প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কুশীনগৰ, উত্তৰ প্ৰদেশত একাধিক উন্নয়নৰ তৎপৰতা আৰম্ভ কৰি দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
20 OCT 2021 5:07PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমতী আনন্দীবেন পেটেল জী, ইউপিৰ জনপ্ৰিয় আৰু যশস্বী কৰ্মযোগী মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, ইউপি ভাজপাৰ শক্তিশালী অধ্যক্ষ শ্ৰী স্বতন্ত্ৰ দেৱ জী, ইউপি চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী সূৰ্যপ্ৰতাপ সাহী জী, শ্ৰী সুৰেশ কুমাৰ খান্না জী, শ্ৰী স্বামী প্ৰসাদ মৌৰ্যা জী, ডাক্তৰ নীলকন্ঠ তিৱাৰী জী, সংসদৰ মোৰ সংগী শ্ৰী বিজয় কুমাৰ দুবে জী, ডাক্তৰ ৰমাপতি ৰাম ত্ৰিপাথী জী, অন্য জনপ্ৰতিনিধিগণ, আৰু বৃহৎ সংখ্যাত ইয়াত উপস্থিত মোৰ মৰমৰ ভাই আৰু ভনীসকল!! দীপাৱলি আৰু ছঠ পূজালৈ বেছি দিন নাই। এয়া উৎসৱ আৰু উৎসাহৰ সময়। আজি মহৰ্ষি বাল্মিকী জীৰ জয়ন্তীও। এই উৎসৱৰ সময়ত কানেক্টিভিটিৰ, স্বাস্থ্যৰ আৰু ৰোজগাৰৰ কেইবা কোটিৰ নতুন প্ৰজেক্ট কুশীনগৰক অৰ্পণ কৰি মই বহুত আনন্দিত হৈছো।
ভাই আৰু ভনীসকল,
মহৰ্ষি বাল্মিকীয়ে আমাক ৰামায়ণৰ মাধ্যমত প্ৰভু শ্ৰীৰাম আৰু মাতা জানকীৰ দৰ্শনেই কৰোৱা নাই, বৰং সমাজৰ সামূহিক শক্তি, সামূহিক প্ৰয়াসৰ দ্বাৰা কেনেকৈ প্ৰতিটো লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰা যায়, তাৰ জ্ঞানবোধো কৰায়। কুশীনগৰ এই দৰ্শনৰে এক বহুত সমৃদ্ধ আৰু পৱিত্ৰ স্থান।
ভাই আৰু ভনীসকল,
নতুন ইণ্টাৰনেচনেল এয়াৰপ'ৰ্টৰ জৰিয়তে ইয়াত দুখীয়াৰ পৰা মিডিল ক্লাছলৈকে, গাঁৱৰ পৰা চহৰলৈকে, সমগ্ৰ ক্ষেত্ৰখনৰে ছবি সলনি হোৱাৰ দিশত। মহাৰাজগঞ্জ আৰু কুশীনগৰক সংযোগ কৰা পথৰ চাৰিলেনকৰণৰ লগতে ইণ্টাৰনেচনেল এয়াৰপ'ৰ্টে তো উন্নত কানেক্টিভিটি পাবই, ৰামকোলা আৰু সিসৱা চেনী মিলবিলাকলৈকে যাবলৈ কুঁহিয়াৰ খেতিয়কৰ কষ্ট দূৰ হ'ব। কুশীনগৰত ৰাজকীয় মেডিকেল কলেজ হোৱাত আপোনালোকে এতিয়া চিকিৎসাৰ বাবে এটা নতুন সুবিধা পাই গ'ল। বিহাৰৰ সীমান্তৱৰ্তী এলেকাবিলাকেও ইয়াৰ লাভ পাব। ইয়াৰ পৰা অনেক যুৱক-যুৱতীয়ে ডাক্তৰ হোৱাৰ নিজৰ সপোন সম্পূৰ্ণ কৰিব পাৰিব, আৰু আপোনাকে জানে আমি ৰাষ্ট্ৰীয় নতুন শিক্ষা নীতি আনিছো, তাত নিৰ্ণয় কৰিছো যে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পিছত এই নিৰ্ণয় লোৱা হৈছে যে এতিয়া নিজৰ মাতৃভাষাত পঢ়া শিশুসকলো, দুখীয়া মাকৰ সন্তানো ডাক্তৰ হ'ব পাৰে, ইঞ্জিনিয়াৰ হ'ব পাৰে, ভাষাৰ কাৰণে এতিয়া তেওঁলোকৰ বিকাশ যাত্ৰাত কোনো বাধাৰ সৃষ্টি নহয়। এনেকুৱা প্ৰয়াসৰ কাৰণেই পূৰ্বাঞ্চলত মগজুৰ জ্বৰ এনকেফেলাইটিছৰ দৰে প্ৰাণনাশক ৰোগৰ পৰা হাজাৰ হাজাৰ শিশুক বচাব পৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
