Prime Minister's Office
PM Modi interacts with Gram Panchayats and Pani Samitis on Jal Jeevan Mission
PM launches Jal Jeevan Mission App
“Jal Jeevan Mission is also a big movement of Decentralization. This is a village-driven- women-driven Movement. Its main base is a mass movement and public participation”
“In just two years, more work has been done for taking tap water to people than was done in the last seven decades”
“Coming from a state like Gujarat, I have seen drought-like conditions and understand the importance of every drop of water. That is why, as Chief Minister of Gujarat access to water and water conservation were among my key priorities”
“Today, water is reaching every household in about 1.25 lakh villages in about 80 districts of the country”
“In the Aspirational districts the number of tap connections have increased from 31 lakh to 1.16 crore”
“Measures like toilets in every home and school, affordable sanitary pads, nutrition support during pregnancy and immunisation have strengthened the ‘MatraShakti”
02 OCT 2021 1:02PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi interacted with Gram Panchayats and Pani Samitis / Village Water and Sanitation Committees (VWSC) on Jal Jeevan Mission today through video conference. He launched the Jal Jeevan Mission App for improving awareness among stakeholders and for greater transparency and accountability of schemes under the Mission. Along with members of Gram Panchayats and Pani Samitis, Union Ministers Shri Gajendra Singh Shekhawat, Shri Prahlad Singh Patel, Shri Bishweswar Tudu, Chief Ministers and Ministers from states were present.
Interacting with the Samitis, the Prime Minister enquired Shri Girijakant Tiwari of Umaree village of District Banda from Uttar Pradesh, about the impact of Jal Jeevan mission in his village. Shri Tiwari informed that now safe and clean water is available and has improved the lives of women of the village. The Prime Minister asked Shri Tiwari whether their villagers believed that they would get piped water connection and how they feel now. Shri Tiwari talked about the collective efforts in the village for the mission. Shri Tiwari informed that every household has toilets in the village and everyone is using them. The Prime Minister praised the villagers of Bundelkhand for their dedication and said that Women are getting empowered and getting their due dignity through schemes like PM AWAS, Ujjwalla and Jal Jeevan Mission.
The Prime Minister asked Shri Rameshbhai Patel of Pipli, Gujarat about the availability of water in his village. He also asked whether the quality of the water is checked regularly. Shri Rameshbhai informed that quality is good and women of the village have been trained to check the quality. The Prime Minister asked whether people pay for the drinking water. Shri Rameshbhai informed that the value of water is very clear to the villages and there is a willingness to pay for it. The PM asked about the use of sprinklers and drip irrigation in saving the water. The Prime Minister was informed that innovative irrigation techniques are being used in the village. The Prime Minister, referring to Swachh Bharat Mission 2.0, said that people have given massive support to the mission for cleanliness and he hoped the same success for the Jal Jeevan Mission.
Prime Minister enquired from Smt Kaushalya Rawat of Uttarakhand about the availability of water before and after the Jal Jeevan mission. She also informed that tourists have started coming to their village and staying in homestay after the availability of water through the Jal Jeevan mission. Smt Rawat informed that her village is fully vaccinated. The Prime Minister praised her and the villages for adopting sustainable practices like forrestation, improving tourism, and homestay.
Prime Minister enquired Smt Sudha, Vellery, Tamil Nadu about the impact of Jal Jeevan mission. She informed that after the mission all the houses have got piped drinking water connection. He also enquired about the world-famous Arni silk saree production in her village. The PM also asked whether piped drinking water connection has saved her time for other household activities. Smt Sudha informed that the availability of water has improved their life and they have time for other productive activities. She informed the activities done by her village for saving rainwater like construction of check dams, ponds, etc. The Prime Minister termed the adoption of the water mission by the people a major step in the direction of the empowerment of women.
Interacting with Smt Laithanthem Sarojini Devi ji of Manipur, Shri Modi was informed that earlier water was available only at great distances and in long queues. Now the situation has improved as all households have piped water. She also informed that becoming ODF and fully covered village has led to better health in the village. She also informed that regular testing of water quality is a norm in her village, and five women have been trained to do that. The Prime Minister said that the government is working consistently for bringing Ease of Living in the lives of people. He expressed satisfaction that real change is happening in the Northeast.
