হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
স্তেত ১৯দা চত্থরিবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসনগী খোঙজেল কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা য়েংশিনখ্রে
দোজ করোর ১০০গী পান্দম ফংননবা স্তেতশিংদা হায়খ্রে
নীংথিনা চৎন-কাঙলোন চৎনহন্দুনা কোবিদ-১৯ সেফ কুমহৈ হরাও পাঙথোকপদা মীৎয়েঙ চঙনবা ৱাফম থমখি
09 OCT 2021 3:33PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর মনসুখ মন্দাবিয়ানা ঙসি অচৌবা স্তেত পুম্নমক্কী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীশিং অমসুং মিসন দাইরেক্তরশিংগা (নেসনেল হেল্থ মিসন) ৱারী ৱাতায় শানদুনা হায়রিবা স্তেতশিং অদুদা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসনগী লৈরিবা খোঙজেলশিং য়েংশিনখ্রে‍। ভারতকী কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসনগী খোঙচত্তা মাঙদা তাদুনা লৈরিবা পন্দোল অসি ভেক্সিন দোজ করোর ১০০ কাপথোকপা লোইশিনবা অসিনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। ভারতনা হৌজিক ফাওবদা ভেক্সিন দোজ করোর ৯৪ কাপখ্রে‍।
অফ-নুংঙাই, হরাউ-তয়ামবা অমদি মী য়াম্না পুনবনা মশক ওইরিবা কুমহৈশিং অসি কোবিদকী চৎন-পথাপশিংগী মতুং ইন্না পাঙথোকত্রবদি কোবিদ-১৯ লাকশিনবগী থৌরাংশিং অসি পুমচাই চাইহনগদৌরিবনি হায়না দোক্তর মন্দাবিয়ানা ফোঙদোকখি‍। “মমায় অনি লোংবা পাম্বৈদি কোবিদকী চৎন-পথাপশিং চেকশিন্না ইনবা অমদি ভেক্সিনেসনগী খোঙজেল য়াঙখৎহনবনি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍। ভেক্সিনগী ১বা দোজ কাপথোকখিবা মীওইশিংদা কোবিদ-১৯গী শাথিবা লাইওং উৎলক্তবগী চাংনা ৯৬% ওই হায়বা এক্সপরিমেন্তগী মহৈশিং পল্লদুনা ভেক্সিনগী দোজ অনিমক কাপথোক্লবা মীওইশিংদনা ফীভম অসি ৯৮% ফাওবা হেনগৎলকই হায়বা ৱাফম মহাক্না মখা তাখি‍।
স্তেতশিংদা ভেক্সিন দোজ করোর ৮ হেন্না লৈরি হায়বা ৱাফম পল্লদুনা স্তেতশিংনা মখোয়গী ভেক্সিনেসনগী খোঙজেল হেনগৎহনবদা লৈরিবা অপনবশিংগী মরমদা অমদি পান্দম থম্লিবা মীশিংদা ভেক্সিন য়ৌরবা মশিংগী মরমদা মহাক্না হংখি‍। স্তেত কয়া অমদি ময়োল্লমগী মফমশিংদা সেচুরেসন কভরেজ য়ৌশিল্লক্লে অমদি ময়োল্লমশিংগী চাইদুনা লৈরিবা মীয়ামদসু ভেক্সিন ফংহল্লি হায়বা ৱাফম থম্নরকখি‍। মতৌ অসুম্না মতম অমদি থবক য়াম্না চঙবা য়ুম য়ুমদা চঙদুনা ভেক্সিন কাপথোকপগী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা পায়খত্তুনা মফমশিং অসিদা অহানবা দোজকী ভেক্সিন কাপ্পা লোইশিল্লক্কদৌরে হায়বা ৱাফমশিংসু থম্নখি‍। মাস ভেক্সিনেসন দ্রাইভ পায়খৎলিবা উত্তর প্রদেশকুম্বা স্তেতশিংনা ফোঙদোরকপদা কোভেক্সিন মশিং অকক্ননা পীরকপা অমদি হায়রিবা ভেক্সিন অসিগী দোজশিংগী মরক্তা মতম হেন্না তেনবনা খোঙজেল য়াঙহনবা ঙমদে হায়বা ৱাফমশিং থম্লকখি‍।
স্তেতশিংগা ৱা তানরবা মতুংদা মন্ত্রীনা স্তেত পুম্নমক্তা নুমিৎ খরনিসিদা করোর ১০০গী পান্দম ফংবা ঙম্নবা লেমহৌরিবা দোজ করোর ৬ অসি থুনা কাপথোক্নবা মখোয়গী খোঙজেল য়াঙখৎহন্নবা ৱাফম থমখি‍।
কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরী শ্রী রাজেস ভুশন্না স্তেত হেল্থ এদমিনিস্ত্রেতর খুদিংমক্তা কুমহৈ হরাউ মনুংদা কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা থিংননবগীদমক কোবিদ এপ্রোপ্রিএত বিহেবিয়র (সি.এ.বি.) চপ চানা চৎনহন্নবা ৱাফম থমখি‍। সেপ্তেম্বর ২১, ২০২১দা মন্ত্রালয়না পীখিবা ফাওনচেদা স্তেত/য়ু.তি.শিংনা ইনগদবা মচা খায়বা এস.ও.পি. নীংথিনা ইনবা মথৌ তাই হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
মখাদা পীরিবা চৎন-কাঙলোনশিং স্তেতশিংদা খঙহনখ্রে অমদি মীফমদুদসু অমুক হন্না খঙহনখি:
• কন্তেনমেন্ত জোন ওইনা লাউথোক্লবা মফমশিং অমদি পোজিতিবিতী রেত ৫% হেন্না লৈবা দিস্ত্রিক্তশিংদা মীয়াম পুনবা য়ারোই‍।
• পোজিতিবিতী রেত ৫%গী মখাদা লৈবা দিস্ত্রিক্তশিংদা (লোকেল কন্তেক্সকী মতুং ইন্না) হান্না অয়াবা লৌরগা অমদি মীশিং অকক্নবা চাংদা মী পুনবা য়াগনি‍।
• চয়োলগী কেস পোজিতিবিতীদা য়ুম্ফম ওইরগা কোমথোকপা অমদি অথিংবা থমগদবনি‍।
• অঙনবা চেকশিন খুদমশিং খঙদোক্নবা স্তেতশিংনা দিস্ত্রক্ত খুদিংমক্তা নুমিৎ খুদিংগী কেস ত্রেজেক্তরী কুপ্না য়েংশিনগদবনি অমদি ফীভমগী মতুং ইন্না অথিংবা থম্নবা অমদি কোবিদকা চুনবা লীচৎ ঙাকহন্নবা থৌরাং লৌখৎকদবনি‍।
• মীয়াম চত্থোক চৎশিন তৌদুনা অমগা অমগা পুন্দনবা কন্না হায়গদবনি‍।
• “ওনলাইন দর্শন” অমসুং ভর্চুএল ওইনা পাঙথোকপগী থৌওংশিং পুক্নিং থৌগৎকদবনি‍।
• মীতম মৈ থাবা, দুর্গা পুজা পন্দল, “দান্দিয়া”, “গরবস” অমসুং “ছত পুজা”নচিংবা লাইনিংগী থৌরম খুদিংমক মমীংতগী ওইনা পাঙথোক্কদবনি‍।
• মীয়াম পুনবা/খোঙচৎশিংদা য়াওগদবা মীশিং রিগুলেত তৌগদবনি‍।
• লাই খুরুমফম মফমশিংদা চঙফম অমদি থোকফম তোখাইনা থমগদবনি অমদি লাই খুরুমবগী ফক পুনশিনবা, “প্রসাদ” কৎপা, ঈরু-ঈশেং খিকপনচিংবা থৌওংশিং তৌরোইদবনি‍।
মীফম অদুনা স্তেতশিংদা ফংহনখ্রবা ইমর্জেন্সী কোবিদ রেসপোন্স পেকেজ (ই.সি.আর.পি.) ২গী শেলথুমগী মচাকশিং থুনা শীজিন্নবা হৌনবা ৱাফমসু খন্নখি‍।
অন্ধ্র প্রদেশ, অসাম, বিহার, ছত্তিসগর, গুজরাত, হরিয়ানা, ঝার্খন্দ, কর্নাতকা, কেরলা, মধ্য প্রদেশল মহারাস্ত্র, ওরিসা, পঞ্জাব, রাজস্থান, তামিল নাদু, তেলঙ্গনা, উত্তরাখন্দ, উত্তর প্রদেশ অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলনা মীফম অদুদা শরুক য়াখি‍।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Reviews Progress of COVID-19 Vaccination with 19 States
Exhorts States to achieve the goal of 100 Cr doses
Focus on COVID-19 safe Festivities with strict enforcement
09 OCT 2021 3:33PM by PIB Delhi
Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister for Health and Family Welfare today interacted with Principal Secretaries and Mission Directors (National Health Mission) of all major States and reviewed the progress of COVID-19 vaccination in these States. He underlined that the immediate milestone in India’s COVID-19 vaccination journey is the completion of administration of 100 Crore doses. India has so far administered 94 Crore Vaccine doses.
