প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দেশবাসীক উদ্দেশ্যি দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
22 OCT 2021 11:49AM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ, মোৰ মৰমৰ দেশবাসী!
আজি মই নিজৰ কথাৰ আৰম্ভণি এটা বেদবাক্যৰে কৰিব খুজিছো।
কৃতম্ মে দক্ষিণে হস্তে,
জয়ো মে সব্য আহিতঃ।
এই কথাষাৰ ভাৰতৰ সন্দৰ্ভত যদি চোৱা যায় তেন্তে বহুত চিধাচিধি অৰ্থ এইটোৱেই যে আমাৰ দেশে এফালে কৰ্তব্য পালন কৰিছে আৰু আনফালে বৃহৎ সফলতাও লাভ কৰিছে। কালি ২১ অক্টোবৰত ভাৰতে ১০০ কোটি ভেকচিন ড'জৰ কঠিন কিন্তু অসাধাৰণ লক্ষ্য আহৰণ কৰিলে। এই অভিজ্ঞতাৰ অন্তৰালত ১৩০ কোটি দেশবাসীৰ কৰ্তব্যশক্তি লাগি আছে, সেয়ে এই সফলতা ভাৰতৰ সফলতা, প্ৰত্যেক দেশবাসীৰ সফলতা। মই ইয়াৰ বাবে প্ৰত্যেক দেশবাসীক হৃদয়ৰ পৰা অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
১০০ কোটি ভেকচিন ড'জ, এয়া কেৱল এটা সংখ্যা নহয়। এয়া দেশৰ সামৰ্থ্যৰ প্ৰতিবিম্ব, ইতিহাসৰ নতুন অধ্যায়ৰ ৰচনা, এয়া সেই নতুন ভাৰতৰ ছবি যি কঠিন লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰি, তাক আহৰণ কৰিব জানে। এয়া সেই নতুন ভাৰতৰ ছবি যি নিজৰ সংকল্পৰ সিদ্ধিৰ বাবে পৰিশ্ৰমৰ পৰাকাষ্ঠা কৰে।
বন্ধুসকল,
আজি বহু মানুহে ভাৰতৰ ভেকচিনেচন প্ৰগ্ৰেমৰ তুলনা পৃথিৱীৰ অন্য দেশৰ সৈতে কৰি আছে। যি দ্ৰুততাৰে ১০০ কোটিৰ, ৱান বিলিয়নৰ সংখ্যা অতিক্ৰম কৰিলে, তাৰ প্ৰশংসাও হৈ আছে। কিন্তু এই বিশ্লেষণত এটা কথা প্ৰায়েই আওকাণ কৰা হয় যে আমি এই আৰম্ভণি ক'ৰ পৰা কৰিলো! পৃথিৱীৰ অন্য ডাঙৰ দেশসমূহৰ বাবে ভেকচিনৰ ওপৰত ৰিছাৰ্চ কৰা, ভেকচিনৰ সন্ধান কৰা, এই ক্ষেত্ৰত দশক দশক ধৰি তেওঁলোকৰ মহাৰথ, expertise আছিল। ভাৰতে বেছিভাগ এই দেশসমূহে বনোৱা ভেকচিনৰ ওপৰতে নিৰ্ভৰশীল আছিল। আমি বাহিৰৰ পৰা অনাইছিলো, সেয়ে যেতিয়া ১০০ বছৰৰ সবাতোকৈ ডাঙৰ মহামাৰী আহিল, তেতিয়া ভাৰতৰ ওপৰত প্ৰশ্ন উঠিবলৈ ধৰিলে। ভাৰতে এই বৈশ্বিক মহামাৰীৰ সৈতে যুঁজিব পাৰিবনে? ভাৰতে অন্য দেশৰ পৰা ইমান ভেকচিন ক্ৰয় কৰাৰ পইচা ক'ৰ পৰা আনিব? ভাৰতে ভেকচিন কেতিয়া পাব? ভাৰতৰ মানুহে বাৰু ভেকচিন পাব নে নাপায়? ভাৰতে ইমান মানুহক টীকা দিব পাৰিবনে, যাতে মহামাৰীক বিয়পাত বাধা দিব পাৰে? বিধে বিধে প্ৰশ্ন আছিল, কিন্তু আজি এই ১০০ কোটি ভেকচিন ড'জে প্ৰতিটো প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দি আছে। ভাৰতে নিজৰ নাগৰিকসকলক ১০০ কোটি ভেকচিন ড'জ লগালে, আৰু সেয়াও বিনামূলীয়া। পইচা নোলোৱাকৈ।
বন্ধুসকল,
