ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୭୫ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅବସରରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାର ପ୍ରାଚୀରରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟର ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟ
15 AUG 2021 2:18PM by PIB Bhubaneswar
୧. ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ, ୭୫ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅବସରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତକୁ ତଥା ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଭଲ ପାଉଥିବା ସମସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ମୋର ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
୨. ଜାତିର ପିତା ମହାତ୍ମାଗାନ୍ଧୀ, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ, ଭଗତ ସିଂ, ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ଆଜାଦ୍‌, ବିସ୍ମିଲ ଏବଂ ଅଶଫାକ ଉଲ୍ଲା ଖାନଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ, ଝାନସୀ ରାଣୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ବାଇ, କିତୁରର ରାଣୀ ଚେନ୍ନାମ୍ମା, ଆସାମର ମାତଙ୍ଗିନୀ ହାଜରା, ଦେଶର ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଣ୍ଡିତ ନେହରୁ ମହୋଦୟ, ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲ, ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଭଳି ସମସ୍ତ ମହାପୁରୁଷଙ୍କ ନିକଟରେ ଆମେ ଚିର ଋଣୀ ।
୩. କରୋନା ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ, ଏହି ମହାମାରୀରେ ଆମର ଡାକ୍ତର, ଆମର ନର୍ସ, ଆମର ପାରା ମେଡିକାଲ କର୍ମଚାରୀ, ଆମର ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀ, ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲାଗିଥିବା ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆଦି ସମସ୍ତେ ପ୍ରଣିପାତ ଯୋଗ୍ୟ ।
୪. ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତର ଯୁବ ପିଢୀ ଦେଶର ଯଶ ବଢାଇଛନ୍ତି । ଏହିଭଳି ଆଥଲେଟସ୍‌, ଏହିଭଳି କ୍ରୀଡାବିତ୍ ଆମ ଗହଣରେ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ଆଥଲେଟ କେବଳ ଆମର ହୃଦୟ ଜିତି ନାହାନ୍ତି ବରଂ ଭାରତର ଯୁବ ପିଢୀକୁ ଅନୁପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ।
୫. ଏଣିକି ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ ୧୪ ତାରିଖକୁ ବିଭାଜନ ବିଭୀଷିକା ସ୍ମୃତି ଦିବସ ଭାବେ ସ୍ମରଣ କରାଯିବ । ୭୫ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସରେ ବିଭାଜନ ବିଭୀଷିକା ସ୍ମୃତି ଦିବସ ପାଳନ ନିଷ୍ପତି, ବିଭାଜନର କଷଣ ଭୋଗିଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତବାସୀଙ୍କ ତରଫରୁ ଆନ୍ତରିକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ।
୬. ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ - ଆଜି ଆମେ ଗର୍ବର ସହ କହିପାରିବା ଯେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆମ ଦେଶରେ ଚାଲିଛି । ୫୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଟିକାର ଡୋଜ୍ ନେଇ ସାରିଲେଣି ।
୭. ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଭାରତ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ୮୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମାସ ମାସ ଧରି ଲଗାତାର ଭାବେ ମାଗଣାରେ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେଇ ଗରିବମାନଙ୍କ ଘରର ଚୁଲିକୁ ଜଳାଇ ରଖିଛି ଏହା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଉଭୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଚର୍ଚ୍ଚାର ବିଷୟ ।
୮. ମୃତକଙ୍କ ପ୍ରତି ସମବେଦନା – ସମସ୍ତ ଉଦ୍ୟମ ପରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ଆମେ ବଂଚାଇ ପାରିଲୁ ନାହିଁ । କେତେ ଯେ ଶିଶୁଙ୍କ ମଥାରୁ ଭରସାର ହାତ ହଟିଗଲା । ସେମାନଙ୍କୁ ଆଦର ଯତ୍ନ କରୁଥିବା, ସେମାନଙ୍କ ଜିଦ୍ ପୂରଣ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ସେପାରିକୁ ଚାଲିଗଲେ । ଏହି ଅସହ୍ୟ ଯନ୍ତ୍ରଣା, ଏହି କଷ୍ଟ ସବୁବେଳ ପାଇଁ ସାଙ୍ଗରେ ରହିବ ।
୯. ୭୫ରେ ଭାରତ – ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ – ଏହା ଅମୃତ ବେଳା ଅଟେ । ଏହି ଅମୃତ ମୁହୁର୍ତରେ ଆମର ସଙ୍କଳ୍ପଗୁଡିକର ସିଦ୍ଧି ଆମକୁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶହେ ପର୍ଯ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଗେଇ ନେବ । ଅମୃତ ବେଳାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି, ଏଭଳି ଏକ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ଯେଉଁଠି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଧୁନିକ ଭିତିଭୂମୀ ରହିଥିବ ।
୧୦. ସଭିଙ୍କ ପ୍ରୟାସ - ଅମୃତ ବେଳା ୨୫ ବର୍ଷର ଅଟେ । କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟର ପ୍ରାପ୍ତି ନିମନ୍ତେ ଏତେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅପେକ୍ଷା କରିବା ଦରକାର ନାହିଁ । ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଏବେ ସବକା ପ୍ରୟାସ ଆମର ପ୍ରତଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ନିମନ୍ତେ ଖୁବ୍ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ ।
୧୧. ସବକା ବିକାଶ - ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଏବେ ଆମେ ବହୁତ ଦୃତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢିଛୁ । କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଅନ୍ତିମ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଗ୍ରସର ହେବାର ଅଛି, ପୂର୍ଣ୍ଣତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯିବାର ଅଛି । ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଗାଁରେ ସଡକ ହେଉ, ଶତ ପ୍ରତିଶତ ପରିବାରର ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତ ହେଉ, ଶତ ପ୍ରତିଶତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କର ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ କାର୍ଡ ହେଉ, ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଯୋଗ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଜରିଆରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ମିଳୁ ।
