Prime Minister's Office
PM Modi interacts with Gram Panchayats and Pani Samitis on Jal Jeevan Mission
PM launches Jal Jeevan Mission App
“Jal Jeevan Mission is also a big movement of Decentralization. This is a village-driven- women-driven Movement. Its main base is a mass movement and public participation”
“In just two years, more work has been done for taking tap water to people than was done in the last seven decades”
“Coming from a state like Gujarat, I have seen drought-like conditions and understand the importance of every drop of water. That is why, as Chief Minister of Gujarat access to water and water conservation were among my key priorities”
“Today, water is reaching every household in about 1.25 lakh villages in about 80 districts of the country”
“In the Aspirational districts the number of tap connections have increased from 31 lakh to 1.16 crore”
“Measures like toilets in every home and school, affordable sanitary pads, nutrition support during pregnancy and immunisation have strengthened the ‘MatraShakti”
02 OCT 2021 1:02PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with Gram Panchayats and Pani Samitis / Village Water and Sanitation Committees (VWSC) on Jal Jeevan Mission today through video conference. He launched the Jal Jeevan Mission App for improving awareness among stakeholders and for greater transparency and accountability of schemes under the Mission. Along with members of Gram Panchayats and Pani Samitis, Union Ministers Shri Gajendra Singh Shekhawat, Shri Prahlad Singh Patel, Shri Bishweswar Tudu, Chief Ministers and Ministers from states were present.
Interacting with the Samitis, the Prime Minister enquired Shri Girijakant Tiwari of Umaree village of District Banda from Uttar Pradesh, about the impact of Jal Jeevan mission in his village. Shri Tiwari informed that now safe and clean water is available and has improved the lives of women of the village. The Prime Minister asked Shri Tiwari whether their villagers believed that they would get piped water connection and how they feel now. Shri Tiwari talked about the collective efforts in the village for the mission. Shri Tiwari informed that every household has toilets in the village and everyone is using them. The Prime Minister praised the villagers of Bundelkhand for their dedication and said that Women are getting empowered and getting their due dignity through schemes like PM AWAS, Ujjwalla and Jal Jeevan Mission.
The Prime Minister asked Shri Rameshbhai Patel of Pipli, Gujarat about the availability of water in his village. He also asked whether the quality of the water is checked regularly. Shri Rameshbhai informed that quality is good and women of the village have been trained to check the quality. The Prime Minister asked whether people pay for the drinking water. Shri Rameshbhai informed that the value of water is very clear to the villages and there is a willingness to pay for it. The PM asked about the use of sprinklers and drip irrigation in saving the water. The Prime Minister was informed that innovative irrigation techniques are being used in the village. The Prime Minister, referring to Swachh Bharat Mission 2.0, said that people have given massive support to the mission for cleanliness and he hoped the same success for the Jal Jeevan Mission.
Prime Minister enquired from Smt Kaushalya Rawat of Uttarakhand about the availability of water before and after the Jal Jeevan mission. She also informed that tourists have started coming to their village and staying in homestay after the availability of water through the Jal Jeevan mission. Smt Rawat informed that her village is fully vaccinated. The Prime Minister praised her and the villages for adopting sustainable practices like forrestation, improving tourism, and homestay.
Prime Minister enquired Smt Sudha, Vellery, Tamil Nadu about the impact of Jal Jeevan mission. She informed that after the mission all the houses have got piped drinking water connection. He also enquired about the world-famous Arni silk saree production in her village. The PM also asked whether piped drinking water connection has saved her time for other household activities. Smt Sudha informed that the availability of water has improved their life and they have time for other productive activities. She informed the activities done by her village for saving rainwater like construction of check dams, ponds, etc. The Prime Minister termed the adoption of the water mission by the people a major step in the direction of the empowerment of women.
Interacting with Smt Laithanthem Sarojini Devi ji of Manipur, Shri Modi was informed that earlier water was available only at great distances and in long queues. Now the situation has improved as all households have piped water. She also informed that becoming ODF and fully covered village has led to better health in the village. She also informed that regular testing of water quality is a norm in her village, and five women have been trained to do that. The Prime Minister said that the government is working consistently for bringing Ease of Living in the lives of people. He expressed satisfaction that real change is happening in the Northeast.
