ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଡେରାଡୁନରେ ପ୍ରାୟ ୧୮ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• “ଆଜି ଭାରତ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷକୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବିନିଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଭାରତର ନୀତି ହେଉଛି “ଗତିଶକ୍ତି” ଦୁଇରୁ ତିନିଗୁଣ ଅଧିକ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ।
• “ଆମର ପବର୍ତଗୁଡିକ କେବଳ ଆମ ବିଶ୍ୱାସ ଓ ସଂସ୍କୃତିର ଦୁର୍ଗ ନୁହେଁ ବରଂ ଆମ ଦେଶ ସୁରକ୍ଷାର ଦୁର୍ଗ ସଦୃଶ । ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଆମ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣ ସୁଗମ କରିବ ହେଉଛି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା”
• “ସରକାର ଆଜି ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଦେଶର ଚାପର ବଶବର୍ତ୍ତୀ ହେବ ନାହିଁ। ଆମେ ସବୁବେଳେ ଦେଶ ଆଗ ସବୁବେଳେ ଆଗ ମନ୍ତ୍ରରେ ଦୀକ୍ଷିତ”
• “ଆମେ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଯୋଜନା ଆଣୁ, ଆମେ ତାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଆଣୁଛୁ ବିନା ବାଛବିଚାରରେ । ଆମେ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତି ନ କରି ଜନସେବାକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଉଛୁ । ଦେଶକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ।
04 DEC 2021 3:17PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଡେରାଡୁନଠାରେ ପ୍ରାୟ ୧୮ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏଥି ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଦିଲ୍ଲୀ-ଡେରାଡୁନ ଆର୍ଥିକ କରିଡର (ଇଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ପାରିପାଶ୍ୱିର୍କ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ଜଙ୍କସନରୁ ଡେରାଡୁନ), ଦିଲ୍ଲୀ-ଡେରାଡୁନ ଆର୍ଥିକ କରିଡର ସବୁଜିମାଭରା ପ୍ରକଳ୍ପ, ସଂଯୋଗକାରୀ ହାଲଗୋଆ, ସାହାରାନ୍‌ପୁରରୁ ଭଦ୍ରାବାଦ, ହରିଦ୍ୱାର, ହରିଦ୍ୱାର ଘେରି ରାସ୍ତା ପ୍ରକଳ୍ପ, ଡେରାଡୁନ-ପାଓଣ୍ଟା ସାହିବ(ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ) ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପ, ନଜିବାବାଦ-କୋଟଦ୍ୱାର ସଡକ ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଓ ଲକ୍ଷ୍ମଣ ଝୁଲା ନିକଟରେ ଆଉ ଏକ ଗଙ୍ଗାନଦୀ ପୋଲ । ସେ ମଧ୍ୟ ଡେରାଡୁନଠାରେ ସଡକ ଓ ନର୍ଦ୍ଦମା ପ୍ରକଳ୍ପ , ଶ୍ରୀ ବଦ୍ରିନାଥ ଧାମର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶକାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଗଙ୍ଗୋତ୍ରୀ-ଯମୁନାତ୍ରୀ ଧାମ ଓ ହରିଦ୍ୱାରରେ ଏକ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଶିଳାନ୍ୟାସ କହିଛନ୍ତି ।
ସେ ଅଞ୍ଚଳ ବାରମ୍ବାର ଭୂସ୍ଖଳନ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଯାତ୍ରାର ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ସାତଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିମଧ୍ୟରେ ୫୮ନମ୍ବର ଜାତୀୟ ରାଜପଥରେ ଦେବପ୍ରୟାଗଠାରୁ ଶ୍ରୀକୋଟ ଓ ବ୍ରହ୍ମପୁରୀରୁ କୋଡିୟାଲା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଡକ ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ, ନମୁନା ନଦୀ ଉପରେ ନିର୍ମିତ ୧୨୦ ମେଗାୱାଟ ବ୍ୟାସୀ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଡେରାଡୁନରେ ହିମାଳୟ ସଂସ୍କୃତି କେନ୍ଦ୍ର, ସୁଗନ୍ଧିଯୁକ୍ତ ସୁଗନ୍ଦ ପରୀକ୍ଷାଗାର(ସୁଗନ୍ଦ ଗୁଳ୍ମ ରାଜି କେନ୍ଦ୍ର) ଡେରାଡୁନ ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ କେବଳ ଏକ ବିଶ୍ୱାସର କେନ୍ଦ୍ର ନୁହେଁ, ଏହା କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଓ ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରତୀକ ମଧ୍ୟ । ସେଥିପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟରେ ଥିବା ଦୈ୍ୱତ ଇଞ୍ଜିନମୁକ୍ତ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଆଯାଉଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶତାବ୍ଦୀର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଅଟଳଜୀ ଦେଶରେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ମାତ୍ର ତା’ପରେ ଦଶବର୍ଷ ଧରି ଏପରି ଏକ ସରକାର ଦେଶରେ ଆସିଲା ଯାହା ଦେଶ ଓ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ମୂଲ୍ୟବାନ ସମୟ ଅପଚୟ କଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ “ଦଶବର୍ଷ ଧରି ଘୋଟାଲା ଚାଲିଲା, ଘୋଟଲା ଦେଶର ଭିତ୍ତଭୂମିକୁ ନେଇ ।” “ଆମେ ଦୁଇଥର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ ହୋଇଥିବା କ୍ଷତିଭରଣା କରିବାରେ ଲାଗିଲୁ ଓ ଏବେ ମଧ୍ୟ କରୁଛୁ ।” ପରିବର୍ତ୍ତିତ କାର୍ଯ୍ୟଧାରା ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ଆଜି ଭାରତ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି ।” ଆଜି ଦୁଇରୁ ତିନିଗୁଣ ଦୃତଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶର ନୀତି ‘ଗତିଶକ୍ତି’ ହୋଇଛି ।
ସଂଯୋଗୀକରଣ ସୁବିଧା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେଦାରନାଥ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପୂର୍ବରୁ ୨୦୧୨ମସିହାରେ ୫ଲକ୍ଷ ୭୦ହଜାର ଦଶନାର୍ଥୀ ପ୍ରଭୁ୍‌ଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ସେତେବେଳେ ଏହା ଏକ ରେକର୍ଡ ଥିଲା । ମାତ୍ର କରୋନା ଆରମ୍ଭ ଆଗରୁ ୨୦୧୯ରେ ଦଶଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଭକ୍ତ କେଦାରନାଥ ଦର୍ଶନ ନିମନ୍ତେ ଆସିଥିଲେ । “କେଦାରନାଥ ଧାମ୍‌ର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ସେ ଅଞ୍ଚଳର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ଓ ଆତ୍ମ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀ-ଡେରାଡୁନ ଆର୍ଥିକ କରିଡରର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରି ଆନନ୍ଦପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । “ଯେତେବେଳେ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ସେତେବେଳେ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ଡେରାଡୁନର ଦୂରତା ପ୍ରାୟ ଅଧାଅଧି କମ୍ ହୋଇଯିବ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । “ଆମ ପର୍ବତଗୁଡିକ କେବଳ ଆମର ବିଶ୍ୱାସ ଓ ସଂସ୍କୃତିକୁ ମଜବୁତ କରିନାହିଁ, ସେମାନେ ଆମ ଦେଶ ସୁରକ୍ଷାର ଦୁର୍ଗ ସଦୃଶ । ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳରେ ବାସ କରୁଥିବା ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣମାର୍ଗ ସୁଗମ କରିବା ହେଉଛି ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା । ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଯେଉଁମାନେ ଦେଶ ଶାସନ ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି କରିଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ନୀତିନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ଏହା କୌଣସି ସ୍ଥାନ ପାଇ ନ ଥିଲା” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ବିକାଶର ଗତିର ତୁଳନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୦୭ରୁ ୨୦୧୪ମସିହା ସାତବର୍ଷମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ମାତ୍ର ୨୨୮କିଲୋମିଟର ଜାତୀୟ ସଡକ ପଥ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ । ମାତ୍ର ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଏହାର ସାତବର୍ଷ ଶାସନକାଳରେ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ସଡକ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି ।
ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ସୀମା ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଯେପରି କରିବା କଥା ସେଭଳି କରି ନ ଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାହାର ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ । “ସଡକ ସୀମା ନିକଟରେ ନିର୍ମିତ ହେବା ଦରକାର, ସେତୁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମିତ ହେବା ଉଚିତ, ହେଲେ ସେମାନେ ତାହା କରି ନଥିଲେ ।” “ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ଯେପରିକି ୱାନର‌୍ୟାଙ୍କ ୱାନ ପେନ୍‌ସନ୍‌, ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର, ଆତଙ୍କବାଦୀକୁ ଉଚିତ ଜବାବ ଠିକ୍‌ଭାବେ କରାଯାଇ ନ ଥିବାରୁ ତାହା ସେନାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ନୈତିକ ଅଧଃପତନ ଘଟାଇଥିଲା ।” ଆଜି ଯେଉଁ ସରକାର ରହିିଛି, ସେ ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଦେଶର ଚାପ ଆଗରେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇବ ନାହିଁ । ଆମ ପାଇଁ ଦେଶ ପ୍ରଥମ ଓ ସର୍ବପ୍ରଥମ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ବିକାଶନୀତିରେ ଜାତି, ଧର୍ମ ଓ ପାର୍ଥକ୍ୟକୁ ପ୍ରଶ୍ରୟ ଦେବାକୁ ସେ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ରାଜନୀତିରେ ଯେପରି ଜନସାଧାରଣ ସଶକ୍ତ ନ ହୋଇ ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ସଦାସର୍ବଦା ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଭଳି କଳୁଷିତ ରାଜନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ସରକାର ଏକ ଭିନ୍ନପନ୍ଥା ଆପଣାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ କହିଥିଲେ । ଏହା ଏକ କଷ୍ଟକର ପଥ, କଷ୍ଟକର ମାତ୍ର ଦେଶର ହିତରେ ଓ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଭିତରେ । ଏହିପଥ ସବ୍‌କାସାଥ, ସବ୍‌କା ବିକାଶର ପଥ । ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଯେଉଁ ଯୋଜନା ଆଣୁ, ଆମେ ତାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଆଣିବୁ ଓ ଏଥିରେ କୌଣସି ପାତରଅନ୍ତର ରହିବ ନାହିଁ । ଆମେ ଭୋଟବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତି ନ କରି ଜନସେବାକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାରୀ ଦେଉଛୁ । ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଦେଶକୁ ମଜବୁତ କରିବା”ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ “ଅମ୍ରିତ କାଳରେ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ଦ୍ରୁତ ହୋଇଛି ଓ ଦେଶ ଯାହା ହାସଲ କରିଛି ତାହା ବନ୍ଦ ହେବ ନାହିଁ କି ହ୍ରାସ ପାଇବ ନାହିଁ, ବରଂ ଆମେ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱାସ ଓ ସଂକଳ୍ପର ସହ ଆଗେଇ ଚାଲିବୁ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates & lays the foundation stone of various projects worth around Rs 18,000 crore in Dehradun
тАЬToday, India is moving ahead with the intention of investing more than Rs 100 lakh crore on modern infrastructure. India's policy is of тАШGatishaktiтАЩ, to work twice or thrice as fast.тАЭ
тАЬOur mountains are not only strongholds of faith and our culture, they are also the fortresses of our country's security. One of the top priorities of the country is to make life easier for the people living in the mountainsтАЭ
тАЬThe government today cannot come under pressure from any country in the world. We are people who follow the mantra of nation first, always firstтАЭ
тАЬWhatever schemes we bring, we will bring it for everyone, without discrimination. We did not make vote bank politics the basis but gave priority to the service of the people. Our approach has been to strengthen the countryтАЭ
04 DEC 2021 3:17PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of various projects worth around Rs 18,000 crore in Dehradun. This includes the Delhi-Dehradun Economic Corridor (from Eastern Peripheral Expressway Junction to Dehradun), the greenfield alignment project from Delhi-Dehradun Economic Corridor, connecting Halgoa, Saharanpur to Bhadrabad, Haridwar, Haridwar Ring Road Project, Dehradun - Paonta Sahib (Himachal Pradesh) road project, Najibabad-Kotdwar road widening project and a bridge across River Ganga next to the Lakshman Jhula. He also laid the foundation stone for the Child Friendly City Project, Dehradun, development of water supply, road & drainage system in Dehradun, infrastructure development works at Shri Badrinath Dham and Gangotri-Yamunotri Dham and a medical college in Haridwar.
