সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
সিবিল এভিএসন মন্ত্রালয়না লিবরেলাইজ তৌরবা দ্রোন রুল্স, ২০২১ খঙহনখ্রে
26 AUG 2021 12:01PM by PIB Imphal
২০২১গী মার্চতা সিবিল এভিএসন মন্ত্রালয় (এম.ও.সি.এ.)না য়ু.এ.এস. রুল্স, ২০২১ ফোঙখি। হায়রিবা অসিদা পেপরৱর্ক য়াম্না চংবা, দ্রোন ফ্লাইৎ খুদিংমক্কী অয়াবশিং লৌবা মথৌ তাবা অমসুং “ফ্রি তু ফ্লাই” গ্রীন জোনশিং য়াম্না য়ামদবা অসিনা মরম ওইরগা মসি রেস্ত্রিক্তিব ওই হায়না একাদেমিয়া, স্তার্তঅপশিং, এন্দ-য়ুজরশিং অমসুং অতৈ স্তেকহোল্দরশিংনা লৌখি। ফিদবেক অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা সরকারনা য়ু.এ.এস. রুল্স, ২০২১ রিপীল তৌনবা অমসুং হায়রিবা অসি লিবরেলাইজ তৌরবা দ্রোন রুল্স, ২০২১না মহুৎ শিন্নবা ৱারেপ লৌখি।
অনমেন এয়রক্রাফ সিস্তেম্স (য়ু.এ.এস.), দ্রোন হায়না ঙনবা অসিনা এগ্রিকলচর, মাইনিং, ইনফ্রাস্ত্রকচর, সর্ভিলেন্স, ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স, ত্রান্সপোর্তেসন, জিও-স্পাসিএল মেপ্পিং, দিফেন্স অমসুং লো এনফোর্সমেন্ত অসিনচিংবা - শেন্মীৎলোনগী সেক্তর পুম্নমক্তা চাওনা কানবশিং পীরি। দ্রোনশিং অসি মরু ওইনা ভারতকী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা মখোয়না য়ৌশিনবা ঙম্বা, ভর্সেতিলিতী অমসুং শীজিন্নবদা লায়বা অসিনা মরম ওইরগা মসিনা শীংথানীংঙাই ওইনা থবক পীবা অমসুং শেন্মীৎলোন ফগৎহনবা ঙমগনি। ইন্নোভেসন, ইনফোর্মেসন তেক্নোলোকী, ফ্রুগেল ইঞ্জিনীয়রিংদা মাগী লৈরিবা মপাঙ্গলশিং অমসুং অচৌবা দোমেস্তিক দিমান্দ লৈরিবা অসি য়েংগা ভারত অসি ২০৩০ ফাওবদা গ্লোবেল দ্রোন হব ওইবা য়াবগী মতিক-ময়াই চেল্লি।
দ্রোন্স রুল্স ২০২১গী মরু ওইবা ফীচর ৩০
১. থাজবা, সেল্ফ-সর্তিফিকেসন অমসুং নন-ইন্ত্রুসিব মোনিতরিংদা য়ুম্ফম ওইরগা শেমখি।
২. সেফতী অমসুং সেক্যুরিতীগী হীরমশিংদা অকাইবা পীদনা সুপর-নোর্মেল গ্রোথকী চহিচা অমা পুরক্নবা দিজাইন তৌখি।
৩. এপ্রুবেল কয়া মুত্থৎখ্রে: য়ুনিক ওথোরাইজেসন নম্বর, য়ুনিক প্রোতোতাইপ আওদেন্তিফিকেসন নম্বর, মেন্যুফেকচরিং অমসুং এয়রৱর্দিনেসকী সর্তিফিকেৎ, কনোর্মেন্সকী সর্তিফিকেৎ, মেন্তেনেন্সকী সর্তিফিকেৎ, ইম্পোর্ত ক্লিয়রেন্স, হান্ননা লৈরিবা দ্রোনশিং অয়াবা পীবা, ওপরেতরগী অয়াবা, আর এন্দ দি গী ওথোরাইজেসন, স্তুদেন্ত রিমোৎ পাইলোত লাইসেন্স রিমোৎ পাইলোত ইনস্ত্রকতর ওথোরাইজেসন, দ্রোন পোর্ত ওথোরাইজেসন অসিনচিংবা.
৪. ফোর্মশিংগী মশিং ২৫দগী ৩দা হন্থহনখ্রে।
৫. ফীগী মখলশিং ৭২দগী ৪দা হন্থহনখ্রে।
৬. ফীগী ক্বান্তম অসি নোমিনেল লেবেলশিংদা হন্থহনখ্রে অমসুং দ্রোনগী সাইজ অদুদা দিলিঙ্ক তৌখ্রে। খুদম ওইনা, রিমোৎ পাইলোত লাইসেন্স অমগী ফী অসি লুপা ৩০০০ (অচৌবা দ্রোনগী) ওইরম্বদগী দ্রোনশিংগী কাংলুপ খুদিংমক্কী ওইনা লুপা ১০০দা হন্থহনখ্রে অমসুং মসি চহি ১০ চৎনগনি।
৭. য়ুজর-ফ্রেন্দলী সিঙ্গল-ৱিন্দো সিস্তেম অমা ওইনা দিজিতেল স্কাই প্লেৎফোর্ম দিবেলপ তৌরগনি। মসি মিনিমেল হ্যুমেন ইন্তর্ফেস ওইগনি অমসুং অয়াম্বা পর্মিসনশিং অসি সেল্ফ-জেনরেতেদ ওইগনি।
৮. রুলশিং অসি ফোঙখিবগী নুমিৎ ৩০গী মনুংদা দিজিতে স্কাই প্লেৎফোর্মদা গ্রীন, য়েলো অমসুং রেদ জোনশিংগা লোইননা ইন্তরেক্তিব এয়রস্পেস মেপ দিস্প্লে তৌগনি।
৯. গ্রীন জোনশিংদা দ্রোনশিং ওপরেৎ তৌবদা অয়াবা লৌবা মথৌ তাদ্রে। গ্রীন জোন হায়বগী আর্থদি এয়রস্পেস মেপতা রেদ জোন নত্ত্রগা য়েলো জোনদা চনদবা ফুৎ ৪০০ নত্ত্রগা মিতর ১২০গী য়ুংনা ওনবা অৱাংবা ফাওবগী এয়রস্পেস; অমসুং ওপরেস্নেল এয়রপোর্ত অমগী১০. য়েল্লো জোন অসি এয়রপোর্তকী অকোইবদগী কে.এম. ৪৫তগী কে.এম. ১২দা হন্থখ্রে।
১১. মাওক্রো দ্রোনশিং (নন-কম্মরসিএলগী শিজিন্ননবা) অমসুং নেনো দ্রোনশিংগী রিমোৎ পাইলোৎ লাইসেন্সকী মথৌ তাদ্রে।
১২. রেজিস্ত্রেসন নত্ত্রগা লাইসেন্স পীদ্রিঙৈ মমাংদা সিক্যুরিতী ক্লিয়রেন্সকী মথৌ তাদে।
১৩. গ্রিন জোনশিংদা লৈবা মশাগী নত্ত্রগা রেন্ততা লৌরিবা মফমশিংদা আর অমসুং দি এন্তিতীশিংনা দ্রোনশিং শিজিন্নবদা তাইপ সর্তিফিকেৎ, য়ুনিগ আইদেন্তিফিকেসন নম্বর অমসুং রিমোৎ পাইলোৎ লাসেন্সকী মধৌ তাদে।
১৪. ভারতকী দ্রোন কম্পনীশিং মীরৈবাক্কী মচানা মপু ওইবদা অথিংবা লৈত্রে।
১৫. দ্রোনশিং ইম্পোর্ত তৌবা অসি দি.জি.এফ.তি. রিগুলেৎ তৌরগনি।
১৬. দি.জি.সি.এ.দগী ইম্পোর্ত ক্লিয়রেসন্স মথৌ তাদ্রে।
১৭. দ্রোন রুল্স, ২০২১গী মখাদা দ্রোনশিংগী কভরেজ অসি কে.জি. ৩০০দগী কে.জি. ৫০০দা হেনগৎখ্রে। মসিদা দ্রোন তেক্সিসু য়াওরে।
১৮. দি.জি.সি.এ.না দ্রোন ত্রেনিংগী মথৌ তাবশিং, ওভর্সি স্কুলশিং প্রিস্ক্রাইব তৌরগনি অমসুং পাইলোৎ লাইসেন্স ওনলাইন্দা পীরগনি।
১৯. পাইলোৎনা দিজিতেল স্কাই প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা ওথোরাইজ তৌরবা দ্রোন স্কুলদগী রিমোৎ পাইলোৎ সর্তিফিকেৎ ফংলবা মতুং নুমিৎ ১৫গী মনুংদা দি.জি.সি.এ.না রিমোৎ পাইলোৎ লাইসেন্স পীগনি।
২০. তাইপ সর্তিফিকেৎ পীনবা দ্রোনশিং তেস্ত তৌবা অসি ক্বালিতী কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়া নত্ত্রগা ওথোরাইজ তৌরবা তেস্তিং এন্তিতিশিংনা পাংথোক্লগনি।
