প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না উত্তর প্রদেশতা উজ্জ্বলা ২.০ (প্রধান মন্ত্রী উজ্জ্বলা য়োজনা – পি.এম.য়ু.ৱাই.) হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
10 AUG 2021 3:09PM by PIB Imphal
খুরুমজরি,
হৌজিক ঐহাক্না ইমা-ইচেলশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংগা ৱারী শাবগী খুদোংচাবা অমা ফংজখি। নুমিৎ খরনিগী মতুংদা রক্ষাবন্ধনগী কুহ্মৈসু লাক্কদবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওজৈ। অমসুং ঙসি অসি মাংজৌননা ঐহাক্না ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংগী থৌজালশিংসু ফংজরে। ঙসি অসিগুম্বা মীকুপ অসিদা লৈবাক অসিগী লায়রবা, দলিত, খুদোংচাবা ফংদ্রবা, শোত্থরবা, ত্রাইবেলগী ইমুং-মনুংগী ইচে-ইচলশিংদা অতোপ্পা খুদোল তম্নবগী খুদোংচাবা অমসু ফংজরে। ঙসি উজ্জ্বলা য়োজনাগী অনিশুবা তাঙ্কক অসিদা ইচে-ইচল কয়ানা লেম্না গ্যাস কনেক্সন অমসুং গ্যাস স্তোব ফংলি। ঐহাক্না বেনিফিসিয়রী পুম্নমক্তা অমুক হন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মহোবাদা তিনবীরিবা ঐহাক্কী মন্ত্রী-মন্দলগী মরুপ হর্দীপ সিংহ পুরিজী, য়ু.পি.গী মুখ্য মন্ত্রী য়োগি অদিত্যনাথজী, ঐহাক্কী মন্ত্রী-মন্দলগী অতোপ্পা মরুপ রামেশ্বর তেলিজী, উত্তর প্রদেশকী উপ মুখ্য মন্ত্রী কেশব প্রসাদ মৌরিয়াজী, দা. দিনেস শর্মজী, রাজ্য সরকারগী অতৈ মন্ত্রী পুম্নমক, এম.পি. পুম্নমক অমসুং ইচিল-ইনাওশিং,
উজ্জ্বলা য়োজনানা লৈবাক্কী মীওই কয়াগী, নুপী কয়াগী পুন্সিদা মঙাল পীরিবা অসি হান্না পানরুদবা চাংদনি। থৌশিল অসি ২০১৬দা য়ু.পি.গী বলিয়াদগী, নীংতম লানগী অথৌবা মঙ্গল পান্দেগী পোক্নফমদগী হৌরকখিবনি। ঙসি উজ্জ্বলাগী অনিশুবা তাঙ্ককসু য়ু.পি.গী মহোবাগী অথৌবশিংগী পোক্নফম লমদমদগী হৌদোক্লি। মহোবা ওইগেরা বুন্দলখন্দ ওইগেরা মসি লৈবাক অসিগী নীংতমখিবগী ইনোৎ পীরিবা অদু্গুম্বা মখলগী মফম অমনি। মফম অসিদা লৈরিবা পোৎ খুদিংমক্তা রানি লক্ষ্মীবাই, রানি দুর্গাৱতী, মহারাজা ছত্রসাল, ভীর আলহা অমসুং উদল অসিগুম্বা থৌনা ফবা অথৌবশিংগী ৱারীশিংগী লৈনম চেল্লি। ঙসি লৈবাক অসিনা আজাদী কা অমৃত মহোৎসব পালন তৌরিবা মতম অসিদা ঙসিগী থৌরম অসিনা অথোইবা মীওইশিং অসিবু নীংশিংনবা খুদোংচাবা অমসু পীররে।