Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at joint conference of Central Vigilance Commission & Central Bureau of Investigation at Kevadia
20 OCT 2021 10:28AM by PIB Delhi
Lokpal Chairman Justice Pinaki Chandra Ghose ji, Central Vigilance Commissioner Suresh N. Patel ji, CBI Director Subodh Kumar Jaiswal ji, eminent panelists, senior officials from different states and departments and other dignitaries present in the program,
Ladies and gentlemen!
All of you have assembled here for a brainstorming session to find meaningful solutions to new challenges arising out of corruption in the shadow of Sardar Vallabhbhai Patel. Sardar Patel had always given top priority to make governance the basis of India's development, public concerns and public welfare. We are celebrating the Amrit Mahotsav of India's independence. The country is moving towards realizing the grand resolutions of AatmaNirbhar Bharat in the next 25 years, i.e. this virtuous period. We are committed to strengthening good governance, that is – pro-people and proactive governance. Therefore, your action-oriented diligence will give strength to the ideals of Sardar Saheb.
Friends,
It is mentioned in our scriptures:
न्यायमूलं सुराज्यं
स्यात् !
That is, ‘Suraj’ (good governance) is possible only when everyone gets justice. Corruption, whether small or big, takes away the rights of someone or the other. It deprives the common citizen of the country from his rights, hinders the progress of the nation and also affects our collective energy as a nation. All of you colleagues and the institutions that you represent have a huge responsibility to abolish the injustice of corruption. Today, under the shadow of Sardar Patel and on the banks of Mother Narmada, you have to reiterate your resolve and to energize the realization of your responsibilities towards the country.
Friends,
In the last six-seven years, we have been able to instill confidence among people that it is possible to contain corruption in the country. The people of the country have faith today that they will get benefits of government schemes without any middlemen. And today the country has also come to believe that those who cheat the country, loot the poor, no matter how powerful they are, wherever they are in the country and the world, they are no longer shown mercy, the government does not spare them.
Friends,
You also know that this trust has been established not so easily. The previous governments and systems lacked both political and administrative will. Today there is also the political will to strike at corruption and there is continuous improvement at the administrative level.
Friends,
Along with modern approach, India of the 21st century emphasizes the use of technology for the welfare of humanity. New India innovates, initiates and implements. New India is no longer ready to accept that corruption is part of the system. It wants a transparent system, efficient process and smooth governance.
Friends,
In the decades after independence, the spirit of the earlier system was that the government should keep everything under its control. The earlier governments kept maximum control with themselves and as a result several wrong tendencies crept in the system. Maximum control, whether it is at home, in the family or in the country, causes maximum damage. Therefore, we took it as a mission mode to limit the government interference in the lives of the countrymen. We made constant efforts to simplify government procedures. Instead of maximum government control, the focus was on minimum government, maximum governance.
Friends,
All of you have observed how special emphasis has been laid on trust and technology to empower the citizens of the country. The government in the country today trusts the citizens of the country and does not look at them with suspicion. This trust has also blocked many avenues of corruption. In order to get rid of corruption and unnecessary hassles, the layers of verification of documents have been removed. Hundreds of facilities are being delivered without middlemen from birth certificates to life certificates required for pension through digital technology. The poor and middle class have got freedom from corruption after interviews for the Group C and Group D recruitments were done away with. Online and faceless processes, from booking gas cylinders to tax-related processes, are liberating people from the long queues that have been a major source of corruption.
Friends,
You all are well aware of the impact of trust and technology on efficient governance and ease of doing business. Whatever has happened in the past in the garb of permissions and compliances or starting and winding up businesses or taking or closure of loans from banks, the country has suffered a lot but it is now being rectified. In the past few years, we have cleared the web of hundreds of archaic laws and introduced new laws in view of the present challenges. Who knows better than you the kind of corruption which existed in the name of thousands of compliances and different NoCs and permissions? Thousands of compliances have been abolished in the past few years and there are plans to eliminate thousands more in the near future. Most of the permissions have been made faceless and processes like self-assessment and self-declaration are also being encouraged. There is transparency in government procurements and less confusion in e-tendering due to GeM i.e. Government e-Market Place. Investigations are also becoming easier and more convenient due to increasing digital footprints. The recently launched PM GatiShakti National Master Plan is also going to eliminate many problems in decision making.
