প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা ৱা ঙাংখ্রে
হোলী গুরু পুরব অমসুং কার্তারপুর সাহিব কোরিদুর অমুক হন্না হাংদোকপদা লৈবাক মীয়ামদা হরাওবা ফোংদোকখ্রে
“ঙসি ঐহাক্না লৈবাক পুম্বদা হায়ননা লাক্লি মদুদি ঐখোয়না এগ্রীকলচরেল লো অহুমক হন্দোক্নবা ৱারেপ লৌরে। থা অসিগী অরোইবদা হৌগদবা পার্লিয়ামেন্ত সেসন্দা, ঐখোয়না মসিগী এগ্রীকলচরেল লো অহুমক লৌথোক্নবা কন্সতিত্যুসনেল থৌওংশিং মপুং ফানা লোইশিল্লগনি”
“২০১৪দা ঐঙোন্দা প্রধান মন্ত্রী ওইনা লৈবাক অসিবু সেবা তৌননবা খুদোংচাবা পীরকপা মতমতা, ঐখোয়না এগ্রীকলচরগী চাউখৎ থৌরাং অমসুং লোমীগী নুঙাই য়াইফবদা হান্না খুদোংচাবা পীখি”
“ঐখোয়না এম.এস.পি. খক্তা হেনগৎতে, অদুবু সরকারগী প্রোক্যুরমেন্ত সেন্তর রেকোর্দ ওইগদবা মশিংসু শেম্লি। ঐখোয়গী সরকারনা পোৎলমশিং লৈরিবা অসি হৌখিবা দিকেদ কয়াদা রেকোর্দ ওইরি”
“ফার্ম লোশিং অহুমগী পন্দমদি লৈবাক অসিগী লৌমীশিং মরুওইনা লৌমী মচাশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবনি, মখোয়না পুথোক্লবা পোত্থোকশিং অসিগী চপ চাবা মমল ফংগদবনি অমসুং পোত্থোকশিং অসি য়োন্নবা ওপসন কয়া অমা পীবনি”
“মসিগী লোশিং অসি লৌমীশিং মরুওইনা লৌমী মচাশিং নুঙাই য়াইফনবা, এগ্রীকলচরেল সেক্তরগী য়েংলগা, ‘গানব-গরিব’কী য়াইফরবা তুংলমচৎ অমা –
19 NOV 2021 9:55AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা লৈবাক মীয়ামদা ৱা ঙাংখ্রে।
লৈবাক মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা গুরু নানক জয়েন্তিগী থৌরমদা মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল পীখ্রে। মহাক্না হরাওবসু ফোংদোকখি মদুদি চহি অমা মখায়গী মতুংদা কার্তারপুর সাহিব কোরিদুর হৌজিক অমুক হাংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “ঐহাক্না মীয়ামগী লোয়ননা দিকেদ মঙা লোয়নরকপদা লৌমীশিংনা থেংনরকপা অৱা-অনা কয়া অমা উরকখ্রে, মরম অসিননি, ঐবু ২০১৪দা প্রধান মন্ত্রী ওইনা মীয়ামগী সেবা তৌনবা খুদোংচাবা অসি পীবিরকপা মতমদা ঐখোয়না এগ্রীকলচরগী চাউখৎ থৌরাং অমসুং লোমীগী নুঙাই য়াইফবদা হান্না খুদোংচাবা পীখি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মরু-মরাং, ইন্সুরেন্স, মার্কেত অমসুং সেবিং অসি লৌমীশিংগী ফগৎনবা খোঙথাং ওইনা লৌখৎলি। অফবা মখলগী মরু মরাংগা লোয়ননা, সরকার অসিনা লৌমীশিংদা নীম্না য়োম্বা য়ুরিয়া, সোইল হেলথ কার্দ অমসুং মাইক্রো ইরিগেসনশিংসু পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা উৎখি মদুদি লৌমীশিংনা মখোয়না ৱানা থবক শুরিবা অসিগীদমক য়েংলগা মখোয়দা মমল চপ চানা ফংনবা খোঙথাং কয়া অমা পায়খৎলি। লৈবাক অসিদা খুঙ্গংগী ওইবা মার্কেত ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। “ঐখোয়না এম.এস.পি. খক্তা হেনগৎতে, অদুবু সরকারগী প্রোক্যুরমেন্ত সেন্তর রেকোর্দ ওইগদবা মশিংসু শেম্লি। ঐখোয়গী সরকারনা পোৎলমশিং লৈরিবা অসি হৌখিবা দিকেদ কয়াদা রেকোর্দ ওইরি” হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মসিগী চাউরবা কেম্পেন অসিদা হায়খি, লৌমীশিংগী ফিভম ফগৎনবা লৈবাক অসিদা এগ্রীকলচর লোশিং অহুম পুথোক্লি। ফার্ম লোশিং অহুমগী পন্দমদি লৈবাক অসিগী লৌমীশিং মরুওইনা লৌমী মচাশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবনি, মখোয়না পুথোক্লবা পোত্থোকশিং অসিগী চপ চাবা মমল ফংগদবনি অমসুং পোত্থোকশিং অসি য়োন্নবা ওপসন কয়া অমা পীবনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি কয়াদগী, লৈবাক অসিগী লৌমীশিং, লৈবাক অসিগী এগ্রীকলচরেল এক্সপার্ত অমসুং লৈবাক অসিগী লৌমীগী ওর্গানাইজেসনশিংনা দিমান্দ অসি তৌদুনা লাকখি। মমাংদসু সরকার কয়ানা মসিদা ৱাখল কয়া তৌখি। হন্দকসু হায়রিবা অসি পার্লিয়ামেন্তদা ৱা খন্নখি, ৱাখল কয়া তৌখি অমদি লোশিং অসি পুথোরকপনি। লৈবাক অসি কাচিন কোয়াদা, লৌমী ওর্গানাইজেসন কয়ানা তরাম্না ওক্লি অমসুং মসিবু শৌগৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা খোঙথাং অসিবু শৌগৎলিবা ওর্গানাইজেসন, লৌমী অমসুং মীওইশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা লো অসি লৌমীশিং মরুওইনা লৌমী মচাশিং নুঙাই