ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜର୍ମାନ ପ୍ରତିପକ୍ଷ ସଂଘୀୟ ଚାନସେଲର ଡଃ ଆଞ୍ଜେଲା ମର୍କେଲଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଟେଲିଫୋନ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ
23 AUG 2021 8:29PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଫୋନ ଯୋଗେ ନିଜ ଜର୍ମାନ ପ୍ରତିପକ୍ଷ ସଂଘୀୟ ଚାନସେଲର ଡଃ ଆଞ୍ଜେଲା ମର୍କେଲଙ୍କ ସହ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିଛନ୍ତି ।
ଦୁଇ ନେତା ଆଫଗାନିସ୍ଥାନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସୁରକ୍ଷା ସ୍ଥିତି ଓ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ତଥା ବିଶ୍ୱ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ସେଠାରେ ଫସି ରହିଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଆଣିବାକୁ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହ ଶାନ୍ତି ଓ ସୁରକ୍ଷା ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଉଭୟେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଦୁଇ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏଜେଣ୍ଡାର ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡିକରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ କୋଭିଡ-୧୯ ଟିକା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ, ଜଳବାୟୁ ଓ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରି ବିକାଶ ପାଇଁ ସହଯୋଗ ଓ ବାଣିଜ୍ୟିକ ତଥା ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ସାମିଲ ରହିଛି । ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ସାମିଲ ଥିବା ପ୍ରସଙ୍ଗ ଯେପରିକି ଆଗାମୀ ସିଓପି- ୨୬ ବୈଠକ ଓ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଭୟେ ମତ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତ- ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ସମାବେଶୀ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଦୁଇ ପକ୍ଷର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସମାନତାକୁ ମଧ୍ୟ ଉଭୟ ନେତା ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
Prime Minister speaks on phone with his German counterpart, Federal Chancellor Dr Angela Merkel
23 AUG 2021 8:29PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi spoke on phone today with his German counterpart, Federal Chancellor Dr Angela Merkel.
The leaders discussed the unfolding security situation in Afghanistan and its implications on the region and the world. They emphasised the importance of maintaining peace and security, with the most urgent priority being the repatriation of stranded people.
The two leaders also discussed issues on the bilateral agenda, including cooperation in Covid-19 vaccines, development cooperation with a focus on climate and energy, and fostering trade and economic relations. They exchanged views on issues of multilateral interest such as the forthcoming COP-26 meeting and the Indian initiative to promote a dialogue on maritime security at the United Nations Security Council. They emphasised commonality of perspectives between both sides on promoting inclusive cooperation in the Indo-Pacific region.