Friends,
When we are moving ahead in the era of trust and technology, then the trust of the nation on all of you is equally important. We all have to remember one thing always -- Nation First! There is only one yardstick of our work - public interest, public concern!
If our decisions meet this yardstick, you will always find me standing firmly behind every Karmayogi of the country. The government has put in place strict legal provisions and it is your duty to implement them. But along with the power of law, it is equally important to encourage and motivate fair behavior.
Friends,
Usually you come into the picture when there is some scam, corruption or any irregularity. I want to share a thought with you. Why can't it be that we work on preventive vigilance? If we remain alert then this can be done easily. You can further strengthen this system through technology and your experience. Along with technology and alertness -- simplicity, clarity, transparency in the processes will go a long way for preventive vigilance.
Today, many government departments, banks, PSUs and financial institutions are doing important work in the direction of preventive vigilance in the country. We all have heard often that prevention is better than cure. You should try that preventive vigilance becomes a part of your methodology. This will simplify your work and save the resources of the nation. I am told that the CVC has made some amendments in its manual. An additional chapter on e-Vigilance has been added to this rulebook. The perpetrators of crime find new ways every day, every month, but we have to stay two steps ahead of them.
Friends,
You have to remember that your affiliation is with this soil, with Maa Bharati. There should be no safe haven in the country and anywhere in the world for the person who deceives the countrymen. There is no need to back down from action no matter how powerful someone is if he is working against the national interest or against the public interest. We have to keep on doing our work in the interest of the nation and discharge our responsibilities with complete devotion and honesty. One thing you all have to keep in mind is that your job is not to scare anyone, but to remove unnecessary fear from the mind of the poorest of the poor and the atmosphere of hesitation. Your efforts are very important for the country's fight against corruption. We don't have to limit this fight to agencies. It is equally important to deal with the negative