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না বুন্দেলখন্দকী অথোইবা মপারি অমবুসু নীংশিংলি। মেজর ধ্যান চন্দ, ঐখোয়গী দদ্দা ধ্যানচন্দ। লৈবাকসিগী খ্বাইদগী অথোইবা শান্ন-খোৎনবগী মনাগী মমীং হৌজিক্তি মেজর ধ্যান খেল ধ্যান চন্দ খেল রত্ন পুরস্কার ওইনা ওন্থোক্লে। ওলিম্পিক্সতা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মরুপশিংনা শীংথানীংঙাই ওইবা পর্ফোর্মেন্স উৎলিঙৈ চৈরক্তা দদ্দাগী মমিং অসি খেল রত্নাগা মরী লৈনহনবা অসিনা নহারোল লাখ কয়া করোর কয়াদা ইথিল পীরগনি। হন্দক্তি ঐখোয়গী শান্নরোইশিংনা মেদলশিং খক্তা লৌরকপদা নত্তনা শান্ন-খোৎনবগী লম কয়াদা তুংলমচৎতা হেন্না ফজনা পর্ফোর্মেন্স পীনবা খুদম অমসু পীখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঐখোয়না নীংখা তমখিবগী চহি ৭৫ শুরক্কদৌরে। অসিগুম্বা তানফম অসিদা ঐখোয়না হৌখিবা দিকেদ তরেৎ মখাই অসিদা খুমাং চাউশিল্লিবা অসি য়েংলুরবদি চহি কয়াগী মমাঙদা অহোংবা পুরক্লমবা য়াবা ফীভম, ৱাফম খরদি লৈরম্মি হায়বা ঐখোয়দা ফাওই। য়ুম, মৈ, ঈশিং, অমাংশঙ, গ্যাস লম্বী-থোং, অনা লায়েংশঙ, মহৈ তম্ফমশঙনচিংবা য়াম্লবা মথৌ তাবশিং ফংননবা চহী কয়া ঙাইবা তাখি। মসি লাইবকথিবনি, মসিনা মরম ওইদুনা কনাগুম্বা খরদি কা হেন্না চৈথেং ফংখিবা অদু ঐখোয়গী ইমা-ইবেনশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংনা ওইরি। মরু ওইনা লায়রবা ইমা-ইবেলশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংনা অৱাবা মায়োক্নখি। খাংপোকশঙদা নোংগী ঈশিংনা য়ুরকপা মতমদা খ্বাইদগী অৱাবা মায়োক্নখিবা অসি ইমানি। মৈ ফংদবনা খ্বাইদগী অচৌবা খুদোংচাদবা মায়োক্নখিবসু ইমানি। ইমুং অদুনা ফত্তবা ঈশিং শীজিন্নরুবনা মরম ওইদুনা নাবা মমদসু ইমানা খ্বাইদগী হেন্না ৱাই। অমাংশঙ লৈতবনা মমথরকপা ঙাইখিবসু ইমা-ইবেল অমসুং ইচে-ইচলশিংনি। স্কুলশিংদা তোখাইবা অমাংশঙ লৈত্রবদি মদুগী অৱাবা ইচানুপীশিংনা থেংনৈ। মীরোন কয়ানা ইমাশিংনা মমিৎতা মৈখু চংদুনা, শাখ্রবা নুংশাগী মৈশা মরক্তা লৈরং মনাক্তা লৈবা ঐখোয়না উদুনা লাকখি।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা ফীভমশিং অসিগা লোইননা ঐখোয়না নীংতমখিবগী চহি ১০০ শুরকপগী মাইকৈ তম্না করম্না চংশিনগনি? ঐখোয়না তঙাই ফদনা মথৌ তাবশিং থুংহন্নবা খক্তা ঐখোয়না হোৎনগদ্রা? ইমুং অমনা, খুন্নাই অমনা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিংগীদমক লান্থেংনরিবা অসি মখোয়না অচৌবা মঙলানশিং করম্না থুংহনবা ঙমগনি? খুন্নাইনা মঙলানশিং অসি মঙফাওনবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা য়াওদনা মসি থুংহন্নবা থৌনা কদাইদগী লাক্কনি? অমসুং ইশানা ইশাদা থাজদ্রবদি করম্না লৈবাক অমনা মরোমদোম লেপচবা ঙমগনি?
