Prime Minister's Office
PM inaugurates भगवान बिरसा मुंडा स्मृति उद्यान सह स्वतंत्रता सेनानी संग्रहालय at Ranchi on Janjatiya Gaurav Diwas
Pays tributes to Shri Atal Bihari Vajpayee due to whose strong will, the state of Jharkhand came into existence
“In this Amrit Kaal of independence, the country has decided that the country will give a more meaningful and more grand identity to the tribal traditions of India and its valor stories”
“This museum will become a living venue of our tribal culture full of diversity, depicting the contribution of tribal heroes and heroines in the freedom struggle.”
“Bhagwan Birsa lived for the society, sacrificed his life for his culture and his country. Therefore, he is still present in our faith, in our spirit as our God.”
15 NOV 2021 10:46AM by PIB Delhi
Government of India has declared that the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda will be celebrated as Janjatiya Gaurav Diwas. To mark the occasion, Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated Bhagwan Birsa Munda Memorial Udyan cum Freedom Fighter Museum - भगवान बिरसा मुंडा स्मृति उद्यान सह स्वतंत्रता सेनानी संग्रहालय at Ranchi today via video conferencing. Governor and Chief Minister of Jharkhand and Union Ministers were among those present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister said In this Amrit Kaal of independence, the country has decided that the country will give a more meaningful and more grand identity to the tribal traditions of India and its valor stories. “For this, a historic decision has been taken that from today every year the country will celebrate 15th November i.e. the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda as ‘Janjatiya Gaurav Diwas’” said the Prime Minister while greeting the nation on this historic occasion.
The Prime Minister also paid tributes to Shri Atal Bihari Vajpayee, due to whose strong will the state of Jharkhand came into existence. “It was Atal ji who was the first to form a separate tribal ministry in the government of the country and linked the tribal interests with the policies of the country”, Shri Modi added.
The Prime Minister congratulated the tribal society of the country, every citizen of India for Bhagwan Birsa Munda Memorial Udyan cum Freedom Fighter Museum. He said “this museum will become a living venue of our tribal culture full of diversity, depicting the contribution of tribal heroes and heroines in the freedom struggle.”
Talking about the vision of Bhagwan Birsa, the Prime Minister pointed out Bhagwan Birsa knew that tempering with diversity, ancient identity and nature in the name of modernity is not the way for welfare of the society. At the same time he was a supporter of modern education and had the courage to speak against the ills and inadequacies of his own society. The Prime Minister said the freedom struggle aimed at transferring the power of India, the power to make decisions for India in the hands of Indians. But at the same time, the fight for ‘Dharti Aaba’ - 'धरती आबा' was also against the thinking that wanted to erase the identity of India's tribal society. The Prime Minister remarked that “Bhagwan Birsa lived for the society, sacrificed his life for his culture and his country. Therefore, he is still present in our faith, in our spirit as our God.” ‘Dharti Aaba did not stay on this earth for very long. But he wrote an entire history for the country in that short span of life and gave direction to the generations of India,’ the Prime Minister added.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জনজাতিয়া গৌরব দিৱসতা প্রধান মন্ত্রীনা রাঞ্চিদা ভগবান বিরসা মুন্দা স্মৃতি উদ্ধান সহ স্বতনত্রতা সেনানী সংগ্রহালয় শঙ্গাখ্রে