aspects of technology. Just as no lock can be foolproof, the one with the wrong intention finds its key, in the same way those with a criminal mentality find the way out of technology. With strong digital governance, cyber crime and cyber fraud are also becoming a big challenge. I am sure all of you will seriously brainstorm on these challenges. Another request I made on 15th August from Red Fort regarding review of rules and procedures in all government departments. I would also request all anti-corruption institutions, including CVC and CBI, to remove any such processes which have been there for decades and which come in the way of the new approach of New India. What can be a better time for a new approach and new resolutions of New India when the country is celebrating the Amrit Mahotsav of Independence? You should also put in your efforts in this Mahayagya. You are the people who know the nuances of the system and also the loopholes from where corruption flourishes. New India's policy of zero tolerance for corruption has to be strengthened. I hope you will also discuss such procedures and laws during this brainstorming session.
You should implement laws in a way that the poor come closer to the system and the corrupt move out of it. This will be a great service to the nation. With the wish that you will move forward with innovations to build a corruption-free society in this virtuous era of independence, I wish you all the very best!
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কেৱাডিয়াত কেন্দ্ৰীয় সতৰ্কতা আয়োগ আৰু কেন্দ্ৰীয় অনুসন্ধান ব্যুৰ’ৰ যৌথ সন্মিলনত প্রধানমন্ত্রীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
20 OCT 2021 10:28AM by PIB Guwahati
লোকপালৰ অধ্যক্ষ ন্যায়াধীশ পিনাকি চন্দ্র ঘোষ জী, কেন্দ্ৰীয় সতৰ্কতা আয়ুক্ত শ্রী সুৰেশ এন পেটেলজী, চিবিআই সঞ্চালক শ্রী সুবোধ কুমাৰ জয়ছোৱালজী, সন্মানীয় পেনেলিষ্ট, বিভিন্ন ৰাজ্য আৰু বিভাগৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল, অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা অন্যান্য সন্মানীয় অতিথিসকল, ভদ্র পুৰুষ-মহিলাসকল৷
দুর্নীতিৰ ক্ষেত্রত নতুন নতুন সমস্যাৰ উপযুক্ত সমাধান বিচাৰি উলিওৱাৰ বাবে আপোনালোক সদায়েই চর্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ সান্নিধ্যত এই মহামন্থন আলোচনা সভাত একত্রিত হৈছে৷ চৰ্দাৰ পেটেলজী সদায় ভাৰতৰ উন্নয়নত, জনগণৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়ন আৰু জনহিতকৰ ভেটি গঢ় দিয়াৰ ক্ষেত্রত সুচাৰু প্রশাসনক সৰ্বাধিক অগ্রাধিকাৰ দিছিল৷ এতিয়া আমি ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ পালন কৰিছো৷ অহা ২৫ বছৰ অর্থাৎ এই অমৃতকালত দেশ আত্মনির্ভৰ ভাৰতৰ ডাঙৰ ডাঙৰ সংকল্পসমূহ বাস্তবায়ন দিশত আগুৱাই গৈছে। আজি আমি ‘সু-প্ৰশাসন’ক এক প্রকাৰ ‘জনতাকেন্দ্ৰিক সু-প্ৰশাসন, সক্ৰিয় প্ৰশাসন’ অর্থাৎ, জনগণৰ স্বার্থত সক্রিয় প্রশাসনক শক্তিশালী কৰাৰ চেষ্টা কৰিছো৷ এনে সময়ত আপোনালোকৰ দৰে সকলো বন্ধুৰ কর্মতৎপৰতা আৰু নিষ্ঠাই চৰ্দাৰ চাহেবৰ আদর্শসমূহ অনুসৰণৰ প্রক্রিয়াক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব৷
বন্ধুসকল,
আমাৰ শাস্ত্রত কৈছে-
“ন্যায় উলং সুৰাজ্যং স্যাৎ!”
অর্থাৎ, সুশাসন তেতিয়াহে সম্ভৱ, যেতিয়া সকলোৱে ন্যায় পাব, সুবিচাৰ পাব৷ দুর্নীতি সৰুয়েই হওক বা ডাঙৰ, ই যিকোনো এজন লোকৰ অধিকাৰ হৰণ কৰে৷ দুর্নীতিয়ে দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিকৰ প্রাপ্য অধিকাৰৰ পৰা বঞ্চিত কৰে, দেশৰ উন্নয়নৰ বাধাস্বৰূপ হৈ উঠে আৰু এতিয়া দেশ হিচাপে আমাৰ সামগ্রিক শক্তিকো প্রভাৱিত কৰে৷ যিবোৰ প্রতিষ্ঠানৰ সৈতে আপোনালোকৰ দৰে সকলো বন্ধুৰ সম্পর্ক, যিবোৰ প্রতিষ্ঠানৰ কান্ধত দুর্নীতিৰূপী অন্যায়ক নিঃশেষ কৰাৰ যথেষ্ট দায়িত্ব আছে৷ আজি আপোনালোকে চৰ্দাৰ পেটেলজীৰ ছত্রছায়াত আৰু মাতা নর্মদাৰ পাৰত নিজৰ সংকল্পসমূহ পুনৰ উচ্চাৰণ কৰিব৷ দেশৰ প্রতি নিজৰ দায়িত্বৰ অনুভৱক নতুন প্রাণশক্তিৰে সঞ্জীৱিত কৰিব৷
বন্ধুসকল,
বিগত ৬-৭ বছৰ ধৰি নিৰৱচ্ছিন্ন প্রচেষ্টাৰ ফলত আমি দেশৰ জনগণৰ মনত এক বিশ্বাস প্রতিষ্ঠা কৰাত সফল হৈছো যে দেশত ক্রমবর্ধমান দুর্নীতিক প্রতিহত কৰাটো সম্ভৱ৷ আজি দেশবাসীয়ে এইটো বিশ্বাস কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে যে কোনো উপঢৌকন নিদিয়াকৈ, কোনো দালালৰ সহায় নোলোৱাকৈ চৰকাৰী প্রকল্পসমূহৰ হিতাধিকাৰী হ’ব পাৰে৷ আজি দেশবাসীয়ে এইটো বিশ্বাস কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে যে দেশত যিসকলে প্ৰৱঞ্চনা কৰিব, যিসকলে দুখীয়া মানুহক লুন্ঠন কৰিব, তেওঁলোক যিমানেই শক্তিশালী নহওক কিয়, দেশ বা বিশ্বৰ যিকোনো স্থানত গৈ লুকাই নাথাকক কিয়, এতিয়া তেওঁলোকক আৰু ক্ষমা কৰা নহয়, চৰকাৰে তেওঁলোকক আৰু আগৰ দৰে ৰেহাই নিদিয়ে৷
বন্ধুসকল,
আপোনালোকেও জানে যে মানুহৰ মনত এই ভৰসা ইমান প্ৰতিষ্ঠান নহয়৷ আগতে যি ধৰণৰ চৰকাৰ আছিল, আগতে যি ধৰণৰ ব্যৱস্থা আছিল, সেইবোৰ চৰকাৰৰ ৰাজনৈতিক আৰু প্রশাসনিক ইচ্ছাশক্তি- দুয়োটাই অভাৱ আছিল। আজি দেশত দুর্নীতিক প্রহাৰ কৰাৰ ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিও আছে আৰু প্রশাসনিক স্তৰত ক্রমাগত সংস্কাৰো কৰা হৈছে৷
বন্ধুসকল,
আজি একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে আধুনিক ভাৱনা লৈয়ে অত্যাধুনিক প্রযুক্তিক মানৱতাৰ কল্যাণত ব্যৱহাৰ কৰাৰ ওপৰত জোৰ দিছে৷ নিউ ইণ্ডিয়া বা নতুন ভাৰতত এতিয়া ক্রমে উদ্ভাৱন কৰে, উদ্যোগ লয় আৰু কাম কাৰ্যকৰী কৰাটো সুনিশ্চিত কৰে৷ নতুন ভাৰতে এতিয়া দুর্নীতিক আমাৰ সমাজ ব্যৱস্থাৰ অংগ বুলি মানি ল’বলৈ প্ৰস্তুত নহয়। নতুন ভাৰতে স্বচ্ছ ব্যৱস্থা, দক্ষ প্রক্রিয়া আৰু সহজ আৰু গতিশীল প্রশাসন ব্যৱস্থা বিচাৰে৷
