ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କର ଦୁଇଟି ଅଭିନବ ଗ୍ରାହକ କେନ୍ଦ୍ରିକ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
12 NOV 2021 3:01PM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର ଆଜ୍ଞା, ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ମହାଶୟା, ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କର ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଶ୍ରୀ ଶକ୍ତିକାନ୍ତ ଦାସ ମହାଶୟ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବ, ଭଦ୍ର ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ର ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, କରୋନାର ଏହି ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଦେଶର ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଆରବିଆଇ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍ଥା ଗୁଡିକ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଏହି କାଳଖଣ୍ଡରେ, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦଶକ ଦେଶର ବିକାଶ ପ।ଇଁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ରଖୁଛି । ଏଭଳି ସମୟରେ ଆରବିଆଇର ଭୂମିକା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ । ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଟିମ୍ ଆରବିଆଇ, ଦେଶର ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ଆଗରେ ସଠିକ୍ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ 6-7 ବର୍ଷ ଧରି, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ସାଧାରଣ ମଣିଷ, ସେମାନଙ୍କର ହିତକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏକ ନିୟାମକ ଭାବେ ଆରବିଆଇ, ଅନ୍ୟ ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍ଥା ଗୁଡିକ ସହିତ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ କରିଚାଲିଛି । ମୁଁ ଖୁସି ହେ ଆରବିଆଇ ମଧ୍ୟ ସାଧାରଣ ମଣିଷଙ୍କ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି, ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି କ୍ରମାଗତ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି । ଆଜି ସେଥିରେ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଡି ହୋଇଛି । ଆଜି ଯେଉଁ ଦୁଇଟି ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି, ତାହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ନିବେଶର ପରିସର ସଂପ୍ରସାରିତ ହେବ ଏବଂ କ୍ୟାପିଟାଲ ମାର୍କେଟରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା, ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସହଜ, ଅଧିକ ସୁରକ୍ଷିତ ହେବ । ରିଟେଲ ଡାଇରେକ୍ଟ ଯୋଜନାରେ ଦେଶର ଛୋଟ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ସରକାରୀ ସିକ୍ୟୁରିଟିଜ ବା ପ୍ରତିଭୂତିରେ ନିବେଶର ସରଳ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ମାଧ୍ୟମ ମିଳିଯାଇଛି । ସେହିପରି, ସମନ୍ୱିତ ଲୋକପାଳ ଯୋଜନାରେ ଦେଶର ଛୋଟ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ସରକାରୀ ସିକ୍ୟୁରିଟିଜ୍ ବା ପ୍ରତିଭୂତିରେ ନିବେଶର ସରଳ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ମାଧ୍ୟମ ମିଳିଯାଇଛି । ସେହିପରି, ସମନ୍ୱିତ ଲୋକପାଳ ଯୋଜନା ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ଲୋକପାଳର ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଜି ସାକାର ରୂପ ନେଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାଙ୍କ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ଅଭିଯୋଗ, ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଠିକ୍ ସମୟରେ, କୌଣସି ଅସୁବିଧା ବିନା ହୋଇ ପାରିବ । ଆଉ ମୋର ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ମତ ଯେ, ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆପଣ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କେତେ ସୁଦୃଢ ଅଛନ୍ତି, କେତେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଅଛନ୍ତି, କେତେ ସକ୍ରିୟ ଅଛନ୍ତି, ଏହା ହିଁ ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କସୌଟି।
ସାଥୀଗଣ,
ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସମସ୍ତଙ୍କର ଭାଗିଦାରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଯେଉଁ ଭାବନା ରହିଛି, ରିଟେଲ ଡାଇରେକ୍ଟ ଯୋଜନା ନୂତନ ଶୀଖର ଦେବାକୁଯାଉଛି । ଦେଶର ବିକାଶରେ ସରକାରୀ ପ୍ରତିଭୂତି ବଜାରର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ସହିତ ସାଧାରଣତଃ ଲୋକ ପରିଚିତ ଅଛନ୍ତି । ବିଶେଷ କରି ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ନିଜର ଭୌତିକ ଓ ଡିଜିଟାଲ ଭିତିଭୂମିକୁ ଆଧୁନିକ କରିବାରେ ଲାଗି ପଡିଛି, ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ନିବେଶ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ଛୋଟରୁ ଛୋଟ ନିବେଶକମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ସହଯୋଗ, ଭାଗିଦାରୀ ବହୁତ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସିବାକୁ ଯ।ଉଛି । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାରୀ ପ୍ରତିଭୂତି ବଜାରରେ ଆମର ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗ, ଆମର କର୍ମଚାରୀମାନେ, ଆମର ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀ, ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ ଅର୍ଥାତ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଛୋଟ- ଛୋଟ ସଂଚୟ ଅଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଭୂତିରେ ନିବେଶ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କ, ବୀମା ଅବା ମ୍ୟୁଚୁଆଲ ଫଣ୍ଡ ଭଳି ଅପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପଥ ଆପଣାଇବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । ଏବେ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ନିବେଶର ଆଉ ଏକ ଉନ୍ନତ ବିକଳ୍ପ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏବେ ଦେଶର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ବର୍ଗକୁ, ସରକାରୀ ପ୍ରତିଭୂତିରେ, ଦେଶର ସମ୍ପଦର ନିର୍ମାଣରେ ସିଧାସଳଖ ନିବେଶ କରିବା ଆହୁରି ସହଜ ହେବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ପ୍ରତିଭୂତିରେ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିଯୁକ୍ତ ସମାଧାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଥାଏ। ଏଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଛୋଟ ନିବେଶକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷାର ଏକ ଆଶ୍ୱାସନା ମିଳିଥାଏ । ଅର୍ଥାତ ଛୋଟ ନିବେଶକ ସୁରକ୍ଷିତ ନିବେଶ ଉପରେ ଭଲ ରିଟର୍ଣ୍ଣର ଭରସା ପ।ଇବେ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କୁ ଭିତିଭୂମିର ବିକାଶ ପାଇଁ ଦେଶର ସାଧାରଣ ମଣିଷର ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ଅନୁସାରେ ନୂତନ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଯେଉଁ ସବୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ବିକଶିତ କରିବା ଉଚିତ ତାହ। ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସଂସାଧନ ମିଳିବ। ଆଉ ଏହା ହିଁ ତ ହେଉଛି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ନାଗରିକ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କର ସାମୁହିକ ଶକ୍ତି, ହେଉଛି ସାମୁହିକ ପ୍ରୟାସ।
ସାଥୀଗଣ,
ସାଧାରଣତଃ ଆର୍ଥିକ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଟିକେ ଟେକ୍ନିକାଲ ହୋଇଯାଇଥାଏ, ସାଧାରଣ ମଣିଷ ମୁଖ୍ୟାଂଶ ପଢ଼ି ଛାଡ଼ି ଦେଇଥାଏ ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ସାଧାରଣ ମଣିଷକୁ ଉନ୍ନତ ପଦ୍ଧତିରେ ଏହି କଥାକୁ ବୁଝାଇବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ କହିବା, ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆଜିର ସମୟର ଆହ୍ୱାନ । କାରଣ ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ କଥା କହିଥାଉ, ସେତେବେଳେ ଏହି ଦେଶର ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଅଂଶ କରିବାକୁ ଚାହିଁଥାଉ । ଆପଣ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏହି ସମସ୍ତ କଥା ସହିତ ଭଲ ଭାବେ ପରିଚିତ, କିନ୍ତୁ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନା ସେମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସହାୟତା କରିବ। ଯେପରି ସେମାନଙ୍କୁ ଜଣାଥିବ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପାଣ୍ଠି ପରିଚାଳକଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ ନାହିଁ, ସିଧାସଳଖ ‘ରିଟେଲ ଡାଇରେକ୍ଟ ଗିଲ୍ଟ (ଗିଲ୍ଟ) ଆରଡିଜି ଆକାଉଣ୍ଟ’ ଖୋଲା ଯାଇ ପାରିବ । ଏହି ଆକାଉଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଅନ ଲାଇନରେ ଖୋଲା ଯାଇ ପାରିବ ଏବଂ ପ୍ରତିଭୂତିର କିଣାବିକା ଅନ୍ ଲାଇନରେ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିବ । ଦରମା ପାଉଥିବା ଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ ଅବା ପୁଣି ପେନସନଧାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଘରେ ବସି ସୁରକ୍ଷିତ ନିବେଶର ଏହା ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ ବିକଳ୍ପ । ଏଥିପାଇଁ କେଉଁଠାକୁ ଯିବା- ଆସିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ଫୋନ୍ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନେଟ ମାଧ୍ୟମରେ ହିଁ ଆପଣ ମୋବାଇଲ ଫୋନରେ ଯଦି ଇଣ୍ଟରନେଟ ଅଛି ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବ । ଏହି ଆରଡିଜି ଆକାଉଣ୍ଟ, ନିବେଶକଙ୍କ ସଂଚୟ ଖାତା ସହିତ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ ହେବ । ଯାହାଦ୍ୱାରା ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ଭାବେ କିଣାକିଣି, କ୍ରୟ- ବିକ୍ରୟ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ତାହା ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଭାବେ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିବ। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରି ପାରିବେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହାଦ୍ୱାରା କେତେ ସହଜ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ସହଜରେ ପ୍ରବେଶର ଯେତିକି ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ସହଜରେ ନିବେଶ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କର ସରଳତା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ସେତିକି ଆବଶ୍ୟକ । ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁଦୃଢ଼ ହେଉଥିବା ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ହେଉଛି ବହୁତ ଜରୁରୀ। 2014 ପୂର୍ବର କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚା ଯାଇଥିଲା, ତାହା ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ଜଣାଅଛି ଯେ, କେଉଁ ପ୍ରକାରର ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇ ଯାଇଥିଲା, କ’ଣ କିଛି ସବୁ ହୋଇ ନଥିଲା । ବିଗତ 7 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏନପିଏ ଗୁଡ଼ିକୁ ପାରଦର୍ଶିତା ସହିତ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି, ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଗଲା, ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ରି-କ୍ୟାପିଟାଲାଇଜ କରାଗଲା, ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକରେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ସଂସ୍କାର ଅଣାଗଲା। ଯେଉଁ ଇଚ୍ଛାକୃତ ଖିଲାପକାରୀ, ପୂର୍ବରୁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଖେଳୁଥିଲେ, ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବଜାରରୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଡ଼ କରିବାର ରାସ୍ତା ବନ୍ଦ କରି ଦିଆ।ଇଛି । ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରଶାସନରେ ସୁବିଧା ହେଉ, ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ, ବଦଳି- ନିଯୁକ୍ତି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସ୍ୱାଧୀନତା ହେଉ, ଛୋଟ- ଛୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ବିଲୟ କରି ବଡ଼ ବ୍ୟାଙ୍କର ଗଠନ ହେଉ କିମ୍ବା ଜାତୀୟ ସମ୍ବଳ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ଼ର ସ୍ଥାପନା ହେଉ, ଏହି ସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଆଜି ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ, ନୂତନ ଉର୍ଜ୍ଜା ଫେରୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଆରବିଆଇର ପରିସର ମଧ୍ୟକୁ ଅଣାଗଲା । ଏହା ଫଳରେ ଏହି ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଶାସନରେ ମଧ୍ୟ ସଂସ୍କାର ଆସୁଛି ଆଉ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ଜମାକାରୀ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଭିତରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱାସ ସୁଦୃଢ଼ ହେଉଛି । ବିଗତ କିଛି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଜମାକାରୀଙ୍କ ହିତକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆ ଯାଇଛି । ୱାନ ନେସନ, ୱାନ ଅମ୍ବୁଡ୍ସମ୍ୟାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ବାରା ଜମାକାରୀ ଏବଂ ନିବଶେକ ପ୍ରଥମେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାରୁ ବଳ ମିଳିଛି । ଆଜି ଯେଉଁ ଯୋଜନା ସବୁର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଏହାଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାଙ୍କ, ଏନବିଏଫସି ଏବଂ ପ୍ରି-ପେଡ଼ ଇନଷ୍ଟ୍ରୁମେଂଟରେ 44 କୋଟି ଋଣ ଆକାଉଣ୍ଟଟ ଏବଂ 220 କୋଟି ସଞ୍ଚୟ ଏହାର ଯେଉଁସବୁ ଖାତା ଧାରକ ଅଛନ୍ତି ସେହି ଧାରକମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଆଶ୍ୱାସନା ମିଳିବ । ଏବେ ଆରବିଆଇ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ସମସ୍ତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅଭିଯୋଗ ଦରଜ କରିବା, ଟ୍ରାକ କରିବା ଏବଂ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବାର ଗୋଟିଏ ହିଁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ହେବ। ଅର୍ଥାତ, ଅଭିଯୋଗ ନିବାରଣ ପାଇଁ ଖାତା ଧାରକଙ୍କୁ ଏବେ ଆଉ ଏକ ସହଜ ବିକଳ୍ପ ମିଳିଛି । ଯେମିତିକି, ଯଦି କାହାର ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ଅଛି ଆଉ ସେ ଦିଲ୍ଲୀରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ତେବେ ଆଗରୁ ଏହା ହେଉଥିଲା ଯେ ତାଙ୍କୁ ଲକ୍ଷ୍ନୌର ଅମ୍ବୁଡ୍ସମ୍ୟାନକୁ ହିଁ ଅଭିଯୋଗ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏବେ ତାଙ୍କୁ ଭାରତରେ ଯେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଅଭିଯୋଗ ଦାଖଲ କରିବାର ସୁବିଧା ମିଳିଯାଇଛି । ମୋତେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଅବଗତ କର।।