ইচিল-ইনাওশিং,
২০১৪দা লৈবাক অসিনা ঐখোয়দা শেবা তৌনবা খুদোংচাবা পীখিবা মতমদা ঐখোয় ইশানা চপ মান্নবা ৱাহংশিং অসি হংজখি। পীরিবা মতম অমগী মনুংদা সমস্যা পুম্নমক অসিগী ৱারোইশিন পুরকপা তাই হায়বা ঐখোয়না ময়েক শেংনা খঙখি। ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা য়ুম অমসুং চাকখুমদগী মপান থোরক্তুনা লৈবাক শেম্বদা মরুওইবা থৌদাং লৌরকপা হায়বসি অহানবমক্তদা য়ুম অমসুং চাকখুমগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংগী পাম্বৈ পুথোক্লবা মতমদতা ঙমগদৌরিবনি। মরম অসিনা হৌখিবা চহি ৬-৭সিদা হীরম খুদিংদা মিসন মোদতা থবক তৌদুনা লাক্লি। স্বচ্ছ ভারত মিসনগী মখাদা খোঙহাম খুৎহাম্ফম করোর কয়া শাখ্রে। প্রধান মন্ত্রী অৱাজ য়োজনাগী মখাদা লায়রবা করোর ২ হেনবগী পক্কাগী য়ুমশিং শাখ্রে। অয়াম্বা য়ুমশিং অসি নু্পীশিংগী মমিংদা শাখি। ঐখোয়না খুঙ্গংগী লম্বী কিলোমিতর লিশিং কয়া শেমখ্রে অমসুং সোভাগ্য য়োজনাগী খুত্থাংদা ইমুং করোর ৩দা মৈ ফংহনখি। আয়ুশ্মান ভারত য়োজনা মীওই করোর ৫০ হেনবদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েং ফংহনখি। মাত্রবন্দনা য়োজনাগী মখাদা মীরোল্লিঙৈ মনুংদা তীকা থাদোক্নবা অমসুং মচি ওইবা চিঞ্জাক চান্নবা বেঙ্ক একাউন্তদা হকথেংননা লুপা লিশিং কয়া দিপোজিৎ তৌখি। জন ধন য়োজনাগী মখাদা ইচে-ইচল করোর কয়াগী বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংখি হায়বরিবা অসিদা কোরোনাগী মতমগী মনুংদা লুপা করোর লিশিং ৩০ দিপোজিৎ তৌখি। হৌজিক জল জীবন মিসনগী খুত্থাংদা খুঙ্গংগী ইমুংশিংগী ইচে-ইচলশিংদা অফবা তোতি ঈশিং ফংহনবগী থবক চত্থরি।
মরুপশিং,
ইচল-ইচেশিংগী হকশেল, খুদোংচাবা অমদি মপাঙ্গল কলহন্নবগী থৌরাংদা উজ্জ্বলা য়োজনানা চাউনা মপাঙ্গল হাপ্লি। থৌশিল অসিগী অহানবা তাঙ্কক্তা লায়রবা, দলিত, খুদোংচাবা ফংদ্রবা, শোত্থহৌরবা, ত্রাইবেল ইমুং করোর ৮দা লেম্না গেস কন্নেক্সন পীখ্রে। মসিনা কয়া য়াম্না কান্নবা পীবগে হায়বসি ঐখোয়না কোরোনাগী মতমদা উখ্রে। চত্থোক-চৎশিন য়াদবা, ললোন-ইতিক লেপখিবা মমদা লায়রবা ইমুং করোর কয়াদা থা কয়া লেম্না গ্যাস সিলিন্দরশিং পীখি। খন্দুনা য়েংবীয়ু করিগুম্বা উজ্জ্বলা লৈরমদ্রবদি খুদোংথিবা মতম অসিদা ঐখোয়গী লায়রবা ইচে-ইচলশিং অসিগী ফীভম করম তৌরমগনি?
