হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. ভার্তী প্রবিন পৱারনা “আজাদী কা অমৃত মহোতসব”কী মখাদা ঐচ.আই.ভি./এদস অমসুং তি.বি.দা এৱ্যেরনেস কেম্পেনশিংগী ফেজ II হৌদোকখ্রে
ন্যু ইন্দিয়া@৭৫না মহৈরোয়শিং, ইনখৎলক্লিবশিং, নহাশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংনা লৈবাক অসিগী ইন্তরেস্ততা পুন্না থবক পাইখৎমিন্ননবা রাজ্যশিংগী প্লেৎফোর্ম অমা পীরি: দা. ভার্তী প্রবিন পৱার
“নেস্নেল এদস কন্ত্রোল প্রোগ্রাম অমসুং নেস্নেল তি.বি. ইলিমিনেসন প্রোগ্রাম্না ভারতকী হকশেলগী ইন্দিকেতরশিং ফগৎহনবদা য়াম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি”
ফেজ-Iগী মখাদা পাংথোকখিবা এৱ্যেরনেসকী থবক থৌরম কয়ামরুম উৎলিবা ই-বুকলেৎ ফোঙখ্রে
12 OCT 2021 2:37PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী দা. ভার্তী প্রবিন পৱারনা ঙসি আজাদী কা অমৃত মহোতসবকী মখাদা ঐচ.আই.ভি./এদস অমসুং তি.বি.দা এৱ্যেরনেস কেম্পেনশিংগী ফেজ II হৌদোকখ্রে। মহাক্না লৈবাক অসিগী মহৈ কয়াগসু ভর্চ্যুএল ওইনা ৱারী-ৱাতাই শান্নখি অমসুং ভারতনা নিংখা-তম্বগী চহি ৭৫ শুবগী পালন তৌবগা লোয়ননা লৈবাক অসি শেমগৎপদা মখোয়না শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎখি।
কেম্পেন অসি হৌদোকপদা মহাক্না হরাউবা ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না হায় “ন্যু ইন্দিয়া@৭৫না মহৈরোয়শিং, ইনখৎলক্লিবশিং, নহাশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহল্দরশিংনা লৈবাক অসিগী ইন্তরেস্ততা পুন্না থবক পাইখৎমিন্ননবা রাজ্যশিংগী প্লেৎফোর্ম অমা পীরি। ফেজ I হৌদোকখিবগী তুং ওইননা ঐচ.আই.ভি./এদস, তি.বি.গী এৱ্যেরনেস পীনবা চয়োল কয়া চংনা, লাই য়েকপা, খুদক্কী ওইবা দিবেত অমসুং মাস্ক শেম্বনা চিংবা থবক থৌরমশিং পাংথোকখিবা অমসুং রাজ্য খুদিংমক্কী স্কুল ২৫ অমসুং কোলেজ ২৫দা ব্লদ দোনেসন পাংথোকখিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই।”
ওগস্ত ১২দা পাংথোকপা ইন্তরনেস্নেল য়ুথ দে থৌরমদা ঐচ.আই.ভি., তি.বি. অমসুং ব্লদ দোনেসন তৌনবা পুক্নিং থৌগৎপগী এৱ্যেরনেস কেম্পেনশিংগী ফেজ I মায় পাক্না হৌদোকখিবদা দা. ভার্তী প্রবিন পৱারনা নেস্নেল এদস কন্ত্রোল ওর্গনাইজেসন (নাকো)বু থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মনুংদা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা নহা কয়ামরুমদা য়ৌশিনবা ঙমখিবা নাকোগী থবক থৌরমশিংবুসু মহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকখি। ফেজ-Iগী মখাদা পাংথোকখিবা এৱ্যেরনেস কয়ামরুম উৎনবা নাকোনা শেমগৎপা ই-বুকলেৎ অমসু থৌরম অসিদা ফোঙখি। মসিগী বুকলেৎ অসিনা লাক্কদবা থবক থৌরমশিংদা লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা অহেনবা মহৈরোয়শিং কন্নেক্ত তৌনবা গাইদ অমা ওইনা মথৌ তৌগনি।
লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা মহৈরোয়শিংগা ভর্চ্যুএল ওইনা ৱারী ৱাতাই শারদুনা মহাক্না হায় “সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিস্বাস অমসুং সবকা প্রেয়াস” অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু শক্তি লৈবা লৈবাক অমা ওইহনবদা য়াম্না মরুওই হায়না চেৎনা থাজবা থম্মি। অদোমগী কন্ত্রিব্যুসন অদু ঐখোয়গী ইচং থৌরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীনা মংজবা মীপান তাংদবা ভারত অত্মানির্ভর ভারতকী খ্বাইদগী মরুওইবনি। ঐখোয়গী ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা চুম্না হায়বীখি মদুদি “লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী নহাশিংনা শান্ন-খোৎনবা, রোবোতিক্স, মেচিন-লর্নিংনচিংবা লম কয়াদা লৈবাক অসিগী মীংচৎ পুরক্লি অমসুং মালেম পুম্বদা থাদোকপা ঙমগদবা পোত্থোক কয়ামরুমদসু থবক পাইখৎলি”।
নহাশিংবু সোসিএল দিবেলপমেন্ত ইসুশিংদা পার্তনর অমসুং লুচিংবশিং ওইনা মপুং ফানা শিজিন্নরবা মতুংদা হকশেলগী পান্দমশিং অসি ফংগনি হায়বা মহাক্কী অচেৎপা থাজবা অদু ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না হায় “নহাশিংবু কম্ম্যুনিতী ভোলুন্তিয়র্স ওইনা শিজিন্নবা অসিনা ঐচ.আই.ভি./এদস, ত্যুবরক্যুলোসিস, ব্লদ দোনেসন, স্তিগমা অমসুং হন্থনা য়েংবগী মতাংদা এৱ্যেরনেস পীবদা মতম কুইনা চৎকনি”। লাইফ এক্সপেক্তেন্সী, ইনফেন্ত মোর্তেলিতী রেত (আই.এম.আর.), মেতর্নেল মোর্তেলিতী রেত (এম.এম.আর.)নচিংবা হকশেলগী ইন্দিকেতর খুদিংমক্তা ভারতনা অঙকপা ফংনা ফগৎলক্লিবা অদু পল্লদুনা মহাক্না হায় নেস্নেল এদস কন্ত্রোল প্রোগ্রাম অমসুং নেস্নেল তি.বি. ইলিমিনেসন প্রোগ্রামগুম্বা নেস্নেল প্রোগ্রামশিংনা ভারতকী হকশেলগী ইন্দিকেতরশিং ফগৎহনবদা য়াম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি।