Dr. Mandaviya noted that Festivals usually synonymous with auspiciousness, joy and large gatherings, if not done in accordance to COVID protocols can derail the containment of COVID-19. “The twin pronged solution is to follow COVID protocols very strictly and speeding up of vaccination,” he stated. He cited results of experiments that pegged the number of 1st dose recipients not developing severe COVID-19 to be 96% and further pointed out that the number increases to nearly 98% for people who have taken both doses of the vaccine.
Observing that more than 8 Cr balance doses are physically available with States, he enquired regarding the specific hurdles, if any, faced by the States in increasing their pace of vaccination and the consequent vaccine coverage among the target population. Many States are nearing saturation of coverage in urban areas and are also catering to the floating population in the city. Similarly, labour and time intensive door to door vaccination is being undertaken in some geographically aloof pockets where first dose coverage is nearing saturation. States like Uttar Pradesh undertaking mass vaccination drives pointed out the comparatively limited supply of Covaxin and its shorter span between the doses as a rate inhibiting factor.
In consultation with the States, the Minister exhorted each State to increase their target so that the administration of the last 6 Cr doses for reaching the mark of 100 Cr is achieved in the next few days.
Union Health Secretary Shri Rajesh Bhushan urged all the State health administrators to be strict with regard to observance of COVID Appropriate Behaviour (CAB) during festivities to prevent a COVID-19 outbreak. He underlined the need to adhere to the detailed SOP for States/ UTs which were issued vide Ministry’s letter on 21st September 2021.
The following guidelines have so far been issued to the states and were re-iterated in the meeting:
• No Mass gatherings in areas identified as Containment Zones & in districts reporting more than 5% case positivity.
• Gatherings with advance permissions & limited people (as per local context) to be allowed in districts with a positivity rate of 5% & below.
• Relaxations and restrictions to be imposed based on weekly case positivity.
• States to closely monitor the case trajectories across all districts daily to identify any early warning signals and shall ensure imposition of restrictions and adherence to COVID appropriate behaviour accordingly.
• People to be strongly discouraged from physical visits and intermingling.
• Provision for “online darshans” and virtual celebrations to be encouraged.
• All rituals like Effigies burning, Durga Puja pandal, “dandia”, “garbas” and “Chhatt Puja” should be symbolic.
• Regulation of the number of people allowed to participate in gatherings/ processions.
• Separate entry and exit points at places of worships and use of common prayer mats, offering of “Prasad”, sprinkling of holy water, etc. to be avoided.
The meeting also discussed prompt utilization of Emergency COVID Response Package (ECRP) II financial resources provided to the States.
The States of Andhra Pradesh, Assam, Bihar, Chhattisgarh, Gujarat, Haryana, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha, Punjab, Rajasthan, Tamil Nadu, Telangana, Uttarakhand, Uttar Pradesh and West Bengal took part in the meeting.