প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘জল জীৱন মিছন’ সন্দৰ্ভত গাঁও পঞ্চায়ত আৰু ‘পানী সমিতি’ৰ বিষয়ববীয়াৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তালাপ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰিলে ‘জল জীৱন মিছন এপ্’ আৰু ‘জল জীৱন কোষ’ৰ
“জল জীৱন মিছন বিকেন্দ্ৰীকৰণৰো এক বৃহত্ আন্দোলন। ই গাঁৱৰ দ্বাৰা, মহিলাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত আন্দোলন। গণ আন্দোলন আৰু ৰাজহুৱা অংশীদাৰিত্বই হৈছে ইয়াৰ বুনিয়াদ”
“নলীৰে পানী যোগানৰ ক্ষেত্ৰত যোৱা সাতোটা দশকত যিমানখিনি কাম কৰা হৈছিল তাতকৈয়ো অধিক কাম সম্পাদিত হৈছে মাত্ৰ দুটা বছৰতে”
“গুজৰাটৰ দৰে ৰাজ্যৰ পৰা অহা মই খৰাং-সদৃশ পৰিস্থিতি প্ৰত্যক্ষ কৰাই নহয় প্ৰতি টোপাল পানীৰ গুৰুত্ব কি সেয়াও ভালকৈয়ে বুজি পাও। সেয়ে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে পানীৰ যোগান আৰু পানীৰ সংৰক্ষণৰ প্ৰসংগ মোৰ অন্যতম প্ৰধান প্ৰথমিকতা আছিল”
“দেশৰ ৮০খন জিলাৰ প্ৰায় ১.২৫লাখ গাঁৱৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ ঘৰলৈকে আজি পানীৰ যোগান সম্ভৱ হৈছে”
“আকাংক্ষী জিলাসমূহত থকা টেপ-সংযোগৰ সংখ্যা ৩১লাখৰ পৰা ১.১৬কোটিলৈ বৃদ্ধি পাইছে”
“প্ৰতিখন ঘৰ আৰু বিদ্যালয়ত শৌচালয়, সুলভ ছেনিটেৰী পেড, গৰ্ভধাৰণৰ সময়ত পুষ্টি আৰু টীকাকৰণ-ৰ দৰে পদক্ষেপসমূহে মাতৃশক্তিক শক্তি-সমৃদ্ধ কৰিছে”
02 OCT 2021 1:02PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ‘ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিং’ ব্যৱস্থাৰে ‘জল জীৱন মিছন’ সন্দৰ্ভত গাঁও পঞ্চায়ত আৰু ‘পানী সমিতি’/‘গাঁও পানী আৰু অনাময় সমিতি’(ভিডব্লিউএছচি)ৰ বিষয়ববীয়াসকলৰ সৈতে এক বাৰ্তালাপ অনুষ্ঠানত মিলিত হয়। এই অনুষ্ঠানতে তেওঁ ‘জল জীৱন মিছন’ সন্দৰ্ভত সংশ্লিষ্ট পক্ষসমূহৰ মাজত সজাগতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে আঁচনিখনৰ ক্ষেত্ৰত অধিক স্বচ্ছতা আৰু দায়বদ্ধতা সৃষ্টিৰ লক্ষ্যৰে যুগোতোৱা এটা ‘এপ্’ আনুষ্ঠানিক ভাবে মুকলি কৰে। তেওঁ ‘ৰাষ্ট্ৰীয় জল জীৱন কোষ’ শীৰ্ষক এটি নিধিও আনুষ্ঠানিক ভাবে মুকলি কৰে। দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱৰ প্ৰতিটো পৰিয়াল, প্ৰতিখন বিদ্যালয়, অংগণৱাড়ী কেন্দ্ৰ, আশ্ৰমশালা, আৰু অন্যান্য ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠানলৈ নল-সংযোগী পানীৰ যোগানৰ ক্ষেত্ৰত সহায়ৰ হাত আগবঢ়াব খোজা দেশ বা বিদেশৰ কোনো ব্যক্তি, প্ৰতিষ্ঠান, নিগম আৰু পৰোপকাৰীয়ে দিব খোজা অৰিহণা এই কোষলৈ প্ৰেৰণ কৰিব পাৰিব। অনুষ্ঠানত গাঁও পঞ্চায়ত আৰু পানী সমিতিসমূহৰ বিষয়ববীয়াসকলৰ লগতে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শেখাৱট, শ্ৰী প্ৰহ্লাদ সিং পেটেল, শ্ৰী বিশ্বেশ্বৰ টুডু, ৰাজ্যসমূহৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু অন্যান্য মন্ত্ৰীসকল উপস্থিত থাকে।
কথোপকথনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ প্ৰদেশৰ বান্দা জিলাৰ উম্ৰি গাঁৱৰ শ্ৰী গিৰিজাকান্ত তিৱাৰীক তেওঁৰ গাঁৱত ‘জল জীৱন মিছন’য়ে পেলোৱা প্ৰভাৱৰ বুজ লয়। উত্তৰত শ্ৰী তিৱাৰীয়ে কয় যে এতিয়া তেওঁলোকে পৰিষ্কাৰ নিৰাপদ পানী পোৱাৰ লগতে গাঁৱৰ মহিলাসকলৰ জীৱনো স্বাচ্ছন্দ্যপূৰ্ণ হৈ উঠিছে। গাঁৱৰ মানুহখিনিয়ে ন-সংযোজিত পানীৰ যোগান লাভ কৰিব বুলি শুনি সেই কথা বিশ্বাস কৰিছিলনে, আৰু এতিয়া তেওঁলোকৰ অনুভৱ কেনে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰ্শ্ন কৰে। তিৱাৰীয়ে, মিছন সাফল্যমণ্ডিত কৰি তোলাৰ বাবে তেওঁলোকে গ্ৰহণ কৰা সংঘবদ্ধ প্ৰয়াসৰ কথাও বৰ্ণনা কৰে। আজিৰ তাৰিখত প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ ঘৰতে শৌচালয় আছে আৰু সেয়া তেওঁলোকে ব্যৱহাৰো কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বুন্দেলখণ্ড অঞ্চলৰ গঞাই দেখুওৱা উত্সৰ্গিত মনোভাৱৰ বাবে শলাগ লোৱাৰ লগতে মহিলাসকলে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা’, ‘উজ্জ্বলা’ আৰু ‘জল জীৱন মিছন’ৰ দৰে কাৰ্যক্ৰমৰ জৰিয়তে নিজকে সবল কৰি তোলাৰ লগতে তেওঁলোকৰ ন্যায্য মৰ্যাদাও লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
গুজৰাটৰ পিপলিৰ ৰমেশভাই পেটেলক তেওঁলোকৰ গাঁৱত পৰ্যাপ্ত পানী উপলব্ধ হয়নে নহয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিব বিচাৰে। গাঁৱত উপলব্ধ পানীৰ মান নিয়মীয়াকৈ পৰীক্ষা কৰাৰ বাবেও তেওঁ গাঁওবাসীক আহ্বান জনায়। এইসন্দৰ্ভত তথ্য দাঙি ধৰি পেটেলে তেওঁলোকৰ গাঁৱত এতিয়া উপলব্ধ হোৱা পানীৰ মান ভাল বুলি জানিবলৈ দিয়ে। গাঁৱৰ মহিলাসকলক পানীৰ মান পৰীক্ষা কেনেকৈ কৰিব লাগে সেই বিষয়ে প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানো কৰা হৈছে বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই পানীৰ বাবে ৰাইজে মাচুল দিব লাগেনে বুলি জানিব বিচাৰে। উত্তৰত ৰমেশভায়ে কয় যে গাঁৱৰ প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়েই পানী মূল্য কিমান জানে, আৰু সেয়ে তেওঁলোকে ইয়াৰ বাবদ স্বেচ্ছাই মাচুলো দিব বিচাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পানী সংৰক্ষণৰ উদ্দেশ্যে গাঁৱত স্প্ৰিংকলাৰ্ছ আৰু ড্ৰিপ ইৰিগেশ্যন পদ্ধতিৰ ব্যৱহাৰ কৰেনে নাই জানিব বিচাৰে। গাঁৱত আজিকালি নতুন পদ্ধতিৰ জলসিঞ্চন পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰাৰ পৰম্পৰা গঢ়ি উঠিছে বুলি তেওঁ প্ৰদানমন্ত্ৰীক জানিবলৈ দিয়ে। ‘স্বচ্ছ ভাৰত মিছন ২.০’ৰ প্ৰসংগ উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পৰিচ্ছন্নতাৰ অভিযানলৈ ৰাইজে আন্তৰিকতাৰে সমৰ্থন জনাইছে আৰু ‘জল জীৱন মিছন’ৰ ক্ষেত্ৰতো দেশৰ জনতাই একেই আন্তৰিকতা প্ৰদৰ্শন কৰিব বুলি তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে।
উত্তৰাখণ্ডৰ শ্ৰীমতী কৌশল্যা ৰাৱটক উদ্দেশি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিব বিচাৰে যে ‘জল জীৱন মিছন’ৰ আগত আৰু পিচত বিৰাজ কৰা তেওঁলোকৰ গাঁৱৰ পৰিস্থিতি কেনে! উত্তৰত শ্ৰীমতী ৰাৱটে কয় যে আজি কালি তেওঁলোকৰ গাঁৱলৈ পৰ্যটক আহিবলৈ লৈছে। গাঁৱৰ ‘হোমষ্টে’বোৰত পৰ্যটকসকল থাকিবলৈও লৈছে। এয়া সম্ভৱ হৈছে জল মিছনৰ জৰিয়তে গাঁৱত উপলব্ধ হোৱা পানীৰ পৰ্যাপ্ততাৰ সুবাদতে। প্ৰসংগক্ৰমে তেওঁ কয় যে ইতিমধ্যে তেওঁলোকৰ গাঁৱত সম্পূৰ্ণ ৰূপে টীকাকৰণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গাঁওখন বনানীকৰণ, ‘হোমষ্টে’ আদি নিৰ্মাণৰে পৰ্যটনৰ দৰে বহণক্ষণ উন্ন্য়ণী কাৰ্যক্ৰমত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰাৰ বাবে শ্ৰমতী ৰাৱটক ভূয়সী প্ৰশংসা কৰে।
তামিল নাডুৰ শ্ৰীমতী সুধাক ‘জল জীৱন মিছন’ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সোধা এটা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত সুধাই কয় যে মিছনৰ ৰূপায়ণৰ পিচত তেওঁলোকৰ গাংৱৰ প্ৰতিঘৰ মানুহেই নলীৰে প্ৰবাহিত পানী পাবলৈ সক্ষম হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সুধাক তেওঁলোকৰ গাঁৱত উত্পাদন কৰা পৃথিৱী খ্যাত ‘আৰ্ণি চিল্ক শাৰী’ৰ বিষয়েও কিছু কথা কবলৈ কয়। নলীৰে পানীৰ যোগান সম্ভৱ হোৱাৰ পিচত তেওঁলোকে আন কাম কৰিবলৈ সময় ৰাহি কৰিব পাৰিছেনে নাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিব খোজে। শ্ৰীমতী সুধাই কয় যে পানীৰ পৰ্যাপ্ত যোগানে তেওঁলোকৰ জীৱন সঁচাকৈয়ে উন্নত কৰিছে আৰু এতিয়া তেওঁলোকে আন সৃষ্টিশীল কাম কৰিব পৰাকৈ অধিক সময় লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। গাঁৱত এতিয়া বৰষুণৰ পানী সংৰক্ষণৰ বাবে চেক ডেম নিৰ্মাণ, পুখুৰী আদি খন্দাৰ দৰে কামো কৰা হৈছে বুলি সুধাই প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আগত জানিবলৈ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘জল জীৱন মিছন’ক ৰাইজে মহিলা সবলীকৰণৰ দিশত শক্তিশালী পদক্ষেপ হিচাপে গ্ৰহণ কৰি আগবাঢ়িব খুজিছে বুলি অভিমত প্ৰকাশ কৰে।
মণিপুৰৰ সৰোজিনী দেৱীৰ সৈতে হোৱা কথোপকথনত প্ৰধানমন্ত্ৰীক জনোৱা হয় যে আগতে বহু দূৰৈৰ পৰা পানী আনিবগৈ লগা হৈছিল। ইয়াৰ বাবে গাঁওবাসীয়ে বহু সময় ধৰি শাৰী পাতি থাকিবগৈ লগা হৈছিল। পিচে, এতিয়া পৰিস্থিতি সলনি হৈছে। গাঁৱৰ পৰিয়ালসমূহে এতিয়া পাইপৰে অহা পানীৰ যোগান লাভ কৰিছে। ইতিমধ্যে তেওঁলোকৰ গাঁওখন মুকলিত শৌচৰ পৰা সম্পূৰ্ণ ৰূপে মুক্ত হৈ উঠাত জনস্বাস্থ্যৰ বাৰুকৈয়ে উন্নতি ঘটিছে বুলি তথ্য দাঙি ধৰে সৰোজিনী দেৱীয়ে। কথোপকথনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাইজক স্বাচ্ছন্দ্যপূৰ্ণ জীৱন অতিবাহিত কৰাৰ অৱকাশ দিয়াৰ বাবে চৰকাৰে নিৰন্তৰ কাম কৰি আছে। তেওঁ উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলত প্ৰকৃতাৰ্থতেই পৰিৱৰ্তন সম্ভৱ হোৱা দেখি সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
গণ সমাৱেশ সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ‘গাঁৱে সদায়ে বাপু আৰু বাহাদুৰ শাস্ত্ৰীজীৰ হৃদয়ত বাস কৰিছিল’। এই পবিত্ৰ দিৱসত দেশৰ লাখ লাখ গাঁৱৰ পৰা সমবেত ৰাইজে ‘গ্ৰাম সভা’ৰ ৰূপত ‘জল জীৱন সংবাদ’ অনুষ্ঠিত কৰাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