বন্ধুসকল,
স্বাধীনোত্তৰ দশকসমূহত দেশত যি শাসন ব্যৱস্থা, যি মানসিকতা গঢ় লৈ উঠিছিল, সেয়া এক ভাৱনাকেন্দ্ৰিক আছিল, সেয়া আছিল চৰকাৰৰ সকলো নিজে ধৰি ৰাখি লাগিব৷ সমগ্ৰ ব্যৱস্থাৰ নিয়ন্ত্রণ চৰকাৰৰ হাতত থাকিব৷ তেতিয়া সকলো চৰকাৰে প্রশাসনৰ সর্বাধিক নিয়ন্ত্রণ নিজৰ হাতত ৰাখিছিল৷ ফলস্বৰূপে, সেই ব্যৱস্থাত বিভিন্ন ধৰণৰ অন্যায় প্রবৃত্তি জন্ম লৈছে। আপোনাৰ ঘৰতে যদি অত্যধিক নিয়ন্ত্রণ কৰে, তেতিয়া নেমু যিমান বেছি চেপিব সিমানে তিতা হৈ যায়, তেনেদৰেই সকলো লেকামবিহীন হৈ যাব পাৰে, পৰিয়ালৰ দৰেই দেশৰ ক্ষেত্রতো অত্যধিক নিয়ন্ত্রণ অতিৰিক্ত ক্ষতি কৰিব পাৰে৷ সেইবাবে আমি দেশবাসীৰ জীৱনত চৰকাৰৰ নাকী লগোৱা কম কৰাৰ প্রক্রিয়াক এক মিচন হিচাপে লৈ কাম কৰিছো৷ আমি চৰকাৰী প্রক্রিয়াসমূহক সৰল কৰি তোলাৰ বাবে ক্রমাগত চেষ্টা কৰি আহিছে৷ চৰকাৰৰ অত্যধিক নিয়ন্ত্রণৰ সলনি ন্যূনতম চৰকাৰ, অধিকতম প্রশাসনত জোৰ দিছো৷
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱেই জানে যে দেশৰ নাগৰিকসকলক সবলীকৰণ কৰিবলৈ আমি কিদৰে অত্যাধূনিক প্রযুক্তিৰ ওপৰত বিশেষ জোৰ দিছো৷ আজি দেশত যি চৰকাৰ আছে সেই চৰকাৰে দেশৰ নাগৰিকসকলক ভৰসা কৰে৷ নাগৰিকসকলক সন্দেহৰ দৃষ্টিৰে চোৱা নহয়৷ এই ভৰসাই দুর্নীতিৰ পথ বন্ধ কৰিছে। সেইবাবে বিভিন্ন নথিৰ পৰীক্ষণ পৰ্যায় আঁতৰ কৰি দুর্নীতি আৰু অনাৱশ্যক হাৰাশাস্তিৰ পৰা ৰক্ষা কৰাৰ পথ গঢ় দিয়া হৈছে৷ ডিজিটেল প্রযুক্তিৰ জৰিয়তে জন্ম প্রমাণপত্রৰ পৰা আৰম্ভ কৰি পেন্সনৰ বাবে প্রয়োজনীয় জীৱন প্রমাণপত্রলৈকে শতাধিক সেৱা এতিয়া কোনো দালাল অবিহনে প্রদান কৰা হৈছে৷ পূৰ্বতে ‘গ্রুপ-চি’ আৰু ‘গ্রুপ-ডি’ পদত নিয়োগৰ যি সাক্ষাৎকাৰ প্রথা আছিল, সেয়া প্ৰত্যাহাৰ কৰি দুখীয়া আৰু মধ্যবিত্তসকলক দুর্নীতিৰ কৱলৰ পৰা মুক্তি দিয়া হৈছে। ৰন্ধন গেছ চিলিণ্ডাৰ বুকিঙৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কৰ প্রদানৰ প্রক্রিয়াক অনলাইন আৰু অজ্ঞাত কৰা হৈছে৷ ফলত, জনসাধাৰণে এই সকলোবোৰ ক্ষেত্রত দীঘলীয়া শাৰী পতাৰ পৰা মুক্তি পাইছে৷ এই দীঘলীয়া শাৰীয়েই আছিল দুর্নীতিৰ এক ডাঙৰ আধাৰ৷
বন্ধুসকল,
‘ট্রাষ্ট এণ্ড টেকনল’জি’ বা ভৰসা আৰু প্রযুক্তিৰ জৰিয়তে দক্ষ প্রশাসন আৰু ‘ইজ অফ ডুয়িং বিজনেছ’ৰ ক্ষেত্রত কিমান প্রভাৱ পৰিছে, সেয়া আপোনালোক সকলোৱে ভালদৰে জানে৷ ‘অনুমতি’ আৰু ‘অনুজ্ঞা’ৰ নামত ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰা আৰু বন্ধ কৰাৰ নামত, বেংক ঋণ লোৱা বা ঋণৰ ৰেহাই আৰু ঋণ প্ৰদানলৈকে যিবোৰ অতীতত হৈছিল, দেশে যিমান লোকচানৰ সন্মুখীন হৈছে, সেই সকলোবোৰ এতিয়া ঠিক কৰা হৈছে৷ বিগত বছৰসমূহত শ শ এনে পৌৰাণিক, পৰস্পৰ-বিৰোধী আইনৰ জাল আমি পৰিস্কাৰ কৰিছো৷ সেইবোৰ বাতিল কৰি আজিৰ সমস্যাৱলীৰ নিৰিখত কঠিন আইন প্রণয়ন কৰিছো৷ ইয়াৰ ফলত দেশবাসী উপকৃত হৈছে৷ হাজাৰ হাজাৰ ‘অনুজ্ঞা’ আৰু বিভিন্ন ধৰণৰ ‘এনঅ’চি’, বিভিন্ন ধৰণৰ অনুমতিৰ নামত দুর্নীতিৰ খেলা কিদৰে চলিছিল, সেয়া আপোনালোকৰ ভালদৰে জানে!
