Prime Minister's Office
Prime Minister to launch PM GatiShakti on 13th October
PM GatiShakti to break Departmental silos and institutionalize holistic planning for stakeholders across major infrastructure projects
All Departments to now have visibility of each others’ projects through a centralized portal
Multi-modal connectivity to provide integrated and seamless connectivity for movement of people, goods and services
PM GatiShakti to generate multiple employment opportunities, cut down of logistics cost, improve supply chains and make local goods globally competitive
PM to also inaugurate the New Exhibition Complex at Pragati Maidan
12 OCT 2021 6:28PM by PIB Delhi
In a historic event for the infrastructure landscape of the country, Prime Minister Shri Narendra Modi will launch PM GatiShakti - National Master Plan for multi-modal connectivity, on 13th October, 2021 at 11 AM at Pragati Maidan, New Delhi.
Infrastructure creation in India had suffered for decades from multiple issues. There was lack of coordination between different Departments, for example, once a road was constructed, other agencies dug up the constructed road again for activities like laying of underground cables, gas pipelines etc. This not only caused great inconvenience but was also a wasteful expenditure. To address this, efforts were put in place to increase coordination so that all cables, pipelines etc. could be laid simultaneously. Steps have also been taken to address other issues like time-taking approval process, multiplicity of regulatory clearances etc. In the last seven years, the Government has ensured unprecedented focus on infrastructure through a holistic outlook.
PM GatiShakti will address the past issues through institutionalizing holistic planning for stakeholders for major infrastructure projects. Instead of planning & designing separately in silos, the projects will be designed and executed with a common vision. It will incorporate the infrastructure schemes of various Ministries and State Governments like Bharatmala, Sagarmala, inland waterways, dry/land ports, UDAN etc. Economic Zones like textile clusters, pharmaceutical clusters, defence corridors, electronic parks, industrial corridors, fishing clusters, agri zones will be covered to improve connectivity & make Indian businesses more competitive. It will also leverage technology extensively including spatial planning tools with ISRO imagery developed by BiSAG-N (Bhaskaracharya National Institute for Space Applications and Geoinformatics).
PM GatiShakti is based on six pillars:
1. Comprehensiveness: It will include all the existing and planned initiatives of various Ministries and Departments with one centralized portal. Each and every Department will now have visibility of each other’s activities providing critical data while planning & execution of projects in a comprehensive manner.
2. Prioritization: Through this, different Departments will be able to prioritize their projects through cross–sectoral interactions.
3. Optimization: The National Master Plan will assist different ministries in planning for projects after identification of critical gaps. For the transportation of the goods from one place to another, the plan will help in selecting the most optimum route in terms of time and cost.
4. Synchronization: Individual Ministries and Departments often work in silos. There is lack of coordination in planning and implementation of the project resulting in delays. PM GatiShakti will help in synchronizing the activities of each department, as well as of different layers of governance, in a holistic manner by ensuring coordination of work between them.
5. Analytical: The plan will provide the entire data at one place with GIS based spatial planning and analytical tools having 200+ layers, enabling better visibility to the executing agency.
6. Dynamic: All Ministries and Departments will now be able to visualize, review and monitor the progress of cross-sectoral projects, through the GIS platform, as the satellite imagery will give on-ground progress periodically and progress of the projects will be updated on a regular basis on the portal. It will help in identifying the vital interventions for enhancing and updating the master plan.
PM GatiShakti is the result of Prime Minister’s constant endeavour to build Next Generation Infrastructure which improves Ease of Living as well as Ease of Doing Business. The multi-modal connectivity will provide integrated and seamless connectivity for movement of people, goods and services from one mode of transport to another. It will facilitate the last mile connectivity of infrastructure and also reduce travel time for people.
PM GatiShakti will provide the public and business community information regarding the upcoming connectivity projects, other business hubs, industrial areas and surrounding environment. This will enable the investors to plan their businesses at suitable locations leading to enhanced synergies. It will create multiple employment opportunities and give a boost to the economy. It will improve the global competitiveness of local products by cutting down the logistics costs and improving the supply chains, and also ensure proper linkages for local industry & consumers.
