শেল-থুম মন্ত্রালয়
ওক্তোবর ২০২১গী জি.এস.তি. কল্লেক্সন জি.এস.তি. চৎনবা হৌরকপদগী অনিশুবা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরি
ওক্তোবর থাদা অপুনবা জি.এস.তি. রিভিন্যু লুপা করোর ১,৩০,১২৭ খোমগৎখি
ওক্তোবর ২০২১গী রিভিন্যু মমাঙ চহিগী মান্নদা থাদা খোমগৎখিবা রিভিন্যুদগী ২৪% হেল্লি অমদি ২০১৯-২০দগী ৩৬% হেল্লি
01 NOV 2021 1:04PM by PIB Imphal
ওক্তোবর ২০১৬দা খোমগৎখিবা অপুনবা রিভিন্যু লুপা করোর ১,৩০,১২৭ ওইখি, মসিগী মনুংদা সি.জি.এস.তি.গী লুপা করোর ২৩,৮৬১, এস.জি.এস.তি.গী লুপা করোর ৩০,৪২১, আই.জি.এস.তি.গী লুপা করোর ৬৭,৩৬১ (পোৎ পুশিল্লকপদগী খোমগৎপা লুপা করোর ৩২,৯৯৮ য়াওরগা), অমদি সেসকী লুপা করোর ৮,৪৮৪ (পোৎ পুশিল্লকপদগী খোমগৎপা লুপা করোর ৬৯৯ য়াওরগা) নি‍।
লৈঙাক্না রিগুলর সেত্তলমেন্ত ওইনা আই.জি.এস.তি.দগী সি.জি.এস.তি.দা লুপা করোর ২৭,৩১০ অমদি এস.জি.এস.তি.দা লুপা করোর ২২,৩৯৪ সেত্তল তৌখ্রে‍। রিগুলর সেত্তলমেন্ত মদুংদা ওক্তোবর থাগী ওইনা লৈরিবা কেন্দ্র অমসুং স্তেতশিংগী অপুনবা রিভিন্যু অসি সি.জি.এস.তি.গী লুপা করোর ৫১১৭১ অমসুং এস.জি.এস.তি.গী লুপা করোর ৫২,৮১৫নি‍।
ওক্তোবর ২০২১গী রিভিন্যু মমাঙ চহিগী মান্নদা থাদা খোমগৎখিবা রিভিন্যুদগী ২৪% হেল্লি অমদি ২০১৯-২০দগী ৩৬% হেল্লি‍। মমাঙ চহিগী মান্নবা থাগা য়েংনবদা থা অসিগী মনুংদা পোৎ পুশিল্লকপদগী খোমগৎপা রিভিন্যু ৩৯% হেনগৎখি অমদি দোমেস্তিক ত্রাঞ্জেক্সন্দগী খোমগৎলকপা রিভিন্যু ১৯% হেনগৎখি‍।
ওক্তোবর থাগী জি.এস.তি. রিভিন্যু কল্লেক্সন অসি জি.এস.তি. চৎনবা হৌখিবা মতুংদগী চহি লোইশিল্লকপগী রিভিন্যুগা মরী লৈনবা এপ্রিল ২০২১গী হেক মথংদা অনিশুবা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরে‍। মসি শেন্মিৎলোন ফগৎলকপগী খোঙচৎসিগা চুননা চৎলি‍। ফীভমসি অনিসুবা ইথক হৌবদগী থা খুদিংগী জেনেরেত তৌরিবা ই-ৱে বিলগী ত্রেন্দগীদসু খঙবা ঙমই‍। রিভিন্যু অসি সেমি কন্দক্তর সপ্লাই কায়থরকপনা মরম ওইরগা কার অমসুং অতৈ পোৎলমশিং য়োনবগী ফীভম শোক্লমদ্রগদি হেন্না ৱাংলমগনি‍। চার্ত ১দা থা মনুংসিদা জেনেরেত তৌখিবা ই-ৱে বিল মশিং হেনগৎলকপগী ত্রেন্দ উৎলি অমদি তেক্সেবল ভেল্যুনা শেন্মিৎলোনগী থৌওংশিং ফীভম ফগৎলকপগী ফীভম ময়েক শেংনা উৎলি‍।
