প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ই-ৰূপী ডিজিটেল লেনদেন সমাধানৰ মুকলি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
02 AUG 2021 6:52PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
এই গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানত সমগ্ৰ দেশৰ সকলো ৰাজ্যপাল, লেফটেনেণ্ট গৱৰ্ণৰ, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ মোৰ সহযোগী, ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ গৱৰ্ণৰ, ৰাজ্যসমূহৰ মুখ্য সচিব, বিভিন্ন উদ্যোগ সংস্থাৰ সহযোগী সদস্য, ষ্টাৰ্ট আপ, ফিনটেক জগতৰ মোৰ যুৱ সহকৰ্মী, বেংকৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া আৰু মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল,
আজি দেশখনে ডিজিটেল শাসনক এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিছে। ই-ৰূপী ভাউচাৰে দেশত ডিজিটেল লেনদেন, ডিবিটি অধিক কাৰ্যকৰী কৰাত এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব। ই লক্ষ্য, স্বচ্ছ আৰু ছিদ্ৰ মুক্ত ডেলিভাৰীত সকলোকে যথেষ্ট সহায় কৰিব। একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে এতিয়া আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত আগবাঢ়িছে, প্ৰযুক্তিক জনসাধাৰণৰ জীৱনৰ সৈতে সংযোজিত কৰিছে, ই-ৰূপী ইয়াৰেই প্ৰতীক। আৰু মই সুখী যে এইটো এনে সময়ত আৰম্ভ হৈছে যেতিয়া দেশখনে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰত অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰি আছে। আৰু সেই সময়ত, দেশখনে ভৱিষ্যত সংস্কাৰৰ আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
কেৱল চৰকাৰেই নহয়, যদি কোনো সাধাৰণ প্ৰতিষ্ঠান বা সংগঠনে কাৰোবাৰ চিকিৎসাত, কাৰোবাৰ অধ্যয়নত বা আন কামত কাৰোবাক সহায় কৰিব বিচাৰে, ই নগদ ধনৰ সলনি ই আৰু আৰ.ইউ.পি.আই. দিব পাৰিব। ই নিশ্চিত কৰিব যে তেওঁ দিয়া ধনখিনি সেই একেই কামত নিয়োজিত আছে যাৰ বাবে পৰিমাণটো দিয়া হৈছে। বৰ্তমান, প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ত, দেশৰ স্বাস্থ্য খণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত লাভালাভৰ ওপৰত আঁচনিখন ৰূপায়ণ কৰা হৈছে।
ধৰি লওক, এটা সংগঠনে, সেৱাৰ ভাৱনাৰে, ভাৰত চৰকাৰে প্ৰদান কৰা বিনামূলীয়া ভেকছিনৰ সুবিধা ল'ব বিচৰা নাই, কিন্তু ইয়াক ব্যক্তিগত চিকিৎসালয়লৈ প্ৰেৰণ কৰিবলৈ বিচাৰিছে য'ত ভেকছিনটো ব্যয়ত ক্ৰয় কৰিবলগীয়া হৈছে। যদি তেওঁ ১০০ জন দৰিদ্ৰ লোকক টীকাকৰণ কৰিবলৈ বিচাৰে, তেওঁ সেই ১০০ জন দৰিদ্ৰ লোকক ই-ৰূপী ভাউচাৰ দিব পাৰে। ই-ৰূপী ভাউচাৰে নিশ্চিত কৰিব যে ইয়াক টীকাকৰণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হয়, আন কোনো কামৰ বাবে নহয়। সময়ৰ লগে লগে ইয়াত অধিক সুবিধা সংযোজিত হৈ থাকিব। যিহেতু কোনোবাই কাৰোবাৰ চিকিৎসাত ব্যয় কৰিব বিচাৰে, কোনোবাই সঠিক ঔষধ আৰু খাদ্যৰ বাবে যক্ষ্মা ৰোগীক আৰ্থিক সহায় আগবঢ়াব বিচাৰে, বা যদি তেওঁ শিশু, গৰ্ভৱতী মহিলাক খাদ্য আৰু পুষ্টি সম্পৰ্কীয় অন্যান্য সুবিধা প্ৰদান কৰিব বিচাৰে তেনেহ'লে তেওঁলোকৰ বাবে ই-ৰূপী যথেষ্ট সহায়ক হ'ব। অৰ্থাৎ, ই-ৰূপী, এক প্ৰকাৰে, ব্যক্তিৰ সৈতে উদ্দেশ্যভিত্তিকো ।
যি উদ্দেশ্যৰ বাবে কোনো সহায় বা লাভালাভ প্ৰদান কৰা হৈছে সেয়া তাৰ বাবে প্ৰয়োগ হ’ব আৰু ই-ৰূপীয়ে এয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ গৈ আছে। এতিয়া, যদি কোনোবাই বৃদ্ধাশ্ৰমত ২০ খন নতুন বিচনা স্থাপন কৰিবলৈ বিচাৰে, ই-ৰূপী ভাউচাৰে তেওঁক সহায় কৰিব।
যদি কোনোবাই এটা এলেকাত ৫০ জন দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে খাদ্য যোগান ধৰিবলৈ বিচাৰে, ই-ৰূপী ভাউচাৰে তেওঁক সহায় কৰিব। যদি কোনোবাই গোশালাত পশুখাদ্যৰ ব্যৱস্থা কৰিব বিচাৰে, ই-ৰূপী ভাউচাৰে তেওঁকো সহায় কৰিব।
এতিয়া, ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিকোণৰ পৰা চাবলৈ গ’লে যদি চৰকাৰে কিতাপৰ বাবে ধন প্ৰেৰণ কৰিছে, ই-ৰূপীয়ে কিতাপ ক্ৰয় কৰাটো নিশ্চিত কৰিব। যদি ইউনিফৰ্মৰ বাবে টকা প্ৰেৰণ কৰা হয়, ইয়াৰ পৰাহে ইউনিফৰ্ম ক্ৰয় কৰিব লাগে।
যদি ৰাজসাহায্যপ্ৰাপ্ত সাৰৰ বাবে সহায় কৰা হৈছে, তেন্তে সাৰ ক্ৰয় কৰিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব। গৰ্ভৱতী মহিলাসকলক দিয়া নগদ ধনৰ পৰা কেৱল পুষ্টিকৰ খাদ্যহে ক্ৰয় কৰিব পাৰি। অৰ্থাৎ, টকা দিয়াৰ পিছত, ই-ৰূপী ভাউচাৰে প্ৰমাণ কৰিব যে আমি কি কামত ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰিব বিচাৰো।
বন্ধুসকল,
পূৰ্বতে, আমাৰ দেশৰ কিছুমান লোকে বিচাৰিছিল আৰু তেওঁলোকে কৈছিল যে প্ৰযুক্তি কেৱল ধনী লোকৰ বিষয়, ভাৰত এখন দৰিদ্ৰ দেশ, গতিকে ভাৰতৰ বাবে প্ৰযুক্তিৰ কাম কি? যেতিয়া আমাৰ চৰকাৰে প্ৰযুক্তি অভিযান তৈয়াৰ কৰাৰ কথা কৈছিল, বহুতো ৰাজনীতিবিদ, কিছুমান বিশেষজ্ঞই ইয়াক লৈ প্ৰশ্ন কৰিছিল। কিন্তু আজি দেশখনে সেই লোকসকলৰ চিন্তাধাৰাক প্ৰত্যাখ্যান কৰিছে আৰু ভুল বুলি প্ৰমাণিত কৰিছে।
আজি দেশৰ চিন্তাধাৰা বেলেগ, নতুন। আজি আমি প্ৰযুক্তিক দৰিদ্ৰ লোকসকলক, তেওঁলোকৰ প্ৰগতিত সহায়ক হোৱাকৈ এক সঁজুলি হিচাপে প্ৰত্যক্ষ কৰিছো। আজি বিশ্বই লক্ষ্য কৰি আছে যে ভাৰতে কেনেদৰে প্ৰযুক্তিৰ স্বচ্ছতা আৰু সততা আনিছে! প্ৰযুক্তিয়ে কেনেদৰে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিবলৈ, সেইবোৰ দৰিদ্ৰলোকৰ বাবে উপলব্ধ কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছে। আৰু প্ৰযুক্তিয়ে কেনেকৈ ৰঙা ফিটা আৰু সাম্ৰাজ্যবাদৰ ওপৰত চৰকাৰ আৰু সাধাৰণ মানুহৰ নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিছে।