୧୨. ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା – ଉଠାଦୋକାନୀ ଏବଂ ଫୁଟପାଥ ଉପରେ ବିକ୍ରୀବଟା କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି, ଠେଲା ଚଳାଉଥିବା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଯୋଡାଯାଉଛି ।
୧୩. ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ୍ – ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାର କେବଳ ୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାଢେ ଚାରି କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ପାଇପ ଯୋଗେ ଜଳ ମିଳିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି ।
୧୪. କୁପୋଷଣର ସମସ୍ୟା – ଗରିବ ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କୁପୋଷଣ ଏବଂ ଜରୁରୀ ପୌଷ୍ଟିକ ଆହାରର ଅଭାବକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହା ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି ଯେ ସରକାର ନିଜର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ଯେଉଁ ଚାଉଳ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି, ତାର ପରିମାଣକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବେ ।
୧୫. ସଂରକ୍ଷଣର ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା - ଦଳିତ, ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀ, ସାଧାରଣ ବର୍ଗର ଗରିବ ମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସଂରକ୍ଷଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି । ଏବେ ନିକଟରେ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବଭାରତୀୟ କୋଟାରେ ଓବିସି ବର୍ଗ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି । ସଂସଦରେ ଆଇନ୍ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇ ଓବିସିଙ୍କ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଅଧିକାର ରାଜ୍ୟଗୁଡିକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
୧୬. ଉତର- ପୂର୍ବ - ଆଜି ଉତର ପୂର୍ବରେ ସଂଯୋଗର ନୂଆ ଇତିହାସ ଲେଖାଯାଉଛି । ଏହି ସଂଯୋଗ ହୃଦୟର ଏବଂ ଭିତିଭୂମୀର ମଧ୍ୟ । ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ଉତର ପୂର୍ବର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ରାଜଧାନୀକୁ ରେଳସେବା ସହିତ ଯୋଡିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
୧୭. ପୂର୍ବାଭିମୁଖୀ ନୀତି ଅଧିନରେ ଆଜି ଉତର-ପୂର୍ବ, ବାଂଲାଦେଶ, ମାୟାଁମାର ଏବଂ ଦକ୍ଷଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆ ସହିତ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି । ଗତ ବର୍ଷଗୁଡିକରେ ଯେଉଁସବୁ ପ୍ରୟାସ ହୋଇଛି, ସେହିସବୁ କାରଣରୁ ଏବେ ଉତର ପୂର୍ବରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ନିମନ୍ତେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହ ଅନେକ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
୧୮. ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଯଥାର୍ଥ ସୁଯୋଗ – ସମସ୍ତଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଯଥାର୍ଥ ସୁଯୋଗ ଦେବା, ଏହାହିଁ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ବାସ୍ତବ ଭାବନା ଅଟେ । ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ସୀମା ପୁନଃ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କମିଶନର ଗଠନ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଜାରି ରହିଛି ।
୧୯. ଲଦାଖ ମଧ୍ୟ ନିଜ ବିକାଶର ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନା ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ଗୋଟିଏ ପଟେ ଲଦାଖ ଆଧୁନିକ ଭିତିଭୂମୀର ନିର୍ମାଣ ହେଉଥିବାର ଦେଖୁଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ସିନ୍ଧୁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଲଦାଖକୁ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି ।
୨୦. ଗଭୀର ମହାସାଗର ଅଭିଯାନ ସମୁଦ୍ରର ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନାଗୁଡିକର ଅନ୍ୱେଷଣ ପାଇଁ ଆମ ମହାତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାର ପରିଣାମ ଅଟେ । ଯେଉଁ ଖଣିଜ ସମ୍ପଦ ସମୁଦ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଲୁଚି ରହିଛି, ଯେଉଁ ତାପଜ ଶକ୍ତି ସମୁଦ୍ର ଜଳରେ ମହଜୁଦ ଅଛି ତାହା ଦେଶକୁ ବିକାଶର ଉଚ୍ଚତମ ସୋପାନରେ ପହଂଚାଇ ପାରିବ ।
୨୧. ଆଙ୍କାକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା – ଦେଶରେ ୧୧୦ରୁ ଅଧିକ ଆଙ୍କାକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପୋଷଣ, ସଡକ, ନିଯୁକ୍ତି ସହ ଜଡିତ ଯୋଜନାଗୁଡିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଜିଲ୍ଲା ଆମର ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଅଂଚଳରେ ରହିଛି ।
୨୨. ସମବାୟବାଦ - ଅର୍ଥ ଜଗତରେ ଭାରତ ସମବାୟବାଦ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥାଏ । ସମବାୟବାଦ ଦେଶର ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଅର୍ଥନୀତି ନିମନ୍ତେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଅଟେ । ସମବାୟ ଏକ ସଂସ୍କାର ଅଟେ, ସମବାୟ ସାମୁହିକ ଭାବେ ଆଗକୁ ବଢିବାର ଏକ ମନୋବୃତି ଅଟେ । ସେସବୁର ସଶକ୍ତିକରଣ ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ପୃଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରି ଏ ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ ।
୨୩. ଗ୍ରାମୀଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା - ଆଜି ଆମେ ଆମ ଗାଁଗୁଡିକୁ ଦୃତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତିତ ହେଉଥିବାର ଦେଖୁଛୁ । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ହେବ ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଡକ ଏବଂ ବିଜୁଳି ଭଳି ସୁବିଧାଗୁଡିକୁ ପହଂଚାଯାଉଛି । ଏବେ ଗାଁଗୁଡିକୁ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ନେଟୱର୍କ, ଡାଟାର କ୍ଷମତା ପହଂଚୁଛି, ଇଂଟରନେଟ ପହଂଚୁଛି । ଗାଁରେ ମଧ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି ।
୨୪. ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ – ସରକାର ଇ-ବାଣିଜ୍ୟ ମଂଚ ତିଆରି କରିବେ । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢୁଛି ସେତେବେଳେ ଏହି ଡିଜିଟାଲ ମଂଚ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକୁ ଦେଶର ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଂଚଳରେ ଏବଂ ବିଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଡିବ ଏବଂ ସେସବୁର ପରିସର ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ ହେବ ।