রিভিন্যু অসি স্তেতশিংগী অমসুং কেন্দ্রগী তেক্স এদমিনিস্ত্রেসনশিংগী হোৎনজমলনসু মতেং পাংদুনা মমাঙ থাশিংগী য়েংনবদা কম্প্লাইএন্স হেনগৎহল্লি‍। লনাই তেক্স নাথৈবা মীওইশিংদা থবক লৌখৎপগী মথক্তা জি.এস.তি. কাউন্সিলনা চঙশিল্লিবা মায়কৈ কয়া লোঙবা লম্বী পরিংগী মহৈসুনি‍। নাকল অমদা এস.এম.এস.কী খুত্থাঙদা নিল ফাইলিং, কার্তরলী রিতর্ন মন্থলী পেমেন্ত (ক্যু.আর.এম.পি.) সিস্তেম অমসুং ওতো-পোপুলেসন ওফ রিতর্ন অসিগুম্বা তোঙান তোঙানবা থৌরাং কয়া কম্প্লাইএন্স লায়থোকহন্নবা পায়খৎলি‍। হৌখিবা চহি অমসিদা য়ুজর এক্সপিরিএন্স ফগৎহন্নবগীদমক জি.এস.তি.এন.না সিস্তেম কেপাসিতী মশক থোক্না হেনগৎহল্লে‍। নাকল অমদনা রিতর্ন ফাইল তৌরকপদগী ই-ৱে পিল ব্লোক তৌবা, থংন-থংননা তরুক্লক রিতর্ন ফাইল তৌরক্তবা তেক্সপেয়রশিংগী সিস্তেম বেজ সস্পেন্সন ওফ রেজিস্ত্রেসন অমসুং রিতর্ন তৌরক্তবশিংগী ক্রেদিত থিংজিনবানচিংবা নন-কম্প্লাইএন্তগী লীচৎ হন্থহন্নবা তোঙান তোঙানবা খোঙথাং কয়া লৌখৎলে‍। থা খুদিংগী/ক্বার্তরগী ওইনা মথং থা লোইরকপা ফাওবদা ফাইল তৌরকপা রিতর্ন (জি.এস.তি.আর.-৩বি) মশিং অসি রিতর্ন মতম চানা থীদোকপা অমদি রিতর্ন ফাইল তৌরকপগী অফবা খুদম চাংদম অমনি‍। রিতর্ন ফাইল তৌবগী অরোইবা তারিখ মতুংদা জি.এস.তি.এন.না মেসেজ থাদুনা অমদি কেন্দ্র অমসুং স্তেত তেক্স এদমিনিস্ত্রেসন্না কুপ্নর ফোলো তৌদুনা থা অদুগী লোইরকপা ফাওবদা কম্প্লাইএন্স লৈহন্নবা অখন্নবা থৌরাং পায়খৎলি‍। চার্ত ২দা মথং থাগী লোইরকপা ফাওবদা রিতর্ন ফাইল তৌরকপগী পর্সেন্তেজ মথক কাখৎলকপা উৎলিবসিনা থৌসিল থৌরাং অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব থৌওং কয়ানা মরম ওইরগা তেক্স মতম চানা থীদোকপগী চাং হেনগৎলক্লি হায়বা উৎলি‍।
ফীভম অসি তোঙান তোঙানবা তাঙ্কক কয়াদা কাউন্সিলনা মীয়ামদা অরিবা রিতর্ন ফাইল তৌহন্নবা খ্বাইদগী নৌবা মতমগী রিতর্ন ফাইলিং তৌহন্নবা লেত ফী কোকপিনবা ফিরেপ লৌখিবসিনসু মতেং পাংখি‍। তেক্সপেয়র মশিং হেন্না হেন্না থা খুদিংগী রিতর্ন ফাইল তৌরকপগা লোয়ননা থা অমা হেক্তদা অরিবা মতমগী রিতর্ন ফাইল তৌরকপগী চাং লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি‍। চার্দ ৩দা থা খুদিংদা ফাইল তৌরকপা অপুনবা রিতর্নদগী হৌজিক হৌজিক্কী ওইবা রিতর্নগী শরুক উৎলিবসিনা চৎলিবা থাদুগী রিতর্ন ফাইল তৌরকপা মশিং মশক থোক্না হেনগৎলক্লি হায়বা উৎলি‍। কোবিদনা মরম ওইরগা পীখিবা কোমথোকখিবা অদুগী খুদোংচাবা লৌরগা হৌখিবা থাশিংগী রিতর্ন ফাইল তৌরক্তুনা জুলাই থাদা পুন্না রিতর্ন করোর ১.৫ ফাইল তৌরকখি‍।
