কল্চর মন্ত্রালয়
নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসনা অজাদ হিন্দ ফৌজ শেমখিবগী কুমওন পাংথোকখ্রে
ভারত অমসুং খা-নোংপোক এসিয়া শিনবা থুংবদা থৌরম কয়া পাংথোকখি
22 OCT 2021 3:41PM by PIB Imphal
মরু ওইবা ৱারোলশিং:
• নীংশিংবগী থৌরমদা আই.এন.এ. ভেতেরান, স্কুলগী মহৈরোই, লোকেলগী খুন্নাই অমসুং অতোপ্পা মীওইশিংনা জন ভাগিদারীগী তসেংবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা শরুক য়াখি।
• ওরিশা, মনিপুর, নাগালেন্দ য়াওনা তোঙানবা রাজ্যশিংদা থৌরম পাংথোখি।
• গৃহ মন্ত্রী, শ্রে অমিৎ শাহনা অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথত্তা হন্দক্তা চৎখি অমসুং লমদম অসিগা নেতাজীগা নক্নবা মরী লৈনরম্ববু নীংশিংবগী থৌরমশিংদা শরুক য়াখি।
• থৌরম অসিদা, সিঙ্গাপোরগী হাই কম্মিস্নর ওফ ইন্দিয়ানা আই.এন.এ. মেমোরিএলদা লৈ কৎখি।
অমৃত মহোৎসবকী নুংঙাইবা ফোংদোকপগী শরুক ওইনা, থৌরম অসিগা মরী লৈননা অমসুং নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসনা অজাদ হিন্দ সরকার শেমখিবগী কুমওন নীংশিংবা ওইনা ভারত অমসুং খা-এসিয়াদা ওক্তোবর ২১দা থৌরম কয়া পাংথোক্নবা শিন-লাঙখি। সরকারনা পাংথোক্কদবা অপুনবা থবকশিংবু ওইথোকহন্নবগীদমক্তা কলচর মন্ত্রালয়না ভারতকী তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয়, রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীনা শরুক য়াদুনা লমদম অমসুং জিওগ্রাফী শিনবা থুংনা পাংথোক্কদবা প্রোগ্রামশিংগী অপুনবা কেলেন্দর অমা শেম্বগী থৌদাং লৌখি।
নীংশিংবগী থৌরমদা আই.এন.এ. ভেতেরান, স্কুলগী মহৈরোই, লোকেলগী খুন্নাই অমসুং অতোপ্পা মীওইশিংনা জন ভাগিদারীগী তসেংবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা শরুক য়াখি।
নীংশিংবগী থৌরমগী শরুক ওইনা পাংথোকখিবা মরু ওইবা থৌরমশিং মখাদা পীরিঃ
১) মনিপুর (মোইরাং)
• মনিপুরদা লৈবা মোইরাং হায়রিবা মফমসিদা এপ্রিল ১৪, ১৯৪১দা ইন্দিয়ন নেস্নেল আর্মীনা ভারতকী লৈহাওদা মচু অহুমগী ফিরালবু অহানবা ওইনা পায়হনখি। ওক্তোবর ১৯-২২দা আই.এন.এ. ফেমিলী য়াত্রা শিনখি। আই.এন.এ.গী ৱাখল্লোনশিংগী মমী তাবা ঈশৈ কয়াগা লোয়ননা লমদমসিগী জগোয়গা পুন্সিন্নবা কলচরগী থৌরম অমা লান্থোকখি। অখন্নবা নীংশিংবগী থৌরমগীদমক্তা মেমোরিএল অসিদা মৈ থানখি।
কলচর মন্ত্রালয়না শিন-লাঙদুনা মোইরাংদা রেকোর্দ তৌখিবা অখন্নবা আই.এন.এ.গী ঈশৈশিংগী পরিং য়েংবা য়াগনি। (মসিদা য়েংবীয়ু)
২) নাগালেন্দ
• অজাদ হিন্দ সরকার শেমখিবগী কুমওনবু নীংশিংবা ওইনা কলচর মন্ত্রালয়গী ইস্ত জোন অমসুং নোর্থ ইস্ত জোন কলচরেল সেন্তরনা শিন-লাঙবা কলচরেল প্রোগ্রাম অমা রুজাঝো খুঙ্গংদা পাংথোকখি। নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসনা খুঙ্গংসিদা ইং ১৯৪০গী মতমদা লৈরমখি। নীংতম্বগী ইহৌদা নেতাজী অমসুং আই.এন.এ.না লৌখিবা থৌদাংশিং নীংশিংবা ওইনা লোকেলগী খুন্নাইনা থৌরম অসিদা থৱাই য়াওনা শরুক য়াবগী মতৌ উবা ফংখি।
ImageImage
৩) ওরিশা
• কত্তক অসি নেতাজী সুভাসকী পোক্নফম লমদম্নি। ওরিশাদা পাংথোকখিবা থৌরমদা এন.সি.সি. কেদেৎশিংগী সাইকল রেল্লী, স্তেত ম্যুজিয়মদা নেতাজীগী সেমিনার অমসুং একজিবিসন, কলচরেল প্রোগ্রাম, রোদ শো অমসুং অতোপ্পা কয়া পাংথোকখি।
৪) অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
গৃহ মন্ত্রী, শ্রে অমিৎ শাহনা অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথত্তা হন্দক্তা চৎখি অমসুং লমদম অসিগা নেতাজীগা নক্নবা মরী লৈনরম্ববু নীংশিংবগী থৌরমশিংদা শরুক য়াখি।
অকুপ্পা মরোলশিং মসিদগী খঙবা য়াগনি। (https://pib.gov.in/PressReleasePage.)
