প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
৮২ শুবা ওল ইন্দিয়া প্রিসাইদিং ওফিসর্স কনফরেন্স হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
17 NOV 2021 2:06PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
থৌরম অসিদা ঐখোয়গী ইনাকসিদা লৈবিরিবা লোকসভাগী ইকাইখুম্নরবা প্রসিদেন্ত শ্রী ওম বিরলাজী, রাজ্যসভাগী ইকাইখুম্নজরবা ভাইস-প্রসিদেন্ত শ্রী হরিৱংসজী, হিমাজল বিধানসভাগী প্রসিদেন্ত শ্রী বিপিন সিংহ হরমারজী, লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা হাউসকী প্রিসাইদিং ওফিসরশিং, অমসুং লেংশিনবিরিবা ইকাইখু্নরবা-খুম্নরবীশিং!
প্রিসাইদিং ওফিসরশিংগী অথোইবা কমফরেন্স অসি চহী খুদিংগী অনৌবা ৱা খন্নবা অমসুং অমসুং ৱাশকশিংগা লোয়ননা পাংথোকই। চহী খুদিংগী মীফম অসিদা লৈবাক অসিদা লৈবাক অসিগী পার্লিয়ামেন্তরী সিস্তেম অসি খোংজেল য়াংশিলহনবা, অনৌবা থৌনা হাপ্পা অমৃত অমা নত্রগা অমদি থোরকই। ঙসি মসিগী অসিগুম্বা তৌবা অসি চহী চামা ফাজিল্লকপা অসিসু য়াম্না নুংঙাই। মসি ঐখোয় পুম্বগী লাইবক ফবনি অমসুং ভারতকী দেমোক্রেসি অসি হেন্না চাউথোরকপগী মওংনি। ঐহাক্না মসিগী অথোইবা তাঞ্জা অসিদা অদোম পুম্নমকপু, লৈবাক অসিগী সংসদ অমসুং বিধানসভাশিংগী মীহুৎশিংবু অমসুং ইরৈচাশিং পুম্নমক্কী মফমদসু য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরূপশা,
ভারতগী ওইনদি দেমোক্রেসী অসি শুপ্নতগী সিস্তেম নত্তে। দেমোক্রেসী ভারতকী মচৎনি, ভারতকী মহৌশানা য়াওজরক্লবনি। অদোমগী মসিগী খোংচৎ অসি মরম অসিনসু হেন্না মরুওইরে মরমদি মতম অসিদা ভারতনা নিং-খা তম্বগী চহী ৭৫ শুরকপগী থৌরম পাংথোক্নরি, অমৃত মহোত্সব পাংথোক্নরি। মসিগী মতাং চানবা অসিনা মসিগী থৌরম অসি হেন্না থোইদোক-হেন্দোকহল্লি, মসিগা লোয়ননা ঐখোয়গী ইথৌদাং অসি শরুক কয়া হেনগৎহল্লি।
মরূপশা,
লাক্কদবা চহীশিংদা লৈবাক অসিগী অনৌবা পন্দোনশিং য়ৌনবা তৌগদবনি, থোইদোকপা পান্দম ফংনবা তৌগদবনি। মসিগী ৱাশক অসি 'পুন্না হোৎনমিন্নবা' নমক্না মপুং ফাহনগনি। অমসুং দেমোক্রেসীদা ভারত ফেদরেল সিস্তেমদা ঐখোয়না 'পুন্না থবক হোৎনমিন্নবা' হায়বগী ৱাফম হায়বা মতমদা রাজ্য খুদিংমক্কী থৌদাং অসি মহাক্কী অচৌবা ওইফম ওই। লৈবাক অসিনা হৌখিবা চহীশিংদা