আপুনি আজি অনন্য সামগ্ৰীটো চাওক, আজি আমি এই ঠাইত অৱতীৰ্ণ হৈছো কাৰণ দেশখনে জন ধন একাউণ্ট খোলা, সেইবোৰ ম’বাইল আৰু আধাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ আৰু জেএএমৰ সৈতে বহু বছৰ ধৰি কাম কৰি আহিছে। যেতিয়া জেএএম আৰম্ভ কৰা হৈছিল, বহুলোকে ইয়াৰ গুৰুত্ব বুজিব নোৱাৰিলে। কিন্তু লকডাউনৰ সময়ত আমি ইয়াৰ গুৰুত্ব প্ৰত্যক্ষ কৰিলো। যেতিয়া পৃথিৱীৰ সৰ্ববৃহৎ দেশবোৰে তেওঁলোকৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলক লকডাউনত কেনেদৰে সহায় কৰিব লাগে তাক লৈ চিন্তিত আছিল। কিন্তু ভাৰতত এটা সম্পূৰ্ণ ব্যৱস্থা সাজু আছিল। আন দেশবোৰে ডাকঘৰ আৰু বেংক খুলি থকাৰ সময়ত ভাৰতে মহিলাৰ বেংক একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ বিত্তীয় সাহায্য প্ৰেৰণ কৰি আছিল।
ভাৰতত এতিয়ালৈকে প্ৰত্যক্ষ লাভালাভ স্থানান্তৰৰ জৰিয়তে হিতাধিকাৰীৰ একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ প্ৰায় ১৭.৫ লাখ কোটি টকা প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। আজি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ডিবিটিৰ জৰিয়তে জনসাধাৰণলৈ ৩০০তকৈও অধিক আঁচনিৰ লাভালাভ প্ৰদান কৰিছে। প্ৰায় ৯০ কোটি দেশবাসী কোনোবাটো নহয় কোনোবাটো ৰূপত লাভান্বিত হৈছে। ৰেচন, এলপিজি গেছ, চিকিৎসা, বৃত্তি, পেঞ্চন, মজুৰি, ঘৰ নিৰ্মাণৰ বাবে সহায় হওক, এনে বহুতো লাভালাভ ডিবিটিৰ পৰা আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত কৃষকসকলৰ বেংক একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ ১ লাখ ৩৫ হাজাৰ কোটি টকা স্থানান্তৰ কৰা হৈছে। এইবাৰ কৃষকসকলৰ পৰা ক্ৰয় কৰা প্ৰায় ৮৫,০০০ কোটি টকাৰ ঘেঁহু পোনপটীয়াকৈ কৃষকসকলৰ বেংক একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰা হৈছে। এই সকলোবোৰ পৰীক্ষাৰ ডাঙৰ সুবিধা টো হ'ল যে ২.৫৫ লাখ কোটি টকাৰ অধিক টকা ভুল হাতলৈ যোৱাৰ পৰা ৰক্ষা পৰিছে ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে আজি বিশ্বক দেখুৱাইছে যে প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ আৰু ইয়াৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনত তেওঁলোক কোনোতকৈ দ্বিতীয় নহয়। উদ্ভাৱন, প্ৰযুক্তিৰ সেৱা ব্যৱহাৰ, ভাৰতে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ দেশসমূহক বিশ্বব্যাপী নেতৃত্ব প্ৰদান কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে। যোৱা ৭ বছৰত ভাৰতে ইয়াৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত যি গতি প্ৰদান কৰিছে তাত প্ৰযুক্তিৰ সঠিক ব্যৱহাৰে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। আপুনি কল্পনা কৰক, ৮-১০ বছৰ পূৰ্বে, কোনোবাই কল্পনা কৰিছিল নেকি যে টোল বুথত লাখ লাখ গাড়ীয়ে কোনো ভৌতিক স্পৰ্শ অবিহনে লেনদেন কৰিব পাৰিব ৷ এয়া আজি ফাষ্টটেগৰ বাবে সম্ভৱ হৈছে।
কোনোবাই ৮-১০ বছৰ পূৰ্বে ভাবিছিল নেকি যে দূৰৈৰ গাঁৱত বহি থকা এজন হস্তশিল্পীয়ে তেওঁৰ সামগ্ৰী বোৰ পোনপটীয়াকৈ দিল্লীৰ চৰকাৰী কাৰ্যালয়ত বিক্ৰী কৰিব পাৰিব? আজি, এইটো জিইএমৰ জৰিয়তে সম্ভৱ ।
৮-১০ বছৰ পূৰ্বে কোনোবাই ভাবিছিলে নেকি যে আমাৰ প্ৰমাণপত্ৰ, নথিপত্ৰবোৰ সকলো সময়তে ডিজিটেলি আমাৰ পকেটত থাকিব, আৰু এটা ক্লিকত সকলো ঠাইতে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰিব? আজি, এইটো ডিজি-লকাৰৰ সৈতে সম্ভৱ।
কোনোবাই ৮-১০ বছৰ আগতে ভাবিছিল নেকি যে ভাৰতৰ এমএছএমই খণ্ডৰ উদ্যোগীসকলে মাত্ৰ ৫৯ মিনিটত ঋণ অনুমোদন কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব? এইটো আজি ভাৰততো সম্ভৱ। আৰু একেদৰে, ৮-১০ বছৰ আগতে আপুনি ভাবিছিলনে যে আপুনি এটা কামৰ বাবে ডিজিটেল ভাউচাৰ প্ৰেৰণ কৰিব, আৰু কামটো সম্পন্ন হ'ব? আজি, ই-ৰূপীৰ জৰিয়তে এইটোও সম্ভৱ হৈছে।
মই আপোনাক এনে বহুতো উদাহৰণ দিব পাৰো। আনকি এই মহামাৰীৰ সময়তো দেশখনে প্ৰযুক্তিৰ শক্তি উপলব্ধি কৰিছে। আমাৰ ওচৰত আৰোগ্য সেতু এপৰ এটা উদাহৰণ আছে। আজি এই এপটো সৰ্বাধিক ডাউনলোড কৰা এপসমূহৰ ভিতৰত এটা। একেদৰে, ক’ৱিন পৰ্টেলে আজি আমাৰ টীকাকৰণ কাৰ্যসূচীত, টীকাকৰণ কেন্দ্ৰ বাছনি, পঞ্জীয়নত, ভেকছিন প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰাপ্ত কৰাত দেশবাসীক সহায় কৰি আছে।
যদি পুৰণি প্ৰণালীটো চলি থাকিলহেঁতেন, আপুনি টীকাকৰণৰ পিছত প্ৰমাণপত্ৰৰ বাবে দৌৰিব লাগিব। পৃথিৱীৰ বহুতো মুখ্য দেশত আজি কাগজত হাতেৰে প্ৰমাণপত্ৰ জাৰী কৰা হৈছে। কিন্তু ভাৰতৰ মানুহে এটা ক্লিকত ডিজিটেল প্ৰমাণপত্ৰ ডাউনলোড কৰিব পাৰিছে । সেয়েহে, আজি ভাৰতৰ ক’ৱিন প্ৰণালীয়ে বিশ্বৰ বহুতো দেশক আকৰ্ষিত কৰিছে। ভাৰতেও ইয়াক বিশ্বৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
