প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ঝান্সী, উত্তর প্রদেশতা ‘রাস্ত্র রক্ষা সমর্পন পর্ব’দা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
19 NOV 2021 9:07PM by PIB Imphal
ঝানগী লমদম অসিদা ঐখোয়গী রানী লক্ষ্মীবাইজীনা, নীং-খা তম্নবগীদমক, মহাক্কী পুম্নমক কৎথোকপীখি, অসিগুম্বা লমদম অসিবু ইখুৎ তরা লোন্নদুনা হন্না হন্না খুরুমজরি। ঝান্সীনা নীং-খা তম্বগী মৈরা চুখৎপীরমখি। মফম অসিগী লৈবাক-লৈহাও খুদিংমক্তা, থৌনা ফবা অমদি লৈবাক নীংবতনা থল্লি। ঝান্সীগী থৌনাফবী রানী লক্ষ্মী বাইজীবু, ঐনা হন্না হন্না খুরুমজরি।
থৌরম অসিদা ঐখোয়গী ইরক্তা লেংবীরক্লিবা উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রীমতী আনন্দী বেন পতেল, উত্তর প্রদেশগী থৌনা ফরবা কর্ময়োগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রীমান য়োগী আদিত্যনাথজী, লৈবাক অসিগী ঙাকশেল মন্ত্রী অমসুং লমদম অসিগী মঙাল নাইরবা মীহুৎশিং অমসুং ঐগী য়াম্না লিরবা খোঙলোই শ্রীমান রাজনাথ সিংহজী, ঙাকশেলগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অজয় ভত্তজী, এম.এস.এম.ই.গী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী ভানুপ্রতাপ বর্মাজী, অতৈ ওফিসর পুম্নমক, এন.সি.সি. কেদেৎস অমসুং এলুমনী, অমসুং লেংশিনবীরিবা মরূপশিং!
ঝান্সীগী মঙাল নাইরবা লমদম অসিদা খোঙ হেক থাংজিল্লকপদা, মহাক্কী মশাদা তুজুংবা ফাওরোইদবা কনা লৈবগে! মহাক্কী নাকোংদা ‘ঐ ঐগী ঝান্সী পীথোক্লোই’ হায়বা খোন্থাং অসিনা নিন্দবা কনা য়াওবগে! ঙসি মঙাল নাইরবী অমসুং মথৌনা লৈরবী ঐখোয়গী রানী লক্ষ্মীবাইজীগী মপোক কুমওনসুনি! ঙসি ঝান্সীগী লৈমাই অসি নীংখা তম্বগী পুক্নীং হুরবা অমৃত মহোৎসবকী খুদম ওইরি! অমসুং ঙসি লমদম অসিদা অনৌবা কল্লবা অমসুং মপাঙ্গল লৈরবা ভারত শেম্লি! মসিদা ঙসি ঝান্সীদা করি ফাওরি, মসি ৱাহৈনা ফোংদোকপা অরাইবা নত্তে। অদুবু ঐনা উবা ফংই, রাস্ত্র ভক্তিগী ইথক, ‘ঐগী ঝান্সীগী’ ৱাখল্লোন অদু ঐগী পুক্নীংদা ইহৌরক্লি, মদু বুন্দেলখন্দগী মীপুম খুদিংমক্কী থৌনানি, মখোয়গী ফিদম্নি। ঝান্সী অসি, রানী লক্ষ্মীবাইগী লমদম অসিনা হায়রি – ঐ অথৌবশিংগী তীর্থগী মফম ঐ য়াওল্লোইশিংগী কাশীদা লৈরি ঝান্সী, ঐনি ঝান্সী, ঐনি ঝান্সী, ঐনি ঝান্সী, ঐগী ইথক্তা ইমা ভারতীগী লোইবা নাইদ্রবা থৌজাল পীনবীরি মদুদি য়াওল্লোইশিংগী কাশী-ঝান্সীগী লোইবা নাইদ্রবা মীনুংশি ঐনা মতম পুম্নমক্তা ফংজরি, অমসুং মসিসু ঐগী লাইবক ফবনি মদুদি ঐ, ঝান্সীগী রানীগী পোক্নফম, কাশীগী মীহুৎ ওইজরি, ঐহাক কাশীগী থৌগলগী তাঞ্জা ফংজরি। মরম অদুনা, লমদম অসিদা লাকচবদা ঐহাক থোইদোকপা তৌবীমল খঙবগী ৱাখল্লোন ফাওজৈ, থোইদোকপা অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন ফাওজৈ। অসিগুম্বা তৌবীমল খঙবগী ৱাখল্লোন অসিনা ঝান্সীবু নোল্লুকপা উৎচরি, থৌনাফবী-অথৌবীশিংগী লমদম বুন্দেলখন্দবু কোক নোঞ্জদুনা খুরুমজরি।
