প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নৌনা শেমজিনখিবা জলিয়ানৱালা বাঘ স্মারক্কী কমপ্লেক্স অদু প্রধান মন্ত্রীনা জাতিদা কত্থোকখ্রে
স্মারক্তা শারিবা ম্যুজিয়ম গেল্লরীশিং অদুসু প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখ্রে
জলিয়ানৱালা বাঘকী ৱালশিংদা চমজরবা নুপাশিং অমসুং নুপীশিংগী মংলানশিং অদু বুল্লেত মার্কশিং ওইনা অদুমক তাবা উরি : পি.এম.
১৯১৯, এপ্রীল ১৩গী মিনত ১০গী মতম অদু ঐখোয়গী নিংতম ইহৌগী মুৎপা নাইররোইদবা ৱারি ওইখ্রে, মসিনা মরম ওইদুনা ঙসি ঐখোয়না নিংতম্বগী অমিৃত মহোতসব পাংথোকপা ঙম্লিবনি: পি.এম.
লৈবাক অমা হেক্তগী হৌখিবা ৱারিশিং মীরাইদুনা থম্বা অসি অচুম্বা নত্তে৷ মরম অদুনা, ভারতনা চহি খুদিংগী ওগস্ত ১৪ অসি 'পার্তিসন হোরর্স রিমেম্ব্রেন্স দে' ওইনা পাংথোক্নবা ৱারেপ্নখ্রে: পি.এম.
নিংতম ইহৌদা ঐখোয়গী ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীনা অচৌবা থৌদাং লৌখি অমসুং চাওনা কৎথোকখি, মখোয়না কৎথোক্লম্বশিং অদুগী মতাংদা পুৱারিগী লাইরিকশিংদা ইগদবা চাং অদুদগী ৱাৎনা ইরবনি: পি.এম.
কোরোনাবু ওইরবসু নত্রগা অফগানিস্তান্দবু ওইরবসু, ভারত মচাশিংগীদমক ভারতনা লেপ্লি: পি.এম.
অমিৃত মহোতসবকী মতমদা, লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা অমসুং খুঙ্গং খুদিংমক্তা নিংতম লান্মীশিংবু ইকাই খুম্নবা উৎলি: পি.এম.
নিংতম ইহৌগী মরু ওইবা স্তেজশিং অসিদা শাগোন্নরিবা মফমশিং অসি ঙাক শ
28 AUG 2021 8:21PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা ইনৌ-নৌনা শেমজিনখিবা জলিয়ানৱালা বাঘ স্মারক্কী কমপ্লেক্স অদু লৈবাক অসিদা কৎখ্রে৷ থৌরম অদুদা, স্মারক্তা শারিবা ম্যুজিয়ম গেল্লরীশিং অদুসু মহাক্না শঙ্গাখি৷ কমপ্লেক্স অসি অপগ্রেদ তৌননবা সরকার অসিনা লৌখৎখিবা দিবেলপমেন্ত ইনিসিয়েতিব কয়ামরোম অদু থৌরম অসিনা উৎখি৷
প্রধান মন্ত্রীনা পঞ্জাবকী থৌনা ফরবা লৈবাক অমসুং জলিয়ানৱালা বাঘকী হোলী সোইল অদুদা খুরুমখি৷ নিংতম্বগী মৈরি খক্তমক মুথৎনবা মীওইবা খুন্নাইনা মমাংগী মতমদা তৌখিদ্রিবা থৌওংশিং অদু থিংনবা হোৎনখিবা ইমা ভারতকী মচাশিং অদুদসু মহাক্না ইকাই খুম্নবা উৎখি৷
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, জলিয়ানৱালা বাঘকী ৱালশিংদা চমজরবা নুপাশিং অমসুং নুপীশিংগী মংলানশিং অদু বুল্লেত মার্কশিং ওইনা অদুমক তাবা উরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ ঙসিদি, মদুগী শাহীদি অদুদা তুখিবা মশিং য়াম্লবা ইমাশিং অমসুং ইচেলশিং অদুগী পুন্সি অমসুং মিনুংশি অদু ঐখোয়না নিংশিল্লি হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখি৷
জলিয়ানৱালা বাঘ অসি মশিং য়াম্লবা রিবোলুসন্নরীশিং অমসুং লান্মীশিং খুদম ওইনা হায়রবদা সর্দার উধম সিংহ, সর্দার ভগত সিংহনা ভারতী নিংতম ইহৌগীদমক কৎথোকখিবা অসিদা চাওনা পুক্নিং শুমহৎখিবা মফম অদুনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ ১৯১৯, এপ্রীল ১৩গী মিনত ১০গী মতম অদু ঐখোয়গী নিংতম ইহৌগী মুৎপা নাইররোইদবা ৱারি ওইখ্রে, মসিনা মরম ওইদুনা ঙসি ঐখোয়না নিংতম্বগী অমিৃত মহোতসব পাংথোকপা ঙম্লিবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ অসিগুম্লবা থৌরম অসিদা, লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্লকপা চহি ৭৫ মপুং ফারকপদা অনৌবা বর্জনদা জলিয়ানৱালা বাঘ মিমোরিএল কৎপা অসি ঐখোয় পুম্নমকপু চাওনা পুক্নিং থৌগৎনবগী খুদোংচাবা অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