মোৰ মনত আছে ৪ বছৰ পূৰ্বে, যেতিয়া ভীম এপটো মুকলি কৰা হৈছিল, মই কৈছিলো যে সেই দিনটো বেছি দূৰ নহয় যেতিয়া বেছিভাগ ব্যৱসায়িক লেনদেন নোট আৰু মুদ্ৰাৰ সলনি ডিজিটেলি কৰা হ'ব। তেতিয়া মই এইটোও কৈছিলো যে এই পৰিৱৰ্তনৰ ফলত দৰিদ্ৰ, দুখীয়া, ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ী, কৃষক, জনজাতীয় লোকসকল আটাইতকৈ বেছি শক্তিশালী হ'ব, তেওঁলোক শক্তিশালী হ'ব। আজি, আমি এই সাক্ষ্য ৰখাৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছো। ইউপিআই লেনদেনৰ নতুন ৰেকৰ্ড প্ৰতি মাহে সৃষ্টি কৰা হৈছে। লেনদেন ইউ.পি.আই.-ৰ বাবে জুলাই মাহত ৩০০ কোটিৰো অধিক অংশীদাৰীত্ব ত্বৰান্বিত কৰা হৈছে, য’ত ৬ লাখ কোটি টকাৰ লেনদেন কৰা হৈছে। আজি, চাহ, ৰস আৰু ফল-পাচলি বিক্ৰেতাসকলেও ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰি আছে।
ভাৰতৰ ৰূপে কাৰ্ডেও দেশক গৌৰবান্বিত কৰিছে। ইয়াক ছিংগাপুৰ-ভূটানতো মুকলি কৰা হৈছে। আজি দেশত ৬৬ কোটি ৰূপে কাৰ্ড আছে আৰু দেশত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ লেনদেন ৰূপে কাৰ্ডৰ জৰিয়তে হৈছে । এই কাৰ্ডখনে দৰিদ্ৰসকলকো শক্তিশালী কৰিছে। তেওঁলোকে এই অনুভৱেৰে পৰিপূৰ্ণ যে তেওঁলোকে নিজৰ সৈতে ডেবিট কাৰ্ড ৰাখিব পাৰে আৰু ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
প্ৰযুক্তিয়ে দৰিদ্ৰসকলক কেনেদৰে শক্তিশালী কৰে তাৰ আন এটা উদাহৰণ হ'ল প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি যোজনা। আমাৰ দেশত পথৰ বিক্ৰেতা আৰু ঠেলাগাড়ীৰ চালকৰ বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ কথা আগতে কেতিয়াও ভবা হোৱা নাছিল। তেওঁলোকৰ কাম আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে বেংকৰ পৰা সহায় পোৱাটো অসম্ভৱ আছিল। যেতিয়া ডিজিটেল লেনদেনৰ কোনো ইতিহাস নাছিল, কোনো দস্তাবেজ নাছিল, আমাৰ পদ-পথৰ বন্ধুসকলে বেংকৰ পৰা ঋণ প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ আগবাঢ়িব পৰা নাছিল। এই কথা উপলব্ধি কৰি আমাৰ চৰকাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি যোজনা আৰম্ভ কৰে। আজি দেশৰ সৰু আৰু ডাঙৰ চহৰসমূহত আঁচনিখনৰ অধীনত ২৩ লাখতকৈও অধিক পথ বিক্ৰেতা আৰু ঠেলাগাড়ী চালকক সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে। এই ক’ৰোনা কালত তেওঁলোকক প্ৰায় ২৩০০ কোটি টকা দিয়া হৈছে। এই দৰিদ্ৰ সহকৰ্মীসকলে এতিয়া ডিজিটেল লেনদেন কৰি থকাৰ লগতে তেওঁলোকৰ ঋণো পৰিশোধ কৰি আছে। অৰ্থাৎ, এতিয়া তেওঁলোকৰ লেনদেনৰ ডিজিটেল ইতিহাস সৃষ্টি হ’বলৈ ধৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধিৰ অধীনত ১০,০০০ টকাৰ প্ৰথম ঋণ পৰিশোধ, ২০,০০০ টকাৰ দ্বিতীয় ঋণ আৰু ৫০,০০০ টকাৰ দ্বিতীয় ঋণ পথৰ বিক্ৰেতাসকলক দিয়া হ'ব। আপুনি জানি সুখী হ'ব যে আজি শ শ পথ বিক্ৰেতা আৰু পদ-পথৰ ব্যৱসায়ীসকলে এতিয়া তৃতীয় ঋণ পোৱাৰ দিশে আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