ଇଛି ଯେ ଅନଲାଇନ୍ ଠକେଇ, ସାଇବର ଠକେଇ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଆରବିଆଇ ଏହି ଯୋଜନାରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଉପଯୋଗ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ କରୁଥିବା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ କମରୁ ଅତି କମ ସମୟ ଭିତରେ ଉନ୍ନତ ତାଳମେଳ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇ ପାରିବ । ଯେତେ ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ହେବ, ଠକାମୀ ଦ୍ବାରା ନିଅଯାଇଥିବା ଅର୍ଥର ପୁନଃରୁଦ୍ଧାର ସମ୍ଭାବନା ସେତିକି ହିଁ ଅଧିକ ହେବ । ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଡିଜିଟାଲ ଅନୁପ୍ରବେଶ ଏବଂ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତିର ପରିସର ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ବୃଦ୍ଧି ହେବ, ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କର ଆହୁରି ଅଧିକ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାବେଶରୁ ନେଇ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକାଲ ସମନ୍ବଞ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପରିବର୍ତନ ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ଆମେ କୋଭିଡ଼ର ଏହି କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛୁ । ଆଉ ସେହି କାରଣରୁ ସାଧାରଣ ମଣିଷଙ୍କ ସେବା କରିବାର ଏକ ସନ୍ତୋଷ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ। ସରକାର ଯେଉଁ ବଡ଼- ବଡ଼ ନିଷ୍ପତି ନେଉଥିଲେ, ତାହାର ପ୍ରଭାବ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଆରବିଆଇର ନିଷ୍ପତ୍ତି ବହୁତ ବଡ଼ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି। ଆଉ ମୁଁ ଆରବିଆଇ ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଆଉ ତାଙ୍କର ସମଗ୍ର ଟିମକୁ ସାର୍ବଜନିକ ରୂପରେ ଏହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ସେ ଜିନିଷ ସବୁକୁ ସାହସର ସହିତ ଯେଉଁସବୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଏଥିପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁ କ୍ରେଡିଟ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନାର ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା, ତାହା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ 2 ଲକ୍ଷ 90 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଋଣ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇ ସାରିଛି । ଏହାର ସାହାଯ୍ୟ ଫଳରେ ପଚିଶି କୋଟିରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ନିଜର ଉଦ୍ୟମ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଅଧିକାଂଶ ହେଉଛନ୍ତି ଏମଏସଏମଇ ଗୁଡ଼ିକ, ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ମଧ୍ୟମବର୍ଗର ଛୋଟ-ଛୋଟ ଉଦ୍ୟମୀ।
ସାଥୀଗଣ,
କୋଭିଡ଼ର ସମୟରେ ହିଁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଛୋଟ-ଛୋଟ କୃଷକମାନଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ କାର୍ଡ ଦେବାପାଇଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ପ୍ରୟାସ କରାଗଲା ଯାହା ଫଳରେ ଅଢ଼େଇ କୋଟିରୁ ଅଧିକ କୃଷକଙ୍କୁ କେସିସି କାର୍ଡ କୁଡିକ ମଧ୍ୟ ମିଳିଲା ଏବଂ ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ପଂଚସ୍ତରୀ ହଜାର କୋଟିର କୃଷି ଋଣ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ମିଳିଗଲା। ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଫଳରେ ପ୍ରାୟ 26 ଲକ୍ଷ ଉଠା ଦୋକାନୀ ଯେଉଁମାନେ ଠେଲା ଚଲାଉଛନ୍ତି, ପନିପରିବା ବିକ୍ରି କରୁଛନ୍ତି । ଏଭଳି 26 ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଋଣ ମିଳି ସାରିଛି, ଆଉ ଆପଣମାନେ କଳ୍ପନା କରି ପାରୁଥିବେ, କୋଭିଡ଼ ସମୟରେ, ଏହି କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ସମୟ ପରେ 26 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆମର ଉଠା ଦୋକାନୀଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିଯାଉ, କେତେ ବଡ଼ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ବଳ ପାଲଟିଗଲା । ଏହି ଯୋଜନା ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ମଧ୍ୟ ଯୋଡ଼ି ଦେଇଛି । ଏଭଳି ଅନେକ ପଦ​‌କ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଗାଁ ଏବଂ ସହରମାନଙ୍କରେ ଆର୍ଥିକ ଗତିବିଧିକୁ ପୁଣିଥରେ ଆରମ୍ଭ କରିବାରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ତୁଲାଇଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