জলিয়ানৱালা বাঘ মাস্কর অসিগী মমাংদা, মফম অসিদা হোলী বাইসাখি পাংথোক্নরম্মী হায়বসি প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংলকখি৷ ‘সর্বাত দা ভালা’গী স্পিরিতকা লোইননা গুরু গোবিন্দ সিংহ জি খল্সা পান্থসু নুমিৎ অসিমক্তদা লিংখৎখি৷ লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্লকপা চহি ৭৫ শুরকপদা, মসিগী নৌনা শেমজিল্লিবা জলিয়ানৱালা বাঘ অসিনা মসিগী মফম অসিগী পুৱারিগী মতাংদা নৌনা লাক্লিবা মীরোল অসিদা নিংশিংহল্লি অমসুং হৌখিবা ৱারিশিংগী মতাংদা হেন্না খঙহন্নবা পু্ক্নিং থৌগৎলগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
পুৱারিনা ঐখোয়বু তাকপি-তম্বিবা অমসুং ঐখোয়বু অচুম্বা লম্বীদা চৎনবগী মাইকৈ তাকপিবা অসিনা মশা মশাগী পুৱারিবু ঙাক শেনবা হায়বসি লৈবাক খুদিংমক্কী থৌদাংনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ লৈবাক অমা হেক্তনা অসিগুম্বা পুৱারিগী হৌখিবশিং অসি মীরাইদুনা থম্বা হায়বসি অচুম্বা নত্তে হায়না মহাক্না মখা তরক্লম্মী৷ মরম অদুনা, ভারতনা চহি খুদিংগী ওগস্ত ১৪ অসি 'পার্তিসন হোরর্স রিমেম্ব্রেন্স দে' ওইনা পাংথোক্নবা ৱারেপ্নখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ ভারত পার্তিসন তৌবগী মতমদা জলিয়ানৱালা বাঘকুম্বা অকি-তুজুংলবা থৌদোকশিং অসি ভারতনা থেংনখি৷ পার্তিসনগী মতম অসিদা পঞ্জাবকী প্রজা মীয়াম্না খ্বাইদগী হেন্না অৱাবা মাইয়োক্নখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ পার্তিসনগী মতমদা লৈবাক অসিগী মফম পুম্নমক্তা মরু ওইনা পঞ্জাবকী ইমুংশিংনা থেংনখিবা অৱাবা অদু ঙসিসু ঐখোয়দা ফাওরি হায়না মহাক্না মখাতারম্মী৷
মালেম অসিগী মফম অমা হেক্তদা, ভারত মচাশিংনা অৱাবা খুদোংচাদবা মাইয়োক্নরকপা মতমদা, মখোয়শিং অদুগীদমক মহাক্কী ঙমজবি থাদুনা মতেং পাংনবা লেপ্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি ফোংদোকখি৷ কোরোনাগী মতমদবু ওইরবসু নত্রগা অফগানিস্তানগী ক্রাইসিস অসিদবু ওইরবসু, মালেম অসিনা লেপ্পা-লৈতনা থেংনরি৷ ওপরেসন দেবী শক্তিগী মখাদা অফগানিস্তানদগী মরুপ-মপাং কয়া অমা ভারত্তা পুরক্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি৷ ‘গুরু ক্রিপা’না মরম ওইদুনা, প্রজা মীয়ামগা লোইননা হোলী গুরু গ্রান্থ সাহিবকী ‘স্বারুপ’ অদু ভারত্তা সরকার অসিনা পুরকপা ঙম্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ অসিগুম্বা ফিভমশিং অসি ৱানা মাইয়োক্নরিবা প্রজা মীয়ামগীদমক পোলিসীশিং শেম্বদা গুরুশিংগী তিচিংশিং অসিনা মতেং পাংলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
হৌজিক লৈরিবা মালেমগী ফিভমশিং অসিনা ‘এক ভারত শ্রেশথা ভারত’কী মরু ওইবা অমসুং অত্মনির্ভর অমসুং অত্মবিস্বাসকী তঙাই ফদবা অদু খঙহল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ হায়রিবা থৌদোকশিং অসিনা ভারতকী ফাউন্দেসনশিং মপাঙ্গল লৈহনবদা লমজিংলিবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
অমিৃত মহোতসবতা, খুঙ্গং খুদিংমক্তা নিংতম লান্মীশিংবু ইকাই খুম্নবা উৎলি হায়না ঙসি প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ নিংতম ইহৌগী মরু ওইবা স্তেজশিং অসিদা শাগোন্নরিবা মফমশিং অসি ঙাক শেন্নবা য়াম্না কন্না হোৎনরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ জলিয়ানৱালা বাঘকুম্না লৈবাক অসিদা লৈরিবা নেস্নেল মোনুমেন্তশিং খুদম ওইনা হায়রবদা অলাহবাদতা ম্যুজিয়মদা লৈরিবা ইন্তরেক্তিব গেল্লরী, কোলকতাদা লৈরিবা বাইপ্লোবি ভারত গেল্লরীসু নৌহৌননা শেমগৎলি হায়না মহাক্না পনখি৷ নেতাজিনা ইহান হানবা ওইনা লৈবাক অসিগী ফিরাল পাইহনখিবা অন্দামনদা লৈরিবা মফম অদুদা অনৌবা আইদেন্তিতী পীদুনা অজাদ হিন্দ ফোজ(আই.এন.এ.)গী কন্ত্রব্যুসনশিং অদু নিংশিংহনখ্রে৷ অন্দামনদা লৈরিবা ইথৎশিংগী মমিংশিং নিংতম ইহৌগী মমিং লৌদুনা থোনখ্রে৷