ভাষণ প্ৰসংগত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জনতাৰ বাবে পানীৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাতে ‘জল জীৱন মিছন’ৰ সপোন সীমিত নহয়। বিকেন্দ্ৰীকৰণৰ ক্ষেত্ৰতো এক বৃহত্ আন্দোলন। ই গাঁৱৰ দ্বাৰা, মহিলাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত আন্দোলন। গণ আন্দোলন আৰু ৰাজহুৱা অংশীদাৰিত্বই হৈছে ইয়াৰ বুনিয়াদ। বাপুৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ৰগ্ৰাম স্বৰাজৰ অৰ্থই হল সম্পূৰ্ণ ভাবে আত্মবিশ্বাসী হোৱা। সেয়ে গ্ৰাম স্বৰাজক পৰিপূৰ্ণতাৰ দিশত আগুৱাই নিয়াৰ বাবে মই নিৰন্তৰ ভাবে প্ৰয়াস অব্যাহত ৰখাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো বুলি মন্তব্য কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে।
নলীৰে পানী যোগানৰ ক্ষেত্ৰত যোৱা সাতোটা দশকত যিমানখিনি কাম কৰা হৈছিল তাতকৈয়ো অধিক কাম মাত্ৰ দুটা বছৰতে সম্পাদিত হৈছে বুলি মন্তব্য কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। তেওঁ কয়, গুজৰাটৰ দৰে ৰাজ্যৰ পৰা অহা মই খৰাং-সদৃশ পৰিস্থিতি প্ৰত্যক্ষ কৰাই নহয় প্ৰতি টোপাল পানীৰ গুৰুত্ব কি সেয়া ভালকৈয়ে বুজি পাও। সেয়ে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে পানীৰ যোগান আৰু পানীৰ সংৰক্ষণৰ প্ৰসংগ মোৰ অন্যতম প্ৰধান প্ৰথমিকতা আছিল। আজিৰ তাৰিখত দেশৰ ৮০খন জিলাৰ প্ৰায় ১.২৫লাখ গাঁৱৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ ঘৰলৈকে আজি পানীৰ যোগান সম্ভৱ হৈছে। সেইদৰে, আকাংক্ষী জিলাসমূহত থকা টেপ-সংযোগৰ সংখ্যা ৩১লাখৰ পৰা ১.১৬কোটিলৈ বৃদ্ধি পাইছে বুলিও তেওঁ তথ্য় দাঙি ধৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, প্ৰতিখন ঘৰ আৰু বিদ্যালয়ত শৌচালয়, সুলভ ছেনিটেৰী পেড, গৰ্ভধাৰণৰ সময়ত পুষ্টি আৰু টীকাকৰণ-ৰ দৰে পদক্ষেপসমূহে মাতৃশক্তিক শক্তি-সমৃদ্ধ কৰিছে।

Prime Minister's Office
PM Modi interacts with Gram Panchayats and Pani Samitis on Jal Jeevan Mission
PM launches Jal Jeevan Mission App
“Jal Jeevan Mission is also a big movement of Decentralization. This is a village-driven- women-driven Movement. Its main base is a mass movement and public participation”
“In just two years, more work has been done for taking tap water to people than was done in the last seven decades”
“Coming from a state like Gujarat, I have seen drought-like conditions and understand the importance of every drop of water. That is why, as Chief Minister of Gujarat access to water and water conservation were among my key priorities”
“Today, water is reaching every household in about 1.25 lakh villages in about 80 districts of the country”
“In the Aspirational districts the number of tap connections have increased from 31 lakh to 1.16 crore”
“Measures like toilets in every home and school, affordable sanitary pads, nutrition support during pregnancy and immunisation have strengthened the ‘MatraShakti”