ফংখিবশিং অসিদা রাজ্যশিংনা নিংথিনা থবক পাংথোকপনা চাউনা থৌদাং লৌই। অৱাং-নোংপোক্কী চহী কয়াগী প্রোব্লেমশিংগী লোইশিনবা ওইরো নত্রগা চহী কয়াদগী পন্দুনা লৈরিবা চাউখৎনবগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংবু লোইশিনবা ওইরো অসিগুম্বা থবক কয়া অমা চহি কয়াসিদা লৈবাক অসিনা তৌরি, পুন্না হোৎনমিন্নদুনা তৌরি। হৌজিক খ্বাইদগী অচৌবা খুদম হায়ববু কোরোনাবু লান্থেংনবা অসিমক্নি। লৈবাক অসিনা রাজ্য পুম্নক্কা লোয়ননা পুন্না চুংশিন্নদুনা লান্থেংমিন্নরিবা অসি পুৱারীগী ওইবনি। ঙসি ভারতনা বেক্সিন দোজ করোর ১১০ কাপথোক্তুনা য়াম্লবা মশিং ক্রোস তৌখ্রে। ওইথোক্লোই খল্লম্বা অদুসু ওইথোরক্লি। মরম অসিনা ঐখোয়গী তুংলমচৎকী 'অমৃতগী ৱাশক' ওইরবা মংলান ওইরিবা অসিসু ঐখোয়না মপুং ফাহনগনি। লৈবাক অমসুং রাজ্যশিংনা অমত্তা ওইনা চুংশিন্নরগা মসি মপুং ফাহনগদৌরিবনি। মতম অসি মায় পাকপশিং অদু মখা তানা ওইহনবদুনি। ये ওইদবশিং অদুবুসু ওইহন্নবা তৌবনি। অমসুং মসিগা লোয়ননা অনৌবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা অনৌবা ভিজনগা লোয়ননা ঐখোয়না তুংলমচৎ অসিগীদমক্তা অনৌবা চৎন-কাংলোনশিংসু শেমগদবনি। ঐখোয়গী হাউসকী মমাংঙৈদগী তৌনরকপশিং অমসুং সিস্তেমশিংগী মওং-মতৌ অদুনা ভারতকী ওইবা ওইরো, ঐখোয়গী চৎন-পথাপশিং, ঐখোয়গী ৱায়েল-পথাপ অদুদা ভারতকী ওইবগী ৱাখল্লোন অদু 'এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত' কী ৱাশক অদু হেন্না ফগৎহনবা ওইরো অমসুং খ্বাইদগী মরুওইনা হাউসতা ঐখোয়গী ইশাগী লমচৎ-শাজৎ অদু ভারতকী মতিক-ময়াইশিংগী মতুং ইন্না ওইরো, মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ইথৌদাংনি। মায়কৈ অসিদা ঐখোয়না হৌজিকসু য়াম্না থবক তৌবগী তাঞ্জা লৈরি।
মরূপশা,
ঐখোয়গী লৈবাক অসি খেৎনবনা থল্লি। চহি লিশিং কয়াগী চাউখৎপগী খোংচৎ অসিদা ঐখোয়না মসিগী ৱাফম অসিসু এদোপ্ত তৌখ্রে নিংথিরবা খেৎনবশিংগী মরক অসিদা, অপুনবগী ফজবা ৱাখল্লোনগী ইচেল চেল্লি। অপুনবগী অমত্তা ওইবা ৱাখল্লোনগী ইচেল অসিনা ঐখোয়গী খেৎনবশিংবু নিংথিনা মশক থোকহল্লিবনি অমসুং ঙাক-শেল্লিবনি। ঙসিগী হোংলক্লিবা মতম অসিদা ঐখোয়গী হাউসশিংগী থোইদোকপা থৌদাংদি লৈবাক অসি অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবা অমসুং অমত্তা ওইবগী মরি অসিদা তোঙানবা খোঞ্জেল অমা হেক থোরক্লবা অদু ওইরবদি চেকশিনবা তাবনি। খেৎনবশিং অসি ইপানাৎ-ইপুনাৎ ওইবা মওংদা চাউথোকচহনবা ফংদুনা লৈরবা, ঐখোয়না ঐখোয়গী খেৎনবশিংগী কুহ্মৈ পাংথোক্নরবা, ঐখোয়গী হাউসশিং অসিনা মসিগী পাউজেল অসিসু লেপ্তনা অদুনা পীদুনা লৈহনগদবনি।
মরূপশা,
তত্তনা লীদরশিংগী মতাংদা, মীয়ামগী মীহুৎশিংগী মতাংদা মীওই খরনা লীদরশিং অসি রাজনীতিগী কোইরাও-লাউনবা, শমদোক-শমজিন, চিংথোক-চিংশিন্দদং তৌবগী মওং ওইনা লৈবদৌনা তৌহল্লে। অদুবু অদোম্না মুন্না খন্দুনা য়েংবীরগদি রাজনীতিগী দলশিংদা রাজনীতিদগী তোঙান্না, মশাগী মতম, মপুন্সি অদু মীয়ামগী থৌগল তৌদুনা লেনজবা অসিগুম্বা মীয়ামগী মীহুৎশিংসু য়াওগনি। মখোয়গী থৌগল তৌবা অদুগী ৱাখল্লোন অদুনা রাজনীতিদা মীয়ামগী অনিংবা, থাজবা অদু হেন্না ফগৎহল্লি। অসিগুম্বা মীহুৎশিং অসিদা ৱাফম অমত্তং কৎচগে। ঐখোয়না ঐখোয়গী হাউসশিংদা খেৎনবা কয়া থম্মি, খুদম ওইনা প্রাইবেৎ বিল পুথৃরকপদা মতম কয়া অমা কায়থোকই, হাউস খরদনা জীরো অৱরগী মতম কাইথোকই। চহী অমদা নুমীৎ ৩-৪ অসি হাউস অমদা, হাউস অমদা নুমীৎ নিনি হায়না খুন্নাইগীদমক্তা অফবা খরা তৌবগী, ঐখোয়গী মীহুৎশিংগী এক্সপরিএন্স অদু তানবগী, মশাগী খুন্নাইগী তৌবগী মতাংদা লৈবাক অসিদা খংহনবগী নুমীৎ থম্বা য়াই। অদোম্না য়েংবীয়ু, মসিনা মীহুৎ অসিগা লোয়ননা অতোপ্পা মীশিংনা কয়াদা তম্বা ফংগনি। রাজনীতিগী রাজমীতিগী লমদা য়াম্না ক্রিএতিব ওইবা থৌদাং অমা লৈবা অদু মশক হেন্না থোকহনগদবনি। অসিগুম্বা মশক থোকপা থবকশিং অসিদা মাইপুননা হোৎনরিবশিং অদুগীশিংশু রাজনীতিদগী লাপথোক্নবা হোৎনবগী মওং অসি হেনগৎনরক্লি। মসিগী মহুত্তা অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিগুম্বা থৌগল তৌরিবা মীশিং অসি রাজনীতিগা শমজিন্নরবদি রাজনীতি অসিসু হেন্না মপুং ফারগনি। অদুগা ঐহাক্না খল্লি মদুদি অপীকপা কমিতী অমা শেম্লবা, অসিগুম্বা এক্সপরিএন্সশিংগী সমন্দা স্ক্রীনিং তৌরবা, ভেরিফাই তৌরবা অদুগা কমিতীনা মীনা কয়া লৈহনগদগে হায়বদু লেপ্লবা। অদোম্না খনবীয়ু ক্বালিতেতিব ওইনা য়াম্না থুনা হোংগনি। অদুগা ঐহাক খংই মদুদি লৈরিবা প্রিসাইদিং ওফিসরশিং অসিনা ফর-ফরবা পোৎ কয়া থিদুনা পুথোরক্নবগী ৱাফম অসি নিংথিনা খংলমগনি। অদুগা ঐহাক্না খল্লি মদুদি অসিগুম্না থৌরম পাংথোকপা অসিনা অতৈ মীহুৎশিংনা রাজনীতিদগী হেন্না রাজনীতিদগী তোঙানবা করিগুম্বা খরা তৌনবগী ইথীল ফংগনি হায়না অমসুং মসিগা লোয়ননা লৈবাক অসিনসু অসিগুম্না হোৎনবগী মতাংদা খংনবগী খুদোংচাবা ফংলগনি।
