প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ বিনিয়োগকাৰী সন্মিলন সম্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
ভেহিকল স্ক্ৰেপেজ পলিচীৰ শুভাৰম্ভ
আমাৰ লক্ষ্য হৈছে এটা কাৰ্য্যকৰী বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতি গঢ়ি তোলা আৰু পৰিবেশগতভাৱে দায়বদ্ধ হৈ থাকি সকলো অংশীদাৰলৈ মূল্যৰ সঞ্চাৰ ঘটোৱাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভেহিকল স্ক্ৰেপেজ পলিচীয়ে দেশখনৰ যান-বাহনৰ আবাদীৰ আধুনিকীকৰণত এটা বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰি বিজ্ঞানসন্মতভাৱে আনফিট বাহনসমূহ পথৰপৰা আঁতৰ কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
স্বচ্ছ, যানজট মুক্ত আৰু আৰামদায়ক যাতায়াতৰ লক্ষ্য হৈছে ২১ শতিকাৰ ভাৰতৰ বাবে অপৰিহাৰ্য্যঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই নীতিয়ে ১০ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক নতুন বিনিয়োগৰ সঞ্চাৰ আৰু হাজাৰ-হাজাৰ নিয়োগ সৃষ্টি কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আৱৰ্জনাৰপৰা সম্পদলৈ বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিত নতুন স্ক্ৰেপিং পলিচী হৈছে এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ যোগসূত্ৰঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
পুৰণি বাহনৰ স্ক্ৰেপিং চাৰ্টিফিকেট থকা ব্যক্তিয়ে নতুন বাহন ক্ৰয়ত পঞ্জীয়নৰ অৰ্থে কোনো ধন পৰিশোধ কৰিব নালাগে, পথ কৰতো অলপ ৰেহাই লাভ কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
অট’ মেনুফেক্সাৰিঙৰ ভেল্যু শৃংখলৰ লগতে আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাসৰ অৰ্থে এয়া আমাৰ প্ৰচেষ্টাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ইথানল, হাইড্ৰ’জেন ইন্ধন, ইলেকট্ৰিক ম’বিলিটি, গৱেষণা ও উন্নয়ন আৰু আন্
13 AUG 2021 12:34PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে গুজৰাটৰ বিনিয়োগকাৰী সন্মিলন সম্বোধন কৰে। স্বেচ্ছামূলক ভেহিকল-ফ্লীট আধুনিকীকৰণ কাৰ্য্যক্ৰম বা বাহন স্ক্ৰেপিং নীতিৰ অধীনত বাহন স্ক্ৰেপিং আন্তঃগাঁথনি স্থাপনৰ অৰ্থে বিনিয়োগ আহ্বান কৰিবলৈ এই সন্মিলনৰ আয়োজন কৰা হয়। ইয়াত তদুপৰি এটা সংহত স্ক্ৰেপিং হাবৰ বিকাশ সাধনৰ অৰ্থে আলঙস্থিত শ্বীপ ব্ৰেকিং ইণ্ডাষ্ট্ৰীৰদ্বাৰা উপস্থাপন কৰা সমন্বয়তো গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। এই কাৰ্য্যসূচীত কেন্দ্ৰীয় পথ পৰিবহণ ও ঘাইপথ মন্ত্ৰী আৰু গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰীও উপস্থিত থাকে।
আজি শুভাৰম্ভ কৰা ভেহিকল স্ক্ৰেপেজ পলিচী হৈছে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাত এটি লক্ষ্যণীয় মাইলৰ খুঁটি। ভেহিকল স্ক্ৰেপিং আন্তঃগাঁথনি স্থাপনৰ অৰ্থে গুজৰাটৰ বিনিয়োগকাৰী সন্মিলনে এলানি নতুন সম্ভাৱনাৰ দ্বাৰ মুকলি কৰিছে। বাহন স্ক্ৰেপিঙে পৰিবেশ অনুকূলভাৱে আনফিট আৰু প্ৰদূষণ সৃষ্টিকাৰী বাহনসমূহ ফেজ আউট কৰাত সহায় কৰিব। “আমাৰ লক্ষ্য হৈছে এটা কাৰ্য্যকৰী বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতি গঢ়ি তোলা আৰু পৰিবেশগতভাৱে দায়বদ্ধ হৈ থাকি সকলো অংশীদাৰলৈ মূল্যৰ সঞ্চাৰ ঘটোৱা'', এই কাৰ্য্যসূচীৰ পূৰ্বে এলানি টুইটত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এইদৰে কয়।
