প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্রধানমন্ত্রীয়ে জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱসত ৰাঁচিত ভগৱান বিৰছা মুণ্ডা স্মৃতি উদ্যান তথা স্বাধীনতা যোদ্ধা সংগ্রহালয় উদ্বোধন কৰে
শ্রী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীক শ্রদ্ধা জনাই প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, তেওঁৰ গভীৰ ইচ্ছাশক্তিৰ বাবেই ঝাৰখণ্ড ৰাজ্য গঢ়ি উঠে
স্বাধীনতাৰ এই অমৃতকালত দেশে সিদ্ধান্ত লৈছে যে, আদিবাসী পৰম্পৰা আৰু তেওঁলোকৰ বীৰত্বৰ কাহিনীবিলাকক আৰু অধিক অর্থৱহ কৰি যথার্থ পৰিচিতি দিয়া হ'ব
এই সংগ্রহালয় বিবিধতাপূর্ণ আদিবাসী সংস্কৃতিৰ জীৱন্ত প্রতিষ্ঠান; য'ত স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ আদিবাসী বীৰ পুৰুষ আৰু মহিলা সংগ্রামীসকলৰ অবদান তুলি ধৰা হৈছে
ভগৱান বিৰছা মুণ্ডা সমাজৰ বাবেই জীয়াই আছিল, তেওঁৰ সংস্কৃতি আৰু দেশৰ বাবে জীৱন উৎসর্গ কৰিছিল; সেয়ে আজিও তেওঁ আমাৰ আস্থাত জীৱিত হৈ আছে, ভগৱান হিচাপে আমাৰ আত্মাত নিহিত হৈ আছে
15 NOV 2021 10:46AM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰে ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ জন্মবার্ষিকী জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস হিচাপে উদযাপনৰ কথা ঘোষণা কৰিছে। এই উপলক্ষে প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ মাধ্যমত ৰাঁচিত ভগৱান বিৰছা মুণ্ডা স্মৃতি উদ্যান তথা স্বাধীনতা যোদ্ধা সংগ্রহালয়ৰ উদ্বোধন কৰে। অনুষ্ঠানত ঝাৰখণ্ডৰ ৰাজ্যপাল, মুখ্যমন্ত্রী আৰু একাধিক কেন্দ্রীয় মন্ত্রী উপস্থিত আছিল।
এই উপলক্ষে এখন জনসভাত প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, "স্বাধীনতাৰ এই অমৃতকালত দেশে সিদ্ধান্ত লৈছে যে, আদিবাসী পৰম্পৰা আৰু তেওঁলোকৰ বীৰত্বৰ কাহিনীবিলাকক আৰু অধিক অর্থৱহ কৰি যথার্থ পৰিচিতি দিয়া হ'ব। ইয়াৰ বাবে এক ঐতিহাসিক সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে যে, প্রতি বছৰে আজিৰ দিনটো অর্থাৎ ১৫ নৱেম্বৰ ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ জন্মবার্ষিকী ‘জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস’ হিচাপে উদযাপন কৰা হ'ব।" তেওঁ ঐতিহাসিক এই মুহূর্তত দেশবাসীক শুভেচ্ছা জনায়।
শ্রী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীক শ্রদ্ধা জনাই প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, "তেওঁৰ গভীৰ ইচ্ছাশক্তিৰ বাবেই ঝাৰখণ্ড ৰাজ্য গঢ়ি উঠে। অটলজীয়েই প্রথম ব্যক্তি, যাৰ আন্তৰিকতাৰ ফলতেই দেশত প্রথমবাৰ চৰকাৰৰ পৃথক এটা আদিবাসী মন্ত্রালয় গঢ়ি তোলা হয়।" একেদৰে, দেশৰ নীতিৰ সৈতে আদিবাসী মানুহৰ স্বার্থ সংলগ্ন কৰা হয় বুলিও শ্রী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে।
ভগৱান বিৰছা মুণ্ডা স্মৃতি উদ্যান তথা স্বাধীনতা যোদ্ধা সংগ্রহালয়ৰ বাবে আদিবাসী সমাজ আৰু দেশৰ প্রত্যেক নাগৰিকক অভিনন্দন জনায়। এই সংগ্রহালয় বিবিধতাপূর্ণ আদিবাসী সংস্কৃতিৰ জীৱন্ত প্রতিষ্ঠান, য'ত স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ আদিবাসী বীৰ পুৰুষ আৰু মহিলা সংগ্রামীসকলৰ অবদান তুলি ধৰা হৈছে।
ভগৱান বিৰছা মুণ্ডাৰ পৰিকল্পনা সম্পর্কে প্রধানমন্ত্রীয়ে কয়, "ভগৱান বিৰছাই জানিছিল, আধুনিকতাৰ নামত আদিবাসী পৰম্পৰা, অতীত পৰিচিতি আৰু প্রকৃতিৰ সৈতে বিৰূপ আচৰণে কেতিয়াও সমাজত কল্যাণ কৰিব নোৱাৰে। তেওঁ লগতে আধুনিক শিক্ষাৰ সমর্থক আছিল আৰু সমাজৰ সমস্ত অসমতা আৰু কুপ্রথাৰ বিৰুদ্ধে শক্তিশালী প্ৰশ্ন কৰিছিল।" প্রধানমন্ত্রীয়ে আৰু কয়, "স্বাধীনতা সংগ্রামৰ উদ্দেশ্যই আছিল ভাৰতৰ ক্ষমতাৰ হস্তান্তৰ, যাতে ভাৰতীয়সকলে দেশৰ স্বার্থত সিদ্ধান্ত ল'ব পাৰে। 'ধৰতি আবা'ৰ বাবে তেওঁৰ যুঁজ আছিল ভাৰতৰ আদিবাসী সমাজৰ অস্তিত্ব বিপন্ন হোৱাৰ পৰা ৰক্ষা কৰা। ভগৱান বিৰছা মুণ্ডা সমাজৰ বাবেই জীয়াই আছিল, তেওঁ সংস্কৃতি আৰু দেশৰ বাবে জীৱন উৎসর্গ কৰিছিল। সেয়ে আজিও তেওঁ আমাৰ আস্থাত জীৱিত হৈ আছে, ভগৱান হিচাপে আমাৰ আত্মাত নিহিত হৈ আছে। 'ধৰতি আবা' বৰ বেছি দিন জীৱিত নাছিল।" কিন্তু, তেওঁ কম সময়তেই দেশৰ এক সম্পূর্ণ ইতিহাস ৰচনা কৰিছিল, যি আজিও দেশত প্রজন্মৰ পিছত প্রজন্মক পথ দেখুৱায় বুলি প্রধানমন্ত্রীয়ে অভিমত প্রকাশ কৰে।