মরুপশিং,
উজ্জ্বলা য়োজনাগী অতোপ্পা কান্নবা অমনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা এল.পি.জি. গ্যাসকা মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি শরুক কয়া থোক্না হেনগৎলকখ্রে। হৌখিবা চহি ৬-৭ অসিদা অনৌবা এল.পি.জি. দিস্ত্রিব্যুসন সেন্তর ১১,০০০ হেন্না লৈবাক অসিদা হাংদোকপা ঙমখ্রে। ২০১৪দা উত্তর প্রদেশ খক্তদা দিস্ত্রিব্যুসন সেন্তর ২,০০০দগী তানা লৈরমখি। ঙসি মসি ৪,০০০ হেন্না লৈরে। মসিনা মরম ওইরগা নহারোল লিশিং কয়ানা থবক ফংলে অমসুং অনিশুবদা গ্যাস কনেক্সন ফংদনা মমাংদা লৈরম্বা ইমুং কয়ানা মসি ফংবা ঙমখ্রে। হোৎনবা অসিনা মরম ওইগা ভারতকী গ্যাস কভরেজ অসি চাদা ১০০গী ময়া য়ৌশিল্লক্লে। ২০১৪ ফাওবদা লৈবাক অসিদা লৈরম্বা গ্যাস কনেক্সনশিংদগী হৌখিবা চহি ৭তা ফংহনখিবা অসিনা হেন্না হেল্লি। মমাংদা বুকিং তৌবা অমসুং সিলিন্দরশিং দেলিভরী তৌবগী মতাংদা লৈরম্বা সমস্যাশিং কোকহন্নবা থবকসু পাইখৎলি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি হৌজিক লৈরিবা উজ্বা য়োজনা অসিদা অহেনবা খুদোংচাবা অমগা হাপচিল্লে। বুন্দলখন্দ য়াওনা য়ু.পি. অমসুং অতৈ রাজ্য শিনবা থুংবদা লৈরিবা ঐখোয়গী মরুপ কয়ানা থবক্কীদমক অতৈ রাজ্যশিংদা খুঙ্গংদগী শহরশিংদা চৎলি। অদুবু মখোয়গী লৈফমগী খুদম চাংদম পীবা ঙমদবগী খুদোংচাদবা মায়োক্নৈ। উজ্জ্বলা য়োজনাগী অনিশুবা তাঙ্কক অসিনা অসিগুম্বা ইমুং লাখ কয়াদা চাউনা মতেং পীরগনি। হৌজিক্তি ঐহাক্কী শিন্মী ওইরিবা মরুপশিংনা লৈফমগী খুদম চাংদমগীদমক কোইচৎ চৎপগী মথৌ তাররোই। সরকারনা অদোমগী পুকচেল শেংবদা মপুং ফানা থাজৈ। অদোম্না অদোমগী লৈফমগী সেল্ফ দিক্লারেসন অমখক, হায়বদি ইশানা ইজরগা পীশিল্লগা অদোমগী গেস কন্নেক্সন ফংলগনি।
মরুপশিং,
অদোমগী চাকশঙদা পাইপকী খুত্থাংদা ঈশিং য়ৌরকপা অদুগুম্না হৌজিক সরকারনা গ্যাসশিং পাইপকী খুত্থাংদা ফংহন্নবা মাইকৈদা থবক পাইখৎলি। পি.এন.জি. অসি সিলিন্দরদগী হেন্না হোংই। উত্তর প্রদেশ য়াওনা নোংপোক থংবা ভারতকী জিলা কয়াদা পি.এন.জি. কনেক্সনশিং পীনবা থবক খোঙজেল য়াংনা পাইখৎলি। অহানবা তাঙ্কক্তা য়ু.পি.গী জিলা ৫০ হেনবদা লৈবা য়ুম লাখ ২১রোমদা কনেক্সন পীনবা পান্দম অমা থমখি।। মসিগা মান্নবা মওংদা সি.এন.জি.দা য়ুম্ফম ওইবা ত্রান্সপোর্তকী থবকসু চাউনা পাইখৎলি।
