প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ক্বাদ লিদরশিংগী মীফমগী সাইদলাইনদা প্রধান মন্ত্রীনা ওস্ত্রেলিয়ন প্রধান মন্ত্রী স্কোত মোরিসনগা উনখ্রে
24 SEP 2021 3:10AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২১গী সেপ্তেম্বর ২৩দা য়ু.এস.এ.গী ৱাশিংতন দি.সি.দা পাংথোকখিবা ক্বাদ লিদরশিংগী মীফমগী সাইদলাইনদা ওস্ত্রেলিয়ন প্রধান মন্ত্রী, ইকাই খুম্নরবা স্কোত মোরিসনগা বাইলেতরেল মীফম অমা পাংথোকখি৷
মীফম অসি পোস্ত-পেন্দেমিক্কী মতমদা লিদর অনিনা হকথেংননা উনদুনা ৱারি শানখিবা অহানবা মীফম ওইখি৷ প্রধান মন্ত্রী অমদি প্রধান মন্ত্রী মোরিসনগী মরক্তা পাংথোকখিবা মমাংগী বাইলেতরেল মীফম অদু ২০২০গী জুন ৪দা পাংথোকখিবা লিদরশিংগী ভর্চুএল মীফম অদুননি৷ মসিদা ভারত অমদি ওস্ত্রেলিয়াগী মরক্তা লৈরিবা স্ত্রাতিজিক পার্তনরশিপ অদু কমপ্রিহেন্সিব স্ত্রাতিজিক পার্তনরশিপ অমদা পুখৎখি৷
মীফম অসিদা, প্রধান মন্ত্রীশিংনা বাইলেতরেল, রিজনেল অমদি গ্লোবেল ইম্পোর্তেন্সকী পাক-চাওরবা ইসুশিং খন্ন-নৈনখি৷ হন্দক্তা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা পাংথোকখিবা অহানবা ভারত-ওস্ত্রেলিয়া ফোরেন্দ অমদি মন্ত্রীশিংগী ২+২ দাইলোগ য়াওনা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা রিগুলর হাই-লেবেল এনগেস্তমেন্তশিংদা মখোয়না অপেনবা ফোংদোক্তুনা পনখি৷
কমপ্রিহেন্সিব স্ত্রাতিজিক পার্তনরশিপকী মখাদা ২০২০গী জুন থাদা পাংথোকখিবা লিদরশিংগী ভর্চুএল মীফম পাংথোকখিবদগী ফংখিবা প্রোগ্রেস অদু প্রধান মন্ত্রীশিংনা য়েংশিনখি অমদি লৈবাক অনিগী য়াইফনবগীদমক অচেৎপা মরীগা লোইননা লেপ্প-লৈতনা কোওপরেসন পীননবা অমসুং ওপন, ফ্রী ওইবা, চাওখৎপা অমদি রুলশিংদা বেজ তৌবা ইন্দো-পেসিফিক রিজন অমা ওইহন্নবা লৈবাক অনিগী লৈরিবা পান্দম অদু হেন্না খুমাং চাওশিনহন্নবা ৱারেপখি৷
বাইলেতরেল কমপ্রিহেন্সিব ইকোনোমিক কোওপরেসন এগ্রীমেন্ত(সি.ই.সি.এ.) অমদা হৌজিক হৌজিক য়ানখিবশিং অদুদা মখোয়না অপেনবা ফোংদোকখি৷ হিরম অদুগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রী মোরিসনগী স্পিসিয়েল ত্রেদ এনবোই ফোর ইন্দিয়া ওইনা ভারত্তা লাকখিবা মমাংগী ওস্ত্রেলিয়ন প্রধান মন্ত্রী, শ্রী তোনী এবোতপু মখোয়না ওকখি অমদি ২০২১গী দিসেম্বর ফাওবদা ইন্তরিম এগ্রীমেন্ত অমদা আর্লী হার্বেস্ত এনাউন্সমেন্ত অমা ফংননবা নাকল অনিমক্না হোৎনখিবা অদু মখোয়না পনখি৷
অথুবা মতমদা ক্লাইমেত চেঞ্জকী ইসু অসি থেংনবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পনখি৷ হিরম অসিগী মতাংদা, অকোইবগী ফিভম ঙাক শেন্নবা হেন্না পাক-চাওরবা দাইলোগ অমা দরকার ওই হায়নসু প্রধান মন্ত্রী মোদীনা পনখি৷ ক্লিন তেক্নোলোজীশিং ফংহনবা য়াবগী ওইথোকপশিং অদুগী মতাংদসু লিদর অনিমক্না খন্ন-নৈনখি৷
রিজন অসিদা বাইব্রেন্ত দেমোক্রেসী অনি ওইরুবনা, লৈবাক অনিমক্না সপ্লাই চেন ফগৎহনবা য়াওনা পোস্ত-পেন্দেমিক ৱর্ল্দদা লাক্কদৌরিবা চেলেঞ্জশিং অদু থেংনবা ঙম্ননবা য়াম্না চেৎনা থবক তৌমিন্নবা দরকার ওই হায়নসু প্রধান মন্ত্রীশিংনা ফোংদোকখি৷
ওস্ত্রেলিয়াগী ইকোনোমী অমদি সমাজতা ভারতকী দাইস্পোরানা লৌখিবা থৌদাং অদু লিদর অনিমক্না থাগৎখি অমদি মীয়ামগী মরক্তা লৈরিবা মরী অদু হেন্না ফগৎহন্নবগী লম্বীশিং খন্ন-নৈনখি৷