Addressing the gathering, the Prime Minister said villages were part of the hearts of Bapu and Bahadur Shastri ji. He expressed happiness that on this day, people from lakhs of villages across the country are organizing ‘Jal Jeevan Samvad’ in the form of ‘Gram Sabhas’.
The Prime Minister said the vision of Jal Jeevan Mission is not just to make water accessible to the people. This is also a big movement of Decentralization. “This is a village-driven- women-driven Movement. Its main base is a mass movement and public participation” he said. The Prime Minister recalled that Gandhiji used to say that the real meaning of 'Gram Swaraj' is to be full of self-confidence. “That's why it has been my constant effort that this thinking of Gram Swaraj should move forward towards accomplishments,” said the Prime Minister. Shri Modi recalled measure taken during his tenure as Chief Minister of Gujarat for Gram Swaraj such as , Nirmal Gaon for ODF villages, Jal Mandir Abhiyan to revive old Baories and wells in villages, Jyotirgram for 24 hour electricity in villages, Teerth Gram for camaraderie in villages, e-Gram for broadband in villages. As Prime Minister also, he said that he worked to involve local communities in the planning and management of schemes. He informed that for this, specially for water and cleanliness, more than 2,5 lakh crore rupees have been given directly to Gram Panchayats. He also said, along with the powers, transparency of the working of panchayats is also being monitored closely. Jal Jeevan Mission and Paani Samities are a key example of the Central Government’s commitment to Gram Swaraj, he said.
Referring to popular conceptions of the problem of water, the Prime Minister talked of movies, stories, poems that tell in detail how the women and children of the village walked miles to fetch water. In the minds of some people, this picture emerges as soon as the name of the village is taken. The Prime Minister asked why so few people think about the question: why do these people have to go to some river or pond every day, after all, why does the water not reach these people? “I think those who had the responsibility of policy-making for a long time, should have asked themselves this question,” the Prime Minister remarked. The Prime Minister said that perhaps the earlier policy-makers did not realize the importance of water as they came from water abundant areas. Shri Modi said, coming from a state like Gujarat he has seen drought conditions and knows the importance of every drop of water. That is why being the Chief Minister of Gujarat, providing water to the people and water conservation were his priorities.
