প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জয়পুৰ ‘চিপেট : পেট্ৰোকেমিকেলছ প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান’ উদ্বোধন কৰি দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
30 SEP 2021 2:37PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
ৰাজস্থানৰ সুসন্তান আৰু ভাৰতৰ সকলোতকৈ বৃহত্ ‘পঞ্চায়ত’ লোকসভাৰ ‘কাষ্টডিয়ান’, আমাৰ আদৰণীয় ‘স্পীকাৰ’ শ্ৰীমান ওঁম বিৰলা জী, ৰাজস্থানৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমান অশোক গেহলোট জী, কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী মনসুখ মাণ্ডৱীয়া জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীমণ্ডলৰ মোৰ আন সকলো সহযোগী শ্ৰীমান গজেন্দ্ৰ সিং শেখাৱট জী, ভূপেন্দ্ৰ যাদৱ জী, অৰ্জুন ৰাম মেঘাৱাল জী, কৈলাশ চৌধুৰী জী, ডাক্টৰ ভাৰতী পৱাৰ জী, ভগৱন্ত খুবা জী, ৰাজস্থানৰ পূৰ্ব মুখ্যমন্ত্ৰী ভগ্নী বসুন্ধৰা ৰাজে জী, বিৰোধী দলৰ নেতা গুলাব চন্দ কাটাৰীয়া জী, ৰাজস্থান চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল, সাংসদসকল, বিধায়কসকল, কাৰ্যক্ৰমত উপস্থিত থকা সকলো মহানুভৱ আৰু ৰাজস্থানৰ মোৰ প্ৰিয় ভাই-ভনীসকল, ১০০টা বছৰৰ সকলোতকৈ বৃহত্ মহামাৰীটোৱে স্বাস্থ্য খণ্ডৰ সন্মুখত এনে প্ৰত্যাহ্বান থিয় কৰাই দিলে, অৱশ্যে এই মহামাৰীয়ে বহুত কিবা শিকাৰ সুযোগো প্ৰদান কৰিছে। প্ৰতিখন দেশে নিজৰ নিজৰ পদ্ধতিৰে এই সংকটৰ মোকাবিলা কৰাৰ কামত মনোনিৱেশ কৰিছে। ভাৰতে এই দুৰ্যোগক আত্মনিৰ্ভৰতাৰ, নিজৰ সামৰ্থ্য বঢ়োৱাৰ বাবে সংকল্প লোৱাৰ অৱকাশ হিচাপে গণ্য কৰিছে। ৰাজস্থানত ৪খন নতুন মেডিকেল কলেজৰ নিৰ্মাণ কাৰ্যৰ শুভাৰম্ভ আৰু জয়পুৰত ‘পেট্ৰোকেমিকেলছ প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান’ৰ উদ্বোধন এই দিশত আগবঢ়োৱা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। মই ৰাজস্থানৰ সকলো নাগৰিকক বহুত বহুত অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো। আৰু আজি ৰাজস্থানৰ এক বিশেষ কাৰ্যক্ৰমত মই ‘ভাৰ্চুৱেলী’ সংযোজিত হোৱাৰ সুযোগ পাইছো। সেয়ে মই ৰাজস্থানৰ সেইসকল ল’ৰা-ছোৱালীকো অভিনন্দন জনাব খুজিছো, যিসকলে অলিম্পিকত হিন্দুস্থানৰ পতাকা উৰুৱাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছিল। অৱশ্যে, মই মোৰ ৰাজস্থানৰ ল’ৰা-ছোৱালীসকলকো আৰু এবাৰ অভিনন্দন জনাব খুজিছো। আজিৰ এই কাৰ্যক্ৰম চলি থকাৰ মুহূৰ্তত, জয়পুৰৰ লগতে দেশৰ ১০খন ‘চিপেট’(চিআইপিইটি)কেন্দ্ৰত ‘প্লাষ্টিক’ আৰু ইয়াৰে জড়িত আৱৰ্জনা প্ৰবন্ধন বিধিক লৈ সজাগতা কাৰ্যক্ৰমো চলি আছে। এই পদক্ষেপৰ বাবে মই দেশৰ সকলো গণ্যমান্য নাগৰিককো বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো। ভাই-ভনীসকল, ২০১৪চনৰ পিচত ৰাজস্থানত ২৩খন নতুন মেডিকেল কলেজৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে অনুমোদন জনাইছিল। ইয়াৰে ৭খন চিকিত্সা মহাবিদ্যালয়ে কাম কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰি দিছে। আৰু আজি বাঁসৱাড়া, সিৰোহী, হনুমানগড় আৰু দৌসাত নতুন চিকিত্সা মহাবিদ্যালয়ৰ নিৰ্মাণৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। মই এই কেউটা অঞ্চলৰ ৰাইজক বহুত বহুত অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো। মই দেখিছো ইয়াৰ জনপ্ৰতিনিধিসকলে, আমাৰ মাননীয় সাংসদসকলে, যেতিয়াই লগ পাই তেতিয়াই চিকিত্সা মহাবিদ্যালয় স্থাপন কৰাৰ পৰা কিমান লাভ হৈছে সেই কথা দোহাৰেই। সেয়া লাগিলে সাংসদেই হওক, মোৰ মিত্ৰ কনকমল কাটাৰা জীয়েই হওক, আমাৰ জ্যেষ্ঠ ‘এমপি’ ভগ্নী যশকৌৰ মীনা জীয়েই হওক, মোৰ বহুত পুৰণা বন্ধুভাতৃ নিহালচন্দ চৌহান জীয়েই হওক অথবা আমাৰ ‘আধা গুজৰাটী আধা ৰাজস্থানী’ এসে ভাইদেৱজী পেটেলেই হওক, আপোনালোক সকলোৱে ৰাজস্থানত চিকিত্সা আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণক লৈ সদা সচেতনতা দেখুৱাই আহিছে। মোৰ বিশ্বাস, এই নতুন চিকিত্সা মহাবিদ্যালয়ৰ নিৰ্মাণৰ কাম ৰাজ্য চৰকাৰৰ সহযোগত নিৰ্দ্ধাৰিত সময়তে সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিব।