রিতর্ন ফাইল তৌরকপগী ফীভম ফগৎলকপগা লোয়ননা জি.এস.তি. কাউন্সিলনা ইনভোইসশিংগী দিতেল য়াওবা স্তেতমেন্ত ওইরিবা জি.এস.তি.আর.-১ মতম চানা ফাইল তৌরকপদা অহেনবা মীৎয়েঙ থম্লি‍। স্তেতমেন্ত অসি ইনপুৎ তেক্স ক্রেদিত লৌবদা মওং মরিল নাইহন্নবগীদমক্তা য়াম্না মরুওই‍। জি.এস.তি.আর.-১ মতম চানা ফাইল তৌহন্নবা তোঙান তোঙানবা খোঙথাঙশিং লৌখৎলে‍। থা লোইরকপদা জি.এস.তি.আরো-১ ফাইল তৌরকপগী মশিং উৎলিবা চার্ত ৪না থা লোইরকপদা জি.এস.তি.আর-১ ফাইল তৌরকপগী পর্সেন্তেজ মথক কাখৎলকপগী মতৌ উত্তুনা লৌখৎলিবা খোঙথাঙশিং অসিনা পাম্লিবা মহৈদু ফংহল্লে হায়বা উৎলি‍।
মপুম ওইনা য়েংবদা পায়খৎলিবা থৌরাংশিং অসিনা কম্প্লাইএন্স হেন্গৎহন্দুনা রিভিন্যু হেন্না ৱাংহনবা ঙম্লে‍। নাথৈদুনা চৎপা থিংননবা লৌখৎবা মপুং ওইবা থৌরাংগী শরুক অমা ওইনা জি.এস.তি. কাউন্সিলনা শেমজিন শাজিনবা আই.তি.সি. থিংজিন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা খন্নরি‍। মখাদা পীরিবা চার্দ ৫দা চহিসিগী মনুংদা থা থাগী ওইবা জি.এস.তি. রিভিন্যুগী ত্রেন্দ উৎলি অদুগা তেবল অসিদনা জি.এস.তি. রিভিন্যুগী স্তেত-স্তেতশিংগী ব্রেকঅপ (পোৎ পুশিল্লকপদা লৌবা জি.এস.তি. য়াওদনা) উৎলি‍। মখাগী চার্ত অসিদা মে অমসুং জুন থাগী ফিগরগী মরক্তা অপীকপা খেন্নবা অমা য়াওরি অমদি মরী লৈনবা প্রেস নোতশিংদা য়াওখিবা ফিগরশিং অদু কোবিদনা মরম ওইরগা মথং থাগী ৫ ফাওবা রিতর্ন ফাইল তৌরক্নবগী খুদোংচাবা পীখিবনা মরম ওইরগা মথং থাগী ৫ ফাওবগী ফিগর ফোঙখিবনি‍।
ওক্তোবর ২০২১ মনুংদা স্তেত-স্তেতকী ওইনা খোমগৎখিবা জি.এস.তি. রিভিন্যুগী গ্রোথ ()
স্তেত
ওক্তোবর-২০
ওক্তোবর-২১
গ্রোথ
জম্মু অমসুং কাস্মির
৩৭৭
৬৪৮
৭২%
হিমাচল প্রদেশ
৬৯১
৬৮৯
০%
পঞ্জাব
১,৩৭৬
১,৫৯৫
১৬%
চান্দিগর
১৫২
১৫৮
৪%
উত্তরাখন্দ
১,২৭২
১,২৫৯
-১%
হরিয়ানা
৫,৪৩৩
৫,৬০৬
৩%
দিল্লী
৩,২১১
৪,০৪৫
২৬%
রাজস্থান
২,৯৬৬
৩,৪২৩
১৫%
উত্তর প্রদেশ
৫,৪৭১
৬,৭৭৫
২৪%
বিহার
১,০১০
১,৩৫১
৩৪%
সিক্কিম
১৭৭
২৫৭
৪৫%
অরুনাচল প্রদেশ
৯৮
৪৭
-৫২%
নগালেন্দ
৩০
৩৮
৩০%
মনিপুর
৪৩
৬৪
৪৯%
মিজোরম
৩২
৩২
১%
ত্রিপুরা
৫৭
৬৭
১৭%
মেঘালয়া
১১৭
১৪০
১৯%
অসাম
১,০১৭
১,৪২৫
৪০%
ৱেস্ত বেঙ্গল
৩,৭৩৮
৪,২৫৯
১৪%
ঝার্খন্দ
১,৭৭১
২,৩৭০
৩৪%
ওরিসা
২,৪১৯
৩,৫৯৩
৪৯%
ছত্তিসগর
১,৯৭৪
২,৩৯২
২১%
মধ্য প্রদেশ
২,৪০৩
২,৬৬৬
১১%
গুজরাত
৬,৭৮৭
৮,৪৯৭
২৫%
দামন অমসুং দিউ
-৯৯%
দদ্রা অমসুং নগর হবেলি
২৮৩
২৬৯
-৫%
মহারাস্ত্র
১৫,৭৯৯
১৯,৩৫৫
২৩%
কর্নাতকা
৬,৯৯৮
৮,২৫৯
১৮%
গোৱা
৩১০
৩১৭
৩%
লক্সদ্বীপ
৮৬%
কেরলা
১,৬৬৫
১,৯৩২
১৬%
তামিল নাদু
৬,৯০১
৭,৬৪২
১১%
পুদুচেরী
১৬১
১৫২
-৬%
অন্দমান অমসুং নিকোতর আইলেন্দ
১৯
২৬
৪০%
তেলঙ্গনা