The Prime Minister said from independence till 2019, only 3 crore households in our country had access to tap water. Since the launch of Jal Jeevan Mission in 2019, 5 crore households have been connected with water connections. Today, water is reaching every household in about 1.25 lakh villages in about 80 districts of the country. In the Aspirational districts the number of tap connections have increased from 31 lakh to 1.16 crore.
He noted that in just two years, more work has been done than was done in the last seven decades. He appealed to every citizen of the country who lives in an abundance of water, to make more efforts to save water. And called upon them to change their habits too.
The Prime Minister enumerated measures to improve the health and safety of the daughters of the country. He informed that measures like toilets in every home and school, affordable sanitary pads, nutrition support during pregnancy and immunisation have strengthened the ‘MatraShakti’. He informed that most of the 2.5 crore houses constructed in the villages are in the name of women, Ujjwala has relieved women of smoke-filled life. Women are being integrated with atma nirbharta mission via Self Help Groups and these groups have increased three fold in the last seven years. He also informed that there has been 13 times increase in the last seven years in support to women under National Livelihood Mission as compared to five preceding years to 2014.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম. মোদীনা জল জীবন মিসন্দা গ্রাম পঞ্চায়তশিং অমসুং পানী সমিতিশিংগা উনখ্রে
পি.এম.না জল জীবন মিসন এপ অমসুং রাস্ত্রিয়া জল জীবন কোশ হৌদোকখ্রে
“জল জীবন মিসন অসি দিসেন্ত্রেলাইজেসনগী চাওরবা খোঙজং অমনি। মসি খুঙ্গং-হৌদোকপা-নুপীশিং হৌদোকপা খোঙজং অমনি। মসিগী মরুওইবা য়ুম্ফমদি মীয়াম হৌদুনা খোঙজং চংবা অমসুং মীয়াম্না শরুক য়াবা অসিনি”
“হৌখিবা দিকেদ তরেৎতা তৌখিবদগী হেন্না চহি অনি অসিদা মীয়ামগীদমক্তা তোতিগী ঈশিং ফংনবা থবকশিং হেন্না তৌরি”
“গুজরাত কুম্বা রাজ্যদগী লাকপা ওইবনা, ঐহাক্না ঈকং থোকপগী মওংশিং উরে অমসুং ঈশিং মরিক অমগী মরুওইবা খঙই। মরম অদুনা, গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইনা ঈশিং ফংহনবা অমসুং ঈশিং য়োকপা অসি ঐহাক্কী খ্বায়দগী লুবা হান্না পায়খৎকদবা থবকশিংগী মনুংদা অমনি”
“ঙসিদি, লৈবাক অসিগী চাওরাক্না দিস্ত্রীক্ত ৮০গী খুঙ্গংশিং চাওরাক্না লাখ ১.২৫গী ইমুং খুদিংমক ঈশিং ফংলে”
“এস্পিরেসনেল দিস্ত্রীক্তশিংদা তোতি শম্বগী মশিং অসি লাখ ৩১দগী কোতি ১.১৬তা হেনগৎখি”
“য়ুম্থোং খুদিং অমসুং স্কুলদা তোইলেত, অহোংবা সেনিতরী পেদ, মীরোলঙৈদা চিঞ্জাক্কী মতেং অমসুং ইম্ম্যুনাইজেসনগী খোঙথাংনা মাত্রাশক্তিবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি”