02 OCT 2021 1:02PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with Gram Panchayats and Pani Samitis / Village Water and Sanitation Committees (VWSC) on Jal Jeevan Mission today through video conference. He launched the Jal Jeevan Mission App for improving awareness among stakeholders and for greater transparency and accountability of schemes under the Mission. Along with members of Gram Panchayats and Pani Samitis, Union Ministers Shri Gajendra Singh Shekhawat, Shri Prahlad Singh Patel, Shri Bishweswar Tudu, Chief Ministers and Ministers from states were present.
Interacting with the Samitis, the Prime Minister enquired Shri Girijakant Tiwari of Umaree village of District Banda from Uttar Pradesh, about the impact of Jal Jeevan mission in his village. Shri Tiwari informed that now safe and clean water is available and has improved the lives of women of the village. The Prime Minister asked Shri Tiwari whether their villagers believed that they would get piped water connection and how they feel now. Shri Tiwari talked about the collective efforts in the village for the mission. Shri Tiwari informed that every household has toilets in the village and everyone is using them. The Prime Minister praised the villagers of Bundelkhand for their dedication and said that Women are getting empowered and getting their due dignity through schemes like PM AWAS, Ujjwalla and Jal Jeevan Mission.
The Prime Minister asked Shri Rameshbhai Patel of Pipli, Gujarat about the availability of water in his village. He also asked whether the quality of the water is checked regularly. Shri Rameshbhai informed that quality is good and women of the village have been trained to check the quality. The Prime Minister asked whether people pay for the drinking water. Shri Rameshbhai informed that the value of water is very clear to the villages and there is a willingness to pay for it. The PM asked about the use of sprinklers and drip irrigation in saving the water. The Prime Minister was informed that innovative irrigation techniques are being used in the village. The Prime Minister, referring to Swachh Bharat Mission 2.0, said that people have given massive support to the mission for cleanliness and he hoped the same success for the Jal Jeevan Mission.
Prime Minister enquired from Smt Kaushalya Rawat of Uttarakhand about the availability of water before and after the Jal Jeevan mission. She also informed that tourists have started coming to their village and staying in homestay after the availability of water through the Jal Jeevan mission. Smt Rawat informed that her village is fully vaccinated. The Prime Minister praised her and the villages for adopting sustainable practices like forrestation, improving tourism, and homestay.
