জল শক্তি মন্ত্ৰালয়
জল জীৱন অভিযান সন্দৰ্ভত পূৰ্বোত্তৰৰ ৮ খন ৰাজ্যৰ পিএইচইডি মন্ত্ৰীসকলৰ সন্মিলনত পৌৰহিত্য কৰিব কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰীয়ে
সন্মিলনত ৰাজ্যকেইখনত জল জীৱন অভিযানৰ ক্ষীপ্ৰ ৰূপায়ণৰ সকলো দৃষ্টিকোণ সন্দৰ্ভত সামগ্ৰিকভাৱে আলোচনা কৰা হ’ব
পূৰ্বোত্তৰৰ ব্যাপক সৰ্বাংগীন উন্নয়নত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ পূৰ্ণ গুৰুত্ব আৰোপ
২০২১-২২ ত জেজেএমৰ অধীনত পূৰ্বোত্তৰৰ ৮ খন ৰাজ্যলৈ কেন্দ্ৰীয় অনুদান হিচাপে ৯,২৬২ কোটি টকা আবন্টন
15 SEP 2021 1:50PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱটে ১৬ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২১ ত জল জীৱন অভিযান (JJM) সন্দৰ্ভত পূৰ্বোত্তৰৰ ৰাজ্যকেইখনৰ জন স্বাস্থ্য কাৰিকৰী বিভাগ (PHED) ৰ মন্ত্ৰীসকলৰ এদিনীয়া সন্মিলনত পৌৰহিত্য কৰিব। গুৱাহাটীস্থিত অসম প্ৰশাসনীয় পদাধিকাৰী মহাবিদ্যালয়ত অনুষ্ঠিতব্য এই সন্মিলনখনিত পূৰ্বোত্তৰৰ ৮ খন ৰাজ্যৰে জন স্বাস্থ্য কাৰিকৰী বিভাগৰ ভাৰপ্ৰাপ্ত মন্ত্ৰী তথা প্ৰতিখন ৰাজ্যৰে জ্যেষ্ঠ বিষয়াবৰ্গ উপস্থিত থাকিব।
সন্মিলনখনিত এতিয়ালৈকে লাভ কৰা অগ্ৰগতি, ৰূপায়ণ সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে পূৰ্বোত্তৰৰ ৰাজ্যকেইখনৰ বাকী থকা আটাইবোৰ গৃহস্থীয়ে যাতে শীঘ্ৰেই টেপযোগে পানীৰ সংযোগ লাভ কৰে তাৰ পৰিকল্পনা কৰা হ’ব। ক’ভিড-১৯ সম্পৰ্কীয় সকলো প্ৰট’কল মানি চলি এই সন্মিলন অনুষ্ঠিত হ’ব তথা লাইভ সম্প্ৰচাৰো কৰিবলগীয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত সকলো পক্ষ যথাঃ এই ৰাজ্যকেইখনৰ পিএইচইডিৰ মুখ্য/কাৰ্য্যবাহী/সহকাৰী/কনিষ্ঠ অভিযন্তাসকল এই আলোচনাৰপৰা লাভান্বিত হ’ব পাৰিব।
জল জীৱন অভিযান হৈছে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ এখনি ধ্বজাবাহী আঁচনি। ৰাজ্যসমূহৰ অংশীদাৰিত্বত জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ খোৱা পানী ও অনাময় বিভাগ (DDWS) য়ে ৰূপায়ণ কৰা এই আঁচনিখনৰ লক্ষ্য হৈছে ২০২৪ ৰ ভিতৰত সমগ্ৰ দেশৰ গ্ৰামাঞ্চলসমূহৰ প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীলৈ টেপযোগে পানীৰ সংযোগৰ ব্যৱস্থা কৰা। পূৰ্বোত্তৰৰ ৰাজ্যসমূহৰ বাবে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ মাজত ফাণ্ড শ্বেয়াৰিং পেটাৰ্ন হৈছে ৯০:১০।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ দেশখনৰ পূৰ্বোত্তৰৰ উন্নয়নত পূৰ্ণ গুৰুত্বৰে আৰু ইয়াৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ, ২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষৰ সময়ছোৱাত, জল জীৱন অভিযানৰ অধীনত পূৰ্বোত্তৰৰ ৰাজ্যকেইখনলৈ কেন্দ্ৰীয় অনুদান হিচাপে ৯,২৬২ কোটি টকা আবন্টন দিয়া হয়। পূৰ্বোত্তৰৰ গ্ৰামাঞ্চলসমূহৰ গৃহস্থীলৈ টেপযোগে পানীৰ সংযোগ প্ৰদানৰ অৰ্থে বৰ্ধিত আবন্টন তথা একেদৰে এই প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ সময়ত পুঁজি মুকলি কৰি দিয়া কাৰ্য্যই অঞ্চলটোৰ অৰ্থনীতিত উদ্দীপনা যোগাব বুলি আশা কৰা হৈছে।