গণ্ডক নদীৰ ওচৰৰ অনেক গাঁৱক বানৰ পৰা বচাবৰ বাবে কেইবাঠাইতো পাৰবান্ধৰ নিৰ্মাণেই হওক, কুশীনগৰ ৰাজকীয় মহাবিদ্যালয়ৰ নিৰ্মাণেই হওক, দিব্যাংগ শিশুৰ বাবে মহাবিদ্যালয়েই হওক, এইবিলাকে এই ক্ষেত্ৰখনে অভাৱৰ পৰা ওলাই আকাংক্ষাৰ দিশত লৈ যাব। যোৱা ৬-৭ বছৰত গাঁও, দৰিদ্ৰ, দলিত, বঞ্চিত, পিছপৰা, আদিবাসী, এনেকুৱা প্ৰতিটো বৰ্গক মূল সুবিধাৱলীৰ সৈতে সংযুক্ত কৰাৰ যি অভিযান দেশত চলি আছে, এয়া তাৰেই এক বিশেষ নমুনা।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া মূল সুবিধাৱলী পোৱা যায়, তেতিয়া ডাঙৰ সপোন দেখাৰ উদ্যম আৰু সপোন সম্পূৰ্ণ কৰাৰ তৎপৰতা জন্ম হয়। যি গৃহহীন, জুপুৰিত থাকে, যেতিয়া তেওঁলোকে পকাঘৰ পায়, যেতিয়া ঘৰত শৌচালয় থাকে, বিজুলীৰ কানেকচন হয়, গেছৰ কানেকচন হয়, নলেৰে পানী আহে, তেতিয়া দুখীয়াৰ আত্মবিশ্বাস বহুগুণে বাঢ়ি যায়। এতিয়া এই সুবিধাৱলী দ্ৰুতগতিত দুখীয়াৰ পৰা দুখীয়ালৈ পাই আছে, সেয়ে দুখীয়াইও প্ৰথমবাৰ অনুভৱ হৈ আছে যে আজি যি চৰকাৰ আছে, সি তেওঁলোকৰ দুখ বুজে, তেওঁলোকৰ কষ্টও বুজে। আজি বহুত সততাৰে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰে ইউপিৰ বিকাশত, এই ক্ষেত্ৰৰ বিকাশত লগ লাগিছে। ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰ, ডবল শক্তিৰে স্থিতিৰ সংস্কাৰ কৰি আছে। নহ'লে ২০১৭ৰ আগতে, যোগী জী অহাৰ আগতে যি চৰকাৰ ইয়াত আছিল, তেওঁলোকে আপোনালোকৰ সংকটৰে, দুখীয়াৰ কষ্টৰে কোনো সম্পৰ্ক নাছিল। তেওঁলোকে বিচৰা নাছিল যে কেন্দ্ৰৰ যোজনাসমূহৰ লাভ উত্তৰ প্ৰদেশৰ দুখীয়াৰ ঘৰলৈকে পাওক। সেয়ে আগৰ চৰকাৰৰ সময়ত, দুখীয়াসকলৰ সৈতে জড়িত, ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিটো প্ৰজেক্টত ইউপিত পলম হৈ গৈ থাকিল, হৈ গৈ থাকিল, হৈ গৈ থাকিল। ৰামমনোহৰ লোহিয়া জীয়ে কৈছিল যে
-কৰ্মক কৰুণাৰে সংযুক্ত কৰা, ভৰপূৰ কৰুণাৰে সংযুক্ত কৰা।
কিন্তু যিসকলে আগতে চৰকাৰ চলাই আছিল, তেওঁলোকে দুখীয়াৰ দুখৰ কথা চিন্তা কৰা নাছিল, আগৰ চৰকাৰে নিজৰ কৰ্মৰাজিক দুৰ্নীতিৰে সংযুক্ত কৰিলে, অপৰাধৰে সংযুক্ত কৰিলে। ইউপিৰ মানুহে ভালদৰে জানে যে এই লোকসকলৰ পৰিচয় সমাজবাদী নহয়, পৰিয়ালবাদীৰ হৈ পৰিল। এই লোকসকলে কেৱল নিজৰ পৰিয়ালৰ ভাল কৰিলে, সমাজৰ আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ হিত পাহৰি গ'ল।
বন্ধুসকল,
দেশৰ ইমান ডাঙৰ ৰাজ্য, ইমান বেছি জনসংখ্যা থকা ৰাজ্য হোৱা বাবে, এটা সময়ত উত্তৰ প্ৰদেশক দেশৰ প্ৰতিটো ডাঙৰ অভিযানৰ বাবে প্ৰত্যাহ্বান বুলি মানি লোৱা লৈছিল। কিন্তু আজি উত্তৰ প্ৰদেশে প্ৰতিটো ডাঙৰ মিছনৰ সফলতাত অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰি আছে। যোৱা বছৰবিলাকত স্বচ্ছ ভাৰত মিছনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কৰোণাৰ বিৰুদ্ধে অভিযানত এই দেশে একেৰাহে অনুভৱ কৰিছে। দেশত দিনৌ গড় হিচাপত সকলোতকৈ অধিক ভেকচিন লগোৱা যদি কোনো ৰাজ্য আছে তেন্তে সেই ৰাজ্যখনৰ নাম উত্তৰ প্ৰদেশ। টিবিৰ বিৰুদ্ধে দেশৰ যুদ্ধতো ইউপিয়ে ভাল কাম কৰাৰ প্ৰয়াস কৰি আছে। আজি আমি যি সময়ত কুপোষণৰ বিৰুদ্ধে নিজৰ যুঁজখন পৰৱৰ্তী পৰ্যায়লৈ নি আছো, সেই ক্ষেত্ৰতো উত্তৰ প্ৰদেশৰ ভূমিকা বহুত উল্লেখযোগ্য।
বন্ধুসকল,
ইউপিত কৰ্মযোগীসকলৰ চৰকাৰ হোৱাৰ সবাতোকৈ ডাঙৰ লাভ ইয়াৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ হৈছে। যি নতুন ঘৰ হ'ল, তাৰ অধিকাংশৰ ৰেজিষ্ট্ৰি ভগ্নীসকলৰ নামত হৈছে, শৌচালয় হ'ল, ইজ্জত ঘৰ হ'ল, সুবিধাসহ তেওঁলোকৰ গৰিমাৰো ৰক্ষা হ'ল, উজ্জ্বলাৰ গেছ কানেকচনো পোৱাত তেওঁলোক ধোঁৱাৰ পৰা মুক্ত হ'ল, আৰু এতিয়া ভগ্নীসকলে পানীৰ কাৰণে দৌৰি ফুৰিব নালাগে, চিন্তিত হ'বলগীয়া যাতে নহয় তাৰ কাৰণে ঘৰলৈকে পাইপেৰে পানী দিয়াৰ অভিযান চলি আছে। মাত্ৰ ২ বছৰৰ ভিতৰতে উত্তৰ প্ৰদেশৰ ২৭ লাখ পৰিয়ালে শুদ্ধ খোৱাপানী কানেকচন পাইছে।
বন্ধুসকল,
কেন্দ্ৰ চৰকাৰে আৰু যোজনা আৰম্ভ কৰিছে যি ভৱিষ্যতে উত্তৰ প্ৰদেশৰ গ্ৰামীণ অঞ্চলসমূহত সমৃদ্ধিৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰিব। এই যোজনাৰ নাম- পিএম স্বামিত্ব যোজনা। ইয়াৰ জৰিয়তে গাঁৱৰ ঘৰৰ গৃহস্বত্ব অৰ্থাৎ ঘৰৰ মালিকানা দস্তাবেজ, এয়া দিয়াৰ কাম আৰম্ভ কৰা হৈছে। গাঁৱৰ ভূমিৰ, প্ৰ'পাৰ্টিৰ ড্ৰোনৰ সহায়ত জোখ লোৱা হৈ আছে। নিজৰ প্ৰ'পাৰ্টিৰ আইনী কাগজ পালে অবৈধ বেদখলৰ ভয় তো সমাপ্ত হ'বই, বেংকৰ পৰা সহায় পোৱাতো বহুত সহজ হৈ যাব। ইউপিৰ যি যুৱক-যুৱতীসকলে গাঁৱৰ নিজৰ ঘৰক নিজৰ ভূমিক আধাৰ কৰি লৈ নিজৰ কাম আৰম্ভ কৰিব বিচাৰে, এতিয়া তেওঁলোকে স্বামিত্ব যোজনাৰ জৰিয়তে বহুত ডাঙৰ সহায় পাব।
ভাই আৰু ভনীসকল,
যোৱা চাৰে ৪ বছৰত ইউপিত আইনৰ শাসনক সৰ্বোচ্চ প্ৰাথমিকতা দিয়া হৈছে। ২০১৭ৰ আগতে যি চৰকাৰ ইয়াত আছিল, তেওঁলোকৰ নীতি আছিল- মাফিয়াক মুক্ত ৰেহাই, মুক্ত লুণ্ঠন। আজি যোগী জীৰ নেতৃত্বত ইয়াত মাফিয়াই মাফ খুজিবলৈ ঘূৰিফুৰিছে আৰু সবাতোকৈ বেছি আশংকাও, ইয়াৰ দুখ কাৰ হৈ আছে সবাতোকৈ বেছি? যোগী জীৰ পদক্ষেপৰ দুখো মাফিয়াবাদীসকলৰ হৈ আছে। যোগী জী আৰু তেওঁৰ টীমে সেই ভূ-মাফিয়াক ধ্বস্ত কৰি আছে, যি দুখীয়া, দলিত, বঞ্চিত, পিছপৰা লোকৰ ভূমিৰ ওপৰত বেয়া দৃষ্টি ৰাখিছিল, অবৈধ কব্জা কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া আইনৰ শাসন হয়, অপৰাধীৰ মাজত ভয় হয়, তেতিয়া বিকাশৰ যোজনাৰ লাভো দ্ৰুতগতিত দুখীয়া-দলিত-শোষিত-বঞ্চিতসকললৈকে গৈ পায়। নতুন পথ, নতুন ৰে'লপথ, নতুন মেডিকেল কলেজ, বিজুলী আৰু পানীৰ সৈতে জড়িত ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰৰো দ্ৰুত গতিত বিকাশ হ'ব পাৰে। এয়াই আজি যোগী জীৰ নেতৃত্বত তেওঁৰ সম্পূৰ্ণ টীমে উত্তৰ প্ৰদেশত মাটিলৈ নমাই আনি দেখুৱাই আছে। এতিয়া ইউপিত ঔদ্যোগিক বিকাশ কেৱল এখন দুখন চহৰলৈকে সীমাবদ্ধ নহয়, বৰং পূৰ্বাঞ্চলৰ জিলাসমূহলৈকে গৈ পাইছে।