୨୫. କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କର କ୍ଷମତା – ଦେଶର ପ୍ରତିଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମ ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ବହୁତ ବୁଦ୍ଧିମତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆମକୁ ନିଜର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କର କ୍ଷମତା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶଗୁଡିକୁ ସାମିଲ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶକୁ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ମିଳିବା ସହିତ ଫଳ, ପନିପରିବା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧିରେ ବହୁତ ବଡ ସହାୟତା ମିଳିବ ଏବଂ ଆମେ ଦୁନିଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ଦୃଢତାର ସହ ଆଗକୁ ବଢାଇବୁ ।
୨୬. କୃଷକ – କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ ଦେଶର ଗୌରବ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏହା ହେଉଛି ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ । ଆଗମୀ ବର୍ଷଗୁଡିକରେ ଆମକୁ ଦେଶର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କର ସାମୁହିକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡିବ । ସେମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁବିଧା ଦେବାକୁ ପଡିବ ।
୨୭. ଦେଶର ଏଭଳି ୮୦ ପ୍ରତିଶତ କୃଷକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ୨ ଏକରରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ ଜମି ରହିଛି । ପୂର୍ବେ ଦେଶରେ ଯେଉଁସବୁ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିଲା ସେଥିରେ ଏହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ଯେତିକି ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରାଯିବାର ଥିଲା ତାହା ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ । ଏବେ ସେହି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ନିଷ୍ପତି ନିଆଯାଉଛି ।
୨୮. କିଷାନ ରେଳ - ଆଜି ଦେଶର ୭୦ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ମାର୍ଗରେ କିଷାନ ରେଳ ଚଳାଚଳ କରୁଛି । କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ, କିଷାନ ରେଳ ଜରିଆରେ ନିଜର ଉତ୍ପାଦକୁ କମ୍ ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଂଚଳରେ ପହଂଚାଇ ପାରୁଛି ।
୨୯. ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା – ଗାଁରେ ଜମିବାଡିର କାଗଜପତ୍ରକୁ ନେଇ ଅନେକ ପିଢୀ ଧରି କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇ ନଥିଲା । ନିଜେ ଜମିର ମାଲିକ ହେବା ସତ୍ୱେ ଜମି ଉପରେ ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ କୌଣସି ଋଣ ମିଳେ ନାହିଁ । ଏହି ସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆଜି ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା କରୁଛି । ଗାଁ ଗାଁରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରର, ପ୍ରତିଟି ଜମିର, ଡ୍ରୋନ୍ ଜରିଆରେ ମ୍ୟାପିଂ କରାଯାଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା କେବଳ ଗାଁରେ ଜମିକୁ ନେଇ ଥିବା ବିବାଦର ସମାପ୍ତି ଘଟୁନାହିଁ ବରଂ ଗାଁର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକରୁ ସହଜରେ ଋଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରୁଛି ।
୩୦. ଆଗାମୀ ପିଢୀର ଭିତିଭୂମୀ - ଆଗାମୀ ପିଢୀର ଭିିତିଭୂମୀ ପାଇଁ ଆମକୁ ଏକାଠି ହୋଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ । ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବିନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆମକୁ ମିଳିମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ । ସର୍ବାଧୁନିକ ଅଭିନବତା ପାଇଁ ଆମକୁ ଏକଜୁଟ ହୋଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ । ନୂତନ ଯୁଗର ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ପାଇଁ ଆମକୁ ଏକାଠି ହୋଇ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ ।
୩୧. ଅନାବଶ୍ୟକ ଆଇନ୍ କବଳରୁ ମୁକ୍ତି - ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ଗୁଡିଏ ନିୟମକୁ ଆମେ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଦେଇଛୁ । ଅନାବଶ୍ୟକ ଆଇନ କବଳରୁ ମୁକ୍ତି, ଉଭୟ ସହଜରେ ଜୀବନ ଧାରଣ ସହିତ ସହଜରେ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଆମ ଦେଶର ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ଜଗତ ଆଜି ଏହି ପରିବର୍ତନକୁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ।
୩୨. ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଙ୍କଳ୍ପ – ଦେଶ ସଙ୍କଳ୍ପ ନେଇଛି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ୭୫ତମ ସପ୍ତାହ ବେଳକୁ ୭୫ଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଦେଶକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପରସ୍ପର ସହ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବ । ଆଜି ଯେଉଁ ଗତିରେ ଦେଶରେ ନୂଆ ନୂଆ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ଚାଲିଛି, ନିର୍ମାଣ ଯୋଜନା ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଂଚଳକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଟେ ।
୩୩. ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତି ଶକ୍ତି – ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ୍ – ଭାରତକୁ ଆଧୁନିକ ଭିତିଭୂମୀ ସହିତ ଭିତିଭୂମୀ ନିର୍ମାଣରେ ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଆପଣେଇବାର ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଭାରତ ଆଗାମୀ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ।
୩୪. ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ – ବିକାଶର ମାର୍ଗରେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇ ଭାରତକୁ ନିଜର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ ଉଭୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆପଣମାନେ ଦେଖିଛନ୍ତି, ଏବେ କିଛି ଦିନ ତଳେ ହିଁ ଭାରତ ନିଜର ପ୍ରଥମ ସ୍ୱଦେଶୀ ବିମାନ ବାହକ ଆଇଏନଏସ୍ ବିକ୍ରାନ୍ତକୁ ସମୁଦ୍ରରେ ପରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଅବତରଣ କରାଇଛି ।
୩୫. ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ - ଭାରତ ଆଜି ନିଜର ଲଢୁଆ ବିମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି, ବୁଡା ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି, ଗଗନ ଯାନ ମଧ୍ୟ ତିଆରି କରୁଛି ।
୩୬. ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠା – ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉତ୍ପାଦ ଭାରତର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସଡର ଅଟେ । ଦେଶର ସମସ୍ତ ନିର୍ମାଣକାରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏକଥା ବୁଝିବାକୁ ପଡିବ - ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ଉତ୍ପାଦ ବାହାରକୁ ପଠାଉଛନ୍ତି ତାହା ଆପଣମାନଙ୍କ କମ୍ପାନୀ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କେବଳ ଏକ ଉତ୍ପାଦ ନୁହେଁ, ତାହା ସହିତ ଭାରତର ପରିଚୟ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଛି, ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଛି ।
୩୭. ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପସ୍ - ଆମେମାନେ ଦେଖିଛୁ କରୋନା କାଳରେ ହିଁ ହଜାର ହଜାର ନୂଆ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପସ୍ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ସଫଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଗତକାଲିର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପସ୍ ଆଜିର ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି । ଏସବୁର ବଜାର ମୂଲ୍ୟ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବାରେ ଲାଗିଛି ।
୩୮. ସଂସ୍କାରଗୁଡିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଉତମ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଶାସନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଏ କଥାର ମଧ୍ୟ ସାକ୍ଷୀ ଯେ ଭାରତ କିପରି ନିଜର ଏଠି ଶାସନର ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖି ଚାଲିଛି ।
୩୯. ନିୟମ - ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡିକର ସମୀକ୍ଷା – ମୁଁ ଆଜି ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ତଙ୍କ ବିଭାଗକୁ, ସମସ୍ତ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ, ନିଜ ନିଜର ନିୟମ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ସମୀକ୍ଷା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ । ସେହିଭଳି ପ୍ରତିଟି ନିୟମ, ପ୍ରତିଟି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଯାହା ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାବରେ, ବୋଝ ଭାବରେ ଛିଡା ହୋଇଛି ସେସବୁକୁ ଆମକୁ ଦୂର କରିବାକୁ ପଡିବ ।
୪୦. ନୂତନ ‘ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି’ – ଆଜି ଦେଶ ନିକଟରେ ଏକବିଂଶ ଶତାଦ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡିକୁ ପୂରଣ କରିପାରୁଥିବା ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଯେତେବେଳେ ଗରିବର ଝିଅ, ଗରିବର ପୁଅ ମାତୃଭାଷାରେ ପାଠପଢି ବୃତିଧାରୀଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବେ ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ନ୍ୟାୟ ମିଳିବ । ନୂଆ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିକୁ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମର ଆୟୁଧ ବୋଲି ମୁଁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ।
୪୧. ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଳଢେଇ ଏବଂ ମାତୃଭାଷା – ନୂଆ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମର ସାଧନ ହେଉଛି ଭାଷା । ଏହି ନୂଆ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମ କରିବାର ଏକ ବହୁତ ବଡ ଅସ୍ତ୍ର ଭାବେ ପରିଗଣିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢେଇ ଜିତିବାର ଆଧାର ମଧ୍ୟ ମାତୃଭାଷାର ଶିକ୍ଷା ଅଟେ, ମାତୃଭାଷାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଅଟେ, ମାତୃଭାଷାର ମାହାତ୍ମ୍ୟ ଅଟେ ।
୪୨. ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଏବଂ କ୍ରୀଡା - ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିର ଆଉ ଏକ ବିଶେଷତ୍ୱ ରହିଛି । ଏଥିରେ କ୍ରୀଡାକୁ ଅତିରିକ୍ତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ଥାନରେ ମୁଖ୍ୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶ କରାଯାଇଛି । ଜୀବନକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ଯେଉଁସବୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ରହିଛି କ୍ରୀଡା ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ ।
୪୩. ଭାରତର କନ୍ୟା – ଏହି ଦେଶ ପାଇଁ ଗୌରବର କଥା ଯେ ଶିକ୍ଷା ହେଉ ବା କ୍ରୀଡା, ବୋର୍ଡ ପରୀକ୍ଷାର ଫଳାଫଳ ହେଉ ଅବା ଅଲିମ୍ପିକ୍ସର ପଦକ, ଆମର ଝିଅମାନେ ଆଜି ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତର କନ୍ୟାମାନେ ନିଜର ସ୍ଥାନ ଜାହିର କରିବା ପାଇଁ ଆତୁର ଅଟନ୍ତି ।
୪୪. ବାଳିକାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୈନିକ ସ୍କୁଲ - ଆଜି ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସହିତ ଏକ ଖୁସି ବାଂଟିବାକୁ ଯାଉଛି । ଦୁଇ- ଅଢେଇ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ମିଜୋରାମର ଏକ ସୈନିକ ସ୍କୁଲରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବାଳିକାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରବେଶ ଦେବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ଭାବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଆଜି ସରକାର ନିଷ୍ପତି ନେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ସୈନିକ ସ୍କୁଲକୁ ଦେଶର କନ୍ୟାମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରି ଦିଆଯିବ ।
୪୫. ଉର୍ଜା ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା – ଭାରତର ପ୍ରଗତି ନିମନ୍ତେ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ଭାରତକୁ ଉର୍ଜା ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବାକୁ ପଡିବ । ଏଥିପାଇଁ ଭାରତକୁ ଏହି ସଙ୍କଳ୍ପ ନେବାକୁ ହେବ ଯେ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶହେ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଭାରତକୁ ଉର୍ଜା ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବୁ ।