প্রধান মন্ত্রী মোরিসননা ভারত্তা অমুক হন্না লাকপিনবসু প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়জখি৷

Prime Minister's Office
Prime Minister’s meeting with Australian Prime Minister Scott Morrison on the sidelines of the Quad Leaders’ Summit
24 SEP 2021 3:10AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi held a bilateral meeting with Australian Prime Minister Hon’ble Scott Morrison on the sidelines of the Quad Leaders’ Summit in Washington DC, USA, on 23 September 2021.
This was the first in-person meeting between the two leaders in the post-pandemic period. The last bilateral meeting between Prime Minister Modi and Prime Minister Morrison was the Leaders’ Virtual Summit held on 4 June 2020 when the Strategic Partnership between India and Australia was elevated to a Comprehensive Strategic Partnership.
During the meeting, the Prime Ministers discussed a broad range of issues of bilateral, regional and global importance. They noted with satisfaction the regular high-level engagements between the two countries, including the recently held first India-Australia Foreign and Defence Ministers’ 2+2 Dialogue.
The Prime Ministers reviewed the progress achieved since the Leaders’ Virtual Summit in June 2020 under the Comprehensive Strategic Partnership and resolved to continue close cooperation for mutual well-being and towards advancing their shared objective of an open, free, prosperous and rules-based Indo-Pacific region.
They expressed satisfaction at the ongoing negotiations on a bilateral Comprehensive Economic Cooperation Agreement (CECA). In that context, they welcomed the visit to India by former Australian Prime Minister Mr. Tony Abbott as PM Scott Morrison’s Special Trade Envoy for India, and noted the commitment of both sides to achieve an early harvest announcement on an interim agreement by December 2021.
The Prime Ministers underlined the need for the international community to address the issue of Climate Change on an urgent basis. In this regard, Prime Minister Modi highlighted the need for a broader dialogue on environment protection. Both leaders also discussed possibilities of providing clean technologies.
The Prime Ministers agreed that as two vibrant democracies in the region, the two countries needed to work closer together to overcome the challenges in the post-pandemic world, inter alia to enhance supply chain resilience.
Both leaders lauded the immense contribution of the Indian diaspora to Australia’s economy and society, and discussed ways to enhance people to people ties.
Prime Minister Modi renewed his invitation to Prime Minister Morrison to visit India.