ইচিল-ইনাওশিং,
অচৌবা মঙলাম মঙবা মতমদা মদু ফংনবা চপ মান্ননা চাউনা হোৎনবা তাই। ঙসি ৱর্ল্দ বাইও-ফ্যুল দেনা লাকপদা ঐখোয়না ঐখোয়গী পান্দমশিং অমুক হন্না নীংশিংবা তাই। বাইও-ফ্যুলগী লমদা করি পাইখৎলি হায়বগী মতাংদা ঐখোয়না হৌজিক্তা অতেনবা দোক্যুমেন্তরী অমা য়েংখ্রে। বাইওফ্যুল তরু তরুবা থাউগী পাম্বৈ অমা ওইবতা নত্তে। মসি থাউগী লমদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগী, লৈবাক চাউখৎনবগী অমদি খুঙ্গঙ চাউখৎনবগী ইঞ্জিনদা খোঙজেল হাপ্লিবা পাম্বৈ অমসু ওইরিবনি। বাইওফ্যুল অসি য়ুমগী অমদি লৌবুক্কী ফত্ত-হৌদিদগী, নাপী-শিংনাদগী, শীজিন্নবা য়াদ্রবা মহৈ মরোংদগী শুংবা য়াবা থাউ মখল অমনি। লৈবাক অসোনা বিও-ফ্যুল-ইথানোলগী পান্দমশিং ফংনবা থবক পাইখৎলি। হৌখিবা চহি ৬-৭ অসিদা ঐখোয়না পেত্রোল চাদা ১০ ব্লেন্দিং তৌনবগী থমখিবা পান্দম অদু ফংগদৌরে। মথংগী চহি ৪-৫ অসিদা ঐখোয়না চাদা ২০ ব্লেন্দিং তৌনবা থম্বা পান্দমগী মাইকৈদা চংশিল্লি। ইথানোলনা চাদা ১০০ চল্লাইবা ঙমগদবা গারীশিং লৈবাক অসিদা শানবা পান্দমসু থম্লি।
মরুপশিং,
ইথানোলনা চত্থোক-চৎশিন তৌবদা চংবা শেল হন্থহনগনি অমসুং অকোইবগী ফীভম ঙাকশেনবা ঙম্লগনি। অদুবু মসিগী খ্বাইদগী অচৌবা কান্নবদা ঐখোয়গী লৌমীশিং অমসুং নহারোলশিং মরু ওইনা য়ু.পি.গী মীওইশিংনা ফংগনি। চুদগী ইথানোল শুংনবগী পাম্বৈ লৈরকপা মতমদা চু থারিবা লৌমীশিংনা শেল হেন্না ফংলগনি অমসুং মদুসু মতম চানা ফংলগনি। মমাং চহি খক্তদা য়ু.পি.দা লৈবা ইথানোল পুথোক্লিবশিংদগী লুপা করোর ৭,০০০রোমগী ইথানোল লৈখি। চহি খরা অসিদা য়ু.পি,দা ইথানোল অমসুং বাইও-ফ্যুলগা মরী লৈনবা য়ুনিৎ কয়া লিংখৎখ্রে। চুগী অরেম্বশিংদগী কমপ্রেস বাইওগ্যাস শুংনবা য়ু.পি.গী জিলা ৭০দা সি.বি.জি. প্লান্তশিং লিংখৎনবা থবক পাইখৎলি। লৌউ-শিংউগী অরেম্বা অপুম অশাদগী বাইও-ফ্যুল পুথোক্নবা হৌজিক অচৌবা কম্প্লেক্স অহুম শেমগৎলি। মসিগী মনুংদা অনি অমনা য়ু.পি.গী বদানয়ু অমসুং গোরখপুরদা অনি শারি অমসুং অমনা পঞ্জাবকী ভতিন্দাদা শারি। প্রোজেক্তশিং অসিগা লোইননা লৌমীশিংনা অরেমখাকশিংগী শেলসু ফংলগনি, নহারোল লিশিং কয়ানা থবক ফংলনি অমসুং অকোইবগী ফীভমসু ঙাকশেনবা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