୪୬. ସବୁଜ ଉଦଯାନ କ୍ଷେତ୍ର – ଭାରତ ଆଜି ଯାହାବି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ସେଥିରେ ସବୁଠୁ ବଡ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଯାହା ଭାରତକୁ ସୁଦୀର୍ଘ ଲମ୍ଫ ଦେବାରେ ସହାୟକ ହେବ – ତାହା ହେଉଛି ସବୁଜ ଉଦଯାନ କ୍ଷେତ୍ର । ମୁଁ ଆଜି ତ୍ରୀରଙ୍ଗା ସମ୍ମୁଖରେ ଜାତୀୟ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ମିଶନର ଘୋଷଣା କରୁଛି ।
୪୭. ପଡିରହିଥିବା ସମସ୍ୟାଗୁଡିକର ସମାଧାନ - ଏକବିଂଶ ଶତାଦ୍ଦୀର ଆଜିର ଭାରତ, ବଡ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବା ଏବଂ ସେଗୁଡିକୁ ହାସଲ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖିଛି । ଆଜି ଭାରତ ସେହିସବୁ ବିଷୟର ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ କରୁଛି ଯେଉଁସବୁର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ଯୁଗ ଯୁଗ ଧରି ଅପେକ୍ଷା ଥିଲା ।
୪୮. ଅନୁଚ୍ଛେଦ ୩୭୦କୁ ବଦଳାଇବାର ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତି ହେଉ, ଦେଶକୁ ଟିକସ ଜାଲରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଉଥିବା ଜିଏସଟି ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ, ଆମର ସେନା ସାଥୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏକ ର‌୍ୟାଙ୍କ ଏକ ପେନସନ ହେଉ ଅବା ପୁଣି ରାମ ଜନ୍ମଭୂମି ମାମଲାର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ଏସବୁ ଆମେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସତ ହେବାର ଦେଖିଛୁ ।
୪୯. ତ୍ରିପୁରାରେ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ବ୍ରୁ ରିଆଙ୍ଗ ରାଜିନାମା ହେଉ, ଓବିସି କମିଶନକୁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ ହେଉ, ଅବା ପୁଣି ଜମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ହୋଇଥିବା ବିଡିସି ଏବଂ ଡିଡିସି ନିର୍ବାଚନ, ଭାରତ ନିଜର ସଙ୍କଳ୍ପ ଶକ୍ତିକୁ ନିରନ୍ତର ସିଦ୍ଧ କରି ଚାଲିଛି ।
୫୦. ଭାରତ ବଦଳୁଛି – ଆଜି କରୋନାର ଏହି କାଳରେ, ଭାରତରେ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହୋଇଛି । ଭାରତର ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର ମଧ୍ୟ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁଠାରୁ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ରହିଛି । ସର୍ଜିକାଲ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ ଏବଂ ବିମାନ ଆକ୍ରମଣ କରି ଭାରତ ଦେଶର ଶତୃକୁ ନବ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟର ସନ୍ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛି । ଭାରତ ବଦଳୁଛି । ଭାରତ କଠୋରରୁ କଠୋର ନିଷ୍ପତି ମଧ୍ୟ ନେଇପାରେ ଏବଂ କଠିନରୁ କଠିନ ନିଷ୍ପତି ନେବାରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ପଛ ଘୁଂଚା ଦିଏନାହିଁ, ଅଟକେ ନାହିଁ ।
୫୧. ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ବିସ୍ତାରବାଦର ଆହ୍ୱାନ - ଆଜି ବିଶ୍ୱ, ଭାରତକୁ ଏକ ନୂଆ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖୁଛି । ଏବଂ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିର ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ରହିଛି । ପ୍ରଥମଟି ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟଟି ବିସ୍ତାରବାଦ । ଭାରତ ଏହି ଦୁଇ ଆହ୍ୱାନ ସହିତ ଲଢେଇ କରୁଛି ଏବଂ ଖୁବ ସାହସର ସହିତ ଉଚି୍‌ତ ଜବାବ ମଧ୍ୟ ଦେଉଛି ।
୫୨. ଅରବିନ୍ଦୋ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀ – ଆଜି ମହାନ ଦାର୍ଶନିକ ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦୋଙ୍କର ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀ ମଧ୍ୟ । ୨୦୨୨ ମସିହାରେ ତାଙ୍କର ୧୫୦ତମ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀ ପଡୁଛି, ସେ କହୁଥିଲେ ଯେ - ଆମକୁ ସେତିକି ସାମର୍ଥ୍ୟବାନ ହେବାକୁ ପଡିବ ଯେତିକି ଆମେ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ବି ନ ଥିଲେ । ଆମକୁ ନିଜର ଅଭ୍ୟାସ ବଦଳାଇବାକୁ ପଡିବ, ଏକ ନୂଆ ମନ ନେଇ ନିଜକୁ ପୁନର୍ବାର ଜାଗ୍ରତ କରିବାକୁ ହେବ ।
୫୩. ଜନ ସହଯୋଗ – ଯେଉଁସବୁ ସଙ୍କଳ୍ପର ବୋଝ ଆଜି ଦେଶ ଉଠାଇ ଚାଲିଛି, ସେସବୁକୁ ପୂରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସେସବୁ ସହ ଯୋଡି ହେବାକୁ ପଡିବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏହାକୁ ଆପଣାଇବାକୁ ହେବ । ଦେଶ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ତାହାହେଲେ ଆମର କର୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ଜଳ ସଂଚୟ ସହିତ ନିଜର ଅଭ୍ୟାସକୁ ଯୋଡିବା ଆମର କର୍ତବ୍ୟ ହେବ ।
୫୪. ସବୁ କରିପାରୁଥିବା ପିଢୀ – ମୁଁ ଭବିଷ୍ୟଦ୍ରଷ୍ଟା ନୁହେଁ, ମୁଁ କର୍ମର ଫଳ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ । ଦେଶର ଯୁବପିଢୀ ଉପରେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି । ଦେଶର ମା-ଉଭଣୀଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି । ଦେଶର କୃଷକ, ଦେଶର ପେଶାଦାରଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି । ଏହା ହିଁ ହେଉଛି ସବୁ କରିପାରିବାର ପିଢୀ, ଏହି ପିଢୀ ପ୍ରତିଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବ ।
୫୫. ଭିଜନ ୨୦୪୭ – ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ୨୦୪୭ରେ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ଉତ୍ସବ ପାଳିତ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଯିଏ ବି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆସନରେ ରହିଥିବେ ସେ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ଯେଉଁ ସିଦ୍ଧିଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ବଖାଣିବେ, ଆଜି ଦେଶ ଯେଉଁସବୁ ସଙ୍କଳ୍ପ କରୁଛି ସେସବୁ ତାହାହିଁ ହୋଇଥିବ, ଏହା ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ।
୫୬. ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ, ସର୍ବଦା ପ୍ରଥମ – ଏକବିଂଶ ଶତାଦ୍ଦୀରେ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡିକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ କିଛି ବି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଅଟକାଇ ପାରିବ ନାହିଁ । ଆମର ଏକତା ହିଁ ଆମର ଶକ୍ତି । ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ ସର୍ବଦା ପ୍ରଥମର ଭାବନା ହିଁ ଆମର ପ୍ରାଣଶକ୍ତି ।

Prime Minister's Office
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the nation from the ramparts of the Red Fort on the 75th Independence Day