He inaugurated seven projects which focus on making travel safer by tackling the problem of chronic landslides in the region, road widening project from Devprayag to Srikot, and from Brahmpuri to Kodiyala on NH-58, 120 MW Vyasi Hydroelectric Project, built over River Yamuna, Himalayan Culture Center at Dehradun and State of Art Perfumery and Aroma Laboratory (Centre for Aromatic Plants) in Dehradun.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that Uttarakhand is not just the centre of faith but is the symbol of hardwork and determination also. That is why, development of the state is one of the foremost priorities of the ‘double engine government’ of the centre and the state. He emphasized that at the beginning of this century, Atal ji started a campaign to increase connectivity in India. However, the Prime Minister said, after that for 10 years there was such a government in the country, which wasted valuable time of the country and Uttarakhand. He continued , “for 10 years there were scams, scams in the name of infrastructure in the country. We worked twice as hard to make up for the loss caused to the country and are doing it even today.”. Talking about the changed working style, the Prime Minister said “today, India is moving ahead with the intention of investing more than Rs 100 lakh crore on modern infrastructure. India's policy today is of ‘Gatishakti’, to work twice or thrice as fast.”
Dwelling on the benefits of connectivity, the Prime Minister said before the Kedarnath tragedy, in 2012, 5 lakh 70 thousand people had darshan. It was a record at that time. Whereas before the start of the Corona period, in 2019, more than 10 lakh people had come to visit Kedarnath. “The reconstruction of Kedar Dham has not only increased the number of devotees coming for darshan, but has also provided many opportunities for employment and self-employment to the people there”, he added.
The Prime Minister expressed happiness about laying the foundation stone of Delhi-Dehradun Economic Corridor. “When it is ready, then the time taken to travel from Delhi to Dehradun will be almost half”, he informed. “Our mountains are not only strongholds of faith and our culture, they are also the fortresses of our country's security. One of the top priorities of the country is to make life easier for the people living in the mountains. Unfortunately, for those who remained in the government for decades, this thought was nowhere in the policy-thought”, he said.
Comparing the pace of development, the Prime Minister pointed out that between 2007 and 2014, the central government built only 288 km of national highways in Uttarakhand in seven years. Whereas the current government has constructed a national highway of more than 2 thousand kilometers in Uttarakhand in its seven years.
The Prime Minister lamented that the earlier governments did not work on the infrastructure of the border hill areas as seriously as they should have. “Roads should be built near the border, bridges should be built, they did not pay attention to this”, he said. Shri Modi said that on critical issues like One rank, one pension, modern weapons, give a befitting reply to terrorists, were not attended propoerly and that demoralized the army at every level. “The government which is in place today cannot come under the pressure of any country in the world. We are people who follow the mantra of nation first, always first”, he added.
The Prime Minister criticized the politics of pampering only one caste, religion and discrimination in development policies. He also attacked the perversion of politics that does not allow people to be strong and make them dependent on the government for their needs. The Prime Minister articulated the thinking of his government which adopted a different path. “It is a difficult path, difficult, but it is in the interest of the country, it is in the interest of the people of the country. This is the path - Sabka Saath - Sabka Vikas. We said that whatever schemes we bring, we will bring it for everyone, without discrimination. We did not make vote bank politics the basis but gave priority to the service of the people. Our approach has been to strengthen the country”, the Prime Minister stressed.
The Prime Minister concluded by assuring that “during the time of Amrit kaal, the pace of progress that the country has picked up, will not stop nor get slackened, rather we will move forward with more faith and determination.”