য়াইফনবা, এগ্রীকলচরেল সেক্তরগী য়েংলগা, ‘গানব-গরিব’কী য়াইফরবা তুংলমচৎ অমা – খুঙ্গং-লায়রবা, থম্মোয় শেংনা, ময়েক শেংনা অমসুং লোমীশিংগীদমক কৎথোকপগীদমক্নি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি, “অসিগুম্বা অশেংবা পোৎশকশিং, মপুং ফানা শেংলবা, লৌমীশিংগী অপাম্বদা, ঐখোয়না হোৎনবা য়াওদনা লৌমীদা তাকপা ঙম্লোই। এগ্রীকলচরেল ইকোনোমীস্ত, সাইন্তিস্তশিং, হেন্না খুমাং চাউশিল্লবা লৌমীশিংনা এগ্রীকলচরেল লো অসিগী মরুওইবা খঙননবা মখোয়না ঙমজবা থাক্তা হোৎনরি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “ঙসি ঐহাক্না লৈবাক পুম্বদা হায়ননা লাক্লি মদুদি ঐখোয়না এগ্রীকলচরেল লো অহুমক হন্দোক্নবা ৱারেপ লৌরে। থা অসিগী অরোইবদা হৌগদবা পার্লিয়ামেন্ত সেসন্দা, ঐখোয়না মসিগী এগ্রীকলচরেল লো অহুমক লৌথোক্নবা কন্সতিত্যুসনেল থৌওংশিং মপুং ফানা লোইশিল্লগনি”।
হোলী গুরুপুরবকী ইথিলদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি কনাগুম্বা অমত্তদা তাইনরোই অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফনবগীদমক মহাক্না অমুক হন্না কৎথোক্তুনা থবক তৌরি। মহাক্না এগ্রীকলচরেল সেক্তরদা মরুওইবা খোঙথাং অমা লাওথোকখ্রে। মহাক্না জেরো বজেৎতিংদা য়ুমফম ওইবা এগ্রীকলচর অমা পুখৎনবা, লৈবাক অসি হোংদোকপা তঙাইফদবা লৈরিবা মতুং ইন্না মহৈ-মরোংগী পেতর্ন হোংদোক্নবা অমসুং এম.এস.পি. অসি হেন্না কান্নবা ফংনবা অমসুং ময়েক শেংনবা কম্মিতী অমা শেম্নবা লাওথোকখ্রে। কম্মিতী অসিদা কেন্দ্র সরকারগী, রাজ্য সরকারগী, লৌমীশিংগী, এগ্রীকলচরেল সাইন্তিস্ত অমসুং এগ্রীকলচরেল ইকোনোমিস্তকী মীহুৎশিং য়াওগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister addresses the Nation
Greets the nation on holy Guru Purab and re-opening of Kartarpur Sahib Corridor
“Today I have come to tell you, the whole country, that we have decided to withdraw all three agricultural laws. In the Parliament session starting later this month, we will complete the constitutional process to repeal these three agricultural laws”
“When I was given the opportunity to serve the country as Prime Minister in 2014, we gave the highest priority to agriculture development and farmer welfare”
“We not only increased the MSP, but also created a record number of government procurement centers. The procurement of the produce made by our government has broken the records of the last several decades”
“The objective of the three farm laws was that the farmers of the country, especially small farmers should be strengthened, they should get the right price for their produce and maximum options to sell the produce”
“These laws were brought for the welfare of farmers, specially small farmers, in the interest of the agriculture sector, for a bright future of ‘gaanv-gareeb’ - village-poor, with full integrity, clear conscience and dedication towards farmers”
“such a sacred thing, absolutely pure, a matter of farmers' interest, we could not explain to some farmers despite our efforts. Agricultural economists, scientists, progressive farmers also tried their best to make them understand the importance of agricultural laws”.
Announced the formation of a committee to promote zero budgeting based agriculture, to change crop pattern as per the changing needs of the country and to make MSP more effective and transparent. The Committee will have representatives of the central government, state governments, farmers, agricultural scientists, and agricultural economists
19 NOV 2021 9:55AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Nation today through video conference.
Addressing the nation, the Prime Minister wished the people on the occasion of Guru Nanak Jayanti. He also expressed happiness that after a gap of one and a half years, the Kartarpur Sabih Corridor has now reopened.
