প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ দুটা নতুন গ্ৰাহক কেন্দ্ৰিক তৎপৰতাৰ শুভাৰাম্ভণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
12 NOV 2021 3:01PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ জী, বিত্ত মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণ জী, ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ গৱৰ্ণৰ শ্ৰী শক্তিকান্ত দাস জী, কাৰ্যক্ৰমত উপস্থিত অন্য মহানুভৱ, দেৱী আৰু সুধীসমাজ, কৰোণাৰ এই প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ সময়ত দেশৰ বিত্ত মন্ত্ৰালয়ে, আৰবিআই আৰু অন্য বিত্তীয় সংস্থাসমূহে বহুত প্ৰশংসনীয় কাম কৰিছে। অমৃত মহোৎসৱৰ এই সময়, ২১ শতিকাৰ এই মহত্বপূৰ্ণ দশকৰ দেশৰ বিকাশৰ বাবে বহুত মহত্ব আছে। এনে অৱস্থাত আৰবিআইৰ ভূমিকাও বহুত ডাঙৰ, বহুত মহত্বপূৰ্ণ। মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে টীম আৰবিআইয়ে দেশৰ আশা পূৰণ কৰিব।
বন্ধুসকল,
যোৱা ৬-৭ বছৰৰ পৰা, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সাধাৰণ মানুহ, তেওঁলোকৰ হিতক সৰ্বোচ্চ প্ৰাথমিকতা দি কাম কৰি আছে। এক ৰেগুলেটৰ হিচাপে আৰবিআইয়ে অন্য বিত্তীয় সংস্থাসমূহৰ সৈতে একেৰাহে সংবাদ সৃষ্টি কৰি আছে। মই আনন্দিত যে আৰবিআইয়েও সাধাৰণ লোকৰ সুবিধা বঢ়াবলৈ সাধাৰণ নাগৰিকক মনত ৰাখি একেৰাহে অনেক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। আজি তাত আৰু এটা পদক্ষেপ সংযুক্ত হৈছে। আজি যি দুটা যোজনা লঞ্চ কৰা হৈছে, তাৰ জৰিয়তে দেশত বিনিয়োগৰ পৰিসৰ বিস্তৃত হ'ব আৰু কেপিটেল মাৰ্কেটক এক্সেছ কৰা, বিনিয়োগকাৰীয়ে বাবে অধিক সহজ, অধিক সুৰক্ষিত হ'ব। ৰিটেইল ডাইৰেক্ট স্কিমত দেশৰ ক্ষুদ্ৰ বিনিয়োগকাৰীক গভাৰ্ণমেণ্ট ছিকিউৰিটীত ইনভেষ্টমেণ্টৰ সৰল আৰু সুৰক্ষিত মাধ্যম লাভ কৰিলে। এনেকৈয়ে ইণ্টেগ্ৰেটেড অম্বাডছমেন লোকপাল স্কিমৰ বেংকিং ছেক্টৰত ৱান নেচন, ৱান অম্বাডছমেন, এই ছিষ্টেমে আজি সাকাৰ ৰূপ লৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে বেংক কাষ্টমাৰৰ প্ৰতিটো অভিযোগ, প্ৰতিটো সমস্যাৰ সমাধান সময়মতে, কষ্ট নোহোৱাকৈ হ'ব। আৰু মোৰ এয়া স্পষ্ট মত যে গণতন্ত্ৰৰ সবাতোকৈ ডাঙৰ শক্তি আপোনালোকে গ্ৰিভেঞ্চে ৰিড্ৰেছেল ছিষ্টেমত কিমান শক্তিশালী কিমান সংবেদনশীল, কিমান প্ৰ'-এক্টিভ, সেয়াইতো গণতন্ত্ৰৰ সবাতোকৈ ডাঙৰ আধাৰ।
বন্ধুসকল,
অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাত সকলোৰে অংশগ্ৰহণক প্ৰমোট কৰাৰ যি চিন্তা, তাক ৰিটেইল ডাইৰেক্ট স্কিমে নতুন উচ্চতা দিব। দেশৰ বিকাশত গভাৰ্ণমেণ্ট ছিকিউৰিটী মাৰ্কেটৰ বিশেষ ভূমিকাৰ সৈতে সাধাৰণভাৱে মানুহ পৰিচিত। বিশেষকৈ আজি যেতিয়া দেশে নিজৰ ফিজিকেল আৰু ডিজিটেল ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰক আধুনিক কৰিবলৈ একত্ৰিত হৈছে, অভূতপূৰ্ব ইনভেষ্টমেণ্ট কৰি আছে, সেই সময়ত সৰুতকৈও সৰু বিনিয়োগকাৰীৰ প্ৰয়াস আৰু সহযোগিতা, অংশীদাৰীত্ব বহুত কামত আহিব। এতিয়ালৈকে গভাৰ্ণমেণ্ট ছিকিউৰিটী মাৰ্কেটত আমাৰ মধ্যম বৰ্গ, আমাৰ কৰ্মচাৰী, আমাৰ ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ী, ছিনিয়ৰ চিটিজেন্স অৰ্থাৎ যাৰ ক্ষুদ্ৰ ছেভিংছ আছে তেওঁলোকক ছিকিউৰিটীজত বিনিয়োগৰ বাবে বেংক, ইনছিউৰেঞ্চ বা মিউচুৱেল ফাণ্ডৰ দৰে ইনডাইৰেক্ট পথ অৱলম্বন কৰিবলগা হৈছিল। এতিয়া তেওঁলোকে সুৰক্ষিত বিনিয়োগৰ এটা আৰু উন্নত বিকল্প লাভ কৰিছে। এতিয়া দেশৰ এক বহুত ডাঙৰ বৰ্গই গভাৰ্ণমেণ্ট ছিকিউৰিটীত, দেশৰ সম্পদ নিৰ্মাণত পোনপটীয়াকৈ বিনিয়োগ কৰাত অধিক সহজ হ'ব। এই কথাও আপোনালোকে জানে যে ভাৰতত সকলো গভাৰ্ণমেণ্ট ছিকিউৰিটীত গেৰাণ্টীড ছেটেলমেণ্টৰ ব্যৱস্থা থাকে। এনে অৱস্থাত ক্ষুদ্ৰ বিনিয়োগকাৰীয়ে সুৰক্ষাৰ এক আশ্বাস লাভ কৰে। অৰ্থাৎ ক্ষুদ্ৰ বিনিয়োগকাৰীয়ে সুৰক্ষিত বিনিয়োগত ভাল ৰিটাৰ্নৰ ভৰসা পাব আৰু চৰকাৰে ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰৰ বিকাশৰ বাবে দেশৰ সাধাৰণ লোকৰ আশা-আকাংক্ষা অনুসৰি নতুন ভাৰত গঢ়িবলৈ যি যি ব্যৱস্থা বিকশিত কৰিব লাগে, তাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সম্পদ লাভ কৰিব। আৰু এয়াই হৈছে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ নিৰ্মাণৰ বাবে নাগৰিক আৰু চৰকাৰৰ সামূহিক শক্তি, সামূহিক প্ৰয়াস।
বন্ধুসকল,
সাধাৰণতে ফাইনেঞ্চৰ কথা অলপ টেকনিকেল হৈ যায়, সাধাৰণ মানুহে হেডলাইন পঢ়ি বাদ দিয়ে, আৰু সেয়ে সাধাৰণ মানুহক ভালদৰে এই কথাবিলাক বুজোৱাটো, আৰু তেওঁলোকক বুজোৱাটো, মই ভাবো আজি সময়ৰ দাবী। কিয়নো ফাইনেঞ্চিয়েল ইনক্লুজনৰ কথা যেতিয়া আমি কওঁ, তেতিয়া এই দেশৰ অন্তিমজন লোককো এই প্ৰচেছৰ অংশ আমি কৰিব বিচাৰো। আপোনালোক এক্সপাৰ্টসকল এই সকলো কথাৰে ভালদৰে পৰিচিত, কিন্তু দেশৰ সাধাৰণ লোকৰ বাবেও, এয়া জানিলে তেওঁলোকৰ বহুত সহায় হ'ব। যেনেকৈ তেওঁলোকে জানিব লাগে যে এই যোজনাৰ জৰিয়তে ফাণ্ড মেনেজাৰৰ দৰকাৰ নহয়, পোনপটীয়াকৈ "ৰিটেইল ডাইৰেক্ট গিল্ট আৰডিজি একাউণ্ট" খুলিব পাৰি। এই একাউণ্টো অনলাইন খুলিব পাৰি আৰু ছিকিউৰিটীৰ ক্ৰয়-পৰ্যবেক্ষণো অনলাইন