ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କେଭାଡିଆଠାରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଦୁର୍ନୀତି ନିବାରଣ ଆୟୋଗ ଓ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ତଦନ୍ତ ବ୍ୟୁରୋର ମିଳିତ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
20 OCT 2021 10:28AM by PIB Bhubaneshwar
ଲୋକପାଳର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଜଷ୍ଟିସ ପିନାକୀ ଚନ୍ଦ୍ର ଘୋଷ ମହାଶୟ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭିଜିଲାନ୍ସ କମିଶନର ସୁରେଶ ଏନ.ପଟେଲ ମହାଶୟ, ସିବିଆଇର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ସୁବୋଧ କୁମାର ଜୟଶ୍ୱାଲ ମହାଶୟ, ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଆଲୋଚକ ଗଣ (ପ୍ୟାନେଲିଷ୍ଟ), ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ବିଭାଗର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଗଣ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବ,
ଭଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ର ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ !
ଦୁର୍ନୀତି ସହିତ ଜଡିତ ନୂତନ ଆହ୍ୱାନର ସାର୍ଥକ ସମାଧାନ ଖୋଜିବାପାଇଁ, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ସାନିଧ୍ୟରେ ମହାମନ୍ଥନ ପାଇଁ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି । ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ସଦା ସର୍ବଦା, ପ୍ରଶାସନକୁ ଭାରତର ବିକାଶ, ଜନତାଙ୍କ ସରକାର, ଜନହୀତର, ଆଧାର କରିବା ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲେ । ଆଜି ଆମେ ଭାରତର ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛେ । ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷ, ଅର୍ଥାତ ଏହି ଅମୃତକାଳରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ବିରାଟ ସଂକଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଦେଶ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ଆଜି ଆମେ ସୁଶାସନକୁ ଏକ ପ୍ରକାରରେ- ସୁ- ଶାସନ, ଲୋକାଭିମୁଖି, ସକ୍ରିୟ ପ୍ରଶାସନକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ଲାଗିଛୁ। ଏଭଳି ସମୟରେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ସାଥୀଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟତତ୍ପରତା, କାର୍ଯ୍ୟଶୀଳତା ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ଆଦର୍ଶକୁ ସୁଦୃଢ କରିବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ଏଠାରେ ଶାସ୍ତ୍ରରେ କୁହାଯାଇଛି-
ନ୍ୟାୟମୂଳଂ ସ୍ୱରାଜ୍ୟଂ ସ୍ୟାତ୍!
ଅର୍ଥାତ ସୁରାଜ୍ୟ ସେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ମିଳିବ । ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର-ଦୁର୍ନିତି, ଛୋଟ ହେଉ ଅବା ବଡ଼, ତାହା କାହାର ନା କାହାର ଅଧିକାରକୁ ଛଡାଇ ନେଇଥାଏ । ଏହା ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ଗୁଡ଼ିକରୁ ବଞ୍ଚିତ କରିଥାଏ, ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଗତିରେ ବାଧକ ସାଜିଥାଏ ଆଉ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ରହିଥିବା ଆମର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ । ଆପଣ ସମସ୍ତ ସାଥୀଙ୍କ ଉପରେ, ଯେଉଁ ସଂସ୍ଥା ସହିତ ଆଣଙ୍କର ସମ୍ବନ୍ଧ ରହିଛି ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ, ଦୁର୍ନିତି ରୂପୀ ଅନ୍ୟାୟକୁ ଶେଷ କରିବାର ବହୁତ ବଡ଼ ଗୁରୁଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି । ଆଜି ଆପଣଙ୍କୁ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଛତ୍ରଛାୟାରେ, ଆଉ ମାତା ନର୍ମଦାଙ୍କ କୂଳରେ ଆପଣଙ୍କର ସଂଳ୍ପକୁ ପୁଣିଥରେ ଦୋହରାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଦେଶ ପ୍ରତି ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱର ଅନୁଭବକୁ ନୂତନ ଉର୍ଜ୍ଜାରେ ଭରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ 6-7 ବର୍ଷର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଫଳରେ ଆମେ ଦେଶରେ ଏକ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ, ଯେ ବଢ଼ି ଚାଲିଥିବା ଦୁର୍ନିତିକୁ ରୋକିବା ସମ୍ଭବପର । ଆଜି ଦେଶକୁ ଏହି କଥାର ବିଶ୍ୱାସ ହୋଇଛି ଯେ, କୌଣସି ଦେଣ-ନେଣ ବିନା, କୌଣସି ମଧ୍ୟସ୍ଥିଙ୍କ ବିନା ମଧ୍ୟ ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ମିଳି ପାରିବ । ଆଉ ଆଜି ଦେଶକୁ ଏହି କଥାର ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ ହୋଇଛି ଯେ ଦେଶ ସହିତ ବିଶ୍ୱାସଘାତକ କରୁଥିବା ଲୋକ, ଗରିବଙ୍କୁ ଲୁଟୁଥିବା ଲୋକ, କେତେ ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୁଅନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ଦେଶ ଏବଂ ଦୁନିଆରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ଦୟା କରାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ, ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ଛାଡ଼ୁ ନାହାଁନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଣମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ଏତେ ସହଜରେ ଦୃଢ଼ ହୋଇ ନାହିଁ । ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ସରକାର ଚାଲିଥିଲା, ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସବୁ ଚାଲିଥିଲା, ସେଥିରେ ରାଜନୈତିକ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଦୁଇଟି ଯାକର ଊଣା ରହିଥିଲା । ଆଜି ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ଉପରେ ପ୍ରହାରର ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ସ୍ତରରେ ନିରନ୍ତର ସୁଧାର ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ, ଆଧୁନିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ହିଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ମାନବତାର ହିତ ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି । ନ୍ୟୁ ଇଣ୍ଡିଆ ନବସୃଜନ କରୁଛି, ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି ଆଉ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି । ନ୍ୟୁ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବେ ଏହି କଥାକୁ ମଧ୍ୟ ମାନିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୁହେଁ ଯେ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ହେଉଛି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ଅଂଶ । ତାହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦରକାର, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦରକାର ଆଉ ଶାସନ ପାରଦର୍ଶୀ ହେବା ଦରକାର।
ସାଥୀଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦଶକମାନଙ୍କରେ ଯେଉଁସବୁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଲା, ଯେଉଁ ଚିନ୍ତାଧାରା ରହିଲା, ସେଥିରେ ଏହି ଭାବନା ପ୍ରଧାନ ଭାବେ ରହିଥିଲା ଯେ, ସରକାର ସବୁକିଛି ନିଜ ଅଧୀନରେ ରଖିବେ । ସେତେବେଳର ସରକାରମାନେ ଶାସନର ଅଧିକାଂଶ ଭାଗକୁ ନିଜ ଅକ୍ତିଆରରେ ରଖିଲେ ଆଉ ଏହି କାରଣରୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଭୁଲ ପ୍ରବୃତିମାନ ଜନ୍ମ ନେଲା । ଅଧିକାଂଶ ଭାଗକୁ ନିଜ ଅକ୍ତିଆରରେ ରଖିବା, ସେ ହୁଏତ ଘରେ ହେଉ, ପରିବାରରେ ହେଉ ଅବା ଦେଶରେ, ସର୍ବାଧିକ କ୍ଷତି କରିଥାଏ । ଏଥିାଇଁ ଆମେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନରୁ ସରକାରଙ୍କ ଦଖଲ ବା ହସ୍ତକ୍ଷେପକୁ କମ୍ କରିବା କଥାକୁ ଏକ ମିଶନ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କଲୁ । ଆମେ ସରକାରୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସରଳ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କଲୁ । ସର୍ବାଧିକ ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ବଦଳରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର, ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରଶାସନ ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ଦେଲୁ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଣ ସମସ୍ତେ ହେଉଛନ୍ତି ଏହି କଥାର ସାକ୍ଷୀ ଯେ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କେଉଁଭଳି ଭାବେ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ଆଜି ଦେଶରେ ଯେଉଁ ସରକାର ଅଛନ୍ତି, ସେ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ସନ୍ଦେହର ଚକ୍ଷୁରେ ଦେଖନ୍ତି ନାହିଁ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରର ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ରାସ୍ତାକୁ ବନ୍ଦ କରିଛି । ଏଥିପାଇଁ ଦସ୍ତାବେଜର ଯାଞ୍ଚ ସ୍ତରକୁ ହଟାଇ ଦେଇ, ଦୁର୍ନିତି ଏବଂ ଅନାବଶ୍ୟକ ଚିନ୍ତାରୁ ରକ୍ଷା କରିବାର ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ । ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦ୍ୱାରା, ଜନ୍ମ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଠାରୁ ନେଇ ନେସନ୍ ପାଇଁ ଜରୁରୀ ଜୀବନ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶହ-ଶହ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟସ୍ଥିଙ୍କ ବିନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଗ୍ରୁପ-ସି ଏବଂ ଗ୍ରୁପ-ଡି’ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶହ-ଶହ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟସ୍ଥିଙ୍କ ବିନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଗ୍ରୁପ-ସି ଏବଂ ଗ୍ରୁପ-ଡି’ର ଚାକିରୀରେ ଭର୍ତ୍ତି ସମୟରେ ସାକ୍ଷାତକାରକୁ ସମାପ୍ତ କରିଛୁ, ତେବେ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀଙ୍କୁ ଦୁର୍ନିତିର ଚାପରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିଛି । ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡରର ବୁକିଂ ଠାରୁ ନେଇ ଟ୍ୟାକ୍ସ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସବୁକିଛି ଅନ୍ ଲାଇନ ଏବଂ ଫେସଲେସ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ସେହି ଲମ୍ବା ଲାଇନରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଉଛି ଯାହା ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରର ବହୁତ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ରହି ଆସିଥିଲା ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦ୍ୱାରା ଦକ୍ଷ ଶାସନ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ସୁଗମତା ଉପରେ କ’ଣ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଛି, ଏହାକୁ ଆପଣମାନେ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଛନ୍ତି । ଅନୁମତି ଏବଂ ଅନୁପାଳନ ନାମରେ, ବ୍ୟବବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଏବଂ ବନ୍ଦ କରିବା ନାମରେ, ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ନେବା କିମ୍ବା ଋଣକୁ ରଫାଦଫା କରିବା ଠାରୁ ନେଇ, ଯାହା କିଛି ମଧ୍ୟ ଅତୀତରେ ହୋଇଛି, ଦେଶକୁ ଯାହାସବୁ କ୍ଷତି ହୋଇଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଏବେ ଠିକ କରାଯାଉଛି । ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଏଭଳି ଶହ-ଶହ ଆଇନର ଜାଲକୁ ଆମେ ସଫା କରିଛୁ ଆଉ ଆଜିକାର ଆହ୍ୱାନକୁ ଦେଖି କିଛି କଠୋର ନୂତନ ଆଇନ ମଧ୍ୟ ଦେଶକୁ ଦେଇଛୁ । ହଜାର-ହଜାର ଅନୁପାଳନ ଏବଂ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଏନଓସି, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଅନୁମତି ନାମରେ ଦୁର୍ନିତିର କିଭଳି ଖେଳ ଚାଲୁଥିଲା, ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କ ଠାରୁ ବେଶୀ ଭଲ ଭାବେ ଆଉ କିଏ ଜାଣିଛି । ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ହଜାର-ହଜାର ଅନୁପାଳନ ଶେଷ କରାଯାଇ ସାରିଛି ଆଉ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଆହୁରି ଏଭଳି ହଜାର-ହଜାର ଅନୁପାଳନ ଶେଷ କାରାଯିବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିଛି । ଅଧିକାଂଶ ଅନୁମତିକୁ ଫେସଲେସ କରଯାଇ ସାରିଛି ଆଉ ସ୍ବୟଂ ଆତ୍ମସମୀକ୍ଷା, ସ୍ବୟଂ ଘୋଷଣାନାମ ଭଳି ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି । ଜିଇଏମ (ଜେମ) ଅର୍ଥାତ ସରକାରୀ ଇ-ବଜାର ସ୍ଥଳ ଯୋଗୁଁ ସରକାରୀ କ୍ରୟ ଏବଂ ଇ-ଟେଣ୍ଡରିଂରେ ପାରଦର୍ଶିତା ଆସିଛି, ଦ୍ୱନ୍ଦ କମ ହୋଇଛି । ଡିଜିଟାଲ ଫ୍ରୁଟ ପ୍ରିଣ୍ଟସ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ହେବା ଦ୍ୱାରା ତଦନ୍ତ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ସହଜ ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ ହୋଇଯାଇଛି । ନିକଟରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରଯାଇଥିବା- ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି-ନ୍ୟାସନାଲ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ଅସୁବିଧା ସମାପ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସମୟରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛେ, ସେତେବେଳେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ସାଥୀଙ୍କ ଉପରେ, ଆପଣଙ୍କ ଭଳି କର୍ମଯୋଗୀଙ୍କ ଉପରେ ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସବୁବେଳେ ଗୋଟିଏ କଥା ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ– ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ ! ଆମ କାର୍ଯ୍ୟର ହେଉଛି ଗୋଟିଏ ମାତ୍ର କସଟି ପଥର ହେଉଛି –ଜନହିତ, ଜନ-ସରୋକାର!