বন্ধুসকল,
উত্তৰ প্ৰদেশৰ বিষয়ে এটা কথা সদায় কোৱা হয় যে এইখন এখন এনেকুৱা প্ৰদেশ যি দেশক সবাতোকৈ বেছি প্ৰধানমন্ত্ৰী দিছে। এয়া ইউপিৰ সুনাম, কিন্তু ইউপিৰ পৰিচয় এই পৰিচয়ক লৈ কেৱল এটা পৰিসৰতে চাব নোৱাৰি। ইউপিক ৬-৭ দশকলৈকে মাত্ৰ সীমিত ৰাখিব নোৱাৰি! এইখন এনেকুৱা পৃথিৱী যাৰ ইতিহাস কালাতীত, যাৰ যোগদান কালাতীত। এই ভূমিত মৰ্যাদা পুৰুষোত্তম ভগৱান ৰামে অৱতাৰ লৈছে, ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণই অৱতাৰ লৈছে। জৈন ধৰ্মৰ ২৪ৰ ভিতৰত ১৮ তীৰ্থংকৰ উত্তৰ প্ৰদেশতে অৱতৰিত হৈছিল। মধ্যকালৰ ফালে চায় যদি তুলসীদাস আৰু কবীৰদাসৰ দৰে যুগনায়কেও এই মাটিতে জন্ম লাভ কৰিছে। আপুনি যি ঠাইলৈকে নাযাওক, উত্তৰ প্ৰদেশৰ যোগদান অবিহনে তাৰ অতীত, বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যৎ আধৰুৱাই দেখিব। উত্তৰ প্ৰদেশ এখন এনেকুৱা প্ৰদেশ য'ত প্ৰান্তে প্ৰান্তে তীৰ্থ আছে, আৰু কণাই কণাই শক্তি আছে। বেদ আৰু পুৰাণক কলমবদ্ধ কৰাৰ কাম ইয়াৰ নৈমিষাৰণ্যত হৈছিল। অৱধ ক্ষেত্ৰতেই, ইয়াত অযোধ্যাৰ দৰে তীৰ্থ আছে। পূৰ্বাঞ্চলত শিৱভক্তৰ পৱিত্ৰ কাশী আছে, বাবা গোৰখনাথৰ তপোভূমি গোৰখপুৰ আছে, মহৰ্ষি ভৃগুৰ স্থলী বলিয়া আছে। বুন্দেলখণ্ডত চিত্ৰকূটৰ দৰে অনন্ত মহিমাযুক্ত তীৰ্থ আছে। আনতো বাদেই, তীৰ্থৰাজ প্ৰয়াগো আমাৰ ইউপিতেই আছে। এই পৰিক্ৰমা ইয়াতে ৰোৱা নাই। আপুনি কাশীলৈ আহিলে আপোনাৰ যাত্ৰা সাৰনাথৰ অবিহনে সম্পূৰ্ণ নহ'ব য'ত ভগৱান বুদ্ধই নিজৰ প্ৰথম উপদেশ দিছিল। কুশীনগৰত তো আমি এতিয়া উপস্থিত আছোৱেই। সমগ্ৰ পৃথিৱীৰ পৰা বৌদ্ধ শ্ৰদ্ধালু ইয়ালৈ আহে। আজি তো প্ৰথম ইণ্টাৰনেচনেল ফ্লাইটেৰে মানুহ ইয়াত আহি পাইছে। বেলেগ বেলেগ দেশৰ পৰা মানুহ যেতিয়া কুশীনগৰলৈ আহিব, তেতিয়া শ্ৰাৱস্তী, কৌশাম্বী আৰু সংকিসাৰ দৰে তীৰ্থলৈও যাব। ইয়াৰ শ্ৰেয়ও ইউপিৰেই অংশ। শ্ৰাৱস্তীতেই জৈন তীৰ্থংকৰ সম্ভৱনাথ জীৰ জন্ম স্থানো। একেদৰে, অযোধ্যাত ভগৱান ঋষভদেৱ আৰু কাশীত তীৰ্থংকৰ পাৰ্শ্বনাথ আৰু সুপাৰ্শ্বনাথ জীৰো জন্মস্থলী। অৰ্থাৎ, ইয়াৰ এখন এখন স্থানৰ ইমানেই মহিমা আছে যে কোনো নহয় কোনো অৱতাৰ একোটা স্থানত হৈছে। ইমানেই নহয়, আমাৰ গৌৰৱশালী মহান শিখ গুৰু পৰম্পৰাৰো উত্তৰ প্ৰদেশৰ সৈতে গভীৰ সম্পৰ্ক আছে। আগ্ৰাত 'গুৰু কা তাল' গুৰুদ্বাৰ আজিও গুৰু তেগবাহাদুৰ জীৰ মহিমাৰ, তেওঁৰ শৌৰ্যৰ সাক্ষী হৈ আছে য'ত তেওঁ ঔৰংজেবক প্ৰত্যাহ্বান জনাইছিল। আগ্ৰাৰ গুৰুদ্বাৰেই গুৰুনানক দেৱ আৰু পীলীভীতৰ ষষ্ঠ পাদশাহী গুৰুদ্বাৰাও গুৰুনানক দেৱৰ জ্ঞান আৰু উপদেশৰ ঐতিহ্য বহন কৰিছে। ইমানখিনি দেশ আৰু পৃথিৱীক দিওঁতা ইউপিৰ মহিমা বহুত ডাঙৰ, ইউপিৰ মানুহৰ সামৰ্থ্য বঢ়াবলৈ সুযোগ পোৱা যাওক, এই দিশত আমি কাম কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