মসিগা মান্ননা, অতোপ্পা মরু ওইবা য়োজনা অমসু লৈ, গোবরধন য়োজনা। স্কীম অসিনা শনথীদগী বাইওগ্যাস পুথোকপদা থৌগৎলি। মসিনা খুঙ্গংশিং লুনানহনবা ঙমগনি অমসুং দাইয়রী সেক্তরদা কান্নদবা অমসুং শঙ্গোম পীদবা অদুগুম্বা শা-ঙাশিংসু কান্নবা ফংলগনি। য়োগিজীগী সরকারমা শঙ্গোন কয়াসু শাখ্রে। মসি শনশিং য়েংশিন্নবা অমসুং লৌমীশিংগী মহৈ-মরোং ঙাকশেন্নবা মরু ওইবা খোঙথাং অমনি।
মরুপশিং,
হৌজিক্তি লৈবাকসিনা মরুওইবা ফেসিলিতীশিং শেমগত্তুনা হেন্না ফবা পুন্সিগী মঙলানবু মঙফাওনহন্নবগী মায়কৈদা খোঙ থাংজিল্লি। লাক্কদৌরিবা চহি ২৫সিদা থৌরাং অসি শরুক কয়া থোক্না হেনগৎহনবা তাই। মতিং লৈবা তৌবা ঙম্বা ভারতকী পান্দম ফংনবা ঐখোয় পুন্না হোৎনমিন্নবা তাই। মসিদা ইচল ইচেশিংসু মরুওইবা থৌদাং য়াওগদৌরিবনি। ঐহাক্না উজ্জ্বলাগী বেনিফিসিয়রী ওইরিবা ইচে-ইচল পুম্নমক্তা অমুক হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। রক্ষাবন্ধনগী শেংলবা কুহ্মৈগী মাংওইননা ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংবু শেবা তৌজনবা খুদোংচাবা অমা ঐহাক্না ফংজবদা নুংঙাইবা পোকচৈ। ঐখোয়না ইমা ভারত, ইরৈবাকচা করোর ১৩০, খুঙ্গংশিং, লায়রবশিং, লৌমীশিং, দলিতশিং, অৱাবা তারবশিং অমসুং শোত্থরবশিংবু শেবা তৌজনবা অনৌবা ইনোৎকা লোইননা মখা তানা থবক তৌনবা নখোয়গী থৌজাল মতম চুপ্পদা ফংবা ওইজগে। অপাম্বা অসিগা লোইননা ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Ujjwala 2.0 (Pradhan Mantri Ujjwala Yojana - PMUY) in Uttar Pradesh
10 AUG 2021 3:09PM by PIB Delhi
Namaskar,
Just now I got an opportunity to talk to all the mothers and sisters. I am happy that the festival of Raksha Bandhan will be celebrated after a few days and I got the blessings of mothers and sisters in advance. Today I have got the opportunity to present another gift to the sisters of crores of poor, Dalit, deprived, backward and tribal families of the country. Today many sisters are getting free gas connection and gas stoves as part of the next phase of the Ujjwala scheme. I once again congratulate all the beneficiaries.