মরূপশা,
ঙসি, গুরুনানক দেবজীগী মপোক নুমিৎ, কার্তিক পুর্নিমাগা লোইননা দেব-দীপাবলীসুনি। ঐনা গুরুনানক দেবজীবু খুরুমজরদুনা ইরৈবাকচা পুম্নমকপু থৌরম অসিগীদমক হন্না হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। দেব-দীপাবলীদা কাশী অসি অঙকপা লাইরৈবাক্কী ওইবা মঙাল অমনা লৈতেংলি। ঐখোয়গী অথৌবশিংগীদমক্তা গঁগাগী তোর্বান্দদা থাওমৈ থাল্লি। মমাংদা ঐ দেব দীপাবলীদা কাশীদা লৈখি, অমসুং ঙসি রাস্ত্র রক্ষা সমর্পন পর্বদা ঝান্সীদা লৈজরি। ঐ ঝান্সীগী লৈমাই অসিদগী ঐগী কাশীগী মীয়ামদা হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরূপশা,
ঙসি ঐ ঝান্সীগী অতোপ্পা মপারী মেজর ধ্যানচন্দজীবুসু নীংশিংজবা পামজৈ, মহাক্না ভারতকী শান্নবগী তাইবঙবু মালেমদা শক তাকখি। হৌজিক মতম খরগী মমাং মক্তদা ঐখোয়গী সরকারনা লৈবাক অসিগী খেল-রত্ন এৱার্দ অসি মেজর ধ্যানচন্দজীগী মিংদা থোন্নবগীদমক লাওথোকখ্রে। ঝান্সীগী মপারীগী, ঝান্সীগী ইকাই খুম্নবা অসিনা, ঐখোয় পুম্নমকপু চাউথোকচবা পোকহল্লি।
মরূপশা,
মফম অসিদা লাক্ত্রিঙৈগী মমাংদা ঐ মহোবাদা লৈরম্মি, মফম অদুদা বুন্দেলখন্দগী ঈশিংগী অৱাবগীদমক্তা ঈশিংগা মরী লৈনবা স্কিমশিং, অমসুং অতোপ্পা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকপা অমদি উরেপ-উয়ুং তম্বগী তাঞ্জা ঐহাক ফংজখি। অমসুং হৌজিক, ঝান্সীদা ‘রাস্ত্র রক্ষা সমর্পন পর্ব’গী শরুক ওইরি। থৌরম অসি ঙসি ঝান্সীদগী লৈবাক্কী ঙাকশেলগী লমদা অনৌবা তাঙ্কক অমা হৌরি। হৌজিক মফম অসিদা লুপা করোর ৪০০গী ভারত দাইনামিক লিমিতেদকী অনৌবা প্লান্ত অমগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মসিদগী য়ু.পি. দিফেন্স কোরিদোরগী ঝান্সীগী নোদনা অনৌবা মশক অমা ফংলগনি। ঝান্সীদা এন্তী-তেঙ্ক মিসাইল্সকীদমক্তা মচাকশিং শাগনি, মদুদগী ঙমখৈশিংদা ঐখোয়গী লান্মীশিংনা অনৌবা থৌনা, অনৌবা থাজবা অমসুং মসিগী ফল হকথেংননা মসি ওইগনি মদুদি লৈবাক্কী ঙমখৈশিং হেন্না চেকশিনবা ওইরগনি।
মরূপশা,
মসিগা লোইননা, ঙসি ভারত্তা শাজবা স্বদেশী লাইৎ কোম্বেৎ হেলিকোপ্তর, দ্রোন, অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স ৱারফেয়র সিস্তেমসু ঐখোয়গী লান্মীশিংদা কৎথোখখ্রে। মসি চাউরাক্না ফীৎ লিশিং ১৬ মখাই হেন্না পাইবা ঙম্বা লাইৎ কোম্বেৎ হেলিকোপ্তরনি। মসি অনৌবা ভারতকী থৌনানি, আত্মনির্ভর ভারতকী মায় পাকপনি, মসিগী খুদম ঐখোয়গী থৌনা ফবী ঝান্সীনা ওইরি।