মই জানো যে যেতিয়া মই উত্তৰ প্ৰদেশৰ সামৰ্থ্যৰ, উত্তৰ প্ৰদেশৰ দেশ-দুনিয়াত হৈ থকা নতুন পৰিচয়ৰ প্ৰশংসা কৰো, তেতিয়া কিছুমান মানুহৰ বহুত কষ্ট হয়। কিন্তু সঁচা কথা ক'লে যদি কষ্ট হয় তেন্তে তেওঁলোকৰ বাবে গোস্বামী তুলসীদাস জীয়ে কৈ গৈছে- গোস্বামী জীয়ে কৈছে
জহাঁ সুমতি তহঁ সম্পতি নানা।
জহাঁ কুমতি তহঁ বিপতি নিদানা।।
য'ত সদবুদ্ধি থাকে, তাত সদায় সুখৰ স্থিতি হৈ থাকে, আৰু য'ত কুবুদ্ধি থাকে, তাত সদায় সংকটৰ ছাঁ পৰি থাকে। আমি তো দুখীয়াৰ সেৱাৰ সংকল্প লৈ আগবাঢ়ি আছো। কৰোণা কালত দেশে পৃথিৱীৰ সবাতোকৈ ডাঙৰ বিনামূলীয়া ৰেচনৰ কাৰ্যক্ৰম চলালে। উত্তৰ প্ৰদেশৰো প্ৰায় ১৫ কোটি লাভাৰ্থীয়ে ইয়াৰ লাভ পাই আছে। আজি পৃথিৱীৰ সবাতোকৈ ডাঙৰ, সবাতোকৈ দ্ৰুত টীকাকৰণ অভিযান- সকলোকে ভেকচিন, বিনামূলীয়া ভেকচিন- ১০০ কোটি টীকাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত অগ্ৰসৰ হৈ আছে। উত্তৰ প্ৰদেশতো এতিয়ালৈকে ১২ কোটিতকৈ অধিক টীকা লগোৱা হৈছে।
ভাই আৰু ভনীসকল,
ডবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰে ইয়াত কৃষকৰ পৰা ক্ৰয়ৰ নতুন ৰেকৰ্ড স্থাপন কৰি আছে। ইউপিৰ কৃষকৰেই বেংক একাউণ্টত এতিয়ালৈকে প্ৰায় ৮০ হাজাৰ কোটি টকা শস্য ক্ৰয়ৰ টকা পাই গৈছে। ৮০ হাজাৰ কোটি কৃষকৰ খাতাত সোমাইছে, ইমানেই নহয়, পিএম কিষান সন্মান নিধিৰ জৰিয়তে ইউপিৰ কৃষকৰ বেংক খাতাত ৩৭ হাজাৰ কোটি টকাতকৈও অধিক ধনৰাশি জমা কৰা হৈছে। এয়া ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ মংগলৰ বাবে হৈ আছে। সৰু সৰু খেতিয়কক শক্তি দিবৰ বাবে হৈ আছে।
ভাৰতে ইথানেলক লৈ আজি যি নীতিত গৈ আছে, তাৰো ডাঙৰ লাভ ইউপিৰ কৃষকে লাভ কৰিব। কুঁহিয়াৰ আৰু অন্য খাদ্যান্নৰ পৰা সৃষ্টি হোৱা বায়'ফুৱেল, বিদেশৰ পৰা আমদানি হোৱা কেচা তেলৰ এক বিশেষ বিকল্প হৈ আছে। কুঁহিয়াৰ খেতিয়কৰ বাবে তো যোৱা বছৰবিলাকত যোগী জী আৰু তেওঁৰ চৰকাৰে প্ৰশংসনীয় কাম কৰিছে। আজি যিখন প্ৰদেশে নিজৰ কুঁহিয়াৰ খেতিয়কক উৎপাদনৰ সবাতোকৈ অধিক মূল্য দিয়ে -সেই প্ৰদেশৰ নাম হৈছে উত্তৰ প্ৰদেশ। আগতে যিখন চৰকাৰ আছিল, তেওঁলোকৰ কাৰ্যকালত, পাঁচ বছৰত কুঁহিয়াৰ খেতিয়কক এক লাখ কোটি টকাতকৈও কম পৰিশোধ কৰা হৈছিল, যোগী জীৰ চৰকাৰৰ তো এতিয়াও পাঁচ বছৰ হোৱা নাই, আৰু তেওঁৰ কাৰ্যকালত কুঁহিয়াৰ খেতিয়কক প্ৰায় দেৰ লাখ কোটি টকা পৰিশোধ কৰা হৈছে। এতিয়া বায়'ফুৱেল বনাবৰ বাবে, ইথানলৰ বাবে উত্তৰ প্ৰদেশত যিবিলাক ফেক্টৰী স্থাপন কৰি থকা হৈছে, তাৰ জৰিয়তে কুঁহিয়াৰ খেতিয়ক আৰু লাভবান হ'ব।
ভাই আৰু ভনীসকল,