02 OCT 2021 1:02PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা জল জীবন মিসন্দা গ্রাম পঞ্চায়তশিং অমসুং পানী সমিতিশিং/ভিলেজ ৱাতর এন্দ সেনিতেসন কমিতী (ভি.দবল্যু.এস.সি.)গা উনখ্রে। মহাক্না মিসন অসিগী মখাদা সমকীমশিং অসিগী স্তেকহোল্দর মনুংদা এৱারনেস হেনগৎনবা অমসুং হেন্না ময়েক শেংনা অমসুং হেন্না থৌদাং লৌনবা জল জীবন মিসন এপ হৌদোকখি। মহাক্না রাস্ত্রিয়া জল জীবন কোশসু হৌদোকখি, হায়রিবা অসিদা মীওই অমনা হেক্তা, ইন্সতিত্যুসন, কোওপরেসন নত্ত্রগা ফিলানথ্রোপিস্তশিংনা, মসি ভারত মনুং নত্ত্রগা মপাল লমদগী অমনা, খুঙ্গংগী ইমুংশিং, স্কুল, আঙ্গনৱাদী সেন্তর, আশ্রম শানা অমসুং অতৈ মীয়ামগী ওইবা ইন্সতিত্যুসনশিংদা তোতি ঈশিং শম্বদা মতেং পাংবদা থৌদাং লৌবা য়াই। গ্রাম পঞ্চায়তশিং অমসুং পানী সমিতিশিং মেম্বরশিংগা লোয়ননা কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখৱাত, শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেল, শ্রী বিশ্বেস্বর তুদু, রাজ্যগী মুখ্য মন্ত্রী অমসুং মন্ত্রীশিংসু শরুক য়াখি।
সমিতিশিংগা উনরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা উত্তর প্রদেশতগী বন্দা দিস্ত্রীক্তকী উমারী খুঙ্গংদগী শ্রী গিরীজাকান্ত তিৱারীদা মহাক্কী খুঙ্গংদা জল জীবন মিসন্না করি কান্নবা পীবগে হায়না হংখি। শ্রী তিৱারীনা পাউদমখি মদুদি হৌজিক্তি অফবা অমসুং অরুবা ঈশিং ফংলে অমসুং খুঙ্গং অসিদা নুপীশিংগী পুন্সি মহিং য়াম্না ফগৎলে। প্রধান মন্ত্রীনা তিৱারীদা হংখি মদুদি খুঙ্গং অসিনা তোতি ঈশিং ফংগনি থাজখিবরা অমসুং হৌজিক্না করি ফাওবগে। শ্রী তিৱারীনা মিসন অসিগীদমক খুঙ্গং অসিনা পুন্না হোৎনখিবগী মরমদা ৱারী শাখি। শ্রী তিৱারীনা পাউদমখি মদুদি মহাক্কী খুঙ্গংদা ইমুং খুদিং তোইলেত লৈরে অমসুং মীপুম খুদিংনা মসি শিজিন্নরি। প্রধান মন্ত্রীনা বুন্দেলখন্দগী খুঞ্জাবু মখোয়না কৎথোকখিবা অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং হায়খি মদুদি পি.এম. আৱাজ, উজ্বালা অমসুং জল জীবন মিসনগুম্বা স্কীমগী মখাদা নুপীশিংনা শক্তি ফংলে অমসুং মখোয়না ইজৎ লৈনা হিংবা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী পিপ্লিদগী শ্রী রমেশভাই পতেলদা মহাক্কী খুঙ্গংগী লৈরিবা ঈশিংগী মরমদা হংখি। মহাক্না ঈশিং অদুবু চাং নাইনা য়েংশিনব্রা হায়না হংখি। শ্রী রমেশভাই পতেলনা পাউদমখি মদুদি ঈশিং য়াম্না ফৈ অমসুং খুঙ্গং অসিগী নুপীশিং য়েংশিন্নবা ত্রেনিং পীরে হায়না হায়খি। মীয়াম্না থক্নবা ঈশিংগীদমক পৈশা পীবরা হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হংখি। শ্রী রমেশভাই পতেলদা হায়খি মদুদি খুঙ্গং অসিদা ঈশিংগী মগুন নিংথিনা খঙলে অমসুং মসিগীদমক পৈশা পীনিংবা ফাওনরে হায়না হায়খি। পি.এম. মোদীনা ঈশিং কন্নবা ঈশিং চাইনবা অমসুং দ্রিপ ইরিগেসন মতাংদসু হংখি। প্রধান মন্ত্রীনা স্বাচ্ছ ভারত মিসন ২.