৩,৩৮৩
৩,৮৫৪
১৪%
অন্ধ্র প্রদেশ
২,৪৮০
২,৮৭৯
১৬%
লদাখ
১৫
১৯
৩২%
অতৈ তেরিতরীশিং
৯১
১৩৭
৫১%
কেন্দ্রগী জুরিস্দিক্সন
১১৪
১৮৯
৬৬%
অপুনবা
৮০,৮৪৮
৯৬,৪৩০
১৯%

Ministry of Finance
GST collection for October 2021 registered the second highest since implementation of GST
₹ 1,30,127 crore gross GST revenue collected in October
Revenues for the month of October 2021 are 24% higher than the GST revenues in the same month last year and 36% over 2019-20
01 NOV 2021 1:04PM by PIB Delhi
The gross GST revenue collected in the month of October 2021 is ₹ 1,30,127 crore of which CGST is ₹ 23,861 crore, SGST is ₹ 30,421 crore, IGST is ₹ 67,361 crore (including ₹ 32,998 crore collected on import of goods) and Cess is ₹ 8,484 crore (including ₹ 699 crore collected on import of goods).
The government has settled ₹27,310 crore to CGST and ₹ 22,394 crore to SGST from IGST as regular settlement. The total revenue of Centre and the States after regular settlements in the month of October 2021 is ₹ 51171 crore for CGST and ₹ 52,815 crore for the SGST.
The revenues for the month of October 2021 are 24% higher than the GST revenues in the same month last year and 36% over 2019-20. During the month, revenues from import of goods was 39% higher and the revenues from domestic transaction (including import of services) are 19% higher than the revenues from these sources during the same month last year.
The GST revenues for October have been the second highest ever since introduction of GST, second only to that in April 2021, which related to year-end revenues. This is very much in line with the trend in economic recovery. This is also evident from the trend in the e-way bills generated every month since the second wave. The revenues would have still been higher if the sales of cars and other products had not been affected on account of disruption in supply of semi-conductors. Chart 1 shows the upward trend in number of e-way bills generated during the month and the amount of taxable value clearly indicating the recovery in economic activity.