୬-୭ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ, ପେନସନ, ବୀମା, ଏ ସବୁକିଛି ଏକମାତ୍ର କ୍ଲବ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲା । ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକ, ଗରିବ ପରିବାର, କୃଷକ, ଛୋଟ-ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀ-ବେପାରୀ, ମହିଳା, ଦଳିତ- ବଂଚିତ- ପଛୁଆ, ଏ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏସବୁ ସୁବିଧା ଗୁଡ଼ିକ ବହୁତ ଦୂରରେ ରହିଥିଲା । ଯେଉଁ ଲୋକମାନଙ୍କ ଉପରେ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଥିଲା ଯେ ଗରିବ ମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଏହି ସବୁ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ପହଞ୍ଚାଇବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଥିଲା, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଉପରେ କେବେ ଧ୍ୟାନ ଦେଲେ ନାହିଁ । ବରଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନ ହେଉ, କୌଣସି ପରିବର୍ତନ ନ ହେଉ, ଗରିବଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯିବାର ରାସ୍ତାକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ କିଛି ମଧ୍ୟ ତର୍କ ଦେଇ ପାରନ୍ତି। ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ବାହାନା ଏହାର ପରମ୍ପରା ହୋଇ ଯାଇଥିଲା । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ କ’ଣ କିଛି ସବୁ କୁହା ଯାଉ ନଥିଲା, ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବେ ନିର୍ଲଜ ଭଳି କୁହା ଯାଉଥିଲା । ଆରେ, ବ୍ୟାଙ୍କର ଶାଖା ନାହିଁ, କର୍ମଚାରୀ ନାହାଁନ୍ତି, ଇଣ୍ଟରନେଟ ନାହିଁ, ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ନାହିଁ, ଏମିତି କେତେ ନା କେତେ ତର୍କ ଦିଆ ଯାଉଥିଲା । ଅଣ-ଉତ୍ପାଦକ ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ଅନୌପଚାରିକ ଋଣ, ଏଥିଯୋଗୁଁ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ଖରାପ ହେବାରେ ଲାଗିଥିଲା ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶରେ ସେମାନଙ୍କର ଭାଗିଦାରୀ ମଧ୍ୟ ନ ଥିବା ଭଳି ଥିଲା । ପେନସନ୍ ଏବଂ ବୀମା କେବଳ ସମୃଦ୍ଧ ପରିବାରର ଭାଗ୍ୟରେ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ପରିସ୍ଥିତି ବଦଳୁଛି । ଆଜି କେବଳ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକରଣ ନୁହେଁ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଜ ପ୍ରବେଶ ଭାରତର ପରିଚୟ ପାଲଟିଛି । ଆଜି, ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ପେନସନ୍ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି 60 ବର୍ଷ ବୟସ ପରେ ପେନସନ ସୁବିଧା ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇ ପାରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଯୋଜନା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ 38 କୋଟି ଦେଶବାସୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ 2- 2 ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ବୀମା ସୁରକ୍ଷା​‌​‌ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି। ଦେଶର ପ୍ରାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ 5 କିଲୋମିଟର ପରିସରରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଶାଖା କିମ୍ବା ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସୁବିଧା ପହଞ୍ଚି ପାରୁଛି। ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ 8.5 ଲକ୍ଷ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଟଚ୍ ପଏଣ୍ଟ ଅଛି, ଯାହା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି । ଜନ ଧନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 42 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୂନ ଅର୍ଥରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଖୋଲାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଆଜି ଗରିବଙ୍କର ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଜମା ହୋଇଛି । ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ଆଜି ମହିଳା, ଦଳିତ- ପଛୁଆ-ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବସାୟୀ- କାରବାର କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କର ଏକ ନୂତନ ପିଢୀ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ଆଉ ସ୍ବନିଧି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ରାସ୍ତା କଡରେ- ଠେଲା ମାଧ୍ୟମରେ ବିକ୍ରି କରୁଥିବା ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ଋଣ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇପାରିଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଶେଷ ମାଇଲ୍ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକରଣ ସହିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଶକ୍ତିକରଣ ଯୋଡି ହୋଇଯିବ, ତେବେ ତାହା ଦ୍ବାରା ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । 31 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ରୂପୟେ କାର୍ଡ, ପ୍ରାୟ 50 ଲକ୍ଷ ପିଓଏସ (PoS) /ଏମ ପିଓଏସ ( m-PoS) ମେସିନ୍ ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାରକୁ ସମ୍ଭବ କରିପାରିଛି । ୟୁପିଆଇ ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାର ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶ କରିପାରିଛି । କେବଳ 7 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ 19 ଗୁଣ ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଆଜି, ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା 24 ଘଣ୍ଟା, 7 ଦିନ ଏବଂ 12 ମାସ ଦେଶର ଯେକୌଣସି ସମୟରେ, ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ । ଏହାର ଲାଭ କରୋନାର ଏହି ସମୟରେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆରବିଆଇ ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ନିୟାମକ ହେବା ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିସ୍ଥିତି ପାଇଁ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖିବା ହେଉଛି ଦେଶର ଏକ ବଡ଼ ଶକ୍ତି । ଆଜିକାଲି ଆପଣ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ ଫନଟେକ୍ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସ୍ କିପରି ବିଶ୍ୱ ଚାମ୍ପିଅନ୍ ହେଇ ପାରିଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି । ଆମ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ଭାରତକୁ ଏକ ଅଭିନବ ବିଶ୍ବ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଆମର ନିୟାମକ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ସଚେତନ ହେବା ଏବଂ ଆମର ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ କରି ରଖିବା ପାଇଁ, ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ, ତାହାକୁ ସଶକ୍ତ କରନ୍ତୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମକୁ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ନିବେଶକମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ନିରନ୍ତର ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ବାସ ଯେ ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ତଥା ନିବେଶକ ଅନୁକୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବରେ ଭାରତର ନୂତନ ପରିଚୟକୁ ଆରବିଆଇ ନିରନ୍ତର ସଶକ୍ତ କରୁଛି ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହାକୁ ଆହୁରି ସଶକ୍ତ କରି ଚାଲିବ । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ, ଏହି ବଡ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତ ହିତଧାରକଙ୍କୁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଆଣିଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବାରୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ! ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of two innovative customer centric initiatives of the Reserve Bank of India
12 NOV 2021 3:01PM by PIB Delhi
Namaskar ji, Finance Minister Smt Nirmala Sitharaman ji, Reserve Bank Governor Shri Shaktikanta Das ji, other dignitaries present in the program, ladies and gentlemen! The Ministry of Finance, RBI and other financial institutions have done a very commendable job during this challenging period of Corona. This period of Amrit Mahotsav and this important decade of the 21st century is of great importance for the development of the country. Therefore, the RBI has a very big and important role to play. I am confident that Team RBI will live up to the expectations of the country.