The Prime Minister said “I have seen the challenges of the farmers very closely in my five decades of public life, that is why, when I was given the opportunity to serve the country as Prime Minister in 2014, we gave the highest priority to agriculture development and farmer welfare”. The Prime Minister said that four prong measures of seeds, insurance, market and savings were taken to ameliorate the conditions of farmers. Along with good quality seeds, the government also connected the farmers with facilities like neem coated urea, soil health card and micro irrigation, he said.
The Prime Minister pointed out that many initiatives have been taken for the farmers to get the right price for their produce in return for their hard work. The country has strengthened its rural market infrastructure. “We not only increased the MSP, but also created a record number of government procurement centers. The procurement of the produce made by our government has broken the records of the last several decades”, he said.
The Prime Minister said in this great campaign to improve the condition of the farmers, three agricultural laws were brought in the country. The objective was that the farmers of the country, especially small farmers should be strengthened, they should get the right price for their produce and maximum options to sell the produce. The Prime Minister said for years, farmers of the country, agricultural experts of the country and farmers' organizations of the country were continuously making this demand. Earlier also many governments had brainstormed on this. This time also there was discussion in Parliament, brainstorming took place and these laws were brought up. In every nook and corner of the country, many farmers' organizations welcomed and supported it. The Prime Minister expressed his gratitude to the organizations, farmers and individuals who supported the move. .
The Prime Minister said that the Government brought these laws for the welfare of farmers, specially small farmers, in the interest of the agriculture sector, for a bright future of ‘gaanv-gareeb’ - village-poor, with full integrity, clear conscience and dedication towards farmers. He continued, “such a sacred thing, absolutely pure, a matter of farmers' interest, we could not explain to some farmers despite our efforts. Agricultural economists, scientists, progressive farmers also tried their best to make them understand the importance of agricultural laws”. The Prime Minister said “today I have come to tell you, the whole country, that we have decided to withdraw all three agricultural laws. In the Parliament session starting later this month, we will complete the constitutional process to repeal these three agricultural laws”.
In the spirit of holy Gurupurab the Prime Minister said that today is not the day for blaming anyone and rededicated himself to working for the welfare of the farmers. He announced an important initiative for the agriculture sector. He announced the formation of a committee to promote zero budgeting based agriculture, to change crop pattern as per the changing needs of the country and to make MSP more effective and transparent. The Committee will have representatives of the central government, state governments, farmers, agricultural scientists, and agricultural economists.