ঐখোয়গী ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীনা নিংতম ইহৌদা অচৌবা থৌদাং লৌখি অমসুং চাওনা কৎথোকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ মখোয়না কৎথোক্লম্বশিং অদুগী মতাংদা পুৱারিগী লাইরিকশিংদা ইগদবা চাং অদুদগী ৱাৎনা ইরবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইতনা ফোংদোকখি৷ লৈবাক অসিগী রাজ্য ৯দা ত্রাইবেলগী নিংতম লান্মীশিং অমসুং মখোয়গী স্ত্রগল উৎপা ম্যুজিয়মশিং শেমগৎপগী থবক চত্থরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
পঞ্জাবকী ফজরবা ত্রেদিসন অদু পল্লদুনা, গুরুশিংগী লম্বী অদু মতুং ইন্দুনা, পঞ্জাবকী মচানুপাশিং অমসুং মচানুপীশিংনা লৈবাক অসিনা থেংনরিবা খুদোংথিবা পুম্নমক্তা অকিবা লৈতনা লেপ্লিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ মসিগী মমল লৈরবা হেরিতেজ অসি ঙাক শেন্নবা য়াম্না কন্না হোৎনরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ লাইবক ফবদগী ৫৫০শুবা গুরু নানক দেবী জিগী প্রকাসহোতসব, ৩৫০শুবা গুরু গোবিন্দ সিংহ জিগী প্রকাসহোতসব, ৪০০শুবা গুরু তেগ বহাদুর জিগী প্রকাসহোতসবকুম্বা থৌরমশিং অসি হৌখিবা চহি তরেৎ অসিদা পাংথোকখি অমসুং মসিগী হোলী থৌরমশিং অসিগী মতেংদগী গুরুশিংগী তিচিংশিং অসি শন্দোক্নবা কেন্দ্র সরকারনা হোৎনখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ অসিগুম্বা মমিং লৈরবা লিগেসী অসি নহাশিংদা য়ৌহন্নবা অমসুং সুলাতানপুর লোধিবু হেরিতেজ তাউনদা ওন্থোকখিবা, কর্তারপুর কোরিদোর, তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংগা পঞ্জাবকা নুংশিৎকী লম্বী শম্নহনখিবা, গুরু স্থানশিংগা শম্নহনখিবা অমসুং স্বাদেশ দর্শন স্কিমগী মখাদা পতিয়লা হেরিতেজ সর্ক্যুইত-কলানোর-খতকর কালন-অমিৃতসর-ফেরোজপুর-চমকোর সাহিব-ফতেহগার্হ সাহিব-অনন্দপুর সাহিব শেমগৎ শাগৎখিবগুম্বা ইনিসিয়েতিবশিং অদু মহাক্না অমমম্তা ওইনা শন্দোক্না ফোংদোরকখি৷
ঐখোয়গী মনিং-মখা তম্বগী অমিৃত কাল অসি লৈবাক অসিগী ওইনা য়াম্না মরু ওই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ মসিগী অমিৃত কাল অসিদা, মীপুম খুদিংমক্না হেরিতেজ অমসুং দিবেলপমেন্তদা মাই ওনশিনলক্নবা মহাক্না তকশিনখি৷ পঞ্জাবকী লৈবাক অসিনা ঐখোয়বু মতম পুম্নমক্তা থৌনা হাপ্পী অমসুং ঙসিদি পঞ্জাবপু লেবেল খুদিংমক্তা অমসুং মাইকৈ খুদিংমক্তা চাওখৎহনবা য়াম্না মরু ওই৷ মসিগীদমক, ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস’কী স্পিরিত অসিগা লোইননা পুন্না থৌবক তৌমিন্ননবা মহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা তকশিনখি৷ জলিয়ানৱালা বাঘকী লমদম অসিনা লৈবাক অসিনা মহাক্কী থম্লিবা পান্দমশিং অদু অথুবা মতমদা ফংনবগী রিজোলুসনশিং অসিগীদমক লেপ্পা লৈতনা ইনর্জী পীবা ওইরসনু হায়না মহাক্না মঙ্গোল পীখ্রে৷
কল্চরগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, হাউজিং অমসুং আর্বান এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, কল্চরগী রাজ্য মন্ত্রীশিং, পঞ্জাবকী রাজ্যপাল অমসুং মুখ্য মন্ত্রী; হরিয়ানা, উত্তরখন্দ অমসুং হিমাচল প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রীশিং; পঞ্জাবতগী লোক সভা অমসুং রাজ্য সভাগী এম.পি.শিং, জলিয়ানৱালা বেঘ নেস্নেল মিমোরিএল ত্রস্তকী মেম্বরশিং অমসুং অতোপ্পা মীওইশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি৷