সন্মিলনখনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিবলগীয়া দৃষ্টিকোণসমূহ হৈছেঃ কাৰ্য্যক্ৰমটি ৰূপায়ণ সংক্ৰান্তীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰসংগৰাজি যথাঃ কৌশল ও পৰিকল্পনা, এতিয়ালৈকে লাভ কৰা অগ্ৰগতি, সময়োচিতভাৱে লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ ৰূপায়ণৰ গতি বৃদ্ধি কৰাৰ উপায় ইত্যাদি। কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰীজনে জেজেএমৰ ৰূপায়ণ সন্দৰ্ভত পিএইচইডি মন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰিব আৰু উত্তৰ-পূবৰ প্ৰত্যন্ত গাঁওসমূহৰ বাকী থকা সকলো গৃহস্থীয়ে কিদৰে শীঘ্ৰেই টেপযোগে পানীৰ সংযোগ লাভ কৰিব পাৰে, তাৰ আলোচনা কৰিব।
অভিযানটোৰ কথা ঘোষণাৰ সময়ত, পূৰ্বোত্তৰৰ ৰাজ্যকেইখনৰ মুঠ ৯০.১৪ লাখ গ্ৰামীণ গৃহস্থীৰ ভিতৰত, মাত্ৰ ২.৮৩ লাখ (৩.১৩%) গৃহস্থীয়েহে টেপযোগে পানীৰ সংযোগ লাভ কৰি আছিল, এতিয়া এই পৰিমাণ প্ৰায় ২২ লাখ গৃহস্থী (২৪.৪৫%) লৈ বৃদ্ধি পাইছে। ক’ভিড-১৯ মহামাৰী আৰু ব্যাঘাত/লকডাউন সত্বেও যোৱা ২৪ মাহত প্ৰায় ২০ লাখ গৃহস্থীক টেপযোগে পানীৰ সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে। মেঘালয়, মণিপুৰ আৰু ছিকিমে ২০২২ ৰ ভিতৰত ‘হৰ ঘৰ জল’ৰ স্থিতিত উপনীত হ’বলৈ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে অৰুণাচল প্ৰদেশ, মিজোৰাম, নাগালেণ্ড আৰু ত্ৰিপুৰাই ২০২৩ ৰ ভিতৰত আৰু ইয়াৰ পাছতেই অসমে ২০২৪ ৰ ভিতৰত প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীকে টেপযোগে পানীৰ সংযোগ প্ৰদান কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।
অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ, আশ্ৰমশালা আৰু বিদ্যালয়সমূহত পাইপেৰে পানীৰ যোগান ধৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ, ২০২০ৰ ২ অক্টোবৰত এটি অভিযানৰ শুভাৰম্ভ কৰা হয়। ইয়াৰ লক্ষ্য আছিল সেৱন আৰু মধ্যাহ্ন ভোজনৰ ৰন্ধন ক্ৰিয়াৰ অৰ্থে বিশুদ্ধ টেপৰ পানীৰ যোগানৰ ব্যৱস্থা কৰা তথা হাত ধোৱা কাৰ্য্য আৰু টয়লেটত ব্যৱহাৰৰ অৰ্থেও পাইপেৰে পানীৰ যোগান ধৰা। পূৰ্বোত্তৰৰ ৰাজ্যসমূহত, মুঠ ৭২ হাজাৰ বিদ্যালয়ৰ ভিতৰত, সম্প্ৰতি ৪০ হাজাৰ (৫৬%) বিদ্যালয়ত টেপৰ পানীৰ যোগান ব্যৱস্থা আছে। সমান্তৰালভাৱে, ৭০ হাজাৰ অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ (AWC) ৰ ভিতৰত, ২৭,৪৭৪ (৩৯%) কেন্দ্ৰলৈ টেপযোগে পানী যোগানৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ছিকিমত, সকলো বিদ্যালয় আৰু অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰলৈ টেপযোগে পানীৰ যোগান আগবঢ়োৱা হৈছে।