Prime Minister's Office
PM inaugurates भगवान बिरसा मुंडा स्मृति उद्यान सह स्वतंत्रता सेनानी संग्रहालय at Ranchi on Janjatiya Gaurav Diwas
Pays tributes to Shri Atal Bihari Vajpayee due to whose strong will, the state of Jharkhand came into existence
“In this Amrit Kaal of independence, the country has decided that the country will give a more meaningful and more grand identity to the tribal traditions of India and its valor stories”
“This museum will become a living venue of our tribal culture full of diversity, depicting the contribution of tribal heroes and heroines in the freedom struggle.”
“Bhagwan Birsa lived for the society, sacrificed his life for his culture and his country. Therefore, he is still present in our faith, in our spirit as our God.”
15 NOV 2021 10:46AM by PIB Delhi
Government of India has declared that the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda will be celebrated as Janjatiya Gaurav Diwas. To mark the occasion, Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated Bhagwan Birsa Munda Memorial Udyan cum Freedom Fighter Museum - भगवान बिरसा मुंडा स्मृति उद्यान सह स्वतंत्रता सेनानी संग्रहालय at Ranchi today via video conferencing. Governor and Chief Minister of Jharkhand and Union Ministers were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister said In this Amrit Kaal of independence, the country has decided that the country will give a more meaningful and more grand identity to the tribal traditions of India and its valor stories. “For this, a historic decision has been taken that from today every year the country will celebrate 15th November i.e. the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as ‘Janjatiya Gaurav Diwas’” said the Prime Minister while greeting the nation on this historic occasion.
The Prime Minister also paid tributes to Shri Atal Bihari Vajpayee, due to whose strong will the state of Jharkhand came into existence. “It was Atal ji who was the first to form a separate tribal ministry in the government of the country and linked the tribal interests with the policies of the country”, Shri Modi added.
The Prime Minister congratulated the tribal society of the country, every citizen of India for Bhagwan Birsa Munda Memorial Udyan cum Freedom Fighter Museum. He said “this museum will become a living venue of our tribal culture full of diversity, depicting the contribution of tribal heroes and heroines in the freedom struggle.”
Talking about the vision of Bhagwan Birsa, the Prime Minister pointed out Bhagwan Birsa knew that tempering with diversity, ancient identity and nature in the name of modernity is not the way for welfare of the society. At the same time he was a supporter of modern education and had the courage to speak against the ills and inadequacies of his own society. The Prime Minister said the freedom struggle aimed at transferring the power of India, the power to make decisions for India in the hands of Indians. But at the same time, the fight for ‘Dharti Aaba’ - 'धरती आबा' was also against the thinking that wanted to erase the identity of India's tribal society. The Prime Minister remarked that “Bhagwan Birsa lived for the society, sacrificed his life for his culture and his country. Therefore, he is still present in our faith, in our spirit as our God.” ‘Dharti Aaba did not stay on this earth for very long. But he wrote an entire history for the country in that short span of life and gave direction to the generations of India,’ the Prime Minister added.