মরূপশা,
ঙসি অতোপ্পা অমনা ঐখোয়গী লান্মীশিংগী থৌনা হেনগৎহল্লি, লোইননা তুংলমচৎতা লৈবাক্কী ঙাকশেলগীদমক্তা মতিক চারবা নহাশিংগীদমক্তা মফমসু শেম-শারি। মসিগী সৈনিক স্কুল ১০০ মসিগী অহৌবনি, মসি লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা লৈবাক্কী তুংলমচৎ মথৌনা লাবশিংগা খুত্তা শিন্নবগী থবক তৌগনি। ঐখোয়গী সরকারনা সৈনিক স্কুলশিংদা নুপীমচাশিং এদমিশনসু হৌদোক্লে। সাইনিক স্কুল ৩৩দা সেসন অসিদগী গর্ল্স স্তুদেন্তকী এদমিশনসু হৌখ্রে। হায়বদি, হৌজিক সৈনিক স্কুলশিংদা রানী লক্ষ্মীবাইগুম্বী ইচানুপীশিংসু থোরক্লগনি, মখোয়না লৈবাক্কী ঙাক-শেল অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী থৌদাং মখোয়গী মকোক্তা থোংগৎকনি। হোৎনরিবা ময়াম অসিগা লোইননা, এন.সি.সি. এলুমনী এসোসিএসন অমসুং এন.সি.সি. কেদেৎকীদমক্তা ‘নেস্নেল প্রোগ্রাম ওফ সিমুলেশন ত্রেনিং’, মসিনা রাস্ত্র রক্ষা সমর্পন পর্বগী ৱাখল্লোন অদু মপুং ফাহনগনি অমসুং ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই মদুদি ঙসি ঙাকশেল মন্ত্রালয়না, এন.সি.সি.না ঐবু ঐগী অঙাং ওইরিঙৈগী থৌদোকশিং অদো অমুক হন্না নীংশিংহল্লে। ঐনা অমুক্কা হন্না এন.সি.সি.গী ৱাখল্লোন অদু অমুক হন্না ফাওহল্লে। ঐসু লৈবাক অপুনবা অসিদা পুম্নমক অসিদা হায়জগনি মদুদি অদোমসু করিগুম্বা এন.সি.সি.গী কেদেৎ অমা ওইবীরম্লবদি, অদোম এলুমনী এসোসিএসন অসিগী শোইদনা শরুক অমা ওইবীয়ু অমসুং লাকপীরো, ঐখোয় অরিবা এন.সি.সি. কেদেৎ পুম্নমক লৈবাক্কীদমক্তা ঙসি মফম অমদবু লৈরবসু, থবক অমা হেক্তা তৌজরবসু, লৈবাক্কীদমক করিগুম্বা খরা তৌননবা ৱাশক লৌরসি, পুন্না তৌমিন্নরসি।
মরূপশা,
অতোপ্পা অচৌবা মরুওইবা থবক অমা ঝান্সীগী কৎথোক্লবা লৈবাক-লৈহাও অসিদগী হৌগদৌরি। ঙসি ‘নেস্নেল ৱার মেমোরিএল’দা দিজিতেল কিওস্কসু লোঞ্চ তৌগদৌরি। হৌজিক লৈবাক মচা পুম্নমক্না ঐখোয়গী অথৌবশিংবু, ৱার হীরোশিংবু মোবাইল এপকী খুৎথাংদা ইকাই খুম্নবা উৎপা ঙম্লগনি, লৈবাক অপুনবগা লোইননা প্লোৎফোর্ম অমা পুক্নীং ইহুলগা লোইননা শম্নবা ঙম্লগনি। পুম্নমক অসিগা লোইননা, ঙসি য়ু.পি. সরকারনা অতল এক্তা পার্ক অমসুং ৬০০ মেগাৱাৎকী অল্ত্রামেগা সোলর পাবর পার্কসু ঝান্সীদা কৎথোক্লে। ঙসি মালেম অসিনা পোলুসন অমসুং এনভাইরনমেন্তেলগী শিংনবশিংগা মায়োক্নরিবা অসিদা সোলর পাৱর পার্ককুম্বা মায় পাকপা অসি লৈবাক অমদি লমদমগী লাপ্না উবা বিজনকী খুদম্নি। ঐ চাউখৎপগী মায় পাকপশিং অদুগীদমক্তা, লেপ্পা লৈতনা চৎথরিবা এক্সন প্লানশিংগীদমক্তসু অদোম পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরূপশা,