সম্ভৱ। দৰমহাধাৰী বা পেন্সনাৰৰ বাবে ঘৰতে বহি বহি সুৰক্ষিত বিনিয়োগৰ ই বহুত ডাঙৰ বিকল্প। ইয়াৰ বাবে ক'লৈকো অহাযোৱা কৰাৰ দৰকাৰ নহয়, ফোন আৰু ইণ্টাৰনেটৰ জৰিয়তেই আপুনি মোবাইলত ইণ্টাৰনেট কানেক্টিভিটি, আপোনাৰ কাম হৈ যাব। এই আৰডিজি একাউণ্ট, বিনিয়োগকাৰীৰ ছেভিংছ একাউণ্টৰ সৈতেও লিংক হ'ব। যাৰ জৰিয়তে ক্ৰয়-বিক্ৰয়, অটোমেটিক ক্ৰয়-পৰ্যবেক্ষণৰ যি কাম, সেয়া অটোমেটিক সম্ভৱ হ'ব। আপোনালোকে কল্পনা কৰিব পাৰিছে চাগৈ, মানুহৰ ইয়াৰ ফলত কিমান সহজ হ'ব।
বন্ধুসকল,
ফাইনেঞ্চিয়েল ইনক্লুজন আৰু ইজ অফ এক্সেছ যিমান দৰকাৰী, ইজ অফ ইনভেষ্টমেণ্ট আৰু বেংকিং ছিষ্টেমৰ ওপৰত সাধাৰণ মানুহৰ ভৰসাও, সাধাৰণ মানুহৰ বাবে সুবিধাও, সাধাৰণ মানুহৰ বাবে সৰলতাও সিমানেই আৱশ্যকীয়। এক শক্তিশালী বেংকিং ছিষ্টেম শক্তিশালী হ'বলৈ ধৰা অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাৰ বাবে বহুত জৰুৰী। ২০১৪ৰ আগতে কেইবছৰমানত দেশৰ বেংকিং ছিষ্টেমত যেনেকৈ লোকচান হৈছিল, আজি প্ৰত্যেকেই জানে যে, কেনেকুৱা পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হৈছিল, কি যে হোৱা নাছিল। যোৱা ৭টা বছৰত এনপিএক পাৰদৰ্শিতাৰে ৰিকগনাইজ কৰা হৈছে, ৰিজলিউচন আৰু ৰিকভাৰীৰ ওপৰত মনোযোগ দিয়া হৈছে, পাবলিক ছেক্টৰৰ বেংকসমূহক ৰি-কেপিটেলাইজ কৰা হৈছে, ফাইনেঞ্চিয়েল ছিষ্টেম আৰু পাবলিক ছেক্টৰৰ বেংকসমূহত এটাৰ পিছত এটা ৰিফৰ্ম কৰা হৈছে। যি উইলফুল ডিফলটাৰসকলে আগতে ছিষ্টেমৰ সৈতে খেলা কৰিছিল, এতিয়া তেওঁলোকৰ বাবে মাৰ্কেটৰ পৰা ফাণ্ড সংগ্ৰহ কৰাৰ পথ বন্ধ কৰি দিয়া হৈছে। পাবলিক ছেক্টৰ বেংকৰ সৈতে জড়িত গভাৰ্ণেঞ্চত সংস্কাৰ হওক, ডিচিজন মেকিং, ট্ৰান্সফাৰ-পোষ্টিঙেৰে জড়িত স্বাধীনতা হওক, ক্ষুদ্ৰ বেংকসমূহৰ মাৰ্জ কৰি ডাঙৰ বেংকৰ নিৰ্মাণ হওক বা নেচনেল এছেট ৰিকনষ্ট্ৰাকচন কম্পেনী লিমিটেডৰ স্থাপন হওক, এই সকলো পদক্ষেপৰ জৰিয়তে আজি বেংকিং ছেক্টৰত নতুন বিশ্বাস, নতুন শক্তি উভতি আহিছে।
বন্ধুসকল,
বেংকিং ছেক্টৰক আৰু শক্তিশালী কৰিবলৈ কো-অপাৰেটিভ বেংকসমূহকো আৰবিআইৰ পৰিসৰলৈ অনা হৈছে। ইয়াৰ ফলত এই বেংকসমূহৰ গভাৰ্ণেঞ্চতো সংস্কাৰ হৈছে আৰু যি লাখ লাখ ডিপজিটৰ আছে, তেওঁলোকৰ ভিতৰতো এই ছিষ্টেমৰ প্ৰতি বিশ্বাস শক্তিশালী হৈ আছে। যোৱা কিছু সময়ত ডিপজিটৰসকলৰ হিতৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিয়েই অনেক সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। ৱান নেশ্যন, ৱান অম্বাডছমেন ছিষ্টেমৰ জৰিয়তে ডিপজিটৰ আৰু ইনভেষ্টৰছ ফাৰ্ষ্ট সংকল্পই জোৰ পাইছে। আজি যি যোজনা লঞ্চ হৈছে, ইয়াৰ জৰিয়তে বেংক, এনবিএফচি আৰু প্ৰিপেইড ইনষ্ট্ৰুমেণ্টত ৪৪ কোটি লোন একাউণ্ট আৰু ২২০ কোটি ডিপজিট একাউণ্ট ইয়াৰ যি ধাৰক আছে, সেই ধাৰকসকলে পোনপটীয়া ৰেহাই পাব। এতিয়া আৰবিআইৰ দ্বাৰা ৰেগুলেটেড সকলো সংস্থাৰ বাবে খাতা ধাৰকৰ অভিযোগ নথিভুক্ত কৰা, ট্ৰেক কৰা আৰু মণিটৰ কৰাৰ এটাই প্লেটফৰ্ম হ'ব। অৰ্থাৎ, অভিযোগ নিৰাময়ৰ বাবে খাতা ধাৰকে এতিয়া আৰু এটা সহজ উপায় লাভ কৰিলে। যেনেকৈ, যদি কাৰোবাৰ বেংক একাউণ্ট লক্ষ্ণৌত আছে আৰু তেওঁ দিল্লীত কাম কৰি আছে, তেতিয়া আগতে এনেকুৱা হৈছিল যে তেওঁ লক্ষ্ণৌৰ অম্বাডছমেনতহে অভিযোগ কৰিবলগীয়া হৈছিল। কিন্তু এতিয়া তেওঁ ভাৰতত যিকোনো ঠাইৰ পৰা নিজৰ অভিযোগ দাখিল কৰাৰ সুবিধা লাভ কৰিলে। মোক এইবুলিও কোৱা হৈছে যে অনলাইন ফ্ৰড, চাইবাৰ ফ্ৰডেৰে জড়িত বিষয়ৰ নিষ্পত্তি কৰিবলৈ আৰবিআইয়ে এই যোজনাত আৰটিফিচিয়েল ইণ্টেলিজেঞ্চৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। ইয়াৰ ফলত বেংক আৰু অনুসন্ধান কৰা এজেঞ্চিৰ মাজত কম সময়ত ভাল সংগতি সুনিশ্চিত হ'ব। এনেকুৱা পদক্ষেপৰ জৰিয়তে ডিজিটেল পেনেট্ৰেচন আৰু কাষ্টমাৰ ইনক্লুজনৰ পৰিসৰো বৰ বিশ্বাসৰ সৈতে বাঢ়িব, কাষ্টমাৰৰ ভৰসা আৰু বাঢ়িব।
বন্ধুসকল,
যোৱা বছৰবিলাকত দেশৰ বেংকিং ছেক্টৰত ফাইনেঞ্চিয়েল ছেক্টৰত ইনক্লুজনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি টেকনলজিকেল ইণ্টেগ্ৰেচন আৰু অন্য ৰিফৰ্ম কৰা হৈছে। তাৰ শক্তি আমি কোভিডৰ এই সংকটৰ সময়তো দেখিছো, আৰু তাৰ কাৰণে সাধাৰণ মানুহৰ সেৱা কৰাৰ এক সন্তুষ্টিৰো সৃষ্টি হৈছে। চৰকাৰে যি ডাঙৰ ডাঙৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল, তাৰ প্ৰভাৱ বঢ়াবলৈ আৰবিআইৰ সিদ্ধান্তসমূহেও বহুত ডাঙৰ সহায় কৰিছে। আৰু মই আৰবিআইৰ গভৰ্ণৰ আৰু তেওঁৰ সম্পূৰ্ণ টীমক সাৰ্বজনীনভাৱে এই সংকটৰ সময়ত যেনেকৈ তেওঁলোকে বস্তুবিলাক সাহসেৰে নিৰ্ণয় কৰিছে, তাৰ বাবে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। চৰকাৰৰ দ্বাৰা যি ক্ৰেডিট গেৰাণ্টী স্কিমৰ ঘোষণা কৰা হৈছিল, তাৰ জৰিয়তে প্ৰায় ২ লাখ ৯০ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও অধিক লোন স্বীকৃত কৰা হৈছে। ইয়াৰ সহায়ত দেৰকোটিতকৈও অধিক লাভাৰ্থীয়ে নিজৰ উদ্যম আৰু শক্তিশালী কৰিছে। ইয়াৰ মাজত বেছিভাগ এমএছএমই আছে, আমাৰ মধ্যম বৰ্গৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যমী আছে।
বন্ধুসকল,