Prime Minister will also inaugurate the New Exhibition Complex (Exhibition Halls 2 to 5) at Pragati Maidan during the event. India Trade Promotion Organisation’s flagship event, India International Trade Fair (IITF) 2021 will also be held from November 14-27, 2021 in these new exhibition halls.
Union Ministers for Commerce, Road Transport and Highways, Railways, Civil Aviation, Shipping, Power, Petroleum and Natural Gas will also be present on the occasion.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ওক্তোবর ১৩দা প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম. গতিশক্তি হৌদোক্কদৌরি
পি.এম. গতিশক্তিনা মপুংওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংদা স্তেকহোল্দরশিংগী দিপার্তমেন্তেলগী থৌওংশিং অমসুং ইন্সিতিত্যুৎকী অপুনবা থৌরাংশিং শেমদোক্লগনি
দিপার্তমেন্ত খুদিংমক হৌজিক সেন্ত্রেলগী ওইবা পোর্তলগী খুৎথাংদা প্রোজেক্তশিং অমগা অমগা উবা ফংনরগনি
মীয়ামগী ওইবা, পোৎ-চৈ অমসুং থবকশিং চৎথোক চৎশিন্দা খাইদোক্না অমসুং অয়েৎপা লৈতনবা মল্তি-মোদল কনেক্তিবিতী পীবা
পি.এম. গতিশক্তিনা থবক্কী খুদোংচাবা কয়া অমা পীরগনি, লোজিস্তিক কোস্ত ককথরগনি, সপ্লাই চেন ফগৎহল্লগনি অমসুং লোকেলগী ওইবা পোত্থোকশিং মালেমগী থাক্তা হিদান্নরগনি
পি.এম.না প্রগতি মৈদান্দা অনৌবা একজিবিসন কমপ্লেক্সসু শঙ্গারগনি
12 OCT 2021 6:28PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর লেন্দস্কেপ্তা পুৱারী ওইরগদবা ওইবা মিকুপ অমদা, নই দিল্লীগী প্রগতি মৈদান্দা ২০২১গী ওক্তোবর ১৩গী অয়ুক পুং ১১ তাবা মতমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পি.এম.গতিশক্তি – নেস্নেল মাস্তর প্লান ফোর মল্তি-মোদল কনেক্তিবিতী হৌদোক্লগনি।
ভারত্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা হিরম কয়া অমনা মরম ওইদুনা দিকেদ কয়া অৱাবা মায়োক্নদুনা লাক্লি। দিপার্তমেন্ত কয়া অমগী মরক্তা পাউ ফাওনবা ৱাৎলি, খুদম ওইনা হায়রবদা, লম্বী অমা শেম্বা লোইবগা অতোপ্পা এজেন্সী অমনা শেম্লবা লম্বীশিং অসি অন্দরগ্রাউন্দ কেবলশিং, গ্যাস পাইপলাইনশিং অসিনচিংবা ফু্‌ম্নবা অমুক হন্না তৌথোক্কনি। মসিনা খুদোংচাদবা য়াম্না চাওনা থোকহনবতা নত্তনা অমসুং অরেম্বদা চাদিংসু তৌরি। হায়রিবশিং অসি কোক্নবা, কেবলশিং, পাইপলাইনশিং মতম অমত্তদা তিংবা য়াননবা হোৎনরি। এপ্রুবেল থৌওংশিংদা মতম লৌবা, রিগুলেতরী ক্লিয়ারেন্স মশিং য়াম্বা ইসুশিং কোক্নবা খোঙথাংশিংসু লৌখৎলে। হৌখিবা চহি তরেৎ অসিদা সরকার অসিনা অপুনবগী মিৎয়েং মখাদা মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমগী মিৎয়েং থম্লি।