মরূপশা,
ঐখোয়না ক্বালিতী দিবেৎ অসিবু শৌগৎপা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা মথৌ তাবা অনৌবা মওংজা তৌবা য়াই। দিবেত্তা ভেল্যু এদিসন করম তৌবগে, ক্বালিতেতিব দিবেৎ অসি লেপ্তনা অনৌবা স্তেন্দর্দশিং অদু মতৌ করম্না ফংগদগে হায়বা খংগনি। ঐখোয়না ক্বালিতী দিবেৎ অসিসু তোঙান্না মতম অমা নাইনবগী খন্নবা য়াবরা? অসিগুম্বা দেকোরমগী, সেরিয়স ওইবা অসি ঙাক্না চৎনবা রাজনীতিগী ওইবা চয়েৎনবা অমত্তা লৈতনবা তৌগদবনি। মায়কৈ অমরোমদা মসি হাউসকী নিংথিবা মতম ওইহনসি, নিংথিবা নুমীৎ ওইহনসি। ঐহাক হায়জরিবসি নুতীগী নত্তে, করিগুম্বা মতমদনা পুং অমা, করিগুম্বদনা নুমীৎ তংখাই, করিগুম্বা মতমদনা নোংমা তৌদুনা ঐখোয়না অসুম্না তৌবা য়াগদরা? নিংথিবা নুমীৎ, অফবা দিবেৎ, ক্বালিতী দিবেৎ, ভেল্যু এদিসন তৌরিবা দিবেৎ অসি নুতীগী রাজনীতি তৌদবা দিবেৎ।
মরূপশা,
লৈবাক অসিদা সংসদ নত্রগা বিধানসভাগী অনৌবা থবক হৌবা মতমদা মীহুৎশিং অসি অনম্বনা অহানবা ওইনা য়াওবা ওইনা তৌই হায়বসি অদোম্না নিংথিনা খংবিরে। হায়বদি রাজনীতিদা অহোংবা কয়াদি লেপ্তনা লাকই, লেপ্তনা অনৌবা মীশিংনা অনৌবা থৌনানাদা তাঞ্জা পী। অদুগা মীয়াম্না হোৎনবদগী হাউসতসু মতম পুম্নমক্তা তগৎ-তগৎ তেকপা, অনৌবা অনৌবা থৱায় তাবা, অনৌবা থৱায় য়াওবা লাকই। ঐখোয়না মসিগী অনৌবা মওং অসিদা অনৌবা থবক তৌবগী সিস্তেমদা লৈহনবা চংই। মসিগীদমক্তা মরুওইরিবদি অনৌবা মীহুৎশিংনা হাউসকা মরি লৈনবা সিস্তেমেতিক ত্রেনিং পীসি, হাউসকী কাইদবা ফীবম অমসুং চৎন-পথাপশিংগী মতাংদা মখোয়দা হায়বিসি। ঐখোয়না পার্তীদা লেপ্তনা দাইলোগ পীনবদা লুম্না লৌবা তাবনি, রাজনীতিগী অনৌবা পেরামিতরসু শেমগদবনি। মসিদা অদোম প্রিসাইদিং ওফিসরশিংগী থৌদাং অসি য়াম্না চাওই।
মরূপশা,