Friends,
For the past 6-7 years, the Central Government has been prioritizing the interests of the common man. RBI, as a regulator, maintains constant communication with other financial institutions. I am glad that RBI has also taken several steps to improve the convenience of the common man. Today another step has been added to that. The two schemes that have been launched today will expand the scope of investment in the country and make access to capital markets easier and more secure for investors. Small investors of the country have got a simple and safe medium of investment in government securities through the retail direct scheme. Similarly, One Nation, One Ombudsman System has taken shape in the banking sector with the Integrated Ombudsman Scheme today. It will help in resolution of every complaint and problem of the bank customers on time and without any hassle. My opinion is that the biggest strength of democracy is how strong, sensitive and proactive the grievance redressal system is. This is the biggest test of democracy.
Friends,
The Retail Direct Scheme is going to give new heights to the spirit of promoting everyone's participation in the economy. People are generally aware of the important role of the Government Securities Market in the development of the country. At a time when the country is busy modernizing its physical and digital infrastructure through unprecedented investments, the efforts, cooperation and participation of even the smallest of investors will be of great help. Till now, our middle class, employees, small traders, senior citizens i.e. those who have small savings had to take indirect avenues like banks, insurance or mutual funds to invest in the government securities. Now they are getting another great option of safe investment. Now a very large section of the country will be able to invest in government securities and directly in the creation of the wealth of the country easily. You also know that all government securities in India have a provision for guaranteed settlement. In this case, small investors get an assurance of safety. Small investors will get the assurance of good returns on safe investment and the government will get necessary resources for the development of infrastructure and other arrangements for a new India according to the aspirations of common human beings of the country. This is the collective power and effort of the citizens and the government to build a self-reliant India.
Friends,
Generally, the issues of finance become a bit technical and the common man leaves after reading the headline. I think that this is the need of the hour to explain these things to the common man in a better way. When we talk about financial inclusion, we want to make the last person of this country also to be a part of this process. You experts are well aware of all these things, but it will help the common people of the country a lot if they are also informed. Like, they should know that there will be no need for fund managers under this scheme and "Retail Direct Gilt (RDG) Account" can be opened by themselves. This account can be opened online and people can also trade securities online. This is a great option for safe investment for the salaried people or pensioners while sitting at home. There is no need to go anywhere. You will be able to do the trading through your mobile phones with internet connectivity. This RDG account will also be linked to the savings accounts of the investor, so that the sale and purchase will be possible automatically. You can imagine the convenience it will result in for people.
Friends,
Financial Inclusion and Ease of Access are as important as the trust and convenience of the general public in the ease of investment and the banking system. A strong banking system is very important for a strong economy. Everyone is aware of the damages caused to the country’s banking system in the years before 2014. What was the situation then? In the last seven years, NPAs were recognized with transparency, focus was on resolution and recovery, public sector banks were re-capitalized and multiple reforms were undertaken in the financial system and public sector banks. The willful defaulters, who used to take advantage of the system earlier, will no longer be able to raise funds from the market now. A new faith and energy is returning to the banking sector with the steps that have been taken, whether it is improvement in the governance of public sector banks, decision making, freedom related to transfers and postings, creation of big banks by merging smaller banks or setting up of the National Asset Reconstruction Company Limited.
Friends,
Cooperative banks were also brought under the purview of RBI to further strengthen the banking sector. It has not only led to improvement in the governance of these banks but the trust of the millions of depositors is also getting stronger in the system. In the recent past, many decisions have been taken keeping in view the interests of the depositors. The One Nation, One Ombudsman System has strengthened the commitment of the depositors and investors. The scheme, which has been launched today, will provide direct relief to the holders of 44 crore loan accounts and 220 crore deposit accounts in banks, NBFCs and pre-paid instruments. Now there will be a single platform for all the entities regulated by the RBI to register, track and monitor the grievances of the account holders. In other words, the account holder has now got another easy option for grievance redressal. For example, earlier if someone had a bank account in Lucknow and he was working in Delhi, he could complain only to the Ombudsman of Lucknow. But now he has got the facility to register his complaint from anywhere in India. I am also told that the RBI has made provision for extensive use of Artificial Intelligence in this scheme to address cases related to online and cyber frauds. This will ensure better coordination between the banks and the investigating agencies in the shortest possible time. The sooner the action is taken, the higher the chances of recovery of the fraudulent amount. With such steps, the scope of digital penetration and customer inclusiveness will also increase and so will the trust of the customer.