ৰাষ্ট্ৰীয় অট’ম’বাইল স্ক্ৰেপেজ নীতিখনি শুভাৰম্ভ কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই নীতিয়ে অট’ খণ্ডটো আৰু নব্য ভাৰতৰ যাতায়াত ব্যৱস্থাক এটি নতুন পৰিচয় প্ৰদান কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। এই পলিচীয়ে দেশখনৰ যান-বাহনৰ আবাদীৰ আধুনিকীকৰণত এটা বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰি বিজ্ঞানসন্মতভাৱে আনফিট বাহনসমূহ পথৰপৰা আঁতৰ কৰিব। তেখেতে কয় যে যাতায়াতত আধুনিকতাৰ পৰশে, ভ্ৰমণ আৰু পৰিবহণৰ বোজা লাঘৱ কৰাই নহয়, অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ বাবেও সহায়ক হৈ উঠিব। স্বচ্ছ, যানজট মুক্ত আৰু আৰামদায়ক যাতায়াতৰ লক্ষ্য হৈছে ২১ শতিকাৰ ভাৰতৰ বাবে অপৰিহাৰ্য্য।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতি আৰু আৱৰ্জনাৰপৰা সম্পদলৈ অভিযানত নতুন স্ক্ৰেপিং পলিচী হৈছে এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ যোগসূত্ৰ। এই নীতিয়ে তদুপৰি দেশখনৰ চহৰসমূহত প্ৰদূষণ হ্ৰাস আৰু পৰিবেশ সুৰক্ষা আৰু দ্ৰুত উন্নয়ন নিশ্চিতকৰণৰ অৰ্থে আমাৰ অংগীকাৰক প্ৰতিফলিত কৰিছে। ৰিইউজ, ৰিচাইকল আৰু ৰিক’ভাৰী নীতি অনুসৰণেৰে এই পলিচীয়ে তদুপৰি অট’ খণ্ড আৰু ধাতু খণ্ডত দেশখনৰ আত্ম-নিৰ্ভৰতাক প্ৰোৎসাহিত কৰিব। এই নীতিয়ে ১০ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক নতুন বিনিয়োগৰ সঞ্চাৰ আৰু হাজাৰ-হাজাৰ নিয়োগ সৃষ্টি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰত পদাৰ্পণৰ লগে-লগে পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰ হৈছে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেখেতে কয়, অহা ২৫ বছৰত ব্যৱসায় কৰাৰ ধৰণ আৰু দৈনন্দিন জীৱন যাত্ৰাত বহু পৰিৱৰ্তন আহি পৰিব। এই পৰিৱৰ্তনৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত তেখেতে কয়, আমাৰ পৰিবেশ, আমাৰ ভূমি, আমাৰ সম্পদ আৰু আমাৰ কেঁচা সামগ্ৰী সুৰক্ষিত কৰাটো সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেখেতে কয়, আমি ভৱিষ্যতে উদ্ভাৱন আৰু প্ৰযুক্তি সন্দৰ্ভত কাম কৰিব পাৰো, কিন্তু আমি পৃথিৱী মাতৃৰপৰা লাভ কৰা সম্পদৰাজি আমাৰ হাতত নাই।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি এহাতেদি ভাৰতে গভীৰ সামুদ্ৰিক অভিযানৰ জৰিয়তে নতুন সম্ভাৱনাসমূহৰ অন্বেষণ কৰি আছে, অন্যহাতেদি তদুপৰি বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতিক উৎসাহ যোগাইছে। তেখেতে লগতে কয় যে বহনক্ষম আৰু পৰিবেশ অনুকূল উন্নয়নৰ অৰ্থে প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে শক্তি খণ্ডটোত সম্পন্ন হোৱা অভূতপূৰ্ব কৰ্মৰাজিৰ কথা উল্লেখ কৰে। ভাৰতে সৌৰ আৰু পৱন শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত শীৰ্ষ স্থানত থকা দেশসমূহৰ তালিকাত প্ৰৱেশ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই আৱৰ্জনাৰপৰা সম্পদ অভিযান স্বচ্ছতা আৰু আত্মনিৰ্ভৰতাৰে সংযোজিত হৈ আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই পলিচীৰ জৰিয়তে সাধাৰণ নাগৰিক বহু ধৰণেৰে লাভান্বিত হ’ব। প্ৰথমটো উপযোগিতা হ’ব যে পুৰণি বাহনখনৰ স্ক্ৰেপিঙত এখন চাৰ্টিফিকেট প্ৰদান কৰা হ’ব। এই চাৰ্টিফিকেট থকা ব্যক্তিয়ে নতুন বাহন ক্ৰয়ত পঞ্জীয়নৰ অৰ্থে কোনো ধন পৰিশোধ কৰিব নালাগে। ইয়াৰ লগতে, তেওঁ পথ কৰতো অলপ ৰেহাই লাভ কৰিব। দ্বিতীয়টো লাভ হ’ব যে ইয়াৰ বাবে পুৰণি বাহনখনৰ পৰিচালনাৰ ব্যয়, মেৰামতিৰ ব্যয়, ইন্ধনৰ সক্ষমতাও ৰাহি হ’ব। তৃতীয়টো লাভ জীৱনৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সম্পৰ্কীয়। পুৰণি বাহন আৰু পুৰণি প্ৰযুক্তিৰ বাবে পথ দুৰ্ঘটনাৰ অধিক সম্ভাৱনাৰপৰা অলপ সকাহ লাভ কৰা যাব। চতুৰ্থতে, ই আমাৰ স্বাস্থ্যৰ ওপৰত প্ৰদূষণৰ ক্ষতিকাৰক প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে নতুন পলিচীখনৰ অধীনত কেৱল বয়সৰ ওপৰত ভিত্তি কৰিয়েই বাহনসমূহ স্ক্ৰেপ কৰা নহয়। বাহনসমূহ অনুমোদিত, স্বয়ংক্ৰিয় টেষ্টিং চেন্টাৰৰ জৰিয়তে বিজ্ঞানসন্মতভাৱে টেষ্ট কৰা হ’ব। আনফিট বাহনসমূহ বিজ্ঞানসন্মতভাৱে স্ক্ৰেপ কৰা যাব। ই সমগ্ৰ দেশখনতে পঞ্জীকৃত বাহন স্ক্ৰেপিং ব্যৱস্থাসমূহ প্ৰযুক্তি চালিত আৰু স্বচ্ছ হোৱাটো নিশ্চিত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই নতুন নীতিয়ে স্ক্ৰেপ সম্পৰ্কীয় খণ্ডটোলৈ নতুন শক্তি আৰু সুৰক্ষাৰ সঞ্চাৰ কৰিব। কৰ্মচাৰী আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলে এটা সুৰক্ষিত পৰিবেশ লাভ কৰিব আৰু আন সংগঠিত খণ্ডসমূহৰ কৰ্মচাৰীৰ দৰে লাভ আহৰণ কৰিব। তেওঁলোকে অনুমোদিত স্ক্ৰেপিং চেন্টাৰটোৰ বাবে কালেকশ্যন এজেন্ট হিচাপে কাম কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পৰিতাপেৰে কয় যে আমাৰ স্ক্ৰেপিং উৎপাদনশীল নোহোৱাৰ বাবে যোৱা বৰ্ষটোত আমি ২৩,০০০ কোটি মূল্যৰ স্ক্ৰেপ ষ্টীল আমদানি কৰিবলগীয়া হৈছিল আৰু আমি শক্তি আৰু দুৰ্লভ আৰ্থ মেটেল পুনৰুদ্ধাৰ কৰিবলৈ সক্ষম হোৱা নাছিলো।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অৱগত কৰে যে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ প্ৰক্ৰিয়াটোক ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ ভাৰতীয় উদ্যোগক বহনক্ষম আৰু উৎপাদনশীল কৰি তোলাৰ অৰ্থে অবিৰাম পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি থকা হৈছে। তেখেতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে অট’ মেনুফেক্সাৰিঙৰ ভেল্যু শৃংখলৰ লগতে আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাসৰ অৰ্থে এয়া আমাৰ প্ৰচেষ্টা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ইথানল, হাইড্ৰ’জেন ইন্ধন বা ইলেকট্ৰিক ম’বিলিটিয়েই হওঁক, চৰকাৰখনৰ এই অগ্ৰাধিকাৰৰ সৈতে