বিগত বছৰসমূহত এনে হাজাৰ হাজাৰ ‘অনুজ্ঞা’ বাতিল কৰা হৈছে আৰু আগন্তুক দিনত এনে আৰু হাজাৰ হাজাৰ ‘অনুজ্ঞা’ বাতিল কৰাৰ ইচ্ছা আছে৷ অধিকাংশ অনুমতিক অজ্ঞাত(Faceless) কৰা হৈছে আৰু আত্মসমীক্ষা আৰু আত্মঘোষণাৰ প্রক্রিয়াক ব্যৱসায়ৰ ক্ষেত্রতো উৎসাহিত কৰা হৈছে৷ জিইএম অর্থাৎ, গভর্নমেন্ট ই-মার্কেট প্লেচ আৰম্ভ কৰাৰ ফলত চৰকাৰী ক্রয় ব্যৱস্থা আৰু ই-টেণ্ডাৰিং ব্যৱস্থাত স্বচ্ছতা আহিছে। জটিলতা হ্রাস পাইছে৷ ডিজিটেল ফুটপ্রিন্টছ যিমান বৃদ্ধি পাইছে, আপোনালোকৰ তদন্ত প্রক্রিয়া সিমানেই সহজ আৰু সুবিধাজনক হৈ উঠিছে। শেহতীয়াভাৱে আৰম্ভ কৰা ‘পিএম গতি শক্তি–নেচনেল মাষ্টাৰ প্লেন’ৰ জৰিয়তেও সিদ্ধান্ত গ্রহণৰ ক্ষেত্রত বহু সমস্যাৰ সহজ সমাধান বিচাৰি উলিওৱা হৈছে৷
বন্ধুসকল,
আমি যিমানে অত্যাধূনিক প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে আগুৱাই গৈছো, সেই সময়ত আপোনালোকৰ দৰে সকলো বন্ধুৰ প্রতি, আপোনালোকৰ দৰে কর্মযোগীসকলৰ প্রতি দেশৰ ভৰসা সিমানেই বৃদ্ধি পাইছে। আপোনালোক সকলোৱে সদায় এটা কথা মনত ৰাখিব লাগিব-ৰাষ্ট্র প্রথম, দেশ সৰ্বপ্ৰথম! আমাৰ কামৰ এটাই মাপকাঠি, সেয়া হ’ল জনহিত, জনগণৰ উন্নয়ন!
যদি আমাৰ সিদ্ধান্তসমূহে এই পৰীক্ষাত উত্তীর্ণ হয়, তেতিয়াহ’লে আমি সদায় দেশৰ প্রত্যেক কর্মযোগীৰ জৰিয়তে সম্পূর্ণ শক্তিৰে ঠিয় হৈ থাকিম৷ চৰকাৰে কঠোৰ আইনৰ পথ বাচি লৈছে। সেইবোৰ ৰূপায়ণ কৰাটো আপোনালোকৰ কাম। কিন্তু আইনৰ শক্তিক সঠিকভাবে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহ আৰু প্রেৰণা যোগোৱাটো সিমানেই প্রয়োজনীয়। কোনেও যেন ক্ষমতাৰ অপব্যৱহাৰ নকৰে, সেইটো চাব লাগিব৷
বন্ধুসকল,
সাধাৰণতে, আপোনালোকৰ কাম তেতিয়াই আৰম্ভ হয়, যেতিয়া সমাজত কোনো দুর্নীতি, কেলেংকাৰী বা অনিয়ম হয়। সেইবাবে আমি আপোনালোকৰ সৈতে আমাৰ এটা চিন্তাধাৰাক ভাগ কৰিব বিচাৰিছো৷ আমি কি প্রতিৰোধমূলক নিৰীক্ষণৰ কাম কৰিব পাৰো? আমি যদি সতর্ক থাকো, সষ্টম থাকো, তেতিয়াহ’লে এই কাম সহজজে কৰিব পাৰো৷ এই প্রতিৰোধমূলক নিৰীক্ষণ আপোনালোকে অত্যাধুনিক প্রযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰে নিজৰ অভিজ্ঞতাক কামত লগাই এই ব্যৱস্থাকে আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিব পাৰে৷ প্রতিৰোধমূলক নিৰীক্ষণৰ বাবে সতর্কতা, প্রযুক্তি ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে সৰলতা, স্পষ্টতা আৰু স্বচ্ছতা বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্রত আমি যথেষ্ট পৰিৱর্তন আনিব পাৰো৷