এই কাৰ্য্যক্ৰমৰ চালিকাশক্তি হৈছে ‘সমাজৰ অংশগ্ৰহণ’। পানী যোগান আঁচনিখনৰ পৰিকল্পনা কৰাৰেপৰা, ইয়াৰ ৰূপায়ণ আৰু নিশ্চিত পানী যোগানৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ নিয়মীয়া সঞ্চালন আৰু পৰিচালনাত ই বিশেষ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছে। সেয়েহে, জল জীৱন অভিযানৰ অধীনত, সহযোগী ক্ৰিয়া-কলাপসমূহত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয় যথাঃ গাঁও পানী ও অনাময় সমিতি (VWSC)/পানী সমিতিসমূহৰ সবলীকৰণ, গ্ৰাম্য কৰ্ম পৰিকল্পনা (VAP) ৰ প্ৰস্তুতি আৰু অনুমোদন য’ত থাকিব খোৱা পানীৰ উৎসৰ সুদৃঢ়কৰণ/বৰ্ধন, পানী যোগান আন্তঃগাঁথনি, গ্ৰে ৱাটাৰ ট্ৰিটমেন্ট ও পুনৰ ব্যৱহাৰ আৰু গাঁৱৰ পানী যোগান ব্যৱস্থাৰ সঞ্চালন ও পৰিচালনা। এই ৰাজ্যসমূহে ব্যাপক প্ৰশিক্ষণ আৰু দক্ষতা বিকাশ কাৰ্য্যক্ৰম অনুষ্ঠিত কৰিছে, বিশেষকৈ প্ৰতিখন গাঁৱতে পানীৰ মানদণ্ড নিৰীক্ষণৰ অৰ্থে গৰিষ্ঠসংখ্যক মহিলাৰে ৫ জনকৈ লোক আৰু ৰাজমিস্ত্ৰি, পাইপ মিস্ত্ৰি, ইলেক্ট্ৰিচিয়ান, মটৰ মেকানিক, ফিটাৰ, পাম্প চালক ইত্যাদি স্থানীয় থলুৱা লোকসকলক নিযুক্ত কৰিছে।
চৰকাৰৰ পানী যোগান আৰু অনাময় ব্যৱস্থাৰ উন্নয়ন সাধনত গুৰুত্ব আৰোপেৰে, ১৫ সংখ্যক বিত্ত আয়োগে ২০২১-২২ ত আৰএলবি/পিআৰআইসমূহৰ অৰ্থে ২৬,৯৪০ কোটি টকা সন্নিবদ্ধ অনুদান আগবঢ়ায়। এয়া আবন্টনৰ দিয়া হৈছিল খোৱা পানীৰ যোগান, বৰষুণৰ পানী সংৰক্ষণ আৰু পানীৰ পুনৰ ব্যৱহাৰ আৰু অনাময় আৰু অ’ডিএফ স্থিতিৰ পৰিচালনাৰ অৰ্থে। ২০২১-২২ ৰপৰা ২০২৫-২৬ লৈ ৫ বছৰৰ বাবে ১.৪২ লাখ কোটি টকাৰ সুনিশ্চিত পুঁজি আগবঢ়োৱা হৈছে। এই পুঁজিয়ে জল জীৱন অভিযানৰ অধীনত অব্যাহত থকা প্ৰচেষ্টাত উদ্দীপনা যোগাব। এই অনুদানৰ যুক্তিসংগত ব্যৱহাৰৰ অৰ্থে গ্ৰহণ কৰা সকলো প্ৰসায় নিৰ্ধাৰণ কৰিব গ্ৰামীণ স্থানীয় নিকায়সমূহে য’ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিবলগীয়া ভিন্ন ক্ৰিয়া-কলাপসমূহ হৈছেঃ বৰষুণৰ পানী সংৰক্ষণ, খোৱা পানীৰ উৎসৰ সুদৃঢ়কৰণ, পানী যোগানৰ উন্নয়ন সাধন, গ্ৰে ৱাটাৰ ব্যৱস্থাপনা আৰু নিয়মীয়া সঞ্চালন ও পৰিচালনা।
গাঁওসমূহত পানীৰ যোগানৰ পৰিমাণ, মানদণ্ড, চাপ আৰু নিয়মীয়তাৰ মূল্যায়নৰ অৰ্থে চেন্সৰ-আধাৰিত আইঅ’টি চিষ্টেম সংস্থাপিত কৰা হৈছে। জল জীৱন অভিযানৰ ডেশ্বব’ৰ্ডত গাঁও-পৰ্য্যায়লৈকে তথ্য উপলব্ধ। অভিযানটোৰ অধীনত নিশ্চিত পানী যোগানত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে যাতে গ্ৰামাঞ্চলৰ বাকী থকা গৃহস্থীসমূহ তথা একেদৰে প্ৰতিখন বিদ্যালয়, অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ (AWC), প্ৰাথমিক স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ (PHC), সামূহিক স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ (CHC), সামূহিক কেন্দ্ৰ ইত্যাদিলৈ নিশ্চিতভাৱে ‘কোনো বাদ পৰি নোযোৱাকৈ’ পুনর্নির্মাণ/বৰ্ধনৰ জৰিয়তে টেপযোগে পানীৰ সংযোগ আগবঢ়োৱা হয়। এই জটিল আৰু প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ অঞ্চলসমূহত, অভিকৰ্ষ-আধাৰিত পানী যোগান ব্যৱস্থা হৈছে অতিশয় পচ্ছন্দৰ বিকল্প কিয়নো ই ব্যয় সাশ্ৰয়ী, সঞ্চালন আৰু পৰিচালনা কৰিবলৈ সহজ।
গ্ৰামাঞ্চলসমূহৰ জনসাধাৰণৰ জীৱন ধাৰণৰ মানদণ্ডৰ অগ্ৰগতি সাধন আৰু সহজসাধ্য জীৱন যাত্ৰাৰ বৰ্ধনৰ অৰ্থে, প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০১৯ৰ ১৫ আগষ্টত তেখেতৰ স্বাধীনতা দিৱসৰ ভাষণত জল জীৱন অভিযানৰ কথা ঘোষণা কৰিছিল। গ্ৰামাঞ্চলসমূহৰ গৃহস্থীসমূহত টেপ সংযোগৰ ব্যৱস্থাই মহিলা আৰু জীয়ৰীৰ ‘কঠিন পৰিশ্ৰম’ লাঘৱ কৰাত সহায় কৰিব কিয়নো পানী কঢ়িওৱাটো তেওঁলোকৰেই দায়িত্ব। সৰ্বজনীন ক’ভাৰেজ অভিযানটোৰ উদ্দেশ্য হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, চুবুৰী/গাঁৱৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালেই টেপযোগে পানীৰ সংযোগ লাভ কৰিব আৰু ‘কোনো বাদ পৰি নৰয়’। এই ব্যৱস্থাই নগৰীয়া আৰু গ্ৰামাঞ্চলসমূহৰ মাজত ব্যৱধানৰ সেতুবন্ধনত সহায় কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস, সবকা প্ৰয়াস’ৰ দৃষ্টিক আগুৱাই নি, জল জীৱন অভিযানে প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীকে টেপযোগে পানী যোগানৰ দৃষ্টিক বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ অগ্ৰসৰ হৈছে, যাৰ জৰিয়তে মহিলা আৰু জীয়ৰীৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ অৱসান ঘটিব।

Ministry of Jal Shakti
Union Minister of Jal Shakti To Chair Conference Of PHED Ministers Of 8 North-Eastern States on Jal Jeevan Mission
Conference To Holistically Deliberate on All Aspects Of Expeditious Implementation Of Jal Jeevan Mission in the States
Union Government’s Undivided Focus On Accelerated All Round Development Of North-Eastern Region
Rs.9,262 Crore allocated as Central grant to 8 NE States under JJM in 2021-22
15 SEP 2021 1:50PM by PIB Delhi
The Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat will be chairing a one-day Conference of Public Health Engineering Department (PHED) Ministers of North-Eastern States on Jal Jeevan Mission (JJM) on 16th September, 2021. The conference, scheduled to be held at Assam Administrative Staff College, Guwahati is to be attended by Ministers-in-charge of Public Health Engineering Department (PHED) from all the eight North-Eastern States along with senior officers from each State.
The conference is organized to discuss planning, implementation and progress made so far as well as the way forward so that all remaining households in North-Eastern States get tap water connections at the earliest. The conference, following all CoVid-19 protocols, will also be live streamed so that all stakeholders, viz. Chief/ Executive/ Assistant/ Junior Engineers of PHED in these States can benefit from the deliberations.