১০০ কোটি ভেকচিন ড'জৰ এটা প্ৰভাৱ এইটোও হ'ব যে পৃথিৱীয়ে এতিয়া ভাৰতক কৰোণাৰ পৰা অধিক সুৰক্ষিত বুলি মানিব। এটা ফাৰ্মা হাবৰ ৰূপত ভাৰতে বিশ্বত যি স্বীকৃতি লাভ কৰিছে, সি অধিক শক্তি লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ ভেকচিনেচন অভিযান 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস, আৰু সবকা প্ৰয়াস'ৰ সবাতোকৈ জীৱন্ত উদাহৰণ। কৰোণা মহামাৰীৰ আৰম্ভণিত এই আশংকাও প্ৰকাশ কৰা হৈছিল যে ভাৰতৰ দৰে গণতন্ত্ৰত এই মহামাৰীৰে যুঁজ দিয়াটো বহুত কঠিন হ'ব। ভাৰতৰ বাবে, ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ বাবে গণতন্ত্ৰৰ অৰ্থ হৈছে- 'সবকা সাথ'। সকলোকে লগত লৈ দেশে 'সবকো ভেকচিন' (সকলোকে ভেকচিন), 'মুফ্ট ভেকচিন' (বিনামূলীয়া ভেকচিন)ৰ অভিযান আৰম্ভ কৰে। ধনী-দুখীয়া, গাঁও-চহৰ, দূৰ-সুদূৰত দেশৰ এটাই মন্ত্ৰ সুনিশ্চিত কৰা হ'ল যে ভেকচিনেচন অভিযানত VIP কালচাৰ প্ৰয়োগ নহওক। কোনোবা যিমানেই ডাঙৰ পদত নাথাকক লাগে, যিমানেই ধনী নহওক লাগে, তেওঁ ভেকচিন সাধাৰণ লোকৰ দৰেই পাব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশৰ বাবে এইবুলিও কৈ থকা হৈছিল যে ইয়াত বেছিভাগ মানুহে টীকা লগাবলৈকে নাহে। পৃথিৱীৰ কেইবাখনো বৃহৎ বিকশিত দেশত আজিও ভেকচিন হেজিটেন্সী এটা ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান হৈ আছে। কিন্তু ভাৰতৰ মানুহে ১০০ কোটি ভেকচিন ড'জ লৈ এনেকুৱা লোকক নিৰুত্তৰ কৰি দিলে।
বন্ধুসকল,
কোনো অভিযানত যেতিয়া 'সকলোৰে প্ৰয়াস' একত্ৰিত হয়, তেতিয়া পৰিণাম অদ্ভূতেই হয়। আমি মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে দেশৰ যুদ্ধত জনভাগিদাৰীক নিজৰ প্ৰথম শক্তি কৰিলো, ফাৰ্ষ্ট লাইন অফ ডিফেঞ্চ কৰিলো। দেশে নিজৰ ঐক্যবদ্ধতাক শক্তি দিবলৈ তালী, থালী বজালে, বন্তি জ্বলালে। কিছুমান মানুহে কৈছিল যে ইয়াৰ ফলত বেমাৰ পলাই যাবনেকি? কিন্তু আমি সকলোৱে তাত দেশৰ একতা দেখিলো, সামূহিক শক্তিৰ জাগৰণ দেখিলো। এই শক্তিয়েই কোভিড ভেকচিনেচনত আজি দেশক ইমান কম সময়ত ১০০ কোটি পোৱালেগৈ। কিমান বাৰ যে আমাৰ দেশে এদিনতে এক কোটি টীকাকৰণৰ সংখ্যা অতিক্ৰম কৰিলে। এয়া বহুত ডাঙৰ সামৰ্থ্য, প্ৰবন্ধ কৌশল, টেকনলজিৰ উপযুক্ত ব্যৱহাৰ, যি আজি ডাঙৰ ডাঙৰ দেশৰ হাতত নাই।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ সম্পূৰ্ণ ভেকচিনেচন প্ৰগ্ৰেম বিজ্ঞানৰ গৰ্ভত জন্মিছে, বৈজ্ঞানিক আধাৰত প্ৰয়োগ হৈছে, আৰু বৈজ্ঞানিক পদ্ধতিৰে চাৰিও দিশত পাইছে। আমি সকলোৰে বাবে গৰ্ব কৰিবলগীয়া কথা যে ভাৰতৰ সম্পূৰ্ণ ভেকচিনেচন প্ৰগ্ৰেম Science Born, Science Driven আৰু Science Based হয়। ভেকচিন প্ৰস্তুত হোৱাৰ পূৰ্বে আৰু ভেকচিন লগালৈকে এই সমগ্ৰ অভিযানত প্ৰত্যেক ঠাইত ছাইঞ্চ আৰু ছাইণ্টিফিক এপ্ৰোচ অন্তৰ্ভুক্ত আছে। আমাৰ সন্মুখত প্ৰত্যাহ্বান মেনুফেকচাৰিঙক লৈও আছিল, প্ৰডাকচনক স্কেলআপ কৰাতো আছিল। ইমান ডাঙৰ দেশ, ইমান বৃহৎ জনসংখ্যা! তাৰ পিছত, বেলেগ বেলেগ ৰাজ্যত, দূৰ-দূৰণিৰ ঠাইত সময়ত ভেকচিন উপলব্ধ কৰোৱা! এয়াও কোনো ভাগীৰথ কাৰ্যতকৈ কম নাছিল। কিন্তু বৈজ্ঞানিক পদ্ধতি আৰু নতুন নতুন ইনোভেচনেৰে দেশে এই প্ৰত্যাহ্বানবিলাকৰ সমাধান বিচাৰিলে। অসাধাৰণ স্পীডেৰে