শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
২০২১-২২ চহি (২০২১গী মার্চকী ১দগী ২০২২গী মার্চকী ৩১ ফাওবা)গী ফোস্ফেতিক অমসুং পোতাসিক (পি. অমসুং কে.) হারগী ন্যুত্রেন্ত বেজ সবসিদী (এন.বি.এস.)কী মমল লেপ্পদা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
রবি ২০২১-২২গী নেত সবসিদী লুপা কোতি ২৮,৬৫৫
12 OCT 2021 8:32PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চেয়র লৌবা ইকোনোমিক এফিয়র্সকী কেবিনেত কমিতীদা ২০২১-২২ চহি (২০২১গী মার্চকী ১দগী ২০২২গী মার্চকী ৩১ ফাওবা)গী পি. অমসুং কে. হারগী ন্যুত্রেন্ত বেজ সবসিদী (এন.বি.এস.)কী মমল লেপ্পদা ফর্তিলাইজর দিপার্তমেন্তনা থাংগৎলকপা প্রপোজেলদা অয়াবা পীখ্রে। ন্যুত্রেন্ত বেজ সবসিদী (এন.বি.এস.)কী অয়াবা পীখ্রবা লেপখ্রবা মমল মখাদা পীরি:
সবসিদী রেত্স কে.জি.দা (লুপাদা)
এন. (নাইত্রোজেন)
পি. (ফোসফরস)
কে. (পোতাশ)
এস. (সলফর)
১৮.৭৮৯
৪৫.৩২৩
১০.১১৬
২.৩৭৪
1. রোল ওভরগী অপুনবা শেনফম লুপা কোতি ২৮,৬০২ ওইগনি
2. তেন্তেতিব ওইবা অহেনবা কোস্ত লুপা কোতি ৫,৭১৬দা দি.এ.পি.দা অহেনবা সবসিদীগী অমুক্তং ওইবা অখন্নবা পেকেজ
3. খ্বায়দগী হেন্না কঞ্জুম তৌবা এন.পি.কে. গ্রেদ অহুম মদুদি এন.পি.কে. ১০-২৬-২৬, এন.পি.কে. ২০-২০-০-১৩ অমসুং এন.পি.কে. ১২-৩২-১৬ অসিদা তেন্তেতিব কোস্ত লুপা কোতি ৮৩৭গী অহেনবা সবসিদীগী অমুক্তং ওইবা অখন্নবা পেকেজ। অপুনবা চংগবা সবসিদী ইশু কোতি ৩৫,১১৫ ওইগনি।
সি.সি.ই.এ.না এন.বি.এম.স্কীমগী মখাদা মোলাসেস (০:০:১৪.৫:০)দগী পুথোকপা পোতাশ য়াওনা অয়াবসু পীখ্রে।
ফাইনান্সিএল ইমপ্লিকেসন্স:
সেবিংগী ককখ্রবা মতুংদা রবি ২০২১-২২গী চংগদবা নেত সবসিদী অসি লুপা কোতি ২৮,৬৫৫ ওইগনি
কান্নবশিং:
হায়রিবা অসিনা লৌমীশিংদা রবি পান্থা ২০২১-২২গী পি. অমসুং কে. হার পুম্বা সবসিদী ওইনা/অহোংবা মমলদা ফংগনি অমসুং দি.এ.পি. অমসুং খ্বায়দগী শিজিন্নবা এন.পি.কে. গ্রেদ অহুমগী অহেনবা সবসিদীগী অখন্নবা পেকেজ পীদুনা লৌউ শিংউবগী সেক্তরদা মতেং পীগনি।
হায়রিবা অসিনা দাই-এম্মোনিয়ম ফোসফেত (দি.এ.পি.)দা বেগ অমদা লুপা ৪৩৮কী কান্নবসু পীগনি অমসুং লৌমীশিংদা অহোংবা মমলদা হার ফংহন্নবা এন.পি.কে. ১০-২৬-২৬, এন.পি.কে. ২০-২০-০-১৩ অমসুং এন.পি.কে. ১২-৩২-১৬ শিংদা বেগ অমদা লুপা ১০০গী কান্নবা পীগনি।
ইমপ্লিমেন্তেসন স্ত্রাতেজী অমসুং তার্গেতশিং:
পি. অমসুং কে. হারদা সবসিদী অসি সি.সি.ই.এ.না অয়াবা পীখ্রবা এন.বি.এস.তা য়ুম্ফম ওইবা মমলদা হায়রিবা হারশিং অসি লৌমীশিংদা অহোংবা মমলদা ফংহনগনি।
বেকগ্রাউন্দ:
সরকারনা ফর্তিলাইজর মেনুফেকচর/ইম্পোর্তরশিংগী খুৎথাংদা লৌমীশিংদা মিং ওইনা হায়রবদা য়ুরিয়া অমসুং পি. অমসুং কে. হারগী গ্রেদ ২৪ হার সবসিদাইজ তৌরবা মমলদা ফংহল্লি। পি. অমসুং কে. হারগী সবসিদী অসি ০১.০৪.২০১০গী হৌদুনা এন.বি.এস. স্কীমগী মখাদা পীরি। লৌমীশিংগা মরুপ মপাং ওইনা চংশিনবা অমদা, সরকারনা পি. অমসুং কে. হার লৌমীশিংদা অহোংবা মমলদা সরকারনা ফংহল্লি। সবসিদী অসি ফর্তিলাইজর কম্পনীশিংদা হায়রিবা মথক্তা পীরিবা মমল অসিদা লৌমীশিংনা ফংবা ঙম্নবা থাদোক্কনি।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for Phosphatic & Potassic (P&K) Fertilisers for the year 2021-22 (from 1st October, 2021 to 31st March, 2022)