লৈবাক অসিনা মসিসু লেপলে মদুদি ঙাকশেলগী বজেৎতগী লৈগদবা খুৎশু-খুৎলাইশিং অদুদগী, য়াম্না চাউবা শরুক অমা মেক ইন ইন্দিয়া ইক্বিপমেন্তশিংদা চাদিং তৌগনি। ঙাকশেল মন্ত্রালয়না ২০০০দগী হেনবা অদুগুম্বা খুৎলাইশিংগী লিস্তসু থাদোক্লে, মদু হৌজিক লৈবাক অসি মক্তদগী লৈগদৌরি। মখোয় মীরমদগী লৈবদা অথিংবা থমখ্রে।
মরূপশা,
ঐখোয়গী ফিদমনীংঙাই ওইরবী রানী লক্ষ্মীবাই, ঝলকারী বাই, অৱন্তী বাই, উদা দেবীগুম্বী থৌনা ফবী কয়ামরুম লৈ। ঐখোয়গী ফীদমনীংঙাই ওইরবা য়োৎকী মী সরদার পতেল, চন্দ্রশেখর আজাদ, ভগত সিংহগুম্বা ফাওরবা থৱাই কয়া লৈরি। মরম অসিনা, ঙসি অম়ত মহোৎসব অসিদা ঐখোয় অমত্তা ওইনা পুন্না লাক্কদবনি, অমত্তা ওইনা পুন্না লাক্তুনা লৈক্কী অপুনবা অসিগীদমক্তা, ঐখোয় পুম্নমক্কী অপুনবা অদুগীদমক্তা ৱাশক লৌগদবনি। ঐখোয় চাউখৎপা অমসুং শেমগৎ সাগৎপগী ৱাশক লৌগদবনি। অমৃত মহোৎসব অসিদা ঙসি রানী লক্ষ্মীবাইবু অদুক্কী মতিক নীংশিংনরিবা অসিগুম্না, বুন্দেলখন্দগী ইচা নুপী নুপী ময়াম অমা লৈরি। ঐনা মফম অসিগী নহাশিংদা খঙহল্লি, অমৃত মহোৎসবতা অসুম্না কৎথোকখ্রবশিং অসিগা পুৱারীবু, লমদম অসিগী মিংচৎ অসিবু মালেম অসিগী মাংদা পুথোকউ। ঐনা উরি মদুদি রাস্ত্র রক্ষা চয়োলগী ওইবা থৌরম অসি ময়াম পুম্নমক্না পুন্না অমত্তা ওইনা পাংথোক্লি। ঐনা মখোয় পুম্নমকপুসু থাগৎপা ফোংদোকচরি। অসিগুম্বা থৌরম অসিবু মায় পাকহনবীবগীদমক্তা ইকাই খুম্নজরবা রাজনাথজীগী লুচিং মখাদা তীম অপুনবনা মফম চানা খনবীখিবা, দিফেন্স কোরিদোরগীদমক্তা উত্তর প্রদেশ রাস্ত্র রক্ষাগীদমক্তা তোঙান তোঙানবা থরম কয়া অমা শেম-শানবগী লমদম ওইখি, মসিগীদমক্তা ঙসিগী ইভেন্ত অসি মতম কুইনা ইথিল পোকহন্দুনা লৈরগনি। মরম অসিনা রাজনাথজী অমসুং মহাক্কী তীম্বু হন্না হন্না নোল্লুকপা ফোংদোকচরি। য়োগীজীনসু উত্তর প্রদেশকী চাউখৎ-থৌরাংবু অনৌবা থৌনা অমা পীরি, অনৌবা খোঙজেল হাপ্লি, অদুবু দিফেন্স কোরিদোর অমসুং বুন্দেলখন্দগী লমদম অসিবু মঙাল নাইহন্নবা অমসুং ৱাৎত-পাদবা ওইহন্নবা অমুক্কা হন্না রাস্ত্র রক্ষাগী লৈহাও চেল্লবা লমদমগীদমক্তা শেম-শাবা ঐনা খঙই মসি য়াম্না শান্না উবা মিৎয়েংনি। ঐনা মসিগীদমক্তসু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরূপশা,
ঙসি শেংলবা কুম্মৈ অসিগী মিৎকুপ অসিদা অদোম পুম্নমকপু হন্না হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি!
অদোম পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at ‘Rashtra Raksha Samparpan Parv’ in Jhansi, Uttar Pradesh
19 NOV 2021 9:07PM by PIB Delhi