সম্পদৰাজি বঢ়োৱা হ'ল। কোন ৰাজ্যই কিমান ভেকচিন কেৰিয়া পাব লাগে, কোন অঞ্চললৈ কিমান ভেকচিন পঠিয়াব লাগে, ইয়াৰ বাবেও বৈজ্ঞানিক ফৰ্মুলাৰ জৰিয়তে কাম হ'ল। আমাৰ দেশে কোৱিন প্লেটফৰ্মৰ যি ব্যৱস্থা বনালে, সেয়াও বিশ্বত আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰ। ভাৰতত নিৰ্মিত কোৱিন প্লেটফৰ্মে কেৱল সাধাৰণ মানুহকে সুবিধা দিয়া নাই, বৰং আমাৰ মেডিকেল ষ্টাফৰ কামো সহজ কৰি তোলে।
বন্ধুসকল,
আজি চাৰিওফালে এটা বিশ্বাস আছে, উৎসাহ আছে, আশা আছে। সমাজৰ পৰা ইকনমীলৈকে, আমি প্ৰত্যেক দিশত চালে optimism, optimism, optimism দেখিবলৈ পাওঁ। এক্সপাৰ্ট আৰু দেশ-বিদেশৰ অনেক এজেঞ্চি ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাক লৈ বহুত সকাৰাত্মক। আজি ভাৰতীয় কোম্পানীবিলাকত কেৱল ৰেকৰ্ড ইনভেষ্টমেণ্টেই আহি থকা নাই, বৰং যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নিয়োগৰ নতুন সুযোগো হৈ আছে। ষ্টাৰ্টআপবিলাকত ৰেকৰ্ড ইনভেষ্টমেণ্টৰ লগতে ৰেকৰ্ড ষ্টাৰ্টআপ, ইউনিকৰ্ণ হৈ আছে। হাউছিং ছেক্টৰতো নতুন শক্তি দেখা গৈছে। যোৱা মাহবিলাকত কৰা বহুতো ৰিফৰ্মে, বহুতো ইনিছিয়েটিভছে, গতিশক্তিৰ পৰা নতুন ড্ৰোন নীতিলৈকে, ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাক আৰু দ্ৰুততাৰে আগবঢ়াই নিয়াত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব। কৰোণা কালত কৃষি ক্ষেত্ৰই আমাৰ অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাক শক্তিশালীভাৱে চম্ভালি ৰাখিলে। আজি ৰেকৰ্ড লেভেলত শস্যৰ চৰকাৰী ক্ৰয় হৈ আছে, কৃষকৰ বেংকৰ খাতালৈ পোনপটীয়াকৈ পইচা গৈ আছে। ভেকচিনৰ ক্ৰমবৰ্দ্ধমান কভাৰেজৰ সমান্তৰালকৈ অৰ্থনৈতিক-সামাজিক কামকাজেই হওক, খেল জগত হওক, টুৰিজম হওক, এণ্টাৰটেইনমেণ্ট হওক, সকলো দিশত সকাৰাত্মক কামকাজ দ্ৰুত গতিত হৈ আছে। অনাগত উৎসৱৰ বতৰে ইয়াক অধিক গতি দিব, অধিক শক্তি দিব।
বন্ধুসকল,
এটা সময় আছিল যেতিয়া Made in এইখন country, made in সৌখন countryৰ বহুত ক্ৰেজ হৈছিল। আৰু সেয়ে আজি মই আপোনালোকক আকৌ এই কথা ক'ম যে আমি প্ৰত্যেক সৰুতকৈও সৰু বস্তু, যি Made in India হয়, যাক বনাওঁতে কোনো ভাৰতবাসীৰ ঘাম ওলাইছে, তাক ক্ৰয় কৰাত জোৰ দিব লাগে। আৰু এইটো সকলোৰে প্ৰয়াসত হে সম্ভৱ হ'ব। যেনেকৈ স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান, এটা জন আন্দোলন, তেনেকৈয়ে ভাৰতত প্ৰস্তুত সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰা, ভাৰতীয়ৰ দ্বাৰা নিৰ্মিত সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰা, Vocal for Local হোৱা, এই কথা আমি ব্যৱহাৰলৈ আনিবই লাগিব। আৰু মোৰ বিশ্বাস আছে যে সকলোৰে প্ৰয়াসত আমি ইয়াকো কৰিমেই। ১০০ কোটি ভেকচিন ড'জৰ কাৰণে এটা বিশ্বাসৰ ভাব আছে। যদি মোৰ দেশৰ ভেকচিনে মোক সুৰক্ষা দিব পাৰে, তেন্তে মোৰ দেশৰ উৎপাদন, মোৰ দেশত নিৰ্মিত সামগ্ৰীয়ে, মোৰ দীপাৱলি আৰু ভব্য কৰি তুলিব পাৰে। দীপাৱলিৰ সময়ত বিক্ৰী এফালে আৰু বাকী বছৰৰ বিক্ৰী এফালে হয়। আমাৰ ইয়াত দীপাৱলিৰ সময়ত, উৎসৱৰ সময়ত বিক্ৰী একদম বাঢ়ি যায়। ১০০ কোটি ভেকচিন ড'জ, আমাৰ সৰু সৰু দোকানী, আমাৰ সৰু সৰু উদ্যমী, আমাৰ দালদৰিদ্ৰ ভাই-ভনীসকল, সকলোৰে বাবে আশাৰ কিৰণ হৈ আহিছে।