আজি বিশ্বই বিগত ৬-৭ বছৰত দেশত ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি আৰু ডিজিটেল লেনদেনৰ বাবে কাম কৰি আছে। বিশেষকৈ ভাৰতত ফিনটেকৰ এক বৃহৎ আধাৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে। ডাঙৰ দেশবোৰতো এনে ধৰণৰ আধাৰ নাই। দেশবাসীৰ ইতিবাচক মানসিকতা, তেওঁলোকৰ ফিনটেক সমাধান গ্ৰহণ কৰাৰ সামৰ্থ্যও সীমাহীন। সেয়েহে, ভাৰতৰ ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবেও এয়া এক উত্তম সুযোগ। ফিনটেকৰ ভাৰতৰ ষ্টাৰ্ট-আপৰ বাবে বহুতো সম্ভাৱনা আছে।
বন্ধুসকল,
মই নিশ্চিত যে ই-ৰুপী ভাউচাৰবোৰেও সফলতাৰ নতুন অধ্যায় লিখিব। আমাৰ বেংক আৰু অন্যান্য পৰিশোধ প্ৰৱেশদ্বাৰসমূহে ইয়াত এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব। আমাৰ শ শ ব্যক্তিগত চিকিৎসালয়, কৰ্পোৰেট, উদ্যোগ, বেচৰকাৰী সংগঠন আৰু অন্যান্য প্ৰতিষ্ঠানেও ইয়াত যথেষ্ট আগ্ৰহ দেখুৱাইছে। মই ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক তেওঁলোকৰ আঁচনিসমূহৰ সঠিক আৰু সম্পূৰ্ণ লাভালাভ নিশ্চিত কৰিবলৈ ই-ৰূপীৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈও অনুৰোধ জনাইছো। মই নিশ্চিত যে আমাৰ সকলোৰে এনে এক অৰ্থপূৰ্ণ অংশীদাৰীত্বই এক সৎ আৰু স্বচ্ছ ব্যৱস্থাৰ সৃষ্টিত অধিক ত্বৰান্বিত কৰিব।
পুনৰবাৰ সকলো দেশবাসীলৈ এই বৃহৎ সংস্কাৰৰ বাবে অশেষ অভিনন্দন জনাইছো ৷ অশেষ শুভকামনা ৷
ধন্যবাদ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at the launch of e-RUPI digital payment solution
02 AUG 2021 6:52PM by PIB Delhi
Namaskar,
Joining me in this important program all the Governors from across the country, Lieutenant Governors, my colleagues from the Union Cabinet, Governor of the Reserve Bank, Chief Secretaries of the States, colleagues associated with different industry associations, my young colleagues from the world of Start-Up and Fin-Tech, senior officers of banks and my dear brothers and sisters,
Today the country is giving a new dimension to digital governance. The e-RUPI voucher is going to play an important role in making digital transactions and DBT more effective in the country. It will ensure targeted, transparent and leakage-free delivery to everybody. E-RUPI signifies how 21st century India is moving ahead with the help of modern technology and connecting technology with people's lives. I am happy that this beginning is happening at a time when the country is celebrating Amrit Mahotsav on 75 years of Independence. At such a time, the country has taken another important step of futuristic reform.