Addressing the gathering, the Prime Minister said villages were part of the hearts of Bapu and Bahadur Shastri ji. He expressed happiness that on this day, people from lakhs of villages across the country are organizing ‘Jal Jeevan Samvad’ in the form of ‘Gram Sabhas’.
The Prime Minister said the vision of Jal Jeevan Mission is not just to make water accessible to the people. This is also a big movement of Decentralization. “This is a village-driven- women-driven Movement. Its main base is a mass movement and public participation” he said. The Prime Minister recalled that Gandhiji used to say that the real meaning of 'Gram Swaraj' is to be full of self-confidence. “That's why it has been my constant effort that this thinking of Gram Swaraj should move forward towards accomplishments,” said the Prime Minister. Shri Modi recalled measure taken during his tenure as Chief Minister of Gujarat for Gram Swaraj such as , Nirmal Gaon for ODF villages, Jal Mandir Abhiyan to revive old Baories and wells in villages, Jyotirgram for 24 hour electricity in villages, Teerth Gram for camaraderie in villages, e-Gram for broadband in villages. As Prime Minister also, he said that he worked to involve local communities in the planning and management of schemes. He informed that for this, specially for water and cleanliness, more than 2,5 lakh crore rupees have been given directly to Gram Panchayats. He also said, along with the powers, transparency of the working of panchayats is also being monitored closely. Jal Jeevan Mission and Paani Samities are a key example of the Central Government’s commitment to Gram Swaraj, he said.
Referring to popular conceptions of the problem of water, the Prime Minister talked of movies, stories, poems that tell in detail how the women and children of the village walked miles to fetch water. In the minds of some people, this picture emerges as soon as the name of the village is taken. The Prime Minister asked why so few people think about the question: why do these people have to go to some river or pond every day, after all, why does the water not reach these people? “I think those who had the responsibility of policy-making for a long time, should have asked themselves this question,” the Prime Minister remarked. The Prime Minister said that perhaps the earlier policy-makers did not realize the importance of water as they came from water abundant areas. Shri Modi said, coming from a state like Gujarat he has seen drought conditions and knows the importance of every drop of water. That is why being the Chief Minister of Gujarat, providing water to the people and water conservation were his priorities.
The Prime Minister said from independence till 2019, only 3 crore households in our country had access to tap water. Since the launch of Jal Jeevan Mission in 2019, 5 crore households have been connected with water connections. Today, water is reaching every household in about 1.25 lakh villages in about 80 districts of the country. In the Aspirational districts the number of tap connections have increased from 31 lakh to 1.16 crore.
He noted that in just two years, more work has been done than was done in the last seven decades. He appealed to every citizen of the country who lives in an abundance of water, to make more efforts to save water. And called upon them to change their habits too.
The Prime Minister enumerated measures to improve the health and safety of the daughters of the country. He informed that measures like toilets in every home and school, affordable sanitary pads, nutrition support during pregnancy and immunisation have strengthened the ‘MatraShakti’. He informed that most of the 2.5 crore houses constructed in the villages are in the name of women, Ujjwala has relieved women of smoke-filled life. Women are being integrated with atma nirbharta mission via Self Help Groups and these groups have increased three fold in the last seven years. He also informed that there has been 13 times increase in the last seven years in support to women under National Livelihood Mission as compared to five preceding years to 2014.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଉପରେ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ପାଣି ସମିତି ମାନଙ୍କ ସହ କଥା ହେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ
• ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଆପ୍ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଜଳ ଜୀବନ କୋଷର ଲୋକାର୍ପଣ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• “ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଏକ ବଡ଼ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ ଆନ୍ଦୋଳନ। ଏହା ଏକ ଗ୍ରାମ ପରିଚାଳିତ, ମହିଳା ପରିଚାଳିତ ଆନ୍ଦୋଳନ। ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ଆଧାର ହେଉଛି ଏକ ଗଣ ଆନ୍ଦୋଳନ ଏବଂ ଜନଭାଗୀଦାରୀ”
• “ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଟ୍ୟାପ ପାଣି ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଲାଗି ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷରେ ଯେତିକି କାମ ହୋଇଛି ତାହା ଗତ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ହୋଇପାରିନଥିଲା”
• “ଗୁଜରାଟ ଭଳି ରାଜ୍ୟରୁ ଆସିଥିବାରୁ, ମୁଁ ମରୁଡ଼ି ଭଳି ପରସ୍ଥିତି ଦେଖିଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୁନ୍ଦା ପାଣିର ଗୁରୁତ୍ବ ବୁଝିଛି। ତେଣୁ ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ସମୟରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ମୋର ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ଥିଲା”
• “ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୮୦ଟି ଜିଲ୍ଲାର ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମର‍େ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ନିକଟରେ ପାଣି ପହଞ୍ଚି ପାରିଛି”
• “ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ମାନଙ୍କରେ ଟ୍ୟାପ ସଂଯୋଗ ସଂଖ୍ୟା ୩୧ ଲକ୍ଷରୁ ୧.୧୬ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
• “ପ୍ରତି ଘର ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଶୌଚାଳୟ, ଶସ୍ତାରେ ସାନିଟାରୀ ପ୍ୟାଡ, ଗର୍ଭାବସ୍ଥା ସମୟରେ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ଏବଂ ଟିକାକରଣ ସହାୟତା ମାତୃଶକ୍ତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି”
02 OCT 2021 1:02PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ପାଣି ସମିତି/ ଗ୍ରାମ ଜଳ ଏବଂ ପରିମଳ ସମିତି ମାନଙ୍କ ସହିତ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତାରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ଏବଂ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଜାରି ରହିଥିବା ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକରେ ଅଧିକ ସ୍ବଚ୍ଛତା ଓ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ବ ଆଣିବା ଲାଗି ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଆପ୍‌ର ଲୋକାର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ସେ ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଜଳ ଜୀବନ କୋଷର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର, ବିଦ୍ୟାଳୟ, ଅଙ୍ଗନଓ୍ବାଡ଼ି କେନ୍ଦ୍ର, ଆଶ୍ରମଶାଳା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସର୍ବସାଧାରଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ଟ୍ୟାପ ପାଣି ଯୋଗାଇ ଦେବା ଲାଗି କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ, ସଂସ୍ଥାନ, କର୍ପୋରେସନ କିମ୍ବା ସମାଜସେବୀ, ଭାରତ କିମ୍ବା ଭାରତ ବାହାରେ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏହି କୋଷରେ ଅର୍ଥ ଦାନ କରିପାରିବେ। ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ପାଣି ସମିତିଗୁଡ଼ିକର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସମେତ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂ ଶେଖାଓ୍ବତ, ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ସିଂ ପଟେଲ, ଶ୍ରୀ ବିଶ୍ବେଶ୍ବର ଟୁଡୁ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ସମିତି ମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିବା ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ବାନ୍ଦା ଜିଲ୍ଲା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଉମାରୀ ଗ୍ରାମର ଶ୍ରୀ ଗିରିଜାକାନ୍ତ ତିଓ୍ବାରୀଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ଗ୍ରାମରେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ପ୍ରଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ତିଓ୍ବାରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଏବେ ଗାଁରେ ନିରାପଦ ଏବଂ ସ୍ବଚ୍ଛ ଜଳ ମିଳିପାରୁଛି ଏବଂ ଏହା ଗାଁର ମହିଳାମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ସୁଧାର ଆଣିପାରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ, ସେମାନଙ୍କ ଗାଁକୁ ଦିନେ ପାଇପ ପାଣି ସଂଯୋଗ ହେବ ବୋଲି ଗାଁ ଲୋକମାନଙ୍କର ବିଶ୍ବାସ ରହିଥିଲା କି? ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନେ କିଭଳି ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି। ମିଶନ ପାଇଁ ଗାଁ ଲୋକମାନଙ୍କର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ତିଓ୍ବାରୀ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ତିଓ୍ବାରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଗାଁର ସବୁ ପରିବାର ନିକଟରେ ଶୌଚାଳୟ ରହିଛି ଏବଂ ସମସ୍ତେ ତାହା ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସମର୍ପଣ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ, ଉଜ୍ଜ୍ବଳା ଏବଂ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଭଳି ଯୋଜନା କାରଣରୁ ମହିଳାମାନେ ସଶକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସମ୍ମାନର ସହ ଜୀବନ ନିର୍ବାହ କରିପାରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟ ପିପଲିର ରମେଶଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ସହିତ କଥା ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଗାଁରେ ପାଣି ଉପଲବ୍ଧତା ନେଇ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ଗାଁରେ ନିୟମିତ ଭାବେ ଜଳର ଗୁଣବତ୍ତା ଯାଞ୍ଚ ହେଉଛି କି ନାହିଁ ବୋଲି ସେ ମଧ୍ୟ ପଚାରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ରମେଶଭାଇ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଗାଁରେ ଜଳର ଗୁଣବତ୍ତା ଭଲ ରହିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଯାଞ୍ଚ କରିବା ଲାଗି ଗାଁର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଇଛି। ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପାଣି ପାଇଁ ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ପଡ଼ୁଛି କି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ରମେଶ ଭାଇ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପାଣିର ମୂଲ୍ୟ ବେଶ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ଏହା ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି। ତେଣୁ ଗାଁ ଲୋକମାନେ ଏଥିପାଇଁ ଅର୍ଥ ଦେବା ଲାଗି ନିଜ ଆଡ଼ୁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକଟ କରୁଛନ୍ତି। ଜଳ ସଞ୍ଚୟ ପାଇଁ ସିଞ୍ଚନ ଉପକରଣ ଏବଂ ବୁନ୍ଦା ଜଳସେଚନ ପ୍ରଣାଳୀ ଉପଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଗାଁରେ ଅଭିନବ ଜଳସେଚନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଉପଯୋଗ କରାଯାଉଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ବଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ୨.୦ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନେ ସ୍ବଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ପ୍ରତି ବ୍ୟାପକ ସମର୍ଥନ ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନକୁ ସମାନ ସଫଳତା ମିଳିବ ବୋଲି ସେ ଆଶା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ।
ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ପରେ ପାଣିର ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ପର୍କରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ଶ୍ରୀମତୀ କୌଶଲ୍ୟା ରାଓ୍ବତଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଲାଗୁ ହେବା ପରେ ତାଙ୍କ ଗାଁରେ ସବୁବେଳେ ପାଣି ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି। ଫଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ତାଙ୍କ ଗାଁକୁ ଆସୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଠାରେ ରହୁଛନ୍ତି। ବନୀକରଣ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିକାଶ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ଆତିଥେୟ ସୁବିଧା ଭଳି ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ପ୍ରଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାମିଲନାଡ଼ୁ ଭେଲେରୀର ଶ୍ରୀମତୀ ସୁଧାଙ୍କୁ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ମିଶନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଫଳରେ ସବୁ ଘରକୁ ପାଇପ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳ ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚି ପାରିଛି। ତାଙ୍କ ଗାଁରେ ବିଶ୍ବ ପ୍ରସିଦ୍ଧି ଆରନୀ ରେଷମ ଶାଢ଼ୀ ଉତ୍ପାଦନ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରିଥିଲେ। ପାଇପ ଯୋଗେ ପିଇବା ପାଣି ସଂଯୋଗ ହେବା ପରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଘର କାମ କରିବା ଲାଗି ତାଙ୍କୁ ସମୟ ମିଳୁଛି କି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀମତୀ ସୁଧା ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପାଣି ଉପଲବ୍ଧତା ତାଙ୍କର ଜୀବନରେ ସୁଧାର ଆଣିଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଅନ୍ୟ ଫଳପ୍ରଦ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସମୟ ପାଇପାରୁଛନ୍ତି। ତାଙ୍କ ଗାଁରେ ବର୍ଷା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଚେକ୍ ଡ୍ୟାମ ନିର୍ମାଣ, ପୁଷ୍କରିଣୀ ନିର୍ମାଣ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା କରାଯାଉଥିବା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନକୁ ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ମହିଳାଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ଦିଗରେ ଏକ ବୃହତ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଭିହିତ କରିଥିଲେ।