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ সন্মুখত অমৃত মহোৎসৱৰ সংকল্প আছে, এনে অৱস্থাত আমাৰ এই সফলতাই আমাক নতুন আত্মবিশ্বাস দিয়ে। আমি আজি ক'ব পাৰো যে দেশে ডাঙৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিব আৰু তাক আহৰণ কৰিব ভালদৰে জানে। কিন্তু ইয়াৰ বাবে আমি সততে সাৱধান হৈ থকা দৰকাৰ। আমি অসতৰ্ক হ'ব নালাগে। কৱচ যিমানেই উত্তম নহওক লাগে, কৱচ যিমানেই আধুনিক নহওক লাগে, কৱচৰ জৰিয়তে সুৰক্ষাৰ সম্পূৰ্ণ গেৰাণ্টী যিমানেই নাথাকক, তেতিয়াও যিমান দিনলৈ যুদ্ধ চলে, সিমান দিনলৈ অস্ত্ৰ পেলাই দিয়া নহয়। মোৰ আৱেদন এয়ে যে আমি আমাৰ উৎসৱ অত্যন্ত সতৰ্কতাৰে পালন কৰিব লাগিব। আৰু যিমানলৈকে মাস্কৰ প্ৰশ্ন আছে, কেতিয়াবা অলপ হৈছিল কিন্তু এতিয়া তো ডিজাইনৰ জগতখনেও মাস্কত প্ৰৱেশ কৰি পেলাইছে। মোৰ ইমানেই ক'বলগীয়া আছে যে যেনেকৈ আমাৰ জোতা পিন্ধি হে বাহিৰলৈ যোৱা অভ্যাস হৈ পৰিছে, ঠিক তেনেকৈ মাস্ককো এটা সহজ স্বভাৱ বনাবই লাগিব। যি এতিয়ালৈকে ভেকচিন লোৱা নাই, তেওঁ ইয়াক সৰ্বোচ্চ প্ৰাথমিকতা দিয়ক। যাক ভেকচিন লগোৱা হৈছে, তেওঁলোকে আনক অনুপ্ৰাণিত কৰক। মোৰ সম্পূৰ্ণ ভৰষা আছে যে আমি সকলোৱে মিলি যদি প্ৰয়াস কৰো, তেন্তে কৰোণাক আৰু সোনকালে হৰুৱাব পাৰিম। আপোনালোক সকলোকে অনাগত উৎসৱৰ আকৌ এবাৰ বহুত বহুত শুভকামনা। বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to the nation
22 OCT 2021 11:49AM by PIB Delhi
Namaskar, my dear countrymen!
Today I want to start with a Vedic text.
कृतम् मे दक्षिणे हस्ते,
जयो मे सव्य आहितः।
If we look at this in the context of India, it simply means that on one hand our country performed the duty and on the other hand it got great success. Yesterday, on October 21, India achieved the difficult but extraordinary target of 1 billion, i.e., 100 crore vaccine doses. Behind this achievement is the duty of 130 crore countrymen, so this success is the success of India, the success of every countryman. I heartily congratulate all the countrymen for this.
Friends,
The 100 crore vaccinesis just not a number. It is the reflection of the potential of the country; it is a new chapter of history. This is the picture of that new India which knows how to set difficult goals and achieve them. This is the picture of that new India which strives hard for the fulfillment of its resolutions.
