ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି ୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରଥମ ଅଧିବେଶନରେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ: ୩୦ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୧, ୧୧.୫୫ ପିଏମ୍‌, ପିଆଇବି ଦିଲ୍ଲୀ
30 OCT 2021 11:55PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମାନ୍ୟଗଣ,
କରୋନା ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଲଢିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ବିଶ୍ୱ- ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛୁ ।
ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏଭଳି କୌଣସି ବି ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ବହୁତ ବଡ ଶକ୍ତି ଭାବେ ଉଭା ହୋଇପାରେ ।
ମହାମାନ୍ୟଗଣ,
ବିଶ୍ୱ ଭେଷଜଶାଳାର ଭୂମିକା ନିର୍ବାହନ ପୂର୍ବକ ଭାରତ ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଔଷଧ ପହଂଚାଇଛି ।
ଏଥିସହ ଆମେ ପ୍ରତିଷେଧକ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ସମସ୍ତ ସାମର୍ଥ୍ୟର ଉପଯୋଗ କରିଛୁ ।
ଖୁବ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଭାରତରେ ଶହେ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଡୋଜ ଟିକା ଲଗାଇ ସାରିଛୁ ।
ବିଶ୍ୱର ଏକ ଷଷ୍ଠାଂଶ ଜନସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟରେ ସଂକ୍ରମଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରି ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାରେ ନିଜର ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି, ଏବଂ ଭୂତାଣୁର ଅଧିକ ମ୍ୟୁଟେସନର ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଛି ।
ମହାମାନ୍ୟଗଣ,
ଏହି ମହାମାରୀ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ଆବଶ୍ୟକତା ପ୍ରତି ସତର୍କ କରାଇଛି ।
ଏପରି ସ୍ଥିତିରେ ଭାରତ, ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ନିର୍ମାଣ ପେଣ୍ଠ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି ।
ଏଥିପାଇଁ ଭାରତ ସାହସପୂର୍ଣ୍ଣ ଅର୍ଥନେତିକ ସଂସ୍କାରଗୁଡିକୁ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି ।
ଆମେ ବ୍ୟବସାୟ ବାବଦ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ବହୁ ପରିମାଣରେ ହ୍ରାସ କରିଛୁ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ନବସୃଜନକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇଛୁ ।
ମୁଁ ଜି-୨୦ ଦେଶଗୁଡିକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି, ଯେ ନିଜର ଆର୍ଥିକ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର ବିବିଧକରଣରେ ଭାରତକୁ ନିଜର ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର କରନ୍ତୁ ।
ମହାମାନ୍ୟଗଣ,
ସମ୍ଭବତଃ ଜୀବନର ଏପରି କୌଣସି ସ୍ତର ନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ କୋଭିଡ କାରଣରୁ ବାଧା ଆସିନାହିଁ ।
ଏଭଳି ବିକଟ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଆଇଟି-ବିପିଓ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଗୋଟିଏ ସେକେଣ୍ଡ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବାଧା ଆଣିବାକୁ ଦେଇନାହିଁ, ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି ।
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଖାସାକ୍ଷାତ ସମୟରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ନେତାମାନେ ଏହି କଥାର ପ୍ରଶଂସା କରନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ କିଭଳି ଭାବରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରର ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛି, ଏହା ଆମର ଯୁବପିଢୀକୁ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଉତ୍ସାହରେ ଭରିଦିଏ ।
ଏବଂ ଏହା ଏଥିପାଇଁ ହୋଇଛି, କାରଣ ଭାରତ ସମୟ ଅପଚୟ ନକରି ଯେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରୁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଭଳି ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛି ।
ମହାମାନ୍ୟଗଣ,
ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଧିକ ପାରଦର୍ଶୀ କରିବା ପାଇଁ ୧୫ ପ୍ରତିଶତ ସର୍ବନିମ୍ନ କର୍ପୋରେଟ ଟିକସ ହାର ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ।
ମୁଁ ନିଜେ ୨୦୧୪ରେ ଜି-୨୦ ବୈଠକରେ ଏ ବିଷୟରେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲି । ମୁଁ ଜି-୨୦କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ଯେ ଏହା ଏ ଦିଗରେ ବାସ୍ତବ ଅଗ୍ରଗତୀ କରିଛି ।
ଆର୍ଥିକ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗମନାଗମନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ ।
ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଭିନ୍ନ-ଭିନ୍ନ ଦେଶର ପ୍ରତିଷେଧକ ପ୍ରମାଣପତ୍ରକୁ ପରସ୍ପର ମାନ୍ୟତା ଦେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ମହାମାନ୍ୟଗଣ,
ଭାରତ ଏହାର ବୈଶ୍ୱିକ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ନେଇ ସର୍ବଦା ଗମ୍ଭୀର ରହିଆସିଛି ।
ମୁଁ ଆଜି ଜି-୨୦ର ଏହି ମଂଚରେ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହା ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ୫୦୦ କୋଟିରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧି ଡୋଜର ଟିକା ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛି ।
ଭାରତର ଏହି ପ୍ରତିଶୃତିବଦ୍ଧତା ଦ୍ୱାରା କରୋନା ବୈଶ୍ୱିକ ସଂକ୍ରମଣର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ବହୁତ ବଡ ସହାୟତା ମିଳିବ ।
ଏଥିପାଇଁ, ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ ଭାରତୀୟ ଟିକାକୁ ଶୀଘ୍ର ମାନ୍ୟତା ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
Text of PM's address at G20 Summit, Session I : Global Economy and Global Health
30 OCT 2021 11:55PM by PIB Delhi
Excellencies,
To fight the global corona pandemic, we have put forward the vision of ‘One Earth - One Health’ to the world. This vision can become a great strength for the world to deal with any such crisis in future.
Excellencies,
Playing the role of Pharmacy of the World, India has delivered medicines to over 150 countries. At the same time, we have put all our energies into accelerating vaccine research and manufacturing. In a short span of time, we have administered over one billion vaccine doses in India. By controlling the transmission of infection in one-sixth of the world's population, India has also contributed to making the world safer, and has reduced the chances of further mutation of the virus.
Excellencies,
This pandemic has alerted the world to the need for a reliable supply chain. Under these circumstances, India has emerged as a reliable manufacturing hub. And for this, India has given new impetus to bold economic reforms. We have further reduced the cost of doing business and increased innovation at every level.I invite the G-20 countries to make India their trusted partner in their economic recovery and supply chain diversification.
Excellencies,
Perhaps there is no aspect of life in which hasn’t been disrupted due to Covid. Even in such a difficult situation, India's IT-BPO sector did not allow a single second of disruption, worked round-the-clock to support the whole world. I am happy when during the meetings, leaders like you appreciate how India has played the role of a Trusted Partner. It also fills our younger generation with new enthusiasm. And this is because India brought unprecedented reforms related to work-from anywhere without wasting time.
Excellencies,
The 15% minimum corporate tax rate will prove to be a vital step in making the global financial architecture more fair. I myself suggested this at the 2014 G20 meeting. I thank G20 for making concrete progress in this direction. Economic recovery requires increased international movement. For this, we have to ensure mutual recognition of vaccine certificates issued by different countries.
Excellencies,
India has always been serious about its global obligations. Today, on this G20 platform, I want to tell you all that India is preparing to produce more than 5 billion vaccine doses for the world next year. This commitment of India will go a long way in preventing the global transmission of Corona.Therefore, it is necessary that Indian vaccines be recognized by WHO at the earliest.
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.