Present in Mahoba, my colleague in the Union Cabinet, Hardeep Singh Puri ji, Chief Minister of UP Yogi Adityanath ji, my another cabinet colleague Rameshwar Teli ji, Deputy CM of Uttar Pradesh Keshav Prasad Maurya ji, Dr. Dinesh Sharma ji, all ministers of UP government, my colleagues in Parliament, all respected MLAs, and my brothers and sisters,
The number of people and women that the Ujjwala scheme has illuminated is unprecedented. This scheme was launched in 2016 from Ballia in Uttar Pradesh, from the land of Mangal Pandey ji, the pioneer of the freedom struggle. Today the second phase of Ujjwala is also starting from Mahoba, the valiant land of UP. Be it Mahoba or Bundelkhand, these have been spirited sites for the country's independence. Every particle here has the fragrance of the heroic tales of many heroes like Rani Laxmibai, Rani Durgavati, Maharaja Chhatrasal, Veer Alha and Udal. At a time when the country is celebrating the Amrit Mahotsav of the country’s independence, this event is also an occasion to remember our great personalities.
Friends,
Today I also remember another great prodigy of Bundelkhand -- Major Dhyan Chand, our DaddaDhyan Chand.The name of the country's highest sports award is now the Major Dhyan Chand Khel Ratna Award. I am sure that the name of Dadda, associated now with Khel Ratna, will inspire lakhs and crores of youth in the wake of the phenomenal performance of our young players in the Olympics. This time our players have not only won medals, but have also given an inkling for a better future by performing well in many events.
Brothers and sisters,
We are about to herald the 75th year of independence. But if we look at the progress of the last seven- and-a-half decades, we feel that there were some situations which could have been changed many decades ago. There were many basic needs like home, electricity, water, toilets, gas, roads, hospitals and schools, for which the countrymen had to wait for decades. This is tragic. It is our mothers and sisters who have suffered the most because of this (apathy), especially the poor mothers and sisters.It is the mother who has to face the problem due to the leaking roof of the hut. It is the mother who has to face the problem due to lack of electricity. If the family falls sick due to polluted water, even then the mother has to face the maximum problems. Thereis a problem for mothers and daughters as they have to wait for darkness to go out due to lack of toilets. If there is no separate toilet in the school, then there is a problem for our daughters. Many generations like us have grown up seeing the sight of the mother rubbing her eyes near fireplaces in the kitchen in the scorching heat.
Friends,
Can we move towards the 100th year of independence in such conditions? Will we spend our energy only in meeting basic needs? How can a family, a society fulfill their big dreams if they continue to struggle for basic facilities?How can dreams be fulfilled, unless society gets this belief and gathers the confidence to fulfill them? And how can a country become self-reliant without self-confidence?
Brothers and sisters,
When the country gave us the opportunity to serve in 2014, we asked ourselves these questions. It was very clear that we had to find solutions to all these problems within a stipulated time. Our daughters would be able to come out of homes and kitchens and contribute extensively in nation building only when the problems related to home and kitchen were solved first. Therefore, everything has been done on a mission mode in the last 6-7 years to find solutions. Crores of toilets were built across the country under the Swachh Bharat Mission. Pucca houses of more than 2 crore poor were built under the Pradhan Mantri Awas Yojana. The ownership of most of these houses is with our sisters. We built thousands of kilometers of rural roads and gave electricity connections to about 3 crore familiesthrough the Saubhagya Yojana. Ayushman Bharat scheme is providing free treatment up to Rs 5 lakh to more than 50 crore people. Thousands of rupees are being deposited directly into the bank accounts of expecting mothers for vaccination and nutritious food during pregnancy under the Matru Vandana Yojana. Bank accounts of crores of sisters were opened under the Jan Dhan Yojana, in which the government deposited about 30,000 crore rupees during the Corona period. Now work is underway to provide pure water from pipes to our sisters of rural families through the Jal Jeevan Mission.
Friends,
Ujjwala Yojana has put great emphasis on the resolve of ensuring health, convenience and empowerment of sisters. In the first phase of the scheme, eight crore poor, Dalit, deprived, backward and tribal families were given free gas connections. We have seen its benefits during the Corona period. When there was no movement and businesseswere closed, then crores of poor families were given free gas cylinders for several months. Imagine, what would have been the condition of our poor sisters in times of crisis had the Ujjwalascheme not been there?