বন্ধুসকল,
কিছুবছৰ আগলৈকে দেশৰ চিকিত্সা ব্যৱস্থাৰ অৱস্থা কি আছিল আমি সকলোৱে দেখিছো। ২০০১চন, আজি মই, ২০বছৰৰ আগতে যেতিয়া মই গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ পাইছিলো, চিকিত্সাৰ স্থিতি তাতো বহুত প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণই আছিল। সেয়া লাগিলে চিকিত্সা আন্তঃগাঁথনিয়েই হওক, চিকিত্সা বিজ্ঞানৰ শিক্ষাই হওক, অথবা চিকিত্সা প্ৰদানৰ ব্যৱস্থাপনাই হওক, সকলো ক্ষেত্ৰতে দ্ৰুত গতিৰে কাম কৰাৰ প্ৰয়োজন আছিল। আমি সেই প্ৰত্যাহ্বান স্বীকাৰ কৰি লৈছিলো আৰু সকলোৱে মিলি পৰিস্থিতি সলোৱাৰ প্ৰয়াস কৰিছিলো। গুজৰাটত সেই সময়ত ‘মুখ্যমন্ত্ৰী অমৃতম যোজনা’ৰ অধীনত দুখীয়া পৰিয়ালক ২লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিত্সা প্ৰদান ব্যৱস্থাৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছিল। গৰ্ভৱতী মহিলাক হাস্পটালত প্ৰসৱ কৰোৱাৰ বাবে ‘চিৰঞ্জীৱি যোজনা’ৰ অধীনত উত্সাহিত কৰাৰ দিহা কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত মাতৃ আৰু সন্তান উভয়ৰে জীৱন বচোৱাৰ ক্ষেত্ৰত অধিক সফলতা লাভ কৰিব পৰা গৈছিল। চিকিত্সাবিজ্ঞানৰ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো যোৱা দুটা দশকৰ অশেষ প্ৰয়াসৰ সুবাদত গুজৰাটে চিকিত্সা মহাবিদ্যালয়সমূহত আসনৰ সংখ্যা প্ৰায় ৬গুণে বৃদ্ধি কৰিবলৈ সক্ষম হ’ল।
বন্ধুসকল,
মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে মই দেশৰ স্বাস্থ্য খণ্ডৰ দুৰ্বলতাসমূহৰ কথা অনুধাৱন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিলো; আৰু বিগত ৬-৭টা বছৰে সেইবোৰ আঁতৰোৱাৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰয়াস কৰি আহিছো। আৰু, আমাৰ সংবিধানৰ যুক্তৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাত চিকিত্সাৰ দায়িত্ব ৰাজ্যচৰকাৰক প্ৰদান কৰা হৈছে। পিচে, মই যিহেতু দীঘলীয়া সময়ৰ বাবে ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ আছিলো, সেয়ে এই ক্ষেত্ৰত থকা জটিলতাসমূহৰ কথা মই ভালকৈয়ে জানো। সেয়ে মই ভাৰত চৰকাৰলৈ অহাৰ পিচত, লাগিলে বিষয়টো ৰাজ্যচৰকাৰৰ আওতাৰে হ’লেও, তাৰ ভিতৰৰ বহুখিনি কাম ভাৰত চৰকাৰে সম্পন্ন কৰা উচিত বুলি বিবেচনা কৰি আমি সেই দিশত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ লৈছিলো। আমাৰ দেশত স্বাস্থ্যসেৱাৰ ব্যৱস্থাপনা ক্ষেত্ৰখন বহুধা বিভক্ত হৈ আছে। বিভিন্ন ৰাজ্যৰ চিকিত্সা পদ্ধতি, ৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰৰ সংযোগ ব্যৱস্থা আৰু সংযুক্ত দৃষ্টিভংগীৰ অভাৱ। ভাৰতৰ দৰে দেশত উন্নত চিকিত্সাৰ ব্যৱস্থাপনা ৰাজ্যসমূহৰ ৰাজধানী আৰু কেইখনমান মেট্ৰ’ মহানগৰীৰ মাজতে সীমাবদ্ধ আছিল। যিসকল দুখীয়া লোকে জীৱিকাৰ সংস্থান বিচাৰি এখন ৰাজ্যৰ পৰা আন এখন ৰাজ্যলৈ যাবলগীয়া হৈছিল, তেওঁলোকে ৰাজ্যৰ সীমাৰ মাজতে সীমিত স্বাস্থ্য আঁচনিসমূহৰ সেৱা বাৰুকৈ ল’ব পৰা নাছিল। সেইদৰে প্ৰাথমিক স্বাস্থ্যসেৱা আৰু ডাঙৰ ডাঙৰ হাস্পটালসমূহৰ মাজতো এক বৃহত্ ব্যৱধান অনুভূত হৈছিল। আমাৰ পাৰম্পৰিক চিকিত্সা পদ্ধতি আৰু আধুনিক চিকিত্সা পদ্ধতিৰ মাজতো তাল-মিল নাছিল। শাসনৰ এইবোৰ দুৰ্বলতা আঁতৰ কৰাটো নিতান্তই আৱশ্যক আছিল। দেশৰ স্বাস্থ্যখণ্ডৰ ৰূপান্তৰ সাধন কৰাৰ বাবে আমি এক ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰি, এক নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য নীতিৰ আধাৰত কাম কৰাৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰো। ‘স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান’ৰ পৰা ‘আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা’ আৰু এতিয়া ‘আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল মিছন’ পৰ্যন্ত এনে অনেক প্ৰয়াস এই কাৰ্যক্ৰমৰে অংশস্বৰূপ। ‘আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনৰ জৰিয়তেই এতিয়া ৰাজস্থানৰ প্ৰায় ৩লাখ লোকে বিনামূলীয়া চিকিত্সাসেৱা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। গাঁও-চুবুৰীৰ দৰে দূৰ-দূৰণিৰ অঞ্চলসমূহত স্বাস্থ্যসেৱা পৰিগাঁথনি শক্তিশালী কৰি তুলিব লগা প্ৰায় ২.৫হাজাৰ ‘স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণ কেন্দ্ৰ’ই আজি ৰাজস্থানত সেৱা আগবঢ়াবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। চৰকাৰে ‘প্ৰিভেণ্টিভ হেল্থকেয়াৰ’ৰ ক্ষেত্ৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। আমি নতুনকৈ ‘আয়ুষ মন্ত্ৰালয়’ গঠন কৰাই নহয়, ‘আয়ুৰ্বেদ’ আৰু ‘যোগ’-ৰ জনপ্ৰিয়কৰণৰ ক্ষেত্ৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো।
ভাই-ভনীসকল,
চিকিত্সা আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ লেহেমীয়া গতিয়ো এই ক্ষেত্ৰত সমস্যা হৈ আহিছে। ‘এইমছ’-য়েই হওক কিম্বা অন্য চিকিত্সা মহাবিদ্যালয়েই হওক, অথবা ‘এইমছ’-ৰ নিচিনা ‘ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটী হাস্পটালে’ই হওক, ইয়াৰ ‘নেটৱৰ্ক’ দেশৰ কোণে কোণে বিস্তাৰিত হোৱাতো খুবেই আৱশ্যক হয়। আজি আমি সন্তুষ্টিৰে ক’ব পৰা হৈছো যে ৬খন ‘এইমছ’ৰ পৰা আগুৱাই আহি আমি এতিয়া ২২খনৰো অধিক ‘এইমছ’-ৰ এক শক্তিশালী ‘নেটৱৰ্ক’ গঢ়ি তোলাৰ দিশত আগবাঢ়িব পৰা হৈছো। এই ৬-৭টা বছৰত ১৭০খনৰো অধিক চিকিত্সা মহাবিদ্যালয় স্থাপিত হৈছে আৰু আন ১০০খনৰো অধিক চিকিত্সা মহাবিদ্যালয়ৰ নিৰ্মাণ কাৰ্য দৰ্ুতগতিৰে আগবাঢ়ি আছে। ২০১৪চনত দেশত ‘আণ্ডাৰ গ্ৰেজুৱেট’ আৰু ‘পোষ্ট গ্ৰেজুৱেট’ আসনৰ মুঠ সংখ্যা প্ৰায় ৮২হাজাৰ আছিল। আজি ইয়াৰ সংখ্যা বাঢ়ি ১লাখ ৪০হাজাৰ পৰ্যন্ত হৈছেগৈ। অৰ্থাত্ আজিৰ তাৰিখত দেশৰ অধিক সংখ্যক যুৱক-যুৱতীয়ে চিকিত্সক হোৱাৰ সপোন সাৰ্থক কৰিব পাৰিব। আজিৰ তাৰিখত আগতকৈ বহুত বেছি সংখ্যক যুৱক-যুৱতী চিকিত্সক হৈ ওলাইছে। চিকিত্সা বিজ্ঞান শিক্ষাৰ এই দ্ৰুত প্ৰগতিৰ বহুত ডাঙৰ লাভ ৰাজস্থানৰ ভাগতো পৰিছে। এইখিনি সময়ত ৰাজস্থানৰ চিকিত্সা মহাবিদ্যালয়সমূহৰ আসনৰ সংখ্যা দুগুণৰো অধিক বৃদ্ধি হৈছে। ‘আণ্ডাৰ গ্ৰেজুৱেট’ আসনৰ সংখ্যা ২০০০ৰ পৰা ৪০০০লৈ বৃদ্ধি পাইছে। ৰাজস্থানত ‘পিজি’ আসনৰ সংখ্যা হাজাৰতকৈ কম আছিল। আজি এই সংখ্যা ২১০০লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
ভাই-ভনীসকল,
সাম্প্ৰতিক সময়ত দেশৰ প্ৰতিখন জিলাত একোখন চিকিত্সা মহাবিদ্যালয় অথবা ‘পোষ্ট গ্ৰেজুৱেট’ চিকিত্সা শিক্ষা দান কৰিব পৰা একোখন শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান স্থাপনৰ এক প্ৰয়াস অব্যাহত আছে। ইয়াৰ বাবে চিকিত্সাবিজ্ঞানৰ শিক্ষা সম্পৰ্কীয় শাসন-প্ৰশাসনকে ধৰি অন্য নীতি-নিয়ম আদিৰ যোৱা কেইটা বছৰত বৃহত্ সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে। আগৰ ‘মেডিকেল কাউন্সিল অব ইণ্ডিয়া’-‘এমচিআই’-ৰ সিদ্ধান্তক লৈ হোৱা আলোচনা-সমালোচনাবোৰ আমি দেখিছিলো। প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে প্ৰশ্নৰ অৱতাৰণা হৈছিল, সেই প্ৰসংগই গৈ সংসদৰ মজিয়াও পাইছিলগৈ। তেওঁলোকৰ পাৰদৰ্শিতাক লৈ বাৰম্বাৰ প্ৰশ্নৰ অৱতাৰণা হৈছিল। ইয়াৰ প্ৰভাৱ দেশৰ চিকিত্সাবিজ্ঞান শিক্ষাৰ ওপৰত বাৰুকৈয়ে পৰিছিল। স্বাস্থ্যসোৱাৰ মানৰ ওপৰত পৰিছিল। বছৰৰ পিচত বছৰ ধৰি প্ৰতিখন চৰকাৰে কিবা কৰাৰ কথা চিন্তা কৰি আহিছিল, কোনো সিদ্ধান্ত লোৱাৰ কথা ভাবি আহিছিল, পিচে একোকে কৰিব পৰা নাছিল। ময়ো এই কামটো কৰিবলৈ যাওতে সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছিলো। সংসদত কিমান, আগৰ চৰকাৰে কৰিব খুজিছিল, কিন্তু কৰিব পৰা নাছিল। ইমানবোৰ গোট, ইমান ডাঙৰ ডাঙৰ বাধা থিয় কৰাব পাৰে। বৃহত সমস্যাৰ অৱশেষত অন্ত পৰিছিল। ইয়াক চম্ভালি লওতে আমিও বহুত পৰিশ্ৰম কৰিবলগীয়া হৈছিল। এতিয়া এই ব্যৱস্থাৰ দায়িত্ব ‘নেশ্যনেল মেডিকেল কমিশ্যন’ক অৰ্পণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উন্নত প্ৰভাৱ, দেশৰ ‘হেল্থকেয়াৰ হিউমেন ৰিছ’ৰ্চ’ আৰু ‘হেল্থ ছাৰ্ভিচেছ’ৰ ওপৰত দেখিবলৈ পোৱা গৈছে।
বন্ধুসকল,
বহু দশক পুৰণি স্বাস্থ্য প্ৰণালীটোক আজিৰ প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ অনুসৰি সলাই লোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছিল। চিকিত্সা শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদানত থকা ব্যৱধান নিৰন্তৰ হ্ৰাস কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। ডাঙৰ হাস্পটাল, লাগিলে সেয়া চৰকাৰীয়েই হওক কিম্বা বেচৰকাৰীয়েই হওক, সেইবোৰৰ সংসাধনসমূহ, নতুন চিকিত্সক, নতুন ‘পেৰা মেডিক্স’ গঢ়ি তোলাত অধিক উপযোগী হওক, তাৰ বাবে চৰকাৰে গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে। তিনি-চাৰিদিন আগতে আৰম্ভ হোৱা ‘আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল মিছন’-য়ে দেশৰ প্ৰান্তে প্ৰান্তে স্বাস্থ্য সেৱা বিস্তাৰিত কৰাৰ বাবে বহুত ডাঙৰ সহযোগিতা আগবঢ়াব। ভাল হাস্পটাল, ৰোগ বিশ্লেষণ পৰীক্ষাগাৰ, ফাৰ্মাচী, চিকিত্সকৰে সাক্ষাত্কাৰ আদি সকলোবোৰ কাম এতিয়া কেৱল এটা ‘ক্লিক’-তে সম্ভৱ হৈ উঠিব। ইয়াক ৰোগীয়ে নিজৰ তথ্য-পাতি সযতনে ৰখাৰো এক সুবিধা হিচাপে গ্ৰহণ কৰিব পাৰিব।
ভাই-ভনীসকল,
স্বাস্থ্যসেৱাৰে জড়িত দক্ষতাসম্পন্ন সানৱ সম্পদৰ প্ৰভাৱ প্ৰভৱশালী স্বাস্থ্যসেৱাৰ ওপৰত পৰে। এই কথা আমি ক’ৰোনা-কালত অধিক ভাবে অনুভৱ কৰিছো। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰূপায়ণ কৰা ‘সকলোকে প্ৰতিষেধক, বিনামূল্যে প্ৰতিষেধক’ অভিযানৰ সাফল্য ইয়াৰে প্ৰতিবিম্ব বুলি ক’ব পাৰি। আজি ভাৰতত ক’ৰোনাৰ প্ৰতিষেধকৰ ৮৮কোটিৰো অধিক পালি প্ৰদান কৰা হৈছে। ৰাজস্থানতো ৫কোটিৰো অধিক পালি প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰা হৈছে। টীকাকৰণৰ হাজাৰ হাজাৰ কেন্দ্ৰত আমাৰ চিকিত্সক, নাৰ্ছ, ‘পেৰা মেডিক্স’সকলে নিৰন্তৰ প্ৰতিষেধক প্ৰদান কৰি আছে। স্বাস্থ্যসেৱাৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ এই সামৰ্থ্য আমি আৰু বঢ়াব লাগিব। গাঁও আৰু দুখীয়া পৰিয়ালসমূহৰ পৰা অহা যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কেৱল ইংৰাজী ভাষাত মেডিকেল আৰু প্ৰযুক্তিৰ শিক্ষাদান এক বাধা হিচাপে পৰিগণিত হৈ আহিছিল। এতিয়া নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় নীতিৰ অধীনত হিন্দী আৰু আন ভাৰতীয় ভাষাসমূহতো চিকিত্সা বিজ্ঞানৰ শিক্ষাৰ পথো মোকলোৱা হৈছে। ৰাজস্থানৰ গাঁৱৰ, দুখীয়া পৰিয়ালসমূহৰ মাতৃসকলে তেওঁলোকৰ সন্তানৰ বাবে দেখা সপোনবোৰ এতিয়া সহজেই দিঠক হ’ব। দুখীয়াৰ সন্তানেও; যিসকলে ইংৰাজী স্কুলত পঢ়াৰ সুবিধা পোৱা নাই, সেই সকলোৱে এতিয়া ডাক্টৰ হৈ মানৱতাৰ সেৱা কৰিব পাৰিব। চিকিত্সা-শিক্ষাৰে জড়িত সকলো সুযোগ যাতে সমাজৰ সকলো অংশ, সকলো শ্ৰেণীয়েই সমানে পাব পাৰে সেয়া সম্ভৱ কৰাৰ বাবেই প্ৰয়াস অব্যাহত ৰখা