Prime Minister enquired Smt Sudha, Vellery, Tamil Nadu about the impact of Jal Jeevan mission. She informed that after the mission all the houses have got piped drinking water connection. He also enquired about the world-famous Arni silk saree production in her village. The PM also asked whether piped drinking water connection has saved her time for other household activities. Smt Sudha informed that the availability of water has improved their life and they have time for other productive activities. She informed the activities done by her village for saving rainwater like construction of check dams, ponds, etc. The Prime Minister termed the adoption of the water mission by the people a major step in the direction of the empowerment of women.
Interacting with Smt Laithanthem Sarojini Devi ji of Manipur, Shri Modi was informed that earlier water was available only at great distances and in long queues. Now the situation has improved as all households have piped water. She also informed that becoming ODF and fully covered village has led to better health in the village. She also informed that regular testing of water quality is a norm in her village, and five women have been trained to do that. The Prime Minister said that the government is working consistently for bringing Ease of Living in the lives of people. He expressed satisfaction that real change is happening in the Northeast.
Addressing the gathering, the Prime Minister said villages were part of the hearts of Bapu and Bahadur Shastri ji. He expressed happiness that on this day, people from lakhs of villages across the country are organizing ‘Jal Jeevan Samvad’ in the form of ‘Gram Sabhas’.
The Prime Minister said the vision of Jal Jeevan Mission is not just to make water accessible to the people. This is also a big movement of Decentralization. “This is a village-driven- women-driven Movement. Its main base is a mass movement and public participation” he said. The Prime Minister recalled that Gandhiji used to say that the real meaning of 'Gram Swaraj' is to be full of self-confidence. “That's why it has been my constant effort that this thinking of Gram Swaraj should move forward towards accomplishments,” said the Prime Minister. Shri Modi recalled measure taken during his tenure as Chief Minister of Gujarat for Gram Swaraj such as , Nirmal Gaon for ODF villages, Jal Mandir Abhiyan to revive old Baories and wells in villages, Jyotirgram for 24 hour electricity in villages, Teerth Gram for camaraderie in villages, e-Gram for broadband in villages. As Prime Minister also, he said that he worked to involve local communities in the planning and management of schemes. He informed that for this, specially for water and cleanliness, more than 2,5 lakh crore rupees have been given directly to Gram Panchayats. He also said, along with the powers, transparency of the working of panchayats is also being monitored closely. Jal Jeevan Mission and Paani Samities are a key example of the Central Government’s commitment to Gram Swaraj, he said.
Referring to popular conceptions of the problem of water, the Prime Minister talked of movies, stories, poems that tell in detail how the women and children of the village walked miles to fetch water. In the minds of some people, this picture emerges as soon as the name of the village is taken. The Prime Minister asked why so few people think about the question: why do these people have to go to some river or pond every day, after all, why does the water not reach these people? “I think those who had the responsibility of policy-making for a long time, should have asked themselves this question,” the Prime Minister remarked. The Prime Minister said that perhaps the earlier policy-makers did not realize the importance of water as they came from water abundant areas. Shri Modi said, coming from a state like Gujarat he has seen drought conditions and knows the importance of every drop of water. That is why being the Chief Minister of Gujarat, providing water to the people and water conservation were his priorities.
The Prime Minister said from independence till 2019, only 3 crore households in our country had access to tap water. Since the launch of Jal Jeevan Mission in 2019, 5 crore households have been connected with water connections. Today, water is reaching every household in about 1.25 lakh villages in about 80 districts of the country. In the Aspirational districts the number of tap connections have increased from 31 lakh to 1.16 crore.
He noted that in just two years, more work has been done than was done in the last seven decades. He appealed to every citizen of the country who lives in an abundance of water, to make more efforts to save water. And called upon them to change their habits too.
The Prime Minister enumerated measures to improve the health and safety of the daughters of the country. He informed that measures like toilets in every home and school, affordable sanitary pads, nutrition support during pregnancy and immunisation have strengthened the ‘MatraShakti’. He informed that most of the 2.5 crore houses constructed in the villages are in the name of women, Ujjwala has relieved women of smoke-filled life. Women are being integrated with atma nirbharta mission via Self Help Groups and these groups have increased three fold in the last seven years. He also informed that there has been 13 times increase in the last seven years in support to women under National Livelihood Mission as compared to five preceding years to 2014.