বৰ্তমান দেশত বিভিন্ন চৰকাৰী বিভাগ, বেংক, ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠান, বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান এই প্রতিৰোধমূলক নিৰীক্ষণ বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে কেতবোৰ গুৰুত্বপূর্ণ পদক্ষেপ লৈ সফল হৈছে৷ আমি সকলোৱে এষাৰ কথা শুনি আহিছো-‘প্রিভেনচন ইজ বেটাৰ ডেন কিউৰ’ অর্থাৎ, প্ৰতিকাৰতকৈ প্ৰতিৰোধেই শ্ৰেষ্ঠ৷ আপোনালোকে চেষ্টা কৰিব, এই প্রতিৰোধমূলক নিৰীক্ষণ যেন আপোনালোকৰ কার্যপ্রণালীৰ অংশ হৈ উঠে। ইয়াৰ ফলত আপোনালোকৰ কাম যিমান সহজ হ’ব, সিমানেই দেশৰ সময়, সম্পদ আৰু শক্তি সঞ্চয় হ’ব। মোক জনাইছে কেন্দ্ৰীয় সতৰ্কতা আয়োগে এই প্রতিৰোধমূলক নিৰীক্ষণক অগ্রাধিকাৰ দি তেওঁলোকৰ কর্মপদ্ধতি আৰু নিয়মত যথেষ্ট সংস্কাৰ সাধন কৰিছে। ই-সতর্কতা লৈ তেওঁলোকৰ ৰুল বুকত এক অতিৰিক্ত অধ্যায় যুক্ত কৰা হৈছে৷ যিসকলে অপৰাধ কৰে, তেওঁলোকে প্রতিদিন, প্রত্যেক মাহত নতুন নতুন পদ্ধতি বিচাৰি উলিওৱা হৈছে৷ সেইবাবে আমি সেইবোৰৰ পৰা দুখোজ আগুৱাই থাকিব লাগিব৷
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে মনত ৰাখিব লাগিব যে আপোনালোকে এই দেশৰ মাটিৰ বাবে, ভাৰতমাতাৰ বাবে কাম কৰিছে৷ দেশ আৰু দেশবাসীক যিসকলে প্ৰৱঞ্চনা কৰে, তেওঁলোকৰ বাবে দেশত বা বিশ্বৰ ক’তো নিশ্চিন্তমনে থকা স্থান নাথাকে। যি যিমানেই শক্তিশালী নহওক কিয়, সেয়া যদি ৰাষ্ট্রহিত আৰু জনহিতৰ বিৰুদ্ধে আচৰণ কৰে তেতিয়াহ’লে তাৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা লৈ পিছপৰি থকাৰ কোনো প্রয়োজন নাই। আমি প্রত্যেকেই ৰাষ্ট্রহিতৰ বাবে নিজৰ কাম কৰি যাব লাগিব৷ প্রত্যেকেই নিজৰ দায়িত্ব সম্পূর্ণ নিষ্ঠা আৰু সততাৰে পালন কৰিব লাগিব। এটা কথা আমি সকলোৱে মনত ৰাখিব লাগিব যে আমি কোনো লোকক ভয় দেখুৱাই নহয়, বৰঞ্চ দৰিদ্রতম ব্যক্তিৰ মন আৰু মগজুৰ পৰা অহেতুক ভয় দূৰ কৰিব লাগিব। সকলো দ্বিধাবোধ দূৰ কৰিব লাগিব। দুর্নীতিৰ বিৰুদ্ধে দেশৰ যুঁজক প্রতিদিনে আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিবলৈ আপোনালোকৰ সক্রিয় ভূমিকা অত্যন্ত গুৰুত্বপূর্ণ। আমি এই যুঁজক কেৱল এজেন্সিসমূহৰ মাজত সীমাবদ্ধ কৰি ৰাখিলে নহ’ব৷ সেইবাবে আজি প্রযুক্তিৰ নেতিবাচক দিশবোৰো সমাধান কৰাটো