হৈছে। চিকিত্সাবিজ্ঞানৰ শিক্ষাত ‘অ’বিচি’ আৰু আৰ্থিক ভাবে দুৰ্বল সাধাৰণ শ্ৰেণীৰ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে সংৰক্ষণৰ দিহা কৰাৰ অন্তৰালতো এই ভাৱনাই জড়িত হৈ আছে। বন্ধুসকল, স্বাধীনতাৰ এই অমৃতকালত উচ্চ স্তৰৰ কৌশলে কেৱল ভাৰতকে শক্তিৱন্ত কৰি নোতোলে, বৰং ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’ৰ সংকল্পক সিদ্ধ কৰাতো বহু ডাঙৰ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিব। সবাটোকৈ দ্ৰুতগতিত বিকশিত হৈ থকা উদ্যোগসমূহৰ অন্যতম ‘প্ৰেট্ৰোকেমিকেল উদ্যোগ’ৰ বাবে দক্ষতাসম্পন্ন মানৱসম্পদৰ আজি খুবেই প্ৰয়োজন। ৰাজস্থানৰ নতুন ‘পেট্ৰোকেমিকেলছ প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান’-য়ে এই ক্ষেত্ৰত প্ৰতি বছৰে বহু সংখ্যক যুৱক-যুৱতীক দক্ষ কৰি তুলি নতুন সম্ভাৱনাৰ সৈতে বিজড়িত কৰিব। ‘পেট্ৰোকেমিকেলছ’ৰ প্ৰয়োগ আজিকালি খেতিবাতি, স্বাস্থ্যসেৱা আৰু অটোমোবাইল উদ্যোগকে ধৰি জীৱনৰ অনেক খণ্ডত বৃদ্ধি পাই আছে। সেয়ে, দক্ষ-মানৱসম্পদৰ বাবে আগন্তুক বছৰবোৰত কৰ্মসংস্থানৰ অনেক সুযোগ সৃষ্টি হ’ব বুলি আশা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আজি আমি যেতিয়া এই ‘পেট্ৰোকেমিকেলছ প্ৰতিষ্ঠান’ৰ উদ্বোধন কৰি আছো, সেই মুহূৰ্তত মোৰ ১৩-১৪বছৰ আগৰ সেইবোৰ দিনলৈ মনত পৰিছে, সেই সময়ত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে আমি ‘পেট্ৰোলিয়াম বিশ্ববিদ্যালয়’ৰ এক ভাৱনাক লৈ কাম আৰম্ভ কৰিছিলো। তেতিয়া কিছুসংখ্যক লোকে এই কথাটোক লৈ হাঁহিছিল। তেওঁলোকৰ প্ৰশ্ন এনে এখন বিশ্ববিদ্যালয়ৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছেনে? ইয়াৰ জৰিয়তে কিনো হ’ব, ইয়াত পঢ়িবলৈনো ছাত্ৰ-ছাত্ৰী ক’ৰ পৰা আহিব? পিচে, আমি এই ভাৱনাক এৰি দিয়া নাছিলো। ৰাজধানী গান্ধীনগৰত মাটি বিচৰা হ’ল আৰু ‘পণ্ডিত দীনদয়াল পেট্ৰোলিয়াম বিশ্ববিদ্যালয়’(পিডিপিইউ)ৰ শুভাৰম্ভ হ’ল। বহুত কম সময়তে এই বিশ্ববিদ্যালয়ে নিজৰ সামৰ্থ্য প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ সক্ষম হ’ল। সমগ্ৰ দেশৰ শিক্ষাৰ্থীয়ে এই বিশ্ববিদ্যালয়ত পঢ়িবলৈ উথপথপ লগালে। এতিয়ালৈ বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ ‘ভিজন’ আৰু অধিক বিস্তাৰিত হৈছে। আজিৰ তাৰিখত এই বিশ্ববিদ্যালয় ‘পণ্ডিত দীনদয়াল এনাৰ্জী ইউনিভাৰ্ছিটী’(পিডিইইউ) নামেৰে জনাজাত হৈছে। এনে ধৰণৰ সংস্থানে আজি ভাৰতৰ যুৱ-প্ৰজন্মক ‘ক্লীন এনাৰ্জী’ৰ বাবে ‘ইন’ভেটিভ ছ’লিউশ্যন’ৰ বাবে আৱিষ্কাৰৰ পথ-নিৰ্দেশনা দি আছে, তেওঁলোকৰ পাৰদৰ্শিতা বৃদ্ধি কৰি আছে। বন্ধুসকল, বাড়মেৰত ‘ৰাজস্থান শোধনাগাৰ প্ৰকল্প’ৰ কামো দ্ৰুতগতিৰে চলি আছে। এই প্ৰকল্পত ৭০হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক পুঁজিৰ বিনিয়োগ কৰা হৈছে। ‘ইউনিভাৰ্চছিটী অব পেট্ৰলিয়াম টেকন’লজী’-ত পঢ়ি অহা ‘প্ৰফেশ্যনেল’সকলৰ বাবে এই প্ৰকল্পই বহুত নতুন সুযোগৰ সন্ধান দিব পাৰিব। ৰাজস্থানত চলি থকা ‘চিটি গেছ বিতৰণ’ৰ কামেও ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে বহু সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি কৰিছে। ২০১৪চন পৰ্যন্ত ৰাজস্থানৰ কেৱল এখন চহৰতহে চিটী গেছ বিতৰণৰ অনুমোদন জনোৱা হৈছিল। কিন্তু আজি ১৭খন জিলাত ‘চিটী গেছৰ নেটৱৰ্ক’ৰ বাবে অনুমোদন দিয়া হৈছে। আগন্তক সময়ত ৰাজ্যখনৰ সকলো জিলাতে পাইপৰে গেছ বিতৰণৰ ব্যৱস্থা হ’ব।
ভাই-ভনীসকল,