The revenues have also been aided due to the efforts of the State and Central tax administration resulting in increased compliance over previous months. In addition to action against individual tax evaders, this has been a result of the multipronged approach followed by the GST Council. On one hand, various measures have been taken to ease compliance like nil filing through SMS, enabling Quarterly Return Monthly Payment (QRMP) system and auto-
population of return. During past one year, GSTN has augmented the system capacity considerably to improve user experience. On the other hand, the Council has also taken various steps to discourage non-compliant behaviour, like blocking of e-way bills for non-filing of returns, system-based suspension of registration of taxpayers who have failed to file six returns in a row and blocking of credit for return defaulters. Number of returns (GSTR-3B) of every month/quarter by the end of next month is a good parameter indicating timely payment of returns and filing of returns. After last date of filing of returns, special efforts are undertaken to ensure compliance by the end of the month in form of messaging by GSTN and close follow up by the Centre and State tax administration. Chart 2 showing the upward trend in percentage of returns filed till the end of next month clearly indicates that timely payment of taxes has been increasing over a period of time due to policy measures and administrative efforts.
This has also been aided by the fact that at various occasions, Council decided to waive late fee allowing people to file old returns and come up-to-date in filing of returns. With more and more taxpayers filing the returns every month, the percentage of returns of old period filed in any month has been increasing continuously. Chart 3 shows the share of returns of the current period filed in every month out of the total returns filed, clearly indicating that the number of returns of the current month has increased considerably. 1.5 crore returns were filed in the month of July 2021 as taxpayers filed returns of past months taking benefit of the relaxation given due to Covid.
With improvement of return filing, the focus of GST Council has been on timely filing of GSTR-1, the statement containing details of invoices. This statement is critical to ensure discipline in taking input tax credit. Various steps have been taken to ensure timely filing of GSTR-1. Chart 4 displaying GSTR-1 filing by the end of the month shows that these steps have brought in the desired result as the percentage of GSTR-1 filed by the end of the month is clearly showing an upward trend.
Overall, the impact of these efforts has ensured increased compliance and higher revenues. As a part of overall efforts to plug evasion, more steps to restrict fake ITC are under consideration of the GST Council. Chart 5 below shows the trend in monthly GST revenues during the year and the table shows the state-wise breakup of GST revenues (excluding GST on import of goods). There is a small difference between the monthly figures shown in the chart below for the months of May and Jun and those included in the respective press notes as the figures published then were till 5th of the next month as the taxpayers were given relief in filing of returns till 5th of the next month due to the pandemic.
State-wise growth of GST Revenues during October 2021[1]
State
Oct-20
Oct-21
Growth
Jammu and Kashmir
377
648
72%
Himachal Pradesh
691
689
0%
Punjab
1,376
1,595
16%
Chandigarh
152
158
4%
Uttarakhand
1,272
1,259
-1%
Haryana
5,433
5,606
3%
Delhi
3,211
4,045
26%
Rajasthan
2,966
3,423
15%
Uttar Pradesh
5,471
6,775
24%
Bihar
1,010
1,351
34%
Sikkim
177
257
45%
Arunachal Pradesh
98
47
-52%
Nagaland
30
38
30%
Manipur
43
64
49%
Mizoram
32
32
1%
Tripura
57
67
17%
Meghalaya
117
140
19%
Assam
1,017
1,425
40%
West Bengal
3,738
4,259
14%
Jharkhand
1,771
2,370
34%
Odisha
2,419
3,593
49%
Chhattisgarh
1,974
2,392
21%
Madhya Pradesh
2,403
2,666
11%
Gujarat
6,787
8,497
25%
Daman and Diu
7
0
-99%
Dadra and Nagar Haveli
283
269
-5%
Maharashtra
15,799
19,355
23%
Karnataka
6,998
8,259
18%
Goa
310
317
3%
Lakshadweep
1
2
86%
Kerala
1,665
1,932
16%
Tamil Nadu
6,901
7,642
11%
Puducherry
161
152
-6%
Andaman and Nicobar Islands
19
26
40%
Telangana
3,383
3,854
14%
Andhra Pradesh
2,480
2,879
16%
Ladakh
15
19
32%
Other Territory
91
137
51%
Centre Jurisdiction
114
189
66%
Grand Total
80,848
96,430
19%