৫) নোংচুপ বেঙ্গোল
নেতাজী অমসুং তেগোরগী মরক্তা লৈনবা তোপ-তোপ্পা মরীগী মতাংদা ই.জেৎ.সি.সি. সেমিনার অমা পাংথোকখি।
থৌরম অসিদা, তেগোরনা ইদুনা নেতাজীদা কত্থোকখিবা প্লে, তশেরদেশ উৎখি। (তশেরদেশ)
কোরিওগ্রাফ তৌরবা জগোইদা য়ুম্ফম ওইবা পর্ফোরমেন্স অমা কোদালিয়াদা লৈবা নেতাজীগী মপা-মপুগী ময়ুম, সুভাস গ্রামদা পাংথোক্তুনা রেকোর্দ তৌখি।
৬) কলচর মন্ত্রালয়
পোদকাস্ত – ওদিও ৱারী ‘জরা য়াদ’ লোঞ্চ তৌবা
কারো কুর্বানী’গী পোদকাস্ত ত্রেলর
মসিগী পোদকাস্ত পরিং অসি মীয়াম্না খঙনবা নীংতম ইহৌগী ৱারীশিংদা মমিং পন্দ্রবা অদুবু ভারতকী নীংতম ইহৌদা মশক থোক্না তেংবাংখিবা মীওই অমসুং ইহৌশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎপনি। মখোয়গী কত্থোকখিবশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎপগী থৌওং অসি ভারতকী নীংতম্বগী চহি ৭৫বু নীংশিংবগী শরুক অমা ওইনা অথৌবশিং অসিগী মথৌনা অমসুং শিবা কিদবগী ৱারীশিংবু নীংশিংদুনা ইকায় খুম্নবা উৎপগী খ্বাইদগী চুনবা থৌওংনি।
May be an image of one or more people and text
নেতাজীনা য়েক্লম্বা লাইশিংবু দিজিতেলদা ওন্থোক্তুনা পুন্সিনবা (নেতাজীনা য়েক্লম্বা লাইশিং )
এ.এস.আই.না লাল কিলাদা পাংথোকপা নীংশিংবগী থৌরম (লাল কিলাগী থৌরম)
কলচরগী এম.ও.এস., শ্রী অর্জুন মেঘৱাল অমসুং শ্রীমতি মীনাক্সি লেখিনা ঙসি লাল কিলাদা পাংথোকপা অজাদ হিন্দ সরকারগী ৭৮শুবা কুমওন্দা শরুক য়াখি। থৌরম অসিদা, জেনেরেল বকশী, এস.এম., বি.এস.এম. (রিতাইয়র্দ)না ইবা ‘বোসঃ দি মিলিতরী দাইমেন্সনঃ দি মিলিতরী হিস্তরী ওফ আই.এন.এ. অমসুং নেতাজী’ হায়না মীংথোনবা লাইরিক অমা ফোঙখি।
৭) এক্সতর্নেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
• মলেসিয়া
মিসন অসিনা রোয়াল সেলাঙ্গোর ক্লবতা ওক্তোবর ১৮, ২০২১দা হাইব্রিদ থৌরম অমা পাংথোকখি। নুংঙাইবা পাংথোকপগী থৌরম অসি নেতাজী সর্ভিস সেন্তর, নেতাজী ৱেলফিয়র ফাউন্দেসন, মলেসিয়া-ইন্দিয়া হেরিতেজ গ্রুপ, মলেসিয়ন বেঙ্গালী এসোসিএসন, কেলাব রেক্রেসি অভিজান অমাউং রোয়াল সেলাঙ্গোর ক্লবনা খুৎশম্নদুনা পাংথোকখিবনি।
নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসনা মহাক্কী মতুং ইনবা মীওই লিসিং কয়াগী মফমদা পুক্নিং থৌগৎপা ৱাফম থমদুনা নহা কয়াদা ভারতকী নীংতম্বগী ইহৌদা শরুক য়াবগী ইথিল পীখিবা মফম, সেলাঙ্গোর পদাং (দতারান মারদেকা নত্ত্রগা ইন্দিপেন্দেন্স স্ক্বার)গা হেক থংননা রোয়াল সেলাঙ্গোর ক্লব লৈবসিনা থৌরম পাংথোকফম অসি পুৱারীগী অনকপা মরী লৈনবা অমা ওইখি। থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা মীওইশিংদি থৌরম অসিদা ৱা ঙাংখিবা আই.এন.এ. ভেতেরান ৪নি। থৌরম অসিদা মশা লাক্তুনা শরুক য়াবা ঙমখিদবা আই.এন.এ. অমসুং ঝান্সি রেজিমেন্তকী অতোপ্পা ভেতেরান কয়াগী ইন্তর্ভিয়ুসু থৌরম অসিদা উৎখি।
