জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা জল জীবন মিসনগী মতাংদা অৱাং-নোংপোক থংবা রাজ্য ৮গী পি.ঐচ.ই.দি. মন্ত্রীশিংগী ওইবা কনফরেন্সতা ময়াই তাংবল লৌগনি
কনফরেন্স অসিদা রাজ্যশিংদা জল জীবন মিসন খোঙজেল য়াংনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী হীরম পুম্নমক্তা অমত্তা ওইনা খন্ন-নৈনগনি
অৱাং-নোংপোক থংবা লমদমগী অপুনবগী চাউখৎ-থৌরাং অসি কেন্দ্র সরকারগী খেন্নবা লৈতনা মীৎয়েং চংবনা খোঙজেল য়াংখৎহনখি
ইং কুমজা ২০২১-২২গী জে.জে.এম.গী মখাদা এন.ই.গী রাজ্য ৮দা সেন্ত্রেল গ্রান্ত ওইনা লুপা করোর ৯,২৬২ কাইথখি
15 SEP 2021 1:50PM by PIB Imphal
জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱতনা সেপ্তেম্বর ১৬, ২০২১দা জল জীবন মিসনদা অৱাং-নোংপোক থংবা রাজ্যশিংগী পব্লিক হেল্থ ইঞ্জিনীয়রিং দিপার্তমেন্ত (পি.ঐচ.ই.দি.)গী ওইবা নোংমগী কনফরেন্স অমদা ময়াই তাংবল লৌগনি। অসাম এদমিনিস্ত্রেতিব স্তাফ কোলেজ, গুৱাহাতিদা পাঙথোক্কদবা কনফরেন্স অসিদা রাজ্য অমমমগী মকোক থোংবা ওফিসরশিংগা লোইননা অৱাং-নোংপোক থংবা রাজ্য ৮গী পব্লিক হেল্থ ইঞ্জিনীয়রিং দিপার্তমেন্ত (পি.ঐচ.ই.দি.)গী থৌ পুরিবা মন্ত্রীশিংনা শরুক য়াগনি।
কনফরেন্স অসিদা প্লানিং, ইমপ্লিমেন্তেসন অমসুং হৌজিক ফাওবদা খুমাং চাউশিনখিবা লোইননা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা লৈরিবা লেমহৌরিবা য়ুমথোং পুম্নমক্তা অথুবদা তোতি ঈশিংগী কনেক্সনশিং পীনবা মাংদা লৈরিবা লম্বীগী মতাংদা খন্ন-নৈন্নবগী কনফরেন্স অসি শিনবনি। কোবিদ-১৯ প্রোতোকল পুম্নমক ঙাক্তুনা পাঙথোক্কদবা কনফরেন্স অসিগী খন্ন-নৈনবশিং অসিদগী স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা হায়বদি রাজ্যশিং অসিগী পি.ঐচ.ই.দি.গী চীফ/ এগজিক্যুতিব / এসিস্তেন্ত/ জুনিয়র ইঞ্জিনীয়রশিংদা কান্নবা ফংনবা লাইফ স্ত্রীমসু তৌগনি।
জল জীবন মিসন অসি ২০২৪ ফাওবদা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা তোতি ঈশিংগী কনেক্সন য়ৌহন্নবা প্রোভিসন শেম্নবা রাজ্যশিংগা লোইননা খুৎশম্নদুনা জল শক্তি মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ দ্রিঙ্কিং ৱাতর এন্দ সেনিতেসন (দি.দি.দবল্যু.এস.)না ইমপ্লিমেন্ত তৌবা কেন্দ্র সরকারগী মরু ওইবা প্রোগ্রাম অমনি। এন.ই.গী রাজ্যশিংগী ওইনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী মরক্তা লৈরিবা ফন্দ সিয়রিংগী পেতর্ন অসি ৯০:১০ ওইরি।
কেন্দ্র সরকারনা লৈবাক অসিগী অৱাং-নোংপোক থংবা লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংদা মপুং ওইবা মীৎয়েং থম্বগা লোইননা অমসুং অপুনবগী চাউখৎ থৌরাংদা খোঙজেল য়াংশিহন্নবা শেনবা চহি ২০২১-২২গী মনুংদা জল জীবন মিসনগী মখাদা এন.ই.গী রাজ্যশিংদা সেন্ত্রেল গ্রান্ত ওইনা লুপা করোর ৯,২৬২ কাইথখি। এন.ই.গী আজ্যশিংদা লৈরিবা খুঙ্গংগী য়ুমশিংদা তোতি ঈশিংগী কনেক্সনশিং পীনবা লুরবা তানফম অসিদা এলোকেসন হেনগৎহনখিবা লোইননা ফন্দশিং কাইথখিবা অসইনা লমদম অসিগী শেন্মীৎলোন থৌগৎলবা য়াই।