উদ্যোগটোৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ আৱশ্যকীয়। গৱেষণা ও উন্নয়ন (R&D) ৰপৰা আন্তঃগাঁথনিলৈকে, উদ্যোগটোৱে ইয়াৰ অংশীদাৰ বঢ়াব লাগে। তেখেতে তেওঁলোকক পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ বাবে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ অৰ্থে ৰোডমেপ যুগুতৰ আহ্বান জনায়। ইয়াৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সহায় আগবঢ়াবলৈ চৰকাৰখন সাজু হৈ থকা বুলি তেখেতে আশ্বাস প্ৰদান কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি, দেশখনে স্বচ্ছ, যানজট মুক্ত আৰু আৰামদায়ক যাতায়াতৰ অভিমুখে অগ্ৰসৰ হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, পুৰণি ধৰণ আৰু পন্থাসমূহৰ পৰিৱৰ্তনৰ আৱশ্যকতা আহি পৰিছে। আজি ভাৰতে ইয়াৰ নাগৰিকলৈ বৈশ্বিক মানদণ্ডৰ সুৰক্ষা আৰু গুণমান আগবঢ়াবলৈ অংগীকাৰবদ্ধ আৰু বিএছ-৪ ৰপৰা বিএছ৬ লৈ ৰূপান্তৰৰ আঁৰত এই চিন্তা লুকাই আছে বুলি কৈ তেখেতে সামৰণি মাৰে।

Prime Minister's Office
PM addresses Investor Summit in Gujarat
Launches Vehicle Scrappage Policy
Our aim is to create a viable circular economy and bring value for all stakeholders while being environmentally responsible: PM
Vehicle Scrappage Policy will play a big role in the modernization of the vehicular population in the country, removing unfit vehicles from the roads in a scientific manner: PM
The goal of Clean, Congestion Free and Convenient Mobility, is the need of the hour for 21st century India:PM
The Policy will bring in a fresh investment of more than Rs 10 thousand crores and will create thousands of jobs: PM
New scrapping policy is an important link in the circular economy of Waste to Wealth: PM
People with scraping certificate of the old vehicle will not have to pay any money for registration on the purchase of a new vehicle, some exemption in road tax too: PM
It is our effort to reduce dependence on imports with regard to the value chain of auto manufacturing: PM
Active industry participation is needed in ethanol, hydrogen fuel, electric mobility, R&D and infrastructure: PM
13 AUG 2021 12:34PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Investor Summit in Gujarat via video conference. The Summit is being organized to invite investment for setting up vehicle scrapping infrastructure under the Voluntary Vehicle-Fleet Modernization Program or the Vehicle Scrapping Policy. It will also draw focus on the synergies presented by the ship breaking industry at Alang, for development of an integrated scrapping hub. Union Minister for Road Transport & Highways and Chief Minister of Gujarat were also present on the occasion.