ଯଦି ଆମର ନିଷ୍ପତି, ଏହି କସଟି ପଥରରେ କସି ହୋଇ ବାହାରି ପାରିଲା, ତେବେ ମୁଁ ସର୍ବଦା ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କର୍ମଯୋଗୀଙ୍କ ପଛରେ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ଠିଆ ହୋଇ ଥିବା ଦେଖିବେ। ସରକାର କଠୋର ଆଇନଗତ ରାସ୍ତା ତିଆରି କରିଛନ୍ତି । ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଗୁ କରିବା ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କର କର୍ମ। କିନ୍ତୁ ଆଇନର ଶକ୍ତି ସହିତ ହିଁ ଉଚିତ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ପ୍ରେରଣା ଦେବା ଏହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ସେତିକି ପରିମାଣରେ ଜରୁରୀ ।
ସାଥୀଗଣ,
ସାଧାରଣତଃ କୌଣସି ଭ୍ରଷ୍ଟ୍ରାଚାର, ଦୁର୍ନୀତି, ଅନିୟମିତତା ହେଲେ ଆପଣମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ମୋର ଏକ ଛିନ୍ତାଧାରା ବିୟେରେ ମତ ବିନିମୟ କରିବାକୁ ଚାହେଁ । ଏହା କାହିଁକି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ଯେ, ଆମେ ପ୍ରତିଷେଧକ ଭିଜିଲାନ୍ସ ଉପରେ କାମକରିବା। ଯଦି ଆମେ ସତର୍କ ରହିବା, ସାବଧାନ ରହିବା ତେବେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସହଜରେ କରାଯାଇପାରିବ। ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ସାହାଯ୍ୟ ନେଇ, ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ନେଇ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିପାରିବ। ପ୍ରତିଷେଧକ ଭିଜିଲାନ୍ସକୁ ନେଇ ସତର୍କତା, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହିତ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସରଳତା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ପାରଦର୍ଶୀତା ଆଣି ଆମେ ଅନେକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବା।
ଆଜି ଦେଶରେ ଅନେକ ସରକାରୀ ବିଭାଗ, ବ୍ୟାଙ୍କ, ପିଏସୟୁ, ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍ଥାନ ପ୍ରତିଷେଧକ ଭିଜିଲାନ୍ସ ଦିଗରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆମ ଘରେ ଅନେକ ଥର ଶୁଣିଛୁ ଯେ ଆରୋଗ୍ୟ ଅପେକ୍ଷା ପ୍ରତିଷେଧକ ଭଲ, ଆପଣ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ ଯେ, ପ୍ରତିଷେଧକ ଭିଜିଲାନ୍ସ ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ପଦ୍ଧତିର ଏକ ଅଂଶ ହେବା ଉଚିତ୍। ଏହା ସହିତ, ଆପଣଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ସହଜ ହେବ, ଦ୍ୱିତୀୟରେ ଦେଶର ସମୟ, ସଂସାଧନ, ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚୟ ହେବ। ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି ଯେ, ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସିଭିସି ଏହାର ନିୟମାବଳୀରେ କିଛି ସୁଧାର ଆଣିଛି । ଏହି ନିୟମ ପୁସ୍ତକରେ ଇ-ଭିଜିଲାନ୍ସ ବା ସତର୍କତା ଉପରେ ଏକ ଅତିରିକ୍ତ ଅଧ୍ୟାୟ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ଅପରାଧୀମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାସରେ ପ୍ରତିଦିନ ନୂଆ ଉପାୟ ଖୋଜନ୍ତି, ତେଣୁ ଆମକୁ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ଦୁଇ ପାଦ ଆଗରେ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଣଙ୍କୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ପର୍କ ହେଉଛି ଏହି ମାଟି ସହିତ, ମାଆ ଭାରତୀ ସହିତ । ଦେଶ ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଠକୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶରେ ଅବା ଦୁନିଆରେ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ୱର୍ଗ ରହିଥିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । କେହି କେତେ ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଥାଉ ନା କାହିଁକି, ଯଦି ସେ ରାଷ୍ଟ୍ରହିତର, ଜନହିତର ବିରୁଦ୍ଧାଚରଣ କରୁଛି, ତେବେ ତାହା ଉପରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ନେଇ ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେବାର କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ଆମକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରହିତରେ ନିଜର କର୍ମ କରି ଚାଲିବାକୁ ହେବ, ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠା ଏବଂ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ ତୁଲାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ । କାହାକୁ ଡରାଇବା ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ନୁହେଁ ବରଂ ଗରିବରୁ ଅତି ଗରିବଙ୍କ ମନ-ମସ୍ତିଷ୍କରେ ରହିଥିବା ଅଯଥା ଭୟକୁ ବାହାର କରିବାକୁ ହେବ, କୁଣ୍ଠାବୋଧର ପରିବେଶକୁ ଦୂର କରିବାକୁ ହେବ । ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ବିରୁଦ୍ଧରେ ଦେଶର ଲଢ଼େଇ ଦିନକୁ ଦିନ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ବହୁତ ଜରୁରୀ । ଆମ୍ଭମାନଙ୍କୁ ଏହି ଲଢ଼େଇକୁ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ହିଁ ସୀମିତ ରଖିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ନକରାତ୍ମକ ଦିଗଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଲଢ଼ିବା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ବହୁତ ଜରୁରୀ । ଯେତି କୌଣସି ମଧ୍ୟ ତାଲା ସବୁଠାରୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସୁରକ୍ଷା ହୋଇପାରେ ନାହିଁ, ମନ୍ଦ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟର ବ୍ୟକ୍ତି ତାହାର ଚାବିକୁ କୌଣସି ମତେ ଖୋଜି ବାହାର କରି ନେଇଥାଏ । ସେମିତି ହିଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର କବଚକୁ ଭେଦ କରିବାର ଉପାୟ ମଧ୍ୟ ଅପରାଧୀ ମାନସିକତା ବ୍ୟକ୍ତି ଖୋଜି ବାହାର କରି ନିଅନ୍ତି । ସୁଦୃଢ଼ ଡିଜିଟାଲ ଶାସନ ସହିତ ସାଇବର ଅପରାଧ ଏବଂ ସାଇବର ଫ୍ରଡ ମଧ୍ୟ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ରୂପେ ଠିଆ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଆଗାମୀ ଦିନମାନଙ୍କରେ ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ମନ୍ଥନ କରିବେ । ଆଉ ଗୋଟିଏ ଅନୁରୋଧ ମୁଁ 15 ଅଗଷ୍ଟରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ଗୁଡ଼ିକରେ ନିୟମ, ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସମୀକ୍ଷା କରିବାକୁ କହିଥିଲି । ମୁଁ ସିଭିସି ଏବଂ ସିବିଆଇ ସମସ୍ତ ଅଣଦୁର୍ନିତି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ କହିବି ଯେ, ଆପଣଙ୍କର ସେଠାରେ ଦଶକ ଦଶକ ଧରି ଯେଉଁସବୁ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଚାଲି ଆସୁଛି, ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ନୂତନ ଭାରତର ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରାର ବିରୁଦ୍ଧାଚରଣ କରୁଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରାଯାଉ । ନୂତନ ଭାରତର ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏହାଠାରୁ ଉନ୍ନତ ସମୟ ଆଉ କ’ଣ ହୋଇପାରେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବପାଳନ କରୁଛି । ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏହି ମହାଯଜ୍ଞରେ ନିଜର ପ୍ରୟାସ ଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଲାଗି ପଡ଼ନ୍ତୁ । ଆପଣମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ଲୋକ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସୂକ୍ଷ୍ମତା ସବୁ ଜଣାଅଛି, ଆଉ ସେହି ଅସୁବିଧା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାଅଛି ଯେଉଁଠାରୁ ଦୁର୍ନିତି ଜନ୍ମନିଏ । ଦୁର୍ନିତି ପାଇଁ ଜିରୋ, ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନ୍ୟୁ ଇଣ୍ଡିଆର ନୀତିକୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦିନକୁ ଦିନ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ହେବ । ଆପଣ ଏହି ମହାମନ୍ଥନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରକାରର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଏବଂ ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବେ।
ଆପଣ ନିୟମଗୁଡ଼ିକୁ ଏହିପରି ଭାବେ ଲାଗୁ କରନ୍ତୁ ଯେ ଗରିବ ଲୋକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ନିକଟତର ହେଉ ଏବଂ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରୀ ଗୋଟି ଗୋଟି କରି ବାହାରକୁ ବହାରିଯିବେ । ଏହା ବହୁତ ବଡ଼ ଦେଶ ସେବା ହେବ। ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳରେ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରମୁକ୍ତ ସମାଜ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆପଣ ନବସୃଜନ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତୁ, ଏହି କାମନା ସହିତ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା!
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at joint conference of Central Vigilance Commission & Central Bureau of Investigation at Kevadia
20 OCT 2021 10:28AM by PIB Delhi