কনফরেন্স আসিনা প্রোগ্রাম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবগা মরী লৈনবা মরু ওইবা সমস্যাশিং হায়বদি লালোং অমসুং প্লানিং, হৌজিক ফাওবগী ওইনা খুমাং চাউশিনবা, অকক্নবা মতমগী মনুংদা পান্দম ফংবা ঙম্নবা ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী খোঙজেল য়াংশিনহন্নবগী লম্বীশিংগী মতাংদা মীৎয়েং থমগনি। জল শক্তিগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা জে.জে.এম.গী ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী অমসুং মনুং হঞ্জিনবা অৱাং-নোংপোক থংবা লমদমগী খুঙ্গংশিংগীদা লৈরিবা লেমহৌরিবা য়ুমথোং পুম্নমক্তা অথুবদা তোতি ঈশিংগী কনেক্সনশিং পীনবগী লম্বী য়াৎনবগী মতাংদা পি.ঐচ.ই.দি.গী মন্ত্রীশিংগা লোইননা ৱারী-ৱাতায় শাগনি।
মিসন অসি লাউথোকখিবা মতমদা এন.ই.গী রাজ্যশিংগী অপুনবা খুঙ্গংগী য়ুমথোং লাখ ৯০.১৪গী মনুংদা লাখ ২.৮৩ (৩.১৩%) খক্তদা তোতি ঈশিংগী কনেক্সন পীখি, হায়রিবা অসি য়ুমথোং লাখ ২২ রোমদা হৌজিক্তি হেনগৎখ্রে (২৪.৪৫%)। কোবিদ-১৯ লাইচৎ অমসুং অপনবশিং/ওকদাউনশিং লৈজরবসু হৌখিবা থা ২৪দা য়ুমথোং লাখ ২০রোমদা তোতি ঈশিংগী কনেক্সনশিং পীখি। মেঘালয়, মনিপুর অমসুং সিক্কিমনা ২০২২ ফাওবদা ‘হর ঘর জল’গী থাক য়ৌনবা পান্দম থম্মি অমরোমদা অরুনাচল প্রদেশ, মিজোরাম, নাগালেন্দ অমসুং ত্রিপুরানা ২০২৩ ফাওবদা অমসুং অসামনা ২০২৪ ফাওবদা য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি।
খুৎ হম্নবা অমসুং তোইলেৎশিংদা শীজিন্ননবা পাইপ পুদুনা ঈশিং সপ্লাই তৌবগা লোইননা থক্নবা অমসুং মিদ-দে মিলশিং থোংনবগী অফবা তোতি ঈশিংগী সপ্লাই তৌনবগী প্রোভিজন শেমদুনা অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিং, অশ্রমশলাশিং অমসুং স্কুলশিংদা তোতি ঈশিংগী সপ্লাই লৈহন্নবা ২০২০গী জোক্তোবর ২দা কেম্পেন অমা হৌদোকখি। এন.ই.গী রাজ্যশিংদা, অপুনবা স্কুল লিশিং ৭২গী মনুংদা হৌজিক স্কুল লিশিং ৪০ (৫৬%)দা তোতি ঈশিং ফংলে। মসিগা মান্ননা এ.দবল্যু.সি. লিশিং ৭০গী মনুংদা এ.দবল্যু.সি. ২৭,৪৭৪ (৩৯%)দা তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে। সিক্কিমদা স্কুল অমসুং এ.দবল্যু.সি. পুম্নমক্তা তোতি ঈশিং ফংনবগী খুদোংচাবা ফংহনখ্রে।
