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা খঙহনখি৷