The Prime Minister ended with this rousing poem
“рдЬрд╣рд╛рдБ рдкрд╡рди рдмрд╣реЗ рд╕рдВрдХрд▓реНрдк рд▓рд┐рдП,
рдЬрд╣рд╛рдБ рдкрд░реНрд╡рдд рдЧрд░реНрд╡ рд╕рд┐рдЦрд╛рддреЗ рд╣реИрдВ,
рдЬрд╣рд╛рдБ рдКрдБрдЪреЗ рдиреАрдЪреЗ рд╕рдм рд░рд╕реНрддреЗ
рдмрд╕ рднрдХреНрддрд┐ рдХреЗ рд╕реБрд░ рдореЗрдВ рдЧрд╛рддреЗ рд╣реИрдВ
рдЙрд╕ рджреЗрд╡ рднреВрдорд┐ рдХреЗ рдзреНрдпрд╛рди рд╕реЗ рд╣реА
рдЙрд╕ рджреЗрд╡ рднреВрдорд┐ рдХреЗ рдзреНрдпрд╛рди рд╕реЗ рд╣реА
рдореИрдВ рд╕рджрд╛ рдзрдиреНрдп рд╣реЛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реВрдБ
рд╣реИ рднрд╛рдЧреНрдп рдореЗрд░рд╛,
рд╕реМрднрд╛рдЧреНрдп рдореЗрд░рд╛,
рдореИрдВ рддреБрдордХреЛ рд╢реАрд╢ рдирд╡рд╛рддрд╛ рд╣реВрдБ
рддреБрдо рдЖрдБрдЪрд▓ рд╣реЛ рднрд╛рд░рдд рдорд╛рдБ рдХрд╛
рдЬреАрд╡рди рдХреА рдзреВрдк рдореЗрдВ рдЫрд╛рдБрд╡ рд╣реЛ рддреБрдо
рдмрд╕ рдЫреВрдиреЗ рд╕реЗ рд╣реА рддрд░ рдЬрд╛рдПрдБ
рд╕рдмрд╕реЗ рдкрд╡рд┐рддреНрд░ рд╡реЛ рдзрд░рд╛ рд╣реЛ рддреБрдо
рдмрд╕ рд▓рд┐рдП рд╕рдорд░реНрдкрдг рддрди рдорди рд╕реЗ
рдореИрдВ рджреЗрд╡ рднреВрдорд┐ рдореЗрдВ рдЖрддрд╛ рд╣реВрдБ
рдореИрдВ рджреЗрд╡ рднреВрдорд┐ рдореЗрдВ рдЖрддрд╛ рд╣реВрдБ
рд╣реИ рднрд╛рдЧреНрдп рдореЗрд░рд╛
рд╕реМрднрд╛рдЧреНрдп рдореЗрд░рд╛
рдореИрдВ рддреБрдордХреЛ рд╢реАрд╢ рдирд╡рд╛рддрд╛ рд╣реВрдБ
рдЬрд╣рд╛рдБ рдЕрдВрдЬреБрд▓реА рдореЗрдВ рдЧрдВрдЧрд╛ рдЬрд▓ рд╣реЛ
рдЬрд╣рд╛рдБ рд╣рд░ рдПрдХ рдорди рдмрд╕ рдирд┐рд╢реНрдЫрд▓ рд╣реЛ
рдЬрд╣рд╛рдБ рдЧрд╛рдБрд╡ рдЧрд╛рдБрд╡ рдореЗрдВ рджреЗрд╢ рднрдХреНрдд
рдЬрд╣рд╛рдБ рдирд╛рд░реА рдореЗрдВ рд╕рдЪреНрдЪрд╛ рдмрд▓ рд╣реЛ
рдЙрд╕ рджреЗрд╡рднреВрдорд┐ рдХрд╛ рдЖрд╢реАрд░реНрд╡рд╛рдж рд▓рд┐рдП
рдореИрдВ рдЪрд▓рддрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реВрдБ
рдЙрд╕ рджреЗрд╡рднреВрдорд┐ рдХрд╛ рдЖрд╢реАрд░реНрд╡рд╛рдж
рдореИрдВ рдЪрд▓рддрд╛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реВрдБ
рд╣реИ рднрд╛рдЧреНрдп рдореЗрд░рд╛
рд╕реМрднрд╛рдЧреНрдп рдореЗрд░рд╛
рдореИрдВ рддреБрдордХреЛ рд╢реАрд╢ рдирд╡рд╛рддрд╛ рд╣реВрдБ
рдордВрдбрд╡реЗ рдХреА рд░реЛрдЯреА
рд╣реБрдбрд╝рдХреЗ рдХреА рдерд╛рдк
рд╣рд░ рдПрдХ рдорди рдХрд░рддрд╛
рд╢рд┐рд╡рдЬреА рдХрд╛ рдЬрд╛рдк
рдЛрд╖рд┐ рдореБрдирд┐рдпреЛрдВ рдХреА рд╣реИ
рдпреЗ рддрдкреЛ рднреВрдорд┐
рдХрд┐рддрдиреЗ рд╡реАрд░реЛрдВ рдХреА
рдпреЗ рдЬрдиреНрдо рднреВрдорд┐
рдореИрдВ рддреБрдордХреЛ рд╢реАрд╢ рдирд╡рд╛рддрд╛ рд╣реВрдБ рдФрд░ рдзрдиреНрдп рдзрдиреНрдп рд╣реЛ рдЬрд╛рддрд╛ рд╣реВрдБ