পি.এম. গতিশক্তিনা মপুংওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংদা স্তেকহোল্দরশিংগী মপুংওইবা ইন্সতিত্যুসনগী ওইবা থৌরাং অমগী খুত্থাংদা থেংনরিবা ইসুশিং কোকহল্লগনি। সিলোসশিংদা তোখাইনা থৌরাং অমসুং দিজাইন তৌবগী মহুৎতা, প্রোজেক্তশিং অমত্তা ওইবা মিৎয়েং অমদা দিজাইন অমসুং একজেক্যুতেৎ তৌগনি। হায়রিবা অসিদা মিনিস্ত্রী কয়া অমগী অমসুং রাজ্য সরকারগী ইনফ্রাস্ত্রকচর স্কীমশিং হায়বদি ভারতমালা, সাগরমালা, ইন্দলেন্দ ৱাতরৱেজ, দ্রাই/লেন্দ পোর্তস, য়ু.দি.এ.এন. অসিনচিংবা অসিগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নগনি। হায়রিবা অসিদা বি.আই.এস.এ.জি.-এন. (ভাস্করাচার্য় নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ফোর স্পেস এপ্লিকেসন এন্দ জিওইনফোর্মেতিক্স)না আই.এস.আর.ও.না শেমগৎপা স্পাতিয়েল তুলশিং য়াওনা পাক চাউনা ফগৎহনগনি।
পি.এম. গতিশক্তি অসি য়ুম্বী তরুক্তা য়ুম্ফম ওই:
1. কমপ্রেহেন্সিবনেস: হায়রিবা অসিদা সেন্ত্রেলগী ওইবা পোর্তেল অমদা মিনিস্ত্রী মখল কয়া অমসুং দিপার্তমেনতশিংগী হান্না লৈরবা অমসুং থৌরাং তৌরিবা খোঙথাং পুম্বা য়াওগনি। হৌজিক দিপার্তমেন্ত খুদিংমক্না য়াম্না খুমাং চাউশিন্না প্রোজেক্ত অসি থৌরাং তৌবা অমসুং হাপ্পা মতমদা মরুওইবা দেতা পীনদুনা অমগা অমগগী থৌওংশিং উনগনি।
2. প্রাইওরাইতাইজেসন: খুৎথাং অসিদা, দিপার্তমেন্ত কয়া অমনা ক্রোস-সেক্তোরেল ইন্তরেক্সনগী খুৎথাংদা মখোয়গী হান্ননা পায়খৎকদবা প্রোজেক্তশিং খঙদোকপা ঙম্লগনি।
3. ওপ্তিমাইজেসন: নেস্নেলগী মাস্তর প্লানশিংনা মরুওইবা অহোবা খঙদোক্লগা মিনিস্ত্রী কয়াগী প্রোজেক্তকী থৌরাংশিংদা মতেং পাংবা ঙম্লগনি। পোৎ-চৈ মফম অমদগী মফম অমদা হোনবা মতমদা, মতম অমসুং চংগদবা পৈশা অসি য়েংলগা খ্বায়দগী চুনবা লম্বী খনবদা মতেং পাংগনি।
4. সাইনক্রোনাইজেসন: মিনিস্ত্রী অমসুং দিপার্তমেন্ত অমনা অয়াম্বা মতমদা সিলোস্তা থবক তৌই। প্রোজেক্ত অসিগী থৌরাংশিং অমসুং হাপ্পা মতমদা মতেং পীনদবনা থেংথবা ওইরি। পি.এম. গতিশক্তিনা দিপার্তমেন্ত খুদিংগী থৌওংশিং সাইনক্রোনাইজ তৌবদা মতেং পাংগনি লোয়ন-লোয়ননা লৈঙাক অসিগী লৈরোল কয়াদা, মখোয়গী মরক্তা মতেং পীনদুনা থবক তৌগনি।