Net subsidy of Rs.28,655 crore for Rabi 2021-22
12 OCT 2021 8:32PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the proposal of the Department of Fertilizers for fixation of Nutrient Based Subsidy Rates for P&K Fertilizers for the year 2021-22(from 1st October, 2021 to 31st March, 2022).The approved rates for Nutrient Based Subsidy (NBS)shall be as under:
Per Kg Subsidy rates (in Rs.)
N (Nitrogen)
P(Phosphorus)
K(Potash)
S(Sulphur)
18.789
45.323
10.116
2.374
(i) Total amount of Rollover will be Rs. 28,602 crore.
(ii) Special one-time package for additional subsidy on DAP at the tentative additional costof Rs. 5,716 crore.
(iii) Special one-time package for additional subsidy on three most consumed NPKs gradesviz. NPK 10-26-26, NPK 20-20-0-13 and NPK 12-32-16 at the tentative cost of Rs. 837crore. Total subsidy requiredwill be 35,115 crore.
The CCEA also approved the inclusion of Potash derived from Molasses (0:0:14.5:0) underthe NBSScheme.
Financial Implications:
Net subsidy required for Rabi 2021-22 after deducting savings will be Rs.28,655 crore.
Benefits:
This will enable smooth availability of all P&K fertilizers to the farmers during Rabi Season 2021-22 at the subsidized / affordable prices of fertilizers and support the agricultural sector by continuing the present subsidy levels and giving special packages of additional subsidy for DAP and three mostly consumed NPK grades.
lt will give Rs. 438 per bag benefit on Di-Ammonium Phosphate (DAP) and Rs. 100 per bag benefit each on NPK 10-26-26, NPK 20-20-0-13 & NPK 12-32-16 so as to maintain prices of these fertilizers affordableto the farmers.
Implementation Strategy and targets:
The subsidy on P&K fertilizers will be provided based onthe NBS rates approved by the CCEA to ensure smooth availability of these fertilizers to the farmersat affordable prices.
Background:
Government is making available fertilizers, namely Urea and 24 grades of P&K fertilizers tofarmers at subsidized prices through fertilizer manufacturers/ importers. The subsidy on P&Kfertilizers is being governed by NBS Schemew.e.f. 01.04.2010. ln accordancewith itsfarmerfriendlyapproach, the Govt. is committed to ensure the availability of P&K fertilizers to the farmers ataffordable prices. The subsidy would be released to fertilizer companies as per above rates so thatthey can make available fertilizers to farmers at anaffordable price than it would have beenotherwise.