শ্রী অতল বিহারি বাজপয়ীদা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে, মহাক্কী ফিরেপ চেৎপনা মরম ওইদুনা ঝর্খন্দ রাজ্য শেমখিবনি
“নিং-খা তম্বগী অমিৃত কাল অসিদা, লৈবাক অসিনা ভারতকী ত্রাইবেল ত্রেদিসনশিং অমদি মহাক্কী মতিক লৈরবা ৱারিশিং হেন্না আর্থ চেলহল্লগনি অমদি গ্রান্দ আইদেন্তিতী হেন্না লৈহল্লগনি হায়না লৈবাক অসিনা ৱারেপখ্রে”
“মসিগী ম্যুজিয়ম অসিনা নিংতম-ইহৌদা য়াওখিবা ত্রাইবেলগী অথৌবশিং অমদি অথৌবীশিংগী থৌদাং অদু উৎলদুনা দাইবর্সিতীনা থল্লবা ঐখোয়গী ত্রাইবেল কল্চরগী লিবিং ভেন্যু অমা ওইরগনি৷”
“ভগবান বির্সানা সমাজ অসিগীদমক হিংখি, মহাক্কী কল্চর অমসুং মহাক্কী লৈবাক্কীদমক মহাক্না মহাক্কী পুন্সি কৎথোকখি৷ মরম অদুনা, মহাক অসি ঐখোয়না হৌজিক ফাওবদা থাজদুনা লৈরি, ঐখোয়গী স্পিরিত্তা ঐখোয়গী ইশ্বর ওইনা লৈরি৷”
15 NOV 2021 10:46AM by PIB Imphal
ভগবান বির্সা মুন্দাগী মপোক-নুমিৎ অসি জনজাতিয়া গৌরব দিৱস ওইনা পালন তৌরগনি হায়না ভারত সরকারনা লাওথোকখ্রে৷ থৌরম অসি মার্ক তৌনবা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি রাঞ্চিদা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা ভগবান বির্সা মুন্দা মিমোরিএল উদ্যান কম ফ্রীদম ফাইতর ম্যুজিয়ম- ভগবান বিরসা মুন্দা স্মৃতি উদ্ধান সহ স্বতনত্রতা সেনানী সংগ্রহালয় শঙ্গাখ্রে৷ ঝর্খন্দগী রাজ্যপাল অমদি মুখ্য মন্ত্রী অমসুং কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি৷
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, নিং-খা তম্বগী অমিৃত কাল অসিদা, লৈবাক অসিনা ভারতকী ত্রাইবেল ত্রেদিসনশিং অমদি মহাক্কী মতিক লৈরবা ৱারিশিংদা হেন্না আর্থ চেলহল্লগনি অমদি গ্রান্দ আইদেন্তিতী হেন্না লৈহল্লগনি হায়না লৈবাক অসিনা ৱারেপখ্রে ৷“মসিগীদমক, ঙসিদগী হৌদুনা চহি খুদিংগী ওইনা, লৈবাক অসিনা নবেম্বর ১৫বু, ভগবান বির্সা মুন্দাগী মপোক-নুমিৎপু ‘জনজাতিয়া গৌরব দিৱস’ ওইনা পালন তৌরগনি হায়না ইতিহাসিক ওইরবা ৱারেপ অমা লৌখ্রে হায়না অসিগুম্লবা ইতিহাসিক ওইরবা থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা য়াইফ-পাউজেল পীরদুনা ফোংদোকখি৷
শ্রী অতল বিহারি বাজপয়ীদা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে, মহাক্কী অকনবা ৱিলনা মরম ওইদুনা ঝর্খন্দ রাজ্য শেমখিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনসু ফোংদোকখি৷“লৈবাক্কী সরকারদা তোখায়বা ত্রাইবেল মন্ত্রালয় অমা শেমখিবা অমদি ত্রাইবেল ইন্তরেস্তশিংবু লৈবাক্কী পোলিসীশিংদা লিঙ্ক তৌখিবা অসিসু অতল জীননি”, হায়না শ্রী মোদীনা মখাতাখি৷
ভগবান বির্সা মুন্দা মিমোরিএল উদ্যান কম ফ্রীদম ফাইতর ম্যুজিয়ম অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী ত্রাইবেল সোসাইতী অমদি ভারতকী প্রজা পুম্নমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি৷ “মসিগী ম্যুজিয়ম অসিনা নিংতম-ইহৌদা য়াওখিবা ত্রাইবেলগী অথৌবশিং অমদি অথৌবীশিংগী থৌদাং অদু উৎলদুনা দাইবর্সিতীনা থল্লবা ঐখোয়গী ত্রাইবেল কল্চরগী লিবিং ভেন্যু অমা ওইরগনি” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
ভগবান বির্সা মুন্দাগী বিজনগী মরমদা পল্লদুনা, মোদর্নিতী মমিং শিজিন্নরগা দাইবর্সিতীদা এতেক তৌবা অমদি অরিবা আইদেন্তিতী অমদি নেচরগা লোইননা চয়েৎনবা পোকহনবা অসিনা সমাজ অসিদা য়াইফবা পুরকপগী লম্বী নত্তে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ অমনা মহাক অসি মতমগা চুনরবা এজুকেসনগী সপোর্তর অমা ওইখি অমদি মহাক্কী সমাজ অদুমক্তদা অরানবা অমসুং চান্দবা থবক তৌবশিংগী মাইয়োক্তা ঙাংবগী থৌনা অদু মঙোন্দা লৈরমখি৷ নিংতম-ইহৌ অসিনা ভারতকী শক্তি অদু ত্রান্সফর তৌনবা পান্দম থমখি৷ অদুবু মতম অসিমক্তদা, ‘ধর্তি আব’ - 'धरती आबा' লান্থেংনখিবা অসি ভারতকী ত্রাইবেল সোসাইতীগী আইদেন্তিতী মুথৎপা পামখিবা ৱাখল্লোন অদুগী মাইয়োক্তনি৷ “ভগবান বির্সানা সমাজ অসিগীদমক হিংখি, মহাক্কী কল্চর অমসুং মহাক্কী লৈবাক্কীদমক মহাক্না মহাক্কী পুন্সি কৎথোকখি৷ মরম অদুনা, মহাক অসি ঐখোয়না হৌজিক ফাওবদা থাজদুনা লৈরি, ঐখোয়গী স্পিরিত্তা ঐখোয়গী ইশ্বর ওইনা লৈরি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ ‘পৃথিবী অসিদা ধর্তি আবনা মতম কুইনা হিংলমখিদ্রে৷ অদুবু মহাক্কী পুন্সিগী তেল্লবা মতম অসিদা মহাক্না লৈবাক অসিগী মপুং ফারবা পুৱারি অমা ইরমখি অমদি ভারতকী মীরোনশিংদা অনৌবা দাইরেক্সন অমা পীখি,’ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখাতাখি৷