I greet with folded hands the people of the land of Rani Laxmibai who sacrificed everything for independence. Jhansi ignited the flame of freedom. Each and every particle of this land is soaked in bravery and love for the country. I salute the brave queen of Jhansi, Rani Laxmibai.
Present with us in the program are the Governor of Uttar Pradesh, Smt. Anandiben Patel ji, the energetic Karmayogi Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath ji, the Defence Minister of the country and a popular representative of this state and my very senior colleague Shri Rajnath Singh ji, Minister of State for Defence Shri Ajay Bhatt ji, Minister of State for MSME Shri Bhanupratap Verma ji, other officers, NCC cadets and alumni, and friends!
Can there be anybody the current does not pass through his body upon stepping into this brave land of Jhansi, or 'I will not give my Jhansi' does not resonate in his ears or who does not see the divine vision of ‘Ranchandi’ in the vast void of the sky from here! And today is also the birth anniversary of our queen Laxmibai ji, the apogee of valor and might! Today this land of Jhansi is witnessing the grand Amrit Mahotsav of freedom! A new, strong and capable India is taking shape on this land! Therefore, it is not easy to express my feelings in words after coming to Jhansi today. But I can see that the tide of patriotism and the feeling of 'My Jhansi' overflowing in my mind is the energy and inspiration of the people of Bundelkhand. I am also feeling this awakened consciousness, and I am also hearing Jhansi speaking! This Jhansi, this land of Rani Laxmibai, is saying - I am at the pilgrimage site of revolutionaries, I am Jhansi, I am Jhansi, I am Jhansi. I have infinite blessings of Mother Bharati that I have always had the immense love of Jhansi, the Kashi of revolutionaries. It is also my privilege that I represent Kashi, the birthplace of the Rani of Jhansi, and have got the opportunity to serve Kashi. Therefore, I feel a special gratitude, a special belongingness when I come here. With this grateful spirit, I bow to Jhansi and bow my head to Bundelkhand, the land of brave heroes.