Jal Jeevan Mission is a flagship programme of Union Government being implemented by Department of Drinking Water & Sanitation (DDWS), Ministry of Jal Shakti in partnership with States, to make provision of tap water connection to every rural household across country by 2024. The fund sharing pattern between Centre and State is 90:10 for NE States.
With Union Government’s undivided focus on the development of North-Eastern region of the country and to accelerate its all-round development, during financial year 2021-22, Rs. 9,262 Crore has been allocated as Central grant for NE States under Jal Jeevan Mission. The enhanced allocation as well as release of funds at this challenging time to provide tap water connections to rural homes in NE States, is expected to boost the economy of the region.
The focus of the conference will be on the important issues pertaining to implementation of the programme, viz. strategy & planning, progress made so far, ways to enhance the pace of implementation to achieve the goal in time-bound manner, etc. The Union Minister of Jal Shakti will interact with Ministers of PHED on the implementation of JJM and way forward so that all remaining households in remote north-eastern villages receive tap water connections at the earliest.
At the time of announcement of the mission, out of total 90.14 lakh rural households in NE States, only 2.83 lakh (3.13%) had tap water connection, which has now increased to about 22 lakh households (24.45%). About 20 lakh households have been given tap water connections in the last 24 months despite CoVid-19 pandemic and disruptions/ lockdowns. Meghalaya, Manipur and Sikkim aim to achieve the status of ‘Har Ghar Jal by 2022 while Arunachal Pradesh, Mizoram, Nagaland and Tripura aim to provide tap water in every household by 2023 followed by Assam in 2024.
To ensure piped water supply in anganwadi centres, ashramshalas and schools, a campaign was launched on 2nd October, 2020, for making provision of safe tap water supply for drinking and cooking of mid-day meals along with piped water supply for hand washing and use in toilets. In NE States, out of total 72 thousand schools, presently in 40 thousand (56%) schools, provision of tap water supply. Similarly, out of 70 thousand AWCs, 27,474 (39%) AWCs provision of tap water supply have been made. In Sikkim, provision for tap water supply in all its schools and AWCs have been made.
The soul of the programme is ‘community participation’ commencing from the planning of the water supply scheme, its implementation and to regular operation and maintenance to achieve assured water supply. Therefore, under JJM, lot of emphasis is given on support activities like empowering Village Water & Sanitation Committees (VWSCs)/ Pani Samitis’, preparation and approval of Village Action Plans (VAPs) which will have the components of drinking water source strengthening/ augmentation, water supply infrastructure, grey water treatment & reuse, and operation & maintenance of in-village water supply systems. The States are organizing intensive training and skilling programmes, especially for 5 persons mostly women in every village on water quality surveillance and local persons as masons, plumbers, electricians, motor mechanics, fitter, pump operators, etc.
With Government’s focus on water supply and improved sanitation, 15th Finance Commission allocated Rs. 26,940 Crore tied grants to RLBs/ PRIs in 2021-22 for supply of drinking water, rainwater harvesting and water recycling; and sanitation and maintenance of ODF status. There is assured fund of Rs. 1.42 lakh Crore for the 5 years from 2021-22 to 2025-26. This will supplement the ongoing efforts under JJM. All out efforts to be made for judicious use of this grant by rural local bodies by focusing on various activities viz. rain water harvesting, strengthening of drinking water sources, improving water supply, grey water management and regular operation & maintenance.
Sensor-based IoT system is being installed to measure quantity, quality, pressure and regularity of water supply in the village. The Jal Jeevan Mission Dashboard provides information upto village-level. The focus under mission is assured water supply to ensure that remaining rural households as well as every school, AWCs, PHCs, CHCs, Community Centers, etc. are provided with tap water connection through retrofitting/ augmentation so that ‘no one is left out’. In these difficult and challenging areas, gravity-based water supply system is the most preferred option as it is cost effective, easy to operate and maintain.
To improve the quality of life and enhance ease of living of people in rural areas, Prime Minister Shri Narendra Modi announced JJM in his Independence Day speech on 15th Aug., 2019. The provision of household tap connection in rural areas will help in removing ‘drudgery’ of women and girls as fetching water is their responsibility. Since the objective of the mission is universal coverage, every family in the habitation/ village is to get tap water connection and ‘no one is left behind’. This will help in bridging the gap in urban and rural areas. Taking forward the Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of ‘Sabka Sath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas’, Jal Jeevan Mission is marching ahead to realize the vision of reaching every home with tap water supply, thereby ending the drudgery faced by women and girls.