Friends,
Not only the government, if any general institution or organization wants to help somebody for treatment, education or for any other work, it would be able to make the payment through e-RUPI instead of cash. This will ensure that the money given by it will be used for the purpose for which that amount was given. In the initial phase, this scheme is being implemented in the health sector of the country.
Suppose, an organization involved in charity does not want to take advantage of the free vaccine scheme of the government of India, but wants to contribute to private hospitals which are buying vaccines at a price. If it intends to vaccinate 100 poor people, it can give e-RUPI vouchers to those 100 poor people. The e-RUPI voucher will ensure that it is used only for vaccination and not for any other purpose. With time, more activities will be added to it. For example, if anybody wants to bear treatment expenses of somebody, or to provide financial help for medicines and food to the TB patient, or wants to provide food and nutrition related facilities to children and pregnant women, e- RUPI will prove to be very helpful to him. That is, e-RUPI, in a way, is person as well as purpose specific.
The e-RUPI will ensure that the purpose for which any help or any benefit is being given; it will be used for that only. If somebody wants to add 20 new beds in an old age home, then e-RUPI voucher will be very helpful.
If somebody wants to arrange food for 50 poor people in any area, then e-RUPI voucher will help him. If anyone wants to arrange fodder in a Gaushala (cow ranch), e-RUPI voucher will help him too.
Now if we look at it from the national perspective, if the government sends money for books, then e-RUPI will ensure that only books are bought. If money is sent for uniforms, then only uniforms should be purchased.
If help is given for subsidized fertilizer, then it should be used only for buying fertilizer. Only nutritious food can be purchased for pregnant women from the given cash. That is, the e-RUPI voucher will ensure the money spent on a particular purpose.
Friends,
Earlier some people used to say that technology is only for the rich and, therefore, what is the use of technology for a poor country like India. When our government talked about making technology a mission many politicians and some particular categories of experts used to question it. But today the country has rejected the thinking of those people, and has also proved them wrong.
Today the approach of the country is different, it is new. Today we are looking at technology as a tool to help the poor and their progress. Today the world is watching how technology is ushering in transparency and honesty in India! How technology is creating new opportunities, making them accessible to the poor and how technology is reducing the dependence of the common man on government and red tape.
You look at today's unique product. We have reached here because the country has worked hard for years to open Jan Dhan accounts, link them with Aadhaar and mobile phones (JAM). When JAM was launched, not many people were able to understand its importance. But we realized its importance during lockdowns. When the developed countries of the world were worried about how to help their poor in lockdowns, India had a comprehensive system ready. While other countries were opening post offices and banks, India was sending financial help directly to the bank accounts of women.
So far, about 17.5 lakh crore rupees have been sent directly to the accounts of the beneficiaries through Direct Benefit Transfer in India. Today, the Central Government is providing benefits of more than 300 schemes to the people through DBT. About 90 crore countrymen are getting benefits in some form or the other due to this. Be it ration, LPG gas, treatment, scholarship, pension, wages, help to build a house, many such benefits are being extended through DBT. Under the PM Kisan Samman Nidhi, Rs 1.35 lakh crore has been directly transferred to the bank accounts of farmers. This time, about Rs 85,000 crore of wheat that has been procured from the farmers has been directly transferred to the bank accounts of the farmers. The biggest benefit of all these experiments has been that more than 1.75 lakh crore rupees of the country have been saved from falling into the wrong hands.
Friends,
India has proved to the world that it is second to none in adopting technology and making use of it. When it comes to innovations or the use of technology in service delivery, India has the ability to provide global leadership along with the developed countries of the world. The proper use of technology has a big role in the pace of progress that India has witnessed in the last seven years. Did anyone imagine 8-10 years ago that crores of vehicles would pass through the toll booths without any physical transaction? This has become possible with FASTag.
