ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାଲିଆନାୱାଲା ବାଗ ସ୍ମାରକର ନବୀକରଣ ହୋଇଥିବା କଂପ୍ଲେକ୍ସକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମାରକୀରେ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଗ୍ୟାଲେରୀର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
ନିରୀହ ପୁଅ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କର ସ୍ୱପ୍ନ ଏବେ ମଧ୍ୟ ଜଲିଆନାୱାଲା ବାଗ କାନ୍ଥରେ ବୁଲେଟ୍ ଚିହ୍ନ ଭାବେ ଦେଖାଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏପ୍ରିଲ୍ ୧୩, ୧୯୧୯ ର ସେହି ୧୦ ମିନିଟ୍‌, ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଅମର କାହାଣୀ ହୋଇଗଲା, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆମେ ଆଜି ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରିବାକୁ ସମର୍ଥ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କୌଣସି ଦେଶ ଏହାର ଅତୀତର ଭୟାବହତାକୁ ଅଣଦେଖା କରିବା ଠିକ୍ ନୁହେଁ । ତେଣୁ ଭାରତ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧୪ ଅଗଷ୍ଟକୁ ‘ବିଭାଜନ ଭୟାବହ ସ୍ମୃତି ଦିବସ' ଭାବରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି
ଆମର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ବହୁ ଅବଦାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବହୁତ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନ ଇତିହାସ ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକରେ ଯେତିକି ସ୍ଥାନ ପାଇବାକଥା ସେତିକି ସ୍ଥାନ ପାଇଲା ନାହିଁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କରୋନାରେ ହେଉ କିମ୍ବା ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତ ସର୍ବଦା ଛିଡା ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସମୟରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ତଥା କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ସ୍ମରଣ କରାଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସହିତ ଜଡିତ ସ୍ଥାନଗୁଡିକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଜାତୀୟ ବୀରମାନଙ୍କ ସହିତ ସେମାନଙ
28 AUG 2021 8:21PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଜଲିଆନାୱାଲା ବାଗ ସ୍ମାରକର ନବୀକରଣ ହୋଇଥିବା କଂପ୍ଲେକ୍ସକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସେ ସ୍ମାରକ ଠାରେ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଗ୍ୟାଲେରୀର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କଂପ୍ଲେକ୍ସର ନବୀକରଣ ପାଇଁ ସରକାର ନେଇଥିବା ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଞ୍ଜାବର ସାହସୀ ଭୂମି ଏବଂ ଜଲିଆନାୱାଲା ବାଗର ପବିତ୍ର ମାଟିକୁ ପ୍ରଣାମ କରିଥିଲେ । ମାତା ଭାରତୀଙ୍କ ସେହି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଇଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ନିଆଁ ଲିଭାଇବା ପାଇଁ ଅଦୃଶ୍ୟ ଅମାନୁଷିକତାର ଶିକାର ହୋଇଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାଲିଆନାୱାଲା ବାଗ କାନ୍ଥରେ ଥିବା ବୁଲେଟ୍ ଚିହ୍ନରେ ନିରୀହ ପୁଅ ଓ ଝିଅ, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଭାଇମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବେ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଉଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଆମେ ଅଗଣିତ ମା ଏବଂ ଭଉଣୀଙ୍କ ପ୍ରେମ ଏବଂ ଜୀବନକୁ ମନେ ରଖିଛୁ ଯାହା ସେହି ଶାହିଡି କୂଅରେ ଛଡ଼ାଇ ନିଆଯାଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଜଲିଆନାୱାଲା ବାଗ ହେଉଛି ସେହି ସ୍ଥାନ ଯାହାକି ସର୍ଦ୍ଦାର ଉଦାମ ସିଂହ, ସର୍ଦ୍ଦାର ଭାଗବତ ସିଂହଙ୍କ ପରି ଅସଂଖ୍ୟ ବିପ୍ଳବୀ ତଥା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କୁ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ପ୍ରାଣବଳୀ ଦେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏପ୍ରିଲ ୧୩, ୧୯୧୯ ର ସେହି ୧୦ ମିନିଟ ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଅମର କାହାଣୀ ହୋଇଗଲା, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆମେ ଆଜି ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ଅଟୁ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷରେ ଆଧୁନିକ ସଂସ୍କରଣରେ ଜଲିଆନାୱାଲା ବାଗ ସ୍ମାରକୀର ଉତ୍ସର୍ଗ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେ ଜଲିଆନୱାଲା ବାଗ ହତ୍ୟାକାଣ୍ଡ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ସ୍ଥାନରେ ପବିତ୍ର ବୈଶାଖି ମେଳା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିଲା । ସେହି ଦିନ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହଜୀ ଖାଲସା ପନ୍ଥ ‘ସରବତ ଦା ଭାଲା' ର ଆବେଗ ସହିତ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲେ । ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ତମ ବର୍ଷରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ନବୀକରଣ ହୋଇଥିବା ଜଲିଆନାୱାଲା ବାଗ ନୂତନ ପୀଢିକୁ ଏହି ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନର ଇତିହାସ ବିଷୟରେ ମନେ ପକାଇବ ଏବଂ ଏହାର ଅତୀତ ବିଷୟରେ ଅନେକ କିଛି ଜାଣିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ନିଜର ଇତିହାସକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶର ଦାୟିତ୍ୱ ଯେହେତୁ ଏହା ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦିଏ ଏବଂ ଆମକୁ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ଦିଗ ଦିଏ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ଦେଶ ଅତୀତର ଏପରି ଭୟାବହତାକୁ ଅଣଦେଖା କରିବା ଠିକ୍ ନୁହେଁ । ତେଣୁ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧୪ ଅଗଷ୍ଟକୁ ‘ବିଭାଜନ ଭୟାବହ ସ୍ମୃତି ଦିବସ' ଭାବରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି । ଭାରତ ବିଭାଜନ ସମୟରେ ଜଲିଆନାୱାଲା ବାଗ ଭଳି ଭୟାବହତା ଦେଖାଦେଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପଞ୍ଜାବର ଲୋକମାନେ ବିଭାଜନର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଶିକାର ହୋଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ପଞ୍ଜାବର ପରିବାରରେ ବିଭାଜନ ସମୟରେ ଘଟିଥିବା ଘଟଣାର ଯନ୍ତ୍ରଣା ଆମେ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି କହିଛନ୍ତି, ଯଦି ଭାରତୀୟମାନେ ଦୁନିଆର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ଭାରତ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ଖଟାଇ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଛିଡା ହୋଇଛି । କରୋନା ଅବଧି ହେଉ କିମ୍ବା ଆଫଗାନିସ୍ତାନର ସଙ୍କଟ, ବିଶ୍ୱ ଏହାକୁ ନିରନ୍ତର ଅନୁଭବ କରିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅପରେସନ୍ ଦେବୀ ଶକ୍ତି ଅଧୀନରେ ଆଫଗାନିସ୍ତାନରୁ ଶହ ଶହ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ଭାରତ ଅଣାଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ‘ଗୁରୁ କୃପା' କାରଣରୁ ସରକାର ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ସହିତ ପବିତ୍ର ଗୁରୁ ଗ୍ରନ୍ଥ ସାହେବଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ଆଣିପାରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁରୁଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ପୀଡିତ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅବସ୍ଥା ‘ଏକ ଭରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ମହତ୍ୱକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ଏହି ଘଟଣା ଦେଶର ମୂଳଦୁଆକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଉଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ତଥା ଜାତୀୟ ବୀରମାନଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ସ୍ଥାନଗୁଡିକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ସାମ୍ନାକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି । ଜାଲିଆନୱାଲା ବାଗଙ୍କ ପରି ସାରା ଦେଶରେ ଜାତୀୟ ସ୍ମାରକଗୁଡ଼ିକର ନବୀକରଣ କରାଯାଉଛି ଯେପରିକି ଆହ୍ଲାବାଦ ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ଗ୍ୟାଲେରୀ, କୋଲକାତାର ବିପ୍ଲବୀ ଭାରତ ଗ୍ୟାଲେରୀ ଇତ୍ୟାଦି ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ଫୌଜ (ଆଏନ୍ଏ) ଙ୍କ ଅବଦାନ ଆଣ୍ଡାମାନର ସ୍ଥାନକୁ ନୂତନ ପରିଚୟ ଦେଇ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନକୁ ଆସିଛି ଯେଉଁଠାରେ ନେତାଜୀ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ପାଇଁ ଆଣ୍ଡାମାନ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ନାମ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ବହୁ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ବହୁତ ବଳିଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନ ଇତିହାସ ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକରେ ଯେଭଳି ସ୍ଥାନ ପାଇବାକଥା ତାହା ପାଇନାହିଁ । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ୯ଟି ରାଜ୍ୟରେ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଗୁଡିକରେ ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଓ ସେମାନଙ୍କର ସଂଗ୍ରାମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରରାଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିବା ଆମର ସୈନିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶ ଜାତୀୟ ସ୍ମାରକ ଚାହୁଁଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାତୀୟ ଯୁଦ୍ଧ ମେମୋରିଆଲ ଆଜିର ଯୁବପୀଢି ଭିତରେ ଦେଶକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ତଥା ଦେଶ ପାଇଁ ସବୁକିଛି ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାର ଆବେଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ।