ৰাজস্থানৰ এটা বৃহত্ অংশ মৰুভূমিতো হয়েই, ই সীমান্তবৰ্তীও হয়। ৰাজস্থানৰ কঠিন ভৌগলিক পৰিস্থিতিৰ কাৰণে আমাৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলে নানা ধৰণৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হয়। বহু বছৰ ধৰি মই ৰাজস্থানৰ দূৰ-দূৰণিৰ ঠাইসমূহলৈ অহা-যোৱা কৰি আছিলো। সেইবোৰ দিনত মই শৌচালয় নোহোৱা, বিজুলীৰ ব্যৱস্থা নথকা, গেছৰ সংযোগ নথকা আদিৰ দৰে সমস্যাৰে জৰ্জৰিত মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ দুৰ্গতি প্ৰত্যক্ষ কৰিছিলো। আজি দুখীয়াৰো দুখীয়া পৰিয়ালৰ ঘৰতো শৌচালয়, বিজুলী আৰু গেছৰ সংযোগ স্থাপন হোৱাত সকলোৰে জীৱন বহুত সহজ হৈ উঠিছে। খোৱা পানীৰ সমস্যাইতো ইমানদিনে ৰজাস্থানৰ আই-মাতৃসকলৰ ধৈৰ্যৰে পৰীক্ষা লৈ আহিছিল। সম্প্ৰতি ‘জল জীৱন মিছন’ৰ ৰূপত ৰাজস্থানৰ ২১লাখৰো অধিক পৰিয়ালৰ ঘৰলৈ পাইপৰে পানী যোগানৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। ‘প্ৰতি ঘৰলৈ পানী’ অভিযান ৰাজস্থানৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ যুগজোৰা পৰিশ্ৰমৰ দুখ মোচন কৰাৰ বাবে এক আন্তৰিক প্ৰয়াস হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
ৰাজস্থানৰ বিকাশে ভাৰতৰ বিকাশ যাত্ৰাত গতি প্ৰদান কৰিব। যেতিয়া ৰজস্থানৰ লোকসকলৰ দুখীয়া, মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ অৱস্থা উন্নত হয়, তেওঁলোকৰ ‘ইজ অৱ লিভিং’ বাঢ়ে, সেই কথাই মোকো সন্তুষ্টি প্ৰদান কৰে। যোৱা ৬-৭টা বছৰত কেন্দ্ৰৰ আবাস যোজনসমূহৰ মাধ্যমৰে ৰাজস্থানৰ দুখীয়া ৰাইজৰ বাবে ১৩লাখৰো অধিক পকীঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ নিধি’ৰ জৰিয়তে ৰাজস্থানৰ ৭৪লাখৰো অধিক কৃষক পৰিয়ালৰ বেংক একাউণ্টলৈ প্ৰায় ১১হাজাৰ কোটি টকা প্ৰত্যক্ষ ভাবে হস্তান্তৰিত কৰা হৈছে। ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী ফচল বীমা যোজনা’ৰ জৰিয়তে ৰাজ্যখনৰ কৃষকসকলক ১৫হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক বীমা সুৰক্ষাও প্ৰদান কৰা হৈছে। বন্ধুসকল, সীমান্তবৰ্তী ৰাজ্য হোৱাৰ বাবেই সংযোগ আৰু সীমান্ত এলেকা উন্নয়ণৰ অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিক সহযোগিতাৰ লাভ ৰাজস্থানে পাই আহিছে। ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণৰ প্ৰসংগই হওক, নতুন ৰে’লপথ নিৰ্মাণৰ প্ৰসংগই হওক, ‘চিটী গেছ’ বিতৰণেই হওক, বহু সংখ্যক প্ৰকল্পৰ কাম দ্ৰুতগতিৰে অব্যাহত আছে। দেশৰ ৰে’লসেৱাৰ ৰূপান্তৰ সাধনৰ উদ্দেশ্যে নিৰ্মাণ কৰি থকা ‘ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট ক’ৰিডৰ’-ৰো বহু ডাঙৰ অংশ এটা ৰাজস্থান আৰু গুজৰাটত পৰিছে। ইয়াৰ কামেও নতুন কৰ্মসংস্থানৰ অনেক সুযোগ উলিয়াই দিছে। ভাই-ভনীসকল, ৰাজস্থানৰ সামৰ্থ্যই সমগ্ৰ দেশকে প্ৰেৰণা দি আহিছে। আমি ৰাজস্থানৰ সামৰ্থ্য আৰু অধিক পৰিসৰলৈ বিস্তাৰিত কৰিব লাগিব। এয়া আমাৰ সকলোৰে প্ৰয়াসৰেহে সম্ভৱ হ’ব। স্বাধীনতাৰ ৭৫সংখ্যক বৰ্ষত আমি ‘সকলোৰে প্ৰয়াস’-ৰ মন্ত্ৰ আওৰাই আৰু অধিক শক্তিৰে আগবাঢ়ি যাব লাগিব। ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ এই অমৃতকাল ৰাজস্থানৰ বিকাশৰো স্বৰ্ণিম কাল হিচাপে পৰিগণিত হওক, আমিও এই শুভকামনাকে কৰিছো। আৰু মই যেতিয়া মুখ্যমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়াৰ ভাষণ শুনি আছিলো, তেওঁ কামৰ এখন দীঘলীয়া সূচী দাঙি ধৰিছিল। তেওঁ মোৰ ওপৰত ইমানকৈ ভৰসা কৰাৰ বাবে মই ৰাজস্থানৰ মুখ্যমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছো। আৰু, গণতন্ত্ৰৰ এয়াই দৰাচলতে বৃহত্ শক্তি। তেখেতৰ ৰাজনৈতিক বিচাৰধাৰা বেলেগ, দল বেলেগ, মোৰ ৰাজনৈতিক বিচাৰধাৰা বেলেগ, পাৰ্টী বেলেগ, কিন্তু অশোকজীয়ে মোৰ ওপৰত যি ভৰসা ব্যক্ত কৰিছে, তাৰ বাবেই তেওঁ আজি হৃদয় উজাৰি বহুখিনি কথা কটব পাৰিছে। এই বন্ধুত্ব, এই বিশ্বাস, এই ভৰসাইতো গণতন্ত্ৰৰ পৰম শক্তি! মই পুনৰবাৰ ৰাজস্থানৰ ৰাইজক আন্তৰিকতাৰে অভিনন্দন জনাইছো।
বহুত বহুত অভিনন্দন!