• সিঙ্গাপোর
সিঙ্গাপোরগী হাই কম্মিস্নর ওফ ইন্দিয়ানা আই.এন.এ. মেমোরিএলদা লৈ কৎখি। নেতাজীনা ওক্তোবর ২১, ১৯৪৩দা অজাদ হিন্দ সরকার শেম্বগী ৱাফম লাউথোকখি অমসুং মন্ত্রী ১১ অমসুং ইন্দিয়ন নেস্নেল আর্মীগী মীহুৎ ৮গা লোয়ননা সরকার অসিনা সিঙ্গাপোরদগী মথৌ পাংথোকপসু হৌখি। (সিঙ্গাপোরগী থৌরম)
৮) এজুকেসন মন্ত্রালয়
ভারত শিনবা থুংবগী স্কুলশিংদা নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকী মফমদা কত্থোকপা অখন্নবা এসেমব্লী পাংথোকখি। নেতাজী অমসুং আই.এন.এ. মীওইশিংগী ফিজোল শেৎপা মহৈরোইশিংনা আই.এন.এ.গী অফাওবা লান চঙবগী ঈশৈ, কদম কদম বরহায়ে জা শকপদা থৱাই য়াওনা শরুক য়াখি।
তুরিজম মন্ত্রালয়
নেতাজী সুভাস চন্দ্র বোসকা মরী লৈনবা পন্থুংফম কয়া য়াওদুনা নীংথিজনা পুন্সিল্লবা আইতিনরী কয়া য়াওবা তুরিজম মন্ত্রালয়না শেম্বা দি লেগাসী ওফ ফ্রীদম হায়না মীংথোনবা অখন্ননা শেম্লবা চেজায় অমা পুথোকখি। (চেজায়)
নেতাজীবু নীংশিংবগী থৌরম অসি হৌজিক পাংথোক্লিবা থৌওংনি অমসুং মসিনা মহাক্কী মপোক নুমিৎ, জনুৱারী ২৩, ২০২২দা পাক চাউনা পাংথোকপা থৌরম অমদা লোইশিনগনি।

Ministry of Culture
Anniversary of the formation of Azad Hind Government by Netaji Subhas Chandra Bose celebrated
Events held across India and South -east Asia
22 OCT 2021 3:41PM by PIB Delhi
Key Highlights:
• The commemorative programs saw participation from INA veterans, school students, local communities and others making a true embodiment of the idea of Jan Bhagidari.
• Events organised in several state including Odisha, Manipur, Nagaland.
• Home Minister Shri Amit Shah had visited Andaman and Nicobar Islands recently and attended the programs held to commemorate Netaji’s close ties with the region.
• On the occasion High Commissioner of India, Singapore placed a wreath at the INA Memorial
As part of Amrit Mahotsav celebrations, events have been organized in the run up to and on 21st October in India and South East Asia to commemorate theAnniversary of the formation of Azad Hind Government by Netaji Subhas Chandra Bose. Bringing to life the whole of government approach, Ministry of Culture spearheaded the organization of an integrated program calendar across regions and geographies with participation from various Ministries, States and Union Territories of India.