আহিবলগীয়া সময় ইউপিৰ আকাংক্ষা পূৰণৰ সময়। স্বাধীনতাৰ এই অমৃত কালত, এয়া আমাৰ সকলোৰে বাবে একত্ৰিত হোৱাৰ সময়। ইয়াৰ পৰা ইউপিৰ বাবে ৫ মাহৰ যোজনা বনাব নালাগে, বৰং অনাগত ২৫ বছৰৰ বুনিয়াদ ৰাখি ইউপিক আগবঢ়াই লৈ যাব লাগে। কুশীনগৰৰ আশীৰ্বাদত, পূৰ্বাঞ্চলৰ আশীৰ্বাদত, উত্তৰ প্ৰদেশৰ আশীৰ্বাদত আৰু আপোনালোক সকলোৰে প্ৰয়াসত এই সকলো সম্ভৱ, উত্তৰ প্ৰদেশৰ আশীৰ্বাদত এয়া নিশ্চিতভাৱে সম্ভৱ হ'ব। এবাৰ আকৌ আপোনালোক সকলোকে অনেক অনেক নতুন সুবিধাৱলীৰ বাবে মই বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো। দীপাৱলি আৰু ছঠ পূজাৰ আগতীয়া শুভকামনা জনাইছো। হয়, এটা আহ্বান মই আপোনালোকক আকৌ জনাম। লোকেলৰ বাবে ভোকেল হ'বলৈ পাহৰিব নালাগিব। লোকেল ক্ৰয় কৰাৰ আগ্ৰহ ৰাখিব লাগিব, দীপাৱলি আমাৰেই ওচৰ-পাজৰৰ ভাই-ভনীসকলৰ ঘামেৰে যিবিলাক বস্তু তৈয়াৰ হয়, যদি তাৰেই কৰো তেতিয়া হ'লে দীপাৱলিত অনেক আনন্দ ভৰি পৰিব, এক নতুন প্ৰকাশ জন্ম হ'ব। এই আবেদনেৰে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত কৃতজ্ঞতা।
ধন্যবাদ!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launches of multiple development initiatives in Kushinagar, Uttar Pradesh
20 OCT 2021 5:07PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Greetings to all of you from Kushinagar, the place of Parinirvana of Lord Buddha! Today I inaugurated an airport and laid the foundation station of a medical college which you were waiting for so long. Now, flights will take place from here and there will be treatment for serious illnesses as well. With this, a big dream of all of you has been realized. Many congratulations to all of you.
Uttar Pradesh Governor Smt.Anandiben Patel ji, the popular KarmayogiUP Chief Minister Yogi Adityanathji, the energetic UP BJPPresident ShriSwatantra Dev ji, UP government ministers ShriSuryapratapSahiji, Shri Suresh Kumar Khanna ji, Shri Swami Prasad Mauryaji , Dr. Neelkanth Tiwari ji, my fellow ParliamentariansShri Vijay Kumar Dubey ji and Dr. Ramapati Ram Tripathiji, other public representatives, and my dear sisters and brothers who came here in large numbers!! Diwali and Chhath Puja are not far away. It is a time of celebration and gaiety. Today is also the birth anniversary of Maharshi Valmiki. It gives me great pleasure to hand over new projects worth hundreds of crores of rupees related to connectivity, health and employment to Kushinagar on this auspicious occasion.