Lokpal Chairman Justice Pinaki Chandra Ghose ji, Central Vigilance Commissioner Suresh N. Patel ji, CBI Director Subodh Kumar Jaiswal ji, eminent panelists, senior officials from different states and departments and other dignitaries present in the program,
Ladies and gentlemen!
All of you have assembled here for a brainstorming session to find meaningful solutions to new challenges arising out of corruption in the shadow of Sardar Vallabhbhai Patel. Sardar Patel had always given top priority to make governance the basis of India's development, public concerns and public welfare. We are celebrating the Amrit Mahotsav of India's independence. The country is moving towards realizing the grand resolutions of AatmaNirbhar Bharat in the next 25 years, i.e. this virtuous period. We are committed to strengthening good governance, that is – pro-people and proactive governance. Therefore, your action-oriented diligence will give strength to the ideals of Sardar Saheb.
Friends,
It is mentioned in our scriptures:
न्यायमूलं सुराज्यं
स्यात् !
That is, ‘Suraj’ (good governance) is possible only when everyone gets justice. Corruption, whether small or big, takes away the rights of someone or the other. It deprives the common citizen of the country from his rights, hinders the progress of the nation and also affects our collective energy as a nation. All of you colleagues and the institutions that you represent have a huge responsibility to abolish the injustice of corruption. Today, under the shadow of Sardar Patel and on the banks of Mother Narmada, you have to reiterate your resolve and to energize the realization of your responsibilities towards the country.
Friends,
In the last six-seven years, we have been able to instill confidence among people that it is possible to contain corruption in the country. The people of the country have faith today that they will get benefits of government schemes without any middlemen. And today the country has also come to believe that those who cheat the country, loot the poor, no matter how powerful they are, wherever they are in the country and the world, they are no longer shown mercy, the government does not spare them.
Friends,
You also know that this trust has been established not so easily. The previous governments and systems lacked both political and administrative will. Today there is also the political will to strike at corruption and there is continuous improvement at the administrative level.
Friends,
Along with modern approach, India of the 21st century emphasizes the use of technology for the welfare of humanity. New India innovates, initiates and implements. New India is no longer ready to accept that corruption is part of the system. It wants a transparent system, efficient process and smooth governance.
Friends,
In the decades after independence, the spirit of the earlier system was that the government should keep everything under its control. The earlier governments kept maximum control with themselves and as a result several wrong tendencies crept in the system. Maximum control, whether it is at home, in the family or in the country, causes maximum damage. Therefore, we took it as a mission mode to limit the government interference in the lives of the countrymen. We made constant efforts to simplify government procedures. Instead of maximum government control, the focus was on minimum government, maximum governance.