অকুপ্পা মরোলশিংগীদমক মফম অসিদা পীরিবা বেক্তগ্রাউন্দর অসি য়েংবিয়ু

Prime Minister's Office
PM dedicates renovated complex of Jallianwala Bagh Smarak to the nation
PM also inaugurates Museum Galleries at the Smarak
Dreams of the innocent boys and girls are still visible in the bullet marks in the walls of Jallianwala Bagh : PM
Those 10 minutes of April 13, 1919, became the immortal story of our freedom struggle, due to which we are able to celebrate the Amrit Mahotsav of freedom today: PM
It is not right for any country to ignore the horrors of its past. Therefore, India has decided to observe 14th August every year as 'Partition Horrors Remembrance Day'.: PM
Our tribal community contributed greatly and made great sacrifices for freedom, their contribution did not get as much place in the history books as it should have: PM
Whether in Corona or in Afghanistan India is standing up for Indians: PM
During Amrit Mahotsav, freedom fighters are being commemorated in every village and every corner of the country: PM
Efforts are being made to preserve the places associated with the important stages of the freedom struggle and with national heroes and new dimensions are being added to them: PM
28 AUG 2021 8:21PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi dedicated the renovated complex of Jallianwala Bagh Smarak to the nation through video conference. During the event, he also inaugurated the Museum Galleries at the Smarak. The event showcased the multiple development initiatives taken by the government to upgrade the complex.
The Prime Minister bowed to the brave land of Punjab and to the holy soil of Jallianwala Bagh. He also saluted those children of Mother Bharati who were subjected to unprecedented inhumanity just to extinguish the flame of freedom.
Addressing the gathering, the Prime Minister said the dreams of the innocent boys and girls, of the sisters and brothers are still visible in the bullet marks in the walls of Jallianwala Bagh. He added that today, we are remembering the love and lives of countless mothers and sisters which were snatched away in that Shaheedi well.
The Prime Minister remarked that Jallianwala Bagh is the place which inspired countless revolutionaries and fighters like Sardar Udham Singh, Sardar Bhagat Singh to die for the freedom of India. He added that those 10 minutes of April 13, 1919, became the immortal story of our freedom struggle, due to which we are able to celebrate the Amrit Mahotsav of freedom today. On such an occasion, dedication of Jallianwala Bagh Memorial in the modern version in the 75 year of independence, is an opportunity of great inspiration for all of us, he said.
