ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଜସ୍ୱ ନିଅଣ୍ଟ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ୧୭ କୁ ୯,୮୭୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନୁଦାନ
ବର୍ତ୍ତମାନ ଦୁଇ ବର୍ଷରେ ରାଜସ୍ୱ ନିଅଣ୍ଟ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସର୍ବମୋଟ ୪୯,୩୫୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନୁଦାନ
10 AUG 2021 11:15AM by PIB Bhubaneswar
୧ଠ ଅଗଷ୍ଟ ୨ଠ୨୧: ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବ୍ୟୟ ବିଭାଗ, ଆୟ ଅପେକ୍ଷା ବ୍ୟୟ ଅଧିକ ହେଉଥିବାଜନିତ ରାଜସ୍ୱ ନିଅଣ୍ଟ ଭରଣା ସକାଶେ (PDRD) ଅଗଷ୍ଟ ୯, ୨ଠ୨୧ରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ୯,୮୭୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପଞ୍ଚମ କିସ୍ତି ବିତ୍ତ ଆୟୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଏହି କିସ୍ତି ଜାରି ହେବା ସହିତ ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ PDRD ଆଧାରରେ ଯୋଗ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସର୍ବମୋଟ ୪୯,୩୫୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଚଳିତ ମାସରେ ଅନୁଦାନପ୍ରାପ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ୨ଠ୨୧-୨୨ ବର୍ଷରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଜାରି ହେବାକୁଥିବା PDRD ଅନୁଦାନର ସାରଣୀ ତଳେ ଦିଆଯାଉଛି ।
ସମ୍ବିଧାନର ଧାରା ୨୭୫ ଅନୁସାରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ PDRD ଅନୁଦାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ । ୧୫ତମ ବିତ୍ତ ଆୟୋଗର ସୁପାରିସ ଅନୁସାରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ମାସିକ ଭିତ୍ତିରେ ଅନୁଦାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ, ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟର ଆୟ ଏବଂ ବ୍ୟୟ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରାଯାଇପାରିବ । ୨ଠ୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧୭ଟି ରାଜ୍ୟକୁ ପିଡିଆରଡି ଅନୁଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୋଗ ସୁପାରିସ କରିଥିଲେ ।
ଏଇ ଅନୁଦାନ ପାଇବା ପାଇଁ କେଉଁ ରାଜ୍ୟ ଯୋଗ୍ୟ ଅଟନ୍ତି ତାହା ବିତ୍ତ ଆୟୋଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରିଥାଏ । ଏହା ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟର ଆୟ ଏବଂ ବ୍ୟୟର ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଥାଏ । ଏହା ଉପରେ ବିତ୍ତ ବର୍ଷ ୨ଠ୨୧-୨୨ ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯାଉଛି ।
୧୫ତମ ବିତ୍ତ ଆୟୋଗ ବିତ୍ତ ବର୍ଷ ୨ଠ୨୧-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୧୭ଟି ରାଜ୍ୟକୁ PDRD ଅନୁଦାନ ଭାବରେ ୧,୧୮,୪୫୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ସୁପାରିସ କରିଥିଲେ । ଏହି ପରିମାଣରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪୯,୩୫୫ କୋଟି ଟଙ୍କା (୪୧.୬୭%) ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇସାରିଛି ।
୧୫ତମ ବିତ୍ତ ଆୟୋଗ ପିଡିଆର୍ଡି ଅନୁଦାନ ପାଇଁ ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସୁପାରିସ କରିଥିଲେ, ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା- ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, ଆସାମ, ହରିୟାଣା, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, କେରଳ, ମଣିପୁର, ମେଘାଳୟ, ମିଜୋରାମ, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ପଞ୍ଜାବ, ରାଜସ୍ଥାନ, ସିକ୍କିମ୍, ତାମିଲନାଡୁ, ତ୍ରିପୁରା, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ସାମିଲ ରହିଛି ।
PDRD ଅନୁଦାନପ୍ରାପ୍ତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସାରଣୀ
କ୍ର.ନଂ. ରାଜ୍ୟର ନାମ ଅଗଷ୍ଟ ୨ଠ୨୧ରେ ଜାରି ପଞ୍ଚମ କିସ୍ତି ୨ଠ୨୧-୨୨ ବର୍ଷରେ ହେବାକୁଥିବା ଅନୁଦାନ
(କୋଟି ଟଙ୍କାରେ) ପରିମାଣ (କୋଟି ଟଙ୍କାରେ)