5. এনালাইতিকেল: হায়রিবা থৌরাং অসিনা জি.আই.এস.তা য়ুম্ফম ওইবা থৌরাং অমসুং ২০০+লায়রগী মথক্তা এনালাইতিকেল তুল লৈবা, মসিনা এজেন্সীশিংদা হেন্না উহন্দুনা মফম অমদা দেতা পুম্বা পীগনি।
6. দাইনামিক: মিনিস্ত্রী অমসুং দিপার্তমেন্তশিংনা জি.আই.এস.কী খুৎথাংদা ক্রোস-সেক্তোরেল প্রোজেক্তশিংগী চংশিল্লিবা থবকশিং য়েংশিনবা ঙম্লগনি, হায়রিবা অসিনা পোর্তেল অসিদা চাং নাইনা সেতেলাইত ইমেজরীনা গ্রাউন্দগী চংশিল্লিবা অমসুং প্রোজেক্ত অসিগী চংশিল্লিবা য়েংশিনগনি। মসিনা মাস্তর প্লান হেনগৎহনবা অমসুং অপদেৎ তৌবদা মতেং ওইগনি।
পি.এম. গতিশক্তি অসি প্রধান মন্ত্রীনা ইজ ওফ লিবিং লোয়ন-লোয়ননা ইজ ওফ দুইং ব্যুজিনেস ফগৎনবগীদমক মথংগী মীরোলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনখিবগী মহৈনি। মল্তি-মোদল কনেক্তিবিতী অসিনা মীয়ামগী ওইবা, পোৎ-চৈ অমসুং থবকশিং চৎথোক চৎশিন্দা খাইদোক্না অমসুং অয়েৎপা লৈতবা ত্রান্সপোর্ত অমা পীগনি। হায়রিবা অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অরোইবা ফাওবা শম্নবদা লায়থোকহনগনি অমসুং মীয়ামগী চৎথোক-চৎশিন্দা মতম হন্থরগনি।
পি.এম. গতিশক্তিনা লাক্কদৌরিবা প্রোজেক্তশিং, অতোপ্পা ব্যুজিনেস হবশিং, ইন্দস্ত্রিয়েলগী মফমশিং অমসুং অকোইবগী মরী লৈননা মীয়ামগী অমসুং ব্যুজিনেস কম্ম্যুনিতীগী পাউ পীগনি। হায়রিবা অসিনা ইনভেস্তরশিংদা মখোয়গী ব্যুজিনেসশিং মফম চানা থৌরাং তৌদুনা সাইনর্জী হেনগৎহনবা ঙমহল্লি। মসিনা থবক্কী খুদোংচাবা কয়া অমা পীরগনি অমসুং ইকোনোমী ফগৎহল্লগনি। মসিনা লোজিস্তিক কোস্ত হন্থহন্দুনা অমসুং সপ্লাই চেন ফগৎহন্দুনা অমসুং লোকেল ইন্দস্ত্রী অমসুং কঞ্জ্যুমরশিংদা নিংথিনা লিঙ্কেজ লৈহন্দুনা লোকেলগী পোত্থোকশিং মালেমগী ওইবা হিদান্নবদা ফগৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অসিদা প্রগতি মৈদান্দা অনৌবা একজিবিসন কমপ্লেক্স (একজিবিসন হোল ২দগী ৫ফাওবা)সু শঙ্গারগনি। মসিগী অনৌবা একজিবিসন হোল অসিদা ২০২১গী নবেম্বরগী ১৪-২৭ ফাওবা ইন্দিয়া ত্রেদ প্রোমোসন ওর্গানাইজেসনগী মরুওইবা থৌরম, ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদ ফেয়র (আই.আই.তি.এফ.) ২০২১সু পাংথোক্লগনি।
থৌরম অসিদা কম্মর্স, রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ, রেলৱেজ, সিবিল এবিএসন, শিপ্পিং, পাৱর, পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচুরেল গ্যাসকী কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিংসু শরুক য়াগনি।