Friends,
All of you have observed how special emphasis has been laid on trust and technology to empower the citizens of the country. The government in the country today trusts the citizens of the country and does not look at them with suspicion. This trust has also blocked many avenues of corruption. In order to get rid of corruption and unnecessary hassles, the layers of verification of documents have been removed. Hundreds of facilities are being delivered without middlemen from birth certificates to life certificates required for pension through digital technology. The poor and middle class have got freedom from corruption after interviews for the Group C and Group D recruitments were done away with. Online and faceless processes, from booking gas cylinders to tax-related processes, are liberating people from the long queues that have been a major source of corruption.
Friends,
You all are well aware of the impact of trust and technology on efficient governance and ease of doing business. Whatever has happened in the past in the garb of permissions and compliances or starting and winding up businesses or taking or closure of loans from banks, the country has suffered a lot but it is now being rectified. In the past few years, we have cleared the web of hundreds of archaic laws and introduced new laws in view of the present challenges. Who knows better than you the kind of corruption which existed in the name of thousands of compliances and different NoCs and permissions? Thousands of compliances have been abolished in the past few years and there are plans to eliminate thousands more in the near future. Most of the permissions have been made faceless and processes like self-assessment and self-declaration are also being encouraged. There is transparency in government procurements and less confusion in e-tendering due to GeM i.e. Government e-Market Place. Investigations are also becoming easier and more convenient due to increasing digital footprints. The recently launched PM GatiShakti National Master Plan is also going to eliminate many problems in decision making.
Friends,
When we are moving ahead in the era of trust and technology, then the trust of the nation on all of you is equally important. We all have to remember one thing always -- Nation First! There is only one yardstick of our work - public interest, public concern!
If our decisions meet this yardstick, you will always find me standing firmly behind every Karmayogi of the country. The government has put in place strict legal provisions and it is your duty to implement them. But along with the power of law, it is equally important to encourage and motivate fair behavior.
Friends,
Usually you come into the picture when there is some scam, corruption or any irregularity. I want to share a thought with you. Why can't it be that we work on preventive vigilance? If we remain alert then this can be done easily. You can further strengthen this system through technology and your experience. Along with technology and alertness -- simplicity, clarity, transparency in the processes will go a long way for preventive vigilance.
Today, many government departments, banks, PSUs and financial institutions are doing important work in the direction of preventive vigilance in the country. We all have heard often that prevention is better than cure. You should try that preventive vigilance becomes a part of your methodology. This will simplify your work and save the resources of the nation. I am told that the CVC has made some amendments in its manual. An additional chapter on e-Vigilance has been added to this rulebook. The perpetrators of crime find new ways every day, every month, but we have to stay two steps ahead of them.
Friends,
You have to remember that your affiliation is with this soil, with Maa Bharati. There should be no safe haven in the country and anywhere in the world for the person who deceives the countrymen. There is no need to back down from action no matter how powerful someone is if he is working against the national interest or against the public interest. We have to keep on doing our work in the interest of the nation and discharge our responsibilities with complete devotion and honesty. One thing you all have to keep in mind is that your job is not to scare anyone, but to remove unnecessary fear from the mind of the poorest of the poor and the atmosphere of hesitation. Your efforts are very important for the country's fight against corruption. We don't have to limit this fight to agencies. It is equally important to deal with the negative aspects of technology. Just as no lock can be foolproof, the one with the wrong intention finds its key, in the same way those with a criminal mentality find the way out of technology. With strong digital governance, cyber crime and cyber fraud are also becoming a big challenge. I am sure all of you will seriously brainstorm on these challenges. Another request I made on 15th August from Red Fort regarding review of rules and procedures in all government departments. I would also request all anti-corruption institutions, including CVC and CBI, to remove any such processes which have been there for decades and which come in the way of the new approach of New India. What can be a better time for a new approach and new resolutions of New India when the country is celebrating the Amrit Mahotsav of Independence? You should also put in your efforts in this Mahayagya. You are the people who know the nuances of the system and also the loopholes from where corruption flourishes. New India's policy of zero tolerance for corruption has to be strengthened. I hope you will also discuss such procedures and laws during this brainstorming session.
You should implement laws in a way that the poor come closer to the system and the corrupt move out of it. This will be a great service to the nation. With the wish that you will move forward with innovations to build a corruption-free society in this virtuous era of independence, I wish you all the very best!
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.