Brothers and sisters,
Maharshi Valmiki not only introduced Lord Shri Rama and Mother Janaki to us through Ramayana, but also made us aware of the collective power of the society and how every goal is achieved through collective efforts. Kushinagar is a very rich and holy place of this philosophy.
Brothers and sisters,
The new international airport is going to change the picture of the entire region from the poor to the middle class, from the villages to the cities. With the widening of the road connecting Maharajganj and Kushinagar, the international airport will not only get better connectivity, but the problems faced by sugarcane farmers in reaching Ramkola and Siswa sugar mills will also be removed. You now have better treatment facilities with the new Government Medical College in Kushinagar. The border areas of Bihar will also benefit from it. Many young people from here will be able to fulfill their dream of becoming a doctor. Seventy-five years after independence, a decision has been taken under the new National Education Policy that a child can study in his mother tongue also so that a poor mother’s son can also become a doctor or an engineer. Now there will be no obstacle in his development journey due to the language barrier. Due to many such efforts, thousands of innocent people have been saved from deadly diseases like encephalitis in Purvanchal.
Friends,
Steps like saving hundreds of villages around the GandakRiver from floods, construction of embankments at many places, establishment of Kushinagar Government College and a college for disabled children will take the region from scarcity to aspirations. This is an important step as part of the ongoing campaign to connect villages, poor, Dalits, deprived, backward, tribal, every such section with basic facilities for the last six-seven years.
Friends,
When basic facilities are available, there is the courage to dream big and the spirit to fulfill those dreams. The confidence of the poor who is homeless and lives in a slum grows manifold when he gets a pucca house, toilet in the house, electricity connection, gas connection and tap water. Since these facilities are reaching the poorest of the poor rapidly, the poor are also realizing for the first time that the government that is in place today understandstheir pain and problems. Todaythe central and state governments are involved in the development of UP with complete sincerity. The double engine government is improving the situation with double the strength. Otherwise, the government, which was here before Yogi jitook over in 2017, was not concerned with your problems.It did not want the benefits of the central government schemes to reach the homes of the poor of Uttar Pradesh. Therefore, every project, every infrastructure-related project kept on delaying in UP during the previous regime. Ram Manohar Lohia used to say that “Connect karma with compassion, connect it with full compassion.”
But those who were running the government earlier did not care about the pain of the poor; the earlier government linked its karma with scams and crimes. The people of UP are well aware that the identity of these people has become that of a dynasty and not a socialist. These people did good only for their family and forgot the interest of society and Uttar Pradesh.
Friends,
Being such a huge state of the countrywith such a large population, Uttar Pradesh at one time was considered a challenge for every major campaign of the country. But today Uttar Pradesh is playing a leading role in the success of every major mission of the country. The country has realized this in the past few years whether it is the Swachh Bharat Abhiyanor the campaign against Corona. If there is any state which administers the highest number of vaccines per day in the country, it is Uttar Pradesh. UP is also trying to do better in the country's fight against TB. The role of Uttar Pradesh is also very important when we are taking our fight against malnutrition to the next stage.
Friends,
Mothers and sisters have benefited the mostafter the formation of the government of Karma Yogis in UP. Most of the new houses that were built were registered in the name of sisters, toilets were built which not only provided convenience but protected their dignity as well, they got freedom from smoke after they got Ujjwala gas connection and now a campaign is underway to supply water through pipes to the houses so that the sisters don’t have to wander for water. Within just two years, 27 lakh families of Uttar Pradesh have got the pure drinking water connection.
Friends,
The central government has started another scheme which is going to open new doors of prosperity in the rural areas of Uttar Pradesh in future. The name of this scheme is - PM SwamitvaYojana. Under this, ownership documents of the houses in the villages are being given.The village lands and property are being mapped with the help of drones. By getting the legal papers of property, not only will the fear of illegal possession end, it will also be very easy to get loans from the banks. The youth of UP, who want to start their work on the basis of their land or home,will get a lot of help from the Swamitva scheme.
Brothers and sisters,
In the last four-and-a-half years, the highest priority has been given to the rule of law in UP. The policy of the previous government before 2017 was –freedom to the mafia to loot openly. Today, under the leadership of Yogi ji, the mafia has been begging for forgiveness. The steps taken by Yogi ji have instilled fear in the mafia and they are now feeling the pinch. Yogi ji and his team are demolishing the land mafia, who used to keep an evil eye on the land of the poor, Dalit, downtrodden, backward and used to take illegal possession.
Friends,
When there is rule of law, there is fear among criminals and the benefits of developmental schemes also reach the poor-Dalit-Oppressed-Deprived rapidly. It is possible to develop new roads, railways, medical colleges and infrastructure related to electricity at a rapid pace. This is what is being demonstrated today by the team of Yogi jiwhich is implementing these projects in Uttar Pradesh. Now industrial development in UP is not limited to just one or two cities, but is also reaching the districts of Purvanchal.
