ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
୨୦୨୧-୨୨ ବର୍ଷ (୧ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୧ ରୁ ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୨) ପାଇଁ ଫସଫେଟିକ୍ ଏବଂ ପୋଟାସିକ୍ (ପିଆଣ୍ଡକେ) ସାର ପାଇଁ ପୁଷ୍ଟିକର ଆଧାରିତ ସବସିଡି (ଏନ୍‍ବିଏସ୍‍) ଦରକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି
ରବି ୨୦୨୧-୨୨ ପାଇଁ ନିଟ୍ ସବସିଡି ୨୮,୬୫୫ କୋଟି ଟଙ୍କା
12 OCT 2021 8:32PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତୀୟ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି ୨୦୨୧-୨୨ ବର୍ଷ (୧ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୧ ରୁ ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୨) ପାଇଁ ପିଆଣ୍ଡକେ ସାର ଲାଗି ପୁଷ୍ଟିକର ଆଧାର ସବସିଡି ଦର ସ୍ଥିର କରିବା ପାଇଁ ସାର ବିଭାଗର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି । ପୁଷ୍ଟିକର ଆଧାରିତ ସବସିଡି (ଏନ୍‍ବିଏସ୍‍) ପାଇଁ ଅନୁମୋଦିତ ଦରଗୁଡିକ ଏହିପରି ହେବ:
କିଲୋ ପ୍ରତି ସବସିଡ୍ ଦର (ଟଙ୍କାରେ)
ଏନ୍‍ (ନାଇଟ୍ରୋଜେନ୍‍)
ପି(ଫସଫରସ)
କେ (ପଟାସ)
ଏସ୍‍ (ସଲଫର)
୧୮.୭୮୯
୪୫.୩୨୩
୧୦.୧୧୬
୨.୩୭୪
ମୋଟ ପରିମାଣ ୨୮,୬୦୨ କୋଟି ଟଙ୍କା
୫୭୧୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ମୂଲ୍ୟରେ ଡିଏପି ଉପରେ ଅତିରିକ୍ତ ସବସିଡି ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ଏକକାଳୀନ ପ୍ୟାକେଜ୍ ।
ତିନୋଟି ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟବହାର ହୋଇଥିବା ଏନପିକେ ଗ୍ରେଡ୍ ଉପରେ ଅତିରିକ୍ତ ସବସିଡି ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏକକାଳୀନ ପ୍ୟାକେଜ୍ । ଏନ୍ପିକେ ୧୦-୨୬-୨୬, ଏନ୍ପିକେ ୨୦-୨୦-୦-୧୩ ଏବଂ ଏନ୍ପିକେ ୧୨-୩୨-୧୬ ପାଇଁ ହାରାହାରି ୮୩୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସବସିଡ ଆବଶ୍ୟକ । ମୋଟ ୩୫,୧୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସବସିଡ୍ ଆବଶ୍ୟକ ହେବ ।
ସିସିଇଏ ମଧ୍ୟ ଏନ୍ବିଏସ୍ଏସ୍ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମୋଲାସେସ (୦: ୦: ୧୪.୫: ୦) ରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ପଟାସ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି ।
ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଭାବ:
ସଞ୍ଚୟ କାଟିବା ପରେ ରବି ୨୦୨୧-୨୨ ପାଇଁ ମୋଟ୍ ଆବଶ୍ୟକ ସବସିଡି ୨୮,୬୫୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ
ଉପକାରିତା:
ଏହା ରବି ଋତୁ ୨୦୨୧-୨୨ ସମୟରେ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ସବସିଡି / ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ସମସ୍ତ ପିଆଣ୍ଡକେ ସାରର ସୁଗମ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ସବସିଡି ସ୍ତର ଜାରି କରି ଡିଏପି ଏବଂ ତିନିଟି ମୁଖ୍ୟ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିବା ଏନ୍ପିକେ ଗ୍ରେଡ୍ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ସବସିଡିର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ୟାକେଜ୍ ପ୍ରଦାନ କରି କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସହାୟତା କରିବ ।
ଡାଇ-ଆମୋନିୟମ୍ ଫସଫେଟ୍ (ଡିଏପି) ଉପରେ ବ୍ୟାଗ୍ ପିଛା ୪୩୮ ଟଙ୍କା ଏବଂ ଏନ୍ପିକେ ୧୦-୨୬-୨୬, ଏନ୍ପିକେ ୨୦-୨୦-୦-୧୩ ଏବଂ ଏନ୍ପିକେ ୧୨-୩୨-୧୬ ରେ ବ୍ୟାଗ ପ୍ରତି ୧୦୦ ଟଙ୍କା ଲାଭ ହୋଇଥାଏ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ଦରରେ ଏହି ସାରଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟ ବଜାୟ ରହିବ ।
କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ରଣନୀତି ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ:
କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଏହି ସାରଗୁଡ଼ିକର ସୁଗମ ଉପଲବ୍ଧତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସିସିଇଏ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ଏନ୍‍ବିଏସ୍‍ ଦରକୁ ଆଧାର କରି ପିଆଣ୍ଡକେ ସାର ଉପରେ ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ସରକାର ସାର ଉତ୍ପାଦନକାରୀ / ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କ ଜରିଆରେ ସବସିଡି ମୂଲ୍ୟରେ ୟୁରିଆ ଏବଂ ୨୪ ଗ୍ରେଡ୍ ପି ଆଣ୍ଡ କେ ସାର ଉପଲବ୍ଧ ଉପଲବ୍ଧ କରୁଛନ୍ତି । ପି ଆଣ୍ଡ କେ ସାର ଉପରେ ସବସିଡି ଏନ୍‍ବିଏସ୍‍ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି ଯାହା ୦୧.୦୪.୨୦୧୦ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ଏହାର ଚାଷୀ ଅନୁକୂଳ ଅନୁରୋଧ ଅନୁଯାୟୀ, ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ପି ଆଣ୍ଡ କେ ସାରର ଉପଲବ୍ଧତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ । ଉପରୋକ୍ତ ଦର ଅନୁଯାୟୀ ସାର କମ୍ପାନୀଗୁଡିକୁ ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ସାର ଉପଲବ୍ଧ କରିପାରିବେ ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for Phosphatic & Potassic (P&K) Fertilisers for the year 2021-22 (from 1st October, 2021 to 31st March, 2022)
Net subsidy of Rs.28,655 crore for Rabi 2021-22
12 OCT 2021 8:32PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the proposal of the Department of Fertilizers for fixation of Nutrient Based Subsidy Rates for P&K Fertilizers for the year 2021-22(from 1st October, 2021 to 31st March, 2022).The approved rates for Nutrient Based Subsidy (NBS)shall be as under:
Per Kg Subsidy rates (in Rs.)
N (Nitrogen)
P(Phosphorus)
K(Potash)
S(Sulphur)
18.789
45.323
10.116
2.374
(i) Total amount of Rollover will be Rs. 28,602 crore.
(ii) Special one-time package for additional subsidy on DAP at the tentative additional costof Rs. 5,716 crore.
(iii) Special one-time package for additional subsidy on three most consumed NPKs gradesviz. NPK 10-26-26, NPK 20-20-0-13 and NPK 12-32-16 at the tentative cost of Rs. 837crore. Total subsidy requiredwill be 35,115 crore.
The CCEA also approved the inclusion of Potash derived from Molasses (0:0:14.5:0) underthe NBSScheme.
Financial Implications:
Net subsidy required for Rabi 2021-22 after deducting savings will be Rs.28,655 crore.
Benefits:
This will enable smooth availability of all P&K fertilizers to the farmers during Rabi Season 2021-22 at the subsidized / affordable prices of fertilizers and support the agricultural sector by continuing the present subsidy levels and giving special packages of additional subsidy for DAP and three mostly consumed NPK grades.
lt will give Rs. 438 per bag benefit on Di-Ammonium Phosphate (DAP) and Rs. 100 per bag benefit each on NPK 10-26-26, NPK 20-20-0-13 & NPK 12-32-16 so as to maintain prices of these fertilizers affordableto the farmers.
Implementation Strategy and targets:
The subsidy on P&K fertilizers will be provided based onthe NBS rates approved by the CCEA to ensure smooth availability of these fertilizers to the farmersat affordable prices.
Background:
Government is making available fertilizers, namely Urea and 24 grades of P&K fertilizers tofarmers at subsidized prices through fertilizer manufacturers/ importers. The subsidy on P&Kfertilizers is being governed by NBS Schemew.e.f. 01.04.2010. ln accordancewith itsfarmerfriendlyapproach, the Govt. is committed to ensure the availability of P&K fertilizers to the farmers ataffordable prices. The subsidy would be released to fertilizer companies as per above rates so thatthey can make available fertilizers to farmers at anaffordable price than it would have beenotherwise.