Friends,
Today many people are comparing India's vaccination program with other countries of the world. The speed with which India crossed the one billion mark is also being appreciated. However, one thing is often missed in this analysis and that is from where did we start?The developed countries had decades-old expertise regarding research and development of vaccines. India mostly depended on the vaccines developed by these countries. We used to import them and, therefore, questions were raised about India when the biggest pandemic of 100 years hit.Will India be able to fight this global pandemic? From where will India get the money to buy so many vaccines from other countries? When will India get the vaccines? Will the people of India get the vaccines or not? Will India be able to vaccinate enough people to prevent the pandemic from spreading? There were various questions, but today this 100 crore figure answers every such question. India has given 100 crore vaccine doses to its citizens and that too for free.
Friends,
One of the effects of the 100 crore vaccine doses will be that the world will now consider India to be much safer on the Corona front. The acceptance that India enjoys in the world as a pharma hub will be further strengthened. Today the entire world is watching and experiencing India’s power.
Friends,
India's vaccination campaign is the living example of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, and Sabka Prayas'. During the initial stages of the Corona pandemic, fears were also being expressed that it would be very difficult to fight this pandemic in a democracy like India. It was also being said for India and for the people of India regarding the restraint and discipline needed for this? But for us, democracy means ‘Sabka Saath (cooperation from everyone). Taking everyone along, the country started the campaign of 'Vaccine for all', 'Free Vaccine'. Whether poor or rich, village or city, far-away, the country had only one mantra that if the disease does not discriminate, then there cannot be any discrimination in the vaccination. Therefore, it was ensured that the VIP culture did not dominate the vaccination campaign. No matter how important a post someone held, no matter how rich he is, he will get the vaccines just like ordinary citizens.