The launch of Vehicle Scrappage Policy today is a significant milestone in India’s development journey. The Investor Summit in Gujarat for setting up vehicle scrapping infrastructure opens a new range of possibilities. Vehicle scrapping will help phase out unfit and polluting vehicles in an environment friendly manner. “Our aim is to create a viable circular economy and bring value for all stakeholders while being environmentally responsible, '' said the Prime Minister in a series of tweets before the event.
While launching the National Automobile Scrappage Policy, the Prime Minister said that this policy is going to give a new identity to the auto sector and to the mobility of New India. This policy will play a big role in the modernization of the vehicular population in the country, removing unfit vehicles from the roads in a scientific manner. He said that modernity in mobility, not only reduces the burden of travel and transportation, but also proves to be helpful for economic development. The goal for 21st century India to be Clean, Congestion Free & Convenient Mobility, is the need of the hour.
The Prime Minister said the new scrapping policy is an important link in the circular economy and in the waste to wealth campaign. This policy also reflects our commitment to reduce pollution from the cities of the country and protect the environment and fast development. This policy by following the principle Reuse, Recycle and Recovery will also promote the country's self-reliance in the auto sector and in the metal sector. The Policy will bring in a fresh investment of more than Rs 10 thousand crores and will create thousands of jobs.
The Prime Minister stressed that as India is about to enter the 75th year of Independence the next 25 years is very important. He said there would be many changes in the way of working the business and in everyday life in the next 25 years. He said in the midst of this change, it is equally important to protect our environment, our land, our resources and our Raw Material. He said we can work on Innovation and Technology in the future, but the wealth we get from Mother Earth is not in our hands.
The Prime Minister remarked that today, on one hand India is exploring new possibilities through the Deep Ocean Mission, while on the other it is also encouraging a circular economy. He added that the effort is to make development sustainable and environment friendly.
The Prime Minister highlighted the unprecedented work done in the energy sector. India has entered in the front ranking countries in the field of solar and wind energy. Shri Modi emphasized that this waste to wealth campaign is being linked with Swachata and Aatmnirbharta.
The Prime Minister said that the general public will benefit greatly from this policy in every way. The first advantage will be that a certificate will be given on scrapping the old vehicle. Whoever has this certificate will not have to pay any money for registration on the purchase of a new vehicle. Along with this, he will also be given some exemption in road tax. The second benefit will be that the maintenance cost, repair cost, fuel efficiency of the old vehicle will also be saved in this. The third benefit is directly related to life. There will be some relief from the high risk of road accidents due to old vehicles and old technology. Fourth, it will reduce the harmful impact of pollution on our health.
The Prime Minister stressed the fact that, under the new policy vehicles will not be scrapped merely on the basis of age. Vehicles will be scientifically tested through authorized, automated testing centres. Unfit vehicles will be scrapped scientifically. It will ensure that registered vehicle scrapping facilities all over the counties are technology driven and transparent.
The Prime Minister said that this new policy will give new energy and security to the scrap related sector. Employees and small entrepreneurs will get a safe environment and will get the benefits like the employees of other organized sectors. They will be able to work as collection agents for the authorized scrapping centres. The Prime Minister lamented the fact that we had to import 23,000 crore worth of scrap steel during the last year as our scrapping is not productive and we are not able to recover energy and rare earth metals.
The Prime Minister informed that continuous steps are being taken to make Indian Industry sustainable and productive for speeding the process of Aatmnirbhar Bharat. He emphasized that it is our effort to reduce dependence on imports with regard to the value chain of auto manufacturing.
The Prime Minister said that be it ethanol, hydrogen fuel or electric mobility, with these priorities of the government, active participation of the industry is very important. From R&D to infrastructure, the industry has to increase its partnership. He asked them to have a roadmap for aatmnirbhar Bharat for next 25 years. Whatever help you need for this, the government is ready to give it, he assured.
The Prime Minister said that today, when the country is moving towards clean, congestion free and convenient mobility, there is a need to change the old approach and practices. Today’s India is committed to provide global standard safety and quality to its citizens and this thinking is behind the transition from BS-4 to BS6, he concluded.