Friends,
Another impact of the Ujjwala scheme has been that the infrastructure related to LPG gas has expanded manifold in the entire country. In the last 6-7 years, more than 11,000 new LPG distribution centers have been opened across the country. Uttar Pradesh alone had less than 2,000 distribution centers in 2014. Today it has exceeded more than 4,000. Due to this, thousands of youth got employment and secondly, families who were earlier deprived of gas connections got access to it. It is because of these efforts thatthe gas coverage in India is very close to being 100%. More gas connections have been given in the last 7 years than they were in the country till 2014. Efforts are also underway to resolve the problems of booking and delivery of cylinders, which were there earlier.
Brothers and sisters,
Today one more facility is being added to the existing facilities in the Ujjwala scheme. Many of our comrades from all over UP and other states, including Bundelkhand, go to other states from villages to cities to work. But they face the problem of proof of address. The second phase of the Ujjwala scheme is going to provide the maximum relief to lakhs of such families. Now my labor colleagues do not have to wander for proof of address. The government has full faith in your honesty. All you have to do is give a self-declaration of your address through writing and you will get a gas connection.
Friends,
Now the government is working in the direction of providing gas through pipesas it happens with water in your kitchen. This PNG is also much cheaper than the cylinder. The work of providing PNG connections in many districts of Eastern India, including Uttar Pradesh, is going on at a brisk pace. In the first phase, a target has been set to connect about 21 lakh houses in more than 50 districts of UP. Similarly, a massive effort is underway for CNG-based transport.
Brothers and sisters,
When dreams are big, the efforts to achieve them should be equally big. Today on the occasion of World Bio-fuel Day, we have to remember our goals again. We just saw a small documentary regarding what is happening in the sphere of bio-fuels. Bio-fuel is not just a clean fuel;rather it is also a medium to accelerate the engine of self-reliance in fuel, the engine of development of the country and the engine of development of the villages. Bio-fuel is the energy that we can get from household and farm waste, from plants and from rotten grains. The country is working on bio-fuel-ethanol goals. In the last 6-7 years, we have come very close to the target of 10 percent blending in petrol. In the next 4-5 years, we are moving towards achieving the target of 20 percent blending. The target is also to manufacture such vehicles in the country which will run on 100% ethanol.
Friends,
Ethanol will make commutingcheaper and the environment will also be safe. But the biggest benefit will accrue to our farmers and youth, especially to those from UP. When there will be an option to make ethanol from sugarcane, then sugarcane farmers will get more money and that too on time. Ethanol worth Rs 7,000 crore was purchased from ethanol producers in UP in the last year alone. Over the years, many units related to ethanol and bio-fuel have been set up in UP. In order to make compressed biogas from sugarcane residue, 70 districts of UP are in the process of setting up CBG plants. Now three big complexes are being built to develop bio-fuel from agricultural residue and stubble. Of these, two are being built in Badaun and Gorakhpur in UP and one in Bathinda in Punjab. With these projects, farmers will get paid for waste, thousands of youth will get employment and the environment will also be protected.
Friends,
Similarly, there is another important scheme, GobarDhanYojana. This scheme encourages the production of biogas from cow dung. This will also bring cleanliness in the villages and such animals which are not useful for the dairy sector and do not give milk will also be gainful. Yogi ji's government has also built many Gaushalas (cow ranches). This is an important effort for the care of cows and for the protection of farmers' crops.
Friends,
Now the country is moving towards fulfilling the dream of a better life, by achieving basic amenities. We have to increase this potential manifold in the next 25 years. Together we have to realize this resolve of a capable India. Sisters are going to have a special role. I once again convey my best wishes to all the beneficiary sisters of Ujjwala. I feel blessed that I got an opportunity to do this service to mothers and sisters ahead of the holy festival of Raksha Bandhan. I feel blessed. May your blessings be always there so that we continue to work with new energy to serve Mother Bharti, the 130 crore countrymen, the villages, poor, farmers, Dalits, victims and backwards. With this desire, best wishes to you. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.