প্রোগ্রাম অসিগী পান্দমদি ৱাতর সপ্লাই স্কীমগী প্লানিংদগী, মখোয়গী ইমপ্লিমেন্তেসনদগী থাজবা পীখিবা ৱাতর সপ্লাই অসি ফনবা চাং নাইনা ওপরেসন অমসুং মেন্তেন্স তৌনবগী ‘কম্ম্যুনিতী পার্তিসিপেসন’ হৌহনবনি। মরম অসিনা জে.জে.এম.গী মখাদা ভিলেজ ৱাতর এন্দ সেনিতেসন কম্মিতিশিং (ভি.দবল্যু.এস.সি.শিং)/ পানি সমিতিশিং শক্তি পীবা, থক্নবা ঈশিংগী সোর্স মপাঙ্গল কনখৎহনবা/ চাউথোকহনবা, ৱাতর সপ্লাই ইনফ্রাস্ত্রকচর, গ্রে ৱাতর ত্রীৎমেন্ত এন্দ রিয়ুজ অমসুং ইন-ভিলেক ৱাতর সপ্লাইগী ওপরেসন অমসুং মেন্তেনেন্সকী মচাকশিং ওইগদৌরিবা ভিলেজ এক্সন প্লানশিং (ভি.এ.পি.শিং) শেম্বা অমসুং অয়াবা লৌবদা চাউনা মীৎয়েং চংহনখি। রাজ্যশিং অসিনা খুঙ্গং খুদিংমক্তা অয়াম্বনা নুপীশিংগী ওইবা অখন্ননা মীওই ৫দা ৱাতর ক্বালিতী সর্ভিলেন্স কী অমসুং মিস্ত্রী, প্লম্বরশিং, ইলেক্ত্রিসিয়নশিং, মোতোর মেকানিকশিং, ফিত্তর, পম্প ওপরেতরশিং অসিনচিংবা লোকেল পর্সনশিংদা ইন্তেন্সিব ত্রেনিং অমসুং স্কিলিং প্রোগ্রামশিং পাঙথোক্লি।
ৱাতর সপ্লাই অমসুং সেনিতেসন হেনগৎহনবদা সরকারগী মীৎয়েং থম্বগা লোইননা থক্নবা ঈশিংগী সপ্লাই তৌবা, নোংগী ঈশিং য়োকশিন্নবা অমসুং ৱাতর রিসাইক্লিং তৌনবা; অমসুং ও.দি.এফ. স্তেতসকী সেনিতেসন অমসুং মেন্তেনেন্সকীদমক ২০২১-২২দা আর.এল.বি.শিং/পি.আর.আই.শিংদা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মসিন্না তাইদ গ্রান্তশিং ওইনা লুপা করোর ২৬,৯৪০ কাইথখি। ২০২১-২২দগী ২০২৫-২৬ ফাওবা চহি ৫গূদমক লুপা করোর লাখ ১.৪২গী ফন্দ পীনবা থাজবা পীখি। মসিনা হৌজিক জে.জে.এম.গী মখাদা হোৎনরিবশিং অসিদা মতেং পাংলগনি। তোঙান-তোঙনবা থবক-থৌরমশিং হায়বদি নোং ঈশিং য়োকশিনবা, দ্রিঙ্কিং ৱাতর রিসোর্স মপাঙ্গল কনখৎহনবা, ৱাতর সপ্লাই ফগৎহনবা, গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং চাং নাইনা ওপরেসন অমসুং মেন্তেনেন্সতা মীৎয়েং চংদুনা রুরেল লোকেল বোদিশিংনা গ্রান্ত অসি নীংথিনা শীজিন্নবা কন্না হোৎনগনি।
খুঙ্গংদা ৱাতর সপ্লাইগী ক্বান্তিতী, ক্বালিতী, প্রেসর অমসুং রিগ্যুলরিতথ ওন্নবা সেন্সর বেজ আই.ও.তি. সিস্তেম ইন্সতোল তৌরি। জল জীবন মিসন দেশবোর্দনা খুঙ্গংগী থাক ফাওবদা ই-পাও পীরি। মিসন অসিগী মখাদা থম্লিবা পান্দম অসি লেমহৌরিবা খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিংদা লোইননা স্কুল, এ.দবল্যু.সি., পি.ঐচ.সি., সি.ঐচ.সি., কম্ম্যুনিতী সেন্তর খুদিংমক্তা ৱাতর সপ্লাই লৈহনদুনা রিত্রোফিত্তিং/ওগমেন্তেসনগী খুত্থাংদা তোতি ঈশিং ফংহনদুনা ‘মীওই অমত্তা চিথবা তৌদবা’ হায়বা অসিনি। অৱাবা অমসুং খুদোংচাদবা মফমশিংদা গ্রেভিতী বেজ ৱাতর সপ্লাই স্কীম অসি খ্বাইদগী চুনবা ওপ্সন ওইরি মরমদি মসি শেল চংদে, ওপরেসন অমসুং মেন্তেন তৌবদা লায়।
খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা মীয়ামদা পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা অমসুং হিংবদা লায়নবা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০১৯গী ওগস্ত ১৫দা পীখিবা মহাক্কী নীংতম্বা নুমিৎতা জে.জে.এম.