ମଣିପୁରର ଶ୍ରୀମତୀ ଲୈଥାନ୍ଥେମ ସରୋଜିନୀ ଦେବୀ ଜୀଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ। ଶ୍ରୀମତୀ ସରୋଜିନୀ ଦେବୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ପାଣି ପାଇଁ ଦୀର୍ଘ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା ଏବଂ ଧାଡ଼ି ବାନ୍ଧି ଅନେକ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଛିଡ଼ା ହେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ପରିସ୍ଥିତି ବଦଳିଯାଇଛି କାରଣ ସବୁ ପରିବାରକୁ ଏବେ ଟ୍ୟାପ ଜଳ ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇସାରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଖୋଲା ଶୌଚ ମୁକ୍ତ ହେବା ଫଳରେ ତାଙ୍କ ଗ୍ରାମରେ ଏବେ ଲୋକମାନଙ୍କ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟାବସ୍ଥାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସୁଧାର ଆସିପାରିଛି। ସେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ଗ୍ରାମରେ ନିୟମିତ ଜଳ ଗୁଣବତ୍ତା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଉଛି। ଏହି ପରୀକ୍ଷା କରିବା ଲାଗି ୬ ଜଣ ମହିଳାଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଧାରଣକୁ ସହଜ କରିବା ଲାଗି ସରକାର ନିରନ୍ତର ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ବାସ୍ତବ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଥିବା ନେଇ ସେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ସମାବେଶରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗାଁଗୁଡ଼ିକ ବାପୁ ଏବଂ ଲାଲବାହାଦୂର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଜୀଙ୍କ ହୃଦୟର ଅତି ନିକଟତର ଥିଲା। ଆଜିର ଦିନରେ ‘ଗ୍ରାମ ସଭା’ ଆକାରରେ ସାରା ଦେଶର ଲକ୍ଷାଧିକ ଗ୍ରାମରେ ଲୋକମାନେ ‘ଜଳ ଜୀବନ ସମ୍ବାଦ’ ଆୟୋଜନ କରିବା ନେଇ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ଲକ୍ଷ୍ୟ କେବଳ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରିବା ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣର ଏକ ବଡ଼ ଆନ୍ଦୋଳନ। ଏହା ଏକ ଗ୍ରାମ ପରିଚାଳିତ, ମହିଳା ପରିଚାଳିତ ଆନ୍ଦୋଳନ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ଆଧାର ହେଉଛି ଏକ ଗଣ ଆନ୍ଦୋଳନ ଏବଂ ଜନ ଭାଗୀଦାରୀ। ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ ଉକ୍ତିକୁ ଉଦ୍ଧାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ‘ଗ୍ରାମ ସ୍ବରାଜ’ର ବାସ୍ତବ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ବାସ। ଏହି କାରଣରୁ ଗ୍ରାମ ସ୍ବରାଜର ଏହି ବିଚାରକୁ ବାସ୍ତବ ଅର୍ଥରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି ମୁଁ ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ସମୟରେ ତାଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଗ୍ରାମ ସ୍ବରାଜ ପାଇଁ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି, ଖୋଲା ଶୌଚମୁକ୍ତ ଗ୍ରାମ ପାଇଁ ନିର୍ମଲ ଗାଓଁ ଯୋଜନା, ଗାଁର ପୁରୁଣା ଜଳ ଉତ୍ସ ଏବଂ କୂପର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଜଳ ମନ୍ଦିର ଅଭିଯାନ, ଗାଁରେ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଜ୍ୟୋତିର୍ଗ୍ରାମ ଅଭିଯାନ, ଗାଁରେ ଆପୋସ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ତୀର୍ଥ ଗ୍ରାମ ଅଭିଯାନ, ଗାଁରେ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ସଂଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ଇ-ଗ୍ରାମ ଆଦି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଦାୟିତ୍ବ ନେବା ପରେ ମଧ୍ୟ, ଯୋଜନାର ରୂପାୟନ ଏବଂ ପରିଚାଳନାରେ ସ୍ଥାନୀୟ ସମୁଦାୟକୁ ସାମିଲ କରିବା ଲାଗି ସେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବା କହିଥିଲେ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଏଥିପାଇଁ ବିଶେଷ କରି ଜଳ ଏବଂ ସ୍ବଚ୍ଛତା ପାଇଁ, ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତମାନଙ୍କୁ ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଦିଆଯାଇଥିବା ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ପଞ୍ଚାୟତମାନଙ୍କୁ କ୍ଷମତା ଦିଆଯିବା ସହିତ, କାର୍ଯ୍ୟ ପକ୍ରିୟାରେ ସ୍ବଚ୍ଛତା ବଜାୟ ରଖିବା ଲାଗି ନିୟମିତ ନିରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଉଛି। ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଏବଂ ପାଣି ସମିତି ମାନେ ଗ୍ରାମ ସ୍ବରାଜ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧତାର ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ପାନୀୟ ଜଳ ସମସ୍ୟାକୁ ନେଇ ସର୍ବସାଧାରଣରେ କିଭଳି ଅବଧାରଣା ରହିଥିଲା ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗାଁର ମହିଳା ଓ ପିଲାମାନେ ପାଣି ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଲାଗି କେତେ ଦୂର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲି ଚାଲି ଯାଇଥାନ୍ତି, ତାହାର ନଜିର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର, କାହାଣୀ, କବିତାରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ। ଗାଁ କଥା ପଡ଼ିଲେ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଏପରି ଏକ ଛବି ତିଆରି ହୋଇଯାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରିଥିଲେ, ଲୋକମାନଙ୍କ ମନରେ କାହିଁକି ଏପରି ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଥିଲା, ପ୍ରତିଦିନ ଏହି ଲୋକମାନେ କାହିଁକି କିଛି ନଦୀ କିମ୍ବା ପୁଷ୍କରିଣୀକୁ ପ୍ରତିଦିନ ଯାଉଥିଲେ, ସର୍ବୋପରି, ଲୋକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ କାହିଁକି ପାଣି ପହଞ୍ଚି ପାରୁନଥିଲା? ଏହାପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସାମିଲ ଥିଲେ ସେମାନେ ନିଜକୁ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବା ଦରକାର। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବୋଧହୁଏ ପୂର୍ବରୁ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକମାନେ ଜଳ ପ୍ଳାବିତ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଆସିଥିବାରୁ ଜଳର ଗୁରୁତ୍ବକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିପାରିନଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗୁଜରାଟ ଭଳି ରାଜ୍ୟରୁ ଆସିଥିବାରୁ, ମୁଁ ମରୁଡ଼ି ଭଳି ପରସ୍ଥିତି ଦେଖିଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୁନ୍ଦା ପାଣିର ଗୁରୁତ୍ବ ବୁଝିଛି। ତେଣୁ ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ସମୟରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ମୋର ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ବାଧୀନତା ଠାରୁ ୨୦୧୯ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମ ଦେଶରେ ମାତ୍ର ତିନି କୋଟି ପରିବାର ନିକଟରେ ଟ୍ୟାପ ପାଣି ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚି ପାରିଥିଲା। ୨୦୧୯ରେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବା ପରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୫ କୋଟି ପରିବାରକୁ ଜଳ ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇ ସାରିଲାଣି। ଆଜି ଦେଶର ପାଖାପାଖି ୮୦ଟି ଜିଲ୍ଲାର ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ନିକଟରେ ଟ୍ୟାପ ପାଣି ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚି ପାରିଛି। ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ଟ୍ୟାପ ପାଣି ସଂଯୋଗ ହୋଇଥିବା ପରିବାର ସଂଖ୍ୟା ୩୧ ଲକ୍ଷରୁ ୧.୧୬ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ମାତ୍ର ୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଯେତିକି କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି ତାହା ଗତ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା କାମ ଠାରୁ ଅଧିକ। ଦେଶର ଜଳାଭାବ ଗ୍ରସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଅଧିକ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଲାଗି ସେ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭ୍ୟାସ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଲାଗି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ବାନ କରିଥିଲେ।
ଦେଶର ଝିଅମାନଙ୍କର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାରେ ସୁଧାର ପାଇଁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ “ପ୍ରତି ଘର ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଶୌଚାଳୟ, ଶସ୍ତାରେ ସାନିଟାରୀ ପ୍ୟାଡ, ଗର୍ଭାବସ୍ଥା ସମୟରେ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ଏବଂ ଟିକାକରଣ ସହାୟତା ମାତୃଶକ୍ତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି”। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୨.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆବାସ ମହିଳାମାନଙ୍କ ନାମରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଉଜ୍ଜ୍ବଳା ଯୋଜନାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ରୋଷେଇ ଗ୍ୟାସ ମିଳୁଛି। ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ଧୂଆଁପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇଛି। ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତ ମିଶନ ସହିତ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ା ଯାଇଛି। ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ବୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ ଲାଗି ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟା ବିଗତ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ତିନି ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଜାତୀୟ ଜୀବିକା ମିଶନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଯେତିକି ସହାୟତା ମିଳିଥିଲା, ତାହା ତୁଳନାରେ ବିଗତ ସାତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସେହି ସହାୟତା ପରିମାଣ ୧୩ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।