Friends,
In the past few years, we have seen strength in the banking and financial sectors of the country, from inclusion to technological integration and other reforms, even in the difficult time of Covid. It also ensures satisfaction of serving the common man. The decisions of the RBI have also helped a lot in expanding the impact of the big ticket decisions of the government. I congratulate the RBI Governor and his entire team publicly for the courageous decisions they have taken during this crisis. Under the credit guarantee scheme announced by the government, loans worth more than Rs 2.90 lakh crore have been sanctioned. It has helped more than 1.25 crore beneficiaries, largely MSMEs and our middle class small entrepreneurs, to further strengthen their enterprises.
Friends,
A special campaign was launched by the government to give Kisan Credit Cards to small farmers during the Covid period itself. Under it, more than 2.5 crore farmers also got KCC cards and they also got agriculture loans of about 2.75 lakh crores. About 26 lakh street vendors, who sell wares in handcarts and vegetables, have got loans under the PM SVANidhi scheme. You can imagine the substantial support it has been for the 26 lakh street vendors to get financial help during the crisis period of Covid. This scheme has also linked them to the banking system. Many such interventions have played a very important role in restarting economic activities in villages and cities.
Friends,
Till six-seven years ago, banking, pension, insurance, etc used to be like an exclusive club in India. All these facilities were far away for the common citizens, poor families, farmers, small traders and businessmen, women, Dalits-deprived-backwards. The people who had the responsibility of providing these facilities to the poor also never paid any attention to it. Rather, there was an established tradition that there should not be any change and various arguments and pretexts were put forward while shutting the doors for the poor. They had no shame in saying that there was no bank branch, no staff, no internet and no awareness among people. What kinds of arguments were being given? Due to unproductive savings and informal lending, the situation of the common citizen was also getting worse and his participation in the development of the country was also negligible. Pension and insurance were believed to be only for the prosperous families. But now the situation is changing. Today, not only the financial inclusion, the ease of access is becoming the identity of India in the banking and financial sector. Today, every person of the society can join the pension scheme after 60 years of age. About 38 crore countrymen have the insurance cover of Rs 2 lakh each under the PM Jeevan Jyoti Bima Yojana and the PM Suraksha Bima Yojana. Almost every village in the country has the facility of a bank branch or a banking correspondent within a radius of 5 km. Today there are about 8.5 lakh banking touch points across the country, which are increasing the accessibility of every citizen to the banking system. Under the Jan Dhan Yojana, more than 42 crore zero balance bank accounts were opened, in which thousands of crores of rupees are deposited today. A new generation of traders and businessmen from among the women, Dalit-backward-tribals has emerged due to the Mudra scheme and the street vendors have also been able to join institutional lending through the SVANidhi scheme.
Friends,
The extension of digital empowerment with last-mile financial inclusion has given a new strength to the people of the country. More than 31 crore RuPay cards and about 50 lakh PoS / m-PoS machines have made digital transactions possible in every nook and corner of the country. UPI has made India the world's leading country in terms of digital transactions in a very short span of time. In just 7 years, India has jumped 19 times in terms of digital transactions. Today, our banking system is operational 24 hours, 7 days and 12 months anytime, anywhere in the country. We have also seen its benefits during the Corona period.
Friends,
It is a great strength of the country when the RBI is a sensitive regulator and keeps itself prepared for the changing circumstances. Nowadays you are witnessing how our Indian start-ups are becoming global champions in Fintech. Technology is changing rapidly in this field. The youth of our country have made India a global power house of innovations. In such a situation, it is necessary that our regulating systems remain alert to these changes and create a suitable and empowering ecosystem to keep our financial systems world class.
Friends,
We have to keep the needs of the citizens of the country at the center and continuously strengthen the trust of the investors. I am confident that RBI will continue to strengthen India's new identity as a sensitive and investor friendly destination. Once again, I wish all the very best to all the stakeholders for the initiatives and technological innovations for these massive reforms.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.