Friends,
It was also being said for our country that most of the people would not turn up to get vaccinated. Vaccine hesitancyremains a major challenge even today in many major developed countries of the world. But the people of India have answered such critics by taking 100 crore vaccine doses.
Friends,
When 'Sabka Prayas’ (everybody's effort) is added to a campaign then the results are amazing. We made public participation as our first force in the country's fight against the pandemic, made them the first line of defense. The country clapped, banged thalis and lit lamps to give energy to its solidarity. Then some people questioned will this disease run away by doing all these things? But we all saw the unity of the country in it, the awakening of collective power. This collective power has taken the country to the milestone of 100 crore vaccine doses in such a short time. So many times our country crossed the one crore vaccination mark in a day. This is a huge potential, management skill and the best use of technology, which even major countries do not have.
Friends,
India's entire vaccination program is born in the womb of science, has grown on scientific grounds, and has reached all four directions through scientific methods. It is a matter of pride for all of us that the entire vaccination program of India has been science-born, science-driven and science-based. The entire campaign involved science and scientific approach everywhere right from development of the vaccines to inoculation. The challenge before us was with regard to manufacturing as well as scaling up the production. Such a big country and such a huge population! After that, to deliver the vaccines in different states and in far-flung areas on time! This too was no less than a gigantic task. But, the country found solutions to these challenges with scientific methods and new innovations. Resources were stepped up with extraordinary speed. Scientific formula was used as to which state should get how many vaccinesand when, how much vaccines should reach in which area etc. The CoWIN platform developed by our country is also the center of attraction in the world. The made-in-India CoWIN platform has not only brought convenience to the common man, but also made the work of our medical staff easier.
Friends,
Today there is belief, enthusiasm and zeal all around. There is optimism all around in every section from society to economy. Experts and many agencies at home and abroad are very positive about India's economy. Today, not only Indian companies are attracting record investment, new employment opportunities are also being created for the youth. With record investments, start-ups are becoming unicorns. New energy is also visible in the housing sector. The various reforms and initiatives undertaken in the last few months -- from GatiShakti to the new drone policy – ​​will play an important role in helping India's economy grow faster. The agriculture sector kept our economy firmly in place during the Corona period. Today, government procurement of food grains is happening at a record level and money is going directly into the bank accounts of farmers. Along with the increasing coverage of the vaccines, positive activities have intensified whether it is economic-social activities, sports, tourism or entertainment. The forthcoming festive season will give it more momentumand strength.
Friends,
There was a time when ‘Made in’ of this and that country was a craze. But today every countryman is realizing that the power of ‘Made in India’ is huge. And, therefore, I urge you again that we should insist on buying every little thing, which is Made in India, and behind its making is the sweat of an Indian. And this will be possible only with the efforts of everyone. As the Swachh Bharat Abhiyan is a mass movement, similarly, we will have to buy made-in-India products, and be vocal for local. We will have to put this into practice. And, I believe, we will be able to do this toowith everyone's efforts. You recall last Diwali, when there was a tension in everyone's mind. But this Diwali, there is a sense of confidence due to 100 crore vaccine doses. If my country's vaccines can give me protection, then my country's products can make my Diwali grand. Diwali sales are different. The sales during Diwali and the festive season shoot up. This figure of 100 crore vaccine doses has come as a ray of hope for all, including our small shopkeepers, entrepreneurs and street vendors.
Friends,
Today there are resolutions of Amrit Mahotsav before us, and this success gives us new confidence. We can say today that the country knows very well to set big goals and achieve them too. But we need to be always careful. We must not be careless. No matter how good the cover is, no matter how modern the armour is, even if armour gives a complete guarantee of protection, weapons are not given up while the battle is on. This is my request that we have to celebrate our festivals with utmost caution. And as far as mask is concerned, now that designer masks are also there, we have to wear masks in the same way as we wear shoes when we step out. Those who have not been vaccinated should give it a top priority. Those who have been vaccinated should inspire others. I am sure that if we all try together, then we will be able to defeat Corona very soon. Many best wishes to all of you for the forthcoming festivals and many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.