15 AUG 2021 2:18PM by PIB Delhi
Following are the highlights from his speech
1. Today, on the pious festival of the Amrit Mahotsav of freedom, the country is bowing to all its freedom fighters and brave heroes who continue to sacrifice themselves day and night in the defense of the nation. The country is remembering every personality, including the revered Bapu, who made freedom a mass movement, Netaji Subhash Chandra Bose, who sacrificed everything for the freedom, or great revolutionaries like Bhagat Singh, Chandrasekhar Azad, Bismil and Ashfaqulla Khan; Rani of Jhansi Lakshmibai, Queen Chennamma of Kittur or Rani Gaidinliu or the valour of MatanginiHazra; the country's first Prime Minister Pandit Nehru ji, Sardar Vallabhbhai Patel, who integrated the country into a united nation, and Baba Saheb Ambedkar, who determined and paved the way for the future direction of India. The country is indebted to all these great personalities.
2. While we celebrate our freedom today, we cannot forget the pain of partition that still pierces through the heart of all Indians. This has been one of the biggest tragedies of the last century. After attaining freedom, these people were forgotten too soon. Just yesterday India has taken an emotional decision, we will henceforth commemorate August 14 as “Partition Horrors Remembrance Day” in the memory of the victims of partition. Those who were subjected to inhuman circumstances, suffered torturous treatment, they could not even receive a dignified cremation. They must all remain alive and never get erased from our memories. The decision of celebrating “Partition Horrors Remembrance Day” on the 75th Independence Day is a befitting tribute from every Indian to them.
3. Along with modern infrastructure, there is a great need for adopting a holistic and integrated approach in infrastructure construction. In the near future, we are going to launch the National Master Plan of Prime Minister ‘Gati Shakti’ which will be a huge scheme and fulfil the dreams of crores of countrymen. This scheme of more than 100 lakh crores rupees will result in new employment opportunities for lakhs of youth.
4. It is a moment of pride for us that because of our scientists, we were able to develop two Make in India COVID Vaccines and carry out the world's Largest Vaccine Drive.
5. It was extremely difficult to get vaccines during such a major crisis, with pandemic plaguing the entire world. India might or might not have received it and even if it had received the vaccine there was no certainty of getting that in time. But today we can proudly say that the world's largest vaccination programme is being run in our country. More than 54 crore people have received the vaccine dose. Online systems like Cowin and digital certificates are attracting the world today.
6. Our doctors, nurses, paramedical staff, sanitation staff, scientists engaged in developing vaccines, millions of countrymen engaged with the spirit of service during this Corona global pandemic also deserve praise from all of us.
7. India’s young generation has made our country proud at the Tokyo Olympics. All such athletes are amongst us today. They have not only won our hearts but also inspired our young generation.
8. The way India has kept the stoves burning for the poor's house by providing free food grains to 80 crore countrymen continuously for months during the pandemic is not only astonishing to the world but also a matter of discussion.
9. It is true that fewer people have been infected in India as compared to other countries; it is also true that in comparison to the population of other countries of the world, we managed to save more citizens in India but it is not something to be proud of! We cannot rest on these laurels. To say that there was no challenge, will become a restrictive thought in the path of our own development.
10. Our goal is to develop a nation where we not only have world-class infrastructure but also move ahead with the mantra of 'Minimum government, maximum governance'.
11. We should not limit the occasion of 75 years of Indian independence to just one ceremony. We must lay the groundwork for new resolutions and move forward with new resolutions. Starting from here, the entire journey of the next 25 years, when we celebrate the centenary of Indian independence, marks the Amrit period of creation of a new India. The fulfilment of our resolutions in this Amrit period will take us to the hundredth anniversary of Indian independence with pride.
12. The goal of 'Amrit Kaal' is to ascend to new heights of prosperity for India and the citizens of India. The goal of 'Amrit Kaal' is to create an India where the level of facilities is not dividing the village and the city. The goal of 'Amrit Kaal' is to build an India where the government does not interfere unnecessarily in the lives of citizens. The goal of 'Amrit Kaal' is to build an India where there is world’s every modern infrastructure.