কোভিড কালতে চৰকাৰৰ দ্বাৰা ক্ষুদ্ৰ কৃষকক কিষান ক্ৰেডিট কাৰ্ড দিবৰ বাবে বিশেষ তৎপৰতা গ্ৰহণ কৰা হয়। যাৰ জৰিয়তে আঢ়ৈ কোটিতকৈও অধিক কৃষকে কেচিচি কাৰ্ডো পালে আৰু প্ৰায় ২.৭৫ লাখ কোটিৰ কৃষি ঋণো তেওঁলোকে পালে। পিএম স্বনিধিৰ জৰিয়তে প্ৰায় ২৬ লাখ ষ্ট্ৰিট ভেণ্ডৰক, যি ঠেলা চলায়, পাছলি বেচে, এনেকুৱা ২৬ লাখ লোকে ঋণ লাভ কৰিছে, আৰু আপোনাকে কল্পনা কৰিব পাৰে, কোভিড কালৰ এই সংকটৰ পিছত ২৬ লাখতকৈও অধিক আমাৰ ষ্ট্ৰিট ভেণ্ডৰে সহায় পোৱাটো, কিমান ডাঙৰ তেওঁলোকৰ বাবে সম্বল হৈ পৰিল। এই যোজনাই তেওঁলোকক বেংকিং ছিষ্টেমৰ সৈতেও সংযুক্ত কৰিলে। এনেকুৱা অনেক পদক্ষেপে গাঁও আৰু চহৰত অৰ্থনৈতিক কামকাজ পুনৰ আৰম্ভ কৰাত বহুত মহত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
৬-৭ বছৰৰ আগলৈকে ভাৰতত বেংকিং, পেন্সন, ইনছিউৰেঞ্চ এই সকলো এক এক্সক্লুচিভ ক্লাবৰ দৰে আছিল। দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিক, দুখীয়া পৰিয়াল, কৃষক, ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ী, মহিলা, দলিত-বঞ্চিত-পিছপৰা, এই সকলোৰে বাবে এইবোৰ সুবিধা বহুত দূৰৈত আছিল। যিসকল লোকৰ ওপৰত এই সুবিধাৱলী দুখীয়ালৈ লৈ যোৱাৰ দায়িত্ব আছিল, তেওঁলোকেও ইয়াৰ ওপৰত কেতিয়াও মনোযোগ দিয়া নাছিল। বৰং পৰিৱৰ্তন নহওক, কোনো সলনি নাহক, দুখীয়াৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ পথ বন্ধ কৰিবলৈ যিকোনো যুক্তি দিব পাৰে, ভিন ভিন অজুহাতেৰে ই পৰম্পৰা হৈ পৰিছিল। আৰু কি যে কোৱা নহৈছিল, মুকলিকৈ নিৰ্লজ্জভাৱে কোৱা হৈছিল। আৰে, বেংক ব্ৰাঞ্চ নাই, ষ্টাফ নাই, ইণ্টাৰনেট নাই, মানুহৰ মাজত সজাগতা নাছিল, কিমান যে যুক্তি নেদেখুৱাইছিল। আনপ্ৰডাকটিভ ছেভিংছ আৰু ইনফৰমেল লেণ্ডিং, ইয়াৰ জৰিয়তে সাধাৰণ নাগৰিকৰ স্থিতিও বেয়া হৈ আছিল, আৰু বীমাৰ ক্ষেত্ৰত তো ধাৰণা কৰা হৈছিল যে এই সকলো সমৃদ্ধ পৰিয়ালৰ ভাগ্যতহে হয়, কিন্তু আজি স্থিতি সলনি হৈ আছে। আজি ফাইনেঞ্চিয়েল ইনক্লুজনেই নহয়, বেংকিং আৰু ফাইনেঞ্চিয়েল ছেক্টৰত ইজ অফ এক্সেছ ভাৰতৰ পৰিচয় হৈ পৰিছে। আজি বেলেগ বেলেগ পেন্সন যোজনাৰ জৰিয়তে সমাজৰ প্ৰতিজন ব্যক্তিয়ে ৬০ বছৰৰ পিছত পাবলগীয়া পেন্সনৰ সুবিধাৰ সৈতে সংযুক্ত হ'ব পাৰে। পিএম জীৱনজ্যোতি বীমা যোজনা আৰু পিএম সুৰক্ষা বীমা যোজনাৰ জৰিয়তে প্ৰায় ৩৮ কোটি দেশবাসী ২-২ লাখ টকাৰ বীমা সুৰক্ষাৰ সৈতে সংযুক্ত। দেশৰ প্ৰায় প্ৰতিখন গাঁৱত পাঁচ কিলোমিটাৰৰ পৰিসৰত বেংক ব্ৰাঞ্চ বা বেংকিং কৰেস্পণ্ডেণ্টৰ সুবিধা উপলব্ধ হৈছে। সমগ্ৰ দেশতে আজি প্ৰায় চাৰেআঠ লাখ বেংকিং টাচ পইণ্ট আছে, যি দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ বেংকিং ছিষ্টেমলৈ যোৱাটো বৃদ্ধি কৰিছে। জনধন যোজনাৰ জৰিয়তে ৪২ কোটিতকৈও অধিক ০ বেলেঞ্চ বেংক একাউণ্ট খোলা হৈছে য'ত আজি দুখীয়াৰ হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা জমা আছে। মুদ্ৰা যোজনাৰ জৰিয়তে মহিলা, দলিত-পিছপৰা-আদিবাসীৰ মাজত ব্যৱসায়ীৰ এটা নতুন প্ৰজন্ম দেখিবলৈ পোৱা গৈছে, আৰু স্বনিধি যোজনাৰ জৰিয়তে ষ্ট্ৰিট ভেণ্ডৰসকলেও ইনষ্টিটিউচনেল লেণ্ডিঙৰ সৈতে সংযুক্ত হ'ব পাৰিছে।
বন্ধুসকল,
লাষ্ট-মাইল ফাইনেঞ্চিয়েল ইনক্লুজনেৰে যেতিয়া ডিজিটেল এমপাৱাৰমেণ্ট সংলগ্ন হ'ল, তেতিয়া ই দেশৰ মানুহক এক নতুন শক্তি দিয়ে। ৩১ কোটিতকৈও অধিক ৰূপেকাৰ্ড, প্ৰায় ৫০ লাখ PoS/m-PoS মেচিনে আজি দেশৰ প্ৰতিটো কোণত ডিজিটেল ট্ৰেনজেকচন সম্ভৱ কৰি তুলিছে। ইউপিআইয়ে তো বহুত কম সময়তে ডিজিটেল ট্ৰেনজেকচনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতক পৃথিৱীৰ অগ্ৰণী দেশ কৰি তুলিলে। মাত্ৰ ৭ বছৰতে ভাৰতে ডিজিটেল ট্ৰেনজেকচনৰ ক্ষেত্ৰত ১৯ গুণৰ উত্থান ঘটালে। আজি ২৪ ঘণ্টা, সাতোটা দিন আৰু ১২ মাহেই দেশত যিকোনো সময়ত যিকোনো ঠাইতে আমাৰ বেংকিং ছিষ্টেম চলি থাকে। ইয়াৰ লাভো আমি কৰোণাৰ এই সময়ত দেখিছো।
বন্ধুসকল,
আৰবিআইৰ এটা সংবেদনশীল ৰেগুলেটৰ হোৱা, আৰু পৰিৱৰ্তিত পৰিস্থিতিৰ বাবে নিজকে সাজু কৰি ৰখাটো দেশৰ এটা ডাঙৰ শক্তি। আজিকালি আপোনালোকে দেখিছে যে ফিনটেকৰ দৰে ক্ষেত্ৰত আমাৰ ভাৰতীয় ষ্টাৰ্টআপ কেনেকৈ গ্ল'বেল চেম্পিয়ন হৈ আছে। এই ক্ষেত্ৰখনত টেকনলজি দ্ৰুতগতিত সলনি হৈ আছে। আমাৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ভাৰতক ইনভেচনৰ গ্ল'বেল পাৱাৰ হাউছ কৰি তুলিছে। এনে অৱস্থাত এইটো জৰুৰী যে আমাৰ ৰেগুলেটিং ছিষ্টেম এই পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতি সজাগ হৈ থাকক আৰু আমাৰ ফাইনেঞ্চিয়েল ছিষ্টেমক বিশ্বস্তৰীয় কৰি ৰাখিবলৈ সুবিধাজনক ইক'-ছিষ্টেমৰ নিৰ্মাণ কৰক আৰু তাক শক্তিশালী কৰক।
বন্ধুসকল,
আমি দেশৰ, দেশৰ নাগৰিকৰ আৱশ্যকতাক কেন্দ্ৰত ৰাখিবই লাগিব, বিনিয়োগকাৰীৰ ভৰসা নিৰন্তৰ শক্তিশালী কৰি তুলিব লাগিব। মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে এটা সংবেদনশীল আৰু ইনভেষ্টৰ ফ্ৰেণ্ডলী ডেষ্টিনেচনৰ ৰূপত ভাৰতৰ নতুন পৰিচয়ক আৰবিআইয়ে নিৰন্তৰ শক্তিশালী কৰে আৰু মোৰ বিশ্বাস আছে যে শক্তিশালী কৰি থাকিব। এবাৰ আকৌ এই বৃহৎ ৰিফৰ্মৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে, সকলো ষ্টেকহল্ডাৰক, ইনিছিয়েটিভছ অনা সকলোকে টেকনলজিৰ উত্থান ঘটোৱা বাবে আপোনালোক সকলোকে বহুত শুভকামনা জনাইছো!
বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of two innovative customer centric initiatives of the Reserve Bank of India
12 NOV 2021 3:01PM by PIB Delhi
Namaskar ji, Finance Minister Smt Nirmala Sitharaman ji, Reserve Bank Governor Shri Shaktikanta Das ji, other dignitaries present in the program, ladies and gentlemen! The Ministry of Finance, RBI and other financial institutions have done a very commendable job during this challenging period of Corona. This period of Amrit Mahotsav and this important decade of the 21st century is of great importance for the development of the country. Therefore, the RBI has a very big and important role to play. I am confident that Team RBI will live up to the expectations of the country.
Friends,
For the past 6-7 years, the Central Government has been prioritizing the interests of the common man. RBI, as a regulator, maintains constant communication with other financial institutions. I am glad that RBI has also taken several steps to improve the convenience of the common man. Today another step has been added to that. The two schemes that have been launched today will expand the scope of investment in the country and make access to capital markets easier and more secure for investors. Small investors of the country have got a simple and safe medium of investment in government securities through the retail direct scheme. Similarly, One Nation, One Ombudsman System has taken shape in the banking sector with the Integrated Ombudsman Scheme today. It will help in resolution of every complaint and problem of the bank customers on time and without any hassle. My opinion is that the biggest strength of democracy is how strong, sensitive and proactive the grievance redressal system is. This is the biggest test of democracy.
Friends,
The Retail Direct Scheme is going to give new heights to the spirit of promoting everyone's participation in the economy. People are generally aware of the important role of the Government Securities Market in the development of the country. At a time when the country is busy modernizing its physical and digital infrastructure through unprecedented investments, the efforts, cooperation and participation of even the smallest of investors will be of great help. Till now, our middle class, employees, small traders, senior citizens i.e. those who have small savings had to take indirect avenues like banks, insurance or mutual funds to invest in the government securities. Now they are getting another great option of safe investment. Now a very large section of the country will be able to invest in government securities and directly in the creation of the wealth of the country easily. You also know that all government securities in India have a provision for guaranteed settlement. In this case, small investors get an assurance of safety. Small investors will get the assurance of good returns on safe investment and the government will get necessary resources for the development of infrastructure and other arrangements for a new India according to the aspirations of common human beings of the country. This is the collective power and effort of the citizens and the government to build a self-reliant India.
Friends,
Generally, the issues of finance become a bit technical and the common man leaves after reading the headline. I think that this is the need of the hour to explain these things to the common man in a better way. When we talk about financial inclusion, we want to make the last person of this country also to be a part of this process. You experts are well aware of all these things, but it will help the common people of the country a lot if they are also informed. Like, they should know that there will be no need for fund managers under this scheme and "Retail Direct Gilt (RDG) Account" can be opened by themselves. This account can be opened online and people can also trade securities online. This is a great option for safe investment for the salaried people or pensioners while sitting at home. There is no need to go anywhere. You will be able to do the trading through your mobile phones with internet connectivity. This RDG account will also be linked to the savings accounts of the investor, so that the sale and purchase will be possible automatically. You can imagine the convenience it will result in for people.
Friends,
Financial Inclusion and Ease of Access are as important as the trust and convenience of the general public in the ease of investment and the banking system. A strong banking system is very important for a strong economy. Everyone is aware of the damages caused to the country’s banking system in the years before 2014. What was the situation then? In the last seven years, NPAs were recognized with transparency, focus was on resolution and recovery, public sector banks were re-capitalized and multiple reforms were undertaken in the financial system and public sector banks. The willful defaulters, who used to take advantage of the system earlier, will no longer be able to raise funds from the market now. A new faith and energy is returning to the banking sector with the steps that have been taken, whether it is improvement in the governance of public sector banks, decision making, freedom related to transfers and postings, creation of big banks by merging smaller banks or setting up of the National Asset Reconstruction Company Limited.