হেল্থ সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ ভুশন, এদিস্নেল দিরেক্তর কুমারী আর্তী অহুজা, এদিস্নেল সেক্রেতরী এম.ও.ঐচ.এফদবল্যু. অমসুং দিরেক্তর জেনরেল, নাকো, শ্রী আলোক সক্সেনা, দিরেক্তর নাকো, কুমারী নিধী কেসর্ৱানী, দিপুতী দিরেক্তর জেনরেল নাকো দা. অনুপ কুমার পুরি অমসুং মন্ত্রালয়গী অতোপ্পা মকোকথোংবা ওফিসিএলশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
থৌরম অদুগী মনুংদা উৎখিবা ফিল্ম অদুগী লিঙ্ক:
“য়ুথ আর চেম্পিয়ন্স ওফ চেঞ্জ”: https://www.youtube.com/watch?v=MUWe7wj7ufE

Ministry of Health and Family Welfare
Dr Bharati Pravin Pawar launches Phase II of Awareness Campaigns on HIV/AIDS & TB under ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’
New India@75 has provided a platform for the States for bringing students, adolescents, youth and other stakeholders to act together in National interest: Dr Bharati Pravin Pawar
“National AIDS Control Programme and National TB Elimination Programme have played a very crucial role in improving India’s health indicators”
E-booklet showcasing the variety of awareness activities conducted under the Phase-1 released
12 OCT 2021 2:37PM by PIB Delhi
Dr Bharati Pravin Pawar, Union Minister of State for Health and Family Welfare launched Phase II of awareness campaigns on HIV/AIDS & TB under Azadi ka Amrit Mahotsav, here today. She also virtually interacted with students from across the country and encouraged them to contribute to nation building, as India commemorates 75th year of Independence.
Expressing her happiness on the launch of this campaign, she said, “The New India@75 has provided a platform for the States for bringing students, adolescents, youth and other stakeholders to act together in national interest. Following the launch of Phase I, I am happy to note that weeklong activities like painting, extempore debate and mask making pertaining to awareness generation of HIV/AIDS, TB and Blood Donation were organized in 25 schools and 25 colleges of each State.”
Dr Bharati Pravin Pawar congratulated National AIDS Control Organisation (NACO) for the successful launch of the ‘Phase 1 of Awareness Campaigns on HIV, TB and Promotion of Blood Donation’ on 12th August, on the occasion of International Youth Day. She also appreciated the NACO’s work in reaching out to a large number of youth throughout the country during the COVID-19 pandemic. On the occasion, she also released an e-booklet developed by NACO to showcase the variety of awareness activities conducted under Phase-1. This booklet will work as a guide to connect more students from across the country to participate in activities ahead.
Virtually interacting with students across the country, she said, “I strongly feel 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayaas' are important for making our country a great nation. Your contribution is most important for ‘Atmanirbhar Bharat, a self-reliant India’ as envisioned by our dynamic Prime Minister Shri Narendra Modi ji. Our Hon’ble Prime Minister has rightly said that "Indian youth from across the country are making our nation proud in many areas such as sports, robotics, machine-learning etc.” and are working on many products which have the potential to go global.``
Expressing her firm belief in achieving health goals by fully engaging youth as partners and leaders in social developmental issues she said, “Engaging youth as community volunteers will go a long way in generating awareness about HIV/AIDS, tuberculosis, blood donation, about stigma and discrimination”. Highlighting India’s remarkable improvements in all health indicators such as life expectancy, infant mortality rate (IMR), maternal mortality rate (MMR) etc., she said that national programmes such as the National AIDS Control Programme and National TB Elimination Programme have played a very crucial role in improving India’s health indicators.
Shri Rajesh Bhushan, Health Secretary, Ms. Arti Ahuja, Additional Secretary, Shri Alok Saxena, Additional Secretary, MoHFW & Director General, NACO, Ms. Nidhi Kesarwani, Director, NACO, Dr Anoop Kumar Puri, Deputy Director General, NACO and other senior Officials of the Ministry were also present.
Link of the film shown during the event:
“Youth are champions of change”: https://www.youtube.com/watch?v=MUWe7wj7ufE