13. Amrit Kaal is of 25 years. But we don't have to wait for long to achieve our goals. We have to start now. We don't have a moment to lose. This is the right time. Our country also has to change and we as citizens have to change ourselves too. We also have to adapt ourselves to the changing era. We have started with the spirit of ‘SabkaSaath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas’. Today I am requesting from the ramparts of the Red Fort that ‘SabkaSaath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas’ and now SakkaPrayas are very important for the achievement of our goals.
14. In this Bharat ki Vikas Yatra, we have to ensure that we meet our goal of building an AatmaNirbhar Bharat when we celebrate 100 years of India's Independence.
15. Just as we have made electricity accessible to 100% households, and have made authentic efforts to construct toilets in 100% households, similarly, we now have to move ahead with the goal of achieving saturation of schemes, and, for this, we do not have to keep a distant deadline. We have to make our resolutions come true within a few years.
16. Now, we have to move even further. 100% villages should have roads, 100% households should have a bank account, 100% beneficiaries should have Ayushman Bharat card, 100% eligible persons should have gas connection under Ujjwala scheme and 100% beneficiaries should have Aawas.
17. We have to move ahead with a mindset of cent percent achievement. Till now, no thought was given for our street vendors, who sell their goods on tracks, footpaths and carts. All these colleagues are now being linked to the banking system through the SVANidhi scheme.
18. We have to move forward with the goal of ensuring that every citizen is connected with government's transformative schemes.In the last few years, our government has provided roads and electricity to the villages. Now these villages have been strengthened with optical fibre network data and the Internet.
19. I am happy that just within 2 years of Jal Jeevan Mission, over 4.5 Crore families have started receiving Nal Se Jal; this is our main achievement when the benefit reaches the last mile citizen.
20. Poshanis one of the key focus of our government. The government has also been working on preventive healthcare, and building health and wellness infrastructure.
21. We need to provide hand holding to the backward categories and sectors. With the concern of fulfilling the basic needs, reservation is being ensured for the Dalits, Backward classes, Adivasis and the poor people from general category. More recently, in the field of medical education, reservation has also been ensured for the OBC category in the All India Quota. By formulating a law in Parliament, the right to make their own list of OBC has been given to the states.
22. Be it rice available at ration shop, rice available in mid-day meal, rice available through every scheme will be fortified by the year 2024.
23. The delimitation commission has been constituted in Jammu and Kashmir itself and preparations are also going on for the assembly elections.
24. Ladakh is witnessing a new transformative phase where the government is focusing on building world-class infrastructure.On one hand, Ladakh is witnessing the creation of modern infrastructure, while on the other, ‘Sindhu Central University’ is going to make Ladakh a centre of higher education.
25. There is a huge potential in the fields of tourism, adventure sports, organic farming, herbal medicine, and oil pump in the North East. We have to fully harness this potential and make it a part of the development journey of the country. And we have to complete this work within a few decades of the ‘Amrit Kaal’. Giving a fair opportunity to the capabilities of all is the true spirit of democracy. Be it Jammu or Kashmir, the balance of development is now visible on the ground.
26. Whether East, North East, Jammu and Kashmir, Ladakh, the entire Himalayan region, our coastal belt or tribal region, these will become a big base for India's development in the future.
27. Today a new history of connectivity is being written in the North-East. This is a connectivity of both the hearts and the infrastructure. Very soon the work of connecting all the state capitals of the North-East with rail service is going to be completed.
28. Under the Act-East Policy, today North-East, Bangladesh, Myanmar and South-East Asia are also being connected. Due to the efforts made in the past years, now the enthusiasm for the creation of Shreshtha Bharat and long-lasting peace in the North-East has increased manifold.
29. We are witnessing a new phase in the developmental journey of our villages. It not only has electricity and water but also nurturing Digital Entrepreneurs.Priority is being given to schemes related to education, health, nutrition, roads, employment, in over 110 aspirational districts of the country. Many of these districts are in tribal areas.
30. We have to focus on helping our small farmers. We have to give maximum benefits of the government's schemes to them; be it through DBT or Krishi Rail.
31. Kisan Rail can help small farmers with this modern facility to reach far flung areas on a low cost of produce and transportation. Several products like Kamalam, Shahi litchi, BhutJolokiachillis, black rice or turmeric are being exported to different countries of the world.
32. The government is now focusing on welfare of small farmers. 10 Crore farmer families have directly received over ₹1.5 lakh crore in their bank accounts.
33. SVAMITVA Yojna is transforming the lives in rural India. Drone is helping our rural citizens to map their land and apply for various schemes/loans online.
34. Co-operatives are not just a system with a network of laws and rules, but co-operative is a spirit, culture, and a mindset of collective growth. We have taken steps to empower them by forming a separate ministry. We have taken this step to empower the cooperative sector in the states.
35. In the coming years, we will have to increase the collective power of the small farmers of the country. They have to be given new facilities. We are trying to empower these farmers through SVAMITVA Yojana.
36. We have decided to celebrate this Amrit Mahotsav of independence for 75 weeks. It started from 12th March and will continue till 15th August, 2023. We have to move forward with new enthusiasm and, therefore, the country has made a very important decision.
37. During these 75 weeks of the Amrit Mahotsav of Independence, 75 Vande Bharat trains will connect every corner of the country. The pace at which new airports are being built in the country and the UDAN scheme connecting remote areas is unprecedented.
38. We will have to work together for manufacturing world class products, using cutting-edge innovation and new age technology.
39. Under the Jan Aushadhi Yojana, the poor and needy are now getting affordable medicines. Over 75,000 Health & Wellness Centres have been built and we are working on a network of hospitals at the block level.
40. To further increase our developmental progress, we have to focus on our manufacturing and export.
41. The country has also announced Production Linked Incentive to consolidate our Make in India campaign in the wake of the new economic conditions that have emerged due to Corona. The electronic manufacturing sector stands as an example of the change that is enforced through this scheme. Seven years ago, we used to import mobile phones worth about eight billion dollars. However, now the import has reduced considerably, and today we are also exporting mobile phones worth three billion dollars.