ঐখোয়গী মাংদা হেন্না লুম্না লৌগদবা অসি হাউস অসি প্রদক্তিব ওইনা চংশিহনবগীসুনি। মসিগীদমক্তা হাউসতা দিসিপ্লিনগী মথৌ তাবা অদুগুম্না লেপ্নখিবা চৎন-পথাপকী কম্মিৎমেন্তসুনি। ঐখোয়গী ৱায়েল-পথাপ অসিগী পাক-শনবা অসি মহাক্কী মীয়ামগী য়াইফনবা চুমদ্রিংনা মরি লৈনরবতদা ওইরক্কনি। অদুগা মসিগীদমক্তা হাউসকী ৱাহন্থোক লৈবা ৱা খন্নবা অসি য়াম্না মথ তাই। মরুওইনা হাউসতা নহা ওইরিবা মীহুৎশিংদা, থবক মায় পাক্না পাংথোক্নিংবা মফমশিংদগী লাকপা মীহুৎশিংদা, নুপীশিংদা হেন্না খুদোংচাবা পীগদবনি। ঐখোয়গী কমিতীশিংদসু মতৌ অসিগুম্না হেন্না প্রেক্তিকেল ওইবা অমসুং মতমসিগা চুননবা খনগদবনি। মসিনা ঐখোয়গীদমক্তা লৈবাক্কী খুদোংচাদবশিং অমসুং মদু কোকহন্নবা খংবদা লাইবদা নত্তনা অনৌবা আইদিয়াশিংসু হাউসতা য়ৌগনি।
মরূপশা,
অদোম পুম্নমক্না খংবিরে মদুদি হৌখিবা চহীশিংদা ৱন নেসন ৱন রেসন কার্দ', 'ৱন নেসন ৱন মোবিলিতী কার্দ' অসিগুম্বা সিস্তেমশিং অসি চৎনহল্লি। মতৌ অসিগুম্না ঐখোয়গী মীশিংসু কন্নেক্ত তৌনরক্লি অমসুং লৈবাকপুম্বনসু অমত্তা ওইবা এক্সপরিএন্স অমা ফংলক্লি, লৈবাক অসি অৱাংদগী খারোমদা, নোংপোক্তগী নোংচুপ্লোমদা কাচিন-কোয়া য়ৌনা শম্নবগুম্লে। বিধানসভাপুম্বা অমসুং রাজ্যপুম্বা মসিগী অমৃতকী মতম অসিদা মসিগী কেম্পেন অসিদা অনৌবা পন্দোন লোম্না পুখৎপা ঐহাক্না পাম্মি। ঐহাক্না ৱাখল্লোন 'ৱন নেসন ৱন লেজিস্লেতিব প্লেৎফোর্ম' অসি ওইথোকপা য়াগদৌরিবরা, শুপ্নতগী ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্তরী সিস্তেম অসিদা তেক্নোলোজিকেল ওইনা খংফ-ফহনবদা নত্তনা লৈবাক অসিগী দেমোক্রেতিক য়ুনিৎশিং অদু শম্নননবগীসু থবক তৌবা অসি। ঐখোয়গী হাউসশিংগী ওইনা রিসোর্স পুম্বা মসিগী পোর্তেল অসিদা ফংহন্নবা, কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী লেজিস্লেচরশিং অসি চে য়াওদনা থবক তৌবা, লোকসভাগী ইকাইখুম্নরবা প্রসিদেন্ত অমসুং রাজ্য সভাগী ভাইস-প্রসিদেন্তকী লিচিংখাদা অদোম প্রিসাইদিং ওফিসরশিংনা মসিগী সিস্তেম অসি খুমাং চাউশিলহনবা য়াই। ঐখোয়গী সংসদ অমসুং মন্দল অচৌবশিংগী লাইব্রেরীশিংসু দিজিতাইজ তৌনবা অমসুং ওনলাইন্দা ফংহন্নবগীদমক্তা থবকশিংদা হেন্না য়াংশিলহনবা তাবনি।
মরূপশা,