গী মতাংদা লাউথোকখি। খুঙ্গংগী মফমশিংদা য়ুমথোংদা তোতি পুশিনহনবনা নুপীশিং অমসুং অঙাংশিংগী ‘অৱাবা’ কোকহনবদা মতেং ওইগনি মরমদি ঈশিং শোকপা অসি মখোয়গী থৌদাং ওইরি। মিসন অসিগী পান্দমদি য়ুনিভর্সেল কভরেজ পীবা, খুঙ্গংদা লৈরিবা ইমুং খুদিংমক্তা তোতি ঈশিং ফংহল্লগনি অমসুং ‘মীওই অমত্তা চিথবা তৌদবা’ হায়বা অসি ওইবনা মসিনা শহর অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা খেন্নবা অসি মেনশিনবদা মতেং ওইরগনি। প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ‘সবকা সাধ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস, সবকা প্রয়াস’কী ভিজন অসিগা লোইননা জল জীবন মিসন্না য়ুম খুদিংমক্তা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা মঙলানগী মাইকৈদা চংশিল্লি, অসুম তৌবনা নুপীশিং অমসুং নুপীমচাশিংনা মায়োক্নবা অৱাবা অসি কোকহনবা ঙম্লগনি।

Ministry of Jal Shakti
Union Minister of Jal Shakti To Chair Conference Of PHED Ministers Of 8 North-Eastern States on Jal Jeevan Mission
Conference To Holistically Deliberate on All Aspects Of Expeditious Implementation Of Jal Jeevan Mission in the States
Union Government’s Undivided Focus On Accelerated All Round Development Of North-Eastern Region
Rs.9,262 Crore allocated as Central grant to 8 NE States under JJM in 2021-22
15 SEP 2021 1:50PM by PIB Delhi
The Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat will be chairing a one-day Conference of Public Health Engineering Department (PHED) Ministers of North-Eastern States on Jal Jeevan Mission (JJM) on 16th September, 2021. The conference, scheduled to be held at Assam Administrative Staff College, Guwahati is to be attended by Ministers-in-charge of Public Health Engineering Department (PHED) from all the eight North-Eastern States along with senior officers from each State.
The conference is organized to discuss planning, implementation and progress made so far as well as the way forward so that all remaining households in North-Eastern States get tap water connections at the earliest. The conference, following all CoVid-19 protocols, will also be live streamed so that all stakeholders, viz. Chief/ Executive/ Assistant/ Junior Engineers of PHED in these States can benefit from the deliberations.
Jal Jeevan Mission is a flagship programme of Union Government being implemented by Department of Drinking Water & Sanitation (DDWS), Ministry of Jal Shakti in partnership with States, to make provision of tap water connection to every rural household across country by 2024. The fund sharing pattern between Centre and State is 90:10 for NE States.