42. Treading ahead on the path of development, India will have to augment both its manufacturing and exports. You have witnessed, just a few days ago, India launched its first indigenous Aircraft Carrier INS Vikrant for trial in the sea. Today India is making its own indigenous fighter aircraft, its own submarine. Gaganyaan is also slated to hoist India's flag in space. This itself is evidential of our immense capabilities in indigenous manufacturing.
43. I want to tell the manufacturers - Every product you make is a brand ambassador for India. As long as that product is in use, the buyer will say - yes this isMade in India.
44. We have to stop the over involvement of government in the form of complex policies. Today, we have abolished over 15,000 unnecessary compliances.
45. We have introduced tax reforms that will give impetus to Ease of Living and Ease of Doing Business.Good and smart governance is required to implement the reforms. Today, the world is also witnessing how India is writing a new chapter of governance.
46. To introduce people centric approach in Bureaucracy, we have started Mission Karmayogiand Capacity Building programme.
47. Today the country also has a new National Education Policy to meet the needs of the 21st century. Now our children will neither stop due to lack of skills nor will they be bound by language barriers.This new National Education Policy is also going to be a great tool to fight against poverty in a way. The basis of winning the war against poverty is also the education, prestige and importance of the vernacular language.
48. In a move towards strengthening BetiBachao, BetiPadhaoinitiative, our daughters will now be able to study in Sainik schools too.Today, be it education or Olympics our daughters are performing tremendously. We have to ensure that they get equal opportunities and they feel safe and respected.
49. More than eight crore sisters in the villages are associated with Self-Help Groups and they design top-end products. Now the government will also prepare an e-commerce platform to ensure a huge market in the country and abroad for their products. When the country is moving forward with the mantra of being vocal for local, this digital platform will connect the products of women self-help groups with people in far flung areas of the country as well as abroad and it will have far-reaching consequences.
50. India is not Energy independent. It spends over Rs. 12 lakh crores on importing energy. As we celebrate 75 years of Independence, we have to ensure that India becomes AatmaNirbharin energy production too.
51. We are giving equal emphasis to Environmental Security as to National Security. Be it biodiversity or land neutrality, climate change or waste recycling, organic farming, India is progressing in all these sectors.
52. In this decade of the 21st century, India will further accelerate its efforts towards the Blue Economy.The Deep Ocean Mission is the result of our ambition to explore the unlimited possibilities of the ocean. The mineral wealth which is hidden in the sea, the thermal energy which is in the sea water, can give new heights to the development of the country.
53. Green Hydrogen is the future of the world. Today, I announce the setting up of the National Hydrogen Mission.
54. We have to make India a Global Hub for Green Hydrogen Production and Export in the 'Amrit Kaal'. This will not only help India to make a new progress in the field of energy self-reliance but will also become a new inspiration for Clean Energy Transition all over the world. New opportunities from Green Growth to Green Job are opening up today for our start-ups & youth.
55. India has also made a move towards Electric Mobility and the work on 100% electrification of Railways is also progressing at a fast pace. Indian Railways has set a target of becoming Net Zero Carbon Emitter by 2030.
56. The country is also emphasizing on Mission Circular Economy. Our Vehicle Scrap Policy is a great example of the same. Today, India is the only country in the group of G-20 countries, which is moving fast towards achieving its climate goals.
57. India has set a target of 450 GW of renewable energy by the end of this decade - 450 GW by 2030. Of this, the target of 100 GW has been achieved by India ahead of schedule.
58. Today India is also solving those subject areas, which were hanging fires for decades and centuries. Be it a historic decision to abrogate Article 370, introduction of GST, a system that frees the country from the web of taxes, a decision regarding 'One Rank-One Pension' for our military friends, a peaceful solution to the Ram Janmabhoomi issue, we have seen it come true in a few years.
59. India’s willpower is realizing all the resolutions whether it is the Bru-Reang agreement in Tripura after decades, constitutional status to the OBC commission or the BDC and DDC elections in Jammu and Kashmir for the first time since independence.
60. The nature of global relations has changed after the Second World War. There is a possibility of a new world order post Corona. The world has seen and appreciated India's efforts during Corona. Today the world is looking at India from a new perspective. There are two important aspects of this perception -- one is terrorism and the other is expansionism. India is fighting both these challenges and is also responding strongly in a restrained manner. Our defense preparedness has to be equally strong if India has to fulfill its obligations properly.
61. Our youth is the 'Can Do' Generation, and they can achieve everything they set their mind to.Our actions today will determine our future. Our today will set the theme of our 100 years of India's Independence.
62. I am not a fortune teller, I believe in the fruits of action. I have faith in the youth of my country, I trust the sisters of the country, the daughters of the country, the farmers of the country, or the professionals of the country. This ‘CAN DO’ generation can achieve every unimaginable goal.
63. In the 21st century, no obstacle can stop us from fulfilling the dreams and aspirations of India. Our strength is our vitality, our strength is our solidarity, our vitality is the spirit of nation first - always first. This is the time for shared dreams, this is the time for shared resolve, this is the time for shared efforts... and this is the time to move towards victory.
64. Today is also the birth anniversary of the great thinker of the country, Sri Aurobindo. His 150th birth anniversary will be celebrated in 2022. Sri Aurobindo was a visionary of India's bright future. He used to say that we have to be as powerful as we were never before. We have to change our habits. We have to re-awaken ourselves.
65. When Swami Vivekananda used to talk about the future of India, when he used to see the magnificence of Mother Bharati in front of his eyes, he used to say – Try to look into the past as far as possible. Drink the water of the ever-new spring flowing back there, and after that, look ahead. Go ahead and make India brighter, greater & better than ever. In this 75th year of independence, it is our duty to move forward believing in the immense potential of the country. We have to work together for new generation infrastructure; we have to work together for world class manufacturing; we have to work together for cutting edge innovations; we have to work together for new age technology.