নিং-খা তম্বগী অমৃতকী মতম অসিদা ঐখোয়না য়াংনা নিং-কা তম্বগী চহী ১০০ শুবরোমদা চংশিল্লক্লি। অদোমগী চহী ৭৫ শুবগী খোংচৎ অসি মতম অসি খুনা-য়াংনা হোংলে হায়বগী সাক্ষীনি। মথংগী চহী ২৫ অসি ভারতকীদমক্তা য়াম্না মরুওইবনি। চহী ২৫ গী মতুংদা চহী ১০০ গী থৌরম পাংথোক্কদৌরি। অমসুং মরম অসিনা অমৃতগী মতম অসি মসিগী চহী ২৫ গী য়াম্না মরুওইবনি। মসিদা ঐখোয়না লাইশোন অমখক ঐখোয়না থৌনা লৈনা, কত্থোকপগা লোয়ননা, ইথৌদাংনি খন্না মায় পাক্না শোনবা য়াবরা। ঐহাক্কী মীৎয়েংদা মসিগী লাইশোন অসি - ইথৌদাং, ইথৌদাং, ইথৌদাংনা ইথৌদাংনি। হাউসতসু ইথৌদাংগী ৱা, হাউসতগী পাওজেল পীবা অসিসু ইথৌদাংগী ওইবা, মীহুৎশিংগী খোঞ্জালদা ইথৌদাংগী মনম চেলহনবা, মখোয়গী লমচত্তসু মখোয়গী ইথৌদাংগী মওং-মতৌ, মমাংঙৈদগী চৎনরকপা ওইবা পুন্সি মহিং ওইরো, ৱাখল খন্দোক-খঞ্জিন্দসু ইথৌদাংনা হেন্না লুনা লৌবা মীহুৎশিংগী মীফমদা ৱা খন্দোক-খঞ্জিন্দা, সোলুসন্দা ৱাফম খুদিংমক্তা ইথৌদাংনা খ্বাইদগী হেন্না লৌবা ওইবা শুপ্নতগী ইথৌদাংগী ৱা ওইবা, ইথৌদাংগী ৱাখল্লোন চেনবা ওইগদবনি। মথংগী চহী ২৫ দা ঐখোয়গী থবক তৌবগী মওংগী এঙ্গল খুদিংমক্তা ইথৌদাং অসি খ্বাইদগী হেন্না লুম্না লৌগদবনি। হাউশিংদগী মসিগী পাউজেল অসি পীবা মতমদা সংবিধান্নসু ঐখোয়দা মসি হায়রি, হাউসতা হন্না-হন্না হায়বা মতমদা মসিগী ইথীল অসি লৈবাক্কী নাগরিক খুদিংমক্তা য়ৌগনি। লৈবাক অসি হৌখিবা চহী ৭৫ দা য়াম্না য়াংনা খুমাং চাউশিল্লিবা অসিদা মসিদগী শরুক কয়া অমা হেন্না লৈবাক অসিনা খুমাং চাউশিন্নবগী লাইশোন অসিদি- ইথৌদাং। ইরৈচা করোর চামগা কুন্থ্রাগী ইথৌদাং অসি অথোইবা ৱাশক অমা মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা ঙসি পার্লিয়ামেন্তরী সিস্তেম অসিগী চহী ১০০ গী থৌরাং অসিগীদমক্তা অদোম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি, অদোমগী ঙসিগী সমিৎ অসি য়াম্না মায় পাকপা, ২০৪৭ দা লৈবাক অসি কদোমদা পুগদবনো, হাউসতা করি থৌদাং লৌগনি, মসিগী মরিক চুম্বা আউতলাইনগা লোয়ননা অদোম মপমসিদগী চৎকনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল য়াম্না হেনগৎলগনি। ঐহাক্না অমুক হন্না অদোম পুম্নমক্তা হন্না-হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি, হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inaugural session of 82nd All India Presiding Officers’ Conference
17 NOV 2021 2:06PM by PIB Delhi
Namaskar!