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of CIPET: Institute of Petrochemicals Technology Jaipur
30 SEP 2021 2:37PM by PIB Delhi
Namaskar!
Son of the soil of Rajasthan and custodian of India's largest Panchayat, the Lok Sabha, our hon’ble Speaker Shri Om Birla ji, Chief Minister of Rajasthan Shri Ashok Gehlot ji, Union Health Minister Shri Mansukh Mandaviya ji, all my other colleagues in the Union Cabinet Shri Gajendra Singh Shekhawat ji, Bhupendra Yadav ji, Arjun Ram Meghwal ji, Kailash Choudhary ji, Dr. Bharati Pawar ji, Bhagwanth Khuba ji, former Chief Minister of Rajasthan Vasundhara Raje ji, Leader of Opposition Gulab Chand Kataria ji, other ministers of Rajasthan government, MPs, MLAs , all other dignitaries present in the program, and my dear brothers and sisters of Rajasthan,
The biggest pandemic of 100 years has posed many challenges to the health sector of the world, and this has taught us a lot. Every country is engaged in dealing with this crisis in its own way. India has resolved to increase its capacity and self-reliance in this calamity. The commencement of the construction of four new medical colleges in Rajasthan and the inauguration of the Institute of Petrochemical Technology in Jaipur is an important step in this direction. I congratulate all the citizens of Rajasthan. Since I have got an opportunity to meet all of you virtually in this special program, I also want to congratulate the sons and daughters of Rajasthan who played an important role in making India proud in the Olympics. By the way, I want to congratulate my sons and daughters of Rajasthan once again today. Awareness programs about plastic and related waste management rules are also going on in 10 CIPET centers of the country, including Jaipur. I extend my very best wishes to all the dignitaries of the country for this initiative.
Brothers and sisters,
The Central Government had given approval for 23 new medical colleges in Rajasthan from 2014 onwards. Out of these, seven medical colleges have started functioning. Today the construction of new medical colleges has started in Banswara, Sirohi, Hanumangarh and Dausa. I congratulate the people of these areas very much. Whenever the people's representatives and our honorable MPs from here used to meet me, they would count the benefits of a medical college. All of you, including MP and my friend 'Kanak-Mal' Katara ji, our senior MP, Jaskaur Meena ji, my very old fellow brother Nihalchand Chauhan ji or our half Gujarati half Rajasthani Bhaidevji Patel, are very conscious about medical infra in Rajasthan. I am sure the construction of these new medical colleges will be completed on time with the cooperation of the state government.
Friends,
We all are aware of the condition of the medical systems of the country a few decades back. In 2001, 20 years ago, when Gujarat gave me the opportunity to serve as the Chief Minister, the health sector there was also full of challenges. Be it medical infrastructure, medical education, or medical facilities, there was a need to speed up work on every aspect. We accepted the challenge and tried to turn things around together. The facility of free treatment up to Rs 2 lakh was started for poor families in Gujarat under the Mukhyamantri Amrutum Yojana. Under the Chiranjeevi Yojana, pregnant women were encouraged for delivery in hospitals, which was a huge success in saving the lives of mothers and infants. In the case of medical education also, Gujarat has registered an increase in medical seats by six times due to the tireless efforts in the last two decades.
Friends,
Efforts are being made for the past six-seven years to remove the shortcomings in the health sector which I experienced as the Chief Minister. And we all are aware about the concept of the federal structure under our Constitution. According to it, health is a state subject and it is the responsibility of the state. Since I was the Chief Minister of the state for a long time, I was aware of the difficulties. Therefore, we started efforts in that direction as the Government of India even though it was the responsibility of the state. The biggest problem was that the country’s health system was fragmented. Collective approach was missing at the national level in the medical systems of individual states. In a country like India where better health facilities were confined to state capitals or a few metro cities, where poor families move from one state to another for employment, health schemes confined to state borders were not very useful. Similarly, there was a huge gap between primary healthcare and big hospitals. There was also a lack of synergy between our traditional system of medicine and modern medicine. These deficiencies in governance needed to be addressed. To transform the health sector of the country, we worked on a national approach and a new national health policy. Initiatives like Swachh Bharat Abhiyan, Ayushman Bharat and now Ayushman Bharat Digital Mission are part of this. So far, about 3.5 lakh people of Rajasthan have availed free treatment under the Ayushman Bharat scheme. About 2,500 health and wellness centers, which strengthen health facilities in the countryside, have started functioning in Rajasthan today. The government's emphasis is also on preventive healthcare. We have not only created a new Ministry of AYUSH, but are also promoting Ayurveda and Yoga simultaneously.
Brothers and sisters,
Another major problem has been the slow pace in creating medical infrastructure. It is very important to spread the network of super specialty hospitals like AIIMS and medical colleges to every part of the country. Today we can say with satisfaction that India is moving towards a strong network of more than 22 AIIMS as against six AIIMS. In these 6-7 years, more than 170 new medical colleges have been set up and work on more than 100 new medical colleges is progressing at a brisk pace. The total medical undergraduate and post graduate seats in the country were close to 82,000 till 2014. Today the number is inching towards 1.40 lakh seats. That is, today more youth are getting an opportunity to become doctors. Rajasthan also derived a huge benefit of this rapid progress of medical education. Medical seats have more than doubled in Rajasthan during this period. UG seats have increased from 2,000 to more 4,000. PG seats were less than a thousand in Rajasthan, which will soon be 2100.
Brothers and sisters,
Today, we are endeavouring that every district must have a medical college or at least one institute providing post graduate medical education. In the last few years, major reforms have been undertaken from the governance related to medical education to other policies, laws and institutions. In the past we have seen how the decisions of the earlier Medical Council of India-MCI were questioned, various allegations were leveled against it, and the Parliament used to debate it for hours. There were also doubts about transparency. It had a huge impact on the quality of medical education and delivery of health services in the country. For years, the governments used to think about doing something in this regard, but it was not being done. I, too, faced many challenges. In my first term also, I wanted, but could not do it. Many groups used to put so many obstacles. We also had to endure a lot to fix it. Now the responsibility of these arrangements rests with the National Medical Commission. Its tremendous impact is now visible on the healthcare, human resources and health services of the country.