୧ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ୧୪୩୮.୦୮ ୭୧୯୦.୪୨
୨ ଆସାମ ୫୩୧.୩୩ ୨୬୫୩.୬୭
୩ ହରିୟାଣା ୧୧.୦୦ ୫୫.୦୦
୪ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ୮୫୪.୯୨ ୪୨୭୦.୪୨
୫ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ୧୩୫.୯୨ ୬୯୭.୫୮
୬ କେରଳ ୧୬୫୭.୫୮ ୮୨୮୭.୯୨
୭ ମଣିପୁର ୨୧୦.୩୩ ୧୦୫୧.୬୭
୮ ମେଘାଳୟ ୧୦୬.୫୮ ୫୩୨.୯୨
୯ ମିଜୋରାମ ୧୪୯.୧୮ ୭୪୫.୮୩
୧୦ ନାଗାଲାଣ୍ଡ ୩୭୯.୭୫ ୧୮୯୮.୭୫
୧୧ ପଞ୍ଜାବ ୮୪୦.୦୮ ୪୨୦୦.୪୨
୧୨ ରାଜସ୍ଥାନ ୮୨୩.୧୭ ୪୧୧୫.୮୩
୧୩ ସିକ୍କିମ ୫୬.୫୦ ୨୮୨.୫୦
୧୪ ତାମିଲନାଡୁ ୧୮୩.୬୭ ୯୧୮.୩୩
୧୫ ତ୍ରିପୁରା ୩୭୮.୮୩ ୧୮୯୪.୧୭
୧୬ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ୬୪୭.୭୬ ୩୨୩୮.୩୩
୧୭ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ୧୪୭୬.୨୫ ୭୩୩୬.୨୫

Ministry of Finance
Revenue Deficit Grant of Rs.9,871 crore released to 17 States
Total Revenue Deficit Grant of Rs. 49,355 crore released to States in the current financial year
10 AUG 2021 11:15AM by PIB Delhi
The Department of Expenditure, Ministry of Finance has released 5th monthly installment of Post Devolution Revenue Deficit (PDRD) Grant of Rs. 9,871 crore to the States on 9th August, 2021. With the release of this installment, a total amount of Rs. 49,355 crore has been released to eligible States as Post Devolution Revenue Deficit Grant (PDRD) in the current financial year.
State-wise details of the grant released this month and total amount of PDRD Grant released to the States in 2021-22 is annexed.
The Post Devolution Revenue Deficit Grant is provided to the States under Article 275 of the Constitution. The grants are released as per the recommendations of the Fifteenth Finance Commission in monthly installments to meet the gap in Revenue Accounts of the States post devolution. The Commission has recommended PDRD grants to 17 States during 2021-22.
The eligibility of States to receive this grant and the quantum of grant was decided by the Commission based on the gap between assessment of revenue and expenditure of the State after taking into account the assessed devolution for the financial year 2021-22.
The Fifteenth Finance Commission has recommended a total Post Devolution Revenue Deficit Grant of Rs. 1,18,452 crore to 17 States in the financial year 2021-22. Out of this, an amount of Rs. 49,355 crore (41.67%) has been released so far.
The States recommended for PDRD Grant by the Fifteenth Finance Commission are : Andhra Pradesh, Assam, Haryana, Himachal Pradesh, Karnataka, Kerala, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Tamil Nadu, Tripura, Uttarakhand and West Bengal.
State-wise Post Devolution Revenue Deficit Grants Released
S.No.
Name of State
Amount released in July 2021
(5th installment)
(Rs. in crore)
Total amount released during 2021-22
(Rs. in crore)
Andhra Pradesh
1438.08
7190.42
Assam
531.33
2656.67
Haryana
11.00
55.00
Himachal Pradesh
854.08
4270.42
Karnataka
135.92
679.58
Kerala
1657.58
8287.92
Manipur
210.33
1051.67
Meghalaya
106.58
532.92
Mizoram
149.17
745.83
Nagaland
379.75
1898.75
Punjab
840.08
4200.42
Rajasthan
823.17
4115.83
Sikkim
56.50
282.50
Tamil Nadu
183.67
918.33
Tripura
378.83
1894.17
Uttarakhand
647.67
3238.33
West Bengal
1467.25
7336.25
Total
9,871.00
49,355.00