Friends,
Today, there is the birth anniversary of Guru Nanak Dev ji along with Kartik Purnima and Dev-Deepawali. I bow down to Guru Nanak Dev ji and extend my warm wishes to all the countrymen for these festivals. Kashi is decorated in a wonderful divine light on Dev-Deepawali. Lamps are lit on the ghats of the Ganges in the memory of our martyrs. Last year I was in Kashi on Dev Deepawali, and today I am in Jhansi on the occasion of ‘Rashtra Raksha Samarpan Parv’. I extend my warm greetings to the people of Kashi from the land of Jhansi.
Brothers and sisters,
This land has also been a witness to the bravery and military prowess of Veerangana Jhalkari Bai, who was an integral ally of Rani Laxmibai. I also pay my respectful obeisance at the feet of that immortal heroine of the freedom struggle of 1857. I bow to the Chandelas and Bundelas, who wrote immortal tales of Indian valor and culture from this land and who made India proud! I bow to the glory of Bundelkhand, those brave Alha and Udal, who are still a symbol of sacrifice for the protection of the motherland. There have been so many immortal fighters, great revolutionaries, heroes and heroines in different eras who have had a special relationship with Jhansi and who got inspiration from here. I also pay respectful tribute to all those great personalities. Those who fought with the army of Rani Laxmibai and made supreme sacrifices were your ancestors. I bow to all those who sacrificed on behalf of the children of this land.
Friends,
Today I would also like to remember another son of Jhansi, Major Dhyan Chand ji, who gave global recognition to the sports world of India. Not long ago, our government announced that the country's Khel Ratna awards will be named after Major Dhyan Chand ji. This honor of Jhansi and its son makes us all proud.
Friends,
Before coming here, I was in Mahoba, where I got the opportunity to inaugurate and lay foundation stones for water related schemes and other development projects to solve the water problem of Bundelkhand. And now, I am becoming a part of the 'Rashtra Raksha Samarpan Parv' in Jhansi. This festival is starting a new chapter in the defence sector of the country from Jhansi. Right now the foundation stone of a new plant of Bharat Dynamics Limited worth Rs 400 crore has been laid here. This will give a new identity to the Jhansi node of the UP Defence Corridor. Equipment for anti-tank missiles will be made in Jhansi, which will give new strength and confidence to our soldiers on the borders and as a result the country's borders will be more secure.
Friends,
Along with this, indigenous Light Combat Helicopters, Drones and Electronic Warfare Systems manufactured in India have also been dedicated to our forces. This is such a light combat helicopter that can fly at an altitude of about 16500 feet. This is the strength of the new India, the achievement of self-reliant India, and our heroic Jhansi is becoming witness to it.
Friends,
On the one hand, the strength of our forces is increasing, but at the same time, the ground is also being prepared for the youth who are capable of protecting the country in future. These 100 Sainik Schools will work to give the future of the country in powerful hands soon. Our government has also started the admission of daughters in Sainik Schools. The admission of girl students in 33 Sainik Schools has also started from this session. Now daughters like Rani Laxmibai will also emerge from Sainik Schools who will shoulder the responsibility of defence, security and development of the country. Along with all these efforts, the NCC Alumni Association and 'National Program of Simulation Training' for NCC cadets will fulfill the spirit of 'Rashtra Raksha Samarpan Parv'. I am happy that today the Ministry of Defence and the NCC have given me a chance to remind me of my childhood memories and connected me with the temperament of the NCC. I would also urge all the NCC cadets to become a part of this alumni association and take a pledge to do something for the country together. The NCC taught us stability, courage, and a lesson to live for the self-respect of the nation and we should also highlight such values ​​for the country. The passion and dedication of NCC cadets will also benefit the border and coastal areas of the country in an effective manner. I am very grateful to all of you for giving me the first NCC alumni membership card today. This is a matter of pride for me.
