প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
ভাৰতীয় বায়ু সেনাৰ বাবে ৫৬ খন চি-২৯৫ এমডব্লিউ ট্ৰেন্সপ’ৰ্ট এয়াৰক্ৰাফ্টৰ ক্ৰয়ত কেবিনেটৰ অনুমোদন
‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত’লৈ প্ৰবল উদ্দীপনা
08 SEP 2021 6:27PM by PIB Guwahati
মুখ্য উদ্ধৃতিসমূহঃ
- স্পেইনৰপৰা ফ্লাইৱে’ অৱস্থাত ১৬ এয়াৰক্ৰাফ্ট হস্তান্তৰ কৰা হ’ব; ৪০ খন নিৰ্মাণ কৰা হ’ব ভাৰতত
- থলুৱা ক্ষমতা সুদৃঢ়কৰণ ও ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ক উদ্দীপনা যোগাবলৈ একক পদক্ষেপ
- সকলো এয়াৰক্ৰাফ্টতে থলুৱা ইলেকট্ৰনিক ৱাৰফেয়াৰ চ্যুট সংস্থাপিত কৰা হ’ব
- আইএএফৰ পুৰণি অভ্ৰ এয়াৰক্ৰাফ্টৰ স্থানত প্ৰতিস্থাপন কৰা হ’ব
- সমসাময়িক প্ৰযুক্তিৰে ৫-১০ টন ক্ষমতাৰ ট্ৰেন্সপ’ৰ্ট এয়াৰক্ৰাফ্ট
আজি সুৰক্ষাৰ কেবিনেট কমিটিয়ে ভাৰতীয় বায়ু সেনাৰ বাবে মেচাৰ্ছ এয়াৰবাছ ডিফেন্স এণ্ড স্পেছ এছ.এ., স্পেইনৰপৰা ৫৬ খন চি-২৯৫ এমডব্লিউ ট্ৰেন্সপ’ৰ্ট এয়াৰক্ৰাফ্টৰ ক্ৰয়ত অনুমোদন জনালে। চি-২৯৫ এমডব্লিউ এয়াৰক্ৰাফ্ট হৈছে সমসাময়িক প্ৰযুক্তিৰে ৫-১০ টন ক্ষমতাৰ ট্ৰেন্সপ’ৰ্ট এয়াৰক্ৰাফ্ট যাক আইএএফৰ পুৰণি অভ্ৰ এয়াৰক্ৰাফ্টৰ স্থানত প্ৰতিস্থাপন কৰা হ’ব। এই এয়াৰক্ৰাফ্টৰ ক্ষীপ্ৰ প্ৰতিক্ৰিয়া আৰু ট্ৰুপ আৰু কাৰ্গ’ৰ প্যাৰা ড্ৰপিঙৰ বাবে আছে ৰিয়েৰ ৰেম্প ড’ৰ।
চুক্তিখনিৰ স্বাক্ষৰৰ ৪৮ মাহৰ ভিতৰত স্পেইনৰপৰা ফ্লাইৱে’ অৱস্থাত ষোল্লখন এয়াৰক্ৰাফ্ট হস্তান্তৰ কৰা হ’ব আৰু চুক্তিখনিৰ স্বাক্ষৰৰ দহ বছৰৰ ভিতৰত টাটা কনচৰ্টিয়ামে ভাৰতত চল্লিশ এয়াৰক্ৰাফ্ট নিৰ্মাণ কৰিব। এয়া হৈছে এটা ব্যক্তিগত কোম্পানীয়ে ভাৰতত সামৰিক বিমান নিৰ্মাণ কৰিবলৈ আগবঢ়া প্ৰথমটো প্ৰকল্প। আটাই ৫৬ এয়াৰক্ৰাফ্টতে থলুৱা ইলেকট্ৰনিক ৱাৰফেয়াৰ চ্যুট সংস্থাপিত কৰা হ’ব। এই প্ৰকল্পই ভাৰতৰ মহাকাশ বাতাবৰণটোক উদ্দীপনা যোগাব য’ত দেশখনৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ বহু এমএছএমইয়ে এয়াৰক্ৰাফ্টখনৰ অংশসমূহৰ প্ৰস্তুতত জড়িত হৈ পৰিব।
এই কাৰ্য্যক্ৰমে চৰকাৰখনৰ ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযান’ক প্ৰবল উদ্দীপনা যোগাব কিয়নো ই ভাৰতীয় ব্যক্তিগত খণ্ডটোৰ বাবে প্ৰযুক্তি প্ৰগাঢ় আৰু অতিশয় প্ৰতিযোগী বিমান পৰিবহণ উদ্যোগটোত প্ৰবেশৰ অনন্য সুযোগ আগবঢ়াইছে। এই প্ৰকল্পই ঘৰুৱা বিমান নিৰ্মাণক উদ্দীপনা যোগোৱাৰ ফলশ্ৰুতিত আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিব আৰু ৰপ্তানি বৃদ্ধি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
বৃহৎ সংখ্যক বিস্তাৰিত অংশ, এৰ’ ষ্ট্ৰাকচাৰৰ চাব-এছেম্বলী আৰু মূল উপাংশ এছেম্বলী ভাৰতত প্ৰস্তুতৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। এই কাৰ্য্যক্ৰমে দেশখনৰ মহাকাশ বাতাবৰণটোত নিয়োগ সৃষ্টিত অনুঘটক হিচাপে ক্ৰিয়া কৰিব আৰু ই পোনপটীয়াকৈ ৬০০ অতিশয় দক্ষ, ৩০০০ ৰোধিক পৰোক্ষ নিয়োগ আৰু অতিৰিক্তভাৱে ৩০০০ মধ্যমীয়া দক্ষ নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। যিয়ে ভাৰতৰ মহাকাশ আৰু প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডটোত ৪২.৫ লাখৰো অধিক কৰ্মঘন্টাৰ সূচনা কৰিব। ই হাংগাৰ, বিল্ডিং, এপ্ৰন আৰু টেক্সীৱে’ৰ মাধ্যমেৰে বিশেষীকৃত আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ সাধনত জড়িত হৈ পৰিব। ভাৰতত নিৰ্মাণ প্ৰক্ৰিয়াটোৰ সময়ছোৱাত, বিশেষ প্ৰক্ৰিয়াসমূহত জড়িত হৈ পৰিবলগীয়া টাটা কনচৰ্টিয়ামৰ আটাই যোগানধাৰীয়ে বৈশ্বিকভাৱে সমাদৃত নেশ্যনেল এৰ’স্পেছ এণ্ড ডিফেন্স কনট্ৰেক্টৰ এক্ৰিডিয়েশ্যন প্ৰগ্ৰেম (NADCAP)ৰ স্বীকৃতি লাভ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
হস্তান্তৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ ঠিক পূৰ্বে, ভাৰতত চি-২৯৫ এমডব্লিউ এয়াৰক্ৰাফ্টৰ বাবে ‘ডি’ পৰ্য্যায়ৰ চাৰ্ভিছিং ব্যৱস্থা (MRO) স্থাপনৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। এই ব্যৱস্থাই ভিন্ন প্ৰকাৰৰ চি-২৯৫ এয়াৰক্ৰাফ্টৰ বাবে আঞ্চলিক এমআৰঅ’ কেন্দ্ৰ হিচাপে ক্ৰিয়া কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
তদুপৰি, এই অ’ইএমে ভাৰতীয় অফছেট পাৰ্টনাৰসমূহৰপৰা যোগ্য প্ৰডাক্ট আৰু সেৱাৰ প্ৰত্যক্ষ ক্ৰয়ৰ জৰিয়তে ইয়াৰ অফছেট বাধ্যবাধকতা মুক্তকৰণে অৰ্থনীতিক উদ্দীপনা যোগাব।