Did anyone imagine 8-10 years ago that a person involved in handicrafts in a remote village would be able to sell his products directly to any government office in Delhi? Today this is possible with GeM, i.e. Government e-Marketplace Portal.
Did anyone imagine 8-10 years ago that our certificates, documents will be digitally in our pockets all the time, and can be used everywhere with a single click? Today it is possible with DigiLocker.
Did anyone imagine 8-10 years ago that the entrepreneurs of the MSME sector in India would get loan approval in just 59 minutes? This is also possible in India today. Similarly, did you imagine 8-10 years ago that you would send a digital voucher for something, and the work would be done? Today this too has become possible through e-RUPI.
I can cite many such examples. The country has realized the power of technology even during this pandemic. An example of the Arogya Setu app is also in front of us. Today this app is one of the most downloaded apps. Similarly, the CoWIN portal is also helping the people in the vaccination program today, in the selection of the vaccination center, registration and in getting the vaccine certificate.
Had the old system been prevalent, one would have to run for the certificate after the vaccination. Even today, hand-written paper certificates are being given in several countries of the world. But the people of India are downloading digital certificates in one click. Therefore, India's CoWIN system is attracting many countries of the world. India is also sharing it with the world.
Friends,
I remember when the BHIM app was launched four years ago, I said that the day is not far when most of the business transactions would be digital instead of currency notes and coins. Then I had also said that this change would empower the poor, underprivileged, small traders, farmers and tribal communities the most. Today we are experiencing this. Every month new records of UPI transactions are being created. In the month of July, more than 300 crore transactions have been done through UPI, in which transactions worth Rs six lakh crore have taken place. Today people selling tea, juice, fruits and vegetables are also using it.
At the same time, India's RuPay card is also strengthening the pride of the country. It has also been launched in Singapore and Bhutan. Today there are 66 crore RuPay cards in the country and transactions worth thousands of crores are also being done through RuPay cards. This card has also empowered the poor. He feels proud that he too can have a debit card and use it.
Friends,
Another example of how technology empowers the poor is PM SVANidhi Yojana. The financial inclusion of the street vendors in our country was never thought of before. It was impossible for them to get financial help from the bank to expand their work. In the absence of a history of digital transactions and documents, our street vendors could not even take the first step to take a loan from the bank. Realizing this, our government started the PM SVANidhi Yojana. Today, more than 23 lakh street vendors spread over small and big cities of the country have been helped under this scheme. Even in this Corona period, about Rs 2300 crore has been provided to them. These poor people are now doing digital transactions and paying their loans. That is, now a digital history of their transactions is being made.
There is a provision in the PM SVANidhi that the street vendors will be able to avail the second loan of Rs. 20,000 once they repay their first loan of Rs. 10,000. Similarly, the amount of the third loan will be increased to Rs. 50,000 upon the repayment of the second loan. You will be happy to know that today hundreds of street vendors are in the process of getting the third loan.
Friends,
Today the world is recognizing the impact of the work done in the last 6-7 years for digital infrastructure and digital transactions in the country. Especially in India, a huge base of fin-tech has been created which is not present even in developed countries. The positive mindset of the countrymen and their ability to adopt fin-tech solutions is also unlimited. This is a great opportunity for the youth of India and the start-up ecosystem of India. There are many possibilities in fin-tech for India's start-ups.
Friends,
I am sure the e-RUPI voucher will also write new chapters of success. Our banks and other payment gateways have a huge role in it. Hundreds of our private hospitals, corporates, industry, NGOs and other institutions have also shown great interest in this. I also urge the State Governments to make maximum use of e-RUPI to ensure accurate and comprehensive benefits of their schemes. I am sure that such a fruitful partnership of all of us will give further impetus to the creation of an honest and transparent system.
Once again, I congratulate all the countrymen for this huge reform. Many congratulations!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.