Friends,
Changes are necessary in the decades old health system according to the needs of today. The gap between medical education and health service delivery is being bridged continuously. There is a lot of emphasis from the government on big hospitals, whether government or private, so that their resources are used to the maximum in preparing new doctors and paramedics. Ayushman Bharat Digital Mission, launched three-four days ago, will go a long way in providing health services to every nook and corner of the country. Appointments with good hospitals, testing labs, pharmacies and doctors will be done with just one click. There will also be a provision for the patients to maintain their health records.
Brothers and sisters,
Skilled manpower in healthcare has a direct impact on effective health services. We have experienced this even more in this Corona era. The success of the central government's ‘Free vaccine, vaccine for all’ campaign is a reflection of this. Today, more than 88 crore doses of corona vaccine have been administered in India. More than 5 crore vaccine doses have been administered in Rajasthan also. Our doctors, nurses and medical staff are constantly engaged in vaccination at thousands of centers. We have to further increase this capability in the medical field. The study of medical and technical education only in English language has been another obstacle for youth from rural and poor families. Now there is also a scope for medical education in Hindi and other Indian languages under the new National Education Policy. The dreams of the mothers of poor families in the villages of Rajasthan for their children will now be fulfilled easily. The sons and daughters of the poor, who did not get an opportunity to study in English medium schools, will now be able to serve humanity by becoming doctors. It is also necessary that opportunities related to medical education should be equally available to every section of the society. This is the spirit behind giving reservation to OBCs and economically weaker general category youth in medical education.
Friends,
In this virtuous era of independence, high level of skill will not only strengthen India but will also play a major role in realizing the resolve of AatmaNirbhar Bharat. Skilled manpower is the need of the hour for petro-chemical industry, one of the fastest growing industries. Rajasthan's new Institute of Petrochemical Technology will create new opportunities for hundreds of youth every year in this field. The use of petrochemicals is increasing nowadays in many walks of life ranging from agriculture, healthcare and automobile industry. Therefore, many employment opportunities are going to be created for the skilled youth in the future.
Friends,
Today when we are inaugurating this petrochemical institute, I am reminded of the time 13-14 years ago when I was Chief Minister of Gujarat and we started working on the idea of ​​Petroleum University. At that time, some people laughed at the idea and questioned the need of this university. What will it be able to do and where will the students come from to study in it was the common refrain. But we did not drop this idea. Land was earmarked in the capital Gandhinagar and Pandit Deendayal Petroleum University- PDPU was started. In a very short span of time, PDPU has shown its worth. Students from all over the country competed to study there. Now the vision of this university has expanded further. Now it is known as Pandit Deendayal Energy University- PDEU. Such institutions are laying the foundation for innovative solutions for clean energy for the youth and developing their expertise.
Friends,
Rajasthan Refinery Project is progressing rapidly in Barmer. More than 70,000 crore rupees are being invested on this project. This project will create many new opportunities for the professionals graduating from the Institute of Petrochemical Technology. The ongoing city gas distribution work in Rajasthan also has a lot of potential for the youth. Till 2014, only one city in Rajasthan had permission for gas distribution. Today 17 districts of Rajasthan have been authorized for city gas distribution network. In the near future, every district of the state will have a piped gas network.
Brothers and sisters,
A large part of Rajasthan is desert and it is also a border area. Due to the difficult geographical conditions, our mothers and sisters have been facing many challenges. I have been traveling to far flung areas of Rajasthan for many years. I have seen the difficulties faced by mothers and sisters in the absence of toilets, electricity and gas connections. Today life has become very easy due to the access of toilets, electricity and gas connections to the poorest of the poor. Drinking water in Rajasthan, in a way, is a test of the patience for mothers and sisters every day. Now more than 21 lakh families of Rajasthan have started getting piped water under the Jal Jeevan Mission. The Har Ghar Jal Abhiyan is a small yet sincere attempt to heal the blisters on the feet of the mothers, sisters and daughters of Rajasthan.
Friends,
The development of Rajasthan also gives impetus to the development of India. It also gives me satisfaction when the comfort and the ease of living increases for the poor and the middle class people of Rajasthan. In the last 6-7 years, more than 13 lakh pucca houses have been built for the poor in Rajasthan through the housing schemes of the Centre. Under the PM Kisan Samman Nidhi, about Rs.11,000 crores have been transferred to the bank accounts of more than 74 lakh farmer families of Rajasthan. Under the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana, Rs. 15,000 crore worth claims have been settled for the state farmers.
Friends,
Being a border state, Rajasthan is being prioritized as far as connectivity and border area development is concerned. Dozens of projects, including the construction of National Highway, new railway lines, city gas distribution, are progressing rapidly. A major part of the Dedicated Freight Corridor going to transform the country's railways is also from Rajasthan and Gujarat. It is also creating many new employment opportunities.
Brothers and sisters,
The potential of Rajasthan inspires the whole country. We also have to boost the potential of Rajasthan and take the country to new heights. This is possible only with the efforts of all of us. With the mantra of Sabka Prayas (efforts of everybody) we have to move forward with renewed vigour in this 75th year of independence. We wish that this virtuous era of independence should also become a golden period of development of Rajasthan. When I was listening to the Chief Minister of Rajasthan, he read out a long list of tasks. I thank the Chief Minister of Rajasthan for trusting me so much. And this is a great strength in a democracy. His political ideology is different from me, but Ashok ji trusts me and, therefore, he shared so many things with an open heart. This friendship and trust are the great strength of democracy. I once again extend my heartfelt greetings and congratulations to the people of Rajasthan.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.