Friends,
Cooperative banks were also brought under the purview of RBI to further strengthen the banking sector. It has not only led to improvement in the governance of these banks but the trust of the millions of depositors is also getting stronger in the system. In the recent past, many decisions have been taken keeping in view the interests of the depositors. The One Nation, One Ombudsman System has strengthened the commitment of the depositors and investors. The scheme, which has been launched today, will provide direct relief to the holders of 44 crore loan accounts and 220 crore deposit accounts in banks, NBFCs and pre-paid instruments. Now there will be a single platform for all the entities regulated by the RBI to register, track and monitor the grievances of the account holders. In other words, the account holder has now got another easy option for grievance redressal. For example, earlier if someone had a bank account in Lucknow and he was working in Delhi, he could complain only to the Ombudsman of Lucknow. But now he has got the facility to register his complaint from anywhere in India. I am also told that the RBI has made provision for extensive use of Artificial Intelligence in this scheme to address cases related to online and cyber frauds. This will ensure better coordination between the banks and the investigating agencies in the shortest possible time. The sooner the action is taken, the higher the chances of recovery of the fraudulent amount. With such steps, the scope of digital penetration and customer inclusiveness will also increase and so will the trust of the customer.
Friends,
In the past few years, we have seen strength in the banking and financial sectors of the country, from inclusion to technological integration and other reforms, even in the difficult time of Covid. It also ensures satisfaction of serving the common man. The decisions of the RBI have also helped a lot in expanding the impact of the big ticket decisions of the government. I congratulate the RBI Governor and his entire team publicly for the courageous decisions they have taken during this crisis. Under the credit guarantee scheme announced by the government, loans worth more than Rs 2.90 lakh crore have been sanctioned. It has helped more than 1.25 crore beneficiaries, largely MSMEs and our middle class small entrepreneurs, to further strengthen their enterprises.
Friends,
A special campaign was launched by the government to give Kisan Credit Cards to small farmers during the Covid period itself. Under it, more than 2.5 crore farmers also got KCC cards and they also got agriculture loans of about 2.75 lakh crores. About 26 lakh street vendors, who sell wares in handcarts and vegetables, have got loans under the PM SVANidhi scheme. You can imagine the substantial support it has been for the 26 lakh street vendors to get financial help during the crisis period of Covid. This scheme has also linked them to the banking system. Many such interventions have played a very important role in restarting economic activities in villages and cities.
Friends,
Till six-seven years ago, banking, pension, insurance, etc used to be like an exclusive club in India. All these facilities were far away for the common citizens, poor families, farmers, small traders and businessmen, women, Dalits-deprived-backwards. The people who had the responsibility of providing these facilities to the poor also never paid any attention to it. Rather, there was an established tradition that there should not be any change and various arguments and pretexts were put forward while shutting the doors for the poor. They had no shame in saying that there was no bank branch, no staff, no internet and no awareness among people. What kinds of arguments were being given? Due to unproductive savings and informal lending, the situation of the common citizen was also getting worse and his participation in the development of the country was also negligible. Pension and insurance were believed to be only for the prosperous families. But now the situation is changing. Today, not only the financial inclusion, the ease of access is becoming the identity of India in the banking and financial sector. Today, every person of the society can join the pension scheme after 60 years of age. About 38 crore countrymen have the insurance cover of Rs 2 lakh each under the PM Jeevan Jyoti Bima Yojana and the PM Suraksha Bima Yojana. Almost every village in the country has the facility of a bank branch or a banking correspondent within a radius of 5 km. Today there are about 8.5 lakh banking touch points across the country, which are increasing the accessibility of every citizen to the banking system. Under the Jan Dhan Yojana, more than 42 crore zero balance bank accounts were opened, in which thousands of crores of rupees are deposited today. A new generation of traders and businessmen from among the women, Dalit-backward-tribals has emerged due to the Mudra scheme and the street vendors have also been able to join institutional lending through the SVANidhi scheme.
Friends,
The extension of digital empowerment with last-mile financial inclusion has given a new strength to the people of the country. More than 31 crore RuPay cards and about 50 lakh PoS / m-PoS machines have made digital transactions possible in every nook and corner of the country. UPI has made India the world's leading country in terms of digital transactions in a very short span of time. In just 7 years, India has jumped 19 times in terms of digital transactions. Today, our banking system is operational 24 hours, 7 days and 12 months anytime, anywhere in the country. We have also seen its benefits during the Corona period.
Friends,
It is a great strength of the country when the RBI is a sensitive regulator and keeps itself prepared for the changing circumstances. Nowadays you are witnessing how our Indian start-ups are becoming global champions in Fintech. Technology is changing rapidly in this field. The youth of our country have made India a global power house of innovations. In such a situation, it is necessary that our regulating systems remain alert to these changes and create a suitable and empowering ecosystem to keep our financial systems world class.
Friends,
We have to keep the needs of the citizens of the country at the center and continuously strengthen the trust of the investors. I am confident that RBI will continue to strengthen India's new identity as a sensitive and investor friendly destination. Once again, I wish all the very best to all the stakeholders for the initiatives and technological innovations for these massive reforms.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.