Friends,
One thing is always said about Uttar Pradesh that it is a state which has given the maximum number of prime ministers to the country. This is the specialty of UP, but the identity of UP cannot be seen only in this realm. UP cannot be confined to 6-7 decades! This is a land whose history is timeless, whose contribution is timeless. MaryadaPurushottam Lord Rama incarnated on this land and so did Lord Krishna. Of the 24 Tirthankaras of Jainism, 18 had incarnated in Uttar Pradesh itself. If you look at the medieval period, Tulsidas and Kabirdas were also born in this soil. The soil of this state is also privileged in giving birth to a social reformer like SantRavidas. Wherever you go, its past, present and future will look incompletewithout the contribution of Uttar Pradesh. Uttar Pradesh is a region where there are pilgrimagecentreseverywhere and there is energy in every particle.Vedas and Puranaswere penned in Naimisharanya. Pilgrimage centreAyodhya is in the Awadh region.The holy Kashi of Shiva devotees is in Purvanchal, the Tapobhoomi of Baba Gorakhnath is in Gorakhpur, and Ballia is the place of Maharishi Bhrigu. There is a pilgrimage centre of infinite glory like Chitrakoot in Bundelkhand. Moreover, TirthrajPrayag is also in our UP. It does not end here. If you come to Kashi then your journey would not be complete without visiting Sarnath where Lord Buddha gave his first sermon. We are already present in Kushinagar. Buddhist devotees from all over the world come here. Today people have reached here by the first international flight. When people from different countries come to Kushinagar, they will also visit pilgrimagecentres like Shravasti, Kaushambi and Sankisa. Shravasti is also the birthplace of Jain TirthankarSambhavnathji. Similarly, Ayodhya is also the birthplace of Lord Rishabhdev and Kashi is the birthplace of TirthankarasParshvanath and Suparshvanath. In short, each place here is so blessed that many incarnations have taken place here. Moreover, our glorious great Sikh Guru tradition also has a deeper connection with Uttar Pradesh. The 'Guru KaTaal' Gurudwara in Agra is still a witness to the glory and valourof Guru Tegh Bahadur ji where he challenged Aurangzeb. The Gurudwara Guru Nanak Dev in Agra and the ChhathaviPadshahiGurudwarain Pilibhit have also preserved the legacy of Guru Nanak Dev's teachings. The glory of UP, which has given so much to the country and the world, is huge, and the potential of the people of UP is also huge. We are working in the direction that UP should get recognition and opportunities to carry forward this legacy according to its potential.
Friends,
I know that some people get very upset when I praise the potential of Uttar Pradesh, the new identity that Uttar Pradesh is creating in the country and the world. But if some people get disturbed by telling the truth, then GoswamiTulsidasji has said this for them:
जहां सुमति तहं संपति नाना।
जहां कुमति तहं बिपति निदाना ।।
Where there is good intellect, there is always a state of happiness, and where there are malevolent, there is always a shadow of insecurity. We are moving forward with a pledge to serve the poor. During the Corona period, the country has run the world's largest free ration program. About 15 crore beneficiaries of Uttar Pradesh are also getting its benefit. Today the world's largest and fastest immunization campaign -- Vaccine for All, Free Vaccine -- is rapidly nearing the mark of 100 crore vaccination. More than 12 crore vaccines have been administered in Uttar Pradesh so far.
Brothers and sisters,
The government of double engine is setting new records of procurement from farmers here. So far, about 80,000 crore rupees have reached the bank accounts of the farmers of UP for the purchase of their produce. Moreover, more than 37,000 crore rupees have been deposited in the bank account of UP farmers from PM Kisan SammanNidhi. And this is happening for the betterment of small farmers and to strengthen them.
India’s ethanol policy will also benefit the farmers of UP. Bio-fuel, produced from sugarcane and other food grains, is becoming an important alternative to crude oil imported from abroad. Yogi ji and his government have done commendable work for the sugarcane farmers in the last few years. Today, the state which gives the highest price to its sugarcane farmers for their produce is Uttar Pradesh. During the tenure of the earlier government before Yogi ji came to power, less than one lakh crore rupees was paid to sugarcane farmers in five years. At the same time, Yogi ji’s government, which has not even completed five years, has paid about 1.5 lakh crore rupees to the sugarcane farmers. The factories being set up in Uttar Pradesh for ethanol to make bio-fuel will help sugarcane farmers even more.
Brothers and sisters,
The time to come is the period to fulfill the aspirations of UP. In this virtuous period of freedom, it is time for all of us to unite. We don’t have to make plans for UP for the next five months, but to take it forward by laying the foundation for the next 25 years. With the blessings of Kushinagar, Purvanchal and Uttar Pradesh and with the efforts of all of you, all this will be made possible. Once again, I congratulate all of you very much for the many new facilities. Wishing you a very Happy Diwali and Chhath Puja in advance! Yes, I will make a request to you again. Don't forget to be vocal for the local. If we make the Diwali purchases from the sweat of our neighbouring brothers and sisters, their life will be filled with many colours during Diwali and there will be dawn of a new light and a new energy. Therefore, we have to buy maximum local products during festivals. With this request, many thanks to all of you!
Thanks!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.