অতি জৰুৰী৷ যেনেকৈ কোনো তলা ফুলপ্রুফ নহয়, চতুৰ চোৰে ইয়াৰ চাবি বনাই পেলাব পাৰে, তেনেদৰে প্রযুক্তিতে পাকৈত অপৰাধীসকলেও প্রযুক্তিৰ নেতিবাচক দিশবোৰ কামত লগাই দুর্নীতিৰ পথ বিচাৰি লয়। শক্তিশালী ডিজিটেল প্ৰশাসনৰ লগতে চাইবাৰ ক্রাইম আৰু চাইবাৰ অপৰাধো দৈনন্দিন এক ডাঙৰ সমস্যা হিচাপে আমাৰ টোপনি কাঢ়ি নিছে৷ মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস, আপোনালোকৰ দৰে বিশেষজ্ঞসকলে অনাগত দিনত এই সমস্যাসমূহৰ সমাধান কিদৰে কৰিব তাক লৈ আলোচনা কৰিব৷ অন এটা অনুৰোধ এই যে মই বিগত ১৫ আগষ্টত লালকিল্লাৰ প্রাচীৰৰ পৰা দেশৰ সকলো চৰকাৰী বিভাগৰ নিয়মাৱলী আৰু প্রক্রিয়াৰ সমীক্ষা কৰাৰ অনুৰোধ কৰিছিলো৷ মই কেন্দ্ৰীয় সতৰ্কতা আয়োগ আৰু কেন্দ্ৰীয় অনুসন্ধান ব্যুৰ’কে ধৰি সকলো দুর্নীতি-বিৰোধী সংস্থা আৰু প্রতিষ্ঠানক অনুৰোধ জনাও যে আপোনালোকে এতিয়া কেইবা দশক ধৰি যে প্রক্রিয়া চলিছে সেইবোৰৰ ভিতৰত যিবোৰ নতুন ভাৰতৰ নতুন ভাৱনা ৰূপায়ণৰ প্রতিকূল, সেইবোৰ কিদৰে বাতিল কৰিব পৰা যায়, তাক লৈ চিন্তা-চৰ্চা কৰক৷ নতুন ভাৰতৰ নতুন ভাৱনা আৰু নতুন সংকল্পসমূহ ৰূপায়ণৰ বাবে ইয়াতকৈ ভাল সময় আৰু কি হ’ব পাৰে, যেতিয়া আমি দেশৰ স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ পালন কৰিছো৷ আপোনালোকেও এই মহাযজ্ঞ নিজৰ সকলো প্রচেষ্টাৰে অংশগ্রহণ কৰক৷ আপোনালোকে আমাৰ দেশৰ সেই বিশেষজ্ঞ লোক, যিসকলে প্রতিটো ব্যৱস্থাৰ খুঁটিনাটি ভালদৰে জানে৷ ত্রুটিসমূহ ভালদৰে জানে৷ দুর্নীতি কিদৰে অঙ্কুৰিত হয়, এই বিষয়ত আপোনালোকৰতকৈ ভালকৈ আৰু কোনেও নাজানে৷ দুর্নীতিৰ বাবে শূন্য সহনশীলতা সম্পন্ন নতুন ভাৰত গঢ়ি তুলিবলৈ এই দুর্নীতিবোৰ নিৰ্মূল প্রক্রিয়াত আপোনালোকে প্রতিদিনে আৰু অধিক কঠোৰ পদক্ষেপ ল’ব লাগিব৷ আপোনালোকৰ এই মহামন্থনৰ সময়তো এই ধৰণৰ প্রক্রিয়া আৰু প্রতিকূল আইনক লৈয়ে আলোচনা কৰক৷
আপোনালোকে প্রতিখন আইনক এনেদৰে কামত লগাওক যাতে দৰিদ্র জনতাৰ সৈতে আমাৰ ব্যৱস্থাৰ দূৰত্ব হ্ৰাস পায়, তেওঁলোকে আৰু অধিক চৰকাৰৰ সৈতে ঘনিষ্ঠতা অনুভৱ কৰে আৰু দুর্নীতিকাৰীসকলক তেওঁলোকৰ বৃত্তৰ পৰা বাহিৰ কৰাটো সম্ভৱ হয়। এয়া অতি মহান দেশ সেৱা হ’ব। স্বাধীনতাৰ অমৃতকালত আপোনালোকে নতুন নতুন উদ্ভাৱনৰ জৰিয়তে দুর্নীতিমুক্ত সমাজ গঠনত সফল হওক, এই কামনাৰে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত শুভকামনা জনালো!
বহুত বহুত ধন্যবাদ!