০গী মতাংদা পল্লদুনা হায়খি মদুদি মীয়াম্না লু-নানবা অসিদা য়াম্না চাউনা শৌগৎনরক্লি অমসুং জল জীবন মিসনসু চপ মান্ননা মায় পাক্নি হায়না মহাক্না আসা তৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা উত্তরাখন্দদগী শ্রীমতি কৌশলিয়া রাৱত্তা জল জীবন মিসনগী মমাং অমসুং মতুংদা ঈশিং ফংবগী মরমদা হংখি। মহাক্নসু পাউদমখি মদুদি জল জীবন মিসনগী মখাদা ঈশিং ফংবদগী লমকোইবশিংনা মখোয়গী খুঙ্গংদা লাকপা হৌরে অমসুং মফম অদুদা য়ারেকপা হৌরে হায়না পাউদমখি। শ্রীমতি রাৱতনা পাউদমখি মদুদি খুঙ্গং অসি মপুং ফানা ভেক্সিন কাপথোক্লে। প্রধান মন্ত্রীনা মহাকপু অমসুং খুঙ্গং অসিনা উমং য়োকখৎপা, তুরিজম ফগৎহনবা অমসুং হোমস্তে তৌবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা তামিল নাদুগী, ভেল্লরীগী, শ্রীমতি সুধাবু জল জীবন মিসন্না পীরিবা কান্নবগী মতাংদা হংখি। মিসন অসিগী মতুংদা য়ুমথোং খুদিংনা থক্ননবা ঈশিংগী পাইপ শম্লে। মহাক্না মালেমদা মমিং লৈরবা আর্নি মুগা সারীগী মতাংদসু হংখি। পি.এম. মোদীনা মসিঅমসু হংখি মদুদি পাইপ ঈশিং শম্বা অসিনা মহাক্কী য়ুমগী থবকশিংদা মতম মাংহন্দবরা হায়না হংখি। শ্রীমতি সুধানা পাউদমখি মদুদি পাইপ ঈশিং শম্বা অসিনা মহাক্কী পুন্সি মহিং ফগৎহল্লে অমসুং অতৈ থবক কয়া অমগী মতম ফংলে। মহাক্কী খুঙ্গং অসিনা চেক দাম, পুখ্রি, অসিনচিংবা শাগৎতুনা নোংগী ঈশিং য়োক্তুনা থম্বা অসিগী মতাংদা পাউদমখি।
মনিপুরদগী শ্রীমতি লৈথান্থেম সরোজিনী দেবীগা উনরদুনা, শ্রী মোদীদা পাউদমখি মদুদি মমাংদা য়াম্না থাপ্পা মফমদগী ঈশিং শোক্নরম্মী অমসুং য়াম্না শাংনা ক্যু লেপ্নৈ। হৌজিক ফিভম অসি পাইপকী ঈশিং ফংবদগী ফগৎলে। মহাক্না অমুকসু পাউদমখি মদুদি ও.দি.এফ. মপুং ফানা ওইখিবা অমসুং খুঙ্গং খুদিং য়ৌখিবনা খুঙ্গংশিংদা মশা-মউ ফগৎনরে। মহাক্কী খুঙ্গংদা চাং নাইনা ঈশিং য়েংশিল্লি অমসুং নুপী মঙা অমা মসি তৌনবা ত্রেন তৌখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকার অসিনা লেপ্পা লৈতনা মীয়মগী পুন্সিদা নুঙাইনবা হোৎনরি। অৱাং নোংপোক্কী লমদমদা অওনবা অমা পুরকপা অসিদা মহাক্না অপেনবা ফোংদোকখি।
মীয়াম পুনবা অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুঙ্গংশিং অসি বাপু অমসুং বহাদুর শাস্ত্রী জীগী থৱায়গী শরুক অমনি। মসিগী নুমিৎ অসিদা মহাক্না নুঙাইবা ফোংদোকখি মদুদি, লৈবাক অসিগী মীওই লাখ কয়ানা ‘গ্রাম সভা’গী মওংদা ‘জল জীবন সম্বদ’ শিল্লি। জল জীবন মিসন অসি মীয়ামদা ঈশিং ফংহবা খক্তা নত্তে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মসি দিসেন্ত্রিলাইজেসনগী চাউরবা খোঙজং অমনি। “মসি খুঙ্গং হৌদোকপা-নুপীশিং হৌদোকপা খোঙজং অমনি। মসিগী মরুওইবা য়ুমফমদি মীয়াম পুন্না খোঙজং চংশিনবা অমসুং মীয়াম্না শরুক য়াবা অসিনি” হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিখি মদুদি গান্ধীজীনা ‘গ্রাম স্বারাজ’ অসি মপুং ফানা ইশানা-ইশাবু থাজবা হায়না ৱাহন্থোক পীদুনা হায়বিরম্মী। শ্রী মোদীনা নিংশিংখি মদুদি মহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা গ্রাম স্বারাজ মদুদি নির্মল গাউন ফোর ও.দি.এফ., লিরবা বাওরিজ হিংগৎহন্নবা জল মন্দির অভিয়ান, খুঙ্গংদা পুং ২৪ মৈ ঙান্নবা জ্যোতিগ্রাম, খুঙ্গংশিং পুনশিন্নবা তীর্থ গ্রাম, ব্রোদবেন্দগীদমক ই-গ্রাম। প্রধান মন্ত্রী অমা ওইনসু, মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না স্কীমশিং অসিগী থৌরাংশিং অমসুং শিল-লাংবদা লোকেল কম্ম্যুনিতীশিংদা য়াওশিন্দুনা থবক তৌই। মহাক্না পাউদমখি মদুদি মসিগীদমক, অখন্ননা ঈশিং অমসুং লু-নান্নবা, গ্রাম পঞ্চায়ত্তা হকথেংননা লুপা কোতি লাখ ২.৫ হেন্না পীখি। মহাক্না মসি অমসু হায়খি, পাৱরগা লোয়ননা, পঞ্চায়তশিংগা থম্মোয় শেংনা থবক তৌমিন্নদুনা কুপ্না য়েংশিল্লি। জল জীবন মিসন অমসুং পানী সমিতী অসি গ্রাম স্বারাজদা কেন্দ্র সরকারনা থমখিবা ৱাফমশিং ঙাক্নবগী মরুওইবা খুদম অমনি, হায়না মহাক্না হায়খি।