ପଞ୍ଜାବର ସାହସିକ ପରମ୍ପରାକୁ ଭିତ୍ତି କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁରୁଙ୍କ ପଥ ଅନୁସରଣ କରି ପଞ୍ଜାବର ପୁଅ ଓ ଝିିଅମାନେ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ତ ବିପଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ର୍ନିଭୟରେ ଛିଡା ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହି ସମୃଦ୍ଧ ଏତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ଚାଲିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଏ ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବଜୀଙ୍କର ୫୫୦ ତମ ପ୍ରକାଶୋତ୍ସବ, ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଜୀଙ୍କର ୩୫୦ ତମ ପ୍ରକାଶୋତ୍ସବ, ଗୁରୁ ତେଗ ବାହାଦୂର ଜୀଙ୍କର ୪୦୦ ତମ ପ୍ରକାଶୋତ୍ସବ ପରି ଶୁଭ ଉତ୍ସବ ଗତ ସାତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପଡିଥିଲା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗୁରୁଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପବିତ୍ର ଉତ୍ସବକୁ ସେ ଏହି ସମୃଦ୍ଧ ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ ଯୁବକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସୁଲତାନପୁର ଲୋଧିଙ୍କୁ ଐତିହ୍ୟ ସହର, କରତାରପୁର କରିଡରରେ ପରିଣତ କରିବା, ପଞ୍ଜାବର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ ସହିତ ଆକାଶପଥ ସଂଯୋଗ, ଗୁରୁ ସନ୍ଥଙ୍କ ସହ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଆନନ୍ଦପୁର ସାହିବ - ଫତେହଗଡ ସାହିବ - ଚାମକୁର ସାହିବ -ଫିରୋଜପୁର - ଅମୃତସର - ଖଟକର କାଲାନ - କାଲାନୌର – ସ୍ୱଦେଶ ଦର୍ଶନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପଟିଆଲା ଐତିହ୍ୟ କରିଡର ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ କାଳ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ବିକାଶକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ପଞ୍ଜାବର ଭୂମି ଆମକୁ ସର୍ବଦା ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି ଏବଂ ଆଜି ଏହା ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ପଞ୍ଜାମ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏଥିପାଇଁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ\'ର ଆବେଗ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଜାଲିଆନୱାଲା ବାଗର ଏହି ଭୂମି ଶୀଘ୍ର ଦେଶକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ସେ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରୀ, ଗୃହ ଓ ନଗର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ, ରାଜ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରୀ, ରାଜ୍ୟପାଳ ତଥା ପଞ୍ଜାବର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ; ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ; ଏହି ଅବସରରେ ପଞ୍ଜାବର ଲୋକସଭା ଓ ରାଜ୍ୟସଭା ସାଂସଦ, ଜଲିଆନାୱାଲା ବାଗ ଜାତୀୟ ସ୍ମାରକ ଟ୍ରଷ୍ଟର ସଦସ୍ୟମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM dedicates renovated complex of Jallianwala Bagh Smarak to the nation
PM also inaugurates Museum Galleries at the Smarak
Dreams of the innocent boys and girls are still visible in the bullet marks in the walls of Jallianwala Bagh : PM
Those 10 minutes of April 13, 1919, became the immortal story of our freedom struggle, due to which we are able to celebrate the Amrit Mahotsav of freedom today: PM
It is not right for any country to ignore the horrors of its past. Therefore, India has decided to observe 14th August every year as 'Partition Horrors Remembrance Day'.: PM
Our tribal community contributed greatly and made great sacrifices for freedom, their contribution did not get as much place in the history books as it should have: PM
Whether in Corona or in Afghanistan India is standing up for Indians: PM
During Amrit Mahotsav, freedom fighters are being commemorated in every village and every corner of the country: PM
Efforts are being made to preserve the places associated with the important stages of the freedom struggle and with national heroes and new dimensions are being added to them: PM
28 AUG 2021 8:21PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi dedicated the renovated complex of Jallianwala Bagh Smarak to the nation through video conference. During the event, he also inaugurated the Museum Galleries at the Smarak. The event showcased the multiple development initiatives taken by the government to upgrade the complex.
The Prime Minister bowed to the brave land of Punjab and to the holy soil of Jallianwala Bagh. He also saluted those children of Mother Bharati who were subjected to unprecedented inhumanity just to extinguish the flame of freedom.
Addressing the gathering, the Prime Minister said the dreams of the innocent boys and girls, of the sisters and brothers are still visible in the bullet marks in the walls of Jallianwala Bagh. He added that today, we are remembering the love and lives of countless mothers and sisters which were snatched away in that Shaheedi well.