With Union Government’s undivided focus on the development of North-Eastern region of the country and to accelerate its all-round development, during financial year 2021-22, Rs. 9,262 Crore has been allocated as Central grant for NE States under Jal Jeevan Mission. The enhanced allocation as well as release of funds at this challenging time to provide tap water connections to rural homes in NE States, is expected to boost the economy of the region.
The focus of the conference will be on the important issues pertaining to implementation of the programme, viz. strategy & planning, progress made so far, ways to enhance the pace of implementation to achieve the goal in time-bound manner, etc. The Union Minister of Jal Shakti will interact with Ministers of PHED on the implementation of JJM and way forward so that all remaining households in remote north-eastern villages receive tap water connections at the earliest.
At the time of announcement of the mission, out of total 90.14 lakh rural households in NE States, only 2.83 lakh (3.13%) had tap water connection, which has now increased to about 22 lakh households (24.45%). About 20 lakh households have been given tap water connections in the last 24 months despite CoVid-19 pandemic and disruptions/ lockdowns. Meghalaya, Manipur and Sikkim aim to achieve the status of ‘Har Ghar Jal by 2022 while Arunachal Pradesh, Mizoram, Nagaland and Tripura aim to provide tap water in every household by 2023 followed by Assam in 2024.
To ensure piped water supply in anganwadi centres, ashramshalas and schools, a campaign was launched on 2nd October, 2020, for making provision of safe tap water supply for drinking and cooking of mid-day meals along with piped water supply for hand washing and use in toilets. In NE States, out of total 72 thousand schools, presently in 40 thousand (56%) schools, provision of tap water supply. Similarly, out of 70 thousand AWCs, 27,474 (39%) AWCs provision of tap water supply have been made. In Sikkim, provision for tap water supply in all its schools and AWCs have been made.
The soul of the programme is ‘community participation’ commencing from the planning of the water supply scheme, its implementation and to regular operation and maintenance to achieve assured water supply. Therefore, under JJM, lot of emphasis is given on support activities like empowering Village Water & Sanitation Committees (VWSCs)/ Pani Samitis’, preparation and approval of Village Action Plans (VAPs) which will have the components of drinking water source strengthening/ augmentation, water supply infrastructure, grey water treatment & reuse, and operation & maintenance of in-village water supply systems. The States are organizing intensive training and skilling programmes, especially for 5 persons mostly women in every village on water quality surveillance and local persons as masons, plumbers, electricians, motor mechanics, fitter, pump operators, etc.
With Government’s focus on water supply and improved sanitation, 15th Finance Commission allocated Rs. 26,940 Crore tied grants to RLBs/ PRIs in 2021-22 for supply of drinking water, rainwater harvesting and water recycling; and sanitation and maintenance of ODF status. There is assured fund of Rs. 1.42 lakh Crore for the 5 years from 2021-22 to 2025-26. This will supplement the ongoing efforts under JJM. All out efforts to be made for judicious use of this grant by rural local bodies by focusing on various activities viz. rain water harvesting, strengthening of drinking water sources, improving water supply, grey water management and regular operation & maintenance.
Sensor-based IoT system is being installed to measure quantity, quality, pressure and regularity of water supply in the village. The Jal Jeevan Mission Dashboard provides information upto village-level. The focus under mission is assured water supply to ensure that remaining rural households as well as every school, AWCs, PHCs, CHCs, Community Centers, etc. are provided with tap water connection through retrofitting/ augmentation so that ‘no one is left out’. In these difficult and challenging areas, gravity-based water supply system is the most preferred option as it is cost effective, easy to operate and maintain.
To improve the quality of life and enhance ease of living of people in rural areas, Prime Minister Shri Narendra Modi announced JJM in his Independence Day speech on 15th Aug., 2019. The provision of household tap connection in rural areas will help in removing ‘drudgery’ of women and girls as fetching water is their responsibility. Since the objective of the mission is universal coverage, every family in the habitation/ village is to get tap water connection and ‘no one is left behind’. This will help in bridging the gap in urban and rural areas. Taking forward the Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of ‘Sabka Sath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas’, Jal Jeevan Mission is marching ahead to realize the vision of reaching every home with tap water supply, thereby ending the drudgery faced by women and girls.