Present with us in this program are Hon’ble Speaker of Lok Sabha Shri Om Birla ji, Hon'ble Deputy Chairman of Rajya Sabha Shri Harivansh ji, Chief Minister of Himachal Pradesh Shri Jai Ram Thakur ji, Leader of Opposition in Himachal Legislative Assembly Shri Mukesh Agnihotri ji, Speaker of Himachal Vidhan Sabha Shri Vipin Singh Parmar ji, the presiding officers of the various legislatures of the country, and ladies and gentlemen!
This important conference of presiding officers is held every year with some new discussions and new resolutions. Every year some nectar emerges from this churning, which gives impetus and new energy to our country and the parliamentary system and inspires new resolutions. It is also very pleasant that today this tradition is completing 100 years. This is also the good fortune of all of us, and it is also a symbol of India's democratic expansion. On this important occasion, I congratulate all of you, all the members of the Parliament and the Legislative Assemblies of the country and also all the countrymen.
Friends,
Democracy is not just a system for India. Democracy is ingrained in our nature and part of life in India. Your journey has become even more special because India is currently celebrating Amrit Mahotsav, the 75 years of its independence. This coincidence not only enhances the uniqueness of this program, but also multiplies our responsibilities.
Friends,
We have to take the country to newer heights, achieve extraordinary goals in the years to come. These resolutions will be fulfilled only through ‘Sabka Prayas (everyone's effort). When we talk about 'Sabka Prayas' in democracy, the federal system of India, then the role of all the states is a big basis for that. The active participation of the states has played a big role in what the country has achieved over the years. There are many things which the country has done in the last few years with everyone’s efforts whether it is the resolution of the decades-old problems of the Northeast or completion of all the big projects of development that have been stuck for decades. The biggest example is Corona before us. The solidarity with which the country has fought such a huge battle with all the states is historic. Today India has crossed a mammoth figure of 110 crore vaccine doses. What once seemed impossible is becoming possible today. Therefore, the dreams of the future before us, which are 'Amrit (nectar) resolutions', will also be fulfilled. These are going to be accomplished only with the united efforts of the country and the states. Now is the time to pursue our successes. What is left behind has to be completed. And at the same time, we have to make new rules and policies for the future with a new approach and new vision. The traditions and systems of our legislatures may be inherently Indian, our policies, our laws should strengthen the spirit of Indianness, the resolve of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat' (One India, Supreme India). Most importantly, it should be our collective responsibility that our own conduct in the legislatures should be according to Indian values. We still have many opportunities to realize in this direction.
Friends,
Our country is full of diversity. In our journey of development for thousands of years, we have recognized that the sublime and divine unity flows uninterrupted even in the midst of diversity. This seamless stream of unity cherishes our diversity and preserves it. In today's changing times, it is the special responsibility of our legislatures to remain alert if there is a contrasting voice regarding the unity and integrity of the country. May diversity continue to be honored as a heritage, may we continue to celebrate our diversity; this message should be conveyed from our legislatures perpetually.
Friends,
Often there is an image about politicians and public representatives among some people that these leaders are engaged in political manipulation round the clock. But if you notice, there are people's representatives in every political party who spend their time and life for the uplift of the people and in the service of the society. These acts of service keep people's faith in politics strong. I have a suggestion for such dedicated public representatives. We do several things in our legislatures, like we introduce private bills and spend time on them. There are some others who spend their time on zero hours in the legislatures. Can 3-4 days in a year be kept aside in a legislature so that our public representatives share with the rest of us about their special initiatives for the society and inform the country about this aspect of their life? Along with public representatives, other people of the society will also get to learn a lot from this. The constructive contribution of politics will also be exposed. If those who are engaged in creative works but tend to keep away from politics and the people doing such noble works join politics, then politics will also prosper in itself. I think a small committee should be formed which should screen and verify such experiences and then decide who should get the opportunity to articulate their views. A lot of qualitative change will come. The presiding officers know well how to explore and bring the best before people. Such events will inspire the rest of the members to do something different than politics and at the same time the country will also get an opportunity to know about such efforts.