The Prime Minister remarked that Jallianwala Bagh is the place which inspired countless revolutionaries and fighters like Sardar Udham Singh, Sardar Bhagat Singh to die for the freedom of India. He added that those 10 minutes of April 13, 1919, became the immortal story of our freedom struggle, due to which we are able to celebrate the Amrit Mahotsav of freedom today. On such an occasion, dedication of Jallianwala Bagh Memorial in the modern version in the 75 year of independence, is an opportunity of great inspiration for all of us, he said.
The Prime Minister remembered that before the Jallianwala Bagh Massacre, fairs of holy Baisakhi used to be held in this place. Guru Gobind Singh Ji Khalsa Panth with the spirit of 'Sarbat da Bhala' was also founded on the same day. He said on the 75th year of our Independence, this renovated Jallianwala Bagh will remind the new generation about the history of this holy place and will inspire to learn a lot about its past.
The Prime Minister noted that it is the responsibility of every nation to preserve its history as it teaches us and gives us the direction to move forward. He added that it is not right for any country to ignore such horrors of its past. Therefore, he said, that India has decided to observe 14th August every year as 'Partition Horrors Remembrance Day'. India witnessed horrors like Jallianwala Bagh during the partition of India. He said that people of Punjab have been the biggest victims of Partition. He added that we still feel the pain of what happened at the time of Partition in every corner of India and especially in the families of Punjab.
The Prime Minister said today, if Indians are in trouble, anywhere in the world, then India stands up to help them with all its might. Be it the Corona period or the crisis of Afghanistan, the world has experienced it continuously. He added that hundreds of friends from Afghanistan are being brought to India under Operation Devi Shakti. The Prime Minister said due to ‘Guru Kripa’ the government could bring ‘swaroop’ of holy Guru Granth Sahib along with people to India. He said that teachings of Gurus help in preparing policies for people suffering from such circumstances.
The Prime Minister said that current global conditions underline the importance of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ and underscore the need for AatmNirbharta and Aatmvishwas. These incidents goad us to strengthen the foundations of the country, he said.
The Prime Minister said today in Amrit Mahotsav, freedom fighters are being commemorated in every village and are being honored. He said that efforts are made to preserve the places associated with the important stages of the freedom struggle and with national heroes and bring them to the fore. He mentioned, like Jallianwala Bagh, national monuments being renovated across the country such as Interactive Gallery in Allahabad Museum, Biplobi Bharat Gallery in Kolkata, etc. Contributions of Azad Hind Fauz (INA) have been brought to forefront by giving new identity to the place in Andaman where Netaji unfurled the national flag for the first time. Names of Islands in Andaman have been dedicated to the freedom struggle.
The Prime Minister said our tribal community contributed greatly and made great sacrifices for freedom. The Prime Minister lamented the fact that their contribution did not get as much place in the history books as it should have. He informed that work is currently underway on museums showing tribal freedom fighters and their struggle in 9 states of the country.
The Prime Minister remarked that the country aspired for national memorial for our soldiers who made the supreme sacrifice. He expressed satisfaction that the National War Memorial is instilling in today's youth the spirit of protecting the nation and sacrificing everything for the country.
Underlining the brave tradition of Punjab, the Prime Minister said that, following the path of Gurus, sons and daughters of Punjab stand fearlessly against all dangers facing the country. He said that efforts are on to preserve this rich heritage. He said that fortunately auspicious occasions like 550th Prakashotsava of Guru nanak Dev ji, 350th Prakashotsava of Guru Gobind Singh Ji, 400th Prakashotsava of Guru Teg Bahadur Ji took place in last seven years and the Central government has tried to spread the teachings of the Gurus through these holy occasions. He enumerated efforts to take this rich legacy to the youth and talked of initiatives like turning Sulatanpur Lodhi into heritage town, Kartarpur corridor, air connectivity of Punjab with various countries, connectivity with Guru sthans and development of Anandpur Sahib – Fatehgarh Sahib – Chamkaur Sahib – Ferozpur –Amritsar – Khatkar Kalan – Kalanour - Patiala heritage circuit under Swadesh Darshan Scheme.
The Prime Minister remarked that this Amrit Kaal of our Independence is very important for the whole country. In this Amrit Kaal, he urged everyone to carry forward both heritage and development. He said the land of Punjab has always inspired us and today it is necessary that Punjab makes progress at every level and in every direction. For this he urged everyone to work together with the spirit of 'Sabka Saath, Sabka Vikas’. He wished this land of Jallianwala Bagh to continue to give continuous energy for the resolutions to make the country fulfill its goals soon.
Union Minister of Culture, Union Minister of Housing and Urban Affairs, Ministers of State for Culture, Governor and Chief Minister of Punjab; Chief Ministers of Haryana, Uttarakhand and Himachal Pradesh; Lok Sabha and Rajya Sabha MPs from Punjab, members of Jallianwala Bagh National Memorial Trust, among others, were present on the occasion.
For more details see the backgrounder here