Friends,
Another important beginning is being made today from the sacrificial soil of Jhansi. A digital kiosk is also being launched at the 'National War Memorial'. Now all the countrymen will be able to pay their tributes to our martyrs, war heroes through a mobile app and will be able to connect emotionally with the entire country on a common platform. The UP government has also dedicated the Atal Ekta Park and 600 MW Ultramega Solar Power Park to Jhansi today. When the world is battling pollution and environmental challenges, achievements like Solar Power Park are examples of the far-sighted vision of the state and the country. I congratulate all of you for these achievements of development and also for the ongoing projects.
Friends,
The historical Jhansi Fort behind me is a living testimony to the fact that India never lost a battle due to lack of valor and bravery! If Rani Laxmibai had the resources and modern weapons at par with the British, then the history of the country's independence might have been different! When we got freedom, we had the opportunity as well as the experience. It is our responsibility to make India of Sardar Patel's dreams and to make a self-reliant India. This is the country's resolve and goal in this virtuous period of independence. And the UP Defence Industrial Corridor in Bundelkhand is going to play a pivotal role in this campaign. Bundelkhand, which was once known for India's valor and courage, will now be recognized as a major center of India's strategic strength. Trust me, Bundelkhand Expressway will become the expressway of development for this region. Today, the foundation stone of a company involved in missile technology is being laid here and many more such companies will also come in the near future.
Friends,
For a long time, India became the world's biggest importer of weapons. What was our image? Our image was of a country which purchases arms. We continued to be counted like that. But today the mantra of the country is - Make in India, Make for the world. Today India is working to make its forces self-reliant indigenously. We are also aligning the talent of the private sector with the defence sector of the country. New start-ups are now getting a chance to show their prowess in this field as well. And in all this, the Jhansi node of the UP Defence Corridor is going to play a big role. In other words, new possibilities will be created for the MSME and small industries. The youth here will get new employment opportunities. It also means the region, which was suffering from exodus due to wrong policies till a few years back, will now become the center of attraction for investors due to emerging possibilities. People from all over the country and abroad will come to Bundelkhand. The land of Bundelkhand, which was once considered barren due to scant rainfall and drought, is now sprouting the seeds of progress.
Friends,
The country has also decided that a large part of the defence budget on procurement of weapons and equipment will be spent on Make in India equipment. The Ministry of Defence has also released a list of more than 200 such equipment, which will now be bought from within the country itself and cannot be brought from outside. Their imports have been banned.
Friends,
There are many idols like Rani Lakshmi Bai, Jhalkari Bai, Avanti Bai, Uda Devi etc. Our idols are great souls like Iron Man Sardar Patel, Chandrashekhar Azad and Bhagat Singh. Therefore, we have to come together and take a pledge for the unity and integrity of the country during the Amrit Mahotsav. We have to take a pledge for development and progress. As the nation is remembering Rani Lakshmibai in such a grand way in Amrit Mahotsav, there are many other sons and daughters of Bundelkhand. I will call upon the youth here to bring the history of those who made sacrifices and the glory of this land before the country and the world during the Amrit Mahotsav. I have full faith that together we will reinstate the glory of this immortal heroic land. I am happy that my fellow brother in Parliament Anurag ji keeps on doing something or the other on such subjects. I can see the way in which he has energized the local people for this week-long Rashtra Raksha Parv. Our MP and all his colleagues have demonstrated how the government and the people can do such wonderful work. I congratulate them too. Respected Rajnath ji and his entire team deserve many congratulations for making this grand event a success and choosing Uttar Pradesh for the defence corridor. It will have a lasting impact. Yogi ji has also given a new strength and push to the development of Uttar Pradesh. I am of the view that the defence corridor and to prepare Bundelkhand once again as the fertile land for national defence is a far-sighted vision. I also congratulate him.
Friends,
I extend many wishes to you on these holy festivals. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.