Friends,
We can always do something innovative needed to promote quality debate. How to add value to debates and how to set new standards for quality debates? Can we think of setting aside time for quality debate? Such a debate in which there is dignity and seriousness and there is no political slander. In a way, it should be the healthiest time of the legislature. I'm not asking for everyday. It can be two hours, half a day or a day sometimes. Can we try something like this? It should be a healthy day, healthy debate and quality debate, a debate that does value addition and which is absolutely free from everyday politics.
Friends,
You also know very well that when the Parliament or any assembly of the country starts its new term, most of the members are the first timers. There have been frequent changes in politics and the people constantly give opportunities to new people who are brimming with new energy. It is because of the efforts of the people that there is always freshness and new enthusiasm in the legislatures. Do we need to mold this freshness into a new methodology or not? I think change is necessary. For this, it is necessary that the new members are given systematic training related to the House and they are briefed about the dignity of the House. We have to emphasize on making continuous dialogue across the parties and set new parameters of politics. The role of presiding officers is also very important in this.
Friends,
There is also a big priority before us to increase the productivity of the House. Along with discipline in the House, equally necessary is the commitment to the set rules. Our laws will prevail only if they are directly related to the interests of the people. Therefore, meaningful discussions in the House are very important. Young members, people's representatives from aspirational areas and women in the House should get maximum opportunities. Similarly, our committees should also be made more practical and relevant. Not only will it be easier for us to know the problems of the country and their solutions, but new ideas will also reach the House.
Friends,
All of you are aware that the country has implemented several systems like 'One Nation One Ration Card', 'One Nation One Mobility Card' in the past few years. Our people are also getting connected with such facilities, and the entire country is also getting a new experience together, as if the country is connecting from north to south, east to west. I would like all our legislatures and states to take this campaign to a new height in this virtuous period. I have an idea called 'One Nation One Legislative Platform'. Is it possible? Such a digital platform, a portal that not only gives the necessary technological boost to our parliamentary system, but also works to connect all the democratic units of the country. All the resources for our legislatures should be available on this portal and central and state legislatures should work in paper-less mode. The presiding officers can take this system forward under the leadership of Honorable Speaker of Lok Sabha and Deputy Chairman of Rajya Sabha. The ongoing work to digitize the libraries of our Parliament and all the legislatures and make them available online will also have to be accelerated.
Friends,
In this virtuous period of independence, we are rapidly moving towards 100 years of independence. Your journey of 75 years is a testimony to how fast time changes. Next 25 years are very important for India. We are going to celebrate 100 years of independence after 25 years. Therefore, this virtuous period, 25 years, is very important. Can we make one mantra distinctive with full strength, dedication and responsibility? From my point of view that mantra is duty and duty only. There should be a sense of duty in the House, the House should send messages of duty, there should be a sense of duty in the speeches of the members, there should also be a custom of duty in their behavior, there should be tradition of the lifestyle of centuries, the duty should be primary even in the conduct of the members, duty should be paramount in debates and solutions, duty should be paramount in everything, there should be a sense of duty in everything. Duty should be given top priority in every aspect of our working style for the next 25 years. Our Constitution also tells us the same. When this message will be sent across from the Houses repeatedly, it will have a bearing on the entire country and on every citizen of the country. The speed at which the country has progressed in the last 75 years, the mantra to take the country forward at a manifold rate is - Duty. Duty of 130 crore countrymen to fulfill a great resolution! Best wishes to you for this new initiative of 100 years of parliamentary system. May this summit be very successful! May you come out with a clear outline where to take the country by 2047 and what role the legislatures will play for it! It will give a great strength to the country. I once again congratulate you all very much and many thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.