The commemorative programs saw participation from INA veterans, school students, local communities and others making a true embodiment of the idea of Jan Bhagidari.
Some of key programs held as part of the commemorative initiative are as below:
1. MANIPUR (MOIRANG)
• Moirang in Manipur was the place where the Indian National Army hoisted the Tricolour for the first time on Indian soil on 14 April 1944.INA Family Yatra organised between 19-22nd October. Cultural programs reflecting the native dance forms coupled with songs and reflections of INA ideology was presented. The memorial building was lit up for the special commemoration. A special curation of INA songs by Ministry of Culture recorded at Moirang can be seen here. (Watch here
1. NAGALAND
• Cultural program organised by East Zone & North East Zone Cultural Centers of Ministry of Culture, held in Ruzazho village in Nagaland to commemorate the anniversary of the formation of Azad Hind Government. Netaji Subhas Chandra Bose had stayed in this village in the 1940s. Event saw enthusiastic participation of the local community in remembering Netaji and INA’s role in the freedom struggle.
Image ImageImage
1. ODISHA
• Cuttack was the birth place of Netaji. Events in Odisha included cycle rallies by NCC cadets, seminars of Netaji, exhibitions at the State Museum, Cultural programs, road shows and more.
1. ANDMAN & NICOBAR ISLANDS
Home Minister Shri Amit Shah had visited Andaman and Nicobar Islands recently and attended the programs held to commemorate Netaji’s close ties with the region. More details here (https://pib.gov.in/PressReleasePage.)
1. WEST BENGAL
A seminar on Tagore and Netaji’s unique relationship wasorganised by the EZCC.
The event also saw the enactment of TasherDesh, a play written by Tagore and dedicated to Netaji. (TasherDesh)
A choreographed dance based performance was specially recorded at Subhas Gram, Kodalia at the ancestral house of Netaji.
1. MINISTRY OF CULTURE
Launch of podcast – audio stories 'Zara Yaad
Karo Qurbani’ Podcast Trailer
This podcast series is a tribute to the persons and movements that significantly contributed to India’s freedom struggle, some of which have not found a place in the conventional freedom movement storyline. As an ode to the sacrifices made, it is only befitting to salute these heroes by recollecting their stories of courage and valour as part of commemorating 75 years of India’s independence.
May be an image of one or more people and text
Digital Curation of Netaji Paintings (Netaji Paintings)
Commemorative Event at Red Fort by ASI (Red Fort Event)
MoS for Culture Shri Arjun Ram Meghwal and &MoS for Culture Smt. MeenakshiLekhi today attended the 78th anniversary ceremony of Azad Hind Sarkar at Red Fort. During the occasion a book titled 'Bose: The Military Dimension: The Military History of INA & Netaji' by General Bakshi , SM, BSM (Retd.) was also released.
1. MINISTRY OF EXTERNAL AFFAIRS
• MALAYSIA
Mission held a hybrid event on 18 October 2021 at Royal Selangor Club. The celebrations were held in partnership with the Netaji Service Centre, Netaji Welfare Foundation, Malaysia-India Heritage Group, Malaysian Bengalee Association, KelabRekreasiAbhijaan and the Royal Selangor Club.
The venue of the celebrations is historically significant, as the Royal Selangor Club is situated adjacent to the Selangor Padang (Dataran Merdeka or Independence Square), from where in September 1943, Netaji Subhash Chandra Bose, in a rousing address to thousands of followers, inspired several youths to join the cause of Indian independence. Key attendees at the event included 4 INA veterans, who also spoke at the event. Excerpts of interviews of other veterans of INA and Rani of Jhansi Regiment who were unable to join the event physically were also played during the function.
• SINGAPORE
High Commissioner of India, Singapore placed a wreath at the INA Memorial. On October 21, 1943 Netaji had announced the formation of the Azad Hind Government which started functioning from Singapore with 11 ministers and eight representatives from the Indian National Army.(Event in Singapore)
Image ImageImage
1. MINISTRY OF EDUCATION
Special assemblies dedicated to Netaji Subhas Chandra Bose was conducted across schools of India. Children dressed up as Netaji and INA personas and also took part in enthusiastically singing the iconic INA marching song KADAM KADAM BADHAYE JAA.
MINISTRY OF TOURISM
A specially curated brochure titled The Legacy of Freedom by the Ministry of Tourism was launched with curated itineraries that cover destinations connected to Netaji Subhas Chandra Bose (Brochure)
The commemoration of Netaji is an ongoing initiative and will culminate in a grand synthesized event on his birth anniversary on January 23, 2022.