২১. দ্রোন অমা ইন্দিয়াদা মথৌ তৌবা মতমদা খক্তা তাইপ সর্তিফিকেৎ মথৌ তাগনি। এক্সপোর্তকীদমক দ্রোনশিং ইম্পোর্ত তৌবা অমসুং শাবদা তাইপ সর্তিফিকেৎ অমসুং য়ুনিগ আইদেন্তিফিকেসন নম্বর মথৌ তাদে।
২২. নেনো অমসুং মোদেল দ্রোনশিংগী (রিসর্স নত্ত্রগা রিক্রিএসন পর্পজশিংগীদমক শাবা) তাইপ সর্তিফিকেৎ মথৌ তাদে।
২৩. মেন্যুফেকচরর অমসুং ইম্পোর্তরশিংনা সেল্ফ সর্তিফিকেসন রুতকী খুত্থাংদা দিজিতেল স্কাই প্লে৭ফোর্মদা মখোয়গী দ্রোনশিংগী য়ুনিগ আইদেন্তিফিকেসন নম্বর জেনেরেৎ তৌবা য়াগনি।
২৪. দিজিতেল স্কাই ফ্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা ত্রান্সফর অমসুং দিরেজিস্ত্রেসনগী অরাইবা প্রোসেস পীরি।
২৫. নবেম্বর ৩০ ফাওবা অমসুং মসিগী মমাংদা ভারত্তা লৈরিবা দ্রোনশিং অসিগী পীরিবা দিজিতেল স্কাই প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা য়ুনিগ আইদেন্তিফিকেসন নম্বর অমা পীরগনি, মখোয়গী জি.এস.তি.-পেদ ইনভোইস অমা ওইরিবা দি.এ.এন. অমা পীরগনি অমসুং দি.জি.সি.এ.না অয়াবা পীরিবা দ্রোনশিংগী লিস্ততা য়াওহল্লগনি।
২৬. য়ুজরশিংনা মশা মথন্তা মোনিতর তৌজনবা স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যুরশিং (এস.ও.পি.) অমসুং ত্রেনিং প্রোসিদ্যুর মেন্যুলশিং (তি.পি.এম.) দিজিতেল স্কাই প্লেৎফোর্মদা দি.জি.সি.এ.না পীরগনি। পীরিবা প্রোসিদ্যুরশিংদগী মতিক চাবা দিপার্চর অমা লৈত্রি ফাওবা এপ্প্রুবল মথৌ তাদে।
২৭. বাইওলেসনশিংগী খ্বাইদগী য়াম্বা পেনাল্তী অসি লুপা লাখ ১দা হন্থরে।
২৮. লাক্কদবা মতমদা ‘নো পর্মিসন -নো তেকওফ (এন.পি.এন.পি), রিয়েল তাইম ত্রেক্কিং বিকন, জিও ফেন্সিগুম্বা সেফতী অমসুং সিক্যুরিতী ফিচরশিং নোতিফাই তৌরগনি। ইন্দস্ত্রীদা কম্প্লাইন্সকী থা তরুক্কী মতম অমা পীরগনি।
২৯. কার্গো দিলিবরিগীদমক দ্রোন কোরিদোরশিং শেমগৎলগনি।
৩০. গ্রোথ ওরিয়েন্তেদ রিগুলেতরী রেজিম অমা ফংহন্নবা একেদেমিয়া, স্তার্তঅপশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিং য়াওনা সরকারনা দ্রোন প্রমোসন কাউন্সিল লিংখৎলগনি।

Ministry of Civil Aviation
Ministry of Civil Aviation notifies liberalised Drone Rules, 2021
26 AUG 2021 12:01PM by PIB Delhi
In March 2021, the Ministry of Civil Aviation (MoCA) published the UAS Rules, 2021. They were perceived by academia, Startups, end-users and other stakeholders as being restrictive in nature as they involved considerable paperwork, required permissions for every drone flight and very few “free to fly” green zones were available. Based on the feedback, the Government has decided to repeal the UAS Rules, 2021 and replace the same with the liberalised Drone Rules, 2021.
Unmanned Aircraft Systems (UAS), commonly known as drones, offer tremendous benefits to almost all sectors of the economy like – agriculture, mining, infrastructure, surveillance, emergency response, transportation, geo-spatial mapping, defence, and law enforcement etc. Drones can be significant creators of employment and economic growth due to their reach, versatility, and ease of use, especially in India’s remote and inaccessible areas.In view of its traditional strengths in innovation, information technology, frugal engineering and huge domestic demand,India has the potential to be global drone hub by 2030.
30 key features of Drone Rules 2021
1. Built on a premise of trust, self-certification and non-intrusive monitoring.
2. Designed to usher in an era of super-normal growth while balancing safety and security considerations.
3. Several approvals abolished: unique authorisation number, unique prototype identification number,certificate of manufacturing and airworthiness, certificate of conformance, certificate of maintenance, import clearance, acceptance of existing drones, operator permit, authorisation of R&D organisation, student remote pilot licence, remote pilot instructor authorisation, drone port authorisation etc.
4. Number of forms reduced from 25 to 5.
5. Types of fee reduced from 72 to 4.
6. Quantum of fee reduced to nominal levels and delinked with size of drone. For instance, the fee for a remote pilot license fee has been reduced from INR 3000 (for large drone) to INR 100 for all categories of drones; and is valid for 10 years.
7. Digital sky platform shall be developed as a user-friendly single-window system. There will be minimal human interface and most permissions will be self-generated.
8. Interactive airspace map with green, yellow and red zones shall be displayed on the digital sky platform within 30 days of publication of these rules.
9. No permission required for operating drones in green zones. Green zone means the airspace upto a vertical distance of 400 feet or 120 metre that has not been designated as a red zone or yellow zone in the airspace map; and the airspace upto a vertical distance of 200 feet or 60 metre above the area located between a lateral distance of 8 and 12 kilometre from the perimeter of an operational airport.
10. Yellow zone reduced from 45 km to 12 km from the airport perimeter.
11. No remote pilot licence required for micro drones (for non-commercial use) and nano drones.
12. No requirement for security clearance before issuance of any registration or licence.
13. No requirement of Type Certificate, unique identification numberand remote pilot licence by R&D entities operating drones in own or rented premises, located in a green zone.
14. No restriction on foreign ownership in Indian drone companies.
15. Import of drones to be regulated by DGFT.
16. Requirement of import clearance from DGCA abolished.
17. Coverage of drones under Drone Rules, 2021 increased from 300 kg to 500 kg. This will cover drone taxis also.
18. DGCA shall prescribe drone training requirements, oversee drone schools and provide pilot licences online.
19. Remote pilot licence to be issued by DGCA within 15 days of pilot receiving the remote pilot certificate from the authorised drone school through the digital sky platform.
20. Testing of drones for issuance of Type Certificate to be carried out by Quality Council of India or authorised testing entities.
21. Type Certificate required only when a drone is to be operated in India. Importing and manufacturing drones purely for exportsare exempt from type certification and unique identification number.
22. Nano and model drones (made for research or recreation purposes) are exempt from type certification.
23. Manufacturers and importers may generate their drones’ unique identification number on the digital sky platform through the self-certification route.
24. Easier process specified for transfer and deregistration of drones through the digital sky platform.
25. Drones present in India on or before 30 Nov 2021 will be issued a unique identification number through the digital sky platform provided, they have a DAN, a GST-paid invoice and are part of the list of DGCA-approved drones.
26. Standard operating procedures (SOP) and training procedure manuals (TPM) will be prescribed by DGCA on the digital sky platform for self-monitoring by users. No approvals required unless there is a significant departure from the prescribed procedures.
27. Maximum penalty for violations reduced to INR 1 lakh.
28. Safety and security features like ‘No permission – no takeoff’ (NPNT), real-time tracking beacon, geo-fencing etc. to be notified in future. A six-month lead time will be provided to the industry for compliance.
29. Drone corridors will be developed for cargo deliveries.
30. Drone promotion council to be set up by Government with participation from academia, startups and other stakeholders to facilitate a growth-oriented regulatory regime.