The Prime Minister remembered that before the Jallianwala Bagh Massacre, fairs of holy Baisakhi used to be held in this place. Guru Gobind Singh Ji Khalsa Panth with the spirit of 'Sarbat da Bhala' was also founded on the same day. He said on the 75th year of our Independence, this renovated Jallianwala Bagh will remind the new generation about the history of this holy place and will inspire to learn a lot about its past.
The Prime Minister noted that it is the responsibility of every nation to preserve its history as it teaches us and gives us the direction to move forward. He added that it is not right for any country to ignore such horrors of its past. Therefore, he said, that India has decided to observe 14th August every year as 'Partition Horrors Remembrance Day'. India witnessed horrors like Jallianwala Bagh during the partition of India. He said that people of Punjab have been the biggest victims of Partition. He added that we still feel the pain of what happened at the time of Partition in every corner of India and especially in the families of Punjab.
The Prime Minister said today, if Indians are in trouble, anywhere in the world, then India stands up to help them with all its might. Be it the Corona period or the crisis of Afghanistan, the world has experienced it continuously. He added that hundreds of friends from Afghanistan are being brought to India under Operation Devi Shakti. The Prime Minister said due to ‘Guru Kripa’ the government could bring ‘swaroop’ of holy Guru Granth Sahib along with people to India. He said that teachings of Gurus help in preparing policies for people suffering from such circumstances.
The Prime Minister said that current global conditions underline the importance of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ and underscore the need for AatmNirbharta and Aatmvishwas. These incidents goad us to strengthen the foundations of the country, he said.
The Prime Minister said today in Amrit Mahotsav, freedom fighters are being commemorated in every village and are being honored. He said that efforts are made to preserve the places associated with the important stages of the freedom struggle and with national heroes and bring them to the fore. He mentioned, like Jallianwala Bagh, national monuments being renovated across the country such as Interactive Gallery in Allahabad Museum, Biplobi Bharat Gallery in Kolkata, etc. Contributions of Azad Hind Fauz (INA) have been brought to forefront by giving new identity to the place in Andaman where Netaji unfurled the national flag for the first time. Names of Islands in Andaman have been dedicated to the freedom struggle.
The Prime Minister said our tribal community contributed greatly and made great sacrifices for freedom. The Prime Minister lamented the fact that their contribution did not get as much place in the history books as it should have. He informed that work is currently underway on museums showing tribal freedom fighters and their struggle in 9 states of the country.
The Prime Minister remarked that the country aspired for national memorial for our soldiers who made the supreme sacrifice. He expressed satisfaction that the National War Memorial is instilling in today's youth the spirit of protecting the nation and sacrificing everything for the country.
Underlining the brave tradition of Punjab, the Prime Minister said that, following the path of Gurus, sons and daughters of Punjab stand fearlessly against all dangers facing the country. He said that efforts are on to preserve this rich heritage. He said that fortunately auspicious occasions like 550th Prakashotsava of Guru nanak Dev ji, 350th Prakashotsava of Guru Gobind Singh Ji, 400th Prakashotsava of Guru Teg Bahadur Ji took place in last seven years and the Central government has tried to spread the teachings of the Gurus through these holy occasions. He enumerated efforts to take this rich legacy to the youth and talked of initiatives like turning Sulatanpur Lodhi into heritage town, Kartarpur corridor, air connectivity of Punjab with various countries, connectivity with Guru sthans and development of Anandpur Sahib – Fatehgarh Sahib – Chamkaur Sahib – Ferozpur –Amritsar – Khatkar Kalan – Kalanour - Patiala heritage circuit under Swadesh Darshan Scheme.
The Prime Minister remarked that this Amrit Kaal of our Independence is very important for the whole country. In this Amrit Kaal, he urged everyone to carry forward both heritage and development. He said the land of Punjab has always inspired us and today it is necessary that Punjab makes progress at every level and in every direction. For this he urged everyone to work together with the spirit of 'Sabka Saath, Sabka Vikas’. He wished this land of Jallianwala Bagh to continue to give continuous energy for the resolutions to make the country fulfill its goals soon.
Union Minister of Culture, Union Minister of Housing and Urban Affairs, Ministers of State for Culture, Governor and Chief Minister of Punjab; Chief Ministers of Haryana, Uttarakhand and Himachal Pradesh; Lok Sabha and Rajya Sabha MPs from Punjab, members of Jallianwala Bagh National Memorial Trust, among others, were present on the occasion.
For more details see the backgrounder here