এই কাৰ্য্যক্ৰম হৈছে থলুৱা ক্ষমতা সুদৃঢ়কৰণ আৰু ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ক উদ্দীপনা যোগাবলৈ ভাৰত চৰকাৰৰ এটি অনন্য পদক্ষেপ।

Ministry of Defence
Cabinet approves procurement of 56 C-295MW transport aircraft for Indian Air Force
A major boost to ‘Atmanirbhar Bharat’
08 SEP 2021 6:27PM by PIB Delhi
Key Highlights:
• 16 aircraft to be delivered in flyaway condition from Spain; 40 to be manufactured in India
• Unique initiative to strengthen indigenous capabilities & boost ‘Make in India’
• All aircraft to be installed with indigenous Electronic Warfare Suite
• To replace the ageing Avro aircraft of IAF
• Transport aircraft of 5-10 Tonne capacity with contemporary technology
Today, Cabinet Committee on Security approved the procurement of fifty six C-295MW transport aircraft from M/s Airbus Defence and Space S.A., Spain for the Indian Air Force. C-295MW aircraft is a transport aircraft of 5-10 Tonne capacity with contemporary technology that will replace the ageing Avro aircraft of IAF. The aircraft has a rear ramp door for quick reaction and para dropping of troops and cargo.
Sixteen aircraft will be delivered in flyaway condition from Spain within 48 months of signing of the contract and forty aircraft will be manufactured in India by TATA Consortium within ten years of signing of the contract. This is the first project of its kind in which a military aircraft will be manufactured in India by a private company. All fifty six aircraft will be installed with indigenous Electronic Warfare Suite. The project will give a boost to aerospace ecosystem in India wherein several MSMEs spread over the country will be involved in manufacturing of parts of the aircraft.
The programme will provide major boost to the `Atmanirbhar Bharat Abhiyan’ of the Government as it offers a unique opportunity for the Indian Private Sector to enter into technology intensive and highly competitive aviation Industry. The project will augment domestic aviation manufacturing resulting in reduced import dependence and expected increase in exports.
A large number of detail parts, sub-assemblies and major component assemblies of aero structure are scheduled to be manufactured in India. The programme will act as a catalyst in employment generation in the aerospace ecosystem of the country and is expected to generate 600 highly skilled jobs directly, over 3000 indirect jobs and an additional 3000 medium skill employment opportunities with more than 42.5 lakh man hours of work within the aerospace and defence sector of India. It will involve development of specialized infrastructure in form of hangars, buildings, aprons and taxiway. During the process of manufacturing in India, it is expected that all the suppliers of TATA Consortium who will be involved in special processes will gain and maintain globally recognized National Aerospace and Defence Contractors Accreditation Program (NADCAP) accreditation.
Before completion of deliveries, ‘D’ Level servicing facility (MRO) for C-295MW aircraft are scheduled to be setup in India. It is expected that this facility will act as a regional MRO hub for various variants of C-295 aircraft.
In addition, the OEM will also discharge its offset obligations through direct purchase of eligible products and Services from Indian Offset Partners giving further boost to economy.
This programme is a unique initiative of Government of India to strengthen indigenous capabilities and boost ‘Make in India’.