ঈশিংগী থংনরিবা অৱাবা অসিগী ৱাখল্লোন্দা, প্রধান মন্ত্রীনা মুভীশিং, ৱারী, শৈরেংশিং পুথোক্তনা মতৌ করম্না নুপী অমসুং অঙাংনা ঈশিং শোক্নবগীদমক মাইল কয়া চৎখিবগী মরমদা হায়খি। মীওই খরগী ৱাখলদা, খুঙ্গংগী মমিং পনবদা পিকচর অসি থোক্লকই। প্রধান মন্ত্রীনা হংখি মদুদি করিগীদমক মীওই খরা খক্তনা ৱাহং অসি হংলিবনো: করিগীদমক মীওই খরনা তুরেল অমসুং পুখ্রিদা চৎতুনা নুমিৎ খুদিংগী ঈশিং শোক্লিবনো, পুম্নমক্তুগী মতুংদা করিগীদমক মখোয়দা ঈশিং য়ৌদ্রিবনো? “ঐনা খল্লি মদুদি অশুক কুইরবা মতম অসিদা লৈবাক্কী পোলিসী পায়রিবা মখোয়না, হায়রিবা ৱাহং অসি মথন্তা হংজগদবনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হান্নগী পোলিসী পায়বশিংনা মখোয়না ঈশিং মরাং কাইনা লৈবা মফমদগী লাকপা ওইবনা ঈশিংগী মরুওইবা খঙদবনি। শ্রী মোদীনা হায়খি, গুজরাত কুম্বা রাজ্যদগী লাকপা ওইবনা ঈকং থোকপগী ফভম অসি উবনি অমসুং ঈশিং মরিক অমগী মরুওইবা খঙবনি। মরম অসিনা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী অমা ওইনা মীয়ামদা ঈশিং ফংহনবা অমসুং ঈশিং য়োকপা অসি মহাক্কী অহানবা থবকশিংনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নিং-খা তম্বদগী ২০১৯ ফাওবা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ইমুং কোতি ৩ খক তোতি ঈশিং ফংখি। ২০১৯দা জল জীবন মিসন হৌদোকখিবদগী, ইমুং কোতি ৫ তোতি ঈশিং ফংখ্রে। ঙসিদি, লৈবাক অসিগী চাওরাক্না দিস্ত্রীক্ত ৮০গী খুঙ্গংশিং চাওরাক্না লাখ ১.২৫গী ইমুং খুদিংমক ঈশিং ফংলে। এস্পিরেসনেল দিস্ত্রীক্তশিংদা তোতি শম্বগী মশিং অসি লাখ ৩১দগী কোতি ১.১৬তা হেনগৎখি।
হৌখিবা দিকেদ তরেৎতা তৌখিবদগী হেন্না চহি অনি অসিদা মীয়ামগীদমক্তা তোতিগী ঈশিং ফংনবা থবকশিং হেন্না তৌরি হায়না মহাক্না পনখি। লৈবাক অসিগী ঈশিং মরাং কাইনা ফংবা মফমদা লৈবা নাগরীকশিংদা, ঈশিং কন্নবা মহাক্না কন্না হায়খি। অমসুং মখোয়দা হৈনবী হোংদোক্নবসু হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবক অসিগী নুপীমচাশিংগী মশা মউ ফগৎনবা অমসুং তেক্ত-কাইদনবা খোঙথাং কয়া অমসু লৌখৎখি। মহাক্না পাউদমখি মদুদি য়ুম্থোং খুদিং অমসুং স্কুলদা তোইলেত, অহোংবা সেনিতরী পেদ, মীরোলঙৈদা চিঞ্জাক্কী মতেং অমসুং ইম্ম্যুনাইজেসনগী খোঙথাংনা মাত্রাশক্তিবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মহাক্না পাউদমখি মদুদি খুঙ্গংশিংদা য়ুম কোতি ২.৫ অয়াম্বনা নুপীগী মিংদা শাখি, উজ্বালানা নুপীশিংবু মৈখুনা থল্লবা পুন্সিদগী অৱাবা কোকহল্লি। নুপীশিংবু সেলফ হেলফকী খুৎথাংদা আত্মানির্ভর ভারতকা পুল্লি অমসুং মসিগী গ্রুপশিং অসি চহি তরেৎ অসিদা শরুক মরি থোক্না হেনগৎলক্লি। মহাক্না মসি অমসু পাউদমখি মদুদি ২০১৪দগী চহি মঙা ফাওবা চাংদম্নবদা নেস্নেল লাইবলিহুদ মিসনগী মখাদা নুপীদা মতেং পীব অসি হৌখিবা চহি তরেৎ অসিদা শরুক ১৩ থোকনা হেনগৎখি।